Nuff

23 Ogos 2013

RESEPI LONTONG

Tadaaaa.. agak terliur teman nengok gambo ni.. kruk krak perut teman dibuatnya tauu.. hu3.. tau kea apa dia ni?? heee.. bagi yg xtau n xpernah rasa lagi, meh teman habaq mai.. ni lea Lontong yea.. macam kuah lemak tapi mcm2 ada dalam kuah ni.. Lontong ni jugak adalah salah satu makanan utama pada hari raya Aidilfitri tauu.. teman suka gak makan Lontong ni, tapi teman suka yang dimasak oleh sahabat baik teman tu..dulu sebelum kawen klu teman nak mai umah dia mesti teman dah calling2 dulu siap request Lontong.. hihihi.. mak teman pun suka lontong dia.. besttt.. ingat raya hari tu nak lea singgah beraya umah dia tapi nak wat camne.. masa teman n hubby agak terhad.. huk2.. x beraya ke mana pun kami.. cuma sambut tetamu datang jerk.. sedey kann.. hik3.. (sedih tapi gelak.. apo daa..) 

ni bila dah tertengok gambo atas ni rasa macam teringin nak buat lak.. tapi hubby x suka kuah lemak2 ni.. aishhh.. xkan teman nak mkn sorg2 kot.. aiyoo.. tp xpelea.. teman simpan gak resepi ni kat sini, nanti lain kali kalau sape2 request lea lea teman try  buat.. jadi ke tak jadi itu belakang citer hokehh.. ha2.. dan bagi yang gemar makan lontong tetapi tidak tahu bagaimana untuk memasak sendiri, meh lea kita pakat ramai2 nengok resepi Lontong yang sangat mudah dan menarik ni.. mana lea tau kot korang nak buat open haus ke. xde idea nak masak apa,leh lea jadikan hidangan kepada tetamu yang akan datang ke rumah. Selamat mencuba! 

٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠· 
BAHAN-BAHAN
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·
Nasi impit } siap direbus
1 cawan santan
1 cawan air
3 biji bawang merah    }
2 ulas bawang putih    } dikisar
1 inci kunyit hidup      }
3 batang serai
1 helai daun kunyit
1 helai daun salam
1/2 kubis
2 keping tempe – dipotong nipis
2 batang lobak merah – dipotong panjang
3 batang kacang panjang – dipotong
Suhun              }
Tauhu kering   } direndam
Garam


٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·
CARA MENYEDIAKAN:-
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·
Tumis bahan-bahan dihiris bersama daun kunyit dan serai yang telah dititik.
Masukkan air diikuti bahan-bahan sayuran.
Masukkan santan dan garam secukup rasa.
Masak sehingga mendidih.
Hidangkan bersama nasi impit yang telah dipotong.

Related Posts

11 ulasan:

  1. Balasan
    1. sedap kan.. teman pun lama dh x mkn lontong.. harap raya haji nanti lea kot

      Padam
  2. Setiap kali raya mesti mkn lontong kat rumah jiran sebelah..

    BalasPadam
  3. peberet laki kita ni...baru buat 2 hari lepas..omnomnom =)

    BalasPadam
  4. Ermmm nie ler makanan kegemaran D5 xmusim raye pun D5 leh masak hehhehe :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. waa.. bila nak buat open haus? nak datang ni.. ha2

      Padam
  5. thn nih raya mak akak tak bt lodeh pun... saja je kami nk tukar juadah lain...kalu tak tiap thn msti ada lodeh3 n lodeh heheheh...

    BalasPadam

٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥
adik2, kakak2, abg2, ibu2, bapak2, pakcik2, dato2, tan sri2, maceh sebab sudi singgah n follow, meh lea komen sekali yea.. u olz mmg da gajus eh silap da gojes in da world lah! thanxxxx.. muah3 100000000000X buat u olz...!
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ ٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥

nuffy2

adseng

Innity Mobile

GA New