Nuff

09 September 2013

PETUA MENGETAHUI KUALITI TELUR

Petua Mengetahui Kualiti Telur
How To Determine if an Egg is Fresh
Aaaaaacummm!!! teman datang lagi dengan Petua lak.. heee.. tapi ni bukan petua teman lah tauu.. ni petua dari laman Facebook, teman share kat sini sebab teman pun rasa ada yang tak tahu lagi kot cara nak tau kualiti telur yang korang beli kann.. teman pun baru tau sebenarnya cara nak tengok telur ayam yang berkualiti macammana rupanya, he2.. tapi macam biasalah.. kalau x buat entri camne nak simpan petua2 ni kan.. hu3.. memang banyak ilmu yang teman dapat sejak berblog ni.. sambil mencari info, share dengan rakan2.. pastu dapat pulak ilmu macam2 sepanjang mencari info n bahan untuk blog ni... korang pun sama kan?! Ok lah, jom kita belajo camne nak tahu kualiti telur yang kita beli.. 
Petua Mengetahui Kualiti Telur 
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•
Mula2, ambik satu besen/bekas (kalau ada mangkuk kaca beso yang transprent tu lagi bagus..) letak air dalamnya, kemudian RENDAMKAN TELUR ke dalam air seperti dalam gambar di atas.

1) Telur terbaring di dasar bekas bererti telur itu berat dan masih BARU.

2) Telur sedikit miring di dasar bekas bererti telur sudah 1 minggu.

3) Telur berdiri di dasar bekas bererti telur sudah 2-3 minggu.

4) Telur terapung bereti telur sudah lama dan berkemungkinan BUSUK.

So, amacam?? korang dah pilih telur yang Ok x??? ha2.. kalau selalu terbeli telur yang x berapa elok kat mana2 kedai tu.. bertukarlah ke kedai lain lak yea.. mana tau kot kedai yg korang beli telur tu memang menjual stock lama punya telur kannn.. hi3.. apa2 pun tepuk dada tanya selera.. korang punya duit, bukan duit teman punn.. kann..

okeh.. ini saja untuk entri petua hari ni.. esok lak jom baca cara2 nak SIMPAN telur lak..jangan lupa singgah lagi yeaa.. heeeee...

Related Posts

17 ulasan:

  1. Oh, nice info.
    Baru tahu ada byk jenis telur...

    BalasPadam
    Balasan
    1. heee.. sama2 kita belajar..teman pun xtau jugak dulu..

      Padam
  2. petua best ni, harus tunggu lagi esok :)

    BalasPadam
  3. petua baru ni..terima kasih ye :P

    BalasPadam
    Balasan
    1. sebenarnya dah lama yunk.. kita semua yg baru tahu hari ni.. heee..

      Padam
  4. owh..fizi baru tahu cara ini..nace sharing kak :)

    BalasPadam
  5. ooooo yer ke?alamak baru tau ni.nk kene check nih...

    BalasPadam
    Balasan
    1. he2.. tapi bila fikir dh terbeli bole ke tuko balik yea harith? hihihi

      Padam
  6. semua yg komen sini teman udah kunjungbalas.. thanx semua..

    BalasPadam

٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥
adik2, kakak2, abg2, ibu2, bapak2, pakcik2, dato2, tan sri2, maceh sebab sudi singgah n follow, meh lea komen sekali yea.. u olz mmg da gajus eh silap da gojes in da world lah! thanxxxx.. muah3 100000000000X buat u olz...!
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ ٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥

GA New

Innity Mobile

nuffy2

BV2019 - 2