MESTI BACA!!

31 Ogos 2013

8SHARE 31 sen untuk 31 Ogos sahaja!!! cepat2 share!!


Taraaaa.. korang mesti dah tau kan 8share punya pengumuman sempena hari kemerdekaan kita yang ke 56 ni?? setiap yang kita share akan dapat earning RM0.31 sen per unic visit.. HANYA UNTUK SATU HARI SAHAJA TAU!!! start jam 12.00 am tadi (31 ogos 2013) sampai 11.59 pm nanti... So, korang jangan lepaskan peluang keemasan ni.. bukan selalu tau.. serius!! earning cepat jea naik tau.. mesti share banyak2 hokeh!! Happy Merdeka Day untuk semua.. salam Merdeka to all bloggers n rakyat Malaysia semua.. Merdeka! Merdeka! Merdeka! 
dibawah ni mesej dari pihak 8share yang teman dapat tadi.. 
sib baik cepat baca tau.. kalau x.. melepasss.. heeee... 
I
I
V
Hey TENGKUBUTANG
Selamat Hari Merdeka!
Remember to log on with your desktop, laptop, iPhone, Android phone and 
SHARE SHARE SHARE this Saturday! See you ;)

DAN LAGI SATU :::::

It's Malaysia's 56th Birthday tomorrow! 


You will get 31cents for per UV for EVERY Special you share on 31st August 2013, 
ONE DAY only from 00:00am to 11:59pm.

Merdeka! Merdeka! Merdeka!
haaa.. apa lagi..??? jom kita share ramai2.. jomm!!!

29 Ogos 2013

SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN KE-56

Haii.. Assalammualaikum.. tak kurang dari 48 jam lagi kita akan menyambut hari Merdeka kan?.. hu2..Oleh itu teman nak mengambil kesempatan untuk mengucapkan Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan yang ke-56 yea buat semua rakan2 blogger n semua rakyat Malaysia.. walaupun TAK berapa nak suka dengar macam2 isu Politik sekarang ni.. tetapi teman masih tetap bersyukur kerana kita hidup dalam Negara yang aman, xde perang2 macam kat negara2 kat luar sana contohnya Mesir sekarang.. kiranya nasib kita lebih baik dari insan2 disana kan? sebab itulah kita harus bersyukur.. dan disamping bersyukur tu jangan kita lupakan mereka yang kurang bernasib baik, doakan mereka dapat merasai kesenangan macam yang kita kecapi sekarang.. doakan mereka dilindungi selalu.. doakan mereka dapat hidup sempurna tanpa peperangan suatu hari nanti.. doakan Allah memberi pelangi yang indah buat mereka2 semua.. Aminn..
hemm.,. teman pun x dapat nak celoteh panjang kat sini.. cuma nak ucapkan Selamat Hari Merdeka lagi sekali buat rakan2 semua.. Merdeka!! Merdeka!! Merdeka!! Opss.. nak tanya.. korang sambut merdeka camne? ada kua ke dataran ke tengok bunga api? teman tak gi pun.. x suka sesak2.. seumur hidup x pernah pergi pun.. biarlah.. belum rasa nak gi pun.. tengok kat TV ajelah.. kalau zaman sekolah tu dah tentu join kawad kemerdekaan dah.. heee.. besttt!
kalau masa time sekolah dulu best lea hari Merdeka ni.. kannn! he...
 Budak2 pun suka sambut Merdeka! ada pom pom pom kata deme.. ha2

Haaa.. ni lak Logo dan Tema Hari Merdeka kita tahun ni.. 
MALAYSIAKU BERDAULAT, TANAH TUMPAHNYA DARAHKU akan menjadi tema sambutan Hari Kemerdekaan negara yang ke-56 pada 31 Ogos tahun ini. 

 Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia dalam satu kenyataan di sini hari ini berkata,
 tema itu lebih bersifat perpaduan dan berorientasikan kepada patriotik dan kesatuan negara bangsa.“Tema ini dipilih bagi memberikan peringatan kepada rakyat akan kepentingan bersatu mempertahankan negara di samping mewujudkan kesedaran rasa sayang dan cintakan negara,” kata kenyataan itu.

all picture extract from google jea.. =P

28 Ogos 2013

PUTERI AWANI

Masih ingat lagi tak Video tentang Ulangtahun Seminggu? seorang budak comel yang memuatnaik video sempena Ulangtahun Seminggu dia bersama pasangannya? he2.. sekarang ni budak comel tu semakin popular lak dekat FB tuh.. banyak pulak yang jadi follower dia secara mendadak.. ha2.. bagi yang taktau citer, ni teman story mory lik yea.. budak comel ni nama penuhnya Puteri Awani Ahmad.. 
  Puteri Awani ni dah semakin famous.. kalau ikutkan sebelum ni Puteri Awani merupakan seorang pelajar biasa yang tidak dikenali, Tetapi disebabkan kesilapannya memuat-naik video tersebut dan meletakkannya sebagai “public” dan boleh ditonton semua orang mengundang padah apabila dirinya dan pasangan teruk dikritik masyarakat yang tidak senang melihat gelagat pasangan tersebut. Berikutan itu, timbul beratus-ratus video parodi yang meniru apa yang dilakukan Puteri Awani di dalam video tersebut. 
Namun, kini Puteri Awani semakin popular dah macam artis lea pulak teman nengoknya.. tapi bukan nak cakap lea kan.. Puteri Awani ni memang sweet n comey teman nengoknya..Opssss.. nanti jap.. teman buat entri ni bukan bermaksud nak sokong kesilapan Puteri Awani tu yea.. tapi sebagai manusia apa hak kita nak hukum Puteri Awani ni betul tak? memang dia ada buat salah, tapi dia cuma manusia biasa macam kita jugak.. muda lagi pun.. x lepas dari kesilapan.. kalau dah buat silap, balik lea ke pangkal jalan.. ubah diri jadi yang terbaik.. orang kat luar sana jangan lea terus bash dia ni.. kesian dia.. hope Puteri Awani ambil iktibar setiap yang terjadi yea.. Oh, lupa lak nak citer.. baru2 ni teman dapat jemputan rakan FB minta LIKE gambar diorg, diorang masuk Pertandingan Pertandingan "Foto Hari Raya Paling Popular" .. 
teman pun masuk lea page tu.. dan terus LIKE untuk rakan FB teman tu.. sekali teman ternampak gambo ni.. KLIK SINI!! mak aiiiii... banyak giler yang LIKE gambo dia.. fuhh.. memang dia lea pemenang utama pertandingan tu nampaknya.. dapat wit RM300 tu.. tapi lum diumumkan lagi la kan.. taaaapii kalau udah tengok angka LIKE nya pun melebih 1.5k .. apa mau cakap lagi kan? waah.. Puteri Awani ni memang mempunyai aura yang tinggi sekarang.. macam Mawi dulu kann.. ha2.. rasanya kalau dia buat bisnes on9 pun dah bole buat side income dah.. dah tentu ramai yang nak membeli kan.. 

Lupa lak,  Puteri Awani pun ada FanPage gak tau.. 
KLIK SINI kalau nak nengok-->FACEBOOK PUTERI AWANI

OYEN yang meRISAUkan ...

Oyen semakin pulih, sakit2 pun manja tetap manja.. hu2
Alhamdulillah Oyen dah beransur pulih.. tak muntah2 dah.. risau teman semalam bila Oyen ni asik muntah2 jea dari pagi sampai ke petang.. makan pun taknak.. mula2 muntah frieskies pastu lama2 agaknya dah xde menda nak dimuntahkan, dia start muntah air plak.. yang tu lagi lea teman riso!! udah layu je teman nengok Oyen semalam.. xtau nak buat apa.. last2 ada member dekat FB bagi petua untuk hentikan muntah kucen tu.. dengan bagi minum air kelapa (teman bagi berapa titis jea).. Alhamdulillah Oyen macam dah OK sikit.. malam tu dia dah start makan.. syukur sangat2.. kalau tak jenuh paksa dia makan.. dia x mauu.. maybe fobia sebab takut makan nanti muntah lik.. macam manusia jugak le kann..  hu3.. cian Oyen teman ni..
ni Oyen selepas berkali2 muntah.. tido sebab penat muntah kot.. kesiann..
Sebelum tu teman x pasti apa sakit Oyen teman ni, lepas tu baru teringat kelmarin Oyen ni ada makan Ayam yang ada cili sikit tu.. mungkin perut dia x sedap lea tu.. kelam kabut tanya sahabat teman cik Mimi Najib.. almaklumlea.. dia banyak kucing n dah tentu arif pasal kucing ni.. hu3.. mimi pun kata mungkin sebab perut kucing tu mengelodak sebab makan ayam yg ada cili (sikit je pun.. tp lain kali xleh bagi dh.. mmg nampak dia mkn sedap jea tp perut dia x tahan susah pulak)
walauapapapun.. teman bersyukur Oyen dah sihat n sembuh.. dah bole main2 balik dgn si Butang.. cukuplah risau untuk satu hari.. jangan lea buat tuan kamu risau lagi yea Oyen.. err.. ekceli teman yang salah lea kan sebab bagi Oyen makan ayam ada cili? adehhh.. pengajaran tuuu.. kucen bukan macam orang, leh cakap sakit apa kalau dia sakit kan... kalau leh cakap x lea teman risau sangat mcm semalam tu.. fuh.. syukur..
Oyen.. kucing pendatang pada mulanya kini dah jadi kesayangan kami.. 
Kesayangan Butang jugakkk.. heeeeeee....

CECAH LUTUT, CECAH SIKU.. YANG SORANG LAGI TU LAK?


ENTRI WORDLESS WEDNESDAY!! 

27 Ogos 2013

BISNES ONLINE

Cakkk!!! Gi-gi-gwiyomi.. Gi-gi-gyomi...
he2.. x abes lagi gwiyominya yea.. he2.. tengah2 malam buta ni (1.38am) err.. malam ke pagi ha? konpius pulak teman.. argkk.. what ever lah.. malam ni teman terasa nak menjawab soklan dari seorang kawan teman tu.. dia tahu teman sekarang tak koje dah.. tapi dok umah bantu bisnes on9 hubby.. then dia bertanya lagi bisnes apa yang teman n hubby tengah buat.. dah dua tiga orang gak yang tanya, jadi tibalah masanya teman perkenalkan bisnes yang teman sedang usahakan bersama hubby tersayang.. 
sebelum ni malas nak share kat blog sebab memikirkan blogger2 dikalangan kita bukan dari arena / dunia permotoran.. so.. teman rasa agak tak sesuai disitu.. nanti bosan plak korang baca entri ni kan.. so, teman just selitkan entri satu ni untuk menjawap soklan kawan2 teman tu.. he2.. kot lea ada dikalangan korang pun ada yang nak bertanya teman bisnes apa, so..inilah satu2nya entri yang boleh menceritakan persoklan tersebut.. kikiki.. berteraboq ayat teman! arghh.. bio lah! he2.. hope korang puas hati yea.. sekarang dah tau lea teman niaga apa kan? he2..
Tada.. ini antara barang yang kami dah post.. 
dalam kotak tu ada HELMET SIMPSON
buat pengetahuan rakan2 blogger semua.. teman n hubby sedang  aktif berbisnes on9.. menjual aksesori motor berkuasa tinggi (Superbike) since 2010 lagi.. yang bebenonya start serius kumpul modal dan mula bergiat lebih aktif adalah pada 2012.. masa tu teman n hubby baru jea melayari bahtera kawen.. heee.. lepas kawen jea terus terbang ke Hong Kong amik stock barang.. semakin lama stock barang semakin memenuhi ruang.. bisnes kami pun Alhamdulillah.. berjalan dengan lancar..yang penting kami kena sepakat dlm setiap urusan,baru semuanya MANTOP! InsyaAllah
HELMET SIMPSON untuk di Post
  kami juga ada menjual Sweater/Jacket Motor/Ekzos
Pilihan Customer kami.. 
 
juga ada menjual Cap & T.shirt Motor.. 
cth: Rossi, Lorenzo dan banyak lagi..
Ha2.. pernah tengok gambo ni? gambo ni fofular dekat FB sekarang ni.. alkisahnya baru2 ni ada 1 pasangan pengantin yang menggantikan sarung cincin kepada sarung helmet.. he3.. unik kan majlis depa nih.. hi3.. walau camne pun ada jugak yang kata macam2 disebaliknya.. bagi teman, biarlah diorang nak buat apa pun.. asalkan diorang hepi sudah.. macam teman dulu pun helmet ni lah yang jadi hantaran kami hari tu.. last2 kami sendiri plak jual helmet tu.. he3.. rezeki kan? hu2..  Oh ya.. kami jual helmet yang pengantin lelaki tu pakai.. So, kalau ada kawan2 yang suka main motor beso tu sila -silalah promote kat diorang nanti yea.. heee.. 

itu saja buat kali ni.. ini just pengenalan jea.. xmo citer lebih2, nanti korang rimas lak.. heee.. kalau ada sape2 yang berminat boleh PM teman dekat TENGKUBUTANG MIAW

26 Ogos 2013

PIZZA HOME MADE

PIZZA HOME MADE
CAKKK...!! hihihi.. baru jap tadi publish entri resepi.. sekarang udah publish entri bab makanan lak.. heee.. cer tengok nii.. PIZZA HOME MADE by me.. heee..baru jap ni teman buat.. dah abes makan sorang2.. dah masuk perut 4-4 keping teman perabeh semua.. burppp.. kekenyangan tahap susah nak bercakap.. (punya kenyangngyeee.. ) 

hihihihihi.. tifu jelah.. mana da teman buat PIZZA HOME MADE... yang dalam entri ni semua gambo2 2 tahun lepas kot.. masa teman zaman anak2 dara lea katakan.. hihihi.. rajin bebeno buat PIZZA HOME MADE ni.. suka buat sebab senang dan sedap.. pastu anak2 sedara lak ramai lea jugak suka PIZZA HOME MADE ni.. So, lagi2 lea teman rajin membuatnya.. hee.. kalau kat ipoh tu, if xde org request x mau nye teman nak turun ke dapur nak main masak2 nih.. hih3.. lain lea ada org request mintak buatkan, dengan rela hati teman buatkan.. =)..  bukan apa.. teman xmo membazir, kang teman dok buat banyak2 xde pulak org nak makan.. kan dh membazir.. membazir tu kan amalan syaitonnn.. haaa.. opss.. xmo melalut dah.. jom intai2 resepi PIZZA HOME MADE yang amat mudah ni.. Bismillahirrahmanirrahim.. 
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠· 
BAHAN-BAHAN
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·
Roti Arab Saiz Beso
Sos Cili
Serbuk Origano
Mozarela Pizza
Nenas (potong kecik2)
Cili Benggala Hijau (potong cantik2)
Daging Cincang / Daging Burger
Daging Ayam (teman tak bubuh pun)
Hotdog ayam/daging (potong nipis)
Stick Crab (potong mcm hotdog tadi)
lain2 nak tambah? mushroom pun boleh..
last sekali.. wajib ada!! OVEN!! xde oven x jadi tau! 
(ha3.. ada macam iklan tak? puii..)
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·
CARA MENYEDIAKAN:-
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·
Mula2 sekali.. sapukan Sos Cili atas roti Arab tadi..
Pastu taburkan hotdog,stick crab, cili benggala, nenas secara berselang-seli..
Pastu taburkan daging cincang tadi.. ratakan dan tabur pulak mozarella cheese atas dia..
Kemudian baru letak Oregano tu atas dia.. ingat tauuu.. Oregano ni MESTI ada.. sebab rasa n bau dia yang membuatkan ia dipanggil PIZZA tauu.. xde Oregano x jadi mak! eh! dialog iklan lagi.. 

he2.. sambung lik.. lepas dah siap semua yang teman ajo tadi.. korang panaskan oven jap.. (kejap jea..) pastu masukkan PIZZA korang dalam oven korang tu.. test masak dalam 10 minit.. kalau x masak gak.. bakar lagi.. sampai lea korang tengok daging korang masak.. (yg penting daging tu tauu..) tu sebab teman suka guna daging burger.. cepat sikit nak masak.. heee,, Ok.. dah siap.. tu jea cara nak.. nampak macam banyak step tapi yg bebenonya.. senang sangat2 tauu.. rasa teringin lak nak buat PIZZA tapi apakan daya.. kena tunggu dapat Oven dulu.. hehehehe.. xpe.. no worries.. insyaAllah satu hari nanti Allah akan tunaikan.. kan! aminn...
 inilah ropenyee PIZZA HOME MADE by Tengkubutang
sekeping pun dah mengenyangkann.. nyum2.. 

RESEPI DAGING DENDENG

Nak try buat Daging Dendeng plak lah.. macam sedap je teman nengoknya.. tak pernah dengar nama masakan ni, tapi dari gambo ni macam rendang tok pun ada.. kalau betul memang nak try sangat2.. mak n abah suka niii.. kalau teman dapat buat kan bestt.. heeee.. tapi nak tengok dulu apa bahan2 nya.. senang dapat ke dok.. heee... kalau susah nak dapat bahan2 dia, teman maleh nak try.. nanti masak tak cukup bahan dah x syok kann..apa2 pun mesti nak cukup bahan gak baru jadii.. heee.. jom kita tengok resepinya...

٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠· 
BAHAN-BAHAN
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·
1 kg daging batang pinang – dipotong nipis
5 biji bawang merah    }
5 ulas bawang putih    }
5 tangkai cili kering     }
          2 batang serai             } dikisar
1 inci halia                   }
1 inci lengkuas            }
1 sudu ketumbar – dikisar berasingan.
1 biji kelapa parut –
1 sudu kicap pekat
Garam
Gula

٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·
CARA MENYEDIAKAN:-
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·
Rebus daging hingga masak.
Tumiskan bahan-bahan yang telah dikisar hingga kering.
Masukkan kelapa parut bersama garam, gula, kicap dan ketumbar. Masak hingga kering.
Masukkan daging dan sebatikan rasa dan warna.

BOBOI BOY

Gambo Depan
Jeng.. Jeng..Jeng.. Tengok ni... Mug BOBOI BOY teman dapat beli mug ni murah jea tauu.. RM0.50 sen ajoo.. tau nape? mydin buat clear stock jual murah2.. semua berebut2 beli berdozen2 tadi.. geramnyaaa.. masalahnya yang beli tu staff bukan customer.. kot yea pun nak beli, beli lea dua-tiga biji xpelea.. ni setiap sorang 1 dozen.. 1/2 dozen.. belum sempat letak kat ruang display depa dah sapu dulu.. heee.. geremmm.. tapi xpelea.. teman pun nak buat apa byk2 kan.. cuma agak terkilan lea dengan sikap T.A.M.A.K diorang tu.. hemm.. sepatutnya dikenakan limit membeli untuk setiap orang kan! (hahahaha.. pandai2 ko je yea!)
Gambo Belakang
Mug ni jenis tebal tau.. bukan nipis.. 2 pasai ramai yang beebut macam orang giler taid..(ha2.. ni labun je, jgn pecaya).. tadi masa kat mydin asik dengan cawan berlaga2 jea.. teman pelik apa menda yg kecoh2 tu.. hu3.. sib baik lea teman perati jugak.. kalau buat dek jea.. melopeh nak beli mug BOBOI BOY murah.. heee.. tapi masa teman nak beli tu tengok2 tinggal dua biji last.. tu pun ada customer lain macam nak potong line.. hu3.. apa lagi.. teman pun dengan gaya Tokyo Drive kona cepat2 n sambor mug 2 dengan wat wajah sardin.. hu3.. kalau lambat x dapat lea kan.. sib baik cepat.. 
mug sponge bob pun ada gak tadi.. harga yang sama.. cantikkk2.. tapi macam biasa.. staff mydin dah rembat dulu.. huk3.. sungguh tak kasihan betul lea kan! sedihnya teman nengok mug2 cumey dipegang diorang tu.. cantik2.. tau lea kan kaler ocean n spounge bob yg very the colorful tuhh.. meleleh air liuk teman nengoknya.. ha2.. apalah teman ni.. menda dah xde rezeki kat kita, buat pe nak bising2? apalah Tengkubutang ni!! hak3.. sudah!! sudah!! bersyukur lea dapat dua bijik mug BOBOI BOY tuu.. aishhh...!

MONDAY AWESOME!


haii.. sorry lama pulak tak hupdate entri kan.. (wlu cuma 2 hari je kot.. ) heee..
teman x sempat nak taip apa2 sebab bz sikit sekarang.. ini jea dulu buat permulaan yea.. jap lagi nak blogwalking sikit2 ke blog kawan2 yg dah singgah n komen sini.. maaf yea sebab lambat.. tapi insyaAllah.. teman akan cuba bw korang balik yea.. thanx sebab sudi singgah sini.. =)

23 Ogos 2013

RESEPI LONTONG

Tadaaaa.. agak terliur teman nengok gambo ni.. kruk krak perut teman dibuatnya tauu.. hu3.. tau kea apa dia ni?? heee.. bagi yg xtau n xpernah rasa lagi, meh teman habaq mai.. ni lea Lontong yea.. macam kuah lemak tapi mcm2 ada dalam kuah ni.. Lontong ni jugak adalah salah satu makanan utama pada hari raya Aidilfitri tauu.. teman suka gak makan Lontong ni, tapi teman suka yang dimasak oleh sahabat baik teman tu..dulu sebelum kawen klu teman nak mai umah dia mesti teman dah calling2 dulu siap request Lontong.. hihihi.. mak teman pun suka lontong dia.. besttt.. ingat raya hari tu nak lea singgah beraya umah dia tapi nak wat camne.. masa teman n hubby agak terhad.. huk2.. x beraya ke mana pun kami.. cuma sambut tetamu datang jerk.. sedey kann.. hik3.. (sedih tapi gelak.. apo daa..) 

ni bila dah tertengok gambo atas ni rasa macam teringin nak buat lak.. tapi hubby x suka kuah lemak2 ni.. aishhh.. xkan teman nak mkn sorg2 kot.. aiyoo.. tp xpelea.. teman simpan gak resepi ni kat sini, nanti lain kali kalau sape2 request lea lea teman try  buat.. jadi ke tak jadi itu belakang citer hokehh.. ha2.. dan bagi yang gemar makan lontong tetapi tidak tahu bagaimana untuk memasak sendiri, meh lea kita pakat ramai2 nengok resepi Lontong yang sangat mudah dan menarik ni.. mana lea tau kot korang nak buat open haus ke. xde idea nak masak apa,leh lea jadikan hidangan kepada tetamu yang akan datang ke rumah. Selamat mencuba! 

٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠· 
BAHAN-BAHAN
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·
Nasi impit } siap direbus
1 cawan santan
1 cawan air
3 biji bawang merah    }
2 ulas bawang putih    } dikisar
1 inci kunyit hidup      }
3 batang serai
1 helai daun kunyit
1 helai daun salam
1/2 kubis
2 keping tempe – dipotong nipis
2 batang lobak merah – dipotong panjang
3 batang kacang panjang – dipotong
Suhun              }
Tauhu kering   } direndam
Garam


٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·
CARA MENYEDIAKAN:-
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·
Tumis bahan-bahan dihiris bersama daun kunyit dan serai yang telah dititik.
Masukkan air diikuti bahan-bahan sayuran.
Masukkan santan dan garam secukup rasa.
Masak sehingga mendidih.
Hidangkan bersama nasi impit yang telah dipotong.

TEGANGKAN KULIT DENGAN LOBAK MERAH

Tegangkan kulit dengan lobak merah
Wanita seringkali dikaitkan dengan dunia kecantikan. Disebabkan itu kebanyakan wanita pertengahan usia, pastinya bimbang dengan kehadiran kedut di wajah. Bagaimanapun kita boleh jea melewatkan penuaan dengan ikuti petua ini. insyaAllah berkat kerajinan n disiplin kita dapatlea hasil dari usaha kita tu kan..he2.. jom tengok petuanya acane.. kot lea korang ada bahan2 ni kat umah korang.. bole lea terus buat yea.. 

Parut sebatang lobak merah dan satukan dengan sesudu tepung jagung dan sebiji kuning telur.
Gaul hingga sebati lalu sapukan pada keseluruhan wajah serta leher sebagai masker. Biarkan sehingga kering selama 20 minit. Kemudian bilas dengan air suam. Haaa.. tadaaa... klu selalu amalkan denagn disiplinn kerajinan yang tinggi.. pasti ada orang yang akan cakap camni nanti.. 
Antara kebaikan lobak merah :-

Mengatasi keletihan.
Baik untuk gigi.
Menjaga sistem saraf.
Mencerahkan mata.
Mencegah jangkitan kuman dan bakteria.
Mencerdaskan akal.
Boleh mencegah serangan barah.

22 Ogos 2013

Cara Guna Krim Pelindung Matahari (Sunscreen)

Cara Guna Krim Pelindung Matahari
Krim pelindung cahaya matahari atau lebih dikenali sebagai sunscreen sangat baik untuk penjagaan kulit daripada pancaran matahari. Salah satu kebaikan pelindung cahaya matahari ialah melindungi kulit daripada pengaruh negatif terik matahari seperti radiasi lembayung ultra ungu (UV) yang boleh menimbulkan masalah kulit. 

Tahukah anda cara yang tepat dapat memberi kesan terhadap pemakaian krim pelindung cahaya matahari? Adakah ia harus dimulai dengan pelembap, krim rawatan wajah, diikuti krim pelindung cahaya matahari atau sebaliknya?

Perkara ini sering membingungkan para wanita. Sebaiknya krim pelindung cahaya matahari menjadi sapuan pertama sebelum diikuti pelembap, krim asas dan solekan. Namun jika sedang melakukan perawatan wajah dan wajib menyapu ubat pada wajah, maka ubatan itu perlu disapukan sebagai lapisan pertama diikuti krim pelindung cahaya matahari.

Ada juga yang tidak selesa untuk mengenakan krim pelindung cahaya matahari apabila melakukan aktiviti lasak, berpeluh atau yang menyebabkan kekotoran. Lantas mereka tidak mengenakannya kerana beranggapan kotoran tubuh yang bercampur dengan krim pelindung cahaya matahari boleh membuat kulit iritasi.

Bagaimanapun krim yang disapukan ke kulit secara langsung akan diserap kulit melalui pori-pori. Lama-kelamaan, seiring dengan aktiviti yang dilakukan, krim pelindung cahaya matahari akan hilang.

Oleh itu jika kulit tidak dibersihkan ketika proses pengaplikasian ulangan, ia tidak memberi masalah. Bukan bererti kotoran pada kulit akan terkumpul di dasar kulit kerana krim pelindung cahaya matahari akan diserap pada kulit, bukan sekadar melapisi kulit. Namun jika anda tetap tidak yakin, anda boleh membersihkan tubuh yang kotor dengan tisu basah sebelum menyapukan krim pelindung cahaya matahari kembali.

Segmen 12 Jam Bloglist #4 Mialiana.com


Pencarian bloglist bagi bulan September dan November 2013 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 22 Ogos 2013, iaitu tepat jam 11.00 pagi sehingga 11.00 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #4 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

15 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga.
tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...
 heee.. Puh Kiri Puh Kanan Moga Ada Rezeki Masuk Bloglist Blogger Mialiana.com,

21 Ogos 2013

Jangan Pernah Rasa Diri Dah Bagus Sangat!

Entri ini untuk peringatan kepada diri teman sendiri.. 
moga dijauhkan dari perasaan Sombong.. Aminn

Kita mungkin pernah dipuji dan kita juga mungkin pernah dikeji.  Itulah adat dunia yang perlu dialami orang semua orang.  Jika kita hanya mahukan pujian maka itu bermakna kita bukanlah seorang yang positif. Apabila seseorang itu hanya mahukan pujian maka tanpa dia sedar dalam dirinya ada ketakutan tentang kejian.

Renungkan dalam diri kita ini, berapa kali kita mahu dilihat orang sebagai orang yang terpuji?  Kemudian tanyakan dalam diri apa yang dirasai apabila keadaan itu terjadi.  Adakah kita merasa terawang dek pujian atau kita merasa kita bagus dari yang lain. 

Jika jawapannya lebih mengarah akan pujian dan perasaan diri bagus maka kita perlu kembali menyelongkar apa yang ada dalam diri.

 Ada orang yang mudah merasakan dirinya lebih bagus dari orang lain.  Orang sedemikian gemar mencari kesalahan orang dan adakalanya sampai ke tahap seolah-olah menghina. Orang sedemikian gemar mengatakan yang dirinya bagus.  Orang yang sedemikian merupakan orang yang sentiasa mahu dilihat dan dipuji.  Orang sedemikian akan sentiasa menafikan yang mereka berperasaan begitu.

Hal ini boleh jadi ada pada diri kita.  Jangan dilihat secara besar kerana ia mampu menyembunyikan sikap itu.  Tetapi lihat satu persatu perasaan kita terhadap setiap tingkah perbuatan kita.  Mungkin nanti akan terpancar sikap itu yang selama ini tidak kita sedari. 
 
Apabila sampai satu perkara, rasa bangga diri mula timbul. Ini adalah sebahagian darpada penyakit hati, yang sukar dikesan kerana ianya bukan pada hati fizikal.  Penyakit hati ini perlu dirawat kerana ia bukan sahaja memusnahkan kita tetapi juga orang lain. 
 
Oleh itu kita perlukan orang yang dapat memantau diri kita. Jika kita tidak mempunyai pemantau kita mungkin tidak sedar yang kita bersikap sedemikian.  Kita merasakan yang diri kita ini bagus dari orang lain.
 
Disebabkan perasaan bangga diri ini selalu berlegar maka boleh jadi satu hari nanti dia mudah mencaci atau memfitnah serta menghina orang lain. Selalunya orang sebegini cenderung memberikan pendapat tanpa diminta.
 Jika kita merasa diri bagus maka itu tandanya kita ini sombong. Sombong yang ini begitu halus hingga termakan diri sendiri. Jika ada sikap ini maka buanglah.  Rasa diri bagus adalah bangga diri.  Setinggi mana pun perasaan bagus diri ia tetap sahaja menjadi gunting dalam lipatan.

Hidup orang yang bangga diri ini sentiasa tidak tenteram kerana mereka risau kalau ada orang yang lebih bagus daripada mereka.  Jiwa orang bangga diri ini kosong kerana kehidupannya lebih cenderung ke arah kedudukan di sisi manusia.

Apabila kedudukan itu tidak dicapainya atau terganggu maka mereka menjadi begitu beremosi. Jaga perasaan kita kerana jika perasaan ini terpengaruh dengan bangga diri, maka kita mudah lupa diri. Jadikan kawan atau pasangan sebagai pemantau kita.
 
Terimalah teguran mereka kerana kita sering tidak sedar tentang perlakuan bangga diri ini.  Biar sebagus apa pun kita tetap tidak hebat. Kita tidak mampu duduk dalam air seperti ikan, tidak mampu terbang seperti burung, tidak berani seperti harimau.  Kita perlu tahu bahawa kita hanya bergantung pada Allah SWT.  Semoga Kita Dirahmati Allah SWT.

Sumber Artikel : Mingguan Wanita