30 September 2013

SERAM! TERDENGAR DENGKURAN MENDENGUS DISEBELAH..

Pusing kiri tak lena, pusing kanan pun tak lena, terlentang lagi lea tak lena, aishhh.. bila lea nak tido ni.. mata rasa ngantok.. tapi bila dipejam2 masih tak leh nak lena.. apakehe' nyaa??

en. suami miaw2 udah lena diulit mimpi lama dah.. siap berdengkur dengan kuat lak tuu.. teman jugak yang tak tido2 lagi.. mata still bolat aje macam dah kena tahan dengan kayu mancis.. adehh.. 

Pusing punya pusing punya pusing badan.. akhirnya teman terlena jugok.. tak lama selepas tu hubby teman pun bangun dari tempat tido.. teman tanya nak ke mana? dia kata nak ke toilet.. perut dah meragam.. (nak cerry berry la tuu sebab siang tadi makan keli sambal.. pedassss!!).. terkulat2 hubby teman turun dari katil sambil pegang perut.. syian dia yeaa..!
Sambil dia bangun dan turun dari katil.. tak lama pastu teman terasa kePELIKan disitu.. teman pelik nape ada bunyi orang berdengkur lak sebelah teman? sedangkan hubby teman ada jea berdiri sebelah katil teman, sedang capai tuala yang tergantung kat belakang pintu bilik tido kami tu..??

then.. jantung teman tiba2 lajuu.. lajuu sangat2! dengan suara yang kuat teman cakap kat hubby teman yang baru nak melangkah keluar bilik, teman jerit " abg, siapa yang berdengkur sebelah org ni bang?? sape abg?? abggg.. takottttt.. sape ni abggg?? sambil jari menunjuk ke arah objek sebelah teman (dengan mata tertutup.. tak mau tengokk.. !! takottt..) kalo tengok kang jadi macam gambo kat bawah ni..

arghhh tidakkkk.. teman lebih rela totop mata!!! ni tepek gambo kat bawah ni pun dah rasa seram sejuk tau tak!! penakot tahap apa dah nih! huk2..
Dengkuran makin lama makin kuat, siap mendengus lagi tu.. teman dah peluk bantal erat2.. nak bangun tapi tak lepas.. badan seperti kaku.. terasa nafas objek sebelah teman makin kuat..

Argghhh teman  menjeritt.. Pastu teman pun terjaga dari tido, syukur.. semua tu hanya mimpi.. ingatkan betul2 tadi..  tercungap2 jugaklah teman masa tu menahan ketakutan wlupun cuma dalam mimpi.. mujur tak ganggu hubby teman tido, kalau tak nanti kesian dia plak susah nak tido (jenis yang kalau dah terjaga susah nak tido lik)

hemmm.. selepas terjaga tu teman blur2 sekejap.. pening.. n penat.. teman baring lik n cuba lelap mata.. esok pagi teman citer kat hubby pasal mimpi teman ni.. hubby teman gelakkan teman.. OOOO... gelak yeaaa.. xpe.. nanti turn dia siap laaa.. 
Tu laaaa.. Masa tido suka fikir bukan2.. patutnya jangan fikir apa2 dh.. tido je!

ni kalau teman dok ipoh lagi laa.. teman akan buat camni.. yang jadi mangsa my kakak & my mum lah! ha2.. dipaksa tido dekat ruang tamu sama2 dengan teman sebab teman takot nak tido dalam bilik.. hik3.. 

hemm.. korang tau ke nape teman leh ngigau n mimpi seram camtu? hemm.. semua gara2 hubby teman pasang citer HANTU hari tu lea.. teman yang penakot ni terus ter mimpi2 lea dibuatnya.. apa nak dikata kannn... hubby teman cakap "eleh, bukan dia tengok pun, baru pasang 5 minit dah tido"..

ha a.. memang benar ituu.. teman memang tido pun sebab ngantok sangat kan..

tapi malang jugak nasib teman, bila terdengar sound effect yang kuat teman terjaga n terpandang objek2 HANTU tu.. then pastu bermulalah mimpi ngeri sebab dah terpandang HANTU tu.. aishhh...  

huk2.. sape yang lum baca kisah sebelum ni, leh baca sini--> GARA-GARA HUBBY TENGOK THE CONJURING!!

29 September 2013

BLOG MASIH BERAT MACAM GAJAH!

Related Post BLOG BERAT MACAM GAJAH
ehemmm.. apo dibuek hari2 minggu ni wahai sahabat2 semua?? he2.. teman xde buat ape pun.. nak kuo berjalan pun hubby koje lea plak.. OT sebab isnin ni ada meeting beso.. dia n rakan2 taulannya terpaksa lea gigih menyiapkan koje bagi memastikan semuanya berjalan lancar.. huhu.. 

Yang teman ni lak, buat lea apa yang patut kat umah ni.. sambil2 tu tinjau2 blog Tengkubutang.blogspot.com ni.. kot2 ada apa2 yang nak dibuat disini.. pastu baru teringat dari sehari ke sehari teman nak timbang blog teman ni, tapi asyik terlupa jea.. hari tu blog teman berat gilerr.. atas nasihat kawan2, teman pun buanglea apa yang patut kat blog ni..

Benda2 yang x patut tu teman maksudkan ialah Bunga2 berguguran dan Lagu background yang Blogger Mieza Jha suka tu.. huk3.. sedey tau!! Lepas dah buang bunga2 berguguran n lagu background  Be Mine Forever (lagu ksygn teman) hari tu, lupa pulak nak timbang n check dah lost weight ke lum blog ni.. hu2.. 

Then tadi teman terus lea timbang, tengok2.. dia kuo yang kat atas ni.. huk3.. masih atas 100 tuuu.. ingatkan dah kurang.. sebab ramai yang cakap kalau nak blog ringan seeloknya 100 ke bawah.. hemm.. abes tu teman nak wat lagu mana lagi ni?? apa lagi teman nak kena buang ni?? cer kome citer?? 

SILA KOMEN DI BAWAH yea.. nak tau apa pendapat korang lak.. 

OPSS.. JAP.. NAK TIMBANG BLOG KORANG TAK?
KLIK--> SINI

28 September 2013

SOCIAL MEDIA IMPACT FOR TENGKUBUTANG.BLOGSPOT DAH SCORE 100% ??

Tadi saja gatai tangan nak refresh buttorn Social Media Impact teman tu.. sekali dah tekan refresh... dia kua macam kat atas ni.. uikk?? dah capai score 100% ?? bio betikkk.. ingatkan teman takat 98% tu jea dah.. rupa2nya dia naik lagi? wah.. ini betul ke bohong? teman x reti nak nengoknya.. apa2 jelah.. (cakap2 orang yang x reti pasal menda2 mcm ni.. ) tapi bila terpandangkan 100% tu terasa nak letak jea dalam entri teman, buat kenang-kenangan.. he2.. tu yang akhirnya jadilea satu entri.. yang benonya xtau nak hupdate apa dikala ini, otak tengah serabut n blur.. bz dengan segala macam koje.. mungkin malam sikit baru nak hupdate entri.. ada entri yang teman lupa nak share dengan korang.. tak ingat?? KLIK SINI kalau nak recall memory lik.. hu3.. bagi yang pernah baca lea kan.. ala.. yang pasal HANTU tu.. nanti lea teman citer eh.. Tataaaa..

27 September 2013

Oh September Give Away by Safiena & Friends

Oh September Give Away by Safiena & Friends
Klik banner kalau nak join...

Soalan wajib jawab :

Bagi 3 perkataan yang menggambarkan diri anda? Cth : comel, penyayang, gedik
Lukis doodle sendiri dan & buat penerangan ringkas mengenai doodle tersebut.
*Kalau tak boleh lukis doodle, peserta boleh nyatakan siapakah doodler/blogger yang paling kamu minati.*

ni Doodle teman, henyot benyot! jangan kome gelak yea!!
doodle ni teman lukis guna paint jea, nak guna menda lain x reti lagi..
teman minat doodle2 ni.. kadang2 conteng2 gak kat note book tu..
teman ada tudung n baju kaler seperti diatas, so, anggaplea.. teman lukis muka teman
kat atas ni yea! hihihihi
Jawapan untuk soalan wajib diatas:
3 perkataan menggambarkan diri teman;
Pemalu, Penyayang, Perahsia

3000 SLE Supporters Giveaway


Assalammualaiukum..
klik banner untuk join

Senarai hadiah:
Cash RM100 x 1, doodle ART button badge x 10, DuniaShida button badge x 3, perfume x 2, photo canvas (art kufi) x 3, photo canvas (typography canvas) x 3, Novel x 5, tudung bawal x 3, beauty tool x 1, bookmark limited edition x 15, pin ribbon x 2, topup RM10 x 8, topup RM5 x 5

3000 SLE Supporters Giveaway dianjurkan oleh DayangDeno dan disponsor oleh DayangDeno, NazrinaHussin, DuniaShida, Canvas D'Arte, Hawadah, Mojat, DyshaSahhir, MamaDarwiish, AkuMira, Pinkizluv, NadiaDiana, Cahaya Jannah, AdamFaiz, AisyaLieza, Nasuha, GreenAmila, CikkMira

Tamat 24 Oct 2013, 12malam

25 September 2013

KEPADANYA DIA KEMBALI...

pic extract from google
Assalammualaikum.. Baru dapat update entri untuk malam ni.. sekarang teman berada di seberang jaya, p.pinang.. menziarah keluarga sebelah hubby teman.. 

Pukul 2.30 pagi tadi sedang kami terlena tidur.. kami dikejutkan dengan berita mengejutkan yang abg ipar hubby teman telah kembali kepada Penciptanya.. Alfatihah buat arwah.. dan takziah buat keluarga arwah.. hemm.. baru rasa nak kenal lebih dekat, namun takdir menentukan segalanya.. Allah lebih menyayanginya.. 
semoga arwah ditempatkan bersama golongan yang beriman.. amin...

CPUV kedua NUFFNANG

CPUV kedua NUFFNANG

Baru ternampak tadi.. ada CPUV baru dari Nuffnang.. Tak reti nak cakap apa bila dapat CPUV ni.. sebab teman tak faham untuk apa dan macam mana earningnya, sebab sikit beno tertulis kat amount tu? walau apa2 pun.. thanx lagi sekali kat Nuffnang yea.. tapi yang kat atas tu dah Credited.. maksudnya??

24 September 2013

HAFIZH SYAHRIN LAGI... HU3

Ha2.. amacam? ada yang jemu dak baca entri teman yang asik citer pasal sukan berkaitan permotoran jea ni? hu3.. ekceli bukan sukan permotoran yang teman nak ceritakan.. teman just nak share rasa bangga teman kepada Pelumba Negara kita iaitu Hafizh Syahrin .. Penyebab kepada mengapa teman buat entri pasal Hafizh Syahrin  sebab teman pernah tengok beliau berlumba di Sepang International Circuit, Malaysia.pada perlumbaan Moto GP 2012 tahun lepas.. heeee..jangan x caya.. teman gi jugak tauuu.. teman ni memang giler motor.. kalau tengok motor asyik terliur aje.. xtau pasai apa.. hihihi.. suka tengok design2 motor yang pergh.. lazat gituu.. ha2..(mesti ada yang pelik,jelik, sakit mata baca ni kannn.. aishh.. im sorry 4 that yea!) Related Post-->HAFIZH MENANG!! DAN SIAPA HAFIZH SYAHRIN?
berbalik kepada cerita Hafizh Syahrin tadi, teman memang teruja tengok perlumbaan motor masa tu, nak plak dapat tempat Grandstand.. pergh.. bolat jea mata teman nengok motor2 berlumba.. Then perlumbaan pun bermula, sape yang teman paling nak nengok?? sape lagi.. dah tentu lea nak nengok pelumba Malaysia kita kann.. masa tu xtau pun muka dia rupa mana.. sebab pakai helmet kan.. tapi susuk tubuh kurus tinggi leh agak lea orangnya muda lagi..memang pun baru 19 tahun umurnya.. muda kan? Hafizh Syahrin  memakai no 86 masa perlumbaan hari tu.. lupa lak nak citer.. Sebenarnya perlumbaan pada hari MotoGP tu ada 3 kategori perlumbaan..  yang  Hafizh Syahrin  ni dalam kategori Moto2 .. sebelum tu.. pelumba kita bagi kategori Moto3 iaitu Zulfahmi Khairuddin berjaya mendapat tempat kedua dan bagi kelas MotoGP lak teman lupa lea sape yang menang, Casey Stoner ke Lorenzo yea? x ingatt sebab frust Rossi x menang.. hu2..

Sambung lik citer tadi.. 
Maka berdebor2 jugak lea setiap kali nengok Hafizh Syahrin melintas dihadapan track tu.. heee.. baca ni..
"Bermula di petak ke-27, pelumba berusia 19 tahun itu mempamer aksi berani apabila berjaya mendahului perlumbaan di pusingan ke sembilan, sepuluh dan sebelas sekaligus mendapat sorakan gemuruh hampir 70,000 peminat sukan permotoran."

teman pun bersorak jugak wehhh.. giler.. memang masa tu Hafizh Syahrin pecut laju memotong pelumba lain.. lumba punya lumba punya lumba Hafizh Syahrin yang sebelum 2 jauh di belakang, makin lama makin menunjukkan taring, memotong setiap pelumba satu demi satu.. pastu hinggalah bila tiba di tempat yang keempat, perlumbaan terpaksa dihentikan sebab hujan turun dengan lebatnya.. makanya x dapek lah nak nengok aksi Hafizh Syahrin yang pada pandangan teman kalau bukan faktor cuaca hujan lebat, maybe Hafizh Syahrin  boleh jadi juara sebab cara dia kejar pelumba yang lain tu memang ada potensi menang tempat pertama tu.. hu3.. tp nak wat cne.. mungkin masa tu belum rezeki dia lagi kann.. apa apa pun tahniah jugaklea dapat tempat ke-4 dari kelompok pelumba yang ramai tu.. Cayalah!
Ha2.. pastu kan.. lepas perlumbaan dihentikan, semua bersorak kuat giler tanda penghargaan buat Hafizh Syahrin .. dan secara spontan Hafizh Syahrin panjat pagar trek tu sebab nak lambai tangan kat para penyokongnya.. giler ah.. memang respect dengan dia yang tak sombong dengan gaya ala2 Rossi jugaklah.. mesra alam punya rider! tapi mula2 teman cakap gak dalam hati.. over acting nya dia.. hu2.. lama2 baru sedar yang memang itu cara dia nak balas sokongan peminat2 dia.. cayalah! masa tu meremang dengo sorakan orang-orang kat situ! yang pasti teman nampak Hafizh Syahrin dengan jelas.. yess!!
Ni gambo masa MotoGP tahun lepas.. 
Hafizh Syahrin  dalam kategori Moto 2  hanya berjaya 
menamatkan perlumbaan dengan tempat keempat terpantas,
tahniah diucapkan kepada Pasukan Petronas dan Hafizh Syahrin 
Meraikan kecemerlangan awal Hafizh Syahrin
 
Ni lea Hafizh Syahrin yang sporting dan kelakar tu.. heee.. teman suka gaya dia, memang sporting, mungkin sebab dia masih remaja lagi.. maka sikapnya yang spontan buat penyokong sukakannya.. mat saleh kat sepanyol tu pun suka dia tauu.. he2.. itu pendapat teman la kann.. pendapat org lain xtau lea pulak yewwww.. heee..
heee.. Opssss.. gambo atas ni saja teman masukkan sebagai kenangan dalam blog, dimana tahun ni teman x dapat tengok MotoGP 2013.. huk2.. hubby dah nak beli tiket hari tu, tengok2 clash pulak dengan hari Meeting dia, agak bz dia dengan persiapan Meeting tu makanya x dapeklea nak gi kali ni.. teman nengok kat TV jelah nampaknya,, nak tau sape pelumba kegemaran teman dalam gambo tu? heee.. sure lea Valentino Rossi (yang dok depan sekali pegang helmet kuning tu.. )

ok.. sini aje entri yg panjang berjela yang pastinya xde orang nak baca.. hi3.. xpelah.. untuk simpanan dalam dairi teman ni jea.. apa2 pun.. tahniah lagi sekali buat pelumba Malaysia kita Hafizh Syahrin
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Sedikit info tentang perbezaan Moto2 / Moto3 / MotoGP
Moto3
Pada tahun lepas, kategori motor 125cc dua lejang dah ditukar kepada 250cc empat lejang dengan had berat maksimum 65 kg termasuk minyak, dan dikenali sebagai Moto3. Jumlah berat minimum bagi motosikal dan penunggang adalah 148kg. Penunggang bagi kategori ini mestilah tidak lebih dari 28 tahun.
Moto2
Sejak 2010, kategori 250cc dua lejang digantikan dengan 600cc empat lejang dan dikenali dengan kategori Moto2. Enjin dihasilkan oleh Honda dan tayar adalah dari pengeluar Dunlop.
kelas MotoGP
MotoGP menggunakan motosikal khas yang hanya digunakan dalam perlumbaan dan tidak terdapat di atas jalan raya; tidak seperti Kejohanan Superbike Dunia yang menggunakan model motosikal superbike yang sedia ada untuk kegunaan di atas jalan raya.

Sumber info : Wikipedia
Gambar : Extract from Google

SIAPA HAFIZH SYAHRIN?

SIAPA HAFIZH SYAHRIN?
Hafizh Syahrin Abdullah dilahirkan pada 5 Mei 1994, dan dibesarkan di Selangor. Beliau memulakan kerjaya pada usia 9 dalam sukan pocket bikes (motor ala superbike tapi kecik), dia akhirnya memperoleh nama samaran "King of Pocket Bikes apabila beliau telah ditemui oleh pengurus pasukan Barry Leong  secara kebetulan.Tidak lama selepas itu bakatnya mula terlihat selepas debut perlumbaan dalam pocket bikes tahun berikutnya. Beliau yang sering menndominasi kategori pocket bikes tidak lama selepas itu, bakatnya telah ditemui oleh Leong pada salah satu trek pocket bikes

Pada tahun 2007 pada usia 13 tahun, Hafizh Syahrin membuat kemunculan beliau dalam kejohanan Cub Prix dalam menguasai gaya penamat tahun pertama pada YAMAHA LC135 Piala kelas kedua keseluruhan.
Beliau terus melangkah ke tahun berikutnya sebagai pelumba termuda Petronas Sprinta Raceline pasukan itu selesai di podium mengambil 3 keseluruhan dalam YAMAHA GIVI Cup pada tahun 2008, proses itu juga membawa kejayaan melalui penyertaan dalam kategori Novice dengan keputusan yang menarik.

Hafizh Syahrin memulakan musim 2009 untuk kejayaan yang lebih besar memenangi perlumbaan pembukaan musim ini di Alor Setar dengan kemenangan dalam kategori Novis . Dengan 7 kemenangan dari 8 pusingan, dengan yang lain menjadi podium, dominasinya dalam kategori ini tak tertandingi bahawa ia memilih untuk mengorbankan dua pusingan. Anak muda ini beralih untuk bertanding dengan senior yang lebih terkenal dan berpengalaman di kategori Expert dengan keputusan podium.

Beliau menduduki tempat ketiga di Asia Road Racing Championship Underbone 115cc .
Bersemangat untuk terjun ke kategori expert pada tahun 2010 , segala dirancang berjalan lancar kerana Hafizh Syahrin berjaya memecah tembok halangan dan mendahului persaing lain. Walaupun besar rombakan dalam peraturan teknikal yang membawa kepada penamaan semula kategori expert untuk menjadi kategori CP130 , perubahan ini tidak banyak menganggu permainan Hafizh Syahrin ini.

Pada masa musim penutup tirai di Pulau Pinang Padang Kota LamaHafizh Syahrin yang berusia 16 tahun telah merubah carta pertandingan dimana beliau muncul sebagai racer termuda juara CP130 kejohanan itu , memadamkan rekod yang ditinggalkan oleh Norizman Ismail yang merupakan juara Expert pada tahun 2005 di umur 20.

2010 adalah juga penting bagi anak muda yang berusia 16 tahun ini melangkah sehingga ke liga yang lebih besar, Petronas Asia Road Racing Championship didalam kategori SuperSport bike. Berhadapan dengan perlawanan yang melibatkan pelumba yang lebih senior dan berpengalaman, dengan semangat ingin mengharumkan nama Malaysia berusaha cekal untuk menamatkan musim sulungnya dalam 12 yang dihormati daripada 39 pelumba. Beliau menduduki tempat keempat dalam siri yang sama pada tahun 2011. Beliau berpindah ke siri Moto2 Sepanyol di 2012, kemasan keenam.

Hafizh Syahrin Menang Tempat Pertama Pelumbaan di Sepanyol



Hafizh Syahrin Menang Tempat Pertama Pelumbaan di Sepanyol..
Keratan Akhbar Berita Kemenangan Hafizh Syahrin
Berita bertarikh 22 September 2013. Penunggang muda negara, Hafizh Syahrin Abdullah melakar sejarah apabila meraih kemenangan pertama di Kejuaraan CEV Sepanyol selepas mengungguli perlumbaan pertama pusingan kelima kejuaraan di Litar Navarra, Sepanyol, semalam. 
Hafizh Syahrin sujud syukur.. 
Hafizh turut menamatkan saingan di kedudukan podium di tempat ketiga pada perlumbaan kedua dan kekal di kedudukan ketiga keseluruhan (110 mata), ketinggalan 12 mata di belakang Alejandro Marinelarena manakala Roman Ramos gah selaku pendahulu (146 mata). 
Berlumba di kelas Moto2, Hafizh yang berkelana ke Sepanyol bersama pasukan PETRONAS Raceline Malaysia tampil begitu meyakinkan pada perlumbaan pertama sekalipun bermula di petak ketiga dan berdepan kesukaran di awal perlumbaan.
Usaha buahkan hasil
Situasi berubah ketika perlumbaan berbaki enam pusingan apabila Hafizh yang memacu jentera Kalex
berjaya memintas dua pencabar utamanya, Marinelerana dan Ramos seterusnya mengekalkan kedudukan
sehingga penamat perlumbaan.

“Ini adalah kejayaan paling membanggakan dalam kerjaya saya,” kata penunggang berusia 19 tahun yang
merekod masa 30 minit 50.823 saat untuk bergelar juara menafikan Alejandro, kedua ketinggalan 0.305s
diikuti Ramos ketiga 5.617s. 
Terima kasih Marinelarena, Roman Ramos, dan Jesko kerana menghormati pelumba muslim. Hafizh Syahrin beredar dari podium sebelum terkena champagne spray semalam
“Dan akhirnya saya memenangi perlumbaan di Kejuaraan Sepanyol. Saya sedikit gementar di grid perlumbaan. Segala usaha kami sebelum ini membuahkan hasil.” 
“Kemenangan didedikasikan kepada pasukan, penaja, keluarga dan semua orang di Malaysia. Tanpa mereka, terutama PETRONAS, saya tidak akan berjaya,” katanya. - 
Mari kita ke KLIA bagi menyambut kepulangan Wira Negara kita Hafizh Syahrin #55 pescao yang akan tiba di KLIA pada 24hb (hari ini) jam 3 petang waktu Malaysia.

23 September 2013

BUAT DUIT DENGAN 8SHARE!! JOM JOIN!!

BUAT DUIT DENGAN 8SHARE!! JOM JOIN!!

Jom join 8Share! teman dah cecah angka leh cash out dah! heee.. tapi saja kumpul lagi banyak.. 
baru best sikit nengok duik kann.. hu2.. korang taknak join ke? 8Share ni kalau korang belum tau.. 
memberi peluang untuk korang kongsi benda baru dan "dapat ganjaran" dari setiap story yang korang share tuu tauu.. haa  apa lagi.. jom Dapatkan akaun PERCUMA di sini.. klik yea..>>>>> 8Share 

Cara nak Daftar.. ikut step bawah ni yea.. selamat buat duit.. he2.. =)
Mula2, nak Daftar--->Tekan sini---> SIGN UP
  • Pastu klik CREATE MY ACCOUNT.. 
  • Pastu KLIK 3MIN TOUR 
  • Pastu isi form SPECIAL PREFERENCES...dan SAVE
  • Pastu bila dah save, keluarlah iklan untuk di share.. 
  • korg share la dengan FACEBOOK atau TWITTER.. 
  • haaa.. Setiap per klik korg akan dapat RM 0.20.. 
  • tauu..kumpul lea byk2 hokeh! sikit2 lama2 jadi bukit kan!

FOUZIAH GOUS SELAMAT DIIJABKABULKAN


Fouziah Gous yang Cumey n Lawo..

Baca  entri yang lepas--->Fouziah Gous Bertunang

Pelakon dan model Fouziah Gous selamat diijab kabulkan dengan jejaka pilihannya, Md Zhafran Mohd Yusof dengan sekali lafaz, sekitar 9.43 malam tadi (21 September 2013, 8:09PM) .Pasangan yang mengenakan persalinan berwarna putih ini telah dinikahkan oleh Mohamad Khairi Abu Hassan yang merupakan bapa mertuanya sendiri dan disaksikan oleh Yg Bhg Ustaz Muhd Sujak Hj Mohd Dasuki yang merupakan Ketua Imam Masjid Tengku Ampuan Jemaah, Bukit Jelutong Selangor.Majlis pernikahan Fouziah Gous & Zhafran ini yang dihadiri seramai kira kira 200 orang tetamu itu telah dijalankan di Masjid Tengku Ampuan Jemaah, Bukit Jelutong Selangor.

Pihak lelaki menerima tujuh dulang hantaran berbalas sembilan dari pihak perempuan dengan mas kahwin berjumlah RM1,112 dan wang hantaran sebanyak RM50,000. Pihak lelaki menerima hantaran berupa sirih junjung, sebentuk cincin, seutas jam tangan, cufflink dan kaca mata, seutas pen dan clutch berjenama Mont Blanc, tali pinggang, satu set wangian berjenama Channel dan set kosmetik, manisan strawberry dan manisan kurma. Manakaka pihak perempuan menerima sirih junjung, set barangan kemas dan mas kahwin, set wangian berjenama Chanel, senaskhah Al-Quran dan telekung, cek hantaran, clutch dan kaca mata, dan yang terakhir manisan coklat.


Persalinan pengantin pada malam ini direka oleh Ailina Aimi yang berkonsepkan Arab Pakistan dan pengacara majlis pada malam ini ialah Adam Zainal.

menceritakan tentang bagaimana perkenalan mereka bermula, Fouziah Gous mula mengenali Zhafran masih baru lagi..  jom  kita baca.. heeee.. 

Kenal 4 hari , dah ajak kahwin
Siapa tidak terkejut, empat hari berkenalan sudah berani ajak kahwin. Kenyataan itu membuatkan Fouziah Gous, 30, menyangka lelaki yang dipertemukan dengannya atas urusan perniagaan, kurang siuman. "Ketika diperkenalkan, saya simpan nombor Zhafran di telefon yang tidak mungkin saya angkat. Iyalah, apabila dia terus ajak kahwin selepas empat hari kenal, saya jadi kurang selesa. Kalau berhubung pun atas dasar perniagaan. Kebetulan telefon bimbit utama yang memuatkan nombor penting hilang. Tinggal satu lagi telefon yang saya kenal Zhafran saja. Minggu itu memang macam-macam berlaku, termasuk tayar pancit, kereta rosak dan sebagainya.

"Ketika itu, saya nampak Zhafran saja. Dialah penyelamat setiap kali saya dalam kecemasan. Dari situ, saya sedar, dia bukan main-main. Malah Zhafran pernah menyuarakan dia mimpi menikahi saya," katanya selepas majlis pernikahan di Masjid Tengku Ampuan Jemaah Bukit Jelutong, malam kelmarin.


Berwakilkan abang sulungnya, aktres jelita itu sah bergelar isteri pada jam 9.40 malam pada majlis yang dihadiri kira-kira 200 tetamu. 

Menerima mas kahwin RM1,112 dan wang hantaran RM50,000, Fouziah turut menerima tujuh dulang hantaran berupa wangian, barang kemas, telekung dan manisan berbalas sembilan dulang. Walaupun menganggap luahan jejaka yang dikenali sebagai Md Zhafran Md Yusof, 30, sekadar gurauan, jodoh mereka seakan sudah tertulis apabila semakin dijauhi, kelibatnya pula yang sering datang membantu. 

bawah ni lak gambo masa diorang Bertunang hari tu..  

gambo2 extract from google aje..

22 September 2013

SHATAVARI BAIK UNTUK DALAMAN WANITA

Shatavari
(Asparagus Racemosus)
Himalaya Shatavari adalah ekstrak herba tulen. Shatavari dianggap sebagai herba yang paling berguna untuk wanita kerana ia membantu dalam mengimbangi sistem hormon wanita. The Rejuvenative utama herba untuk wanita, Shatavari menyuburkan dan membersihkan darah dan organ-organ pembiakan wanita itu menyokong kesuburan semula jadi badan. Ia menyuburkan rahim dan ovum dan menyokong organ wanita untuk mengandung. Ia juga menggalakkan laktasi semula jadi badan. Shatavari mengandungi phyto-estrogen, yang prekursor estrogen dan amat berguna untuk wanita yang mengalami tahap estrogen rendah semula jadi akibat menopaus, hysterectomies atau oophorectomies.

he3.. dah baca semua diatas?? Okeh.. buat kengkawan pompuan teman yang DAH KAWEN ONLY, diulangi.. YANG DAH KAWEN ONLYYYYYY!!!... (opss.. terjerit lakk.. hu3) Teman xtaulea entri ni sesuai dibaca untuk lelaki ke tak.. ikutlea pada korang yea.. mana tau kot info ni sesuai untuk isteri2 korang (amboihhh.. isteri2???) or adik pompuan or kakak pompuan korang mana tau kan.. mak2 kita pun boleh makan suplemen ni yea.. jangan x tauu.. heee.. tapi pastikan adik n kakak pompuan tu dah kawen hokeh! Anak dara xleh makan lagi yea.. plz paham ok! jangan main langgor aje yew!

Ok lah.. disini dengan rasminya teman nak gitau yang suplemen ni memang bagus untuk mereka yang selalu "sesungut" kuat masa Coti2 Malaysia.. heee.. opss.. sesungut tu senggugut daaaa.. hihihi... kalau korang mempunyai simpstom PMS tu korang try lea makan suplemen ni.. insyaAllah.. senggugut akan berkurangan.. pastu banyak kebaikan lain yang korang akan rasakan selepas makan suplemen ni.. teman makan pun selepas dah x tahan sangat tiap2 bulan senggugut teruk..masa sebelum kawen x seteruk skarang, pastu terus jumpa doktor, bila jumpa doktor, doktor kata yang itu semua adalah perubahan hormon..

aduii.. lemas betui dgn perubahan hormon ni.. then doktor bagi lea suplemen ni, makan 2 bijik sehari.. 1 bijik pagi, 1 bijik lagi malam.. opss.. jangan makan dengan perut kosong okehh.. mamam nasik dulu pastu baru mkn obat.. tauuu!!! then sekarang teman dah x sesungut teruk dah.. syukur Alhamdulillah.. teman leh wat koje macam biasa wlupun time Coti2 Malaysia.. heeee... apa2 pun.. kalau dah baca info tentang produk kat atas sekali tu, pasti korang pun rasa produk ini berkesan untuk wanita.. x caya?? tanya pakcik Google sekarangg!! heee.. ok tataaa!

21 September 2013

Awesome Giveaway by Tasha Aqisha

Awesome Giveaway by Tasha Aqisha
Jom Join nakkk.?? ne tau rezeki korang dapat hadiah??? haaaa.. tuah ayam nampak di kaki, tuah harimau nampak pada belangnya.. tuah korang?? sape tau kann.. belum cuba belum tau.. x kan nak tengok je kot? jom lea kita support GA rakan2 blogger kita jom..  kalau x menang x ngape.. tapi kalau menang tu kira bonus lea kan.. ada betuiii?? ha2.. jom join secara berjemaah jomm! #*&^%$@$%#%%%$ (kasi jampi sikit) selamat mencuba yea semua.. heee.. teman pun dh join.. korang nak join? KLIK Banner atas tu yea.. 

ADA BAKAT DALAM BIDANG PENULISAN?

Ada Bakat Dalam Bidang Penulisan? 
 Inilah peluang korang untuk menunjukkan bakat dalam bidang penulisan dengan menghantarkan cerpen karya asli korang kepada editor.media@karangkraf.com untuk dimuatkan di dalam majalah Media Hiburan!

 Syarat-syarat penyertaan;
 1) Panjang cerpen tidak lebih 1500 patah perkataan
2) Karya asli sahaja yang akan diterima
3) Tema cerpen adalah bebas (Tidak menyentuh sensitiviti kaum dan agama)
4) Sertakan butiran lengkap (Nama, No.Kad Pengenalan, Alamat, No. Telefon) bersama penyertaan.
Hantarkan penyertaan korang kepada: editor.media@karangkraf.com
 Cerpen yang disiarkan akan layak menerima novel tajaan Grup Buku Karangkraf. Selamat mencuba!

 tiada tarikh tutup... boleh hantar pada bila2 masa ya!
 Ingat yeaaa!! Hanya CERPEN sahaja.. 
Maklumat Lanjut?? klik sini -->MH

20 September 2013

DJ RADIO KENA TIKAM PENYAMUN

Dj Radio Kena Tikam Penyamun

Ketua Polis Daerah Sri Aman, Deputi Superintendan Mat Jusoh Muhammad berkata, dalam kejadian itu seorang suspek yang bersenjata pisau telah memecah masuk kediaman mangsa yang terletak di tingkat satu rumah flat tersebut.


Hafiz Tercalon Untuk Anugerah Berprestij MTV Europe Music Awards!

Hafiz Tercalon Untuk Anugerah Berprestij MTV Europe Music Awards!
hafiz 
Hafiz Tercalon Untuk Anugerah Berprestij 
MTV Europe Music Awards! 
 
Waaaahh.. yang ni memang teman suka nak buat entri.. hu3.. sebab? sebab teman minat sangat suara Hafiz ni.. sedap meh.. dia nyanyi lea lagu apa pun.. sedap je telinga mendengonya.. he2.. korang x minat? x minat xpelea.. teman just nak share jea artist yang bersuara sedap yang teman minat.. tapi bukanlea minat macam peminat fanatik tu yea.. just minat gitu2 jea.. he2.. dah memang sora dia sedap kann.. apa2pun teman ucapkan moga Hafiz sukses dalam kerjayanya dan moga Hafiz menang kategori 'Best Southeast Asia Act' ni yeaaa.. Go! Go! Hafiz! Cayo! Cayo!
 
Story seterusnya? jom baca jom..
Pelantun lagu 'Bahagiamu Deritaku', Hafiz telah dicalonkan untuk anugerah berprestij MTV Europe Music Awards bagi kategori 'Best Southeast Asia Act' untuk tahun ini yang akan berlangsung pada 10 November depan di Amsterdam, Belanda.
 
Hafiz dijangka menerima saingan sengit daripada artis-artis hebat rantau ini seperti NOAH (Indonesia), Olivia Ong (Singapura), Sarah Geronimo (Filipina). Slot Machine (Thailand) dan May Tam (Vietnam).
 
Peminat negara ini boleh memainkan peranan dengan mengundi Hafiz di laman web rasmi asia.mtvema.com di bawah kategori 'Best Southeast Asia Act'. Lebih menarik anda boleh mengundi sebanyak mungkin untuk memastikan kemenangan hafiz kelak. 
 
 

BAKAT MEDIA HIBURAN 2013 - EDISI YOUTUBE

Bakat Media Hiburan 2013 - Edisi Youtube 
(klik gambar untuk lihat video)
Berita baik buat korang yang berbakat dalam bidang nyanyian.. kalau rasa diri tu berbakat leh lea join ni ye... teman tujukan buat yang lelaki jea.. kalau yang popuan nak join tu, up to u lah hokeh.. teman x galakkan kalau popuan.. tapi terpulanglah kat korang yea.. just share je menda ni..

Pencarian Remaja Berbakat Media Hiburan (PRMBH) musim kedua muncul lagi. Pada anda yang berbakat dalam bidang nyanyian jangan lupa sertai pencarian ini. Caranya cukup mudah, hanya perlu muatnaik video anda di Youtube dengan kata laluan BAKAT MEDIA HIBURAN 2013 diikuti dengan nama dan nyatakan tajuk lagu.

Berikut adalah syarat-syarat penyertaan;
  1) Lagu terpulang kepada pilihan masing-masing. Bahasa Melayu atau Inggeris
2) Terbuka untuk solo, duo atau berkumpulan
3) Paparkan MAJALAH MEDIA HIBURAN mengikut kreativiti dalam video
4) Muatnaik video di Youtube dengan kata laluan BAKAT MEDIA HIBURAN 2013 diikuti NAMA dan TAJUK LAGU
5) Kongsikanklip video anda di Facebook dan twitter Media Hiburan

 Hantarkan penyertaan korang sekarang!

 Tarikh tutup penyertaan pada 30 September ini! 

ASHRAF MUSLIM BAKAL BERGELAR BAPA

ASHRAF MUSLIM BAKAL BERGELAR BAPA

ashraf 
 Ashraf Muslim Bakal Bergelar Bapa
 Hai.. Assalammualaikum.. Salam Jumaat semuaa.. hemm..  pagi ni ingat malas nak on9 lagi sebab banyak koje nak buat ni ha.. tapi bila on9 n tengok isu2 semasa, ternampak pulak story pasal Ashraf ni.. hemm.. korang ingat x story pasal Ashraf yang berkahwin di Thailand tanpa pengetahuan isteri pertamanya Dayana? kalau tak ingat or tak tahu sila klik sini untuk baca story pasal diorang----> GAMBAR PERNIKAHAN ASHRAF DAN WAN SAKINAH dan entri ini---> LUAHAN HATI DAYANA 

Sekarang Ashraf semakin bahagia bila isteri keduanya disahkan hamil 6 minggu.. hemm.. teman pun happy for them.. tapi harap Ashraf adil lah dengan isteri pertamanya walaupun dengan isteri pertama, belum menimang cahayamata lagi kan.. teman doakan selepas ni giliran Dayana pulak hamil.. InsyaAllah.. Jom kita baca story sepenuhnya tentang kisah Ashraf dan isteri barunya.. 

  “Saya cukup seronok apatah lagi ini adalah anak pertama saya,” ujarnya. 

  Dengan kehamilan yang sudah mencecah enam minggu, Sakinah dikatakan mengalami alahan teruk seperti sakit kepala, muntah dan tidak berselera makan.Pasangan ini telah berkahwin di Thailand pada 7 Julai lalu dan berita tersebut mendapat perhatian ramai apabila mereka telah melangsungkan perkahwinan tanpa pengetahuan isteri pertama, Noor Dayana Lokman.

  Tahniah diucapkan kepada Ashraf dan Sakinah. Semoga berita kehamilan ini akan menceriakan lagi kehidupan mereka. 

SOROK MAYAT ANAK SELAMA 6 HARI

Gambar extract from google
PETALING JAYA – Sepasang suami isteri bertindak kejam apabila sanggup menyembunyikan mayat anak bongsunya yang reput selama enam hari di kediaman mereka di Sri Manja Square 1, PJS 3, dekat sini lapor Sinar Harian. Perbuatan pasangan itu terbongkar selepas ibu kepada rakan salah seorang anaknya datang ke rumah pagi semalam untuk bertanya khabar setelah kanak-kanak itu tidak hadir ke tadika sejak Jumaat lepas.

Kanak-kanak itu dipercayai mati akibat lemas terhidu asap dalam satu daripada beberapa cubaan membunuh diri oleh ibu bapa kanak-kanak itu.Ketua Polis Daerah Petaling Jaya, Asisten Komisioner Arjunaidi Mohamed berkata, pasangan itu enggan membuka pintu rumah menyebabkan pengadu terpaksa meminta bantuan polis. “Anggota yang membuat pemeriksaan menemui mayat seorang kanak-kanak perempuan berusia lima tahun ditemui dalam keadaan terlentang di atas tilam dipercayai menjadi mangsa bunuh,” katanya.

Menurutnya, kejadian berpunca dari tindakan pasangan itu yang mahu membunuh diri bersama keluarganya disebabkan bebanan hutang. Arjunaidi berkata, suspek yang mempunyai dua orang anak pernah melakukan tiga cubaan bagi membunuh ahli keluarganya itu.“Dalam cubaan pertama pada 11 September lalu, pasangan itu membakar arang di dalam bilik utama bagi membolehkan semua ahli keluarganya mati kerana menyedut asap namun tidak berjaya.

Mereka kemudian meneruskan niatnya itu pada keesokan hari menyebabkan salah seorang (anak bongsunya) meninggal dunia.“Pada 13 September, pasangan itu bertindak mencari tempat membunuh diri bersama seorang lagi anak lelaki mereka berusia tujuh tahun di sekitar Klang namun membatalkan hasrat tersebut kerana tidak menjumpai tempat yang sesuai. Menurutnya, mayat mangsa dihantar ke Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) untuk proses bedah siasat.
Tambahnya, abang mangsa itu kini berada di bawah jagaan waris terdekat.

Arjunaidi berkata, pasangan itu mempunyai masalah kewangan yang mendorong mereka melakukan perbuatan itu. Kes disiasat di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan.

19 September 2013

MAKANAN UNTUK MENINGKATKAN DAYA INGATAN

Sebelum ni teman kongsikan artikel yang teman temui tentang makanan yang baik untuk mata, hari ni teman nak share pulak tentang Makanan Untuk Meningkatkan Daya Ingatan, ada beberapa perkara yang perlu dilakukan, diantaranya adalah dengan memperbanyakan konsumsi makanan yang dapat berfungsi untuk meningkatkan daya ingatan otak mulai dari buah-buahan seperti Avocado sampailah kepada produk kesihatan seperti yogurt dan susu  (eee.. tapi teman x suka Avocado! yeyekk.. pernah terminum jus Avocado.. yek yek.. x suka.. x suka.. x sukaaa.. ha2.. korang suka?? eloklah! hu2..
Dibawah ini adalah beberapa contoh makanan dan minuman yang dapat meningkatkan 
daya ingatan otak kita. jom kita baca sama2.. pasni semua kena praktikkan hokeh!

1. Ikan 
 Ikan merupakan sumber asid lemak omega-3, yang tidak hanya baik untuk jantung, tetapi juga membantu meningkatkan memori dan mengatasi depresi. Asid lemak omega-3 juga dapat meningkatkan fungsi sel otak. Temukan asid lemak omega-3 dalam makanan berikut: herring, salmon, tuna, mackerel, halibut, teri, dan sarden.
 2. Teh hijau
 Polifenol dalam teh hijau merupakan antioksidan kuat yang dapat mencegah kerosakan sel-sel otak. Teh hijau juga diketahui memiliki berbagai manfaat kesehatan, seperti meningkatkan memori dan memperlambat penuaan otak.

3. Berries  
Berries kaya akan quercetin, yang dipercaya dapat membantu fungsi sel-sel otak. Berries juga mengandung banyak antosianin, sebuah fitokimia yang bertugas untuk mencegah penurunan memori, terutama yang berhubungan dengan Alzheimer. Beberapa buah yang baik untuk otak adalah raspberry, apel dan blueberry.
 
4. Sayuran berdaun hijau

Sayuran berdaun hijau dipercaya dapat meningkatkan daya ingat dalam jangka panjang. Bayam, Salad, brokoli dan kubis adalah beberapa jenis sayuran hijau yang mengandung banyak vitamin dan mineral yang dapat membantu menjaga kesihatan keseluruhan sistem tubuh.
 
5. Produk susu
Produk olahan susu kaya akan kalsium. Beberapa sumber yang kaya akan kalsium adalah susu, keju, mentega dan yogurt. Produk-produk ini dikenal ampuh dalam memelihara sel-sel otak. Secara khusus, yogurt mengandung asid amino tirosina , yang bertanggung jawab untuk meningkatkan meningkatkan daya ingatan kita.
 
6. Air
Seperti kita ketahui, hampir tiga perempat dari otak kita adalah air. Jadi, perbanyakanpengambilan air untuk menghindari dehidrasi. Dehidrasi bisa menyebabkan otak kita melepaskan hormon yang disebut kortisol yang membuat daerah di otak kita menyusut. Daerah tersebut bertugas untuk menyimpan informasi. Bayangkan jika daerah itu menyusut?
 
7. Madu  
Madu dikenal karena khasiatnya yang dapat menyembuhkan segala penyakit. Ternyata, madu juga dapat meningkatkan memori otak. Satu sendok makan madu setiap pagi tidak hanya membantu kita mengurangi berat badan, tetapi juga membantu dalam meningkatkan daya ingatan.
 
8. Gandum 
Banyak manfaat atau khasiat yang bisa kita ambil dari gandum, selain beresiko lebih rendah dari penurunan kognitif yang bisa menyebabkan Alzheimer, gandum juga berkhasiat untuk meningkatkan daya ingatan otak kita. Makan gandum beserta olahannya seperti sereal, wheatbrand, dan pasta gandum memberikan vitamin B12 dan B6 yang bisa meningkatkan dan mempertahan daya ingatan otak kita.

9. Brokoli 
Brokoli merupakan sumber vitamin K, yang dikenal baik untuk meningkatkan fungsi kognitif serta kemampuan otak dalam berfikir.
 
10. Tomato 
Faktor usia adalah salah satu hal penyebab menurunnya daya ingat otak kita. Untuk meningkatkan daya ingat, tomato adalah buah yang cukup bermanfaat. Hal ini dikarenakan tomato kaya akan Lycopene dan antioksidan yang bisa membantu melindungi terhadap jenis kerosakan yang diakibatkan oleh radikal bebas yang diakibatkan karena faktor usia.
 11. Kekacang . 
Menurut the American Journal Of Epidemiology, kacang atau selai kacang mengandungi lemak yang baik untuk tubuh. Selain itu, kacang juga menjadi sumber Vitamin E yang tinggi yang boleh menjaga tubuh tidak hanya dari serangan jantung tetapi juga memperbaiki sistem kerja dan meningkatkan daya ingatan Otak.
 
12. Blakcurrant 
Vitamin C pada Blackcurrent sudah dikenal memiliki kekuatan untuk meningkatkan ketangkasan mental dalam berfikir. Mampu menjaga otak dari racun dari lingkungan ataupun makanan, sehingga boleh mencegah terjadinya penurunan daya ingatan kita.
 
13. Kuaci Biji Labu 
Meningkatkan daya ingatan sudah tentu kiranya kita selitkan juga dengan makanan yang mengandung zinc. Zinc baik untuk meningkatkan daya ingatan dan memelihara ketajaman otak dan pikiran. Zinc boleh ditemui dalam kuaci biji labu. So, jangan lupa.. kuaci biji labu tu ada zink tauuu! makan banyak2 hokeh! ha2..
 
14. Rosemary
Rosemary tidak hanya digunakan sebagai bumbu dalam salad dan topping. Rosemary juga berguna untuk meningkatkan kemampuan memori. Tanaman ini kaya akan antioksidan,yang mendorong perkembangan otak. Menariknya, bau dari bunga ini ternyata juga memiliki efek positif pada otak kita. Teman 1st time guna rosemary dalam masakan teman iaitu Skewer Daging,Ayam & Cili Benggala KLIK jangan tak KLIK!! tapi xleh boh banyak2 nanti pedor lidah.. hu3.. but.. bau n aroma dia, memang superb bebb.. 
aroma kasi perut lapo nak ngap daging!!
 
15. Coklat  
 Penelitian telah menunjukkan bahawa kalau makan coklat boleh meningkatkan produksi endorfin, zat yang menyebabkan mood yang lebih baik dan merangsang memori. Coklat juga mengandung jumlah moderat kafein, yang berhubungan dengan merangsang dan meningkatkan suasana hati kita. Namun berhati-hatilah, karena coklat memiliki kalori cukup dan jika tidak dikonsumsi dalam jumlah sedang dapat menyebabkan penambahan berat badan. Sepotong kecil cokelat yang kaya Koko merupakan solusi ideal dan sehat.

So.. Inilah dia makanan atau minuman yang baik untuk otak kita yeaaa... Namun tak lupa juga nak mengingatkan korang, Hindarlahi makan makanan segera(fast food) atau yang 
memiliki lemak tepu.. kerana ianya x elok untuk tubuh badan kita untuk jangkamasa panjang.. sekarang ni memang x nampak kesan, tapi bila umo dah meningkat lanjut, barulah sedikit demi sedikit kesannya keluar perlahan2.. masa tu udah x berguna lagi nak setting2 makan dah.. hu3.. opsss.. tepuk dada tanay selera lah..