Nuff

04 April 2014

KHASIAT TEMBIKAI

Sedapnya Tembikai tu.. nyum2..
Ibnu Abbas berkata: "Makanlah tembikai kerana didalamnya ada kebaikan.Ianya makanan, minuman perangsang kepada pertumbuhan gigi,sebagai pewangi,pembersih pundi kencing, menambahkan air tulang belakang, menghindarkan sejuk dan pembersihan kulit."
Satu hari telah dihadiahkan buah tembikai Taif kepada Rasulullah SAW .Nabi menciumnya dan bersabda: "Makanlah ini dengan gigi kamu, kerana ini adalah antara perkara yang halal di atas bumi.Jusnya adalah rahmat dari Allah dan kemanisannya dari syurga."
Rasulullah berada bersama beberapa sahabat pada suatu hari dan bersabda: "Allah merahmati orang yang memberi kita makan dengan buah tembikai ini". Kemudian bangun Sayidina Ali k.w bangun mendapatkan beberapa buah tembikai tambahan.Rasulullah SAW dan sahabat terus memakannya.
Baginda bersabda "Allah akan melimpahkan rahmat kepada orang yang memberi kita, yang memakannya sekarang dan kepada sesiapa yang memakannya dari golongan umatku dari sekarang hinggalah kepada hari kebangkitan."Begitulah hebatnya khasiat dan kelebihan Buah tembikai.Dari segi faktanya, memakan buah tembikai sebelum makan membersihkan usus dan menghindarkan penyakit.

Related Posts

11 ulasan:

  1. dapnyeee makan tembikai time panas2 gini..terliurla pulak..hehe

    BalasPadam
  2. Tembikai makan time sejuk memang best! I love watermalon.! hehehe

    BalasPadam
  3. ehh dah lama tak mkn tembikai..sdpnya

    BalasPadam
  4. merahmya tembikai tu..lama da xmakan..hihi

    BalasPadam
  5. Wahh saya baru je lepas makan tembikai. Emmang faveret laa :)

    BalasPadam
  6. Wah, terima kasih atas perkongsian ni.. :D selama ni mmg suka makan tembikai, org johor kata Semangka..haha...tahu buah ni mmg bagus, tp baru tahu kebaikannya dari sudut Islam, thanx for sharing this :D

    BalasPadam
  7. Assalamualaikum kakak, tembikai sedap, makan time cuaca panas. hehe singgah menabung libresse sini~~~

    BalasPadam
  8. akak mmg suke mkn tembikai.... lg2 di musim panas nih kan... n baru tau banyak lg rupanya khasiat tembikai nih

    BalasPadam
  9. banyak khasiatnya.. sedap makan masa musim panas. hilangkan dahaga

    BalasPadam
  10. Ermmmm... Sedapnya tembikai ni..

    BalasPadam

٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥
adik2, kakak2, abg2, ibu2, bapak2, pakcik2, dato2, tan sri2, maceh sebab sudi singgah n follow, meh lea komen sekali yea.. u olz mmg da gajus eh silap da gojes in da world lah! thanxxxx.. muah3 100000000000X buat u olz...!
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ ٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥

Innity Mobile

adseng