30 Jun 2014

Guess The Emoji Answers Level 81-100

Guess The Emoji Answers Level 81-100
Guess The Emoji All Level Answers

Guess The Emoji Answers Level 81-100


Guess The Emoji solutions Level 81:
Level 81-1: Foot In The Door
Water Polo
Helicopter Ride
Paint By Numbers
Drug Research
A Monster In Paris
Punch Drunk Love
Chill Pill
Chick Fil A
Lock and Load


Guess The Emoji solutions Level 82:
Strawberry Cake
Bird Flu
Line Dancing
Smell A Rat
Valentines Day
Baby Steps
Lightning Storm
Flower Delivery
Family Man
Dirty Martini


Guess The Emoji solutions Level 83:
Business Plan
Looper
Coffee Mate
Two For The Money
The Godfather
Counting Sheep
Monkey Around
Bed Bath and Beyond
Picking Your Nose

Kill The Irishman

Guess The Emoji solutions Level 84:
Delta
Energy Drink
Hurricane
Love Birds
Pass The Buck
Volkswagen
Game Face
High Noon
Eyeball
Wake Up


Guess The Emoji solutions Level 85:
No Soup For You
Starburst
Drug Mule
Twelve Angry Men
Cold Turkey
NBA
Chinese New Year
Sound Wave
Loud Mouth
Twitter


Guess The Emoji solutions Level 86:
Pub Crawl
Miami Heat
Pole Dancing
Monster Energy
Shell Shocked
Play Station
Run For The Hills
Best Man Down
Nail Art
Beach House


Guess The Emoji solutions Level 87:
Game Time
Burn Out
Conflict Diamond
Walk On The Beach
Smoke Free
Frog Legs
Sweet Heart
Currency
Upside Down
Rain Check


Guess The Emoji solutions Level 88:
Banana Bread
Bait
Deutsche Bank
Sweet Dreams
Scientist
Beating A Dead Horse
Countdown
Tongue Tied
Family Kingdom
Spring Break


Guess The Emoji solutions Level 89:
You Go Girl
Wormhole
Be Quiet
Fruit Cocktail
Pokerface
Gas Light
Penguin Suit
Tag Heuer
Hot Shower
Door Stop


Guess The Emoji solutions Level 90:
Dominos Pizza
Bermuda Triangle
Star Struck
Death Sentence
Foot The Bill
Inception
BBC
Pencil Skirt
Aladdin
Plan B


Guess The Emoji solutions Level 91:
Wedding Day
No Woman No Cry
Time Is Crawling
Tower Of London
Mountain Dew
Harvest Time
Play By Ear
B Movie
Bang For Your Buck
Flag Football


Guess The Emoji solutions Level 92:
Photo Bomb
Tiffany and Co
Honeybun
This Is 40
Golf Ball
Cat In The Hat
Fried Chicken
Dirty Dancing
Richie Rich
Grape Nuts


Guess The Emoji solutions Level 93:
North Face
No Sleep Tonight
Drooling
Hit The Spot
Pie In The Sky
Banana Republic
Dropbox
Music Video
Face The Music
Square Meal


Guess The Emoji solutions Level 94:
American Apparel
Peephole
Temple
Sun Chips
Flight Attendant
Cut To The Chase
Numbers Game
Love You To Death
Deadliest Catch
Bridezilla


Guess The Emoji solutions Level 95:
Around The World
Bluetooth
Chocolate Cake
American Pie
World Cup
Gamestop
Clueless
Earworm
Firefox
The Lucky One


Guess The Emoji solutions Level 96:
Weak Link
Book Lover
Plumber
Whirlpool
What Time Is It
Stopwatch
Monkey Love
Dairy Queen
Library Card
Power Play


Guess The Emoji solutions Level 97:
Babys Day Out
Party Bus
Cool Down
Camp Rock
Deaf
Man Up
No Signal
Ski Boots
Desperate Housewives
Kentucky Derby


Guess The Emoji solutions Level 98:
Fish Net
Jetblue
V For Vendetta
Victorias Secret
Fireman Hat
Shot In The Dark
Penmanship
Pump Up The Volume
No Luck
Desert Rose


Guess The Emoji solutions Level 99:
Market Crash
Rock Bottom
Bikini Lines
Heads Up
Pin Up
Your Call
White Chicks
Old Navy
Bull Fighting
Dance All Night


Guess The Emoji solutions Level 100:
Family Circle
Priceline
King Of The World
Redbox
Playboy
Internet
Get Smart
No Kiss For You
Smoking Hot
Flickr

KADAR ZAKAT FITRAH BAGI NEGERI-NEGERI DI SELURUH MALAYSIA

KADAR ZAKAT FITRAH BAGI NEGERI-NEGERI DI SELURUH MALAYSIA | Huh.. tengah mencari2 tengok2 terjumpa kat blog Farah lak.. dan laju je nge'check'.. heee.. kadar zakat untuk kami RM7.00 seorang.. ho.. masih sama la ye? Okeh, bole lah mintak hubby stanby kan takut terlupa kann.. heee.. apa2 pun.. saja teman share kat sini jugak untuk kawan2 yang tak tahu lagi kadar zakat fitrah untuk negeri korang..

28 Jun 2014

Guess The Emoji Answers Level 61-80

Guess The Emoji Answers Level 61-80
 Guess The Emoji All Level Answers

Guess The Emoji Answers Level 61-80


Guess The Emoji Answers Levels 61:
Level 61-1: Hollywood
Level 61-2: Christmas Gift
Level 61-3: Candy Man
Level 61-4: Film Director
Level 61-5: 12 Angry Men
Level 61-6: Time In A Bottle
Level 61-7: Hundred Years War
Level 61-8: Kit Kat
Level 61-9: Nose Ring
Level 61-10: Rice Cake


Guess The Emoji Answers Levels 62:
Level 62-1: Pretty Woman
Level 62-2: Foul Play
Level 62-3: British Pound
Level 62-4: Rainbow
Level 62-5: Justin Bieber
Level 62-6: Flappy Bird
Level 62-7: Touchdown
Level 62-8: Adele
Level 62-9: Star Wrench
Level 62-10: Home Sick


Guess The Emoji Answers Levels 63:
Level 63-1: Hit The Books
Level 63-2: Sunday
Level 63-3: Cut A Check
Level 63-4: Courier
Level 63-5: Electric Piano
Level 63-6: Lamb Chops
Level 63-7: NY Jets
Level 63-8: Standing Ovation
Level 63-9: Fruit Ninja
Level 63-10: Land Down Under


Guess The Emoji Answers Levels 64:
Level 64-1: Paris Hilton
Level 64-2: Top Gun
Level 64-3: Cherry Red
Level 64-4: Snap Chat
Level 64-5: Fax Number
Level 64-6: Mother Nature
Level 64-7: Fosters
Level 64-8: Peace Out
Level 64-9: Legally Blonde
Level 64-10: Rugby World Cup


Guess The Emoji Answers Levels 65:
Level 65-1: Diamond Black
Level 65-2: Gift Tag
Level 65-3: Computer Bag
Level 65-4: Apple Computer
Level 65-5: Bejeweled
Level 65-6: Small Town Girl
Level 65-7: Icloud
Level 65-8: Halloween Custome
Level 65-9: Tapeworm
Level 65-10: Turtle Power


Guess The Emoji Answers Levels 66:
Level 66-1: Captain America
Level 66-2: Mission Impossible
Level 66-3: Tokyo Tower
Level 66-4: Rule Book
Level 66-5: Discovery Channel
Level 66-6: Costume Party
Level 66-7: Beefcake
Level 66-8: Home Alone
Level 66-9: Fine Dining
Level 66-10: Ice Cream Cake


Guess The Emoji Answers Levels 67:
Level 67-1: The Lone Ranger
Level 67-2: Time Is Up
Level 67-3: Life and Liberty
Level 67-4: Electric Guitar
Level 67-5: Chick Flick
Level 67-6: Twins
Level 67-7: Lucked Out
Level 67-8: The Frog Prince
Level 67-9: American Dad
Level 67-10: Ambulance Chaser


Guess The Emoji Answers Levels 68:
Level 68-1: Polar Bear
Level 68-2: Elephant Man
Level 68-3: Super Eight
Level 68-4: Bedtime Stories
Level 68-5: Rat Race
Level 68-6: Linkin Park
Level 68-7: Jet Lag
Level 68-8: Harold and Kumar
Level 68-9: The Smurfs
Level 68-10: City Lights


Guess The Emoji Answers Levels 69:
Level 69-1: Powerpuff Girls
Level 69-2: Bad Luck
Level 69-3: Tears Of Joy
Level 69-4: Eye Shadow
Level 69-5: Star Power
Level 69-6: Gas Lamp
Level 69-7: Car Sick
Level 69-8: Winter
Level 69-9: Tarzan
Level 69-10: Lemonhead


Guess The Emoji Answers Levels 70:
Level 70-1: Water Skiing
Level 70-2: Rock Paper Scissors
Level 70-3: Margarita
Level 70-4: Walk The Line
Level 70-5: Cherry Blossom
Level 70-6: Acapella
Level 70-7: Facebook ID
Level 70-8: Radio Shack
Level 70-9: News Anchor
Level 70-10: Four Square


Guess The Emoji Answers Levels 71:
Level 71-1: Drive By Shooting
Level 71-2: Surfin USA
Level 71-3: Kate Upton
Level 71-4: Crying Game
Level 71-5: Double Diamond
Level 71-6: House Party
Level 71-7: Slow Dance
Level 71-8: Audi
Level 71-9: Filthy Rich
Level 71-10: Monsters Inc


Guess The Emoji Answers Levels 72:
Level 72-1: Peace On Earth
Level 72-2: Paper Airplane
Level 72-3: Paper Man
Level 72-4: Bill Gates
Level 72-5: Dreamcast
Level 72-6: Golf Club
Level 72-7: Lebron James
Level 72-8: Ghost Rider
Level 72-9: Jazz Club
Level 72-10: Credit Card


Guess The Emoji Answers Levels 73:
Level 73-1: Milk Carton
Level 73-2: Water Gun
Level 73-3: Finish Strong
Level 73-4: Chinese Medicine
Level 73-5: World Peace
Level 73-6: French Toast
Level 73-7: Maneater
Level 73-8: Music Box
Level 73-9: Sleep Talking
Level 73-10: Slow Traffic


Guess The Emoji Answers Levels 74:
Level 74-1: Oscar
Level 74-2: Crown Jewel
Level 74-3: Honey Bee
Level 74-4: Sad Song
Level 74-5: Mint Chocolate
Level 74-6: Finger Paint
Level 74-7: Rush Hour
Level 74-8: Forrest Gump
Level 74-9: South Park
Level 74-10: Apple ID


Guess The Emoji Answers Levels 75:
Level 75-1: Booze
Level 75-2: Mad Cow Disease
Level 75-3: Speed Demon
Level 75-4: Key West
Level 75-5: Doctor Who
Level 75-6: Camp Out
Level 75-7: Toilet Seat
Level 75-8: No Battery
Level 75-9: Bridesmaids
Level 75-10: Surfing The Web


Guess The Emoji Answers Levels 76:
Level 76-1: Cat and The Fiddle
Level 76-2: Rain Forest
Level 76-3: Food Truck
Level 76-4: Palm Tree
Level 76-5: Full Moon Party
Level 76-6: Fruit Loops
Level 76-7: Homeless
Level 76-8: Hawaii
Level 76-9: Alien Ant Farm
Level 76-10: Rain Boots


Guess The Emoji Answers Levels 77:
Level 77-1: Lady In Red
Level 77-2: Needle In A Haystack
Level 77-3: Radiohead
Level 77-4: Be Cool
Level 77-5: Bacon and Eggs
Level 77-6: Plastic Surgery
Level 77-7: Under Lock and Key
Level 77-8: Blind Date
Level 77-9: Clockwork Orange
Level 77-10: Phoenix


Guess The Emoji Answers Levels 78:
Level 78-1: Apple Of My Eye
Level 78-2: Bonfire
Level 78-3: Katy Perry
Level 78-4: Four Leaf Clover
Level 78-5: Emperor
Level 78-6: Turtle Wax
Level 78-7: Bucktooth
Level 78-8: Three Wise Monkeys
Level 78-9: Ant Hill
Level 78-10: White House Down


Guess The Emoji Answers Levels 79:
Level 79-1: Thumb War
Level 79-2: Nine Lives
Level 79-3: Mushroom Cloud
Level 79-4: Catch Twenty Two
Level 79-5: Red Bull
Level 79-6: Dragon Ball
Level 79-7: Rihanna
Level 79-8: Princess Toadstool
Level 79-9: Leather Purse
Level 79-10: Magic Eight Ball


Guess The Emoji Answers Levels 80:
Level 80-1: Wet Willy
Level 80-2: Area Fifty One
Level 80-3: Movie Clip
Level 80-4: Monkey Wrench
Level 80-5: Babe
Level 80-6: Door Lock
Level 80-7: Infant Formula
Level 80-8: Paper Clip
Level 80-9: Powerbar
Level 80-10: Dont Stop The Music

RESEPI KUETEAW KUNGFU

Resepi Kuetiaw Kungfu |


Tengok gambo dah terliur kann.. slurppp.. ni gambo anak kakak ofis teman yang punya.. teman just terliur aje nengok, terus put kat sini.. takpe kan Izyan? heeeeee.. Izyan tu pandai masak.. jeles teman.. nak tau citer pasal izyan tak? klik SINI dan SINI ... pandai masak kotttt.. jelessss teman!


Baru2 ni hubby teman request menda ni, teman pun baru 1st time dengo, buat apatah lagi.. haremmm.. tak pernah buat pun.. heee.. last2 google resepi.. jumpa le kat blog Mat gebu.. so, teman pinjam sat yea.. nanti teman nak buat lak.. kekekeke.. sape2 yang rajin masak tu meh lea try buat.. apa rasanya ye!

Resepi Kuetiaw Kungfu


BAHAN A :-
500 g kuetiau
5 biji telur

BAHAN B :-
100 g udang basah, dibuang kulit
150 g daging ayam, dihiris (tak letak sebab tak de)
100 g sotong, dibersihkan, hiris (tak de dalam resipi asal)
100 g sawi kailan, dipotong (mat ganti dengan kobis)
100 g bunga kobis, dipotong
100 g lobak merah, dihiris
3 ulas bawang putih, cincang halus
2 camca besar minyak masak
2 camca besar tepung jagung (mat letak 1 camca besar je)*
1/2 cawan air*(*dibancuh rata)
1 cawan air rebusan ayam
2 camca besar sos tiram
1 camca besar lada sulah
Garam secukup rasa


CARA MEMBUATNYA :-

  1. UNTUK KUAH :- Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang putih hingga kekuningan. Masukkan udang, sotong dan ayam. Tuang air rebusan ayam, lada sulah, sos tiram dan lobak merah. Bila mendidih, masukkan bunga kobis dan bancuhan tepung jagung, kacau rata dan masukkan kailan tadi. Biar mendidih perlahan dan tambah garam secukup rasa. Jika suka boleh tambah belahan tomato, matikan api. Ketepikan.
  2. UNTUK KUETIAU :-Panaskan minyak, kemudian goreng telur bersama kuetiau dalam kuantiti yang sedikit sehingga agak garing (biar kuali panas betul2, kalau tak kuetiau melekat, atau guna kuali non-stick), kemudian alih ke dalam bekas sesuai (mat tambah sedikit kicap cair masa menggoreng, anggaran 100 g kuetiau = 1 biji telur)...
  3. PENYEDIAAN KUETIAU KUNG FU :- Isi kuetiau dalam bekas sesuai, tuang kuah bersama isi2 nya. Kalau suka hias dengan hirisan daun bawang, bawang goreng dan hidangkan segera bersama cili hijau jeruk atau cili kicap. Hidangkan panas2....
mat gebu-->tuanpunyaresepi..


Psssssssttt.. teman dah try buat.. sedappp wooo.. hehehehe.. nak tengok hasil kejadiannya?? meh tengok kat link bawah ni ye.. hehehehe  




NIAT BERSAHUR DAN DOA BERBUKA PUASA

Niat | Doa Bersahur dan Doa Berbuka Puasa | Ehem.. belek punya belek, rupanya teman takde entri pasal Doa ni rupanya.. baru perasan.. hu2.. Tu yang laju buat ni.. heee.. nanti kalau ada anak nanti dia tanya doa berpuasa/berbuka puasa teman leh tunjukkan blog teman ni.. trafik free tuuu.. ekekekekekk.. imigination jauh bebeno yeaaa.. 

Oklah Ni teman kongsikan Doa Berpuasa / Bersahur, agar sama2 kita tak lupa berpuasa dengan berniat.. jangan berpuasa tapi terlupa niatnya.. rasa tak best kan... apa2 pun esok kita dah start puasa.. jangan lupa bangun sahur ye.. kang ketaq lutut lak siangnya.. hahahaha.. 

Salam Al-Mubarak semua.. semoga mendapat pahala yang berkat.. Aamiinn.. disini teman kongsikan jugak Amalan Rasullah di Bulan Ramadhan.. moga dijadikan ikutan buat kita semua.. =)
Maafkan segala salah dan silap teman sekiranya ada, kalau ada jangan simpan dalam hati yea.. maafkan aje teman ni yea.. mekaseh.. Allah sayang korang.. me too.. heee.. Assalammualaikum!

Ucapan Selamat Menyambut Ramadhan

Ucapan Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak | Assalamualaikum, sempena pagi terakhir bulan syaaban ini, dengan rendah diri teman mohon maaf atas segala kelemahan, kekurangan, kesilapan dan kekhilafan antara kira samaada yang tersirat mahupun tersurat, yg sengaja mahupun tak sengaja, yg tersembunyi mahupun terang-terangan, yg berniat mahupun tak berniat. Segala gurauan hanyalah utk menghiburkan hati bukan menyakiti hati sesama sendiri. Semoga Allah mempermudahkan ibadat puasa kita tahun ini dan semoga ibadat kita mendapat pahala dan rahmat spt mana yg dijanjikanNya. Aamiin insyaAllah. Selamat menyambut bulan Ramadhan Al-Mubarak.
Jangan lupa Niat Bersahur... nanti puasa takdak pahala lak.. lupa niat puasa? Nah...
Yang ni teman kongsikan jugak Doa Berbuka Puasa Sekali..

Jgn lupa jugak baca doa sambut Ramadhan dan doa2 harian Ramadhan setiap hari hingga puasa yang terakhir yea.. klik kat sini---->Doa Harian Ramadhan Full..

Selamat Berpuasa Semuaaaa... Opsss.. kalau nak tahu waktu imsak / bersahur / berbuka puasa, klik sini yea ---> JADUAL WAKTU IMSAK, WAKTU BERBUKA PUASA

KENALI BENTUK TUBUH WANITA

BENTUK/LEKUK TUBUH WANITA |
Wanita sememangnya dikurniakan dengan pelbagai keunikan dan keistimewaan. Selain diselimuti dengan bermacam emosi, mereka juga memiliki bentuk/lekuk tubuh tersendiri.
BENTUK JAM PASIR 
Berada di tengah-tengah di antara pir dan epal. Tidak kurus dan tidak gemuk. Mempunyai ukuran dada dan pinggang yang lebar. Jika anda cergas, lengan dan paha kelihatan berotot dan kuat. Bentuk tubuh seperti ini biasanya menjadi idola para wanita juga lelaki. Memiliki pinggul yang lebih langsing dan dada serta pinggang yang berisi.

· Mereka yang dikurniakan bentuk tubuh seperti ini sangat bertuah dan bebas memilih apa jua busana.

· Untuk kelihatan menawan, anda boleh memilih sequin dress, peplum atau lace.
 
BENTUK LURUS
Tubuh seperti ini turut dikenali sebagai tubuh berbentuk pisang atau pembaris. Ada yang beranggapan wanita yang dikategorikan dalam bentuk tubuh lurus kelihatan kurang menarik. Biarpun kurus dan tidak mempunyai lebihan lemak di badan, namun golongan ini juga sebenarnya agak sukar untuk memilih busana.

· Gayakan busana yang diperbuat daripada material yang mempunyai ‘volume’ seperti chiffon, hycon atau ruffle untuk memberi gambaran lebih berisi serta elakkan memakai busana ketat.

· Usah memilih busana yang terlalu pendek kerana ia akan menyerlahkan lagi tubuh kurus anda.
BENTUK PEAR
Bahagian dada kecil dan pinggang ramping. Badan dikatakan seperti duyung. Mempunyai pinggang,pinggul dan paha yang agak besar.

· Pilih aksesori yang boleh dipakai di bahagian leher bagi menimbulkan ilusi yang kelihatan seimbang dengan pinggul dan paha.

· Hindari pemakaian legging atau busana yang melekap pada tubuh.
EPAL
Berat anda tertumpu pada bahagian pinggang ke atas. Memiliki pinggul yang kecil dan kaki langsing. Ia seakan mirip dengan rupa bentuk buah epal dan membuatkannya kelihatan lebar dan gemuk.

· Elak pemilihan busana daripada bahan buatan spandex yang akan membungkus tubuh ketat. Cari busana yang agak longgar untuk membantu menutup bahagian pinggang .

·  Hindari pemakaian aksesori yang terlalu banyak di bahagian pinggang agar tidak terlihat makin lebar dan gemuk.

·  Pilih warna-warna gelap untuk memberikan kesan langsing.

Heee.. agak2 korang yang mana satu? 

27 Jun 2014

OOOOOOooo.. SKODENG yeaaaaa..

Ha2.. tiba2 je ternampak nama bulus2 teman dekat kotak Shoutbox ni.. Si Adik, Oyen dan Butang.. Aiii.. Blog teman dah ada pengunjung Kucen rupanya yea.. krikk.. krikk... (gelak kurang sopan).. 

ho2.. Kalau korang nak tau, yang tinggalkan komen dalam kotak shoutbox teman ni sebenonya hubby miaw2 teman.. adeh.. rajin pulak cik abg ni singgah blog kita ni yea? heee.. Skodeng ekkkk.. hehehehehe.. 

Alamak.. nak kena cek ada tak entri2 yang mengumpat dia.. hehehehehe.. Apa2 pun.. tQ sangat2.. sebab sudi singgah blog teman ni.. hope oren ni tak menyakitkan mata yea.. mehehehehe.. 

Nota : yang ayat paling atas tu, maksudnya Si adik tu memang suka main getah rambut teman.. kalau dia nampak je, terus dia gonggong bawak lari.. adeh.. tak larat nak beli baru dah.. huhuhuhu..

PUNCA DAN TIPS MENGATASI MASALAH TUMIT MEREKAH

KETAHUI PUNCA DAN TIPS MENGATASI MASALAH TUMIT MEREKAH |
hai.. Assalammualaikum.. fuhh.. hari ni baru teman dapat update blog.. masa agak mencemburui untuk mengepost entri2 baru.. Internet pun ngada2 le pulok.. macam Chipsmore.. kejap ada kejap takde.. mengong tui..  

Opss.. jangan marah.. perlu latih diri untuk bersabar yea.. puasa dah nak dekat ni.. lagi 2 hari.. meh kita kumpul pahala yang "mabrur".. heeee.. betul ke ayat teman nih haa?

Ok lah.. takmau melalut ke laut dah, teman nak citer ni.. baru2 ni.. entah kenapa lea tumit kaki teman ni haa, pecah2.. merekah lak tu.. geram pun ada.. sakik jiwa teman nengoknya tau.. 

Bila baring atas katil.. tumit tu melekat tersagat kat cadar.. rasa tak selesa betul lah.. dulu licin je tumit ni.. tension teman dibuatnya.. orang kata tak elok dibiarkan, nanti kalau merebak merekah tu nanti jadi luka dan pedih lak.. 

So, teman cepat2 cari solution.. walaupun tumit ni duduk nya kat kaki, sape nak tengok kann.. tapi.. rasa buruk sangat bila hubby nengok.. toi takk.. aishh.. pastu bila google2, teman jumpalah petua n tips ni.. jom kita baca..

Khasiat betik bukan sahaja baik untuk proses penghadaman dan dijadikan pelawas. Bahkan ia amat berguna bagi merawat tumit kaki merekah. Mengalami masalah tumit kaki merekah memang merunsingkan kerana jika tidak dirawat rekahan tersebut semakin meluas. Lebih parah, rekahan pada tumit kaki akan mencacatkan kesihatan kaki dan menyebabkan kesakitan.

Mengikut petua tradisional, buah betik muda menjadi salah satu ramuan utama bagi menghilangkan rekahan di kaki. Tanpa ubatan yang mahal mahupun rawatan di spa kecantikan, tumit kaki anda dapat dibelai hanya menggunakan kelebihan buah-buahan tempatan ini. Ringkas, cepat dan murah!

PETUA 1
Ambil sebiji betik muda yang berwarna kekuningan. Potong di bahagian kepalanya untuk mendapatkan getah betik. Kemudian, sapukan getah betik tadi di tumit kaki yang merekah. Amalkan setiap hari untuk hasil memberangsangkan.

PETUA 2
Gosok tumit kaki dengan belimbing buluh sehingga bersih. Kemudian, berus tumit kaki dengan menggunakan berus lembut. Selain melembutkan kulit kaki, ia juga membersihkan segala kekotoran dan menanggalkan sel-sel mati.

PETUA 3
Dapatkan beberapa asam keping dan perahan limau nipis untuk dimasukkan ke dalam baldi berisi air suam. Setelah itu, rendamkan kaki selama 30 minit. Keringkan kaki dan lakukan petua ini setiap hari sehingga rekahan di tumit kaki tersebut hilang.

Selain merawat, punca-punca yang menyebabkan tumit kaki pecah juga perlu diambil kira agar anda dapat menjaga kesihatan di bahagian ini. Antara punca ia berlaku kerana:

·         Kulit kering
·         Berat badan berlebihan
·         Pemakaian kasut yang tidak sesuai
·         Alah kepada jenis sabun
·         Alah kepada simen lantai
·         Mengabaikan penjagaan kesihatan kaki

Selain tu, ada juga teman terbaca komen yang mengatakan pada masa yang sama kita kena gunakan basic consept juga, vit C mampu bertindak as antibody terhadap alahan. So, amalkan Vit C, insyaAllah tumit akan bercantum balik. Bahkan kulit tapak kaki bertambah halus dan kemerahan..

Hoh.. kalau bab Vitamin C tu, memang teman sebelum kawen selalu amalkan vitamin C tu, lepas lawen terus stop.. hemm.. agaknya kena sambung balik la kot.. rasa segan lea pulok bila tumit hubby miaw2 lagi licin dari kita kaaan!

Okey.. itu je setakat ni.. Selamat Menunaikan Solat Jumaat yea..

25 Jun 2014

BLOG BERWAJAH BARU LAGiii...!!

Entri Sebelum ini ---> BLOG BERWAJAH BARU
Ni Yang Dulu... heee.. simple je tapi OK.. Ramai yang komen kata kemas..
Pastu tempah kat  Zaza Iman untuk edit template yang macam  Zaza Iman punya.. cantikk.. teman tertarik template ni sebab leh letak iklan banyak2.. heee.. tQ  Zaza Iman.. =).. yang dalam gambo ni background teman pakai yang asal macam teman guna sebelum ni, 
Pastu terjumpa Background yang ni lak..nampak macam bercorak dan bergradient tu yang buat teman tertarik nak guna, Heee.. tema Oren tetap dikekalkan tauu.. 

Tapi.. kaler dia sakitkan mata le pulak.. adeh.. dan disebabkan konfius dan rambang mata nak pilih mana satu, maka teman post kat wall FB teman mintak pendapat kawan2 yang mana pilihan terbaik.. NO.1 (atas) atau NO.2 (bawah).. 

Dan ramai yang pilih NO. 2.. So, teman decide pilih NO.2 gak, sebab hati macam suka yang NO.2, tentang kaler sakitkan mata tu, teman adjust sikit bagi redup sikit.. baru puas hati.. heeee.. kalau tak, sendiri tengok blog pun feningg wehhh.. 
Haaaa.. yang ni setelah diubah kaler background tu jadi redup sikit.. So.. takdelea shining semacam.. baru lea sedap nak memandang.. heee.. teman sukaaa sangat ORENNN.. !!! Amacam? Komen sikittt..  

Nak ucap tQ sekali lagi buat Zaza tuan punya blog
-->http://www.zazazehra.com/ sebab sudi editkan blog ni..

PERBELANJAAN REPAIR DAN SERVIS KERETA SETAKAT INI


Entri sebelum ni, sila baca SINI dan SINI |
Servis dan Repair Kereta Kancil 850 pada 7/3/2014 setelah bermula dari 6/3/2012 tak servis2nya.. ha3.. rajin dan pandai teman jaga kereta kann.. lalalalala.. 

STARTER (RECON)  ----> RM   180.00
SPARK PLUG            ----> RM     30.00
ENGINE OIL              ---->  RM     78.00
FILTER                      ---->  RM     12.00
AIR FILTER               ---->  RM     20.00
WIPER                       ---->  RM     20.00
GEAR OIL                  ---->  RM     50.00
ENGINE OIL NUT     ---->  RM       8.00
FUEL                          ---->  RM       2.00
                                               RM  400.00 (genap2 tu wehhh)

Bateri lama start dari 6/3/2012 tak tuko2 lagi sebab walaupun dah 2 tahun usia bateri tu tapi pomen check masih OK lagi.. Tapi disebabkan keta takleh start maka gatai pi tolak bateri tu (dapat RM10) pastu ambik bateri baru dengan harga RM160.. 

then semalam.. 24/6/2014 (Selasa)
Ganti Battery Velve lak.. tak ingat nama dia tapi cenggitulah ejaannya.. Semuanya Total RM120 termasuk upah koje dan upah tolak keta sekali kot.. hemm.. boleh lah.. janji keta leh start dah tak meragam lagi.. 

So, tahun ni je.. dah kuo RM680 untuk ubat-ubatan si Kancil tu.. Ok, terima kasih keran sudi baca.. kalau korang dapat murah lagi cer citer.. kalau korang dapat mahal lagi pun cer citer.. heee..

Note : Masalah keta teman terungkai sudah.. bukan masalah bateri, bukan masalah plug, bukan masalah kunci, bukan masalah minyak takde, bukan masalah Altenator, bukan masalah wire short, tapi masalahnya... wayar bumi yang menyambungkan ke power bateri tu dah reput n terputus.. mana nak leh start enjin keta nya yonggg.. ha3.. Ok.. dah paham.. tataaa..
hee.. lepas ni baru semangat nak cuci ketaa.. 

MC DONALD | SEKALI SEKALA TUKAR SELERA


Hari tu dah jemu kot asik makan kat kedai mamak bawah tu, maka hubby pun belikan burger BIG MAC dan eskrim Sunday tu.. nak masak kat umah bila masanya entah.. kul 9.30 baru sampai umah.. hu3.. tapi kadang2 tu bila dah tak tahan sangat makan kat mamak memang teman gigih gak le masak.. tapi makan malam terpaksa le lewat sikit.. jam 10 baru makan malam kot.. hu2.. apa2 pun.. thanx buat en hubby kerana dapat gak skip sehari makan kat mamak.. hihihihi.... 

24 Jun 2014

SAMBAL IKAN BILIS | SYAMIMI SAAD

Sambal Ikan Bilis Syamimi Saad | Nyum2.. sedapnyaaa.. Garing Ikan Bilisnya.. krup Krap krup Krap dengar hubby teman mengunyah.. pergh.. suka bebeno dia dengan Sambal Ikan Bilis ni.. heee.. mana teman dapat? haaa.. teman beli online dekat Blogger Syamimi Saad.. memang dah lama nak rasa Sambal Ikan Bilis mimi ni.. heee.. suka sangat.. sedapp. 

So, tak rugi lah membeli.. Alhamdulillah.. tQ Mimi.. memang sedap hasil air tangan mimi ni.. moga cik abg sayang mimi selalu dan selama2nya sukakan air tangan mimi.. heee..  teman pun sukaaa.. sedap.. Ok lah, bagi sesiapa yang nak mencuba Sambal Ikan Bilis mimi ni, boleh lah PM mimi di FB Syamimi Saad, atau boleh tanya dekat blog mimi-->http://hanyadihatiku.blogspot.com/

Note : siyes cakap, kalau time puasa nanti.. korang pasti akan terliur je kalau nampak menda ni.. baik order cepaatt.. hehehehehe.. 

RESEPI PERIA GORENG TEPUNG | TEPUNG MAGIK

RESEPI PERIA GORENG TEPUNG | Haippp.. ni teman nak kongsikan makanan kegilaan teman dan hubby miaw2 ketika ini.. ha3.. dok makan dah berbulan2 kot.. tak jemu2 lagi.. taktau nape lah.. bila dah tersuka tu, mulalah plan nak masak sendiri plak.. so, langkah pertama.. beli Tepung Magik dekat Blogger Ieta Mat Saad

Pastu apa lagi.. bermulalah rejim percubaan masak sendiri Peria Goreng Tepung nih.. Heee.. bahan2nya simple aje weh.. tapi bila masuk molot.. krupp krapp.. nyum2.. MasyaAllah... sedapp.. yang tak suka sayur terus jatuh cinta makan sayur lak.. hahahaha.. betuii.. tak tifuuu.. 

Meh tengok cara2 nak buat Peria Goreng Tepung ni.. meh2... tapi pastikan beli Tepung Magik ni dulu tau.. tepung lain pun boleh.. tapi kalau nak sedapp.. Tepung Magik ni lah.. untung.. leh masak macam2 tau guna Tepung Magic ni.. Multipurpose hokehhh!! Aish.. banyak cerita lea pulok.. jom baca jomm..

mula-mula, Potong Nipis2 Peria tu, Pastu Rendam dalam air yang dicapur secalit kapur makan, taruk secubit garam sikit.. Tujuannya untuk hilangkan pahit Sayur tu.. sama jugak kalau buat masak2 goreng ke apa.. kena hilangkan pahit tu dengan cara tu.. 
 
Dah Rendam beberapa minit..cuci dan toskan bersih2.. pastu taruk air untuk bagi peria tu sentiasa basah.. Tujuannya untuk senang nak celup dalam tepung tadi.. kalau tak, susah dia nak melekat..
 
Pastu Guling2 dan salutkan Peria tadi dengan Tepung Magic.. biar tebal2.. rangup sikit.. kalau nipis2 kang risau masa goreng dia tercampur dengan minyak dan tertanggal tepungnya..
Buat macam ni.. haaa.. pandai punn.. ecececeh
Pastikan semuanya dekat2.. tak lea lea berterabur tepung jatuh.. heee
 
Haaa.. yang ni dah siap utnuk digoreng.. masa ni tak nyum2 lagi.. heeee 
 
Haa.. time ni.. memang slurpppp.. bau dia.. rasa rangup dia.. perghhhh!! ok.. tu je.. selamat mencubaa yea.. mehehehe.. sonang ajo kot.. jangan maleh!

Nak order Tepung Magic? klik SINI
Nak baca Entri pasal Tepung Magik? klik SINI | SINI | SINI

ZAZA IMAN - THANK YOU, I LOVE U

jen jeng jengggggg.. tiba2 datang orang Kurier depan pintu tadi..
dengan rakus teman membuka barang tu..tengokk.. sikit punya dugaan nak buka.. berbalut rapi sesungguhnya! Thumbs Up!... heeee.. 
 
Jeng jeng jeng.. inilah rupa lapisan terakhir untuk dibukaa.. heee.. 
Mula2 tadi Beso je Cube nya (sebab dibalut dengan tebal)
Isi dalamnya.. tadaaaaaaaaaaaaa.. inilah dia mug design istimewa dari my Lovely Zaza Iman.. huk3.. terharunya rasa nengok mug ni.. Rasa nak nanges terharu je tadi.. Yang bestnya siap ada header blog Tengkubutang (Sharing My Ceritera) lagi.. ada gambo Butang kat situ.. ada nama Butang.. Miawww.. huwaaaa.. memang terharu sangat2.. tQ .. 

dan paling special ada muka kartun Zaza tu.. huwaaaaaa.. im speechless masa buka kotak ni tadi tau zaza.. hepiii seng sangattt.. 

dan.. seperti yang zaza letak kat mug ni jugak, teman nak kata kat sini.. tQ 4 being my Friend jugak yea zaza.. 

Nota : kalau korang nak order mug macam ni jugak, boleh la tempah dekat FB Zaza Iman, selain tu Zaza juga ambil order untuk Business Card Murah dan cantik design dia tauu, dan kalau nak tempat Kad Raya atau Sampul Duit Raya, masih sempat lagi.. korang pm je zaza kat FB dia.. selain tu Zaza jugak ada buat Button Badge tau, ada printing Bantal.. dan macam2 lagi.. pm dan jenguk2 lah FB zaza tu yea.. heee.. 

Dan jangan lupa Follow blog Zaza sekali tau.. 

TERIMA KASIH SUPERMAN

BACA ENTRI SEBELUM INI-->NGOMEL PASAL KETA |
Terima Kasih Superman, haa..nape tajuk tu? Sape dia Superman? Kalau nak tau baca le sampai abes ek.. kekeke.. (saja je nak dera kome.. kui3) 
hu3.. pagi2 tadi rasa hangen je bila enjin keta masih tak boleh start (bermasalah dari hari tu lagi..) sebelum ni pada 7/3/2014 teman dah bawak bengkel kasi repair dan cari punca nape takleh start.. pastu pomen kata sebab STARTER.. so melayanglah duit RM180 untuk starter (Kancil 850) dan juga Spark Plug yang berharga RM30.. 
Pomen tu cakap Masalah STARTER.. melayang RM180.. huwarghh..
Dan memandangkan keta teman tu sejak Mac 2012 hinggalah ke tarikh 7/3/2014 tu tak pernah servis (teruknyaaa komeee.. hu3) So, teman servis sekali la kan.. Entah teman taktau harga yang teman dapat tu mahal atau murah.. sebab tak pernah repair keta.. selalu suruh Abah teman je yang bawakkan.. (kalau teman yang bawak, nasib le kena ketok dek pomen tu.. popuan lea katakan.. aishhh) bawah ni ekspresi wajah keta teman..
Ni sebelum servis.. Masammmmm aje muka dia..
Lepas dah Servis.. Tersengih macam kerang busuk .. haishh

Ok, sambung lik citer tadi..teman dah mengadu dekat mr hubby miaw2, tapi rasa tak lalu hati plak nak bercerita lebih bila hubby macam bz je kat ofis.. macam serabutkan fikiran dia lak kan.. So, teman diam je terus lepas dia kata dia bz dan serabut fikir masalah macam2.. 
ni bukan gambor teman ye..
Tapi.. tengok2 hubby teman yang bawakkan keta tu ke bengkel.. check dan cari punca kerosakan.. Last2 baru tau apa punca keta tak leh start.. adeh.. tau ke apa?? Wayar bumi (tengok gambo atas) yang menyambungkan ke bateri tu putus sebab dah reput rupanya.. 

Mana nak mau start kalau wayar pun tak kena! Aiyakk.. 

So, ganti dengan kepala2nya semua  (Baterry Velve), berjumlah RM120 termasuk upah dan upah tolak keta kot.. 

Aiyaiyaiiii.. maknanya bukan pasal bateri la kannn.. aiyoo.. teman baru je beli bateri baru, bateri basah (RM160) hari tu.. siap tolak bateri lama (RM10).. walhal bateri tu ok lagi kot.. aishh.. bukan rezeki la namanya tu..
So, lepas dah tukar wayar baru terus boleh start dengan lancar (setakat ni laa kaaaann.. malas nak feeling happy lebih2, kang jadi balik meroyan le pulak yeee..) 

Tapi yang paling teman terharu... sebab.. Hubby teman yang busy dengan macam2 hal sanggup balik tengahari sebab nak tolong settle kan masalah ni, dan rasa terharu sangat2 bila dia kata kesian tengok teman jalan kaki dari rumah ke kedai.. Teman pun jawab " Alaaa.. anggap je exercise.. " heeee... 

Pastu hubby cakap "ha a.. Exercise le sangat2.. time ni ok le.. nanti sebulan puasa nak jalan kaki, entah larat ke tidak" karang ada pulak orang TUANG puasa.. teman jawap"haiiipp.. mana ada!" 

Pastu teman terdiam.. ternampak muka geram hubby bila teman menjawab setiap yang dia kata.. hu3.. Dalam pada tu teman rasa terharu sangat2 dengan hubby teman, ingatkan dia tak endah masalah keta tak leh start.. 

Apa2 pun.. tq superman.. heeeee.. free je dapat title baru yea.. kuang3..

4 Cara Miliki Pinggang Ramping

Perempuan mana lah yang taknak miliki pinggang yang ramping dan tidak berlemak kan? Kalau tanya semua perempuan, dah tentu semua mahukan bentuk badan yang cantik, betul tak? 

Tapi itulah... nak mendapatkan apa yang di idamkan tu bukanlah sesuatu yang mudah seperti yang di jangkakan. Oleh itu Jom cuba 4 cara yang paling simple dan mudah boleh kita amalkan.

1-      BERENANG
Tekanan di dalam air boleh menyebabkan otot pingang dan perut lebih aktif bergerak. Oleh itu, untuk membakar lemak yang terkumpul di bahagian tersebut lakukan teknik berenang gaya bebas dan kupu-kupu selama 30 minit. Lakukan amalan ini sekurang-kurang seminggu sekali untuk dapatkan hasil yang lebih berkesan. Errr.. Teman tak pandai berenangggg.. huwaarghh

2-      JALAN KAKI
Ribukan tapakmu, jangan berat untuk melangkah ke sana sini. Jika kita berjalan selama 2 km atau 60 minit ia bukan sahaja dapat merampingkan pinggang malah mengecilkan peha dan membakar segala lemak yang terkumpul di bahagian pinggul. Cara ini sangat di sarankan ! heee.. i likeeee

3-      MAKAN TELUR REBUS
Ada yang berkata,telur mampu membuatkan seseorang itu kenyang. Oleh itu, apa kata gantikan pengambilan karbohidrat seperti roti, nasi dan mi goreng dengan telur rebus. Diet ini akan membuatkan berat badan turun dengan lebih cepat dan berkesan. Tetapi itu tidak bermaksud korang perlu berlapar dan tidak mengambil makanan langsung yea! hee.. i like Telur Rebusss!!

4-      BERNAFAS DALAM-DALAM
Jika korang mudah lapar dan tidak boleh kawal pengambilan makanan cuba teknik ini. Pakar Nutrisi dari luar negara mengesyorkan jika kita tarik nafas sedalamnya hingga oksigen masuk ke dalan rongga dada ia akan membantu kita mengurangkan rasa lapar. Sekurang-kurangnya teknik ini dapat menjayakan diet kamu. Teman sedang buat nih.. heee.. berkesan!

5-      MINUM AIR SEBELUM TIDUR
Cara paling senang adalah dengan meminum air sebelum tidur. Ini kerana sewaktu kita tidur, perut dan usus akan di cuci lalu menyingkir toksik melalui air kencing di waktu pagi. Ok.. yang ni paling senang!

Sumber : Karangkraf

23 Jun 2014

DOA PERGANTUNGAN KEPADA ALLAH | TAWAKAL

Haiiii... hari ni nak citer pasal Doa yang teman selalu baca semasa dalam perjalanan ke mana2.. tak kira naik motor ke naik keta.. mesti nak baca ni.. 

Tapi kali ni teman nak citer pasal naik motor dulu eh.. teman memang berani naik motor laju2.. kadang2 kalau jalan tu straight, suka je pulas throttle sampai abes.. sampai bergegor kot tenggiling teman tu (motor GT128 jeee..) 

TAPI.. kalau naik motor dengan orang lain, teman tengok gak orang yang bawaknya camne.. cermat ke tak pemanduannya.. hik3.. 

Kalau dengan hubby teman, boleh lah.. memang berani jugaklah membonceng.. KECUALI.. kalau dia bawak laju bebeno pastu sampai nak kena cilok2 celah2 keta/lori.. arghh.. memang menakutkan.. 

Yelah, nak buat camne kan.. nak balik naik keta, tak lalu le pulak nak tempuh jam yang begitu ketattt.. erghh.. tak suka jammm.. 

So, kami decide balik naik Motor ajelah.. Hubby teman pakai ER6F (superbike) .. So, faham2 jelah yea kelajuan dia macam mana.. Setiap kali nak balik kampung gerenti start naik je motor mulut teman akan kumat kamit baca Doa macam kat atas tu, Doa Pergantungan Kepada Allah. yup.. 

Doa tawakal kepada Allah moga Allah pelihara keselamatan kami dari rumah hinggalah ke destinasi dituju dan juga dimana2 sahaja kami berada.. Fuh.. taktau lah berapa puluh ribu kot bacaan Doa ni yang teman baca.. memang tak henti baca.. sampailah dah sampai tempat dituju.. Alhamdulillah.. syukur perjalanan kami lancar.. 

Jom kita amalkan baca Doa kat atas ni sama2.. ibarat macam berzikir gak la ni.. heee.. 

6 Cara Elak 'Moody' Di Pagi Hari!


Pernah tak korang berhadapan dengan orang yang sering moody di pagi hari atau mungkin kita sendiri yang senang sahaja hilang mood dan stress di awal pagi ?

Opss.. jangan buat camtu yea.. Teman pun baru2 ni je belajar2 nak ceriakan diri setiap awal pagi, macam artikel yang teman baca sebelum ni, sepatutnya pagilah masa yang paling sesuai untuk kita ‘cipta’ mood. Percayalah jika kita mulakan pagi kita dengan muka yang masam dan berduka pasti seharian kita akan jadi tidak tentu arah dan tidak seceria selalu.

Sekarang meh kita baca beberapa senarai rutin yang dikongsikan oleh majalah REMAJA yang teman baca ritu yang boleh kita amalkan supaya pagi kita lebih ceria dan bermakna. 

1-     SIAPKAN PAKAIAN
Sebelum tidur, siap sediakan pakaian yang bakal kita pakai esok hari. Jika ia perlu di gosok, lakukan di waktu malam. Jangan buat keesokannya kerana jika terjadi kes-kes kecemasan seperti baju terbakar atau terkoyak ia akan membuatkan mood kita bertukar menjadi negatif dan akhirnya akan membuatkan kita rasa masam dan tidak ceria.

2-     CHARGE ALATAN ELEKTRONIK
Ambil semua alatan elektronik seperti telefon bimbit, portable wifi, ipod, ipad dan apa sahaja alatan yang kita dan cas ia sehingga bateri penuh. Ini kerana secara psikologi, apabila kita bangun dan kita lihat bateri telefon atau apa sahaja alatan gajet yang ada dalam keadaan full energy akan membuatkan minda kita terasa positif dan lebih bersemangat untuk mulakan hari.

3-     BUAT LIST TO-DO
Untuk mengelakkan rasa tertekan di pagi hari memikirkan apa yang harus kita lakukan, apa kata buat senarai perkara yang perlu kita lakukan supaya memudahkan kita menyelesaikannya. Malah secara tidak langsung ia akan mengaturkan waktu kita dan tidak menyebabkan kita terlupa.

4-     SENYUM
Sebaik sahaja kita buka mata, cuba senyum sambil mengeliat. Perkara ini dapat membuatkan kita teringat perkara-perkara yang indah dan secara tidak langsung akan membuatkan semangat positif mula timbul dalam diri. Jadi elakkan bangun dalam keadaan terpaksa dan muka ‘ketat’ ya!

5-     MANDI SAMBIL MENYANYI
Sewaktu sedang mandi, tiada salahnya jika kita menyanyi. Tak perlu kuat-kuat cukuplah sekadar hanya kita sahaja yang mendengarnya sambil menari sedikit. Jangan malu, tiada siapa yang akan nampak! Bukan apa, ia akan membuatkan lebih segar dan bersemangat untuk terus bersiap. Tak percaya ? Cubalah!

6-     PASANG LAGU KEGEMARAN
Sedang bersiap-siap untuk ke pejabat / kampus, cubalah sesekali pasang radio atau putarkan lagu-lagu kegemaran di ipod kita. Hasilnya sama seperti kita mandi sambil menyanyi. Ngehehehehe...

BACA ENTRI NI JUGAK YE---> 4 CARA BANGUN AWAL