31 Oktober 2014

Shopping Di Zalora Sangat2 OK!!

hik3.. Alhamdulillah.. baru tadi sampai rezeki baru lak.. aduh.. bulan Oktober ni memang banyak rezeki yang teman dapat.. syukur Alhamdulillah.. memang rezeki tak disangka2 semuanya.. syukur.. Alhamdulillah.. Moga datanglah lagi rezeki tiba2 yea.. Aamiinn.. tQ Allah..

haa..cantik tak kasut ni.. heee.. baru 2 hari lepas shopping kat Zalora, tup2 hari ni barang dah sampai.. he2.. best best.. sape kata Zalora membohong? Ok je servis diorang.. 

Alahai.. teman suka bebeno bila dapat barang ni tauu.. krik krik krikk.. apa apa pun.. lupa lak nak gi tau.. teman bukan guna duit tau beli kasut ni, tapi teman guna Baucer Tunai yang diberikan oleh adik teman Linda, Alaaa.. dia pun Blogger gak.. 

ini blog dia, jom singgah dan follow ---> http://lindalyn2012.blogspot.com/
Hee.. ni dia kotak yang teman taktau apa isinya mula2 tadi.. 
Bila buka baru teringat pasal order online guna Baucer Tunai adik hari tu..siap ada kupon diskaun lagi tuuu.. aishh.. tu ada sampul poslaju di kasi sekali, kot2 lah barang tak menepati yang kita nak, boleh return balik.. tQ Zalora.. 1st time beli barang denagn Zalora tapi dapat servis OK.. boleh lah shopping lagi nanti.. heee.. kali ni bayo dengan duit sendiri lak.. Opssss.. itu kena tanya encik miaw dulu.. hee.. kena berjimat.. takleh shopping sesuka hati.. kalau keperluan tu baru bole.. hehehehehe..
Taraaaaa.. cantik takk.. cantikk takk.. cantik tak kasut temannn? ehehehehe..
Alhamdulillah.. Syukur.. ThankYou sekali lagi buat adikku Linda..

meh la jenguk dan follow Linda yea..nanti dia nak buat Giveaway tau!!

http://lindalyn2012.blogspot.com/




DAPAT SAMPEL SABUN EUMORA


haa.. teman nak share lagi satu ni ha.. Sabun Eumora yang rasanya ada yang tahu harganya camne kan.. teman just request sampel aje.. rasanya sebulan yang lepas teman isi form.. semalam (30/10/2014) baru sampai barangnya.. mula2 fikir takkan dapat sabun ni.. yelah sebab jauh di sana.. Singapore kot.. mungkin hilang di perjalanan ke mana tau kan.. so, teman abaikan aje.. tengok2 semalam sampai plak sabun ni.. heee.. rasa nak try tapi risau plak sebab muka tengah berjerawat ni.. maybe teman simpan dulu, nanti kalau muka dah tak imun dengan sabun yang sekarang ni (Al-Razi) teman try la yang ni.. hehehehehe.. So, tak dapat nak bua review buat masa ni yea.. dah guna nanti baru teman up entri review nya.. tQ.. =)

Mini Giveaway Tengkubutang bersama Embun Beauty House TAMAT

Mini Giveaway Tengkubutang bersama Embun Beauty House

TAMAT

Terima kasih kepada yang sudi menyertai Giveaway yang simple ini, semoga korang semua dimurahkan rezeki dari Allah.. Senarai peserta akan teman up kan insyaAllah malam ni atau esok.. nanti korang bolehlah check url blog korang tersenarai ke tak.. kalau tertinggal ke apa.. sila pm teman di Tengkubutang Miaw yea.. tQ.. 


30 Oktober 2014

Nestle NAN Grow 3 Free Sample | mesti cuba!

Nestle kini sedang baik hati memberi sampel Percuma Makanan Pepejal Nestle NAN Grow 3.. Nak SAMPLE PERCUMA?? haa.. sila scroll bawah sekali yea.. klik link kat situ.. tQ.. |

Untuk ibu-ibu.. nak cuba Sampel FREE percuma untuk anak-anak? boleh try ni.. manalah tau kan kot ada ibu-ibu yang masih tercari-cari susu formula yang sesuai untuk anak-anak korang kan.. meh sini try sampel dulu.. kalau anak-anak suka, boleh try beli yang beso punyaaa.. heeee... jom baca deskrepsi nya dulu yea.. info kena juga amik tau sebelum guna/beli kan! 

Dengan 100 juta Bifidus BL Probistics, anak anda boleh menjadi SUPER! Nestle NAN Grow 3 dan NAN Kid 4 diformulasikan susu tepung untuk anak anda. Ia mempunyai kombinasi unik PRO GROW nutrien, termasuk BL BIFIDUS- Sebuah bakteria aktif yang telah terbukti secara saintifik manfaat

Mengenai Nestle NAN Grow3 dan NAN Kid 4 

NAN Grow 3 dan NAN Kid 4 diformulasikan susu tepung untuk anak anda. Ia mempunyai kombinasi unik PRO GROW nutrien, yang ..

BL BIFIDUS- Sebuah bakteria aktif yang telah terbukti secara saintifik manfaat 
OPTIPRO- protein berkualiti tinggi yang menyokong pertumbuhan dan perkembangan 
LIPID SMART - A baik dan unik dengan campuran lemak tepu dan tak tepu asid lemak
DHA dan ARA - komponen penting dari sel otak 
Terma dan Syarat 

NAN Grow 3 - Untuk kanak-kanak berumur 1 tahun dan ke atas 
NAN Kid 4 - Bagi kanak-kanak berumur 3 tahun dan ke atas 

Cepatttttt!!!! Sampel Terhad kepada 5,000 bungkus NAN Grow 3. 

Sekarang si manja anda berusia 6 bulan, ia menjadi lebih aktif kerana ia meneroka sekelilingnya. Dia menemukan hiburan yang besar dalam meraih pada apa-apa yang menarik dia, bahkan rambut anda! 

Berkhasiat, ini adalah masa yang penting juga. Pelbagai makanan pertama yang lembut akan mendorong anak anda untuk bergerak dari susu hanya diet. Ia akan menjadi masa yang menarik untuk berdua, tetapi jangan terkejut jika sudu pertama berakhir di lantai!

Nak Sampel Percuma?? 

Klik sini ---> Nestle NAN Grow 3 Sampel


CETAPHIL PRODUK TERBAIK!!

Haaa.. nak FREE sample lagi tak? Hee.. Sila Scroll bawah sekali untuk pergi ke link Sample FREE tu yea.. Tapi.. kalau rajin.. bacalah dulu tentang produk yang teman nak share ni.. heee.. baca.. baca tau!

heee.. meh teman share lagi satu produk yang sedang ada Giveaway sekarang.. iaitu Cetaphil Cleanser ni.. Mungkin ada yang tak pernah guna lagi, tapi teman pernah dah guna.. biasalah.. orang yang pernah hadapi masalah kulit muka berjerawat dan bermasalah pasti akan guna produk ni sekali dua untuk memperbaiki balik kulit yang degil nak kembali ke asalnya.. 

Yelah.. korang udah bantai pakai macam-macam produk.. kulit pun dah tak imun dengan apa2 produk dah.. tanggunglah dek badan yoo.. 

So, kalau muka takdak masalah.. janganlah cuba-cuba nak try produk sembarangan yea.. apa-apa pun, ikut nasihat doktor dulu kalau nak cuba apa2 produk okeh.. 

Haa.. tapi.. yang Cetaphil ni Ok sangat2 tau.. takde bahan2 yang merosakkan kulit.. mencantik dan memperbaiki kulit adalah.. 

haa.. ciri-ciri produk ini ialah Ia sejenis soap-free facial wash. Which mean it’s good for sensitive skin. 

Mula-mula pakai memang tak selesa sebab pencuci muka Cetaphil ni macam terlalu jernih dan cair. Jadi bila rub pada memang wajah tak banyak keluar buih pun. 

Setengah orang akan rasa macam tak bersih je cuci muka.pakai sabun tak berbuih kan. Tapi jangan le korang risau, abaikan perasaan rasa tak bersih tu.. yang benonya produk yang kurang buih tu lah yang seeloknya kita guna yea..

Terbaik 
Cetaphil  ni tau sebab tak perlu letak banyak-banyak. sikit je pun dah OK.. Berdasarkan pengalaman pakai ia memang berkesan, kulit muka rasa tak kering dan tak berminyak, rasa sedang-sedang je. Jerawat pun jarang keluar. 

Pencuci muka ni boleh didapati di Guardian. Ada pelbagai jenis produk Cetaphil dengan harga berbeza, untuk kulit berminyak sebotol 250ml berharga lebih kurang RM56. Kalau jenis mild lebih kurang RM26-28 rasanya. Boleh tahan sebulan kalau pakai jimat-jimat.
Mendapatkan hal yang hakiki yang benar, tidak kira jenis kulit anda.

Cetaphil untuk membersihkan kulit adalah salah satu langkah yang paling penting jika kita mahu mengekalkan kulit yang sihat dan awet muda . Pembersihan yang efektif benar-benar dapat meningkatkan kualiti kulit kita dan meningkatkan kecantikan kulit . 

Cetaphil ringan, tidak menyebabkan iritasi , sabun bebas dan Wangian percuma. Ia bilasan dengan mudah, menjaga kulit bersih dan terhidrasi.

Moisturizing - Cetaphil membantu memulihkan halangan perlindungan semula jadi kulit . 

Gunakan Cetaphil DailyAdvance Ultra Hydrating Lotion- yang tidak berminyak , pewangi percuma, bukan komedogenik pelembap - untuk hidrat dan melembutkan kulit.


kita perlu untuk melindungi kulit setiap hari. Sangat penting untuk melindungi kulit dari paparan sinar UV setiap hari. 

Gunakan Cetaphil SPF 50 + / 28 UVA - wangian percuma, tempat tidur tidak menimbulkan alahan , spektrum luas pelindung matahari untuk muka anda dan perlindungan badan.


Tips Menghilangkan Jerawat  

1) JANGAN picit jerawat! pernah dengar tak orang cakap kalau jerawat dah MASAK, boleh picit bagi keluar nanah dia tu.. hok laaa.. mana ada macam tuuuu.. JANGAN!! tunggu je dia surut sendiri atau pakai gel untuk kecutkan jerawat.. tapi JANGANNN! JANGAN PICIT JERAWAT!!! kalau tak.. jadilah macam teman ni.. kesan parut kerana degil nak jugak picit jerawat!! Erghh..,


2) Setiap kali selepas cuci muka, gunakan tuala yang kering dan bersih untuk lap air pada muka. Jangan biarkan ia kering sendiri. Dan paling penting Asingkan tuala muka dan tuala badan.



3) Biasakan untuk tidak meraba-raba wajah dengan tangan yang kotor. Yang ini serius penting. Orang kata, jerawat ni, kalau kita asik belai2 (pegang), lama2 dia akan membesar bagai johan! ha2..



4) Berhentikan pemakaian make-up buat sementara waktu atau sebaik-baiknya berhenti terus. Kecuali bagi eyeliner, lipstick, atau eyeshadow..itu tak apa.. kalau nak pakai juga pastikan produk bebas minyak. Huk2.. teman bila naik jerawat ni.. susah ahti kot nak gi koje dengan muka yang berparut n berjerawat, terpaksa tampal dengan bedak gak.. tapi, cara tu akan membuatkan kulit bertambah teruk.. jerawat semakin membesar sebab liang roma muak terseumbat lagi.. aiyooo..



5) Gunakan pencuci muka yang lembut dan bebas minyak, sebaik-baiknya yang dikhaskan untuk kulit sensitive.



6) Cuci muka setiap kali sebelum tidur dan tukar sarung bantal sekurang-kurangnya seminggu sekali.



7) Setiap kali sapu ubat jenis krim pada wajah pastikan ia meresap sampai habis.



8) Banyakkan minum air masak dan makan sayur-sayuran. Elakkan makanan yang berminyak terutama yang ada alahan. 



9) Gunakan tangan berbanding span untuk mencuci muka.



10) kalau dah berjumpa produk yang sesuai, teruskan guna produk tersebut dan jangan tukar

NAK FREE SAMPLE???




Mini Giveaway Tengkubutang bersama Embun Beauty House

= COPY BANNER INI DAN PASTE KAN DI ENTRI PENYERTAAN =
( Jangan lupa LINK kan ke entri Giveaway ini...)
Hehehehehe.. Seperti yang teman telah war-war kan di Facebook sebelum ini, Giveaway yang dimaksudkan kini telah tiba dan dengan sukacita teman bagi pihak Butik Online Embun Beauty House melancarkan Giveaway ini bermula 2/10/2014 dan akan berakhir pada 30/10/2014 .. Syarat2nya amat mudah.. ikuti sahaja arahan2 dibawah ini.. Selamat Maju Jaya! =)

Buat satu entri bertajuk : 
Mini Giveaway Tengkubutang bersama Embun Beauty House
Like Page Embun Beauty House..
(like terkini 533)

Like Page TeNgkuButang
(Like terkini 1428)

Follow Instagram Tengkubutang
(Follower Terkini : 1279)

Follow Twitter Tengkubutang
(follower Terkini : 783)

Follow TengkuButang Miaw & Embun Eiza untuk mudah mengetahui status Giveaway 
daN Pengumuman pemenang nanti..

Tinggalkan link penyertaan korang di ....SINI 

Pemilihan Pemenang Adalah secara Random.org ...
HADIAH-HADIAH ADALAH SEPERTI BERIKUT :
NO.1
Jam Hiasan
NO.2
1 Paket Coklat Daim
N0.3
Bawal Cantum
NO.4
Bawal Channel
NO.5
Bawal Rose Ayu
NO.6
Keychain Comel untuk 2 pemenang

29 Oktober 2014

Giveaway Contest RM700 Jualan Hebat Lazada Malaysia 11/11 by Emas Putih

As-salam


Berita baik untuk semua kaki shopping online kerana Lazada Malaysia akan menganjurkan 1 jualan besar-besaran selama 1 hari pada 11th November 2014 dengan potongan harga sehingga 94%. 



Terdapat Flash Sale selama 1 jam untuk setiap satu kategori (12 Kategori) bermula 11 pagi hingga 11 malam! Harga rendah ditawarkan untuk semua kategori di Lazada Malaysia sepanjang Flash Sale. 

Mark your calendar and Jom Gegarkan Jualan Hebat ini dengan klik link ni : Jualan Hebat 

Any update tentang jualan besar-besaran ini sila ke Lazada Malaysia !! 

Ini adalah Blogger Giveaway Contest anjuran Lazada Malaysia dengan kerjasama Kisah Emas Putih. 11 Pemenang bertuah akan dipilih untuk memenangi hadiah berjumlah RM 700! Untuk sertai contest ini, sila ke blog Kisah Emas Putih dengan ke link ini : LINK CONTEST .

PETUA NENEK MENGHALAU LIPAS!


Petua Nenek : Ketahui Petua Menghalau Lipas Di Rumah


Lipas merupakan serangga yang di katakan ramai yang tidak mengemarinya. Jom ketahui petua halau lipas dari rumah kita.
Lipas, salah satu binatang yang mengelikan dan selalunya ia akan dipukul menggunakan penyapu, selipar dan sebagainya sehingga mati. Tahukan korang, jika binatang ini dipukul akan mendatangkan keburukan yang mana puncanya berada di bahagian isi perut lipas.
Perut lipas mengandungi cacing halus dan lembut yang akan hidup meskipun di luar daripada tubuh lipas. Bila cacing ini berada luar daripada tubuh lipas, dia akan mencari tempat baru. Cacing ini bersaiz pendek dan dapat dilihat melalui mata kasar pada jarak 10-20 cm.
Anda tidak percaya! Ia boleh dibuktikan melalui kaedah ini dengan cara meletakkan isi perut lipas di atas kertas hitam atau cermin dan anda dapat lihat cacing yang keluar dari perut lipas yang meronta-ronta mencari tempat baru.
Sangat bahaya, jika cacing ini memasuki kulit tubuh kita terutama kaki kerana dapat masuk melalui pori-pori kulit atau bila ada luka terbuka. Nak tahu petua untuk menghalau lipas di dapur atau ruang tamu? Jom ketahuinya!
1. Ambil sebuku sabun mandi dan potong kecil. Kemudian letakkan ketulan kecil sabun ini di setiap kawasan yang mempunyai lipas. Biarkan sahaja dan lihat hasilnya.
2. Potong dan letakkan hirisan lemon di kawasan yang ada lipas dan lipas akan bertempiaran lari. Selepas beberapa hari apabila lemon sudah kering, gantikan dengan lemon yang baru.
3. Ambil hujung timun atau pangkalnya dan letakkan di tempat yang ada banyak lipas. Kemudian lihat lipas akan mati.
4. Ambil beberapa biji buah pelaga dan letakkan di tempat lipas membiak.
5. Kalau terlalu banyak sangat lipas, sediakan ubi kentang yang direbus dan dilecek dicampurkan bersama serbuk penaik dan gaul. Buat seperti begedel dan letak di tempat banyak lipas.
6. Letakkan hirisan daun pandan di dalam uncang tebuk uncang itu, kemudian letakkan di dalam laci atau di tempat pembiakan lipas.

HiSHOP - Untuk Mereka Yang Suka Shopping Online!



Nak shopping Online?? haaa klik sini --> HiSHOP |
Perghh,, ada bermacam-macam alat makeup dan pelbagai barangan yang kita boleh dapat di online shope HiSHOP ni tauu.. malah, harganya berpatutan sungguh.. pulak tu.. kalau buat belian melebihi RM50, free postage tauuu.. untung giler..  produk-produk pun semua bagus-bagus.. ramai dah membeli di HiSHOP ni.. dari komen-komen mengatakan sistem penghantaran pun cekap dan balutan juga kemas..
Opss.. jap.. jap.. laaa.. boleh bayar COD rupanyaaa.. (Cash On Delivery), haa.. lagi mudah! Tu ada RM20 Voucher kalau korang Subscribe dengan HiSHOP, haa.. so, sape-sape yang suka memanjakan diri dengan alat makeup dan produk-produk untuk kecantikan ni.. silalah subscribe atau jenguk-jenguk dulu HiSHOP ni yea.. manalah tau banyak yang terbekenan dihati.. heeee.. Opsss.. pastikan duit dalam bank banyak tauuu.. kih3..
Haa.. minyak wangi untuk lelaki dan perempuan pun ada weh.. eh eh ada minyak wangi miawwww..!

Nak shopping Online?? haaa klik sini --> HiSHOP

MOTO GP 2014 | AKSI STUNT AARON TWITE

Beberapa minit sebelum Show untuk Moto GP berlansung hari tu, kami disajikan dengan Aksi stunt / freestyler dari Aaron Twite, berusia 32 tahun yang berasal dari Atlanta , Georgia yang menjuarai pelbagai pertandingan stuntwars dunia . 

Pelbagai aksi beliau lakukan sehingga mendapat tepukan gemuruh daripada semua penonton di situ.. heee... teman risau je dia tergolek.. sebab masa tu tak kenal pun sape dia.. ingatkan amatur ke kan.. rupa2nya import dari USA tuu.. heee.. sekarang udah tau le.. lupa lak.. kat Malaysia ni pun ada gak tau Freestyler kita sendiri..


Aaron Twite

Nak tengok Aksi Aaron Twite semasa Moto GP 2014 hari tu? meh tengok kat video bawah ni.. 
yang ni hubby teman yang amikkan video ni.. terbaekkk... jom tengok... 

Tangan Kreatif Hasilkan Patung Gergasi Hulk





Hebat! Sangat-sangat kreatif betul tangan-tangan yang menghasilkan patung gergasi HULK ini yang hanya menggunakan besi terpakai... ini kalau terserempak dalam gelap di tengah-tengah malam.. disurami dengan bulan mengambang.. harus terkejut berok ni... dah le besor gedabak, pastu muka ropa tu pulak.. memang terkucil kawan menengoknya.. kih kih kih.. bagaimana pun teman bagi 5 bintang untuk tangan-tangan yang kreatif menghasilkan sesuatu yang Unik seperti ini.. Thumbs Up!

27 Oktober 2014

Moto GP 2014 | Hafiz Syahrin Terbabas

PELUMBA Moto2 Pasukan Petronas Raceline Malaysia, 
Hafizh Syahrin beraksi di perlumbaan Shell Advance Malaysian Motorcycle Grand Prix 2014 
di Litar Antarabangsa Sepang semalam.. |

Adoiii Hafiz Syahrin... 
Start No 18 --> No 5 --> No 9 --> Terbabas
Apa2 pn tahniah Hafiz.. Terbaikkkkk  


Hoh.. Dah start dah nak citer pasal MotoGP ni ha.. hee.. citer sikit2 dulu yea.. hee.. Antara pelumba yang teman paling nak tengok masa datang Moto GP ni ialah Hafiz Syahrin, Rossi dan Ramdan Rosli (sebab teman nak tengok camne orangnya.. heee..) Zulfahme pun teman nak nengok gak.. tapi antara semua, teman paling nak tengok Rossi dan Hafiz Syahrin.. 

Semalam, perlumbaan lain teman tak berapa nak feel sebab tak kenal sape pelumbanya.. perlumbaan yang 1st tu.. Rocky Racer.. untuk pelumba yang cilik.. kecik2 je budak yang bawak motor tu tauu.. 

alalala.. comey2 belako.. tapi teman idak lea reti nak nengok sape pilihan hati.. sebab tak kenal lagi pelumbanya.. semua pakai helmet sama, jaket pun smaa.. motor pun sama.. yang membezakan hanya nombor pada motor masing2.. apa-apa pun, tahniah! semoga bakal menjadi pelapis untuk rider Malaysia akan datang yea.,. 

Haa.. untuk yang kedua punya perlumbaan.. Moto3.. Efren Vazques menoktahkan saingan perlumbaan di tempat pertama, diikuti oleh Jack Miller dan Alex Rins ditempat ketiga selepas aksi yang cukup mendebarkan semalam. 

Walaupun pelumba harapan negara Zulfahmi masih belum berupaya bersaing di kelompok hadapan dan tidak dapat menamatkan perlumbaan, namun Hafiq Azmi sedikit mengubati kekecewaan dengan keputusan yang agak cemerlang dengan menamatkan saingan di tempat ke 13.

Haa.. bila tiba time Moto2, teman dah rasa bersemangat lak, memang time tu tak sabar nak tengok aksi Hafiz Syahrin.. dan suka gak tengok telatah Hafiz yang ala-ala Rossi gitu.. tak sombong dan ceria budaknya.. eh.. budak lak.. orangnyaaa.. heee... tapi.. itulah.. nak buat camne.. kali ni bukan rezeki Hafiz.. rasnaya kalau tak kerana terjatuh gerenti Hafiz boleh potng lagi tu.. teman yakin atas kewibawaan Hafiz.. memang boleh pecut .. takpe Hafiz, jangan putus asa, next time boleh try lagi.. Ho.. apa2 pun.. tahniah buat pemenang untuk kategori Moto2.. Jom ikuti ulasa berita dari BH onlien ni.. 

SEPANG: Kejutan yang ditampilkan di awal perlumbaan Moto2 di Litar Antarabangsa Sepang gagal diteruskan Hafizh Syahrin Abdullah apabila gagal menamatkan perlumbaan di Grand Prix Motosikal Malaysia selepas terjatuh ketika perlumbaan berbaki sembilan pusingan.
Bermula di petak ke-18, Hafizh yang berlumba bersama pasukan PETRONAS Raceline Malaysia membuat kejutan di awal perlumbaan apabila memanfaat sepenuhnya kekalutan untuk berada di kedudukan kelima pada satu ketika.
Sekalipun cuba kekal di kelompok depan, jelas pengalaman tidak memihak pelumba berusia 20 tahun itu yang tergelincir ketika berada di kedudukan kesembilan sebelum terjatuh pada selekoh ke-15 menyaksikan harapannya untuk mengutip mata di laman sendiri, terkubur.
"Tidak ada kesilapan besar yang saya lakukan dan mungkin cuma nasib tidak menyebelahi saya," kata Hafizh mengulas mengenai insiden itu.
"Ketika itu, saya cuba mengikuti belakang (Thomas) Luthi namun disebabkan saya terlebih laju menyebabkan saya terjatuh.
"Ini kali pertama saya berlumba di kelompok depan dalam Moto2 seperti ini jadi ia satu pengajaran yang baik buat saya terutama bagi menghadapi musim depan.
"Saya berharap semua peminat tidak putus harapan terhadap saya dan terus menyokong selain memberi semangat kepada saya," katanya.
Dalam pada itu, seorang lagi penunggang negara di Moto2, Azlan Shah Kamaruzaman (Idemitsu Honda Asia) menamatkan perlumbaan di kedudukan ke-20 sekali gus pelumba terbaik Asia yang menamatkan perlumbaan di Sepang.
Pelumba Sepanyol, Maverick Vinales menamatkan perlumbaan Moto2 di Sepang selaku juara diikuti pelumba Marc VDS, Mika Kallio dan rakan sepasukannya, Esteve Rabat.
Sekalipun menamatkan perlumbaan di kedudukan ketiga, ia hari yang dianggap istimewa buat Rabat apabila posisi itu sudah cukup untuk mengesahkan kejuaraan dunia Moto2, musim ini.
Hafiz Syahrin Abdullah

Sumber : BH Online
Buat Pelumba Motor GP .. 

Tahniah buat semua.. terutama buah hatiku Rossi.. sejak masuk balik team Yamaha ni, terkeluar balik taring dia.. tak seperti semasa bersama team Ducati.. asyik terbolos ke belakang ajo.. hihihi,.. Lorenzo pun OK.. dari dulu maintain 1,2,3 .. bagusss.. hee.. apap2 pun.. Race is over!


Tahniah buat Marc Marquez yang menamatkan perlumbaan podium 1. Walau bagaimanapun, Rossi tidak mengecewakan teman apabila dia berjaya meraih podium dikedudukan ke 2. Yeayyy!!! Lorenzo pula dapat tempat ke 3. Perlumbaan yang sempurna walaupun ketiadaan Dani Pedrosa!

Note : apa2 pun.. teman bverpuashati dengan perlumbaan kali ni... meriah kot.. ramai giler kali ni.. penuh stadium tu.. tambah kat tempat kami lepak tu, sampai berhimpit time waktu kemuncak.. adoiyaii.. panas kot.. sampai migrain n penign2 teman dibuatnya.. hubby siap tanya lagi.. "tahun depan nak gi lagi takk?" ha2.. masa tu takleh nak jawab.. bila dah sampai umah n dah OK teman jawab.. "Mestilah Naaaakkkk".. kekekekeke.. tak serik lagi tuuu..

AMALAN-AMALAN SUNAT DI BULAN MUHARAM

AMALAN-AMALAN SUNAT

Antara amalan disunatkan pada bulan Muharam:
  • Berpuasa. Maksud Hadis: Barang siapa berpuasa satu hari dalam bulan Muharam pahalanya seumpama berpuasa 30 tahun. Maksud Hadis: Barang siapa yang berpuasa tiga hari dalam bulan Muharam, iaitu hari Khamis, Jumaat dan Sabtu, Allah tulis padanya pahala seperti mana beribadat selama 2 tahun.
  • Banyakkan amal ibadat seperti solat sunat, zikir dan sebagainya.
  • Berdoa akhir tahun pada hari terakhir bulan Zulhijah selepas Asar sebanyak 3 kali
  • Berdoa awal tahun pada 1 Muharram selepas Maghrib 3 kali
        Empat Belas Perkara Sunat dilakukan Pada Hari Asyura (10 Muharam) :
  • Melapangkan masa/belanja anak isteri. Fadilatnya - Allah akan melapangkan hidupnya pada tahun ini.
  • Memuliakan fakir miskin. Fadilatnya - Allah akan melapangkannya dalam kubur nanti.
  • Menahan marah. Fadilatnya - Di akhirat nanti Allah akan memasukkannya ke dalam golongan yang redha.
  • Menunjukkan orang sesat. Fadilatnya - Allah akan memenuhkan cahaya iman dalam hatinya.
  • Menyapu/mengusap kepala anak yatim. Fadilatnya - Allah akan mengurniakan sepohon pokok di syurga bagi tiap-tiap rambut yang disapunya.
  • Bersedekah. Fadilatnya - Allah akan menjauhkannya daripada neraka sekadar jauh seekor gagak terbang tak berhenti-henti dari kecil sehingga ia mati. Diberi pahala seperti bersedekah kepada semua fakir miskin di dunia ini.
  • Memelihara kehormatan diri. Fadilatnya - Allah akan mengurniakan hidupnya sentiasa diterangi cahaya keimanan.
  • Mandi Sunat. Fadilatnya - Tidak sakit (sakit berat) pada tahun itu. Lafaz niat: "Sahaja aku mandi sunat hari Asyura kerana Allah Taala."
  • Bercelak. Fadilatnya - Tidak akan sakit mata pada tahun itu.
  • Membaca Qulhuwallah hingga akhir 1,000 kali. Fadilatnya - Allah akan memandanginya dengan pandangan rahmah di akhirat nanti.
  • Sembahyang sunat empat rakaat. Fadilatnya - Allah akan mengampunkan dosanya walau telah berlarutan selama 50 tahun melakukannya. Lafaz niat: "Sahaja aku sembahyang sunat hari Asyura empat rakaat kerana Allah Taala." Pada rakaat pertama dan kedua selepas Fatihah dibaca Qulhuwallah 11 kali.
  • Menjamu orang berbuka puasa. Fadhilat - Diberi pahala seperti memberi sekalian orang Islam berbuka puasa.
  • Puasa. Niat - "Sahaja aku berpuasa esok hari sunat hari Asyura kerana Allah Taala." Fadilat - Diberi pahala seribu kali Haji, seribu kali umrah dan seribu kali syahid dan diharamkannya daripada neraka.

26 Oktober 2014

Moto GP 2014 | Harga Tiket

haii.. Tak nyempat2 tunggu esok.  Saja nak up lagi satu entri pasal MotoGP tadi.. 

Teman tau.. Dalam list rakan Blogger ada berapa kerat je yang punya minat yang sama dengan teman.. Suka tengok racing motor.. So, teman leh agak mesti tak ramai yang akan komen kat entri ini.. Kecuali blogger Abby yang memang terlibat secara lansung gak main motor dan join konvoi.. Ye tak Abby.. Heee.. 
So, disebabkan nak jadikan kenangan dalam hidup.. Teman buatlah entri gambo tiket moto GP ni yea.. Kalau korang nak tau, teman dan hubby miaw gi motoGP dengan team Kawasaki.. Beli tiket rm200 untuk 2 orang.. Kalau beli kat luar..mahal.. Rm400 untuk 2 orang.. Tempat yang kami dapat ialah Grand Stand.. Ehehehe.. Saja gatai cari tempat setentang dengan pondok hafiz Syahrin.. Leh babai2 hafiz yang tak sombong tu..

Hahh.. Sape tu bisik2 kata teman membazir? Ho.. Maaflah yea.. Kalau korang nak tahu, bagi korang memang le mahal.. Dan bagi kami pun.. Memang rasa macam mahal.. Tapi.. Bila tengok pakej yang team Kawasaki beri iaitu parking disediakan.. Breakfirst (nasi lemak) dan lunch meal(kfc) disediakan.. Dapat t.shirt lagi.. So.. Kami rasa ia berpatutan dengan rm100 tu.. 

Lagipun teman dan hubby ada Tujuan lain untuk ke MotoGP tu.. Bukan sekadar hiburkan hati aje tau.. Heee.. Kami kesana kerana ingin mencari supplier2 baru untuk beberapa produk.. Kalau ok.. Kami nak sangat kembangkan bisnes kami tu dengan memasarkan barangan mereka juga..

Note: Teman anggap event ke MotoGP ini sebagai reward kepada diri sendiri setelah berhempas pulas dengan kerja setiap hari tanpa pernah cuti.. (Kecuali cuti raya).. Maka bagi teman.. Enjoy saja untuk hari2 yang kita diberi reward! Ehehehe 

Moto GP 2014 | Hasil Tangkapan Hari Ini

Hasil tangkapan hari ini |
Hari ni teman dan hubby miaw join konvoi ke motoGP kat Litar Sepang.. Besttt.. Walaupun cuaca agak panas giler, merasalah jugak pening kepala jap.. Migrain kottt

Adoii.. Nak telan panadol, ayor plak takde.. So.. Tahankan aje sampai balik umah.. Nak termuntah pun yea.. Sib baik dalam perjalanan nak balik umah teman masih boleh tahan dari termuntah..

Teman pun bacalah macam2 ayat mintak Allah sabarkan diri ni kejap.. Pujuk hati dengan berkata.. Kejapp je lagi nak sampai umah.. 

Sekali hujan daaa.. Lagi lama la perjalanan kami.. Bawak slow aje.. 

Uikk.. Jap.. Jap.. Teman ada koje ni.. Esok jelea teman sembang pasal motoGP ni yea.. 

Ni teman nak share gambo barang apa yang teman dapat rembat hari ni.. Actually t.shirt aje pun.. Tu pun my hubby je beli.. Teman taknak sebab t.shirt teman udah banyak.. Heee.. Lawa tak t.shirt nya? Jadilah kan.. MV Agusta tuu.. K byeee..

24 Oktober 2014

AWAL MUHARAM DAN PERISTIWA PENTING

PERISTIWA PENTING
  • 1 Muharam - Khalifah Umar Al-Khattab menetapkan adalah hari pertama bagi setiap tahun baru Islam (Kalendar Hijriah.
  • 10 Muharam - Dinamakan juga hari 'Asyura'. Pada hari itu banyak terjadi peristiwa penting yang mencerminkan kegemilangan bagi perjuangan yang gigih dan tabah bagi menegakkan keadilah dan kebenaran.
Pada 10 Muharam juga telah berlaku:
  • Nabi Adam bertaubat kepada Allah.
  • Nabi Idris diangkat oleh Allah ke langit.
  • Nabi Nuh diselamatkan Allah keluar dari perahunya sesudah bumi ditenggelamkan selama enam bulan.
  • Nabi Ibrahim diselamatkan Allah dari pembakaran Raja Namrud.
  • Allah menurunkan kitab Taurat kepada Nabi Musa.
  • Nabi Yusuf dibebaskan dari penjara.
  • Penglihatan Nabi Yaakob yang kabur dipulihkkan Allah.
  • Nabi Ayub dipulihkan Allah dari penyakit kulit yang dideritainya.
  • Nabi Yunus selamat keluar dari perut ikan paus setelah berada di dalamnya selama 40 hari 40 malam.
  • Laut Merah terbelah dua untuk menyelamatkan Nabi Musa dan pengikutnya dari tentera Firaun.
  • Kesalahan Nabi Daud diampuni Allah.
  • Nabi Sulaiman dikurniakan Allah kerajaan yang besar.
  • Hari pertama Allah menciptakan alam.
  • Hari Pertama Allah menurunkan rahmat.
  • Hari pertama Allah menurunkan hujan.
  • Allah menjadikan 'Arasy.
  • Allah menjadikan Luh Mahfuz.
  • Allah menjadikan alam.
  • Allah menjadikan Malaikat Jibril.
  • Nabi Isa diangkat ke langit.

23 Oktober 2014

Entri Penghargaan! Menang Hadiah dari Dayang Deno

haaa.. amacam? cantik tak? haa.. inilah hadiah yang teman menang.. Illustrasi Vectro by Dayang Deno.. tQ Deno.. teman suka.. heeee.. tQ.. hehehehehe.. senyumm sampai ke telinga ni..Haa.. nak tempah tak? leh contact Dayang Deno terus di Facebook -->FB Dayang Deno
Yeayy!! Tengkubutang menang hadiah Ilustrasi Vector dari Deno.. best best!! heee.. ini menang masa join Giveaway anjuran Mialiana.com ... teman join 3 blog sekali tapi yang melekat adalah blog kucen teman tu.. heee.. blog http://kucenkucenbelog.blogspot.com/

Nombor Peserta : 67

Link entri Pemenang : 

Yang Ingin Ku Kongsi | Antara Blog Penyumbang Trafik

Petang-petang ni rasa nak ucap terima kasih kat orang je.. orang yang 1st sekali teman nak ucap terima kasih ialah kepada tuanpunya blog Yang Ingin Ku Kongsi iaitu Kak Azie Azah, hu2.. 

Yang sebenarnya dari awal lagi teman nak ucap terima kasih kat Kak Azie Azah sebab menjadi salah satu blog penyumbang trafik ke blog teman.. Tapi asyik terlupa je buat entri nya.. hee.. jangan marah yea.. Kak Azie Azah..

Ekceli la kann.. Teman rasa nak tahu sangat2 kenapa link url blog kak Azie sentiasa tertera di Reffering Url blog teman.. nape yea kak Azie? ke kak Azie pun taktau kenapa? eheheheehehe..

Kalau kak Azie nak tau, memang url blog kak Azie sentiasa berada di ruangan Reffering Url macam dalam gambar diatas ni tau.. hihihihi.. Nak ucap tQ buat Kak Azie Azah .. walau kak Azie pun  taktau nape jadi camtu kan.. heee.. tapi kalau tau, silalah bagitau teman yea.. heheheheheh..

Apa2 pun.. entri ini memang khas untuk kak Azie.. thanx Again yea! =) Jom singgah blog Kak Azie.. banyak citer menarik dalam blog kak Azie ni.. 

tak caya? jom klik!-->Yang Ingin Ku Kongsi

SEJARAH DAN KISAH HIJRAH

KISAH HIJRAH |
RASULULLAH (SAW) berusia 40 tahun apabila malaikat Jibrail (as) melawat baginda ketika baginda sedang berkhalwat di Gua Hira. Jibrail memberitahu Nabi Muhammad, baginda diangkat oleh Allah SWT sebagai rasul untuk seluruh umat manusia.

Pada peringkat awal, Rasulullah hanya memperkenalkan Islam kepada sahabat terdekat dan ahli keluarga baginda. Apabila baginda menerima perintah daripada Allah SWT supaya berdakwah secara terbuka, baginda segera akur.

Baginda mengumpul beberapa pengikut di Makkah. Begitupun, kumpulan kecil Muslim itu terdedah kepada maut berikutan ancaman daripada kaum kafir, terutama bangsa Quraish, yang menyeksa mereka dengan teruk.

Bagi mengelakkan ancaman itu, Rasulullah SAW mengarahkan pengikutnya supaya keluar dari Makkah secara senyap-senyap ke Madinah (ketika itu dikenali sebagai Yathrib). Mereka meninggalkan keluarga yang kafir dan harta benda dan disambut dengan mesra oleh penduduk Madinah.

Satu hari pada tahun 622M, iaitu kira-kira 12 tahun selepas berdakwah di Makkah, Rasulullah SAW diberitahu kaum kafirun Makkah merancang membunuh baginda untuk memusnahkan Islam.

Rasulullah menunggu perintah daripada Allah SWT. Malaikat Jibrail (as) menemui baginda untuk memberitahunya Allah SWT mengarahkan baginda supaya meninggalkan Madinah pada waktu malam. Berikutan itu, baginda menemui sahabat baiknya Abu Bakar as-Siddiq (ra) dan memintanya supaya menemani baginda dalam perjalanan itu.

Rasulullah juga memberitahu rancangan baginda kepada Ali bin Abi Talib (ra). Baginda memberitahunya: "Saya akan berhijrah tetapi anda perlu mengambil tempat saya di rumah." Ali (ra) tanpa banyak soal menuruti permintaan Rasulullah (SAW) walaupun menyedari bahaya bakal dihadapinya. Malam itu, sekumpulan Quraish mengepung rumah Rasulullah (SAW).

Mengintai melalui lubang di pintu, mereka nampak seseorang sedang tidur di atas katil Rasulullah (SAW). Mereka begitu yakin Rasulullah tidak dapat melepaskan diri dan mereka pasti dapat membunuh baginda. Apabila fajar menjelang, mereka terperanjat melihat Ali (as) dan bukannya Rasulullah (SAW) bangun dari katil itu.

Mereka terpinga-pinga memikirkan bila Rasulullah (SAW) keluar dari rumah itu. Rasulullah (SAW) dan Abu Bakr (as) keluar dari Makkah pada malam itu juga. Tiada siapa mengetahui arah tujuan mereka dan tiada siapa tahu tempat persembunyian mereka kecuali Abdullah dan anak-anak Abu Bakr, Aishah dan Asma, serta orang gaji mereka, Abdullah.

Rasulullah (SAW) dan Abu Bakr bersembunyi dalam sebuah gua di Gunung Thaur. Selama tiga hari mereka berada dalam gua itu. Apabila kaum Quraish menghampiri gua itu untuk mencari Rasulullah (SAW) tetapi mereka tidak memasukinya. Mereka yakin Rasulullah (SAW) dan Abu Bakr (as) tidak berada di dalam kerana mulut gua itu dilitupi oleh benang sarang labah-labah dan sepasang burung merpati.

Allah SWT membantu dua insan ini, melindungi mereka daripada bahaya. Kumpulan Quraish kemudian meninggalkan gua itu dan bersetuju untuk pulang ke Makkah. Yakin musuh sudah beredar, Rasulullah (SAW) dan Abu Bakr (as) meneruskan perjalanan dengan menaiki unta dibawa oleh orang gaji mereka, Abdullah.

Ketiga-tiga mereka menggunakan laluan tidak diketahui ramai untuk ke Madinah bagi mengelakkan kumpulan pemburu Quraish. Mereka meredah gunung, bukit dan gurun di bawah perit matahari tetapi mereka tidak pernah berputus asa. Mereka meletakkan segala kepercayaan kepada Allah SWT. Sementara itu, kaum Quraish di Makkah semakin marah dengan kehilangan Rasulullah (SAW). Mereka menawarkan hadih kepada sesiapa yang dapat menangkap Rasulullah (SAW).

Ramai yang mencuba nasib tetapi semuanya gagal. Akhirnya dengan perlindungan Allah SWT, Rasulullah (SAW) dan sahabatnya tiba perkampungan kaum Bani Sabin yang menyambut mereka dengan gembira. 

Setelah sekian lama, Rasulullah (SAW) dan sahabatnya akhir merasakan kehadiran harapan untuk masa depan. Ketika Rasulullah (SAW) dan sahabatnya dalam perjalanan, penduduk Islam yang sudah berpindah ke Madinah sebelum ini mendengar berita mengenai kedatangan pemimpin mereka itu.

Malah penduduk Madinah yang baru memeluk Islam juga gembira dapat bertemu Rasulullah (SAW). Jelaslah, sebelum tibanya Rasulullah di Madinah, Islam semakin kukuh di tempat baru itu, sesuatu yang tidak berlaku ketika berada di Makkah. Maka pada hari Isnin 8 Rabiulawal bersamaan 20 September 622M,

Rasulullah (SAW) akhirnya tiba di Quba, sempadan Madinah dan benar-benar masuk ke Kota Madinah pada 12 Rabiulawal, hari Jumaat dan mendirikan solat Jumaat yang pertama di Kampung Bani Amar. Kaum Muslimin semua keluar untuk menyambut baginda.

Bertitik tolak dari itu, Rasulullah (SAW) mula membina sebuah negara Islam yang megah. Baginda memupukkan persaudaraan di kalangan umat Muslim dan menyeru mereka supaya menegakkan yang hak dan mengikut segala perintah Allah SWT.

Kesan daripada penghijrahan Rasulullah (SAW) dari Makkah ke Madinah adalah satu catatan penting sehingga umat Islam menjadikan tahun peristiwa bersejarah ini sebagai tahun permulaan kalendar Islam.

Source :
Credit To : www.al-azim.com