26 Julai 2014

KUETEOW KUNGFU MEMANG MENGENYANGKAN!

  Nak resepi? Klik Sini ----> RESEPI KUETEOW KUNGFU | HAAA.. yang ni menu berbuka minggu lepas gak.. hubby suruh buat lagi.. dia kata sedap.. hee.. nanti boleh buat lagi lepas raya sebab tak susah mana pun buatnya.. Alhamdulillah.. nak cari barang2nya pun senang ajo.. sekali-sekala berbuka camni pun ok kan.. tak le nasik aje kan.. nasik3.. gomok i nanti...
taruk sayur banyak2.. hehehehehe.. masa ni lah nak bagi encik suami makan sayurrr..  
hubby kata nak pekat2..  
ingatkan dah pekat, rupanya nak kena pekat lagi.. lahai hubby ku...

Nasi Minyak - Menu Berbuka Puasa Minggu Lepas

Hari tu dah buntu nak masak apa dah, selongkar peti sejuk jumpa plak satu tin minyak sapi.. ho2.. terus keluar idea nak masak nasi minyak.. memandangkan bahan-bahan semua dah ada.. baik masak je terus.. malas nak fikir lain dah.. lagipun dah ada resepi dari my BFF NurulHudaMajid..tQ

heee.. sebelum tu teman tanya gak kat kawan2 FB apa yang sesuai dimakan dengan Nasi Minyak.. macam2 idea diorang kasi.. Antaranya Ayam Masak Merah, Papedem, Kuah Dalca Kacang, Acar buah, Pajeri, Acar timun/nenas.. haaa.. macam2 lah.. 

tQ lea kat korang semua sebab sudi bagi idea kat teman yang buntu ni.. heee.. Akhirnya pada hari tu teman pun masakkan ini.. heee.. takleh masak banyak jenis, hubby tak suka makan lauk banyak sangat campur2.. so.. inilah dia menu berbuka kami hari tu.. Alhamdulillah.. rezeki dar Allah..
 

Ni teman tak pernah buat.. mintak resepi kat kawan2 FB hari tu..
senang je rupanya.. heee.. tQ yea mengkome yang baik hati..  
Kari Kambing..  sedapp 
tu.. ada papedem lagi tu.. ingat nak buat ayam masak merah sekali, tapi hubby kata itu pun dah cukup.. kang buat banyak lauk sape nak makan.. hu3.. kami berdua je pun.. 

25 Julai 2014

MASAK LASAGNA DENGAN PEMANGGANG AJAIB

MASAK LASAGNA DENGAN PEMANGGANG AJAIB! | 
NAK RESEPI?? ---> KLIK SINI

Haaa.. ni lea dia Lasagna hasil buatan tangan Masterchef kat umah teman nih.. lazat giler.. bertuah rasanya teman dapat rasa masakan itali ni.. air tangan hubby lak tu.. sedap dan puas makan.. banyak tuuu.. kenyang sekenyang-kenyangnya.. burppp.. hee.. jom tengok rupa dia jomm.. scroll pleasee...
Yang ni harus lah ada tau.. kena beli yea! jangan takde lak.. kang tak jadi la Lasagna korang.. Harganya tak mahal mana pun.. dalam RM5.90 camtu.. dalam dia ada berkeping2.. (250gm)
Kalau guna Oven takyah pakai ni.. pakai je bekas aluminium tu kan.. tapi disebabkan kami pakai Pemanggang Ajaib ajo, makanya kenalah guna Aluminium Foil ni.. hehehehehe..murah je.. RM4.90
malam sebelumnya hubby siapkan dia punya sos.. sebab nak masak ni lama jugak.. 

tang potong memotong tu yang lama.. masak kejap aje katanya.. heeeee...Lupa nak snap gambo sos putih dia.. dah siap masak baru teringat ada satu gambo tak amik.. sos putih untuk lapisan dia selang seli dengan sos dalam gambo ni.. aiyakk.. nanti masak kali ketiga baru teman snap lain yea.. huhuhuhu..
Kami guna Pemanggang Ajaib ajo.. nak pakai Oven.. Oven lak takdo lagi.. hee.. but its Ok je guna Pemanggang Ajaib ni.. jadi jugak Lasagnia nya.. sodap!!
Taraaaa.. jadi camni akhirnya.. nampak menyelerakan .. kan!
Yang ni masa hari 1st hari tu.. comot sikit.. heee..
Taraaaa.. licinnnnn!! sedappp.. aishh.. untung dapat makan Lasagna hasil air tangan mr hubby maw2.. 

NAK RESEPI?? ---> KLIK SINI

CARA NAK SCAN WEBSITE ADA MALWARE KE TAK

Hari tu. ada sekali dengar rakan-rakan Blogger citer pasal virus malware yang datang menjengah blog depa.. so, masing2 sibuklah mengecheck blog masing2.. samada bebas dari apa2 malware atau dah dijangkiti.. 

Oh tidaaaakk.. jangan le blog teman pun terjangkit malware.. hu3.. takut kan bila blog kita dapat apa2 penyakit.. 

Apa lagi.. teman pun sebok lea jugak nge'check kesihatan blog teman ni ha.. macam sifu Hasrul Hassan cakap.. kita kena scan gak keadaan blog kita tu.. agar apa-apa yang tak elok lekat kat blog kita tu, kita dapat kenalpasti dan ubati awal2.. 

heee.. yang tu teman saja tambah2 ayat buat penyedap rasa.. kikikiki.. apa2 pun.. buat korang yang belum check kesihatan blog korang.. meh klik link ni.. http://sitecheck.sucuri.net/
Disclaimer: Sucuri SiteCheck is a free & remote scanner. Although we do our best to provide the best results, 100% accuracy is not realistic, and not guaranteed.

24 Julai 2014

UCAPAN SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI TERBAEK!!

Dikesempatan ini teman nak wish awal-awal sebab risau lepas ni takut tak sempat nak ucap Selamat hari Raya Aidilfitri buat korang semua.. yelah.. manalah tau kan.. masa tu kita dah sibuk2 nak siapkan barang2 untuk balik kampung.. nak siap apa yang nak dipakai, apa yang nak dibawa balik kg.. 

Hope.. jangan ada yang marah kat teman ye sebab up entri ucap Selamat Hari Raya ni cepat bebeno ye.. takpe.. lagi beberapa hari je pun kan.. heee.. 

Oklah, dengan ini... Teman, Tengkubutang.. nak menyusun 10 jari untuk memohon maaf sekiranya selama ni pernah terkasar bahasa, tersindir atau terkata secara tak sedar, Moga korang dapatle a maafkan yea.. 

maybe jugak ada yang marah sebab teman tak kunjungbalas blog korang balik, teman mohon maaf gak tang situ.. teman tau teman dah lama tak berkunjung ke blog korang.. InsyaAllah.. (taknak janji) kalau ada masa teman akan blogwalking.. cuma kepada blog yang loading berat tu teman susah sikit nak singgah.. internet sini slow sangat.. 

apa2 pun.. hope korang maafkan yea.. Semoga hubungan kita sesama Blogger akan kekal macam ni sampai bila2.. Aamiinn.. Selamat Menyambut Syawal yang tiba ye! ingat!! raya nanti jangan makan over sangat.. kang meletop perut tu.. hehehehehe... 

Disini teman kongsikan jugak ucapan Selamat Hari Raya yang sememangnya femes digunakan, baik melalaui Kad Raya mahupun SMS.. kalau korang kekeringan idea nak text apa kat kawan2, bolehlah tengok sini.. kasi idea sikit kat korang.. heee.. teman copy kat orang lain gak ni...

BiLe RaYa LiNe Bz GiLa,
MaSa Tu MaKi Pun x GuNa,
MaXis, CeLcoM, DiGi SuMenYa SaMa,
OrG BiJaK x Yah TgGu RaYa,
uCaP sKrG Pn BoLeH aPa!
SeLaMaT HaRì RäYe.

Tiba kita di musim perayaan,
Ramai juga yang shopping sakan.
Salam lebaran daku ucapkan,
Moga sillaturrahim kita berkekalan

ambangan indah lagi Berseri,
Mnjadi hiasan diAidilfitri,
SMS dkirim pengganti diri.
Tanda ingatan tk lupa dihati,
SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI MAAF ZAHIR BATIN

Andai jemari tak sempat berjabat,
andai raga tak dapat bertatap,
seiring beduk yang menggema,
seruan takbir yang berkumandang,
ku aturkan salam menyambut
hari raya idul fitri,
jika ada kata serta khilafku membekas lara,
mohon maaf lahir dan batin.

Tangan dihulur maaf dipinta,
Erat hubungan sesama kita,
Semoga gembira di hari yang mulia ini,
Salah dan silap harap dimaaf,
Selamat Hari Raya Aidilfitri,
Maaf Zahir dan Batin.

Kata Al-Ghazali : yang jauh itu WAKTU,
yang dekat itu MATI,yang besar itu NAFSU,
yang berat itu AMANAH,yang mudah itu BERBUAT DOSA,
yang panjang itu AMAL,SOLEH yang indah itu SALING MEMAAFKAN”
Salam aidilfitri maaf zahir dan batin”.

Katak kenyang lalu tertidur,
Gajah pitam lantas terjatuh,
Andai tak sampai tangan menghulur,
Ku pohon keampunan dari jauh.

Seiring salam seharum ganja
Kasih sebening heroin,
Dengan hati seputih syabu,
Walaupun ada dosa sekecil extacy.
Selamat Hari Raya, Maaf Zahir dan Batin.

Satu Syawal menjelang tiba,
Takbir bergema mengegarkan jiwa,
Sekiranya ada salah dan dosa,
Ampun dipinta dihari mulia.
Selamat Hari Raya maaf zahir dan batin.

Gemersik takbir mengundang hiba,
Salam diutus tanda ingatan,
Syawal dinanti menjelang tiba,
Salam diutus pohon kemaafan.
Maaf zahir dan batin.

Cahaya ramadam berlalu pergi,
Menyambut tibanya Aidilfitri,
Ampun maaf segala peri,
Semoga ikatan kekal dihati.
Selamat Hari Raya Maaf zahir batin.

Andai jemari tak sempat berjabat,
andai raga tak dapat bertatap,
seiring beduk yang menggema,
seruan takbir yang berkumandang,
ku aturkan salam menyambut
hari raya idul fitri,

jika ada kata serta khilafku membekas lara,
mohon maaf lahir dan batin.

Jika jiwa sebening air,
maka jangan keruhkan.
Jika hati seputih awan,
jangan mendungkan.
Raih kemenangan dengan saling bermaafan.
Selamat Hari Raya Idul Fitri.

Ramadhan bakal beransur pergi,Syawal menjelma di aidilfitri,
Seikhlas hati menyusun jari,
memohon dimaaf kekhilafan diri,
Salam Aidilfitri, maaf zahir batin

Bakar lemang sambil berdiri,
Untuk juadah AIDIL Fitri,
NAk antar KAD RAYA Posmen dah cuti,
SMS aje penggganti diri.
Maaf Zahir dan Batin,

Jambangan indah lagi Berseri,
Menjadi hiasan diAidilfitri,
SMS dkirim pengganti diri.
Tanda ingatan tk lupa dihati,
SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI 
MAAF ZAHIR BATIN

Ketupat pulut di atas para,
Hendak direbus di tepi perigi,
SMS dihantar pengganti kad raya,
Tanda ingatan tak luput di hati.
Selamat Hari Raya Aidilfitri,
Mohon maaf Zahir & Batin.

B4 ÄidilfitRI datang,
B4 Ramadhan pergi,
B4 operator bz,
B4 msg asik pending,
B4 kdt abes..
Nk wish awl2, slamat Hari Raya Aidilfitri,
mäÅf zäHir & BÄtin..

BiLe RaYa LiNe Bz GiLa,
MaSa Tu MaKi Pun x GuNa,
MaXis, CeLcoM, DiGi SuMenYa SaMa,
OrG BiJaK x Yah TgGu RaYa,
uCaP sKrG Pn BoLeH aPa!
SeLaMaT HaRì RäYe.

Tiba kita di musim perayaan,
Ramai juga yang shopping sakan.
Salam lebaran daku ucapkan,
Di hari raya saling bermaafan.
Salam aidilfitri, maaf zahir dan batin.

Kian Berlabuh Tirai Ramadhan,
Lambaian Syawal Kian Dinanti,
Luhur Hati Ikhlas Kemaafan,
Semoga Kesalahan Dimaafi,Selamat Hari Raya,
Maaf Zahir Batin.

Ketupat pulut di atas para,
Hendak direbus di tepi perigi,
SMS dihantar pengganti kad raya,
Tanda ingatan di aidil fitri.
Selamat Hari Raya Aidil Fitri
Di Aidil Fitri Mulia,

Maaf Dipinta andainya TERkasar Bahasa
TERsilap bicara
TERmarah yg x kena
TERtanya yg x tentu hala
TERsasul yg x sengaja
TERpukul kat mana2
TERpinjam harta benda
TERmoody x semena2
TERumpat bila2 & macam2 lg yg TERsalah & TERsilap.
SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI

Pelita indah lagi berseri,
menjadi hiasan di aidil fitri,
SMS dikirim pengganti diri,
tanda ingatan tak layu di hati,
SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI,
MAAF ZAHIR BATIN

Bln Ramadhan mnjelang kini,
Sdhlh tiba masa dnanti,
Syaitan & Iblis sdh dgari,
Tgllh Jembalang yg baca SMS ini!!!

Lapar Puasa Terketar2,
Bila berbuka lega rasanya,
Kad raya tak sempat nak hantar,
SMS pun kira oklah ye…!

Sepuluh jari tersusun rapi,
Bunga melati pengharum hati,
SMS dikirim pengganti diri,
Memohon maaf setulus hati,
Mohon Maaf Zahir Dan Batin.

Malam-malam lihat lampu jalan,
tengok-tengok hantu raya,
hati-hati diatas jalan,
supaya selamat pulang beraya.

bulan ramadhan bulan yang mulia,
di sambut dengan hati yang gembira,
kini syawal semakin menjelma,
tangan ku hulurkan maaf dipinta…

Ada mata pandanglah keindahan,
Ada mulut berbudilah pertuturan;
Ada hati berilah kesayangan,
Ada salah silap silalah maafkan.

Terlebih bisa tutur bicara,
Disimpan jangan ampun dipinta,
Syawal dinanti kan kunjung tiba,
Ikhlas dari hamba yang cantik jelita.. ;b

Cincin disarung hati berdebar
Jarinan lembut wajah terhias
Ramadan disambut penuh sabar
Aidilfitri disambut dengan meriah

Sungai disusur sehari-hari
Dalam gelap menangkap ikan
Kami menyusun sepuluh jari
Salah dan silap harap maafkan

Sebelum lidah keluh,
sebelum hati kembali membeku,
sebelum tangan kaku & 
sulit hanya untuk sekedar minta maaf lewat sms
& sebelum semua operator sibuk..
MOHON Maaf atas semua khilaf yg ku lakukan

Buat meriam pasang pelita,
Asap keluar bunyi tak de,
Ucapan raya maaf dipinta,
Harap tak de yang mengguris jiwe.
\
Kalau dilipek sebosar kuku. Kalau dibontang sebosar alam.
Kok hilang dicaghi. Kok hanyut dipinteh. Kok tonggolam disolam. 

Datang biarla nampak muko. Kok poei biarla nampak belakang. 
Jauh diimbau,dokek digamit. Seuntai salam,sojambak kato. 
Dogup bicagho,meghisik raso. 
Salam Aidilfitri Maaf Zahir & Batin 
daripada (nama penghantar dan family)

Ketupat pulut di atas para,
Hendak direbus di tepi perigi,
SMS dihantar pengganti kad raya,
Tanda ingatan tak luput di hati.
Selamat Hari Raya Aidilfitri, Mohon maaf Zahir & Batin.
(nama penghantar dan family)

Mä$äk £èmäñg $àmßil bdiri, hèndäk makäñ di Aidifitri,
nàk häñtär käd räyä posmén däh cuti,SMS sahäjä dpt ku bèri.
Bùkän lùpä trädi$ì täpì ìkùt tèknøløgi térkiñi yg ädæ d ùjùñg järi. 
SELÄMÄT HÄRI RÄYÄ ÄIDI£FITRI MAÄF ZÄHIR BÄTiÑ….. 
(nama penghantar dan family)

“Biar hati sejernih air, jgn pula dipenuhi lumpur, 
kalau salah saya belum berakhir, diharap diampun dgn rasa bersyukur”.
”Jika budi dipenuhi ikhlas, jgn ia disulam tuba, 
jika ada salah yg belum dibalas, 
harap diampun di hariraya”. 

“Biar amarah disunting senyum, ibarat pekerti disulam kasih, 
diharap dihalal makan dan minum, ibarat rezki yg tidak disisih”. 
SELAMAT HARIRAYA AIDILFITRI, MAAF ZAHIR DAN BATIN. 
Dari (nama penghantar dan family)

ANaK CiNa SgGuH LWä JäDì PlüKìS dBäWäH PòHòN,
äNdäì KäTäKù MéNüSüK JìWä JäRì dSùSùN MaäF KüPHòN.
SèLämät Mnyämbùt Härì Räyä AìdìLfìtrì MÄÄF ZÄHìR & BÄTìN. 
– (nama penghantar dan family)

Di Aidlfitri ini, maafkan andai ada
TERsalah,
TERsilap,
TERumpat ,
TERsengaja atau tidak,
Moga kita telah mendapat keampuanan,rahmat di Ramadhan lalu. 
(nama penghantar dan family)

Dlm kerendahan hati
ada ketinggian budi,
Dlm kemiskinan harta
ada kekayaan jiwa,
Dlm kelembutan lidah ada juga keterlanjuran kata, 
Dlm gurau & senda tentu ada khilaf & dosa. 
MOHON AMPUN & MAAF DI ATAS SEGALANYA…
Selamat Hari Raya Aidilfitri..
Moga silaturahim diberkati Allah (nama penghantar dan family)

Jmbngan indah lg b’seri..Mnjadi hiasn diaidilfitri..
Sms dikrim pngganti diri.
Tnda ingtn xlupa dihati.. 
Selamat Hri Rya AidilFitri Maaf Zhir Btin.. 
(nama penghantar dan family)

***.,.***. __
* salam * | |
* aidilfitri * (ö, )
“*.,.*” (“)(“) maaf zahir & batin.
(nama penghantar dan family)

(‘) = -=*” * ” *
__ii__ Pelita
I____I diletak
diatas para, 
Hendak dinyalakan d tepi perigi,
SMS dhantar pengganti kad raya,
Tanda igtn d AìD!L fiTRi…
Salam tulus Ikhlas dari (nama penghantar dan family)

.i. .i.
* l.l _£_ l.l *
.l.l_(“”””‘)_l.l.
:l.:.:.:.:.:i:.:.:.:.:.l:
HiDP iNi iNDH JKa SGÄLÄNya KRN
Allah..Salam aidilfitri.Smg lbrn ini dlmphi rhmt n hdyhNya.
maaf zahir n batin.
(nama penghantar dan family)

Ramadhan telah kita tinggalkan, 
hampir menjelma syawal mulia. 
Aidilfitri berbahang gembira, 
di sambut dgn rasa suka. 
Di kesempatan ini saya ingin mengucapkan 
Selamat Hari Raya Aidilfitri, 
maaf zahir dan batin dari 
(nama penghantar dan family)

ISNIN cari SELASA ,
Nk tanya nampak x RABU,
Agar igtkn KHAMIS, bgtau
JUMAAT, supaya xlupa
Msj kt SABTU, yg AHAD dh raye!!
Selamat Menyambut hari raye aidil fitri maaf zahir dan batin..
(nama penghantar dan family)

although no face to face,do not shake hands,
but hearts was close to saying sorry for any mistake,
Minal ‘Aidin wal Faizin,apologize and unseen…..

aq nuwun pangapura kesalahan pitutur uga tindakanku marang kowe,
muga-muga kabeh dosaku lan dosamu di lebur ing dino riyoyo Minal Aidin wal Faizin

Kian Berlabuh Tirai Ramadhan, 
Lambaian Syawal Kian Dinanti, 
Luhur Hati Ikhlas Kemaafan, 
Semoga Kesalahan Dimaafi, 
Selamat Hari Raya, Maaf Zahir Batin.

Ketupat pulut di atas para, 
Hendak direbus di tepi perigi, 
SMS dihantar pengganti kad raya, 
Tanda ingatan di aidil fitri. Selamat Hari Raya Aidil Fitri

Tesalah kata ku ucap sorry, 
tersalah laku jgn dimaki, 
Hendak ku ucap salam aidil fitri, 
rupanya baru Depavali….!! 
Vanikkam Vasantham Central Am’maa…

Di Aidil Fitri Mulia, 
Maaf Dipinta andainya TERkasar Bahasa TERsilap bicara 
TERmarah yg x kena TERtanya yg x tentu hala 
ERsasul yg x sengaja TERpukul kat mana2 
TERpinjam harta benda TERmoody x semena2 TERumpat bila2
& macam2 lg yg TERsalah & TERsilap. 
SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI

Pelita indah lagi berseri, menjadi hiasan di aidil fitri, 
SMS dikirim pengganti diri, 
tanda ingatan tak layu di hati, 
SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI,
MAAF ZAHIR BATIN

Bln Ramadhan mnjelang kini, 
Sdhlh tiba masa dnanti, Syaitan & Iblis sdh dgari, 
Tgllh Jembalang yg baca SMS ini!!!

Masak lemang sambil berdiri, 
Hendak makan di aidil fitri, 
Nak hantar kad posmen dah cuti, 
SMS jer boleh ku beri. 
SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI.

Ada ketikanya… 
MATA silap memandang, 
TELINGA slh mndengar, 
LIDAH trlnjur brkata, FIKIRAN khilaf mnafsir, 
& HATI silap mnduga. Mohon maaf atas segalanya, 
Salam Aidil Fitri.

I Meet IMAN, 
TAQWA, PATIENCE, PEACE, JOY, LOVE, HEALTH & WEALTH today. 
They need a permanent place to stay, I gave them your address. 
Hope they arrived saftly to celebrate RAMADHAN with U. 
May ALLAH bless U & family.

SMS SMS SMS SMS SMS SMS SMS SMS SMS SMS 
See how nice i am, i’m sending U so many SMS!!!

Lapar Puasa Terketar2, 
Bila berbuka lega rasanya, 
Kad raya tak sempat nak hantar, 
SMS pun kira oklah ye…!

Membeli belah dipasaraya, 
Sambil mengorat anak Pak Ali, 
Kalau puasa “Selamat Hari Raya” Kalau tak puasa sambutlah “Depavali” 
“Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin”

RAMADHAN telah menjelma. 
Berdoalah sebelum menjelangnya SYAWAL 
BERDOA BERDOA BERDOA BERDOA ORANG CAKAP BERDOA LAA… 
Bukan picit-picit henpon!

Makan Roti Dengan Sekaya,
Selamat Hari Raya

Sepuluh jari tersusun rapi,
Bunga melati pengharum hati,
SMS dikirim pengganti diri,
Memohon maaf setulus hati,
Mohon Maaf Zahir Dan Batin.

Malam-malam lihat lampu jalan,
tengok-tengok hantu raya,
hati-hati diatas jalan,
supaya selamat pulang beraya.

jambangan indah lagi berseri,
menjadi hiasan di aidil fitri,
sms ku kirimkan pengganti diri,
tanda ingatan tak lupa dihati

bulan ramadhan bulan yang mulia,
di sambut dengan hati yang gembira,
kini syawal semakin menjelma,
tangan ku hulurkan maaf dipinta…

Ada mata pandanglah keindahan,
Ada mulut berbudilah pertuturan;
Ada hati berilah kesayangan,
Ada salah silap silalah maafkan.

Aidilfitri hari kemaafan
Menghapus kesalahan sesama insan
Memupuk perpaduan sesama ehsan
Mengikat tali keakraban

kuih makmur kuih tat
mari makan sama ketupat
bukan je selamat hari raya tapi hari raya yang slamat
itu yang perlu kita ingat

Terlebih bisa tutur bicara,
Disimpan jangan ampun dipinta,
Syawal dinanti kan kunjung tiba,
Ikhlas dari hamba yang cantik jelita.. ;b

Cincin disarung hati berdebar
Jarinan lembut wajah terhias
Ramadan disambut penuh sabar
Aidilfitri disambut dengan meriah

Saidina Affan menyusun kata
Tutur peri yang aulia
Maaf-bermaafan sesama kita
Di Aidilfitri yang mulia

Buah pauh ditengah bendang
Jadi dagangan ditengah kota
Saudara jauh datang bertandang
Bermaaf-maafan sesama kita

Sungguh rendang pohon rumbia
Tempat persinggahan sianak kera
Ketupat rendang sudah tersedia
Jemputlah semua menjamu selera

Sungai disusur sehari-hari
Dalam gelap menangkap ikan
Kami menyusun sepuluh jari
Salah dan silap harap maafkan

Disisir diandam dengan cekap
Potong rambut pelbagai gaya
Puasa sebulan sudahlah lengkap
Kita menyambut Hari Raya

Negara kita aman sentosa
Jangan dilupa orang terinyanya
Makan sudah baju bergaya
Orang fakir jangan dilupa

Masak udang dan gulai ketam
Pembasuh mulut kuih keria
Berbunyi mercun berdetum detam
Riang gembira dihari raya

Adik tersayang segak bergaya
Mengait kuih di atas para
Suasana riang di hari raya
Bermaaf-maafan riang gembira

Menyeberang lautan melintas negeri
Terbang jauh dari Itali
Datuk nenek muka berseri
Anak cucu telah kembali

Gua Niah pintunya lebar
Dayak dusun jadi penjaga
Datuk nenek tidak tersabar
Kuih tersusun di atas meja

Memukul gendang pelbagai gaya
Amat meriah riang gembira
Ramai bertandang di hari raya
Tersenyum riang sanak saudara

Sebelum lidah keluh,
sebelum hati kembali membeku,
sebelum tangan kaku & sulit hanya untuk sekedar minta maaf lewat sms
& sebelum semua operator sibuk..
MOHON Maaf atas semua khilaf yg ku lakukan

Buat meriam pasang pelita,
Asap keluar bunyi tak de,
Ucapan raya maaf dipinta,
Harap tak de yang mengguris jiwe.

Masak lomak cili api
Campo dongan ! daun turi
Hari rayo kolumpo sopi
Tinggal penyamun dongan pencuri
(org kolumpo jgn kocik ati!!)

secebis kasih membuatkan kita sayang
seucap janji membuatkan kita percaya
sedikit luka membuatkan kita kecewa
tapi sebuah persahabatan selamanya bermakna
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
MAAF ZAHIR DAN BATIN

Pulau Pandan jauh ke tengah
Gunung Daik bercabang tiga
Makan sudah bersalam pon sudah
Duit raya takkan dah lupa.

Gulai tempoyak ikan mayong
Deroyan busok tebok tupai
Pandu hemat ingat kampong
Asal teman selamat sampai

moon may come,
moon may go,
when syawal come,
ramadhan has to go,
if lebih mkn,
if silap seloroh,
plez 4givekn,
make it zero zero,
selamat hari lebaran,
lebarkn persaudaraan,
kosongkn persengketaan
selamat hri raye,
maaf zahir dan batin

23 Julai 2014

TALKING TOM OREN!

Wordless Wednesday | Heee.. Agak-agak korang nape teman beli menda ni? haaaa.. ekceli ada 3 sebab teman beli menda ni.. Apa dia yea? cer teka.. heeee.. 3 sebab tauu.. takde hadiah.. hi3 


22 Julai 2014

PIXY GENTLE & MOISE CLEANSING LOTION terbaikk

Heee.. disebabkan hati rasa happy dapat panggilan menang hadiah Saguhati dari Company Pixy Malaysia BACA SINI, maka nak up lah entri yang ni.. dah lama buat tapi taktau bila nak publishnya.. Alang ada masa ni teman up le terus.. malas nak simpan2.. kang terlupa terus jadi pekasam lak entri ni.. heee.. Oklah.. jom baca, teman nak review pasal salah satu produk Pixy ni ha.. iaitu PIXY GENTLE & MOISE CLEANSING LOTION.. jom baca...

Tiap kali cuci muka mesti rasa tak puas sebab rasa macam kotoran kat muka tak tanggal betul2.. pastu bila dah sabun rasa macam kering aje muka... 

Tapi.. sekarang dah tak rasa camtu.. rasa sejuk dan selesa je muka lepas cuci dan tanggal makeup guna PIXY GENTLE & MOISE CLEANSING LOTION ni..  memang terbaik.. 

Haa.. nak tahu camne teman leh ter try PIXY GENTLE & MOISE CLEANSING LOTION nih? haaa.. teman try sample dulu.. lepas dah try sample baru rasa nak membeli sebab puas hati dengan produk tu.. dah guna sendiri maka dah tau le sesuai ke tak dengan kulit sendiri kan.. 

Almaklumlah.. kulit teman kan kulit ngada2.. asik alergik ajo punnn.. Tapi bila pakai yang PIXY GENTLE & MOISE CLEANSING LOTION ni, tak alergik pulak.. Okeh aje.. sukaaa.. bau pun sedap.. heee
So, kalau korang rasa terpengaruh dengan review teman ni, apa lagi.. cepat2 lea serbu mana-mana Guardian/Watson untuk membeli belah yea.. hehehehehe.. tak rugi beli wo.. terbaekk.. teman yang cerewet ni pun satisfied menda ni bagusss.. puas hati.. yang penting.. nyaman aje muka tau.. heeee.. Opss.. kalau nak try sample.. cer KLIK SINI, tapi teman tak pasti ada promosi lagi ke tak yea.. sebab dah nak dekat sebulan tu.. 

10 Tutorial Solekan Mata

Mata adalah cermin jiwa kita dan itulah sebabnya kita sentiasa melakukan yang terbaik untuk membuat ia kelihatan lebih sempurna dan lebih cantik. Terdapat cara solekan mencantikkan mata yang merubah penampilan serta merta, dimana kita boleh memakainya untuk setiap majlis, seperti solekan wajah harian semulajadi atau untuk malam ketika keluar bersama-sama rakan-rakan ... 
Oklah.. yang beno nya, sekarang kita sedang berbicara tentang celak klasik! Mungkin, seperti setiap gadis biasa kita memakai setiap hari gaya celak lama yang sama aje yang kita telah amalkan selama ni,

Di sini adalah senarai 10 tutorial celak berbeza cara yang akan membantu kita untuk mencantikkan mata dengan dramatik sekali. Dibawah ni teman kongsikan tutorial celak terbaik yang teman jumpa di wall FB Pixy hari tu.. heee.. lepas dah tengok bolehlah conteng2 mata kita yea.. tapi ingat.. ia memerlukan tangan yang stabil dan cermin yang kuat tau! kalau terketar2 baik jangann.. hahahaha

Easy Winged Eyeliner Tutorial

Tutorial and Photo credit to trusper.com

Eye Enlarging Makeup

Tutorial and Photo credit to imgur.com

Perfect Eyeliner Tutorial

Tutorial and Photo credit to beautylish.com

Seductive Eyeliner Tutorial

Tutorial and Photo credit to theberry.com

Winged Eyeliner Tutorial

Tutorial and Photo credit to weheartit.com

Soft Natural Eyeliner Tutorial

Tutorial and Photo credit to beautylish.com

Natural Eyeliner Look Tutorial

Tutorial and Photo credit to mowmikasia.tumblr.com

Cat Eyes Tutorial

Tutorial and Photo credit to Chrysalis

Neutral Eyeliner Tutorial

Tutorial and Photo credit to longhairstyleshowto.com

Elegant Eyeliner Tutorial

 Source :

MENANG HADIAH SAGUHATI HADIAH CONTEST BALIK KAMPUNG BERSAMA PIXY

hihihi.. Balik Kampung Kalau Tak Ada Pixy memang tak jadi... |
Heee... hari ni nak citer pasal dapat panggilan dari Pixy punya company.. mula-mula terkejut jugak.. dan paling tak percaya tu... mula2 memang teman taknak jawap sebab asyik dapat panggilan dari bank/insuran aje.. malas nak jawap.. tapi bila fikir takut ada hal penting ke, teman jawab gak untuk kali ke-3 call.. gigih betul Pixy punya staff call teman sampai dapat.. syukur Alhamdulillah teman jawap gak call tu.. hu3.. kalau tak.. terlepas macam tahun lepas lea.. BACA SINI.(baca ayat paling last)..

Tadi Pixy Company nak confrim kan no. ic dan alamat untuk tujuan pengeposan.. tapi taktau lea bila sampai barangnya kan.. dah tentu lepas raya tu kan.. apa2 pun tak ngape.. janji teman happyt.. heee.. lepas raya pun lepas rayalah.. nanti teman dah terima teman buat review yea.. actually ada satu review pasal produk Pixy ni teman tak up dalam entri lagi.. tak cukup masa.. nantilah teman up yea.. weeeee... ha.. jom tengok hadiah2 lain.. 
Teman menang hadiah saguhati, yang gambo no.3 tu.. Alhamdulillah...

= Hadiah lain yang ditawarkan =
  • Hadiah Utama x 1
    Fuji Instax Mini 8 + 2 pek filem
    Dan Hamper produk PIXY bernilai RM70 (Radiant Finish Lightening Cream, Two Way Cake, Gentle & Moist Cleansing Lotion, Single Step Liquid Foam, Eye & Lip Makeup Remover)
  • Hadiah Kedua x 10
    Hamper produk PIXY bernilai RM70 (Radiant Finish Lightening Cream, Two Way Cake, Gentle & Moist Cleansing Lotion, Single Step Liquid Foam, Eye & Lip Makeup Remover)
  • Hadiah Saguhati x 50
    Produk PIXY bernilai RM30 (Radiant Finish Lightening Cream dan Gentle & Moist Cleansing Lotion)
CARA PENYERTAAN PERADUAN PIXY (Dah lepas tapi saja share)
haa.. hari tu teman buat senang aje.. ikut cara-cara kat bawah ni lah.. tak susah mana pun, saja mencuba2.. kot rezeki menang tu ada kan... Akhirnya menang jugak.. walaupun saguhati, syukur Alhamdulillah.. hehehehe..


  • 1Isi ruang kapsyen dan muat naik gambar menunjukkan apa yang anda bawa bersama untuk pulang ke kampung halaman di musim perayaan ini.
  • 2Gambar mesti mengandungi sekurang-kurangnya satu produk PIXY.
    *Sila lihat contoh gambar di galeri
  • 3Isi borang penyertaan.
  • 4Terima E-baucer dan berpeluang untuk memenangi Hadiah Utama peraduan 'Balik Kampung Bersama PIXY'. Pemenang-pemenang akan dipilih berdasarkan kreativiti di dalam gambar dan kapsyen gambar yang dihantar
  • gambar dan info dari blog : http://ssurianahyana.blogspot.com/