adseng

Innity 1

Nuff

17 Jun 2015

RESEPI CREAM PUFF PALING GEBU, LEMBUT, SEDAP!

Assalamualaikum..Haaa.. teman nak share resepi Cream Puff ni pulak.. huhu.. bukan teman yang punya resepi tauu.. teman cuma copy n paste aje kat blog ni sebab nanti senang nak tengok balik kalau nak buat nanti..heee.. bila la nak membuatnya kot.. oven pun tak beli lagik.. guna Pemanggang Ajaib buleh kaaa?? Ok, jom tengok Resepi Cara buat Cream Puff yang sedap gebu lembut ni.. insyaallah jika guna teknik yang betul cream puff akan naik gebu... Resepi ini dr myresepi juga oleh zaliana untuk puff dan filling dari yani (myresepi) barakallahu fik...
Resepi dari Facebook
Tahrunnisah Jali

Bahan-bahan puff 
( menghasilkan 35 biji )
125 gm self raising flour atau tepung gandum + 2 sudu teh baking powder
100 gm butter
250 ml air 
1 sudu teh gula 
1 sudu teh esen vanila
3 biji telur (telur ni kalau saiz L 3 biji tp kalau saiz kecik jadikan 4 biji)

Bahan-bahan untuk filling Kastard
(dibuat terlebih dahulu sblm puffnya)

2 sudu besar tepung gandum*
2 sudu besar tepung jagung*
8 sudu besar gula*
2 cup susu segar (240ml X2)
2 biji telur (L size)
1 sudu teh esen vanila
2 sudu besar mentega
secubit pewarna kuning

Cara-cara utk filling
1.Masukkan bahan bertanda * ke dalam mangkuk. Masukkan 5 sudu besar susu. Kacau jangan ada yang berketul.
2. Masukkan telur dan kacau lagi. Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan 
kacau.
3. Masukkan semua bahan tadi ke dalam periuk... masak menggunakan api sederhana dan kacau supaya ia tidak berkerak dan hangus...masak sehingga ia pekat berkilat dan padam api.. masukkan mentega. Kacau

4. sejukkan filling sebelum dimasukkan ke dalam piping bag..


Cara-cara untuk buat puff

1. Panaskan air,gula dan butter dalam periuk sampai mendidih. Masukkan tepung,kacau hingga adunan tak melekat pada periuk.Masak adunan dengan api sederhana sehingga nampak kepingan nipis terbentuk. Kemudian padamkan api.Sejukkan

2. Pukul semua telur dlm bekas lain terlebih dahulu. saya guna pemukul tangan Adunan tepung tadi pula letak dlm bekas lain (tgok gambar) kemudian masukkan sedikit demi sedikit telur ke dalam adunan tepung ..mix sebati.

3. Masukkan adunan ke dalam piping bag.Pipe menggunakan nozzle bentuk bintang

4. Spray air ke atas doh untuk membantu adunan naik.Bakar dalam oven hingga permukaan puff kecoklatan,lebih kurang 25-30 minit. Oven hendaklah dipanaskan dulu, bakar dalam suhu 200 darjah celcius api atas bawah. kedudukan dulang biarlah ditengah2 supaya permukaan dan bawah cream puff sekata masaknya dan suhu yang panas membantu puff naik dengan sempurna. 

5. Pastikan puff telah benar-benar masak sebelum dikeluarkan dari oven.Ia kelihatan ringan,bahagian bawahnya tidak melekat di dulang dan telah berwarna kuning kecoklatan sedikit. Jika dikeluarkan sebelum cukup masak, puff akan turun dan tidak berongga di dalamnya. jangan bukak oven sebelum tamat tempoh ye..kalau tak mmg puff turun melepek...

6. Gunting sedikit bahagian tepi puff dan pipe kan filling


Kalau Tak Paham Gak, Jom Tengok Gambo aje.. kat bawah nya ada penerangan sekali..

 bahan untuk filling kastard 
 masak atas dapur je kacau selalu ye...supaya tidak berkerak dan hangus
 Bahan utk puff pula 
 gula, butter dan air masak hingga mendidih
setelah mendidih adunan butter masukkan adunan tepung ..alihkan dr api kacau hingga ia sebati... 
setelah sebati alihkan semula ke tempat api ..masak sekejap sehingga jd mcm dlm gambar ni.. masak kejap je 
pukul terlebih dahulu telor2 ni..saya guna pemukul tangan je 
 masukkan adunan tepung yang telah dimasak tadi dlm bekas mixer dan masukkan telor sedikit demi sedkit..masukkan esen vanila dan pukul sehingga sebati 
 hingga menjadi mcm ni 
 dlm dulang pembakar letakkan aluminium foil dan oleskan dgn sedikit butter ... 
masukkan butter tuk puff dlm piping bag dan juga filling kastard dlm piping bag.. 
sebelum tu panaskan oven selama 10 minit 200cc
 Bentuk Noozle
 nampak muncung2 puff tu kan...tekan sikit supaya hasilnya nanti pun cantik
 kemudian spray ke atas puff tadi..
spray dgn air utk membantu proses pengembangan yang baik masa bakar
 sblm pembakaran
 setelah masak 
 Kegebuan teserlah..
 nilah hasilnya dlm puff berlubang
 gunting sikit puff dan masukkan filling kastard

Resepi dari Facebook
Tahrunnisah Jali


Pssrttt... Banyak giler resepi best2 untuk dicuba dekat FB belaiu..
jom terjah.. Opss.. kalau korang terkejut beso dengan apa jua yang beliau masak tu, 

memang patut pun.. sebab .. kemas dannn.. nampak lazat yoooo.. slurppp...
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

JOM CANTIK & KURUS DENGAN 

PANACEA BEAUTY

Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 


Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. Cepatt.. 
KLIK

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page



Seorang yang sukakan kucing, seoarang yang cerewet tetapi akan bersyukur dengan apa yang dimiliki.. seorang yang akan berusaha mendapatkan apa yang diidamkan. dengan titik peluh sendiri..seorang yang tak suka dicabar.. pantang dicabar

Related Posts

36 ulasan:

  1. Nak cuba kejap lagi... Bismilla! Tq utk resepi.

    BalasPadam
  2. Nak cuba kejap lagi... Bismilla! Tq utk resepi.

    BalasPadam
  3. Akak, sy dah cuba resepi ni. Tapi puff tak jadi gebu. :'( kenapa ye agaknya?

    BalasPadam
    Balasan
    1. mesti ada yg x ikut step kot... oven kena betul2 panas...

      Padam
    2. mesti ada yg x ikut step kot... oven kena betul2 panas...

      Padam
    3. betul.. avon kena betul2 panas

      Padam
  4. Memang xjadi xpyh try lao nk pergi kt blog masam manis sy buat 2 kali xjadi ikot resepi kt ats

    BalasPadam
  5. Memang xjadi xpyh try lao nk pergi kt blog masam manis sy buat 2 kali xjadi ikot resepi kt ats

    BalasPadam
  6. Tenkiu utk resipi itu. Jadi dah puff saye. Gebu gebass

    BalasPadam
  7. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  8. Terima kasih atas resepi..mmg menjadi jika ikut step dgn betul..sangat gebu dan sedap.

    BalasPadam
  9. dah try resepi ni.. memang jd... tq

    BalasPadam
  10. dah try resepi ni.. memang jd... tq

    BalasPadam
  11. Teringin nak buat puff ni mcm senang jer

    BalasPadam
  12. Teringin nak buat puff ni mcm senang jer

    BalasPadam
  13. Mcm best je..sy nk try nati..tq!

    BalasPadam
  14. Mcm best je..sy nk try nati..tq!

    BalasPadam
  15. Senangnya..bole tolong tuk fonal exam

    BalasPadam
  16. Senangnya..bole tolong tuk fonal exam

    BalasPadam
  17. Terima kasih...baru buat smlm...mmg thump up la..j

    BalasPadam
  18. Bila letak baking powdernye ek

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau dah guna self raising flour tak perlu baking powder.. resepi tu adalah untuk yang takde self raising kat rumah..

      Padam
  19. Alhamdulillah sedap sgt hasil kejadian.. terima kasih ats resepi.. mudah.. gebu thorbaikk...

    BalasPadam
  20. Salam....boleh tak trgkn cmne nk bntukkn creampuff cantik mcm tu....start dri tengah ke cmne...kne pusingkn ke?

    BalasPadam
  21. Sis,masa alihkan dari api tu..bawa keluar dr pan ke?

    BalasPadam
  22. Sy punya adunan cream puff ta jd. Lepas letak 3biji telu. Jd cair. Cmne nk pekatkan balik.. plizz. Rugi la gini

    BalasPadam
  23. Nak tanya ..bahan2 filling kastard tu kan dah ada 2 cup susu segar(240mlx2)....tapi dekat cara2 tu ada tulis letak 5 sudu besar susu..yg 5 sudu besar susu ni susu apa?? Ke amik dekat 2 cup susu segar tadi??

    BalasPadam

٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥
adik2, kakak2, abg2, ibu2, bapak2, pakcik2, dato2, tan sri2, maceh sebab sudi singgah n follow, meh lea komen sekali yea.. u olz mmg da gajus eh silap da gojes in da world lah! thanxxxx.. muah3 100000000000X buat u olz...!
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ ٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥

Innity Mobile