31 Januari 2016

Adik | 7.2.2014 -- 28.1.2016


Semalam tengah membelek2 entri blog kucen teman tu.. Terjumpa entri tentang Adik.. Ya Allah.. Ada rupanya teman menulis tentang adik yang kami start bela 2014.. Siap ada tarikh yang exactly adik duduk umah kami.. 7.2.2014 adik start duduk rumah kami.. Membesar dengan sihat, gemuk dan lincah.. Bermacam-macam keletah adik buat untuk menarik perhatian kami.. Apa yang teman ingat masa bela adik mula-mula tu teman agak kurang berkenan sangat sebab takut tengok mata adik masa tu.. Mata hitam kecil macam satu titik/noktah di tengah-mata biru nya.. Tapi teman tetap belai dan jaga dia macam kucen-kucen lain.. Tiada berat sebelah, tidak kira suka atau tak.. Teman layan kan aje.. Sebab adik pandai ambil hati teman.. Dengan keletah yang manja dan aktif terlompat-lompat tu, membuatkan teman mula rasa sayang yang amat sangat dekat adik, adik ada something yang lain dari yang lain.. Dia buat teman dan hubby rasa happy dan dia buat Butang dan Oyen rasa happy juga.. Banyak kenangan adik dengan kami yang tidak boleh kami lupakan.  Kami sayang adik.. Kami rindu adik..


Klik untuk tahu kisah kami mula bela adik
Buah Hati Baru Butang dan Oyen

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page



30 Januari 2016

BARANG MAINAN ADIK




BARANG MAINAN ADIK |

Dalam rumah ni.. Banyak sangat barang mainan #adik.. Adik suka main.. Adik ni sangat aktif dari kucen kami yang lain.. Adik manja.. Tak boleh lupa macam mana dia boleh sukakan getah pengikat rambut teman, sampai kan masa tidur pun digigit2nya pengikat rambut teman.. Dalam gambar ni antara mainan yang dia suka main.. Selain tu.. Dia suka main biji buah mata kucing.. Kalau campak je.. Laju dia berlari mengejar.. Byk sgt kenangan adik kat umah ni.. Sunyi sepi bila adik takde.. Sora adik yang suka merungut macam menyanyi dah tiada kedengaran dalam rumah ni.. Ya Allah.. Kami rindu adikkk...  =(


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page



D

29 Januari 2016

EAR MITES BUAT ADIK PERGI SELAMA-LAMANYA

EAR MITES BUAT ADIK PERGI SELAMA-LAMANYA |
Assalammualaikum.. Hari ni teman gagahkan juga nak bercerita tentang adik..Pada mulanya teman dah tak boleh nak menaip dah.. jari jemari jadi kaku dan airmata berjuraian membasahi keyboard, Setiap masa teringatkan adik.. Banyak sangat memori indah bersama adik dekat rumah kami.
Gambar : Adik, dua hari sebelum kena ear mites

Namun, kerana teman dan hubby sedang cuba hilangkan kesedihan ini, teman akan menulis untuk jadikan kenangan khas untuk adik.. kucing yang sangat-sangat kami sayang selain 3 yang lain.. Moga Allah kuatkan hati kami.. 

Petang 26.1.2016 (Selasa) , teman perasan adik macam murung semacam.. menyendiri dan suka menyorok bawah katil..
Camni muka adik kalau teman panggil makan.. 

Selalunya bila panggil makan (sambil ketuk2 tin wetfood) dia akan datang.. sebab dia suka wetfood tu, pasti dia akan datang dan ngiau2 manja.. Tapi teman pelik bila kali ni.. teman ketuk tin dia tak datang.. panggil banyak kali pun tak datang.. teman cari bawah katil.. sua satu sudu wetfood kat dia.. dia lansung takde respon.. macam tak sihat.. then teman pun beritahu hubby.. adik macam ada masalah .. macam tak sihat..

Kami ambil adik dah tengok kot ada apa-apa yang tak kena dengan adik.. masa check tu takde apa yang tak kena.. tapi tiba-tiba masa usap kepala adik.. adik mengibas-ngibas kepala dia kiri kanan.. macam tak selesa.. kami pun tengok telinga dia.. berair dan ada bau busuk dari cecair dalam telinga adik.. telinga adik kotor dengan air yang kecoklatan..

Kami yang sememangnya tidak tahu menahu tentang apa masalah dan bagaimana cara nak rawat adik, cuba google cari info tentang telinga berair/bernanah ni.. lastly terjumpa tentang penyakit ear mites (hama/kutu telinga).. 

Antara tanda-tanda ear mites ni ialah dalam telinga kucen terdapat kerak/tahi telinga yang agak tebal berwarna coklat gelap, lembap dan berbau busuk.. Kadangkala ia juga berair dan bernanah (sekiranya kucen terlalu menggaru).

Bila tengok dan bandingkan keadaan telinga adik dengan gambar dalam website tu, memang serupa.. Kami tak pasti bila adik start kena benda tu.. Tapi memang telinga adik dah penuh dengan tahi telinga kecoklatan..
Inilah rupa Ear Mite kalau dilihat melalui Mikroskop

Mites (hama/kutu telinga) ni, kita takkan nampak dengan mata kasar.. tetapi kalau bagi yang belum tahu, apa yang teman baca dalam website tu, Mites ni hanya boleh dilihat menggunakan Mikroskop sahaja.. sebab Mites ni halus sangat, tak nampak dengan mata kasar..

Teman tengok jugak video yang hubby tunjuk pasal Mites tu.. seorang doktor mengambil sampel tahi telinga dari dalam telinga seekor kucing, then dia check menggunakan Mikroskop.. 

Ya Allah.. memang kelihatan Mites tu berkumpul satu tempat.. banyak sangat.. Terkejut teman melihatnya.. pandang kat adik, Ya Allah.. kesiannya adik.. menderita dia selama ni bila garu-garu telinga.. banyak sangat tanda2 yang serupa yang adik alami...

Tanda-tanda kucing diserang ear mite
>> Menggoyang-goyangkan / menggeleng-gelengkan kepala.
>> Mencakar / menggaru telinga sehingga terlihat adanya luka atau kemerahan di sekitar telinga.
>> Tahi telinga berwarna coklat tua kehitaman, kering menyerupai serbuk kopi. Kadang-kadang terihat kerak-kerak kering di sekitar telinga bahagian dalam.

Kami cuba nak cuci telinga adik.. tapi adik meronta-ronta marah dan macam sakit sangat.. maybe dah bengkak telinga dia.. kami pun bercadang nak bawa adik gi Veterinar (klinik Haiwan).. Dan nak cari yang paling dekat dan OK maka kami pilih KLINIK VETERINAR MUEZZA sebab senang, dekat dan doktornya pun sangat baik.. teman suka cara diorang layan Butang masa Butang dirawat di sana tahun lepas..

Hari Rabu pagi (27.1.2015) tu teman berusaha cari cage untuk bawa adik ke vet , cuba pinjam dengan orang.. Tapi tak berhasil kerana cage memang diorang pun tak guna lama dah.. 

So, teman dah mati kutu dan stress sangat-sangat... sampai dah tak boleh nak fikir apa dah.. Taktahu macam mana nak bawa adik ke klinik..  taktahu nak cari mana cage tu.. dan paling stress bila dalam masa yang sama teman terpaksa buka kedai sekejap sebab nak tunggu barang poslaju sampai.. kena jugak pergi kedai sebab barang poslaju tu barang kawan, dan kebetulan itu adalah serahan kedua yang teman request pada Jumaat minggu sebelumnya.. Kalau teman tak dapat barang tu hari tu, memang tiada serahan ketiga dah.. 

Maka terkejar-kejar teman ke kedai.. Memandangkan tengok keadaan adik ok lagi masa tu.. dia masih boleh bergerak ke dapur dan ke tengah.. dia masih boleh minum sendiri (walaupun sedikit).. namun makan dia tak sentuh lansung.. dan bila teman lihat mata adik masih bersinar seolah-olah macam sihat sangat2.. teman tak terfikir lansung adik sedang tenat.. memang teman tak nampak dia tenat.. cuma nampak dia murung je.. jadi teman berniat nak beli cage tu petang nanti.. dan memang kami  berniat akan bawa adik ke klinik keesokannya..

Apa Yang Teman Kesalkan.. Teman Tak Tahu Yang Ear Mites Ni Sangat-Sangat Merbahaya Sampai Boleh Bawa Mati, sebab kalau tengok pada review dan info di website tiada lagi pengalaman atau cerita tentang kucing mati kerana ear mites.. 

Teman pun tak pernah terfikir adik akan pergi buat selamanya.. hanya kerana lewat sehari.. sedihnya.. kalaulah masa boleh berputar balik.. teman akan jaga adik elok-elok.. berada disisi dia sentiasa untuk pantau perkembangan kesihatan dia.. tapi.. teman tak buat apa yang sepatutnya..

Nasihat teman buat yang ada bela kucing tu, korang jangan la ambil ringan pasal ni.. walaupun hanya sakit telinga.. sebenarnya ia boleh memudaratkan kalau dibiarkan .. walau lewat sehari je pun dah boleh buat kita kehilangan kucing tersayang..
Teman menyesal tak balik awal.. kalau tak mesti sempat singgah beli cage dan bawak terus adik ke klinik.. tapi teman pelik.. nape teman boleh lagi balik rumah macam waktu biasa.. kalaulah teman balik awal.. Ya Allah.. terlalu banyak KALAU dan teman rasa amat bersalah!!!
Macam biasa petang tu teman tutup kedai.. dan terus balik rumah nak tengok adik.. sampai je rumah terus tengok adik dalam sangkar tu, Ya Allah.. nampak air liur adik dah meleleh.. masa tu teman dah kelam kabut nak bawak juga adik gi klinik, tapi masa tu dah lewat.. dah pukul 6 lebih.. Klinik Muezza pun dah tutup.. Kami jadi semakin risau.. Tapi Muka adik still nampak OK.. dan mata dia still jernih.. maksud teman.. selalunya kalau kucen sakit atau tenat.. mata dia dah bertukar kelabu.. tapi mata adik nampak cerah dan segar lagi.. Air liur meleleh tu kami ingatkan sebab dia takut atau sebab dia tak makan .. Rupa-rupanya adik demam jugak.. 
Petang tu jugak keluar cari Cage kucing dan cari ubat anti mites untuk cegah kucen-kucen lain dari berjangkit.. setelah selesai semua kami balik rumah dah tengok adik.. nampak adik tak melelh air liur lagi bila dah di lap tadi.. kami rasa lega sikit.. tapi kami pelik kenapa bahagian dahi adik, bahagian alis mata adik macam merah-merah jambu? dekat perut pun sama.. adakah kuman dalam telinga adik dah merebak ke salur darah?? teman dah rasa tak sedap hati.. tapi cuba jugak buang jauh-jauh perasaan tu.. sebab apa yang teman tahu.. kami nak bawak adik esok pagi ke klinik untuk buat rawatan..

Malam tu kami tidur awal sebab esok nak bawak adik gi vet, dan sebelum tidur kami pesan kat adik.. "esok kita gi klinik yea adik, adik bertahan yea" .. 
Ini gambar masa teman jenguk adik pagi tu.. cadang nak tengok keadaan adik sebab nak siapkan barang nak bawa dia ke klinik.. 

Malam tu sempat juga teman suapkan Nestum untuk adik.. Adik makan bila disuap.. dapatlah dalam 8 sudu kecik macam tu.. Harapan teman, jadilah sikit sebagai lapik perut adik sebelum nak ke klinik esok.. teman bagi dia minum.. dan tak perlu disuap.. dia minum sendiri.. bahagia tengok dia minum bila teman suruh minum.. dengar cakap..

Tapi.. keesokannya (Khamis-28.1.2016) bila bangun dari tidur.. teman check adik dah tiada.. Allahuakbar.. adik dah tak bergerak.. adik dah keras.. maknanya dalam pukul 1-2 pagi tu dia dah tak ada.. 
Ya Allah.. kami takde disisi dia masa dia dihujung nyawa.. ya Allah.. macam telah diaturkan.. kami yang selalu tidur lewat, boleh pulak tidur awal hari tu.. ya Allah.. teman dan hubby menangis meratapi adik yang dah pergi selama-lamanya.. kami tanya dia "adik.. nape tak tunggu kami bawak pi klinik" .. nape pergi dulu?? Baru nak bawak adik gi klinik pagi ni..Cage pun kami dah beli nak bawak adik pagi ni.." Berjuraian airmata kami melihat sekujur tubuh adik yang dah kaku.. keras.. dan dibasahi dengan air muntah dan air kencing.. Ya Allah.. kesiannya adik..
Kami menangis dan menangis.. tak tahu nak cerita macam mana perasaan kami ketika itu.. hanya orang yang ada kucen yang akan faham apa kami rasa.. kami dah anggap adik macam anak kami sendiri.. dia dah menceriakan kami selama setahun lebih.. dia yang sambut kami bila kami pulang dari kerja.. dia yang akan bising malam-malam bila kami tidur lewat.. bila kami tutup lampu, dia pun tidur sekali.. adik sangat special bagi teman dan hubby.. dia ada perwatakan sendiri yang kucen lain takde.. dia sangat manja.. sangat comel.. dan unik.. adik.. mama rindu adik..
Melihatkan adik pun dah tiada lagi.. risau kalau adik dah berbau dan dihurung lalat, Hubby pun segera keluar mencari cangkul untuk korek lubang untuk semadikan adik.. kami terpaksa cari tanah di kawasan lain yang tak jauh dari rumah kerana kawasan yang dekat apartment kami tiada tanah kosong.. kami pun tanam adik disitu.. 
Sewaktu nak nak tanam tu.. kami tak boleh menahan air mata.. umpama empangan yang telah pecah.. Air mata mengalir deras selaju yang boleh.. kami menangis dan menangis... Kerana itulah kali terakhir kami dapat tengok rupa adik.. walaupun jasadnya dah tiada.. ya Allah.. hancur luluh hati saat adik mula ditimbus dengan tanah.. 
Gambar : adik yang dah siap untuk ditanam..  sayu.. sedih

Kesal dan Menyesal Menghantui Diri 
Air mata masih tak kering dari pipi kami tetapi apakan daya.. adik bukan boleh kembali semula.. adik dah pergi ke syurga.. adik.. maafkan kami sebab terlambat bawak adik ke klinik.. maafkan mama.. ini semua salah mama.. mama yang tak pandai jaga adik.. kalau mama tahu sakit telinga adik dah serius dan boleh bawa mati.. mama dah bawak adik gi klinik segera tanpa lengah-lengah dah, tak kira apa cara.. mama akan usaha jugak bawak adik.. tapi semuanya dah terlambat.. mama bodoh.. mama tak ada disamping adik ketika adik memerlukan.. mama sepatutnya tak pergi kedai hari tu.. mama patutnya duduk rumah jaga adik.. sekurang-kurangnya mama tahu keadaan adik macam mana bila siang hari.. maafkan mama adik.. Mama tak tahu sakit adik boleh bawa mati.. sebab adik nampak masih boleh bergerak ke dapur dan ke depan.. mama tak dapat baca keadaan adik macam mana sebenarnya.. maafkan mama adik..
Nyiau-Nyiau tiada lagi teman bermain.. 
Ya Allah.. saat menaip ayat ini air mata berjujuran teringat keletah adik.. teringat kelincahan adik.. suara manja dan mendayu-dayu.. tak ada pada kucen lain .. adik lain dari yang lain.. mama rindu adik.. adik.. sedihnya hati..
Namun.. kami tetap doakan adik bersemadi dengan tenang disana.. di Syurga.. itulah tempat kucen sebaik adik.. Mama rindu adik.. datanglah dalam mimpi mama.. mama nak tengok adik.. walaupun adik datang dalam mimpi hanya sekali.. mama dah puas hati.. Adikk.. Mama rindu adik.. 


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Entri akan datang teman akan share tentang ubat ni.. ubat ni khas untuk kucen teman yang lain.. satu pengajaran buat teman apabila dah kehilangan adik ni.. teman lebih berhati-hati .. dan ilmu baru ni teman patut sebarkan sekali untuk semua yang belum tahu atau memang tak tahu lansung tentang bahaya Ear Mites ni.. INGAT! Ear Mites ini boleh buat kucing mati! Jangan ambil ringan!

Ear mites ni kalau dapat tau awal  tak bahaya tapi kalau dibiarkan boleh jadi serius dan kucen leh demam panas kalau dia tahan sakit tu lama.. Itu yg sebabkan kucen teman "adik" pergi.. Kuman dah merebak dalam darah.. Masa tu kalau hantar klinik pun belum tentu dapat diselamatkan.. Eloklah cegah awal.. Cuci telinga kucen selalu.. Mcm teman.. Dah terlambat baru tahu..  =(


 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page



APA ITU EAR MITES / KUTU TELINGA DAN CARA MENCEGAH

APA ITU EAR MITES / KUTU TELINGA DAN CARA MENCEGAH |

Salam.. petang ni teman tergerak hati nak share pasal Ear Mites ni.. seperti yang korang dah baca dalam entri sebelum ni.. Ear Mites amat bahaya dan telah buat kucen teman bernama adik pergi buat selama-lamanya.. Allahuakbar.. maka.. teman tak nak benda ni jadi pada korang.. kerana belum lagi teman nampak info tentang sakit dalam telinga or ear mites ni yang buat kucing mati.. dan kerana itu teman menyangkakan ear mites ini tidak boleh membawa mati.. dan masih sempat untuk teman tunggu lagi sehari untuk bawa adik ke klinik.. tapi sangkaan teman meleset.. adik dah dijangkiti kuman.. dan telah pergi buat selama-lamanya.. penyesalan yang amat sangat kerana menganggap ear mites adalah penyakit kecil yang tidak membahayakan.. Maafkan mama Adik.. semoga adik tenang di syurga.. Mari teman kongsikan apa itu Ear Mites dan cara merawat serta mengelakkannya.. semoga bermanfaat untuk semua pencinta kucing..

Bentuk Ear mites
Ear mite / tungau telinga adalah sejenis kutu yang sering menyerang telinga kucing. Spesies hama yang sering menyerang telinga kucing adalah Otodectes cynotis. Hama ini biasanya hidup dipermukaan saluran telinga tetapi boleh juga didapati di bahagian tubuh yang lain.

Walaupun jarang, hama ini dapat menyerang manusia dan menyebabkan rasa gatal. Tungau telinga yang menyerang telinga kucing dalam jangka masa lama (kronik), boleh menyebabkan gangguan telinga yang serius.

ear mite bergerak dan hidup di dalam saluran telinga. Hama ini hidup dengan memakan tisu yang mati dan cecair seperti lilin yang dikeluarkan oleh telinga. Hama ini boleh menyebabkan iritasi dan berterusan menjadi jangkitan.

Ear Mites
Kerengsaan dan jangkitan yang berlangsung terus menerus dan berulang-ulang boleh menyebabkan kuit di saluran telinga menebal. Akibatnya saluran telinga menyempit sehingga fungsi pendengaran sedikit terganggu.

Biasanya tungau telinga tidak menyebabkan kemusnahan gendang telinga. Tetapi adanya jangkitan sekunder yang disebabkan bakteria atau cendawan boleh menyebabkan kerosakan selaput gendang telinga. Bila ini berlaku, jangkitan telinga bahagian tengah yang teruk boleh juga terjadi. Akibatnya haiwan kehilangan keseimbangan, kekeliruan dan gangguan saraf lain.

Tanda-tanda kucing diserang Ear Mites

Menggoyang-goyangkan / menggeleng-gelengkan kepala.

Mencakar / menggaru telinga sehingga terihat adanya luka atau kemerahan di sekitar telinga.

Tahi telinga berwarna coklat tua kehitaman, kering menyerupai serbuk kopi. Kadang-kadang terihat kerak-kerak kering di sekitar telinga bahagian dalam.

Dari mana kucing dijangkiti Ear Mites
Ear mite berpindah dari perumah satu ke perumah lain melalui hubungan fizikal. Ear mite berasal dari haiwan / kucing lain yang hidup bersama kucing anda. Kerana ear mite mudah sekali menulai melalui kenalan fizikal, maka rawatan ear mite harus dilakukan menyeluruh terhadap semua kucing yang hidup bersama di rumah anda.

Ear mite sangat menular di antara anjing dan kucing. Ada beberapa spesies ear mite yang lebih suka menyerang anjing tetapi ada juga yang boleh menyerang kedua-duanya. Anak kucing boleh dijangkiti ear mite dari induknya

Ear mite juga boleh menyerang arnab, hamster, marmot, gerbil, musang, tikus, tikus, dll. Walaupun kadang boleh menyebabkan sedikit rasa gatal pada kulit manusia, ear mite tidak berjangkit & menyebabkan penyakit kepada manusia.

Bahaya / akibat ear mite
Ear mite dalam telinga sangat mengganggu, terasa gatal dan mengganggu telinga. Lebih lanjut boleh berlaku jangkitan. Jangkitan telinga yang tidak segera ditangani dapat terus menjadi pelbagai penyakit serius, bahkan kehilangan keupayaan pendengaran. Ear mite juga kadang dapat hidup di bahagian tubuh lain selain telinga dan menyebabkan penyakit kulit.

CARA-CARA MERAWAT 

1. Cuba Periksa lilin/wax yang berlebihan. Hama telinga mencetuskan lapisan saluran telinga untuk menghasilkan jumlah lilin yang berlebihan. Lilin Ini biasanya warna yang gelap coklat / hitam, dan kadang-kadang boleh kelihatan seperti kotoran lilin di dalam telinga. 

Kucing dengan telinga yang sihat akan mempunyai tahi telinga yang minimum. Jika anda melihat sesuatu yang kelihatan seperti serbuk kopi atau tompok kotoran hitam dalam telinga, ini adalah tanda kemungkinan masalah kesihatan telinga. Telinga kucing menghasilkan lilin ini sebagai pertahanan terhadap kesan serangan itu. Anda juga mungkin terhidu bau busuk yang datang dari telinga.

2. Perhatikan Cara Dia Menggaru . Hama telinga menyebabkan kerengsaan , dan kucing itu mungkin menggaru berulang kali pada telinga dengan kaki haiwan balik dan / atau kerap goncang kepalanya. Kuku kucing boleh memecah permukaan kulit, yang membawa kepada kesakitan tambahan, pendarahan, dan dalam beberapa kes jangkitan bakteria. 

Kucing yang telah mengalami dari hama telinga untuk masa yang lama boleh membangunkan polip radang (iaitu ketulan atau ketumbuhan ) dalam terusan telinga mereka, dan lepuh darah pada kepak telinga mereka kerana menggosok berterusan dan menggaru. 

Di samping itu, telinga luar boleh menjadi radang dan menghasilkan nanah , atau gegendang telinga kucing boleh koyak , menyebabkan isu-isu kira-kira dan masalah-masalah lain yang memerlukan bantuan veterinar profesional. 

3. Perhatikan postur kucing. Kucing dijangkiti hama telinga sering akan menyengetkan kepalanya kepada satu arah. Ini adalah tanda umum ketidakselesaan telinga dan tidak terhad kepada hama telinga. Tidak kira apa punca, jika kucing korang dengan kerap menyengetkan kepalanya kepada satu arah, kucing korang perlu mendapatkan pemeriksaan doktor haiwan.


4. Periksa haiwan yang lain. Jika korang mempunyai lebih daripada satu haiwan kesayangan dan mengesyaki antara mereka mempunyai hama telinga , periksa semua telinga mereka. 

Ini kerana hama telinga merebak dengan mudah antara haiwan jika mereka tidur bersama-sama. Jika anda hanya merawat haiwan yang terjejas, ia mungkin bahawa haiwan kesayangan yang lain dijadikan pelabuhan parasit tetapi tidak menunjukkan tanda-tanda, dan boleh bertindak sebagai takungan untuk jangkitan semula. Jika salah satu haiwan mempunyai hama telinga, mungkin korang perlu untuk merawat semua haiwan di dalam rumah untuk menghilangkan jangkitan.

5 Bawa kucing jumpa doktor haiwan. Jika melihat apa-apa tanda , korang perlu bawa kucing itu kucing itu untuk pemeriksaan doktor haiwan. Doktor haiwan akan menggunakan beberapa teknik untuk mendiagnosis masalah kucing anda. Doktor haiwan akan memeriksa saluran telinga dengan auroscope , yang merupakan instrumen yang serupa dengan lampu suluh dengan pembesaran yang digunakan untuk melihat jauh ke dalam saluran telinga. 

Doktor haiwan mungkin dapat terus memerhatikan hama putih kecil kerana mereka berlari jauh dari cahaya auroscope itu. Beberapa doktor haiwan akan mengumpul sampel tahi telinga pada kapas , dan meletakkan di atas slaid mikroskop. Hama sering jelas nyata di bawah mikroskop.

Doktor haiwan itu juga akan memeriksa untuk memastikan gegendang telinga masih utuh sebelum membekalkan rawatan. Ini kerana gegendang telinga bertindak sebagai penghalang untuk menghentikan telinga titisan memasuki telinga tengah , yang boleh menjejaskan keseimbangan kucing itu.

Merawat kucing dengan Ear Drops atau Ubat Titis Telinga


1. Mendapatkan ubat. Sebaik sahaja doktor haiwan telah membuat diagnosis dan mengesahkan bahawa gegendang telinga berfungsi, dia akan menetapkan titis telinga yang selamat untuk kucing dan berkesan membunuh hama telinga

Banyak kedai-kedai haiwan peliharaan menjual rawatan over-the -counter hama , tetapi ubat-ubatan ini biasanya kurang berkesan dan mungkin berbahaya kepada kucing anda. Ia adalah dinasihatkan untuk menggunakan hanya ubat doktor haiwan yang dicadangkan.

2. Baca label. Sila baca dengan teliti label untuk arahan mengenai berapa kerap untuk memohon turun. Kekerapan rawatan dan beberapa titisan untuk mentadbir akan bergantung kepada ubat-ubatan yang tepat dibekalkan, tetapi biasanya mungkin sekali sehari selama tujuh hingga sepuluh hari. 

3. Membuat Persediaan . Sebelum mula memberi rawatan, pastikan semua yang diperlukan telah berada di atas meja atau permukaan rata yang lain. Ini termasuklah tuala besar untuk dibentangkan di permukaan meja untuk mengelakkan kucing dari tergelincir, Ubat Titis Telinga dan beberapa bola kapas . Jika boleh, dapatkan bantuan seorang kawan untuk memegang kucing supaya korang boleh memberi rawatan dengan lancar .

4 Membersihkan telinga kucing. Sebelum meletakkan ubat, korang perlu membersihkan telinga kucing tu dulu sebelum menggunakan titisan telinga. 

Yang ni teman baru tahu.. rupanya ada kapas telinga yang sesuai untuk telinga kucing.. ia selamat dan tidak mencederakan telinga kucing.. tapi teman tak tahu nak cari kat mana.. Telinga perlu dicuci dahulu kerana jika terdapat terlalu banyak lilin , ini boleh bertindak menjadi sarang hama .

5 Titiskan Ubat Titis Telinga. 

Letakkan kucing di atas meja dengan kepalanya menghadap ke arah korang, dan mempunyai lagi bagus kalau korang ada pembantu, 

Perlahan-lahan memegang bahu kucing ke bawah untuk mengelakkan ia daripada bergerak. 

Buang bahagian atas dari botol penitis dan titiskan beberapa titis yang dinasihatkan doktor kedalam saluran telinga kucing. Sapu/urut telinga kucing dengan lembut dengan jari dan ibu jari korang , ia ada untuk membantu titisan sebati dalam telinga kucing dan terus jauh ke dalam saluran telinga. 

Jika kucing itu meronta apabila hendak menitiskan ubat,  korang boleh balut kucing dengan selesa dalam tuala mandi untuk buat diam diam (macam teman terpaksa buat gini, sebab adik meronta2)

6 Lap telinga. Gunakan bola kapas untuk membersihkan mana-mana lilin yang dikeluarkan ke permukaan. Jangan sekali-kali menolak bola kapas ke dalam saluran telinga . Jika kucing bergerak semasa langkah ini , ia boleh menjadi mudah untuk sengaja menolak putik kapas terlalu dalam , yang boleh mencederakan kucing.

7 Ulangi seperti yang diarahkan. Ulangi setiap hari ini mengikut bilangan yang ditetapkan hari. Jika kucing itu masih menunjukkan tanda-tanda kerengsaan juga, bawa kucing kembali bertemu doktor haiwan untuk bantuan tambahan. 

Jangan meneruskan rawatan dan hubungi doktor haiwan anda jika kucing memberi tindakbalas negatiif semasa rawatan. Sesetengah kucing sensitif kepada bahan-bahan aktif yang ada dalam ubat titis telinga dan boleh mengalami masalah imbangan hasil ubat, walaupun gegendang telinga mereka tidak rosak. Jika ini berlaku biarkan doktor haiwanyang uruskan. 

Mencegah Jangkitan Semula


1 Merawat semua kucing dengan selamectin . Selamectin adalah pengawal parasit berkuasa yang terdapat untuk kedua-dua kucing dan anjing. Ia membantu mengelakkan serangan oleh hama, kutu, cacing jantung , dan beberapa parasit usus



Jika anda mempunyai kucing yang banyak, rawatlah semua kucing dengan rawatan berasaskan selamectin -parasit topikal seperti Revolution (atau, di UK, kubu kuat ). Selamectin akan menghalang kucing anda daripada reinfected , dan akan menghalang mana-mana kucing lain yang anda mungkin ada daripada meminjam parasit. Selamectin hendaklah digunakan untuk bahagian belakang leher kucing. Jangan sekali-kali memasukkannya ke dalam telinga. 


Membawa anjing jumpa doktor haiwan. Rawatan Selamectin tidak dilesenkan untuk merawat hama telinga pada anjing. Jika anda mempunyai anjing yang boleh dijangkiti hama yang merebak dari kucing anda , bawa ia ke doktor haiwan untuk rawatan pencegahan.


3. Melindungi kaki kucing. Semburan kaki belakang kucing dengan fipronil, rawatan topikal yang membunuh kutu, kutu, kutu, dan parasit lain. Rawatan ini boleh terus membunuh hama melekat pada bulu kucing akibat scratching, seterusnya memberhentikan jangkitan semula daripada berlaku ketika telinga kucing tercalar kerana garuan  kaki yang masih mungkin mempunyai hama di atasnya.Fipronil terdapat dalam banyak ubat-ubatan seperti Frontline , Effipro , benteng , dan EasySpot . Tanya doktor haiwan korang merawat kucing korang, pastinya mereka akan mengesyorkan dan di mana untuk mendapatkan produk ini.

Teman gunakan ini untuk rawatan telinga oyen, butang dan Nyiau2.. titis 8 drop kiri kanan untuk kucing besar dan lebih kurang 4 drop untuk anak kucing setiap hari selama 1-2 minggu.. lepas dah titis korang akan nampak esok nya akan keluar tahi telinga yang banyak melalui cuping telinga kucing korang.. dan masa tu korang kena lap dengan cotton ball atau cotton bud atau macam teman, teman guna tisu basah yang tanpa pewangi.. kucing akan berasa selesa kalau betul cara korang baringkan diorang.. pegang telinga pun kena betul tau.. jangan kasar-kasar nanti diorang takut.. dan lagi satu.. jangan bagi diorang nampak korang pegang cotton bud tu.. teman tengok sendiri.. oyen paling takut tengok cotton bud tu.. macam tau je kita nak cungkil telinga dia.. itu je nak share.. lupa nak bagi tahu.. teman beli Ear Canker Drops ni dari Animal Ark, Danau Kota.. dekat Maileys Corner tu .. hope korang jagalah kucing korang elok2 yea.. kalau diorang asik menggaru tu jangan ambil ringan.. Mites ni jahat sangat2.. kalau korang tak jaga.. silap2 kita manusia ni pun dia boleh hinggap.. just melalui pengalaman.. tq semua.. hope entri ini mendapat doa yang baik utnuk kucen teman adik.. 

Foto & Info from : 


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page



28 Januari 2016

ADIK DAH PERGI TINGGALKAN KAMI | 28.1.2016 (KHAMIS)


Baru semalam teman bercerita tentang adik yang tak berapa sihat tu, dah hari ni.. 28.1.2016 (Khamis) adik dah pergi buat selama-lamanya.. hancur luluh hati bila tengok adik dah tak bernyawa.. keras.. tak bergerak..


Adik hanya satu.. tiada pengganti untuk adik.. kalau ada pun pastinya takkan sama dengan adik yang pernah menceriakan hidup kami selama setahun yang telah berlalu.. Adik.. mama akan rindukan adik buat selama-lamanya.. mama minta maaf sebab terlambat hantar adik gi klinik.. maafkan mama .. mama menyesal.. ini salah mama.. kalau mama cepat bawak adik ke klinik.. dah tentu adik dapat diselamatkan.. mama rasa bersalah sangat .. adik.. maafkan mama.. 




------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page