MESTI BACA!!

30 Jun 2016

RESEPI SUP TULANG LEMBU SEDAP DAN MUDAH!

RESEPI SUP TULANG LEMBU SEDAP DAN MUDAH!

Hai.. ini cerita sup tulang lembu yang teman masak hari Isnin hari tu.. heee.. saja nak tepek kat sini resepi ni.. teman share dari blogger Lyana .. dan hasil dari resepi tersebut.. teman suka sangat rasa sup tu.. yang palign penting hubby pun suka, Alhamdulillah.. itu yang paling teman harapkan.. (almaklumlah.. hubby teman ni masterchef dalam rumah kami.. so, nak masak apa-apa kena ikut selera dan menepati citarasa dia kan.. )

Ok lah.. sebenarnya teman belum pernah masak sup tulang.. sebab memang tak terasa pun nak memasak sup tulang.. hehehehe.. kebetulan selepas kahwin pun memang tak buat sup kat rumah kami ni sebab hubby teman memang tak suka sup sebelum ni, Cuma.. sejak akhir-akhir ni je lah, entah kenapa dia suka sangat dengan sup.. hahahaha..

Teman dari suka, dah jadi kurang suka sangat pulak.. dah terbalik pulak.. hahahaha.. Hubby tiap-tiap kali asik sebut sup sedap.. teman pulak naik pelik.. asik sup.. sup sup.. start dari last bulan Mei 2016 ni lah sampailah ke hari ni.. dok cakap suka sup..

So, bermula lah kat rumah kami ada bau-bau sup, hahaha.. siap ada spare sup bunjut lagi tu.. standby untuk buat sup lagi.. hehehe..

Maybe lepas ni akan buat lagi sup tulang ni.. dah hubby suka.. Alhamdulillah.. leh buat lagi.. walaupun nak masak tulang tu macam lama giler.nak tunggu empuk. nak dekat 2 jam kottt.. liat beno.. hahaha.. baru teman tauuu.. tu tengah fikir kalau ada rezeki nanti nak beli pressure cooker lah.. senang nak rebus daging kan.. cepat empuk.. leh buat sup hari-hari.. haha

Oh ya.. termembebel ke lain la pulak yea.. entri asal nak share pasal RESEPI SUP TULANG LEMBU SEDAP DAN MUDAH!

haa.. apa lagi.. jom terjah !!! thank You buat blogger Lyana sebab resepi awak memang best!


RESEPI SUP TULANG LEMBU SEDAP DAN MUDAH!

Bahan-Bahan:
1 kilo tulang lembu
2 biji bawang besar (dihiris)
5 ulas bawang putih (diketuk)
2cm halia (dihiris)
Cili api (diketuk sikit supaya lebih pedas)
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
1 paket sup bunjut Adabi (khas untuk sup tulang)
Sebiji ubi kentang (dibelah empat)
Carrot (potong memanjang)
Tomato (potong dadu)
Daun sup + Daun bawang
dan.. tak lupa.. nin diaaaaa...

Ok.. dua benda ni MESTI ada tau!!

Perencah Sup Siam Adabi.. Yang ni memang khas untuk sup tulang..
Sedap tau.. Rasa macam makan sup versi Thailand.. Cubalah..


Cara-Cara Memasak :

1.) Tumiskan sebiji bawang besar, bawang putih, halia, bunga lawang, buah pelaga dan kulit kayu manis sehingga wangi. 

2.) Masukkan tulang lembu yang telah dibasuh bersih bersama air 

3.) Bila kuah telah mendidih, boleh masukkan ubi kentang dan carrot (yang ni kena masuk awal sebab lambat nak empuk) 

4.) Masukkan juga Perencah Sup Siam dan Sup Bunjut (Sup Tulang) Adabi 

5.) Masak sehingga daging empuk. Sebaiknya, masak hingga daging terlerai sedikit dari tulangnya. 

6.) Setelah daging empuk, bolehlah masukkan tomato, cili api, daun sup + daun bawang 

7.) Di kuali lain, tumiskan sebiji bawang besar yang telah dihiris. Setelah garing, masukkan ke dalam sup. Jangan lupa perasakan dengan garam + gula 

Ok, dah siap... Kalau sape yang suka masam-masam sikit, boleh perahkan air limau ke dalamnya. 

Sup tulang sedap dihidangkan dengan nasi panas-panas dan juga sambal kicap.. dibawah ni boleh tengok Resepi Sambal Kicap pedas dan Sedap!


Bahan-bahan utnuk sambal kicap

Bahan-Bahan Untuk Sambal Kicap
6 ulas cili api (kalau nak lagi pedas, boleh tambahkan)
1 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
Sedikit belacan
Kicap manis
Gula

Cara-caranya:
1. Tumbuk cili api, bawang merah, bwang putih dan belacan
2. Masukkan kicap ke dalam bahan yang ditumbuk tadi
3. Masukkan gula dan gaul rata
4. SIAP!!
Ni ha dia rupa sambal kicap teman.. hehehehe.. sedap gak!

Lupa pulak.. bagi sesiapa yang nak tambah meatball or kentang ke.. boleh je.. lagi sedap woo.. Tapi teman rebus asing2, tak campur dengan tulang tu, sebab taknak kacau tulang tu .. sebab nanti lambat empuk lak.. hehehehe... 

Teman makan dengan Kuehteow Sup yang benonya.. hehehe... Hubby yang request!


 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page


KLIK SINI DAPAT DUIT!!

29 Jun 2016

RESEPI SIZZLING MEE YANG SEDAP DAN LAZAT!

RESEPI SIZZLING MEE YANG SEDAP DAN LAZAT!

huhu.. semalam hubby post Resepi Sizzling Mee / Yi Mee ni kat ni kat wall Facebook teman, katanya mudah je nak buat.. kalau takde hot plate boleh guna Pemanggang Ajaib je.. nama pun pemanggang ajaib kan.. Macam-macam leh masak guna Pemanggang Ajaib.. Ajaib betui ye.. ngeeeee.... haha.. 

Bila hubby dah share Resepi ni maknanya memang akan buat la kot.. lagi berapa hari je nak abeskan puasa kan.. mungkin dalam satu hari tu akan buat Sizzling Mee ikut resepi yang mudah ni.. 

Teman tak tahu nak kredit kan ke siapa resepi ni.. sebab hanya nampak di share dari Page Aneka Resepi Masakan ,

So kalau sape tahu tuan empunya resepi ni, boleh lah komen kat kat bawah ni yea.. nanti teman edit dan letak nama tuanpunya resepi ni.. Sementara teman tepek dulu Resepi nya dekat sini yea.. InsyaAllah versi teman dan hubby akan menyusul nanti.. InsyaAllah.. nak kena cari bahan dulu.. terutamanya Hot Plate dan Cendawa Chitake tu.. hehehehe.. mana nak cari wehh.. 

Apa-apa pun.. jom lihat RESEPI SIZZLING MEE MUDAH ni.. 
  


BAHAN-BAHAN YANG DIPERLUKAN :

 4 keping halia (dihiris nipis dan tumbuk sedikit)

 8 ulas bawang putih (di hiris halus)

 5 ketul ayam (dipotong kecil)

 8 tangkai cili.kering dipotong kasar(1 tangkai potong 3 bahagian)

 Dry mushrooms dalam 10 biji, potong kasar(1 biji potong dalam 4 or 5 slice bergantung pada saiz)
(direndam dalam air panas selama 1 jam)

5 sudu besar Sos Tiram,

6 sudu besar Kicap Lemak Manis,

3 sudu besar Kicap Manis,

setengah sudu besar Kicap Pekat,

1 sudu kecil Minyak Bijan

4 sudu besar Tepung Jagung bancuh dengan air biasa (jangan panas)

 Yee Mee,

Sayur Sawi 

Telur

Hot Plate

Masukan 3 sudu besar minyak masak, dah panas masukan halia dan bawang putih, 
guna api perlahan dan kacau sampai kekuningan

Kemudian masukan cili kering dan kacau lagi

Apabila dah garing masukan ayam dan satu mug air, letakan sedikit garam dan didihkan 
dalam 5 minit kemudian masukan cendawan kering (cendawan direndam dengan air panas 
selama sejam, so sebelum nak masak 2 plan yang mana nak kan prepare dulu ek)

kemudian masukan semua jenis kicap mengikut resepi diatas 
then tambah lagi 3 mug air,didihkan

Apabila kuah dah mendidih dan ayam telah empuk, masukan bancuhan tepung jagung.
Tip: buka api pada tahap kepanasan maksimum masukan sedikit demi sedikit bancuhan tepung jagung. sambil kacau, ini untuk mengelakan tepung tak berketul dan apabila dah sejuk kuah tersebut tak jadi beku, harap jelas yer, he3.. kacau sampai sesuai kepekatannya..

then sediakan hot plate,letakan sedikit kuah baru diletak yee mee, sayur dan telur

buka api tahap maksimum,senang citer sampai jadi macam kat dlm gambar, 
hati-hati jaga tangan, panas tau

tadaaa... siappp...makan panas-panas masa time berasap-berasap tu sedapp.. 

Haa.. dah tengok resepi dan cara membuatnya? senang sangat-sangat kan? memang lepas ni nak try buat.. kot la boleh beli hot plate teruih.. hehehehehe.. memang suka makan ni dari dulu lagi.. hehehehe.. kalau kat Ipoh temapat yang teman selalu pergi ialah Greentown Mall.. ada food court bawah tu kan.. selalu makan kat situ la.. sekarang ni.. kat KL, teman makan kat Giant aje.. Ok lah.. rasa tak lari.. semua sama je.. hehehehe.. lepas ni nak tengok, buat sendiri rasa macam mana lak.. hehehehe... alamak.. terlupa nak share Resepi Ayam Goreng Berempah.. huhuhu.. nantilah teman share yea.. nak rushing gi koje dah ni.. K bye.. 


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page


KLIK SINI DAPAT DUIT!!

28 Jun 2016

Skin Sticker Special Edition (SE) Xiaomi Yi

Skin Sticker Special Edition (SE) Xiaomi Yi  

Hai.. Buat korang yang memiliki  Xiaomi Yi Action Camera, kini korang dah boleh memiliki kamera yang cantik juga setanding GoPro, hanya hiaskan body kamera korang dengan Skin yang menarik dan buat orang tertarik melihatnya.. 

Terdapat banyak design-design menarik yang korang boleh pilih ikut kesukaan korang. Di bawah ni disenaraikan design-design dan corak mengikut kod untuk korang pilih dan sekiranya berminat nak order, boleh sahaja terus pm ke FB Page HYPER GRAFIX 

Sila nyatakan kod yang anda mahukan, sekiranya ingin lebih mudah.. screenshoot aje skin yang korang mahukan dan seterusnya selepas bayaran dibuat, kami akan terus postkan SKIN STICKER korang.. 


Klik dibawah untuk lihat Skin yang sesuai dengan kamera Xiaomi Yi Action Camera korang :


























---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Skin Sticker for Xiaomi Yi Action Camera

+ 100% Original HYPERGRAFIX 
+ PVC Sticker (Tidak Mudah Koyak) 
+ Waterproof colour 
+ Perfect Fit

Kami juga ada menjual Skin Sticker for SJCAM :
SJ4000 / SJ4000+ SJ5000 / SJ5000+ / SJ5000X Elite  

Untuk Order :
Sila PM FB Page 


Follow sekali Instagram


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page


KLIK SINI DAPAT DUIT!!

26 Jun 2016

Raya Giveaway : Jualan Raya Meletop 2016

Raya Giveaway : Jualan Raya Meletop 2016

Amboi.. dia datang lagiii.. haha.. apa yang datang? Promosi sempena Raya lah kome weh.. Seperti tahun-tahun yang sebelum ni.. Nile.com.my pasti akan buat sale di website nya.. Haaa.. kali ni ia datang lagi! Sale Jualan Raya Meletop namanya!! Haaa.. bagi sesiapa yang selalu shopping dekat Nile.com.my ni, boleh la serbu website ni laju-laju yea.. sebab setiap barangannya ada tempoh promosi nya.. jangan lambat-lambat.. barang tengah sale, dah tentu orang dok rebut-rebut ye tak? jangan terlepas peluang lak.. hehehehe.. 

Eh.. Lupa nak bagi tahu.. sepanjang Jualan Raya Meletop ni, segala belian minimum RM48 atau lebih, korang akan dapat FREE Delivery tau.. mean korang tak dikenakan caj penghantaran! So! apa lagi.. cepatlah ke website nile.com.my sekarang! 

Teman pun sedang meneliti barang apa yang hendak di grab kali ni, sebelum ni teman pernah membeli barang di Nile.com.my ni.. bukan sekali dua dan bukan satu dua barang je tau.. lebih.. sebab sekali beli berpuas hati dengan barangannya, nak pulak servis penghantaran Nile.com.my sangat-sangat efisyen dan cepat! So, tidak mustahil lah teman masih setia nak shopping di Nile.com.my ni kan.. hehehehe.. 

Ok lah.. meh tengok 5 barangan yang teman rasa nak beli di website Nile.com.my ni nanti.. 


JLM2016 Sales price: RM8.50
Date: 17/06/2016
Time Start: 2.00pm
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 200 units only



JLM2016 Sales price: RM11.90
Date: 21/06/2016
Time Start:4.00pm
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 300 units only



JLM2016 Sales price: RM12.50
Date: 23/06/2016
Time Start:4.00pm
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 250 units only


JLM2016 Sales price: RM22.90
Date: 27/06/2016
Time Start:4.00pm
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 100 units only



JLM2016 Sales price: RM14.50
Date: 28/06/2016
Time Start:4.00pm
Time End: When limited quantity sold out
Limited Quantity: 100 units only

Haa.. ini ada berita baik untuk para Blogger semua!! www.nile.com.my nak bagi korang duit raya tau ! Diorang ada buat satu giveaway untuk para blogger join dan hadiahnya wang tunai sehingga RM1000 tau ! Rugi kalau korang tau join! Caranya mudah aje.. nak tahu lebih lanjut, silalah ke Blog budak comel Lyssa Faizureen yea! Good Luck!

Haaa.. kalau join.. untunglah kot ada rezeki menang ke siapa tau.. dibawah ni senarai wang tunai yang akan diberikan untuk 6 orang pemenang bertuah.. hope teman salah seorang.. (Aaamiinn) haha..

RM 300 Duit Raya x 1 pemenang
RM 200 Duit Raya x 2 pemenang
RM 100 Duit Raya x 3 pemenang

Oh ya tak lupa juga nak ucapkan.. thanks buat Lyssa Faizureen yang comel loteh sebab melalui blog Lyssa la teman join contest Nile.com.my ni setiap kali.. walaupun tak pernah menang sekalipun.. hahaha.. tapi harus jangan mengalah!!.. cuba sampai dapat.. hehehe..

Korang boleh check result >> DI SINI << . 

Tarikh tutup untuk korang update blog adalah pada :

30/06/2016 , 11.59 pm


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page


KLIK SINI DAPAT DUIT!!