29 September 2016

CARA MENGIRA PERGERAKAN BABY DALAM PERUT

CARA MENGIRA PERGERAKAN BABY DALAM PERUT

Hai.. baru-baru ramai pulak kawan-kawan yang bercerita mengandung lagi.. dan bakal melahirkan anak beberapa bulan lagi.. dan ada juga kawan-kawan yang baru nak mendapat zuriat.. Alhamdulillah.. tahniah buat kawan-kawan yea..

Ada yang bercerita tentang pengalaman mereka.. happy sangat diorang.. Alhamdulillah.. dan ada satu perkara yang buat diorang runsing utnuk yang baru pertama kali mengandung, confused cara nak kira pergerakan anak dalam kandungan start dari minggu ke 28 kehamilan..

Teman pun macam biasa, suka jer google dan share-share benda macam ni.. heee.. so, terjumpa lah info tentang ini dekat Page 3D 4D Scan Malaysia ..

Jom baca sama-sama... 
    
Cara Mengira Pergerakan Bayi 
Mengira pergerakan bayi sangat penting sangat penting bagi mengetahui keaktifan, pergerakan jantung dan memahami pola pergerakan harian bayi.

Lazimnya ibu hamil diminta doktor mencatatkan pergerakan bayi bermula dari minggu ke -28 kehamilan. Bagaimanapun, ramai ibu hamil menganggap tugas mengira itu rumit dan kadang-kadang keliru tidak tahu mengesan pergerakan.

Perlu Tahu
Bayi sihat lazimnya bayi yang aktif. Pada minggu ke-28, bayi semakin aktif dan kerap melakukan pelbagai jenis pergerakan. Tambahan pula, kantung ketuban anda pada usia kehamilan ini mengandungi lebih kurang 750ml cecair bagi membolehkan dia bergerak dengan bebas.

Panduan Untuk Ibu Hamil
1 - Menurut kolej pediatrik Amerika dan kebanyakan doktor pakar perbidanan dan sakit puan, mereka mencadangkan agar kiraan sehingga 10 kali pergerakan perlu dilakukan tidak kira sama ada tendangan, gulungan, tumbukan atau pergerakan-pergerakan lainnya dalam tempoh 12 jam.

2- Carta kiraan pergerakan bayi lazimnya digalakkan bermula jam 9 pagi dan berakhir jam 9 malam. Anda boleh mula mengira pergerakan bayi dengan memilih waktu di mana baayi anda biasanya bergerak aktif. Sehubungan itu, ramai ibu berpendapat, waktu bayi bergerak aktif selepas waktu makan.

3- Ketika mengira pergerakan bayi anda, digalakkan berada di dalam posisi selesa. Anda boleh berbaring dengan posisi mengiring ataupun duduk di sofa. Sesetengah ibu suka duduk sambil merehatkan bahagian belakang dan memegang perut ketika mengira.

4- Pengiraan pergerakan bayi akan dikira sebagai satu gerakan apabila bayi bergerak kemudian berhenti dalam jangka masa yang agak lama. Jika bayi anda bergerak, kemudian berhenti selama beberapa saat dan bergerak kembali, itu masih dikira satu pergerakan.

5- Satu kali gerakan bersamaan dengan satu kali pusingan. Bayi biasanya bergerak aktif ke kiri dan kanan; atas dan ke bawah dalam satu-satu masa..

6- Keadaan itu diambil kira sebagai satu kali gerakan! Setelah beberapa minit, bayi akan bergerak lagi dalam keadaan sama lalu ia dikira sebagai gerakan kali kedua. Berdasarkan pengalaman ramai, carta tendangan bayi mampu dilengkapkan dalam jam 3 petang hingga 4 petang.

Ambil Perhatian
1) Sekirannya bayi tidak bergerak sehingga 10 kali dalam tempoh 12 jam atau anda mendapati bayi kurang aktif berbanding biasa, segera berjumpa doktor. Biasanya doktor akan melakukan pemeriksaan dengan memeriksa kadar degupan jantung dan pergerakan bayi.

2) Jika terdapat perubahan pola tersebut, berjumpalah doktor dengan segera untuk mengetahui puncanya agar kejadian tidak diingini dapat dikenalpasti di peringkat awal.

3) Perlu dumaklumi bahawa jika anda berada dalam keadaan sibuk, anda mungkin tidak dapat menyedari pergerakan bayi. Sebaik-baiknnya, lakukan rutin ini ketika anda berada di dalam keadaan tenang. Sehubungan itu ada beberapa cara untuk merangsang bayi bergerak.

Panduan berikut mungkin dapat membantu:
Baring secara mengiring dengan mengampu punggung dan jangan bergerak. Angkat kaki ke atas dan relaks . Halakan bunyi muzik ke perut anda. Bagi muslim adalah lebih baik anda mendengarkan ayat suci Al-Quran.

Ada juga beberapa orang rakan teman yang berkongsi cara lain untuk mendengar jantung dan pergerakan baby dalam perut... iaitu menggunakan Fetal Doppler Machines,

Ini untuk bakal ibu dan ayah mendengar jantung baby dan mendengar pergerakan baby dalam perut ibu. jadi dari situ kita boleh monitor keadaan baby kita berada dalam keadaan sihat atau tidak. 

So tidak perlulah asyik nak pergi scan setiap masa. Seawal usia kandungan 12minggu pun sudah boleh detect dengan mengunakan machine ini.

Alat yang selalu digunakan oleh doctor atau nurse setiap kali checkup di klinik kesihatan untuk mendapat rate heartbeats & dicatatkan didalam buku pink.

Kalau ada ibu-ibu yang berminat, boleh la PM  De Anna atau boleh terus pm atau wasap 0104060501 .

 Inilah rupa Fetal Doppler Machines tu yea..  


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page


28 September 2016

KFC Cheezy Onion 2pc | Jom Order Online !!

KFC Cheezy Onion 2pc

Haaaa.. pekabo.. tengah buat apa malam-maam gini? heheheh.. ni ha.. teman nak citer sikit tentang promosi terbaru KFC.. yang nyum-nyum ni.. hehehe.. Tapi teman buat masa ni takdelah teringin nak makan KFC lagi sebab dah banyak kali makan KFC.. kang jemu pulak kan.. Tapi suka teman nak kongsikan menu terbaru KFC yang ada Cheezy Onion tu.. fuh..

So, Buat Pencinta keju, sila alert ok! KFC Malaysia sekarang sedang mempromosikan menu baru diorang iaitu sos Cheezy Onion Crunch unik yang dihidangkan sekali dengan ayam KFC kegemaran korang!

Gabungan keju dan bawang membangkitkan selera dan sudah pasti menggandakan kepuasan korang dengan ayam Spicy KFC Hot & bersama-sama dengan rasa yang unik dan penuh keju berkrim dan sos bawang. Semuanya dari serendah RM12.50 sahaja! So, apa lagi.. jom la order online!

Jom Order Online Sekarang! Klik !!


KFC Cheezy Bawang Crunch boleh didapati dalam dua hidangan kombo yang termasuk 2 ketul Ayam Hot & Spicy, cheesy sos bawang yang lazat berkrim bersama-sama coleslaw, kentang putar dan minuman berkarbonat hanya pada nilai RM12.50. 

Terdapat juga pakej yang lebih besar iaitu kombo 5 ketul ayam, boleh didapati dengan hanya RM32.50! Pelanggan juga boleh memilih untuk Recipe Original KFC Chicken atau Hot & Spicy .

KFC Cheezy Bawang Crunch didapati di seluruh negara di semua restoran KFC dari 20 September 2016 dan seterusnya, sementara stok masih ada. Untuk maklumat lanjut, sila layari: www.kfc.com.my

KLIK UNTUK ORDER ONLINE!


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page

KESAN BPA TERHADAP KESIHATAN KITA DAN BAYI

KESAN BPA TERHADAP KESIHATAN 

KITA DAN BAYI

Tertarik untuk kongsikan satu post yang teman jumpa di Facebook.. berkenaan tentang penggunaan bahan plastik yang mengandungi Bisfenol A (BPA) dalam kehidupan seharian kita. Tanpa kita sedar ia memberi kesan yang membahayakan kesihatan kita di masa akan datang..

So, teman kongsikan juga disini post tersebut untuk tatapan dan ilmu berguna buat kita semua.. Sharing Is Caring.. Moga ia bermanfaat buat semua..

############################
Mahal macam mana pun botol tukar la dgn kerap..jangan kedekut..menjadikan botol susu sebagai satu koleksi sangat2 tidak relevan..(kecuali belom guna).. 

Tengah bancuh susu anak, entah kenapa tiba-tiba teringat 'Eh, berapa lama eh boleh tahan satu botol susu ni.. takkan la pulak selama-lamanya..

Pernah tak terfikir benda yang sama ? Berapa lama jangka hayat botol susu anak kita tu ? Apa efek bahaya guna botol susu terlampau lama kepada anak ?
TAHU TAK ?
Rupanya bahaya tau guna botol susu yang dah lebih 3 bulan. Tambah lagi yang dah banyak calar balar kat bahagian dalam botol tu. Calar-balar tu akan keluarkan toksid dan bahayakan kesihatan anak kita. Cuma kalau yang botol BPA Free tu paling maksimum pun 6 BULAN SAHAJA TAHAN.

APA ITU BISFENOL A (BPA) ?
Bisfenol A (BPA) ni bahaya terhadap keluarga kita (bayi terutamanya). Bisfenol A (BPA) adalah bahan kimia yang terdapat dalam plastik polikarbonat (polycarbonate) dan resin epoksi. Plastik polikarbonat yang jernih dan tahan lasak ini digunakan dalam pelbagai produk pengguna antaranya botol susu bayi, botol air mineral, bekas makanan dan juga dalam teether bayi. Resin epoksi pula digunakan untuk menyaluti lapisan dalam hampir semua makanan dan minuman dalam tin.

JANGKA HAYAT BOTOL SUSU
Jika Botol susu yang ada BPA jangka hayatnya hanya 3 ke 6 bulan. Manakala botol susu yang BPA FREE jangka hayatnya lebih panjang, namun sebaiknya tukar sekiranya berubah warna botol, banyak kesan calar dan sudah kekuning-kuningan.

KESAN BPA TERHADAP KESIHATAN DAN BAYI
BPA dari produk mengandungi bahan berbahaya ini dapat melarut resap ke dalam makanan atau minuman dan seterusnya memasuki badan. Dos Bisfenol A yang rendah sekalipun dalam badan manusia boleh disalah anggap sebagai estrogen.

Estrogen adalah hormon yang mengawal perkembangan otak, sistem peranakan dan pertumbuhan janin. Keadaan ini boleh memberi kesan negatif terhadap kesihatan. Bahkan janin dalam kandungan (ibu hamil jaga pemakanan anda) dan bayi adalah golongan yang paling berisiko jika terdedah dengan BPA ini kerana ia dikatakan mempengaruhi pembentukan otak dan perangai bayi.

Banyak kajian mengaitkan BPA dengan pelbagai masalah lain seperti :

• Baligh awal

• Kanser payudara

• Kanser prostat

• Penyakit jantung

• Obesiti

• Kencing manis

• Dan boleh menyongsangkan ciri-ciri jantina seseorang dan merosakkan kromosom !

FAKTOR PENGARUHI LARUT RESAP BPA KE DALAM MAKANAN
Terdapat beberapa faktor yang menyebabkan larut resap ini berlaku dengan lebih banyak. Antaranya :

• Kepanasan (api dan matahari)

• Calar

• Pendedahan terhadap sesetengah bahan kimia (termasuk sabun pencuci)
Bekas plastik yang mempunyai tanda logo segitiga bertulis 
nombor 3 atau 7 adalah mengandungi BPA

TIPS MENGELAKKAN BPA
Anda mungkin sukar untuk mengelakkan secara mutlak penggunaan produk yang mengandungi BPA ini, tetapi anda dapat mengurangkannya dengan mengamalkan langkah-langkah berikut ~

• Jangan panaskan makanan atau minuman dalam plastik polikarbonat sama ada menggunakan ketuhar gelombang mikro atau pun direbus.

• Kurangkan pengambilan makanan dalam tin, pilih yang segar atau sejuk beku. Jika mahu yang segera, pilih dalam botol kaca. Seboleh mungkin, gunakan bekas makanan daripada porselin, kaca atau keluli tahan karat terutamanya untuk makanan atau minuman panas.

• Berikan permainan yang selamat untuk anak anda. Lihat kod plastik di bawah permainan. Kod 7 adalah polikarbonat (elakkan juga kod 3 kerana ia mengandungi toksin).

• Jika mahu membungkus sup atau air panas dari penjual makanan, bawa bekas makanan atau minuman anda sendiri. Jangan gunakan plastik. 

• Jangan membiarkan air di dalam botol air mineral terjemur di dalam kereta, dan kemudian meminumnya.

TIPS ELAK BPA PADA BOTOL SUSU ANAK ANDA

Botol Susu Kaca

Botol Susu Stainless Steel

• Gunakan botol susu daripada KACA atau STANLESS STEEL (tahan lama dan tak perlu risau tentang BPA) atau boleh juga gunakan botol plastik yang bebas BPA (tapi perlu tukar dalam masa 3 bulan atau paling lama 6 bulan). Elakkan menggunakan botol polikarbonat.

• Jika anda menggunakan juga botol polikarbonat, pastikan ia tidak dijemur, tidak dipanaskan dan tidak dimasukkan air panas menggelegak ke dalamnya.

• Elakkan calar dengan menggunakan berus yang lembut daripada plastik dan span, bukan berus daripada dawai untuk membasuh botol susu bayi.

• Gunakan sabun yang sesuai dan selamat untuk mencuci botol anak anda.

BILA BOTOL ANAK PERLU DITUKAR SEGERA ?


1- Kesan Calar Pada Botol
Kesan calar dalam botol anak juga perlu diperhatikan,jika mempunyai banyak kesan calar, anda perlu menukarkan botol anak. Dibimbangi terdapat pembebasan toksik atau bahan kimia daripada plastik botol tersebut.

2- Sterilizer
Pengunaan sterilizer ini sebenarnya dapat mengurangkan jangka hayat botol ,contohnya jika botol boleh digunakan 6 bulan mungkin hanya boleh digunakan 4 bulan. Salah satu sebab adalah kerana ianya melibatkan penggunaan haba yang tinggi.

Pendedahan terhadap air yang menggelegak juga boleh menyebabkan botol polikarbonat melepaskan Bisphenaol A (BPA) dengan kadar lebih cepat berbanding terdedah kepada air sejuk atau air suam.

3- Warna Botol
Jika botol anak kelihatan kekuningan, ianya adalah tanda botol perlu ditukar. Lebih-lebih lagi sekiranya terdapat kesan calar di bahagian dalam botol.

4- Bau
Jika botol sudah berbau tidak nyaman walaupun kerapkali kali dibasuh, tukar botol kerana bau tidak menyenangkan boleh berpunca daripada kulat atau mikroorganisma di dalam botol.

5- Pengunaan Sabun Pencuci Botol
Penggunaan pencuci botol susu juga perlu di ambil kira. Mencuci dengan menggunakan sabun biasa ataupun sabun pencuci pinggan perlu dielakkan. Ianya bukan sahaja mengandungi bahan kimia menghakis, malah memberikan kesan bahaya kepada anak sekiranya sabun tidak dibilas dengan bersih. Gunakan bahan pencuci yang bersifat ORGANIK.

Sekarang dah tau kan ? Semoga perkongsian ni beri manfaat kepada ibu-ibu semua, buat pilihan yang tepat untuk kesihatan Si Manje yang tersayang 😊


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page


TUTORIAL CARA NAK SETUP LAZADA AFFILIATE DEEPLINK PICKER CHROME EXTENSION

TUTORIAL CARA NAK SETUP LAZADA AFFILIATE

 DEEPLINK PICKER CHROME EXTENSION

Hai.. Tentu ramai Blogger yang ada join Affiliate Lazada kan? dan selalu jugak join contest2 anjuran Lazada, betul tak.. tapi kadang kita nak cepat.. nak cari link affiliate tu macam ambil masa pulak kan? haaaa.. tapi kan.. Semalam baru teman dapat tahu yang terdapat cara nak copy deeplink Lazada Affiliate kita semudah ABC, So.. disebabkan teman ni pelupa.. maka teman nak tepek siap-siap Tutorial ni untuk diri sendiri.. Kalau lupa teman leh rujuk sini balik.. heeee.. kalau korang belum tahu juga, boleh lah try tengok tutor ni.. 

Cara nak Dapatkan Deeplink dalam sekelip mata je! Sekarang korang boleh membuat deeplinks dalam hanya beberapa klik! Buat deeplinks terus dari pelayar Chrome korang dengan Lazada Affiliate Deeplink Picker Chrome Extension baru! Sekarang semua yang korang perlukan adalah untuk klik kanan mana-mana pautan Lazada dan serta-merta mengubahnya menjadi Deeplink!

haaa.. Mudahnya nak set-up Lazada Affiliate Deeplink terus dari laman Lazada. Hanya klik kanan pada mana-mana pautan di laman Lazada untuk mendapatkan Deeplink itu, dan paste kan di laman web / blog korang dan dah  boleh mula kumpul earning!

Jom Ikuti step mudah ini untuk set-up Lazada Affiliate Deeplink yang serasi untuk desktop dan Lazada App Mobile! Kalau nak cepat just tengok Video kat bawah sekali tu.. gerenti boleh terus buat.. tak payah pening-pening dah.. 

TUTORIAL CARA UNTUK SETUP LINK : 
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

FIRST SEKALI, 
CARA UNTUK SET KAN LAZADA AFFILIATE DEEPLINK PICKER CHROME EXTENSION
(contoh macam dalam gambar bawah ni)

Ok... jom kita mulakan.. Bissmillahirrahmnir rahim.. 

Atau klik pautan muat turun / Download seperti diatas!

2.)  Taip  Lazada Affiliate Deeplink Picker pada ruangan search


3.) Select Lazada Affiliate Deeplink Picker dan Klik Add To Chrome
4.) Klik Add Extension
5.) Secara Automatik Diatas sebelah kanan Desktop (Extension Chrome) 
korang akan keluar Icon seperti dibawah ni.. 
Affiliate Lazada
6.) Lepas tu klik je icon tu..  akan keluar popup seperti diatas ni.. klik Options Page

7.) Lepas tu akan keluar macam ni..  

8.) Nampak tak dia suruh masukkan Affiliate API Key tu? hah?? apa benda tu? mana nak dapat API Key tu?? haaa.. kalau nak tau.. baca lagi arahan kat bawah ni.. cara untuk dapatkan API Key tu.. agak renyah mula2 ni.. tapi bila dah siap set semua.. nak copy deeplink menjadi semudah ABC tau! mesti buat tau!!

HOW TO GET API KEY?? TENGOK ARAHAN DIBAWAH NI YEA.. 

1.) MULA-MULA LOGIN ACCOUNT AFFILIATE LAZADA KORANG KLIK SINI

How to get your API key :

  • 1. Login with your Lazada Affiliate account here
  • 2. Under Tool tab, click API
  • 3. Click Request API key
  • 4. Copy only API key and paste it the input field above and save
2.) HALA KAN CURSOR PADA TOOLS, PILIH APIs

3.) COPY API KEY YANG TERTERA DI SEBELAH
RIGHT KLIK AND COPY
4.) PASTE DEKAT AREA YANG DIPERLUKAN

5.) KLIK SAVE

haaaaa.. dah settle bab API Key.. sekarang ni lak step macam mana cara nak dapatkan deeplink kita dari website Lazada untuk kita copy dan paste link affiliate kita dan letak dekat entri Contest kita atau entri kita.. jom tengok!!

1.) BUKA WEBSITE LAZADA, PILIH MANA-MANA IKLAN

2.) KLIK KANAN DAN PILIH GET DEEPLINK

3.) LIHAT BAHAGIAN ATAS BELAH KANAN, KLIK SITU

4.) AKAN KELUAR DEEPLINK BERWARNA OREN, KLIK JE COPY TU.. 


5.) LEPAS TU PASTE JE DEEPLINK YANG KORANG DAPAT TU DEKAT MANA-MANA  YANG KORANG NAK LETAK DALAM ENTRI BLOG KORANG.. SO.. KALAU ADA ORANG KLIK DAN MASUK SERTA MEMBELI DI LAMAN WEB LAZADA MELALUI LINK KORANG TU.. NANTI ADA LAH KOMISEN MASUK.. HEEE.. SELALUNYA KALAU JOIN CONTEST MEMANG LINK-LINK AFFILIATE NI PENTING TAU.. 

Harap korang faham lah tutorial ni yea.. teman pun dah blur2 ni.. kalau korang tak faham gak.. silalah lihat video di bawah ni.. sebab kadang tengok video lagi kita mudah faham betul tak?  Sorry kalau Tutorial teman ni buat korang lagi pening.. kih3.. teman nak simpan untuk rujukan teman je sebenarnya.. hehehehe.. semoga bermanfaat juga buat korang ye.. K byeeee.. 

Video Tutorial

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 

Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page


26 September 2016

LIST PERSIAPAN BEG MOMMY DAN BABY KE HOSPITAL

List Persiapan Beg Mommy dan Baby 
ke Hospital 
Memandangkan ada juga pembaca yang follow entri perkongsian teman tentang info untuk ibu mengandung dan sebagainya, teman share jugaklah antara info atau perkongsian yang agak penting juga rasanya iaitu Persiapan Beg mommy dan Baby ke Hospital, Teman terjumpa semua list ni dekat Facebook hari tu.. so, teman share jelah kat sini ye.. Sharing Is Caring kan... hehehe.. Semoga bermanfaat buat semua-ibu-ibu yang memang sedang blur nak sediakan apa untuk korang pi hospital nanti.. 
Beg Mommy
  1.  tuala mandi
  2.  tuala muka (untuk lap peluh)
  3.  telekung
  4.  kain batik
  5.  baju butang depan ( untuk check out)
  6.  sweater
  7.  buku pink
  8.  power bank ( full batery)
  9.  cabel charging
  10.  Balm/ minyak angin
  11.  toiletries
  12.  stoking panjang/ tebal
  13.  seluar dalam pakai buang 
  14.  maternity pad
  15.  laundry bag
  16. sliper ( siap pakai dari rumah)
  17. nursing bra ( segan nak letak )
  18. breastpump (jika perlu, hospital ada)
  19. tudung express ( siap pakai dari rumah )
Bakul 
  1. Botol Air berstraw ( mudah sedut time sakit )
  2. biskut ( untuk lapar dan tenaga )
  3. kismis
  4. milo + planta 
  5. cawan dan sudu
  6. thermos
  7. kurma
  8. air zam zam
Beg Baby

Set LR
  1. baju lengan pendek
  2. pampers
  3. bedung bertopi
Set siang
  1. baju lubang
  2. barut
  3. pampers
  4. bedung
  5. mitten boties
Set Malam
  1. baju lengan panjang
  2. barut
  3. pampers
  4. bedung
  5. mitten botties
Lain-lain
  1. wet tissue
  2. spray air
  3. towel mandi
  4. towel muka
  5. bedung bertopi
  6. minyak telon
  7. pampers 20x
  8. cotton bud


Di harap perkongsian ini sedikit sebanyak dapat membantu mommy lain untuk membuat persiapan menyambut kelahiran permata hati dengan mudah 😘


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page

Aplikasi Whatsapp Perkenal Sistem Tagging

Aplikasi Whatsapp Perkenal Sistem Tagging


Wah.. Baru tahu Aplikasi Whatssap sekarang dah mula memperkenalkan sistem tagging kepada rakan sendiri dalam mesej berkumpulan atau group sekiranya kita ingin tuju sesuatu mesej kepada rakan kita.

Teman baru tahu je.. Mungkin korang dah tahu lama kot.. Huhu.. Tertinggal keretapi teman ni yea.. Mana tak nya.. wasap pun jarang update sebab memory tak cukuppp.. Malas tui nak update.. Kalau nak update kena delete dulu application2 lain dalam fon tu.. Takmauuu.. Sebab semuanya teman guna.. 

So, bertabah aje dengan wasap yg lama punya edition ni.. Kadang dia buat giler, padam semua mesej2 lama teman..eghh.. 

Sambung balik citer pasal sistem tagging tadi.. Kalau korang dah upgrade whatsapp yang baru, boleh la try tag kawan2 korang dalam group tu.. Jadi ke tidokk?

Caranya?? Hanya perlu taip dan tekan “@” dan akan keluar nama-nama yang ada dalam mesej berkumpulan/group itu. 

Dengan wujudnya sistem tag ini, penerima masih akan dapat notifikasi walaupun sesuatu group itu telah di mute. Jadi, lagi mudah kan kalau nak tuju mesej tu kepada seseorang? Lebih mudah untuk berkomunikasi.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page