31 Mei 2017

Doa Harian Ramadhan Hari Ke-6

Doa Harian Ramadhan Hari Ke-6 

اَللَّهُمَّ لاَ تَخْذُلْنِيْ فِيْهِ لِتَعَرُّضِ مَعْصِيَتِكَ وَ لاَ تَضْرِبْنِيْ بِسِيَاطِ نَقِمَتِكَ وَ زَحْزِحْنِيْ فِيْهِ مِنْ مُوْجِبَاتِ سَخَطِكَ بِمَنِّكَ وَ أَيَادِيْكَ يَا مُنْتَهَى رَغْبَةِ الرَّاغِبِيْنَ
Allâhumma lâ takhdzulnî fîhi lita’arrudhi ma’shiyatika wa lâ tadhribnî bisiyâthi naqimatika wa zahzihnî fîhi min mûjibâti sakhatika bimannika wa ayâdîka yâ muntahâ raghbatirrâghibîn
 Artinya :
”Ya Allah! Janganlah Engkau hinakan aku di bulan ini karena perbuatan maksiatku terhadap-MU, dan janganlah Engkau cambuk aku dengan cambuk balasan-MU. Jauhkanlah aku dari hal-hal yang dapat menyebabkan kemurkaan-MU, dengan kelembutan dan ketinggian rahmat-Mu, Wahai pegangan terakhir orang-orang yang berkeinginan!”
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

Shoping dan dapat Cashback balik? Bestnya.. jom daftar SHOPBACK Percuma sahaja. Lepas ni shopping apa-apa je dapat pulangan duit balik.. untung kan??

Shopping barang paling murah di website online! tak percaya? daftar SGSHOP dan start intai barang2 yang murah giler kat sini!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page

MENANG CONTEST DARI BLOG AZLINDAALIN.COM !! DAPAT POWERPUFF GIRLS !!

MENANG CONTEST DARI BLOG AZLINDAALIN.COM !! 
DAPAT POWERPUFF GIRLS !!

haiii.. hee.. dah lama menang geng PowerPuff Girl ni.. tapi baru hari ni berkesempatan buat entri ni.. alkisahnya.. hari tu TB join Giveaway ni dari Blog Azlinda Alin Dot Com.. heheh.. TB join sebab TB tertarik sangat tengok plushies toys ni tauuu.. teringat kat baby boy TB ..






Niat nak bagi baby Boy TB je toys tu.. walaupun sememangnya niat itu adalah serampang dua mata.. samada mamanya yang nak toys tu atau babynya.. atau mamanya just nak join suka-suka..

Eh tak lah.. mamanya join memang niat nak bagi baby boy..(ayat cover balik).. hehehe.. disampign tiu mamanya tumpang sekaki sebab mamanya juga sampai kini suka kumpul toys.. haa.. ok lah.. bawah ni ialah banner giveaway yang bertajuk GIVEAWAY POWERPUFF GIRLS X AZLINDA ALIN - POWFACTOR


Ini dia watak kartun dalam Powerpuff girl tu.. iaitu Bubbles, Blossom, dan Buttercup

Dalam contest ni peserta dikehendaki buat satu entri dan letak banner contest ni dekat blog dan jawab 3 soalan mudah.. kemudian kena lengkapkan slogan "saya ingin memenangi GIVEAWAY POWERPUFF GIRLS X AZLINDA ALIN-POWERFACTOR kerana..... " dan diatas ni adalah apa yang TB jawab.. TB ambil gambar yang discreenshoot ni dari blog Azlinda Alin.. hee.. saja letak sini buat kenag-kenangan.. =P


Dalam Contest tu juga ada dinyatakan bahawa Pemenang nya akan dipilih melalui Blog dan Facebook.. iaitu 2 pemenang dari FACEBOOK dan 2 pemenang dari blog Azlinda Alin .

Hadiah untuk KEMPEN POWFACTOR agak ekslusif iaitu.. haa.. yang teman menang ni lah.. heee... 


*4 set of Powerpuff Girls plush toys (Blossom, Bubbles, Buttercup)

*4 sets of UBS (Blossom, Bubbles, Buttercup)

*4 Powerpuff Girls notebook

*4 Powerpuff Girls stickers



Astro Circle website., www.PowerpuffYourself.com , CartoonNetworkAsia.comatau facebook.com/Asia.CartoonNetwork.

Jom tengok TB unboxing .. cewahh

thank You jugak buat Blogger Azlinda Alin yang sentiasa murah rezeki .. heee

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )
Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 
Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 
Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page



GIVEAWAY POSKAD ANIMASI AIDILFITRI BY BONDE ZAIDALIFAH


GIVEAWAY POSKAD ANIMASI AIDILFITRI BY BONDE ZAIDALIFAH

hehe.. TB suka benda comel-comel dan kreatif ni.. so, TB nak join Giveaway ni.. kalau menang dapatlahh kumpul Poskad Animasi Aidilfitri ni.. cute sangattt.. korang nak tak? jom join Giveaway Poskad Animasi Aidilfitri by Bonda Zaidalifah




--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

Shoping dan dapat Cashback balik? Bestnya.. jom daftar SHOPBACK Percuma sahaja. Lepas ni shopping apa-apa je dapat pulangan duit balik.. untung kan??

Shopping barang paling murah di website online! tak percaya? daftar SGSHOP dan start intai barang2 yang murah giler kat sini!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page


GIVEAWAY ANNIVESARY DAN DUIT RAYA BY CIK ASH

GIVEAWAY ANNIVESARY DAN DUIT RAYA BY CIK ASH

Giveaway Annivesary Dan Duit Raya By Cik Ash sudah bermula so kepada kawan-kawan jom memeriahkan Giveaway ekin ini.. Giveaway ini akan bermula pada 29 Mei 2017 hingga 29 Jun 2017 tamat jam 11.59 malam.. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 3 Julai 2017


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

Shoping dan dapat Cashback balik? Bestnya.. jom daftar SHOPBACK Percuma sahaja. Lepas ni shopping apa-apa je dapat pulangan duit balik.. untung kan??

Shopping barang paling murah di website online! tak percaya? daftar SGSHOP dan start intai barang2 yang murah giler kat sini!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page

RESEPI SAMBAL TUMIS IKAN MUDAH DAN SEDAP!


RESEPI SAMBAL TUMIS IKAN MUDAH DAN SEDAP!

Hari tu TB saja-saja nak cuba buat sambal lain sikit rasanya.. sebab asyik rasa yang sama macam bosan pulak dah.. pastu terfikir masa kat Taiping tak ingat siapa yang masak sambal tumis ikan ni guna cili yang lain .. bukan cili kering semata-mata.. 

So, TB pun try la campak-campak.. dengan harapan menjadi lah resepinya.. sebab tak sure dan tak pernah cuba masak macam tu lagi.. Dan Alhamdulillah.. hubby kata suka sambal macam tu.. So, teman pun up kat sini sebab takut terlupa resepi tu.. Hari ni TB buat lagi .. sebab itu masakan paling simple yang mengenyangkan .. banyak-banyak lauk kang.. jenuh nak abeskan.. maknanya berdua aje.. kan dah membazir.. tak elok membazir.. itu amalan syaitonn.. 

RESEPI SAMBAL TUMIS IKAN MUDAH DAN SEDAP!

Bahan-Bahan: 
Ikan selar 3 ekor 
Air Asam Jawa 
Kiub Ikan Bilis 1 

Bahan Blend:
Cabai muda 1 
Cabai masak 1 
Cabai Kering 7 
Cabai Burung Merah 2 
Bawang Besar 1 
Bawang Putih 2 
Halia 1 ibu jari 

Cara-cara:
Letak minyak hasil goreng ikan tadi..byk sikit 
Tumis 1 ulas bawang putih 
Masukkan bahan blender Tumis sampai cili masak.. 
Masukkan air asam jawa 
Masuk kiub ikan bilis 
Masuk bawang besar 
Last sekali baru masuk ikan.. 
Kejap je.. Gaul2 angkat cpt sbb nak ikan tu masih rangup time makan

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

Shoping dan dapat Cashback balik? Bestnya.. jom daftar SHOPBACK Percuma sahaja. Lepas ni shopping apa-apa je dapat pulangan duit balik.. untung kan??

Shopping barang paling murah di website online! tak percaya? daftar SGSHOP dan start intai barang2 yang murah giler kat sini!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page


Masalah Office Aku | Luahan Hati Seorang Pekerja Yang Terpaksa Redha

Masalah Office Aku |
Luahan Hati Seorang Pekerja Yang Terpaksa Redha

Saja nak share sini luahan hati mereka-mereka yang tidak puas hati dengan orang atasan yang mahukan hasil tiptop tapi tidak sediakan alatan yang mantop.. semuamnya nak menggunakan alatan peribadi sendiri sampailah lingkup tak berganti akhirnya.. Yang mendapat nama diatas hasil kerja yang berjaya itu bukan mereka yang terlibat tetapi mereka-mereka yang hanya mengarahkan sahaja yang dapat nama dan habuan.. So, mari TB share luahan salah seorang merka.. Sila baca dan hadam..

1) Sekiranya anda tahu pasal multimedia dan anda masuk pertandingan di peringkat jabatan bersiap sedia , petanda buruk , kalau kamu menang , kamu kemudian akan diburu untuk buat kerja kerja percuma tanpa sebarang kelebihan.

2) Dipaksa untuk terima sebarang tugasan , peralatan tidak disediakan contoh kena buat video edit dengan komputer sedia ada i3 2 gig ram yang mana pc hanya sesuai untuk buat ms work sahaja... kalau buat video edit, jangan kata nak edit video nak install after effect pun tak lepas...
3) peralatan seperti camera , komputer , kemahiran semua sendiri , belajar sendiri , cari camera , internet pc yang power sendiri tanpa dibekalkan, software tidak dibekalkan... semua nak kena sendiri. 

4) Software dan komputer setarafnya tidak disediakan, terpaksa pakai pirate...bila jadi apa apa nanti kita yang kena, mereka mesti lepas tangan punya .... bila kita tak buat mcm tu bagi tahu cara mcm mana nak buat , bila minta depa belikan belum tentu dapat punya bagi alasan sebab bukan selalu guna

5) kamera tak disediakan , nak shoot gambar dan video mcm mana , bukan boleh outstation g ambil video pun , semua nak kena mengharap sendiri nak kena pergi buat semua tanpa sebarang support... tu yang terpaksa cedok hasil orang dari youtube, cut cut sambung sambung jadi video....oit ko ingat ambil video hasil orang tu tak bahaya ker, sekali owner vieo tu tengok tengok silap silap yang buat video ni yang boleh kena saman...korang nak tanggung jawap...silap silap yang buat video ni yang kena mcm mcm


6) pegawai anggap buat video ni mcm ms office, nak pinda sesuka hati , komen sesuka hati , ubah itu ini mcm copy and paste, dia tak tahu nak edit satu kadang kadang kena edit semua , nak render kadang kadang berjam... itu belum kira lagi tengah render tiba tiba blue screen atau hang error

7) terlampau banyak ketua, orang ini suruh ubah ini , orang itu suruh ubah itu ikut suka , bila terlampau banyak kepala memang banyak perubahan kena buat , kadang kadang satu perubahan nak buat ambil masa berhari hari , tapi ini suruh siap dalam sehari dua....gila apa ..... yang pegawai pegawai tahu anggup yes bos yes bos, ok kami buat mcm ni ,ok takbah ini tambah itu , ok kami boleh buat..... lepas tu pegawai pegawai ni pergi buat metting bagi tahu dekat orang yang buat video edit tu ubah itu ubah ini yang luar kemampuan dia.....last yang dapat nama yang bagus yang bagi arahan tu...... bukan yang buat video edit tu.

8) Bila buat video korporat hantar ke consultan sanggup bayar sampai 30k untuk satu video dan consultan ambil masa berbulan untuk nak siapkan, tapi bila pekerja office sendiri oh esok saya nak tengok semua perubahan dah siap....bila buat jangan kata nak dapat kelebihan nak minta biskut pun belum tentu dapat...apa yang tahu janji mcm mcm tapi bila video dah siap semua lari entah ke mana sedar sedar hujung tahun SKT rendah......

9) Time nak minta kursus after effect , kursus video editing tak bagi kata kursus mahal , kata dah expert tak perlu kursus dan training.... oit mangkuk ...kami pun tahu buat basic ajer bukan expert itu pun belajar sendiri tak ada guru..... kalau ada pun kursus tu last sekali bagi dekat orang lain pergi, kalau orang lain tu pergi last sekali orang tu buat tak apa ...last ilmu tu membazir mcm tu ajer.... yang betul betul buat nak pergi tak bagi pergi...

10) office dapat pc baru bukan bagi pada yang buat kerja heavy mcm multimedia ni tapi bagi pada pegawai pegawai atasan yang hanya sekadar buka work dan power point ajer...WTF

11) ingat.... buat kerja kerja multimedia bukan satu kerja yang sangat mudah , jangan nak petik jari ajer semua dapat , No Money No Talk, buat kerja lebih masa pun belum tentu boleh claim, masa kami bersama keluarga habis digunakan buat benda mengikut nafsu orang lain....


12) Bila orang atas tak dapat apa yang nak , yang kena maki , yang kena tadah , yang kena kutuk orang yang buat video edit tu.....WTF dah ler kena buat kerja paksa, percuma , kena makin dan marah pun dapat percuma....

13) tapi kadang kadang rasa mcm nak bunuh orang pun ada kalau tiba tiba dapat pindaan last minit..... esok pagi dah nak publish malam ni nak kena ubah itu ini , tukar saiz font , oh tak nak background ni ubah ubah..... dalam hati kata.... bila ler dia ni nak mampus menyusahkan orang..... dah ler anak aku tengah demam ni .... dah tak cukup tido beberapa hari.... sial betul....

14) Bila dapat hujung tahun SKT rendah time tu paling hangin , dah buat sehabis masa untuk kerja ni last sekali bila hujung tahun markah dapat teruk , jangan salahkan staff kalau tolak kerja kerja bukan dalam bidang , tolak kerja kerja paksa rela , dan kerja kerja yang tidak mendatangkan kebaikan pada mereka..... lagi angin kalau yang cuma bagi arahan dan pandangan yang tak buat edit video last sekali dapat cemerlang ....


15) Satu lagi sikap pegawai pegawai ni ....ok masukkan gambar ni , tak sesuai tukar pakai ini, oh nak letak info dan carta ni ambil dari report ...scan.....kepala hangguk korang , ko ingat sesuka hati masuk ker, kalau gambar yang bagi tu kabur, saiz kecil , resolusi pecah , hasil scan dari report report memang tak la kami nak letak, bukan setakat dapat hasil sampah ..last last buat perubahan lagi...bila tak puas hati....kami budak buat grafix ni kami tahu apa yang patut letak apa yang tidak patut.... setakat bagi gambar scan suruh buat video itu semua sampah

16) Moral ... jangan tunjuk kelebihan dalam office.... bila mereka tahu kelebihan anda mereka akan perah dan guna anda segila mungkin...last yang dapat nama mereka kita dapat keburukan, biar lah mereka kata kita bodoh tak reti buat kerja ker dungu ker yang penting kita tidak diperbodohkan dan diperguna segila mereka nanti yang jadi kambing hitamnya kita juga... tapi kadang kadang aku pelik yang kaki jilat yang rajin mengampu yang tu yang selalu dibanggakan .....

Sekain sahaj.. huhuhu.. eh eh.. kalau dapat bos comel macam ni kan best.. comel aje.. sweet aje.. kecik je.. hahahaha..

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

Shoping dan dapat Cashback balik? Bestnya.. jom daftar SHOPBACK Percuma sahaja. Lepas ni shopping apa-apa je dapat pulangan duit balik.. untung kan??

Shopping barang paling murah di website online! tak percaya? daftar SGSHOP dan start intai barang2 yang murah giler kat sini!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page


30 Mei 2017

DOA HARIAN RAMADHAN | HARI KELIMA

DOA HARIAN RAMADHAN | HARI KELIMA

”Ya Allah! Mohon jadikanlah di bulan ini aku termasuk diantara orang-orang yang memohon ampunan (beristighfar), dan jadikanlah aku sebagai hamba-MU yang saleh dan setia serta mohon jadikanlah aku diantara Auliya’- MU yang dekat disisi-MU, dengan kelembutan-MU, Wahai dzat Yang Maha Pengasih di antara semua pengasih”.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

Shoping dan dapat Cashback balik? Bestnya.. jom daftar SHOPBACK Percuma sahaja. Lepas ni shopping apa-apa je dapat pulangan duit balik.. untung kan??

Shopping barang paling murah di website online! tak percaya? daftar SGSHOP dan start intai barang2 yang murah giler kat sini!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page

29 Mei 2017

DOA HARIAN RAMADHAN | HARI KEEMPAT

DOA HARIAN RAMADHAN | HARI KEEMPAT

”Ya Allah! Mohon berikanlah kekuatan kepadaku, untuk menegakkan perintah-perintah-MU, dan berilah aku manisnya berdzikir mengingat-MU. Mohon berilah aku kekuatan untuk bersyukur kepada-MU, dengan kemuliaan- MU. Dan jagalah aku dengan penjagaan-MU dan perlindungan-MU, Wahai dzat Yang Maha Melihat”.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

Shoping dan dapat Cashback balik? Bestnya.. jom daftar SHOPBACK Percuma sahaja. Lepas ni shopping apa-apa je dapat pulangan duit balik.. untung kan??

Shopping barang paling murah di website online! tak percaya? daftar SGSHOP dan start intai barang2 yang murah giler kat sini!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page


MUDAHNYA POTONG KUKU BABY DENGAN DELUXE NAIL CLIPPER WITH MAGNIFIER BY LUNAVIE

MUDAHNYA POTONG KUKU BABY DENGAN DELUXE
NAIL CLIPPER WITH MAGNIFIER BY LUNAVIE

Memotong kuku bukanlah sesuatu yang baru untuk kita yang dah dewasa ni kan. Sudah tentu dah tak terkira berapa kali dah kita potong kuku kita, betul tak? Boleh dikatakan kita ni telah memotong kuku sendiri untuk sebahagian besar daripada hidup kita dah, maka dah terlalu expert la katakan sebab tak memerlukan orang lain tolong potongkan kuku, boleh buat sendiri dengan berkeyakinan dan lancar aje.. 

TETAPI..  apabila tiba bab nak memotong kuku bayi kita, alamak.. secara automatik mungkin rasa sedikit gementar atau takut. Bukan takut apa.. risau terpotong lain, terkepit isi ke.. adoi.. serammm..

Tetapi ada yang kata potong kuku bayi menjadi lebih mudah apabila bayi sedang tidur. Ia menjadikan kerja lebih mudah, dan ia kurang tekanan kepada kita!

Hemm.. belah TB lak cakap tak elok potong kuku baby time baby tido.. So, TB potong kuku baby diwaktu baby masih jaga / tak tido,

Cara TB Potong Kuku Baby semasa Baby jaga/tidak tidur, 
TB letak baby atas bantal yang ada atas peha TB, pasang video Didi N Friends dekat Youtube tu, lepas tu TB potong kuku macam biasa.. baby elok je diam sebab tengah asyik tengok Didi N Friends, Tapi bila dia perasan kita sedang potong kuku dia, dia pun start goyang-goyang.. Erghhh.. time tu seram je TB. huhuhu.. So, TB pun buat bunyi harimau mengaum.. baby TB senyap, dan TB pun settle kan potong kuku dengan lancar.. heee.. gitu lah kisahnya..

Kenapa kita kena potong kuku baby? 
Haa.. sebabnya satu, untuk mengelakkan dari baby mencakar atau menggaru muka dia.. dikhuatiri nanti luka dan bercalar balar pulak muka, kadang baby TB pun macam tu.. lagilah suka korek mata dia, korek telinga sampai merah-merah.. hemm.. terpaksa potong kuku segera.. Kerana kuku bayi ni akan berkembang cukup cepat tau, kita mungkin perlu untuk potong kuku bayi beberapa kali seminggu. Kalau tak potong, bukan dia cakar maka dia je.. dengan mama dan papa nya sekali dia cakar.. kah3.. ambik kau..

Oh ya, betul ke Orang tua-tua cakap baby kuat berak sebab tu kuku cepat panjang? hemmm.. entahlah.. taktau nak percaya ke tidak.. Tapi yang pasti.. korang kena potong kuku bayi korang sekurang-kurangnya seminggu sekali untuk mengelak baby cakar muka.
Dan satu lagi.. jangan biar kuku baby panjang sebab dikhuatiri habuk/bendasing masuk celah-celah kuku tu, dan bahaya untuk kesihatan kepada baby yang punya tabiat suka memasukan tangan ke dalam mulut ni.. Risau kuman je kan..

Tapi kan.. Nasib baik la, kuku kaki berkembang lebih perlahan, So, boleh potong kuku kaki baby sebulan sekali je..


Bagaimana untuk Trim Kuku Bayi Anda
Macam TB katakan tadi, masa yang paling sesuai untuk potong kuku bayi adalah apabila dia berada dalam tidur yang nyenyak. Pada peringkat tidur ini, anggota badan bayi akan relaks dan tangannya terbuka luas. Senang sikit mengerjakan kuku diorang.. haha..

Haa.. Satu lagi masa yang baik untuk kuku potong kuku adalah selepas baby dimandikan, kerana kukunya adalah paling lembut dan senang nak dipotong.

Lupa pulak.. masa nak memotong kuku baby tu, sentiasa pastikan kat situ mempunyai cahaya yang cukup. Terdapat beberapa sepit kuku bayi di pasaran yang datang berserta dengan lampu untuk membantu menerangkan lagi mata kita semasa memotong kuku baby.

Elakkan Menggigit Kuku Baby
Sesetengah ibu bapa, terutama ibu-ibu yang takut menggunting kuku bayi mereka, lebih suka menggigit kuku bayi mereka. Walaupun ini mungkin lebih mudah daripada menggunakan sepit kuku, pakar kanak-kanak dan doktor tidak mengesyorkan kaedah ini.

Tau pasaipa?? Setiap kali korang meletakkan jari bayi ke dalam mulut korang, korang menghadapi risiko menyebarkan kuman dari mulut korang ke dalam luka kecil yang mungkin ada pada jari bayi korang . Manalah tau korang mungkin tak perasan jari bayi korang ada luka kecil ke, bahaya sebab Ini boleh membawa kepada jangkitan dan penyakit pada bayi korang.

Apa yang perlu dilakukan jika tidak sengaja ter potong isi jari kuku Bayi?
Kalau dah selalu buat insyaAllah takkan ada eksiden terkepit isi kuku baby kan? Dah selalu buat lama-lama dah pakar dah bab potong kuku baby ni.. hehehe.. Tapi perlu juga hati-hati kerana , kemalangan kecil boleh berlaku, 

Sekiranya korang tidak sengaja memotong hujung isi jari bayi, cepat-cepat ambil tisu yang bersih dan tekap luka pada jari baby tu.. Tekap tisu pada luka tu sampai darah berhenti. 

Jangan sapu apa-apa minyak atau  tampal plaster, kerana ia bahaya apabila baby masukkan tangan kedalam mulut, risiko plaster tercabut dan tertinggal dalam mulut seterusnya menyebabkan tercekik boleh terjadi tanpa kita sedari. 

Walau bagaimanapun kita boleh menggunakan pembalut cecair yang yang diluluskan untuk digunakan dalam kanak-kanak. pembalut cecair untuk kanak-kanak adalah tiada toksik, dan ia kering dengan cepat. Apabila luka itu sembuh, ia akan turun bersama-sama dengan sel-sel kulit mati. Ia adalah alternatif yang baik untuk menghentikan luka akibat kemalangan.

Namun diingatkan bahawa kemalangan berlaku kepada semua ibu-ibu, jadi jangan terus takut/fobia pulak nak buang kuku baby yea.... Belajarlah daripada kesilapan dan cuba untuk lebih berhati-hati pada masa akan datang.

Sekali lagi, tips paling berkesan ialah.. sentiasa buang kuku baby, nanti lama-lama korang akan mahir dan tidak takut lagi..Macam orang putih cakap.. Practice Make Perfect!

Haaa.. Cukup padat tak tips yang Tb bagi pasal potong kuku baby tu? haha.. TB pun tahu pasal ni melalui pembacaan dari blog lain, dan ilmu tu TB sebarkan disini.. untuk dikongsikan bersama.. Oh, tentang jenis sepit kuku yang membantu memudahkan ibu-ibu memotong kuku baby telah banyak dipasaran, tetapi TB nak share tentang sepit kuku dari Lunavie ni ha.. 

Sepit kuku yang didatangkan dengan kanta pembesar. Maka nanti lebih jelaslah ibu-ibu nak potong kuku baby.. tak perlu risau kena isi ke tidak.. heheh.. Nak tengok macam mana rupa dia? 

Inilah dia DELUXE NAIL CLIPPER 
WITH MAGNIFIER BY LUNAVIE

Comel kan.. Pink gituu.. hehe.. 

Tudia kanta pembesar nya.. 

Design yang comel, dan mudah nak guna, 
mudah nak simpan

Deluxe Nail Clipper With Magnifier by Lunavie

Keciknya alahai jari baby TB ni.. Tak jelasss.. huhuhu

Haaa.. baru lah jelas.. 
Terang bijik mata nak potong kuku baby..

Haa.. mudah kan kalau ada kepit kuku macam ni.. ada kanta pembesar.. tak payah nak kecik-kecik kan mata risau terkepit isi kuku baby.. huhuhu.. Mesti para ibu suka tengok benda ni kan? ada rasa nak beli gak ke? haaa.. kalau berminat nak beli.. boleh lah KLIK SINI yea.. untuk terus membeli atau boleh je layari link-link tertera dibawah ni.. ada website, ada Facebook, ada Instagram ada Twitter.. jemput visit yea.. ok bye.. 

Oh ya.. lupa pulak nak bagitahu harganya.. harganya cuma RM17.90 sahaja tau.. worth to buy orang putih cakap.. hahahaha.. Jom potong kuku baby tanpa rasa gementar.. yeay!!!

Website : 
Facebook : 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page