31 Julai 2017

AIDILFITRI GIVEAWAY BY FAYE AND FRIENDS

AIDILFITRI GIVEAWAY BY FAYE AND FRIENDS

hai korang.. ni ha lagi satu Giveaway untuk korang join.. sambil-sambil update blog.. leh juga selam-selam kot leh menang hadiah ke kan.. hahaha.. jom support giveaway kawan-kawan kita.. TB dah join.. kalau korang nak join.. sila klik SINI atau klik banner diatas ni yea.. tarikh berlansungnya giveaway ni ial ah -->3/7/2017 HINGGA 3/8/2017



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Daftar--> Jawab Survey--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik YOUGOV dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

Shoping dan dapat Cashback balik? Bestnya.. jom daftar SHOPBACK Percuma sahaja. Lepas ni shopping apa-apa je dapat pulangan duit balik.. untung kan??

Shopping barang paling murah di website online! tak percaya? daftar SGSHOP dan start intai barang2 yang murah giler kat sini!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page



Mini Giveaway : Duit Raya

Mini Giveaway : Duit Raya

TB join banyak pulak Giveaway hari ni.. haha.. saja suka-suka.. jom lai kome kita join.. aktifkan blog korang tu.. selain tu boleh lah try2 tengok luck leh menang apa-apa giveaway ke mana kita tahu kan.. kalau nak join.. klik SINI yea!


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

Shoping dan dapat Cashback balik? Bestnya.. jom daftar SHOPBACK Percuma sahaja. Lepas ni shopping apa-apa je dapat pulangan duit balik.. untung kan??

Shopping barang paling murah di website online! tak percaya? daftar SGSHOP dan start intai barang2 yang murah giler kat sini!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page

GIVEAWAY NURUL & FRIENDS


GIVEAWAY NURUL & FRIENDS

Jom Join Giveaway ni nak? cepat join.. mana tahu rezeki korang melekat pada senarai pemenang nya maana tahu kan? jom join.. TB pun join gak ni.. support Giveaway kawan-kawan blogger kita.. kalau menang pun.. itu bonus! hehehehe.. nak join?? klik SINI atau Banner diatas ni yea!




------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Daftar--> Jawab Survey--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik YOUGOV dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

Shoping dan dapat Cashback balik? Bestnya.. jom daftar SHOPBACK Percuma sahaja. Lepas ni shopping apa-apa je dapat pulangan duit balik.. untung kan??

Shopping barang paling murah di website online! tak percaya? daftar SGSHOP dan start intai barang2 yang murah giler kat sini!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page



Chocolate Fan Giveaways by Sii Nurull

Chocolate Fan Giveaways by Sii Nurull

Haii.. Jom Join Giveaway ni.. Klik SINI kalau nak join yea.. atau Klik aje banner kat atas tu.. jom join ramai-ramai.. support giveaway kawna-kawan blogger kita.. jomm!!! Mana tahu rezeki terselit nama korang sebagai pemenang .. ye tak?


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

Shoping dan dapat Cashback balik? Bestnya.. jom daftar SHOPBACK Percuma sahaja. Lepas ni shopping apa-apa je dapat pulangan duit balik.. untung kan??

Shopping barang paling murah di website online! tak percaya? daftar SGSHOP dan start intai barang2 yang murah giler kat sini!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page


RESEPI NASI BERIANI GAM MUDAH DAN SEDAP!


RESEPI NASI BERIANI GAM
MUDAH DAN SEDAP!


Hamboiiii.. tengok gambar pun TB dah meleleh air liur penuh atas meja ni haaaaaa.. huhuhu.. Nak pulak teringat-teringat makan nasi ni masa hubby bawak balik tapau untuk teman masa jamuan raya ritu.. huhuhu.. sedap sangat-sangat sampai malam tu ulang makan woo.. hahaha.. tengok gaya nasinya sebijik macam nasi dalam gambar ni..

So, TB rasa macam nak try resepi yang ni sebab memang rasa macam serupa je.. huhuhu.. Tengok pada resepi pun alahai.. macam boleh buat je.. macam serupa je dengan Resepi Nasi Minyak Sedap dan Mudah yang TB selalu buat tu.. hemm.. boleh cuba ni.. korang taknak try buat? Raya Haji ni mana tau kot nak buat Open House.. boleh jadikan Nasi beriani Gam Mudah dan Sedap ni sebagai hidangan tetamu .. ye tak??

Ni resipi untuk makan lebih kurang 10-12 orang... (semua gambar adalah sukatan untuk makan ramai dalam 30 orang-6 cawan beras, kira 2x sukatan resipi yang TB share ni)


👉NASI BERIANI GAM MUDAH DAN SEDAP!
UNTUK 10 ORANG MAKAN

👉BAHAN-BAHAN
3 cawan beras moghul faiza
ayam separuh potong sedang2
1 senduk rempah beriani mak siti
4 cawan air (guna cawan yg sama sukat beras
hiris bawang merah dan putih agak2

Rempah 4 sekawan :
kayu manis,
bunga lawang,
biji pelaga,
bunga cengkih.

Sedikit daun pudina
1 biji tomato di potong 4
1 sudu minyak sapi
setengah senduk minyak masak


👉CARA-CARA :
Panaskan minyak masak dengan minyak sapi kemudian masukkan bawang yang telah dihiris bersama 4 sekawan tumis sampai naik bau, masuk rempah beriani yang sudah dibancuh sedikit air. tumis sampai naik minyak, bila rencah dah pecah minyak masukkan 3 sudu kecil garam dan perasa, baru masuk 1 cawan air, bila dah nak didih masuk ayam, kacau dan tutup biar ayam cepat masak, agak2 ayam dah masak masukkan daun pudina dan tomato diatas ayam tak perlu kacau. terus masukkan beras yang sudah dibasuh lalu masukkan air 3 cawan ratakan dan tutup biar didih sehingga kering



Bila dah kering kecikkan api, titikkan pewarna kuning diatas. nasi jangan kacau terus tutup biarkan nasi betul2 kering dan masak. dah kering baru gaulkan

selamat mencuba.😋😋

kalau nak pakai daging kena masakkan daging tu sampai empuk, @ rebus dulu daging

Rempah Beriani Mak Siti boleh taruk lebih kalau nakkan nasi tu rasa rempah.

👉Resipi Salad Beriani
Timun, tomato, lemon (dipotong dadu), garam & secukup rasa...


👉Resipi Sambal Masak Merah
Cili kering direbus, bwg putih, bwg merah, serai, gula melaka & air asam jawa dikisar... kemudian tumiskan bwg Holland dgn bhn yg dikisar & sos tomato @ tomato puree...masukkan ayam goreng (yg telah digaram, kunyit & rempah kari) , tomato &sedia dihidang...




credit : Esya Eisya #mahn


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Daftar--> Jawab Survey--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik YOUGOV dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

Shoping dan dapat Cashback balik? Bestnya.. jom daftar SHOPBACK Percuma sahaja. Lepas ni shopping apa-apa je dapat pulangan duit balik.. untung kan??

Shopping barang paling murah di website online! tak percaya? daftar SGSHOP dan start intai barang2 yang murah giler kat sini!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page



30 Julai 2017

CARA NAK WITHDRAW DUIT DARI PAYPAL KE MAYBANK

CARA NAK WITHDRAW DUIT
DARI PAYPAL KE MAYBANK

Hai.. tetiba pulak nak check Paypal tadi.. lepas tu tengok ada duit.. nak transfer dari Paypal ke Maybank udah lupa sangat-sangat.. jenuh la meng google baru jumpa cara nak withdraw duit macam mana.. So, TB tepek sini siap-siap takut terlupa lagi.. almaklumlah.. dah beranak ni ada wayar terputus.. so, simptom short term memory loss tu memang ada la nampaknya kann.. hahaha.. apa-apa pun.. TB lega dapat withdraw duit tu ke maybank.. bukan apa.. takut hilang dalam Paypal.. eh.. boleh hilang ke kalau biar lama-lama kat Paypal?? 

huhuhu.. Takdelah.. TB je yang kalut suka withdraw awal-awal.. tak suka kumpul banyak-banyak.. Tapi sebenarnya elok la kumpul dulu banyak-banyak baru withdraw tau.. sebab sekali withdraw tu cas rm3.00 dikenakan tau.. So, baik lah tunggu duit banyak dalam Paypal tu baru withdraw ok! Haa.. jom tengok cara nak withdraw dari paypal ke maybank.. 



Log in ke korang punya PayPal account.

 Klik pada My Paypal .

 Klik pada Withdraw Funds


Pilih/Select Available USD XXX


Bila dah selesai akan keluar macam ni..


Berikut ialah Step By Step cara mengeluarkan wang dari akaun PayPal :

Log masuk ke akaun PayPal korang.

Klik Pengeluaran wang / Withdraw Fund di bawah baki PayPal korang.

Klik Pindahkan wang/Transfer ke akaun bank korang.

Masukkan jumlah yang korang nak keluarkan/withdraw.

Pilih akaun bank untuk deposit, kemudian klik Teruskan/Continue.

Semak butiran, kemudian klik Hantar/Send .


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Daftar--> Jawab Survey--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik YOUGOV dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

Shoping dan dapat Cashback balik? Bestnya.. jom daftar SHOPBACK Percuma sahaja. Lepas ni shopping apa-apa je dapat pulangan duit balik.. untung kan??

Shopping barang paling murah di website online! tak percaya? daftar SGSHOP dan start intai barang2 yang murah giler kat sini!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page



28 Julai 2017

Tank Mesin Basuh Jadi Sangat Bersih Dengan Maobao Washing Machine Cleaner

Tank Mesin Basuh Jadi Sangat Bersih Dengan Maobao Washing Machine Cleaner 

haii.. hari ni TB nak share dengan korang cerita tentang pencuci tangki mesin basuh yang amat mudah digunakan dan tidak memerlukan kos yang besar untuk melakukannya. Nak tahu apa dia? haa.. sebelum tu TB nak tanya, korang punya mesin basuh tu berapa kali korang cuci drum/tangkinya tu? nape tak cuci? Tak nampak kotor? eh eh.. mana korang tahu mesin basuh korang bersih ke tidak?


hemm.. sebenarnya penting untuk kita mengetahui keadaan mesin basuh kita tu tau kerana dalam tak sedar kita tak perasan yang ia juga boleh memberi kesan kepada kulit kita.. nak tahu macam mana tu? haaa.. bayangkan mesin basuh kita kotor, baju-baju yang kita cuci sudah semestinya kotor juga kan? kalau kotor, kita jemur dan pakai pastinya akan menyebabkan kegatalan pada kulit, betul tak? nak pulak kalau kulit jenis sensitif macam TB ni.. apatah lagi kulit baby.. lagilah kesian.. disebabkan itu je kulit terkena ruam.. baby lah paling mudah kena kalau keadaan macam tu tak dijaga.. kesian baby kan..


Pembentukan kotor dalam mesin basuh boleh menyebabkan ruam, terutamanya bagi bayi. Walaupun kita fikir  mesin basuh tu bersih, sebenarnya tidak. Dengan semua longgokan pakaian yang bercampur-campur, sisa-sisa kain dari penapis dan pelembut kain, kebersihan mesin basuh amatlah diragui.. So, so, rajin-rajinlah cuci tangki mesin basuh korang yea.. basuhlah mesin basuh korang tu dengan kerap yea!

Sebab utama kita perlu mencuci mesin basuh kita dengan kerap?
Haa.. adakah korang tahu bahawa mesin basuh korang tu boleh menjadi kotor seperti tandas korang? Mesti korang tak pernah bayangkan macam mana kan? sebab ianya tersorok kat belakang tu.. Tapi sebenarnya kalau korang nak tahu, kajian menunjukkan bahawa bakteria dan kotoran boleh dibina di belakang drum mesin basuh selepas penggunaan sebulan. Serpihan dari pakaian kotor korang tu akan terkumpul di belakang dram, di mana kekotoran dan bakteria lain boleh tumbuh dan tersebar dengan pesat. Belum termasuk mikroorganisma dari pakaian kotor kita lagi, terutamanya seluar dalam dan stokin.


Terdapat beberapa sebab mengapa mesin basuh boleh membina kekotoran berlebihan:
- Penggunaan pelembut kain yang kerap
- Sambungan ke tangki air luar
- Penggunaan mesin lebih tinggi daripada purata
(contohnya keluarga besar, pakaian kerja ahli perniagaan dan lain-lain)
- Mesin berumur 3 tahun ke atas dan tidak pernah dibersihkan sebelum ini

Haaa.. selalunya orang kita ni bila ada kerosakan pada mesin baru baru la tahu mesin tu rosak, ye tak? tapi sebenarnya kadang kita tak tahu yang buat ia jadi rosak puncanya mungkin juga sebab tank/drum nya terlalu kotor.. Haa.. Kotoran seperti ini kebiasaannya dikeluarkan melalui pembongkaran mesin basuh dan pembersihan secara manual, yang merupakan perkhidmatan yang ditawarkan oleh beberapa kontraktor luaran atau juruelektrik, dan mungkin kos sehingga RM300 bergantung pada Tahun, Buat & Model mesin basuh korang. Fuh.. RM300 jugak la melayang kalau tak jaga mesin kita elok-elok kan..

Selain itu .. ada juga TB dengar pasal Isu lain di mana terdapat beberapa orang yang mengadu mengenai masalah selepas pemasangan semula, dimana berlaku masalah kepada mesin apabila juruteknik/juruletrik nya kurang pengetahuan atau pengalaman untuk melakukannya dengan betul. Jadi macam Tikus baiki labu la akhirnya.. kui kui kui.. 

Haa.. pasal tu lah mengapa Maobao Washing Machine Cleaner oleh Schelly adalah alternatif hebat untuk isu ini. Ia juga merupakan jenama terlaris No.1 di Taiwan! Setiap kotak dilengkapi dengan serbuk kering 3x + 3x AG + Silver Ion. 

Mengeluarkan sehingga 99.9% bakteria, pembentukan kotoran degil, bau busuk, mencegah kesan hitam dan yang paling penting, keep it clean for your family. cewah.. speakingg... haha

Ia juga diuji oleh makmal (SGS Labs) untuk memastikan tiada bahan kimia yang berbahaya digunakan dalam pembuatan produk ini.

Maobao Washing Machine Cleaner oleh Schelly boleh dibeli secara dalam talian di https://www.facebook.com/happyshoppermy/ dengan harga promo sebanyak RM25 setiap kotak (NRP: RM33.90) + penghantaran.

Oh ya.. dekat pasaran belum ada lagi tau.. mungkin kalau dah ada nanti akan diberitahu kemudian.. 


Produk yang amat menjimatkan untuk mencuci tank mesin basuh korang!

Produk ini sangat mudah digunakan dan ia dilengkapi dengan dua arahan yang berbeza, Boleh digunakan untuk mesin basuh pintu diatas mahupun pintu didepan..

Banyak sangat benefit menggunakan Maobao Washing Machine Cleaner ni tau.. antaranya ialah :

1.Menjimatkan
2.Cepat dan mudah
3.Tak perlu nak panggil contractor untuk repair mesin
4.Satu-satunya jenama yang didatangkan dengan anti-bacterial 
5.Jenama Mesin Basuh No.1 Taiwan

Cara-Cara menggunakannya :
Macam TB punya mesin basuh ada setting untuk cuci drum/tank.. so, TB ajar cara nak cuci guna mesin basuh yang ada setting cuci drum/tank ni macam mana ye!

1.) Mula-mula kosongkan mesin basuh,
2.) Tekan butang Drum Ckeaning/Clean Washer Cycle yang ada pada mesin basuh korang
3.) Tunggu air dalam tank penuh
4.) Tekan PAUSE
5.) Masukkan 1 Paket serbuk pembersih dan 1 paket Ag kedalam tub mesin basuh 

     korang (bukan masuk kat dispenser punya ditergent tu yea!!)
6.)Tutup cover dan continue balik cucian drum/tangki mesin basuh korang tu.. 
Tunggu la sehingga selesai, dan buka cover .. dan sila terkejuttt!! sebab korang akan nampak rupa sebenar mesin basuh korang.. HA HA HA .. sila lap kasi bersih yea sisa-sisa yang menjelma tu.. dan lepas tu.. jangan lupa.. rajin-rajinlah cuci drum./tangki mesin basuh korang tu even tak pakai pencuci sekali pun,,

Macam TB nyatakan tadi.. Hasil selepas menggunakan Maobao Washing Machine Cleaner ni nanti korang akan nampak sisa terapung selepas 2 jam merendam tab dengan formula.  pastinya masa tu baru korang tahu betapa kotornya tangki mesin basuh korang tu.. ish ish ish.. Nampak tak keberkesanan penggunaan produk ni? silalah beli yea! it worth to buy!

Walau apa-apa pun, walaupun dah cuci mesin basuh kita dengan Maobao Washing Machine Cleaner  kita juga perlu menjaga mesin basuh kita tu untuk penggunaan yang lebih lama nanti.. nak beli baru nak keluar duit lagi kan.. so.. jaga elok-elok la yea ..

Terdapat beberapa cara untuk mengurangkan pembentukan kotoran dan bakteria di mesin basuh kita. Ingatlah beberapa peraturan mudah ini.

1. Gunakan detergen berkualiti
2. Angkat pakaian dari mesin basuh sebaik sahaja ia selesai
3. Kurangkan penggunaan pelembut kain
4. Jangan membebankan mesin basuh kita tu.. (overload)
5. Pastikan kawasan pencucian mempunyai pengudaraan yang baik
6. Basuh mesin basuh dengan kerap

Sekian.. semoga bermanfaat.. nak beli Maobao Washing Machine Cleaner ni ke? haa.. boleh beli kat link bawah ni yea-->

kalau beli waktu sekarang korang akan dapat beli dengan harga promo sebanyak RM25 setiap kotak (NRP: RM33.90) + penghantaran.  So, apa tunggu lagi.. jom besrihkan tangki mesin basuh korang bagi bersih dan tahan lama.. yeay!!



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Daftar--> Jawab Survey--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik YOUGOV dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

Shoping dan dapat Cashback balik? Bestnya.. jom daftar SHOPBACK Percuma sahaja. Lepas ni shopping apa-apa je dapat pulangan duit balik.. untung kan??

Shopping barang paling murah di website online! tak percaya? daftar SGSHOP dan start intai barang2 yang murah giler kat sini!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page



27 Julai 2017

RESEPI KEK KUKUS PINK OMBRE MUDAH DAN SEDAP!

RESEPI KEK KUKUS PINK OMBRE
MUDAH DAN SEDAP!

Huu.. Geram tengok orang buat kek.. terasa nak buat kek je tapi nak beli bahan-bahan dia tu macam tak reti je.. macam-macam nama bahan.. ada yang mahal-mahal pulak tu.. Dulu masa anak dara kalau buat kek pun satu jenis je.. kek coklat moist tu.. itu pun dah lama berkurun buatnya.. lepas kawen memang tak buat-buat dah.. aishh.. huhu.. almaklumlah.. kekangan masa.. tu yang nak buat pun tertangguh-tangguh..hehehe.. alasan je kann.. Ni teman terasa terliur nak mencuba Resepi Kek Kukus Pink Ombre ni pulak.. macam nyum-nyum je.. Teman dah kena belajo buat kek dah ni.. kot nanti besday anak tak yah beli.. buat sendiri aje.. hahaha.. eh.. teman pernah buat kek berkrim la dulu.. pernah masuk kelas.. tapi.. Allah.. awat semua lupa niiii.. memeory semua tinggal belakang ni apahal.. hahahaha.. Ok lah.. apa-apa pun.. jom tengok resepi kek kukus pink ombre ni.. 

Resepi Kek Kukus Pink Ombre

BAHAN-BAHAN
4 biji telur
200gm gula halus
1 sudu teh ovellete
200gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
100ml santan
100ml minyak masak/butter yg telah dicairkan
Esen vanila
Perisa dan pewarna

CARA-CARA
Ayak tepung bersama baking pwder. Pukul telur,gula dan ovellete hingga kembang dan putih.

Masukkan tepung, mix sebati. Kemudian masukkan esen vanila, santan. Gaul rata. Akhir sekali masukkan minyak. Gaul hingga sebati.

Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. 1 bahagian di biarkan tanpa warna. 2 lagi bahagian diwarnakan letak perisa yg disukai. 

Gris loyang saiz 7..kemudian masukkan satu adunan kukus selama 10-15minit..kemudian tuangkan adunan yg kedua..kukus selama 10-15minit..akhir sekali tuang adunan yg ke3..kukus selama 20-25minit. 

Pastikan kukusan dipanaskan terlebih dahulu menggunakan api sederhana.


Resepi : Isma Maisara


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Daftar--> Jawab Survey--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik YOUGOV dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

Shoping dan dapat Cashback balik? Bestnya.. jom daftar SHOPBACK Percuma sahaja. Lepas ni shopping apa-apa je dapat pulangan duit balik.. untung kan??

Shopping barang paling murah di website online! tak percaya? daftar SGSHOP dan start intai barang2 yang murah giler kat sini!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page