16 Januari 2018

CARA NAK BUANG IKLAN COUNTERFLIX YANG SANGAT MENGGANGGU !!


CARA NAK BUANG IKLAN COUNTERFLIX YANG SANGAT MENGGANGGU !!

Hai korang.. TB saja nak share entri ni sebab TB dah jumpa cara nak settle kan masalah iklan yang menyibuk time TB nak blogwalking.. asal buka je mana-mana website.. mesti terkeluar banner iklan yang  menyemak di wall screen.. adoi.. rasa terganggu nak baca entri rakan-rakan.. Iklan yang TB katakan ni ialah iklan ConuterFlix yang tak tahulah dari mana TB dapat benda ni.. seolah-olah macam virus pulak.. memang virus la kot.. damn! Yang TB buat ni untuk mereka yang guna browser GOOGLE CHROME yea..

Mula-mula tu TB ingatkan blog kawan-kawan yang pasang iklan tu.. tapi jadi pelik kenapa semua blog ada iklan tu.. rasa macam terganggu nak blogwalking.. blog Zazaiiman.com salah satu blog yang TB pi hari tu.. ada juga iklan tu.. so, TB pun tanya zaza dia guna iklan apa sebab ada iklan Casino semua.. dia kata dia tak pakai iklan apa pun.. Pelik jugak.. Masa tu abru tahu PC TB yang kena virus.. adoii.. 




Jenuh TB tanya sana sini kot ada kawan-kawan tau.. tapi takde jalan penyelesaian gak.. lepas tu tiba-tiba TB saja la belek-belek dan tenung banner iklan tu.. ternampak kat sisi tepi banner iklan tu tulis by counterflix.. terus TB search kat google cara nak buang iklan counterflix tu.. dan terjumpa macam-macam cara nak buang virus tu.. salah satunya.. 

TB try buka program kat control panel untuk remove counterflix tu.. tapi tak jumpa pun counterflix tu.. mungkin hubby dah buang kot.. cuma dia takde masa nak check betul-betul sebab busy dengan kerja-kerja design dia.. So, TB gagal guna cara tu.. TB try search kat Youtube cara lain untuk REMOVE IKLAN CONTERFLIX ni.. 




Mula-mula pi kat setting Customize and Control Google Chrome tu, alaa.. yang butang titik 3 tu hujung belah kanan atas sekali tu.. klik situ akan keluar macam dalam gambar atas ni.. dah klik situ, alih cursor kat more tools --> extensions


Pastu akan keluar macam ni.. korang klik Get more Extensions tu.. 



Pastu akan keluar macam ni pulak.. korang tengok kat atas sekali belah kiri tu.. 
Chrome Web Store



Taip Fair Adblocker kat ruang search tu.. dan terus akan keluar macam gambar atas ni.. Macam gambar atas ni TB dia keluar kotak hijau tulis Rate It sebab TB dah add to chrome.. bagi korang yang baru buat ni, butang korang akan tertera warna biru macam kat bawah-bawah tu.. + Add To Chrome , so.. korang klik la butang biru tu yea.. 


Ha.. korang klik add to chrome ni, lepas tu akan keluar macam bawah ni.. dia sedang checking





dan lepas tu dia akan keluar popup ni.. korang klik je Add Extension tu..

  

Then akan keluar POPUP yang ni pulak.. 


Sebelum


Selepas
Terus keluar macam atas ni.. korang klik je semua jadi HIJAU macam ni.. 
klik SAVE Settings


Akan keluar macam ni dah dah succesfully installed maknanya dia dah add dalam chrome dan akan jaga korang punya chrome dari kena kacau dengan virus ngok ngek tu lagi.. huhu..



Kalau korang nak check berapa dah dia block..boleh klik macam dalam gambar ni

pastu klik protection tu.. haa.. nampak kan berapa iklan yang dah di blok?


dan kalau korang nak tukar setting balik.. atau nak unblock/allow iklan atau apasaja.. pi kat Settings bawah tu.. klik Blocking settings



then untick je yang hijau2 tu.. yang man korang nak unblock atau allow.. 


Akhirnya.. jumpa gak cara yang berkesan dan cepat.. meh TB share kan caranya.. TB dha jumpa cara nak remove virus ngok ngek tu.. lega rasa.. tak runsing dha buka blog.. hehehe.. kalau ada yang tak faham tengok entri ni.. boleh je tengok kat Youtube.. TB dah save kan link nya.. yang TB rasa berguna sangat.. so.. korang klik la link kat bawah ni kalau nak lebih faham.. itupun kalau kornag pun hadapi masalah yang sama dengan TB ni kan.. K.. byee..




Seorang yang sukakan kucing, seoarang yang cerewet tetapi akan bersyukur dengan apa yang dimiliki.. seorang yang akan berusaha mendapatkan apa yang diidamkan. dengan titik peluh sendiri..seorang yang tak suka dicabar.. pantang dicabar

Related Posts

9 ulasan:

  1. macam-macam iklan bahaya juga kan

    BalasPadam
  2. Iklan ini daripada Google Ads ker tak sure lak tapi memang tak bangus banyak iklan kat blog mengganggu...

    BalasPadam
  3. Kebanyakkan mmg akan muncul ads tu...sometimes menggangu je

    BalasPadam
  4. Thanks TB kongsikan tips yang sangat berguna ni. Marsha boleh mark siap-siap

    BalasPadam
  5. Thanks for sharing, I didn't know we can do that but I think my blog tak kena.

    BalasPadam
  6. Iklan cohnterflix nih kdg kdg memg mengganggu

    BalasPadam
  7. alhamdulillah. semoga bermanfaat kepada yg memerlukan ^_^

    BalasPadam
  8. eh I see familiar page at the first pic. haha. thanks for tips

    BalasPadam
  9. Ikln2 mcm tu mmg mganggu.. Mujur dah jmpa jln pyelesaian.. Kot klu blog zaza pun jadi.. Blh try cara ni

    BalasPadam

٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥
adik2, kakak2, abg2, ibu2, bapak2, pakcik2, dato2, tan sri2, maceh sebab sudi singgah n follow, meh lea komen sekali yea.. u olz mmg da gajus eh silap da gojes in da world lah! thanxxxx.. muah3 100000000000X buat u olz...!
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ ٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥