adseng

Innity 1

Nuff

26 Februari 2018

Promosi / Diskaun Buku-Buku Menarik di BookCafe


Promosi / Diskaun Buku-Buku Menarik di BookCafe 


Haa.. TB taknak cerita panjang.. korang pun dah nampak tajuk tu kan.. All About Tawaran Buku Online murah-murah beb! pergilah terjah.. teman pun tengah membelek-belek buku resepi kat website Bookcafe ni.. harga nya macam nak pengsan teman tengok.. murah sangat kome weh!!!! Tak percaya?? klik kat sini kalau nak ebli Buku resepi lah kan.. Ada Resepi dari Chef-cehef popular dan ada Resepi campak-Campak yang sudah semestinya menyenangkan kita.. Ada resepi dari Chef yang suka berblog.. haaa.. boleh tengok kat link ni yea.. KLIK--> SINI

Haa.. kalau nak tengok buku-buku lain.. boleh tengok kat bawah ni yea.. korang klik je mana-mana yang ada offer tu.. klik dekat KLIK DISINI tu yea!

Oh ya.. bagi warga penduduk Selayang dan yang berdekatan, jom lah terjah Pembukaan Kedai Bookcafe di Selayang18 pada 3.3.2018 ni .. Ada banyak offer murah-murah time tu tau.. Jom tengok kat link ni.. ---> SINI










Pembukaan Kedai Bookcafe Di Selayang 18



Jemputan ke acara GRAND OPENING
Bookcafe @ Selayang18 


Bookcafe.com.my berbesar hati menjemput anda semua ke acara Pembukaan Kedai Bookcafe yang baru, terletak di Selayang18

Tarikh: 3,4,5 Mac 2018 
Masa: 10 pagi - 9 malam 
Alamat: Selayang 18, Persiaran 3, Bandar Baru Selayang, 
68100 Batu Caves, Selangor 

(Waze/maps/google maps: Selayang18) 


Yang menarik untuk anda rebut 3 hari berturut-turut! 

1. 33% diskaun untuk 333 buku baru 
2. 33 hadiah untuk 33 pengunjung terawal setiap hari 
3. 3.33pm setiap hari akan ada FLASH SALE buku RM3 
4. Jualan buku lelong - diskaun sehingga 50% 
5. Buku terpilih dijual serendah RM10 kebawah

Ha.. apa lagi.. jom terjah weh!! Tapi kalau malas nak pi sana.. leh juga beli secara online.. ada macam-macam promosi weh dalam website Bookcafe tu weh.. jom lah terjah juga!!










23 Februari 2018

BELAJAR BUAT KOMIK DENGAN WEBSITE ONLINE FREE!


BELAJAR BUAT KOMIK ONLINE FREE! 

Ternampak satu lawak jenaka yang di share kan di group whatsapp semalam.. Eh Eh.. tetiba pulak terasa nak buat komik.. hahaha.. Takde apa sangat lawaknya tapi TB saja nak try guna website online untuk buat komik sendiri ni ha.. macam best je.. haha.. walaupun lukisan lidi je pun.. yang penting motif kartun yang nak disampaikan tu sampai.. betul tak.. sampai ke tidak? hahahaha.. 

TB memang minat benda-benda macam ni dari dulu.. tapi tu lah.. masa amat mencemburui TB .. haha.. sebab kita biasalah.. ada je koje nak dibuatnya kan.. eh.. melalut lak..

Ok lah.. jom layan kartun atas ni.. bukan idea teman lawak jenaka tu.. tapi idea dari group whatsapp.. teman just nak try website ni je.. kalau ada apa-apa kesilapan silalah tegur yea.. sorry.. Salam jumaat Semuaaa.. 

21 Februari 2018

PELBAGAI RESEPI MASAKAN IKAN SEDAP DAN MUDAH!


PELBAGAI RESEPI MASAKAN IKAN 
SEDAP DAN MUDAH!

Hai.. Ini entri yang TB nak sanagt ada dalam blog TB .. Tahu sebab apa? sebab Resepi Ikan memang sesuai dengan TB sebab TB ni ada alahan sikit dengan seafood mahupun ayam-ayam ni.. so.. Ikan je lah yang TB boleh makan selain daging.. huhu.. kalau berdegil pi makan gak ayam atau seafood .. terima lah padahnya menggaru tengah-tengah malam.. hehe.. Tapi ni mujur ada kawan dalam group whatsapp sudi share masakan ikan yang boleh TB try nanti.. Ada yang TB dah pernah buat.. Tapi tepek gak lah entri kat sini.. Kalau nak baca dah ada.. kalau dalam whatsapp tu nanti fon rosak terus hilang resepi ni .. ye tak? heee.. nanti TB dah try masak TB up kat sini yea..

SUP IKAN

Bahan-Bahan:
Ikan
Air masak
Sedikit minyak bijan (pilihan)
1 ulas halia (diketuk atau dihiris)
1 biji tomato (dibelah 4)
1 sudu besar lada hitam (ditumbuk)
1 ulas bawang merah (ditumbuk)
4 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 keping asam keping
Sedikit daun sup dan daun bawang
Garam (secukup rasa)


Cara 1:
1. Tumiskan lada hitam, bawang putih, bawang merah dan halia dengan minyak bijan.
2. Masukkan air dan tomato.
3. Apabila mendidih masukkan ikan.
4. Masukkan asam keping dan sedikit garam (secukup rasa)
5. Taburkan daun sup dan daun bawang
6. Biar seketika dan tutupkan api.

Cara 2:
1. Masukkan air dengan bawang putih, bawang merah dan halia
2. Masukkan tomato.
3. Apabila mendidih masukkan ikan.
4. Masukkan asam keping dan sedikit garam (secukup rasa)
5. Taburkan daun sup dan daun bawang
6. Biar seketika dan tutupkan api.


STEAM IKAN

Bahan-Bahan:
Ikan
2 Halia (dihiris)
1 biji tomato (dibelah 4)
Sedikit daun sup dan daun bawang
Garam (secukup rasa)

Caranya:
1. Letakkan halia yg dihiris (dgn jumlah yg agak byk), buah tomato yg dipotong,
daun sup & sedikit garam diatas ikan
2. Steam sampai ikan masak.


SINGGANG IKAN

Bahan-Bahan:
Ikan
Air masak
1 ulas bawang merah (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
1 cm lengkuas (dihiris)
1 batang serai (diketuk)
1 keping asam keping
Garam (secukup rasa)

Caranya:
1. Rebuskan air bersama bawang merah, lengkuas (yang sudah dihiris), serai, 1 keping asam keping dan sedikit garam.
2. Bila dah mendidih, masukkan ikan.


IKAN TENGGIRI GORENG HALIA

Bahan-Bahan:
1 keping ikan tenggiri
4 gm halia - di hiris dan di goreng
3 ulas bawang putih – di hiris dan di goreng
2 sudu makan minyak bijan
1-2 sudu makan kicap manis
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1/2 sudu teh garam
Minyak masak

Caranya:
1. Lumurkan ikan dengan garam dan serbuk kunyit
2. Biarkan selama 20 minit.
3. Panaskan minyak dan goreng ikan hingga garing.
4. Ketepikan.
5. Tinggalkan sedikit minyak di dalam kuali.
6. Masukkan ikan semula.
7. Tuangkan kicap dan di kacau rata.
8. Angkat ikan.
9. Taburkan halia goreng di atasnya.


IKAN TENGGIRI MASAK AIR

Bahan-Bahan:
2 keping ikan tenggiri
400 ml air
20 gm halia – di hiris
5 helai daun pegaga – di hiris
3 ulas bawang putih – di hiris
½ sudu kecil serbuk lada hitam.
Garam secukup rasa.

Caranya:
1. Campurkan kesemua bahan kecuali pegaga.
2. Didihkan sehingga kuahnya tinggal sedikit dan ikan masak.
3. Masukkan daun pegaga dan garam secukup rasa.


IKAN TENGGIRI MASAK ASAM

Bahan-Bahan:
3 keping ikan tenggiri
5400 ml air
30 gm halia – di hiris
3 ulas bawang putih – di hiris
½ cawan air asam jawa
½ sudu kecil serbuk lada hitam.
Garam secukup rasa.

Caranya:
1. Didihkan semua bahan di atas api perlahan.
2. Masak hingga kuahnya agak pekat dan ikan masak.


SUP IKAN TENGGIRI

Bahan-Bahan:
1 Ketul ikan tenggiri
sedikit minyak bijan
4 ulas bawang putih dicincang
seulas halia diketuk
1 biji tomato
sedikit daun sup

Caranya:
1. Tumiskan bawang putih dan halia dengan minyak bijan.
2. Masukkan air dan tomato.
3. Apabila mendidih masukkan ikan dan daun sup.
4. Biar seketika dan tutupkan api.


IKAN HARUAN GORENG REMPAH

Bahan-Bahan:
1 ekor ikan haruan – di potong
30 gm halia – di tumbuk
2 ulas bawang merah – di tumbuk
2 sudu besar sos lada hitam
1 sudu rempah ikan
1 sudu kecil kunyit serbuk
Garam secukup rasa.
Minyak masak

Caranya:
1. Gaul ikan dengan serbuk kunyit dan garam. Perap selama 15 minit
2. Panaskan minyak dan goreng ikan sehingga garing.
3. Panaskan minyak, tumis halia dan bawang merah.
4. Masukkan sos lada hitam, rempah ikan dan garam, kacau sekata.
5. Curahkan kuah ke atas ikan.


IKAN HARUAN KUKUS

Bahan-Bahan:
1 ekor ikan haruan
1 keping cendawan hitam – di rendam dan di hiris
30 gm halia – di hiris halus
2 ulas bawang putih – di hiris halus
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 biji limau nipis – di ambil jusnya
Garam secukup rasa.
Air secukupnya
Sedikit daun bawang dan daun ketumbar – di hiris

Caranya:
1. Kukus ikan haruan selama 20 minit.
2. Masukkan cendawan hitam, halia dan bawang putih.
3. Masukkan sedikit air. Didihkan
4. Tambahkan serbuk lada hitam, jus limau dan garam.
5. Sebelum hidang, taburkan daun bawang dan daun ketumbar.


SUP IKAN HARUAN

Bahan-Bahan:
1 ekor ikan haruan – di potong
500 ml air.
2 sudu besar minyak jagung.
30 gm halia – di tumbuk
3 ulas bawang merah – di tumbuk
2 ulas bawang putih – di tumbuk
1 sudu besar lada hitam – di tumbuk
1 keping asam keping
Garam secukup rasa.
Bawang goring
Daun bawang dan daun sup – di hiris


Caranya:
1. Panaskan minyak dalam periuk. Tumis bahan tumbuk hingga naik bau.
2. Masukkan air.
3. Bila mendidih, masukkan ikan hingga masak.
4. Masukkan asam keping dan garam.
5. Masak hingga mendidih.
6. Taburkan bawang goreng, daun bawang dan daun sup.


IKAN HARUAN / IKAN BAWAL PUTIH/YU BERLADA


Bahan-Bahan:
1 ekor ikan bawal putih atau 2 ekor ikan haruan (potong 4,
buangkan kulit dan ambil isinya sahaja) atau 2 ketul isi ikan yu
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu besar serbuk jintan manis
Bawang putih, halia – kisar halus
1 sudu teh serbuk kunyit
2 sudu besar pati asam jawa
1 biji bawang besar – potong bulat
1 biji cili merah dan hijau – di hiris
Garam secukup rasa

Caranya:
1. Bersihkan ikan dengan tepung gandum untuk hilangkan hanyir.
2. Gaulkan ikan dengan garam dan serbuk kunyit.
3. Goreng sederhana garing. Tepikan
4. Tumis halia dan bawang putih hingga kekuningan.
5. Masukkan jintan manis
6. Masukkan pati asam jawa
7. Masukkan gula.
8. Biar mendidih.
9. Masukkan lada hitam
10. Masukkan garam secukup rasa.
11. Kemudian masuk ikan.
12. Biar kuah pecah minyak.
13. Apabila ikan masak, perlahankan api.
14. Masukkan bawang besar
15. Masukkan cili.

IKAN GELAMA MASAK ASAM

Bahan-Bahan:
2 ekor ikan gelama
1 biji bawang besar – dihiris
5 ulas bawang putih - dihiris
1 ketul halia – dihiris
1 biji cili merah – dihiris
1 mangkuk air asam

Caranya:
1. Gorengkan ikan yg telah disapu garam dan kunyit.
2. Tumiskan bwg besar, bwg putih, halia dan cili.
3. Masukkan air asam dan garam.
4. Apabila mendidih tuangkan atas ikan tadi.


IKAN BAWAL KUKUS HALIA

Bahan-Bahan:
1 ekor ikan bawal putih
1 1/2 inci halia-potong tipis
1 inci kunyit-potong tipis
3 ulas bawang putih-potong tipis
2 sudu besar kicap manis
1 sudu teh lada hitam serbuk,garam
1 btg karot, bunga kubis

Caranya:
1. Lumurkan ikan dgn kicap,lada hitam dan garam.
2. Perap seketika.
3. Letakkan ikan dlm bekas...boleh alas dgn daun pisang/aluminium foil
4. Siram baki perapan kicap atas ikan
5. Tabur bahan yg dipotong atas ikan.susun karot dan bunga kubis keliling ikan.
6. Kukus hingga masak...anggaran 10-12 min atau hingga masak.


IKAN PANGGANG BERKARI
(ikan haruan, tenggiri, bawal putih, salmon, gelama, merah, jenahak atau siakap)


Bahan-Bahan:
Ikan
1 sudu besar serbuk kari
1 sudu besar serbuk kunyit
1 sudu besar serbuk lada hitam
Garam (secukup rasa)

Caranya:
1. Gaulkan serbuk kari, serbuk kunyit dan serbuk lada hitam bersama sedikit garam
2. Lumurkan di atas ikan
3. Panggang - boleh diletak atas dapur sahaja atau dalam oven.



IKAN PANGGANG HALIA MUDA

Bahan A (diperap) :
2 potong ikan tenggiri
Sedikit garam
Sedikit kunyit
Sedikit cuka

Bahan-Bahan (dihiris):
3 cm halia muda
1 biji bawang besar
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Sedikit minyak

Caranya:
1. Lumurkan bahan A pada ikan.
2. Perap selama ½ jam.
3. Kemudian panggang ikan hingga masak.
4. Tumis bahan B hingga naik bau.
5. Tabur atas ikan.
6. Siap untuk dihidang.


IKAN PINDANG
(ikan merah,jenahak, selar kuning, kerisi atau siakap)

Bahan-Bahan:
2 atau 3 ketul ikan
1 labu bawang putih (dihiris)
5 ulas bawang merah (dihiris)
1 - 2 batang cili merah (dihiris)
5 cm lengkuas (diketuk)
5 cm kunyit (dihiris)
5 cm halia muda (dihiris)
1 batang serai (diketuk)
3 – 4 keping asam gelugor
4 cawan air
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis


Caranya:
1. Panaskan minyak
2. Tumis bawang, kunyit, lengkuas dan halia.
3. Tuang air dan biarkan mendidih
4. Biar mendidih dulu baru masukkan ikan


SIAKAP STIM TAUCHU
Resepi Siakap Stim Tauchu, resepi yang berkhasiat menggunakan kaedah stim dan keistimewaan hidangan ini adalah terletak kepada rasa lemak dan masin daripada taucu yang dijeruk. Diinspirasikan dari masakan cina, pasti sangat lazat jika dimasak menggunakan ikan siakap yang segar dari pasar.

Bahan-Bahan:
1 ekor siakap (sederhana besar)
2 sudu besar taucu
2 sudu besar sos ikan
sedikit perahan jus limau
Bahan dihiris halus:
1 btg serai
2 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
2 cm halia
cili merah
1 biji tomato
daun ketumbar/ daun sup

Cara Penyediaan:
Gaulkan ikan bersama taucu, sos ikan dan sedikit garam.
Taburkan bahan dihiris halus (kecuali tomatodan daun ketumbar)
Kukus dalam pengukus selama 15 minit
Kemudian masukan tomato dan daun ketumbar/daun sup
Kukus lagi selama 5 minit. Angkat dan sedia untuk dihidangkan
Nota: Berhati-hati ketika memasukkan garamkerana taucusudah mempunya rasa masin yg kuat.


IKAN SIAKAP SWEAT SOUR
Resipi Ikan Siakap Sweat Sour adalah resepi yang terkenal di kalangan masyarakat Cina. Rasa masakan ini pasti lazat jika anda memilih ikan yang segar. Ikan Siakap boleh juga di gantikan dengan ikan talapia dan ikan bawal.

Bahan-Bahan:
1 biji tomato
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar cili giling
semangkuk kecil nenas
1 sudu kecil sos ikan
1 biji bawang besar, potong bulat
Daung bawang untuk hiasan
Bahan untuk dicincang:
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 cm halia

Cara Penyediaan:
Ikan di goreng garing dalam kuali.
Dalam kuali berasingan, panaskan minyak dan tumis bawang merah, putih, dan halia yang di cincang.
Masukkan tomato yang dihiris kasar,kemudia masukkan sos cili.
Campurkan sedikit air dan biarkan mendidih.
masukkan sedikit sos ikan dan nenas serta bawang besar.
masukkan gula dan garam secukup rasa
Apabila masak, tuangkan kuah ke atas ikan dan hiaskan dengan hirisan daun bawang

Tips:
Untuk mendapatkan rasa masam manis yang sedap, gunakan tomato ceri.



RESEPI IKAN JENAHAK BAKAR SAMBAL KELAPA
Resepi Ikan Jenahak Bakar Sambal Kelapa, resepi yang sangat mudah dan sedap, untuk memastikan rasa yang terbaik, pastikan ikan dan kelapa parut yang segar dipilih.Sedap dihidang bersama ais asam sambal belacan.

Bahan-Bahan:
1 ekor ikan jenahak, boleh juga di gantikan dengan iklan lain seperti siakap atau ikan merah
serbuk kunyit dan garam
daun pisang yang digunakan ketika memanggang
Bahan untuk sambal kelapa:
3-4 sudu besar kelapa parut
2 cm kunyit hidup
1 batang serai, hiris nipis
3 ulas bawang merah, hiris nipis
1 cm halia yang di hiris nipis
3 tangkai cili kering, direbus
garam dan gula secukup rasa

Cara Penyediaan:
Bersihkan ikan dan belah belakang. Sapukan dgn garam dan kunyit.Biarkan seketika.
Sumbat dari bahagian belakang ikan dengan sambal kelapa, kemudian balut bahagian tengah ikan dengan daun pisang dan bakar.
Cara untuk sambal kelapa:
Dalam lesung batu, tumbuk kunyit, serai, halia,
cili kering dan bawang merah hingga lumat. Kemudian masukkan kelapa parut, sedikit garam dan gula secukup rasa.

Tips:
Pastikan anda tidak menggunakan api yang terlalu kuat ketika memanggang ikan kerana untuk mengelakkan dari iklan dari terlebih masak, ini akan menyebabkan ikan kehilangan lembapan dan menjadi terlalu kering atau keras




RESEPI SAMBAL TEMPE GORENG SEDAP DAN MUDAH!


RESEPI SAMBAL TEMPE GORENG
SEDAP DAN MUDAH!

Haaa.. TB memang dah lama nak buat Sambal Tempe Goreng ni tapi tak jumpa resepi yang TB rasa nak buat.. haha.  alasan je tu.. Yang benar nya bab masak ni kalau cukup bahan.. ok je boleh masakkan.. kalau tak cukup bahan yang tak best tu.. terus aura memasak tu hilang.  kan! Tambahan pula encik suami seorang yang pandai memasak dan taste tinggi.. kalau bahan tak cukup pasti kena komen.. huhuhu..

So.. kalau bahan tak cukup TB memang takkan masak menu tu.. sebab nanti membazir je buang kan.. haa.. siapa macam TB.. bahan tak cukup rasa tak syok nak masak.. 

Apa-apa pun resepi yang TB nak try ni bahan-bahannya mudah je.. macam tuan empunya resepi cakap.. Selalu buat time puasa sebab senang, bangun just goreng telur dadar je..






Bahan-Bahan :
Tempe
Kacang tanah
Ikan bilis
Cili kering diblend
Asam jawa 1 sudu
Bawang besar 2 labu (potong bulat)
Bawang putih 2 @ 3 ulas
Garam/gula/gula kerek

Cara-cara:
  • Goreng tempe, kacang tanah dan ikan bilis garing2 dan ketepikan.. 
  • Guna minyak yang sama, goreng bawang besar dan bawang putih sampai layu dan masukkan cili kering yang di blend, 
  • biarkan sampai pecah minyak dan masukkan air asam jawa, gula kerek, perasakan dengan garam dan gula, 
  • biarkan sedikit kering dan last sekali masukkan tempe, kacang dan ikan bilis.. 
  • Gaul sebati dan siapp.. 馃槈馃槈
Kredit Resepi :
fieza sofea


20 Februari 2018

TISU LEMBAP ANTIBAKTERIA AIKEN MEMBANTU MENGHINDARI KUMAN DAN BAKTERIA


TISU LEMBAP ANTIBAKTERIA AIKEN MEMBANTU MENGHINDARI KUMAN DAN BAKTERIA

Hai.. Hari ni TB nak share tentang satu produk baru dari jenama AIKEN. Pastinya ramai yang kenal jenama AIKEN ni kan sebab jenama ni dah lama di pasaran sejak turun temurun lagi. AIKEN adalah jenama dipercayai yang menawarkan rangkaian lengkap produk antibakteria untuk gaya hidup yang sihat dan bersih buat seisi keluarga.

Produk AIKEN ni terdiri daripada Rangkaian Krim Mandian Antibakteria AIKEN , Rangkaian Produk Berubat AIKEN , Rangkaian Penjagaan Kulit AIKEN (Minyak Tea Tree) , Perlindungan Matahari AIKEN , malah rangkaian produk khusus untuk Penjagaaan Kaki AIKEN pun ada yea! ,

dan terbaru TB nak cerita ni ialah AIKEN ANTI BACTERIAL WIPES, EXTRA PROTECTION


BERSIH DAN SEGAR DI MANA SAHAJA DENGAN TISU LEMBAP ANTIBAKTERIA AIKEN

Tidak dapat dilihat dengan mata kasar namun tetap hadir: itulah kuman dan bakteria yang sentiasa hidup di dalam dan disekeliling kita. Bakteria dan kuman membiak dengan cepat sehingga mampu menyebarkan pelbagai penyakit. Salah satu cara yang berkesan untuk mencegah kehadiran kuman adalah melalui penjagaan tangan agar ia sentiasa bersih.


AIKEN, jenama yang dipercayai sebagai produk penjagaan antibakteria sejak 3 dekad yang lalu kini memperkenalkan tisu lembap antibakteria, Tisu Lembap Antibakteria Aiken. Produk ini berupaya menyingkirkan 99.9% bakteria merbahaya dengan berkesan dan memberikan haruman serta meninggalkan kelembapan pada kulit.

Tisu antibakteria ini sungguh berguna ketika anda sedang sibuk dengan rutin harian. Mengelap trolley barangan serta pemegang bakul; ataupun selepas memilih barangan runcit yang mudah rosak seperti daging, sayur-sayuran, buah-buahan mampu membantu mengurangkan penyebaran bakteria merbahaya berkat manfaat antibakteria dari Tisu Lembap Antibakteria Aiken.


TISU LEMBAP ANTIBAKTERIA AIKEN
MEMBANTU MENGHINDARI KUMAN DAN BAKTERIA

Tisu Lembap Antibakteria Aiken menyediakan pembersihan serta-merta kerana ia dapat dibawa ke mana-mana sama ada di dalam kenderaan ataupun tas tangan kerana ia dapat digunakan untuk aktiviti luar, mengembara, berkelah, ke tandas awam, di kawasan taman dan lain-lain. Dalam keadaan seperti di pam petrol yang tidak menyediakan kawasan membasuh tangan yang berdekatan, pek tisu antibakteria sesuai dijadikan alternatif untuk membersihkan tangan anda. 

Tisu Lembap Antibakteria Aiken sesuai untuk digunakan oleh seluruh ahli keluarga dalam apa jua keadaan sekalipun. Pek Tisu Lembap Antibakteria Aiken boleh didapati dalam dua variasi menarik untuk dipilih:


TISU LEMBAP ANTIBAKTERIA AIKEN 
– PERLINDUNGAN EKSTRA

Dirumus khas dengan Minyak Tea Tree yang terkenal dengan manfaat pembersih semulajadi untuk meningkatkan perlindungan. Ia menyegarkan serta membersihkan kulit daripada kekotoran, serta lebihan minyak dengan pantas supaya meninggalkan kulit berasa lebih bersih, lembut dan menyegarkan. Produk ini telah diuji secara dermatologi, ia selamat digunakan oleh seisi keluarga dan adalah 100% bebas alkohol.


TISU LEMBAP ANTIBAKTERIA AIKEN 
– PELEMBAPAN EKSTRA

Diperkaya dengan Aloe Vera untuk kelembapan yang selesa pada kulit, Tisu Lembap Antibakteria Aiken menyingkirkan 99.9% bakteria berbahaya sambil mengekalkan kesegaran, kelembapan, serta memberikan anda kulit yang lembut. Tisu ini diperbuat dari fabrik bertekstur lembut yang membersih tanpa sebarang ketidakselesaan. Ia menjadikan kulit anda berasa segar dengan bau yang menyenangkan. Tisu Lembap Antibakteria Aiken adalah 100% bebas alcohol, telah diuji secara dermatologi dan selamat digunakan oleh seluruh ahli keluarga.

Tisu Lembap Antibakteria Aiken yang baharu boleh didapati pada harga RM*6.50(Semenangjung)/ RM*6.80(Sabah & Sarawak) untuk pek berkembar. Produk yang mengandungi 20 helaian di dalam setiap pek ini boleh didapati di semua pasaraya terkemuka, pasaraya hyper dan farmasi di seluruh negara.


RESEPI RENDANG TOK SEDAP DAN MUDAH!


RESEPI RENDANG TOK SEDAP DAN MUDAH!

Haa.. TB tengah mencari resepi Rendang Tok untuk dicuba hari raya nanti.. cewah.. puasa pun belum .. dan teringat raya yea.. haha.. Ok lah.. TB cadang nak try buat Rendang Tok ni one day.. pastu nak try buat Kuzi kambing / daging.. Nak kena cari Resepi mantop dulu.. hehehe.. Tapi yelah.. bila bahan dan rempahnya tak cukup.. Malas TB nak menjanjikan apa-apa.. huhu.. kalau ada bahan boleh lah terus jalann.. hehehe.. 

Apa-apa pun TB tepek kan dulu 2 resepi utnuk dicuba.. Nanti TB nak tengok balik mana satu yang senang nak follow.. hehehe.. Korang pilih yang mana? Satu ke Dua? hehehe..


RESEPI PERTAMA :

BAHAN-BAHAN:
1kg daging
10 ulas bawang merah | dikisar halus
5 ulas bawang putih | dikisar halus
3sm lengkuas | dikisar halus
3sm halia | dikisar halus
5 batang serai | dikisar halus
5 sudu cili giling | dikisar halus
Kunyit sedikit | dikisar halus
2 helai daun kunyit | dihiris halus
1 sudu makan ketumbar | disangai dan dikisar halus
1 sudu makan jintan manis | disangai dan dikisar halus
1 sudu makan jintan putih | disangai dan dikisar halus
1kg santan pekat
50gm gula Melaka
3 sudu makan kerisik
15ml air asam jawa
Garam secukup rasa


BAHAN TUMIS:
2 batang kayu manis
4 kuntum bunga lawang
5 batang bunga cengkih
6 biji buah pelaga


CARA MEMASAK:
1. Gaulkan daging dengan ketumbar, jintan manis dan jintan putih yang telah dikisar, perap semalaman.
2. Setelah diperap, masukkan daging yang diperap ke dalam kuali. Masukkan sedikit air dan masak dengan api perlahan hingga daging empuk. Angkat dan ketepikan.
3. Kemudian, panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan-bahan yang dikisar bersama kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih dan buah pelaga hingga naik bau atau pecah minyak.
4. Selepas itu, masukkan daging dan gaul rata. Masukkan santan dan kerisik, kacau tanpa henti dengan api yang kecil.
5. Masukkan air asam jawa, gula Melaka, daun kunyit dan kacau hingga kering. Bila rendang sudah kering, baru tambah garam secukup rasa.
6. Hidangkan dan sedia dinikmati.


RESEPI KEDUA :

BAHAN-BAHAN:
2 kilo daging - potong kiub, jgn kecil sangat ye.. 
5 biji kelapa (santan)
1 ½ sb jintan halus( jintan putih)- goreng tanpa minyak dan tumbuk halus
3 sb biji ketumbar - goreng tanpa minyak dan tumbuk halus
6 sb jintan kasar ( jintan manis) -goreng tanpa minyak dan tumbuk halus 
1-2 senduk cili blend-ikut pedas disukai
Kerisik-anggaran dalam 1 biji kelapa 
1 ketul gula melaka
3 helai daun kunyit - hiris
5 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
5 biji buah pelaga
1 keping asam keping
Sedikit belacan- optional
Garam
Serbuk perasa- optional
Bahan kisar halus:
20 ulas bawang merah
9 ulas bawang putih
2 inci halia
5 -7 batang serai 
2 inci lengkuas

CARA MEMASAK:
Masuk semua bahan kecuali daun kunyit,gula melaka,garam, asam keping, kerisik dan santan ke dalam periuk. Perap dengan daging selama 4 jam paling kurang.. Nak sedap lagi perap laa semalaman...

(***kalau nak cepat boleh guna pressure cooker untuk mengempukkan daging..)

Masak dan didihkan perlahan-lahan hingga air kering... Baru dimasukkan santan...

Reneh selama 3-4 jam... Masukkan kerisik, gula melaka, gula dan garam. Kacau dengan agak kerap sehingga daging mula empuk, berwarna agak hitam dan kering...Kena selalu dikacau supaya tidak hangit bahagian bawah ye...

Akhir sekali masukkan daun kunyit dan asam keping... Kacau lagi hingga rata...Sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat.

(**Rendang ini lebih sedap rasanya selepas sehari dimasak..kerana rempah ratusnya semakin meresap kedalam daging)


picture/info :
Google

19 Februari 2018

CARA MEMBERSIHKAN SIPUT SEDUT SEBELUM DIMASAK


CARA MEMBERSIHKAN SIPUT SEDUT SEBELUM DIMASAK

Tujuan kita membersihkan Siput Sedut sebelum memasaknya adalah kerana untuk membuang segala racun dan bakteria yang ada didalamnya.. Jom kita ikuti cara-cara yang betul membersihkan Siput Sedut ni..

1. Masukkan siput sedut yang telah dibilas dengan air ke dalam sebuah bekas. 

2. Selepas itu masukkan hampas kelapa.

3. Gaul hampas kelapa pada siput sehingga rata dan meliputi kesemua siput tadi. Biar semalaman.(tapi kak lina rendam kejap je dalam 2-3 jam..tu pun dah bersih sangat).

4. Basuh siput tadi sehingga bersih dan barulah boleh memotong bahagian hujung cengkerang siput itu sebelum dimasak. Jangan lupa rendam siput yang dah dipotong tu dengan air garam dulu yea.. nak bagi siput tu muntah kotoran. Bukan saja bau lumpur akan hilang malah bertambah rasa lemaknya apabila dimasak.

PETUA LAIN :


Ambil Daun Pisang sahaja, kemudian ramas2 dengan siput tadi. Ulang sehingga siput betul2 bersih dengan menggunakan daun pisang yang sama. Kemudian baru lah potong montot/ekor siput.

Orang tua-tua kata kalau masa makan tu ada rasa siput berlendir2 maknanya siput tu dah mati sebelum kita potong montot dia lagi.

Jom Tengok Resepi Masak lemak Siput Sedut
KLIK SINI

image : from google


Resepi Siput Sedut Masak Lemak Mudah dan Sedap!



Resepi Siput Sedut Masak Lemak Mudah dan Sedap!


Huhu.. TB sebanrnya suka makan Siput sedut ni dulu tapi disebabkan satu insiden tu.. TB terus tak suka makan Siput Sedut ni.. hahaha.. Insiden apakah itu? Biarlah Rahsia.. Kang ter bertambah pulak orang tak suka Siput Sedut ni kan.. haha.. Apa-apa pun.. kalau dalam family TB tu atau sesiapa tetamu yang mai yang suka giler Siput Sedut Masa Lemak ni.. Takde masalah TB nak masakkan.. cuma TB je tak makan.. hihihi.. 

So, TB saja tengok resepi yang mudah dan nak share kat sini.. kalau korang tercari-cari yang mudah dan bahan senang nak cari.. inilah dia.. haaa.. kalau nak resepi TB lak.. boleh tengok link yang kat bawha sekali tu yea..

Bahan2
Bwg merah**
Bwg putih**
Lengkuas**
Kunyit hidup**
Cili padi**
Cili hijau besar**


Bahan yg bertanda** dikisar
Siput sedut
Daun kesum
Serai dititik
Asam keping 1

Cara2
Masakkan santan bersama bahan kisar kedalam periuk,

kacau hingga mendidih,masuk serai yang dititik bersama 1 asam keping.

Bila dah mendidih masuk siput sedut sedikit garam dan gula (Ingatt!! Pastikan kuah mendidih dahulu baru di masukkan siput, jangan masukkan sebelum mendidih nanti  siput susah nak keluarkan dari cengkerangnya ) Tu yang korang sedut-sedut sampai nak habis nafas pun tak keluar-keluar gak.. hahaha.. TB tension bab ni dulu.. kikiki.. 

Last masukkan daun kesum.


Kredit Video Dan Resepi :
ig masakwithpassion


Nak try Resepi dan Bahan Macam TB selalu buat lak? boleh klik link ni.. 




16 Februari 2018

HAPPY CHINESE NEW YEAR TO ALL MY CHINESE FRIEND!


HAPPY CHINESE NEW YEAR TO ALL
MY CHINESE FRIEND!

Hehe.. Teringat pula time zaman kerja dulu TB tak pernah lupa wish Gong Xi Fa Cai pada rakan-rakan chinese yang dah 10 tahun lebih TB kenal.. huhu.. hubungan kami agak rapat dan saling bergurau kasar juga.. hahaha.. Antara yang TB masih sembang macam dulu dan tak berubah lansung ialah Liew, Lee.. haha.. dua-dua ni mulut boleh tahan tau.. cakap lepas je.. tapi kelakar sangat diorang ni.. happy tau sembang dengan diorang ni..  Diorang ada Kedai Foto di silibin Ipoh Perak. Kalau stress ke apa.. TB selalu je pi Kedai Foto diorang saja nak sembang-sembang dengan diorang.. gaduh-gaduh dengan diorang.. hahaha.. hilang stress sekejap.. hehehe.. 

Liew la paling pandai mengusik pun.. hahaha.. Tahun lepas masa balik Ipoh, TB sempat la singgah Kedai Foto Maju iaitu kedai milik Lee dan Liew ni. Saja nak jumpa diorang dan nak kenalkan dengan baby Harraz ni.. macam biasa.. ayat-ayat mengusik tu ada je.. still Lee dan Liew yang dulu.. haha.. terharu diorang ingat pada TB .


So.. Ucapan Happy Chinese New year ni ditujukan buat Lee dan Liew serta semua rakan-rakan Chinese yang berbangsa Cina yang mengenali TB .. Semoga korang punya ONG bertambah tahun ni yea.. lepas tu boleh lah kita share2 kan! hahahaha..

Alaaa.. dah lama tak dapat limau sekotak dan Angpao dari Lee dan Liew.. hihihi.. tak layak pun.. TB dah kawen dan ada anak.. anpao untuk yang belum kawen je kan? kih3..

Tapi masa TB melawat diorang tahun lepas.. baru habis Chinese New Year.. diorang bagi angpao dekat harraz.. alahai.. baiknya Lee dan Liew ni.. Thank You sebab still remember me..

Apa-apa pun.. Hope persahabatan kita berpanjangan sampai bila-bila yea.. Selain tu TB nak tujukan ucapan ni pada rakan chines lain yang TB kenal semasa zaman kerja dulu iaitu Ah Boon, Ah Seng, sape lagi.. haha.. tak ingat sangat dah.. 6 tahun berlalu kot.. huhuhu..

Tak lupa juga nak tuju gak kat Mr dan Mrs Lim .. thank you sebab sporting ..

To all those celebrating both here and around the world, we wish you a very happy Chinese New Year! #HappyChineseNewYear #CNY #Yearofthedog 

14 Februari 2018

REVIEW SET SYAMPU BUNGA ROSE ( SYAMPU & PERAPI ) DAN SABUN SIREH SUZYHONEYHERBS


REVIEW SET SYAMPU BUNGA ROSE
( SYAMPU & PERAPI ) DAN SABUN SIREH SUZYHONEYHERBS


Hai.. hari ni TB nak bercerita tentang produk tempatan yang dihasilkan berasaskan 100% bahan natural & homemade oleh Suzy Honey Herbs yang mementingkan penggunaan bahan-bahan yang pure tanpa bahan kimia disamping dalam masa yang sama memperkenalkan herba-herba Malaysia yang hebat yang kebanyakan anak muda masa kini tidak tahu dan belum pernah dengar .

Betul tak? ramai juga generasi masa kini semakin melupakan herba-herba yang dahulunya digunakan oleh nenek moyang kita dan ada juga yang tak pernah dengar lansung tentang herba-herba yang disebutkan.. 

hehehe.. its ok.. Zaman sekarang ni memang agak susah nak mendapatkan herba-herba hebat ni, sebab nak kena menjelajahi hutan belantara bagai, siapa yang sanggup ye tak?

Oleh itu kita sepatutnya berterima kasih atas usaha murni owner produk Suzy Honey Herbs ini kerana berjaya mengeluarkan produk yang diperbuat dari bahan semulajadi serta herba-herba yang susah didapati sekaligus memudahkan pengguna seperti TB mendapatkan produk seperti ini .

Ok lah.. tak nak melalut panjang lebar, TB sebenarnya nak share dengan korang tentang 2 produk dari Suzy Honey Herbs  iaitu Set Syampu Bunga Rose & Perapi Rambut Bunga Rose Suzyhoney dan Sabun Sireh Suzy Honey Herbs .

贍•●♥ 聘̵̡訙̵̨̄品 ♥●•贍·˙˜”*°•.·贍•●♥ 聘̵̡訙̵̨̄品 ♥●•贍·˙贍•●♥ 聘̵̡訙̵̨̄品 ♥●•贍·
SET SYAMPU RAMBUT BUNGA ROSE 
& PERAPI RAMBUT BUNGA ROSE
贍•●♥ 聘̵̡訙̵̨̄品 ♥●•贍·˙˜”*°•.·贍•●♥ 聘̵̡訙̵̨̄品 ♥●•贍·˙贍•●♥ 聘̵̡訙̵̨̄品 ♥●•贍·


Partama sekali TB nak cerita tentang syampu dulu yea..  Haaa.. TB ni ada masalah rambut berkelemumur dan kulit kepala berminyak, dah cuba macam-macam syampu tapi tak serasi.. Sampailah jumpa satu syampu tu TB rasa sesuai dengan TB dan takut pula nak cuba syampu-syampu lain dipasaran,

Namun bila tengok Set Syampu dan Perapi Bunga Rose dari Suzyhoney herbs TB rasa tertarik nak mencuba sebab tahu bahan-bahan yang digunakan untuk menghasilkan syampu ni adalah dari bahan semulajadi.. So, TB tak risau sangat sebab sure serasi dengan kulit sensitif TB ni kan.. 
MASALAH RAMBUT SELESAI DENGAN
SYAMPU BUNGA ROSE & PERAPI BUNGA ROSE SUZYHONEY
Dan setelah berberapa kali TB guna set ni.. TB rasa best sangat sebab kulit kepala dah tak berminyak sangat macam sebelum ni dan tak rasa gatal-gatal seperti selalu, dan paling penting masa mandi tu rasa sejuk je kepala, nak pulak lepas mandi tu wangi sangat rambut TB .. terasia macam satu badan bau bunga rose pulak...hahaha.. 

So.. TB suka Set Syampu Bunga Rose dan Perapi Rambut Bunga Rose   ni.. lagipun serasi dengan kulit kepala TB.. Fuh.. nasib baik.. lega la kan.. sebab sebelum ni pernah lah cuba-cuba syampu lain, kulit kepala jadi makin kering dan berkelemumur.. tapi yang ni tak macam tu .. bagus.. Alhamdulillah.. 

Isi kandungan dalam SET SYAMPU RAMBUT BUNGA ROSE & PERAPI RAMBUT BUNGA ROSE ni ialah 100ml setiap botol dan absolutely 100% Natural yea!

Formula Terbaik Set Syampu Rambut Bunga Rose dan Perapi Bunga Rose ini di adunkan dengan campuran Pati Essential Oil Premium bagi mengekalkan kesegaran dan haruman rambut .

Kandungan yang terdapat dalam Set Syampu Rose dan Perapi Rose ini ialah :

  • Virgin coconut oil
  • Rosehip oil 
  • Peppermint oil
  • Kaffirlime EO
  • Rosemary EO

Khasiat dan kelebihan :

  • Berkesan untuk memberi kelembutan dan kelembapan rambut .
  • Mengelakkan keguguran rambut
  • Sesuai untuk masalah kelemumur
  • Mengatasi masalah kegatalan kulit kepala.
  • Memberi haruman bauan Bunga Rose yang menyegarkan mengelakkan bauan hapak.
  • Sesuai untuk rambut nipis dan kering

贍•●♥ 聘̵̡訙̵̨̄品 ♥●•贍·˙˜”*°•.·贍•●♥ 聘̵̡訙̵̨̄品 ♥●•贍·˙贍•●♥ 聘̵̡訙̵̨̄品 ♥●•贍·
SABUN SIREH SUZY HONEY HERBS 
贍•●♥ 聘̵̡訙̵̨̄品 ♥●•贍·˙˜”*°•.·贍•●♥ 聘̵̡訙̵̨̄品 ♥●•贍·˙贍•●♥ 聘̵̡訙̵̨̄品 ♥●•贍·



Sabun Sireh Suzy Honey Herbs di hasilkan 100% dari daun sireh asli dan berkhasiat dalam membantu merawat :

  • Menghilangkan bau badan dan bahagian keintiman wanita.
  • Menegangkan otot Vagina
  • Merawat keputihan.
  • Merawat masalah jerawat badan.
  • Menegang dan melicinkan kulit badan.
  • Bertindak sebagai antiseptik mematikan kuman.
  • Menghilangkan gatal -gatal kulit.

Haa.. TB dah try sabun Sireh ni .. bila basuh muka dengan sabun sireh ni ada bau sireh yang kuat mungkin sebab kandungan sirehnya yang mantop dalam sabun ni kan.. So, untuk bahagian wajah TB pakai sikit je buih sabun ni dan TB rasa kulit TB macam tegang je lepas guna sabun ni..

Begitu juga pada badan.. haa.. kulit rasa tegang dan anjal.. mungkin sebab sirih tu punya khasiat yang bertindak menegangkan kulit.. Takpe.. korang boleh try beli dan cuba sebab TB tak reti nak citer rasa best guna sabun ni.. hehe..

Oh ya.. bukan sabun sirih ni je yang ada dijual tau, malah ada banyak lagi sabun yang dikeluarkan oleh Suzy honey herbs ni antaranya ialah Sabun herba seperti Sabun Daun Gelenggang, Sabun Neem atau Daun Semambu, Sabun Kunyit, Sabun Kopi Skrup, Sabun Mewangi Suzy Honey, Sabun Aura Suzy Honey dan Sabun Daun Bidara

Dan selain itu Suzy Honey herbs juga mengeluarkan Syampu dan Perapi Herba untuk rawatan rambut yang bermasalah serta, juga ada jamu dan masker yang sudah tentunya dibuat dengan bahan semulajadi yang menggunakan herba terpilih dan yang paling penting Suzy Honey Herbs ni adalah produk tempatan yang 100℅ asli tanpa kimia serta produk Muslim yang diyakini Halal.

Oh ya.. lupa nak cerita.. Bagi wanita yang semenangnya memilih untuk menjalani tempoh berpantang secara tradisional, tapi tak tahu mana nak dapatkan set herba berpantang, haaa.. Suzy honey Herbs juga ada mengeluarkan set herba selepas bersalin yang sangat baik untuk memperbaiki dalaman wanita selepas bersalin.. cubalah!

Ok lah.. sebelum terlupa TB nak bagi tahu harga untuk Set Syampu dan perapi Bunga Rose diatas ialah RM55 sahaja satu set.. dan kalau nak beli sabun Sireh tu pulak harganya hanyalah RM18 sahaja yea.. tahan lama.. dan berbau wangi je badan..

Oh ya.. sabun-sabun yang TB senaraikan diatas harga tak sama yea.. Sabun-sabun herba Suzy Honey Herbs berharga RM 18 sahaja setiap buku . Cuma Sabun Aura dan Sabun mewangi tu lain harga .

TB rasa tertarik nak mencuba Sabun Aura dan Sabun Mewangi yang berharga RM 25 tu.. Tapi nantilah TB survey-survey kat website dibawah ni .. hehe.. 

Laman web : 
www.suzyhoney.com




Untuk yang berminat menjadi dropship dan agent juga amat di alu-alukan dengan menghubungi ADMIN dari mana-mana pautan di atas

atau boleh terus contact / WhatsApp: 
016-4229686

#produkreview
#homemade
#sabunorganik #setsyampudanperapirambutbungarose #syampudanperapibungarose #syampubungarosesuzyhoney #perapibungarossuzyhoney #sabunsirehsuzyhoneyherbs
#lifestyleblogger
#beautyblogger
#bloggerMY
#bloggermalaysia
#jamutradisional
#suzyhoneyherbs #reviewsuzyhoneyherbs
#sabunorganik
#jamutradisional
#suzyhoneyherbs
#reviewsuzyhoneyherbs 




12 Februari 2018

RESEPI KUIH TEPUNG PELITA MUDAH SANGAT!



RESEPI KUIH TEPUNG PELITA MUDAH SANGAT!


Haa... ni satu lagu resepi teman dah pernah cuba dulu.. Tapi tak berapa nak jadi sebab teman tak guna pengukus sebelum ni.. hanya sejukkan dan letak dalam peti sejuk.. Hubby kata rasa dah ada.. cuma lembik.. huhuhu.. adoi.. teringin nak makan punya pasal la tu.. sampai tak kira, cukup ke tak peralatan nak buat kuih ni.. haha.. hari ni TB rasa nak try buat lagi kuih Tgepung Pelita ni.. seba  tengok resepi kat Azie Kitchen ni macam mudah sangat! tapi itulah.. terpaksa guna cara moden sebab daun pisang takde.. then kena pulak bekas pun takde.. so, TB buat bekas transparent yang besar tu terus la kot.. hasilnya.. huhuhu.. silalah tengok nanti teman tepek gambo.. 

Lapisan Hijau:
1/2 cawan tepung beras
Secubit kapur makan
2 cawan air daun pandan 

Cara cara: 
Kisar 4-5 helai daun pandan untuk dijadikan air daun pandan secukupnya. Campur kesemua bahan untuk lapisan hijau. Panaskan periuk pengukus sehingga airnya mendidih. 

Susun bekas daun pisang dalam periuk pengukus. Isikan satu sudu kecil gula ke dalam bekas kemudian baru dituangkan campuran tadi sebanyak 1/3 penuh. 

Kukus selama 15 minit. Setelah masak, tuangkan pula adunan lapisan atas di atasnya. 

Lapisan Santan
1/2 cawan tepung beras
2 1/2 cawan santan 
Secubit garam

Cara cara;
Satukan semua bahan di atas dan masak atas dapur sambil dikacau sehingga keluar wap. Tuang ke atas lapisan hijau tadi dan kukus dalam 10 minit. 

Nota :
Boleh juga jika mahu terus tuang lapisan santan tanpa perlu dimasak terlebih dahulu.

Opsssss.. TB jumpa lagi satu resepi yang lagi mudah! just tengok gambar pun dah faham cara nak buat.. siap ada cara nak buat dia punya bekas tu.. guna daun pandan.. haa.. jom tengok.. klik kat bawah ni yea..


Note : Gambar atas ekstrak from google ye





Innity Mobile