04 Jun 2018

RESEPI KEK BATIK MUDAH DAN SEDAP!


Resipi Kek Batik Mudah dan Sedap!


Resipi Kek Batik, Haa.. TB teringin nak try buat kek batik ni.. sebab simple je cara buatnya kan.. Tapi kena la beli bahan-bahannya dulu.. Setakat Milo dan Buttercup tu selalu la TB ada stok .. tapi serbuk koko dan biskut marie tu la pulak nak ekna beli.. huhu.. nak pesan kat hubby kang hubby pot-pet pot-pet lak.. hemm.. order onlien boleh tak? hehehe..

Oh ya.. bagi sesiapa yang belum pernah dengar atau rasa kek batik ni, kalau nak tahu Kek batik adalah dessert yang sangat sesuai dihidangkan bila-bila masa pun. 

Ada 2 jenis resipi kek batik iaitu menggunakan telur atau tanpa telur. 

Kalau resipi yang banyak telur, salutan kek batik agak kenyal dan tidak melekat. 

Jika tanpa telur pula, salutan coklat akan sedikit melekat perlu direhatkan semalaman di dalam peti ais sehingga set atau beku kemudian baru dipotong kepada kiub kecil dengan cantik dan kemas untuk dihidangkan. 

Boleh tabur chocolate rice atau kekacang yang korang suka di bahagian lapisan paling atas sebelum disejukkan semalaman untuk lebih kelihatan cantik dan menarik.

Haaa.. TB dengar senang je nak buatnya tapi TB nak juga tepek resepinya kat sini.. Resepi ni dari Che Nom .. Haa... boleh la cuba lepas ni.. kornag pun jom lah try.. Selamat mencuba :)

Masa Penyediaan: 15 minit | Memasak: 10 minit | Keseluruhan: 25 minit

Jumlah Hidangan : 5 orang

Resipi Kek Batik
Bahan-Bahan: 
1 pek biskut Marie 
250g mentega/butter 
200g serbuk Milo 
3 sudu besar serbuk koko, ayak 
3/4 tin susu pekat 

Cara Penyediaan: 
Lapik loyang dengan kertas parchment atau kertas baking supaya apabila sejuk nanti mudah dikeluarkan. Che Nom guna loyang berukuran 8"x8". 
Potong butter kepada kiub. Panaskan butter di dalam periuk dan di atas api sederhana sehingga cair. 
Masukkan serbuk milo, susu pekat dan serbuk koko. Kacau sehingga pekat sebati. 
Susun biskut Marie dalam loyang kemudian sendukkan adunan coklat dan sapu rata sebagai lapisan atas. 
Susun berselang seli lapis biskut Marie dan adunan coklat sehingga habis. 
Sejukkan di dalam peti ais semalaman. Keluarkan dan potong untuk dihidangkan. 

Tips 
Jenis butter yang digunakan akan mempengaruhi rasa kek batik. Gunakan 1 buku butter jenama Buttercup. Jika guna pure butter yang mahal, rasa akan lebih berlemak dan rich. Boleh juga jika digantikan butter dengan majerin, sedap dan tiada sebarang masalah cuma rasa kek batik akan sedikit berbeza. 






Seorang yang sukakan kucing, seoarang yang cerewet tetapi akan bersyukur dengan apa yang dimiliki.. seorang yang akan berusaha mendapatkan apa yang diidamkan. dengan titik peluh sendiri..seorang yang tak suka dicabar.. pantang dicabar

Related Posts

1 ulasan:

  1. ini tak kira apa lapisan umur.. kalo dihidangkan mesti tak tolak punya. sedap sehingga menjilat jari =D

    BalasPadam

٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥
adik2, kakak2, abg2, ibu2, bapak2, pakcik2, dato2, tan sri2, maceh sebab sudi singgah n follow, meh lea komen sekali yea.. u olz mmg da gajus eh silap da gojes in da world lah! thanxxxx.. muah3 100000000000X buat u olz...!
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ ٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥