Innity 1

Nuff

04 Jun 2018

RESEPI PUDING AISKRIM OREO MUDAH DAN SEDAP!


RESEPI PUDING AISKRIM OREO MUDAH DAN SEDAP!


Resepi Puding Aiskrim Oreo, selain no bake cake iaitu cake oreo, TB nak sangat try yang ni.. sebab nampak sedap kan.. sape tak suka kek rasa oreo tu kan.. TB pun teringin nak buat.. apa-apa pun bahan kenalah ada.. takpe.. nanti harraz dah besar dan boleh makan manis-manis dah (masih dikawal) mama boleh buatkan.. apa-apa pun tepek resepi kat sini dulu.. resepi mudah yang menggunakan Biskut Oreo, Aiskrim, Susu cair dan agar-agar sebagai bahan asas, resepi yang pasti menjadi kegemaran keluarga. 

Masa Penyediaan: 15 Minit | Memasak: 20 Minit | Keseluruhan: 35 minit

Jumlah Hidangan : 20

Bahan-Bahan:
1 paket agar-agar tali
1 tin susu cair
1250 ml air
100 gram gula
2 biji telur (xnak letak pun xpe, letak 1 biji pun boleh)
1 bungkus biskut Oreo (Packing yg harga RM2.90)
Aiskrim (x kisah perisa ape pun. Saya guna perisa vanila)
sedikit esen vanila (nak hilangkan bau hanyir telur. kalau, kalau tak letak telur tak payah bubuh esen)


Cara Penyediaan:
Basuh agar2 tali kemudian masak agar2 tadi bersama 1250 ml air diatas dapur dengan api yang sederhana. masukan gula dan kacau perlahan2.
Oreo dikisar dalam pengisar kering.
Kisar susu cair bersama aiskrim, telur dan esen vanila.
Bila agar-agar yang dimasak tadi dah larut sebati masukkan bahan yang diblend tadi (susu cair+telur+aiskrim) dan kacau perlahan hinga sebati...kemudian masukan oreo yg dikisar... kacau lagi biar mendidih sekejap dan padamkan api.
Bolehlah kemudiannya disejukan dlm acuan ataupun loyang
Dah beku bolehlah dipotong2 , makan sejuk2 lagi sedap


Seorang yang sukakan kucing, seoarang yang cerewet tetapi akan bersyukur dengan apa yang dimiliki.. seorang yang akan berusaha mendapatkan apa yang diidamkan. dengan titik peluh sendiri..seorang yang tak suka dicabar.. pantang dicabar

Related Posts

2 ulasan:

  1. thanks for the share..menarik ntuk dcuba...

    BalasPadam
  2. CT save eeh recipe. tengah kumpul2 recipe agar2 ni nak buat time raya. antara dessert yang wajib ada everyday kalo orang datang. tahun ni nak pelbagaikan sikit.. thank u share =D

    BalasPadam

٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥
adik2, kakak2, abg2, ibu2, bapak2, pakcik2, dato2, tan sri2, maceh sebab sudi singgah n follow, meh lea komen sekali yea.. u olz mmg da gajus eh silap da gojes in da world lah! thanxxxx.. muah3 100000000000X buat u olz...!
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ ٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥

Innity Mobile