Innity 1

Nuff

17 Ogos 2018

PERKEMBANGAN HARRAZ SEMASA 1Y 8M - JULAI 2018


PERKEMBANGAN HARRAZ
SEMASA 1Y 8M - JULAI 2018


Bulan Jun hari tu TB ada cerita tentang perkembangan Harraz masa umur 1y 7m (19 bulan), memandangkan kali ni harraz dah masuk 20 bulan ( 1y 8m) TB nak share pula perkembangan harraz selepas sebulan.. huhu..

TB saja tepek perkembangan harraz yang lepas kat sini, nak tengok apa yang berubah.. huhu.. kadang-kadang tak sedar anak-anak dah makin besar, mama pula makin tua.. kenangan-kenangan macam ni patutnya TB abadikan awal-awal lagi.. huhu..

Huruf & Nombor Yang Harraz Dah Kenal
Umur ketika ini : 1y 6m ( Jun 2018), dan tulisan berwarna Biru tu untuk bulan ni punya progress.. 



HURUF

A - Dah Pandai sebut dan kenal
B - Dah Pandai sebut dan kenal
C - Dah Pandai sebut dan kenal
D - Dah Pandai sebut dan kenal
E -  Dah Pandai sebut dan kenal
F -  Dah Pandai sebut dan kenal
G - Dah Pandai sebut dan kenal 
H - Dah Pandai sebut dan kenal
I - Dah Pandai sebut dan kenal
J - Dah Pandai sebut dan kenal
K - Dah Pandai sebut dan kenal
L - Dah Pandai sebut dan kenal
M - Dah Pandai sebut dan kenal
N - Dah Pandai sebut dan kenal
O - Dah Pandai sebut dan kenal
P - Dah Pandai sebut dan kenal
Q - Dulu dia sebut "Kwok" Tapi sekarang dah pandai sebut Q 
R - Dah Pandai sebut dan kenal
S - Dah Pandai sebut dan kenal
T - Dah Pandai sebut dan kenal
U - Dah Pandai sebut dan kenal
V - Dah Pandai sebut dan kenal
W - Dah Pandai sebut dan kenal
X - Dah Pandai sebut dan kenal
Y - Dah Pandai sebut dan kenal
Z - Dah Pandai sebut dan kenal





NOMBOR 

1 - Dah Pandai sebut dan kenal
2 - Dah Pandai sebut dan kenal
3 - Dah Pandai sebut dan kenal
4 - Dah Pandai sebut dan kenal
5 - Dah Pandai sebut dan kenal
6 - Dah Pandai sebut dan kenal
7 - Dah Pandai sebut dan kenal
8 - Dah Pandai sebut dan kenal
9 - Dah Pandai sebut dan kenal
10 - Dah Pandai sebut dan kenal


COLOR N SHAPE
Masa bulan Julai 2018 ni jugak Harraz start kenal shape & color .. 





Color yang Harraz kenal dan pandai sebut :
RED 
GREEN
YELLOW
PURPLE
ORANGE
GREY
PINK
BLACK

Tapi.. hahaha.. taktau nape dia tak boleh sebut BLUE lagi.. TB pun tak reti nak buat intonasi macam mana bila harraz sebut blue tu.. macam mendengus.. takde bunyi blue lansung.. haha.. takpe.. bulan depan harraz pandailah sebut BLUE.. insyaAllah.. 

Haa.. warna lain yang Harraz tak pernah sebut lagi ialah :
BLACK - tapi harraz kenal black ni bila TB tanya mana Black? dia tunjuk barang mainan dia yang berwarna hitam.. 

WHITE - Seingat TB tak pernah dengar atau tunjuk kat harraz sebab jarang ada mainan dia yang warna putih.. huhu.. kena ajar ni.. baru perasan.. haha

Warna-warna lain macam belum pernah dengar dia sebut lagi.. macam BROWN takde banyak kaler brown kat rumah ni.. mungkin kena ajar nanti.. huhu.. 

Shape Yang Harraz dan Kenal & Pandai Sebut :
Baru 5 ni.. hehehe.. yang lain pun dia kenal dah tapi sebutan tu je macam tak clear lagi so, TB anggap belum sampai progres lagi yea.. hehe.. cuma yang 5 bawah ni dia sebut lancar dan jelas.. 
STAR
OVUL
SQUARE
HEART
CIRCLE
DIAMOND
HEXAGON - harraz sebut Heksegan (kikiki)

Shape yang Harraz Kenal Tapi Sebut tak Jelas :
CRESENT (bulan sabit)
RECTANGLE
TRIANGLE

Oh ya.. Ada satu buku shapes tu harraz suka tengok dan tarik tangan TB suruh baca kan.. entah berapa kali.. haha.. tengok-tengok dia hafal pulak.. TB share buku kegemaran dia kat sini.. huhu..




Inilah buku nya.. huhuhu.. comel kan.. gemok2 buku nya.. tapi sayang.. ada satu tu dah rosak sikit sebab harraz pi rendam dalam bekas air minum kucen... huwaaa.. 



Yang ni pulak Harraz dah pandai masukkan ke tempat dia, tapi tu la.. bila tak boleh masukkan dia stress dan marah kita pulak.. hahahaha.. apsalll..


PERKEMBANGAN LAIN

- Harraz Pandai Sebut Papa .. tunjuk Papa bila Mama tanya Papa mana.. Tapi bila Papa tanya Mama mana.. dia taknak pun tunjuk mama.. grrrr.. ni yang jeles ni.. huwaaaa.. Sekarang Harraz panggil papa nya ABAM .. adoi.. terikut mama dia panggil la tu.. 

- Harraz pandai dah sarung sandal nya sendiri sambil sebut shoes .. itu tandanya dia mintak bawak dia jalan-jalan.. aiyoo.. 

- Harraz kenal nama benda atau haiwan yang ada dalam buku ABC dia tu.. di tengoknya setiap hari.. sampai lunyai jadinya buku tu.. dan kadang-kadang dia tunjuk mana yang dia kenal tu.. terkejut jugak TB.. Alhamdulillah.. moga anak mama ni mudah serap ilmu2 yang ada.. Aamiinn

Banyak lagi perkembangan harraz yang TB nak share sini.. nanti TB nak update buat kenangan untuk harraz.. 






Seorang yang sukakan kucing, seoarang yang cerewet tetapi akan bersyukur dengan apa yang dimiliki.. seorang yang akan berusaha mendapatkan apa yang diidamkan. dengan titik peluh sendiri..seorang yang tak suka dicabar.. pantang dicabar

Related Posts

4 ulasan:

  1. semoga besar sihat dan soleh.. pandai dia banyak da tahu =)

    BalasPadam
  2. slowly but surely ok nanti...anak buah sally pun slow sikit bercakap...butir tak keluar kecuali benda biasa la macam makan, mak ayah dia, nanny dia..huhu..go go harraz!

    BalasPadam
  3. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Apakah Anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ untuk info selengkapnya.
    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    BalasPadam
  4. wahhhh besar dah harraz...

    BalasPadam

٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥
adik2, kakak2, abg2, ibu2, bapak2, pakcik2, dato2, tan sri2, maceh sebab sudi singgah n follow, meh lea komen sekali yea.. u olz mmg da gajus eh silap da gojes in da world lah! thanxxxx.. muah3 100000000000X buat u olz...!
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ ٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥

Innity Mobile