Nuff

29 Mac 2019

Cebion Vitamin C 1000mg Effervescent Yang Mudah disediakan .


Cebion Vitamin C 1000mg Effervescent
Yang Mudah disediakan 


Cebion effervescent vitamin C + Calcium adalah formulasi 2-dalam-1 yang membantu menguatkan sistem imun dan tulang, gigi, gusi serta keseluruhan kesihatan umum. Selain itu, dengan kombinasi vitamin C, ia meningkatkan penyerapan kalsium ke dalam badan.

Vitamin C adalah salah satu antioksidan yang paling popular dan suplemen vitamin yang diketahui manusia, dan untuk alasan yang baik.

Vitamin C diperlukan untuk pertumbuhan dan pembaikan tisu di semua bahagian badan anda dan merupakan bahan penting dalam pembentukan kolagen, protein penting yang membantu dalam pengeluaran kulit, tisu, tendon, ligamen dan saluran darah. Kami memerlukan Vitamin C untuk penyembuhan luka, dan untuk pembaikan dan penyelenggaraan tulang rawan, tulang, dan gigi.

Badan kita tidak mengeluarkan Vitamin C sendiri. Ia juga tidak menyimpan Vitamin C. Oleh itu, penting untuk memasukkan makanan dengan banyak Vitamin C dalam diet harian anda.

Komposisi:
Setiap tablet mengandungi Vitamin C (asid askorbik) 1000mg.

Cara - Cara : 
Larutkan satu tablet dalam segelas air. Tablet-tablet effervescent yang mudah di sediakan .



APA ITU GERANIUM / GERANIUM ESSENTIAL OIL DAN APA MANFAAT SERTA KEGUNAANNYA

APA ITU GERANIUM / GERANIUM ESSENTIAL OIL
DAN APA MANFAAT SERTA KEGUNAANNYA 


Geranium oil (minyak geranium) umumnya kebanyakan digunakan sebagai elemen dalam aromaterapi bagi tujuan manfaat kesehatan.

Minyak ini digunakan sebagai pengubatan holistik untuk meningkatkan kesehatan fisik, mental dan emosional.

Telah digunakan oleh orang Mesir untuk mempromosikan kecantikan kulit, minyak geranium kini digunakan untuk mengubati jerawat, mengurangi peradangan, mengurangi kecemasan dan keseimbangan hormon.

Minyak beraroma harum ini juga dapat menenangkan hati, mengurangi kelelahan dan meningkatkan kesihatan emosional.

Geranium oil (minyak geranium) tidak beracun, tidak mengiritasi dan memiliki sifat terapeutik termasuk sebagai antidepresan, antiseptik dan penyembuh luka.

Minyak geranium mungkin merupakan salah satu minyak terbaik untuk masalah dermatologi seperti kulit berminyak, eksim, dan dermatitis.

Minyak geranium diekstrak melalui destilasi wap dari batang dan daun tanaman geranium.

Komponen utama minyak ini termasuk alpha pinene, myrcene, limonene, menthone, linalool, geranyl acetate, citronellol, geraniol dan geranyl butyrate.


Manfaat Geranium Oil

Beberapa manfaat geranium essential oil (minyak esensial geranium) paling umum adalah:
  1. Menyeimbangkan hormon
  2. Meredakan stres
  3. Mengurangi depresi
  4. Mengurangi peradangan
  5. Meningkatkan sirkulasi darah
  6. Meredakan efek menopause
  7. Meningkatkan kesehatan gigi
  8. Mengurangi tekanan darah
  9. Manfaat pada kesehatan kulit
  10. Meningkatkan kesehatan gigi
  11. Penggunaan Geranium Oil

1. Mengurangi Kedutan

Karena memiliki sifat sebagai astringent, minyak geranium dapat menginduksi kontraksi di beberapa bahagian tubuh.

Minyak ini mampu meminimalkan kedutan dengan mengencangkan kulit wajah dan memperlambat efek penuaan.

Tambahkan dua titis minyak geranium pada lotion wajah dan gunakan dua kali sehari.

Setelah satu atau dua minggu, Anda akan melihat kesan kedutan mulai pudar.

2. Mengencangkan Otot

Geranium oil (minyak geranium) membantu mengencangkan otot kerana sifat astringent yang dimilikinya.

Minyak ini dapat mencegah otot dan kulit kendur, serta mengencangkan bahagian perut.

Buat minyak pijat dengan mencampur lima titis minyak geranium dengan satu sudu minyak jojoba dan pijatkan ke kulit, dengan memfokuskan pada otot-otot.

3. Melawan Infeksi

Sifat antibakteri yang ditemukan dalam minyak geranium membantu melindungi tubuh dari infeksi.

Minyak geranium dapat menghentikan bakteria tumbuh di kulit, seperti pada luka.

Untuk melakukan hal ini, gosokkan dua titis minyak geranium ke daerah yang terkena dan tutup dengan dengan kain kasa.

Ulangi prosedur ini dua kali sehari sampai luka menjadi sembuh.

Saat menggunakan minyak geranium untuk melawan infeksi eksternal, sistem kekebalan tubuh dapat fokus pada fungsi internal dan membuat Anda lebih sihat.

Kutu air, misalnya, adalah infeksi bakteria yang dapat disembuhkan dengan minyak geranium.

Untuk melakukan hal ini, tambahkan beberapa titis minyak geranium pada besen air hangat dan garam hangat untuk merendam kaki.

Lakukan dua kali sehari untuk hasil terbaik.

4. Membantu Penyembuhan Luka

Geranium oil (minyak geranium) membantu mempercepat proses penyembuhan luka dan kesan pembedahan.

Minyak ini juga membantu memudarkan bekas luka dan bintik-bintik lain pada kulit dengan cepat.

Kerana memiliki sifat penyembuhan kuat, minyak geranium meningkatkan sirkulasi darah di bawah permukaan kulit sehingga membantu penyembuhan bintik-bintik yang disebabkan oleh jerawat, luka, luka bedah atau iritasi kulit.

5. Memicu Pembekuan Darah

Minyak geranium (geranium oil) memicu kontraksi pembuluh darah, sehingga membantu menghentikan aliran darah serta mempercepat pembentukan bekuan darah.

Minyak ini membantu penyembuhan luka atau kesan pembedahan dan mencegah racun memasuki tubuh.

Minyak geranium bahkan membantu mencegah buasir.


6. Membantu Pertumbuhan Sel

Minyak geranium mempromosikan pertumbuhan sel membantu kitar semula sel-sel mati dan membantu penjanaan semula sel-sel baru.

Minyak ini memungkinkan metabolisme tubuh bekerja lebih efektif.

Dengan menggunakan minyak geranium dalam diffuser atau vaporizer, Anda dapat mengambil keuntungan dari manfaat luar biasa ini.

7. Meningkatkan Pembuangan Air Kecil

Peningkatan pembuangan air kecil bererti elok untuk menyahkan racun dalam tubuh.

Geranium oil (minyak geranium) bersifat diuretik, sehingga meningkatkan frekuensi membuang air kecil.

Semasa membuang air kecil, tubuh melepaskan bahan kimia beracun, logam berat, gula, natrium dan polutan.

Membuang air kecil juga menghilangkan lebihan cairan hempedu dan asam dari lambung.


8. Deodoran Semulajadi

Minyak geranium membantu melancarkan peredaran darah.

Substansi geranium dapat keluar dari tubuh melalui keringat, sehingga membuat keringat akan berbau seperti bunga!

Karena memiliki sifat antibakteri, minyak geranium membantu menghilangkan bau tubuh dan dapat digunakan sebagai natural deodoran 

Bau seperti mawar dari minyak geranium adalah cara sempurna untuk membuat Anda berbau segar setiap hari.

Tambahkan lima titis minyak geranium pada botol spray dan campurkan dengan lima sudu besar air.

Ini adalah perfume semulajadi yang dapat Anda gunakan setiap hari.

9. Mencegah Dementia dan Penyakit Alzheimer

Geranium oil (minyak geranium) terbukti memicu sel mikroglia, yang melepaskan agen pro-inflamasi, yang melawan peradangan di jalur saraf sehingga mencegah pembentukan penyakit neuro-degeneratif.

Minyak geranium bekerja dengan kimia alami otak untuk mencegah kondisi menakutkan yang menyebabkan hilangnya memori.



10. Mempercantik Kulit

Minyak geranium membantu dalam pengubatan jerawat, dermatitis dan penyakit kulit.

Campurkan satu sudu teh minyak kelapa dengan lima titis minyak geranium, kemudian gosokkan ke daerah yang terinfeksi dua kali sehari sampai Anda melihat hasilnya.

Anda juga dapat menambahkan dua tetes minyak geranium pada sabun atau pencuci wajah harian.

11. Mencegah Infeksi Saluran Pernafasan

Geranium oil (minyak geranium) dapat mencegah infeksi hidung dan tekak kerana mengandungi beberapa bahan kimia yang memiliki efek antibiotik.

Ketika disapu pada hidung atau tekak secara topikal, minyak ini memiliki efek menenangkan dan akan mengurangi rasa sakit.

Untuk mengambil keuntungan dari manfaat ini, Anda bisa menggunakan diffuser, menghidu bau minyak geranium dua kali sehari, atau menggosok minyak pada tekak dan di bawah lubang hidung.

12. Mengurangi Nyeri

Geranium oil (minyak geranium) memiliki kekuatan untuk melawan rasa sakit saraf ketika dioleskan pada kulit.

Kajian menunjukkan menyapu minyak geranium pada kulit secara signifikan dapat mengurangi rasa sakit yang mengiringi herpes zoster, suatu kondisi yang disebabkan oleh virus herpes.

Penelitian menunjukkan kekuatan (konsentrasi) produk yang digunakan memiliki pengaruh.

Ertinya, minyak geranium pada konsentrasi 100% sekitar dua kali lebih efektif dibanding minyak pada konsentrasi 50%

Untuk melawan nyeri saraf dengan minyak geranium, buat minyak urutan dengan tiga titiss minyak geranium dicampur dengan satu sudu besar minyak kelapa.

Pijatkan campuran pada kulit, dengan fokus pada daerah di mana Anda merasa sakit atau tegang.


13. Meningkatkan Fungsi Mental

Geranium oil (minyak geranium) memiliki kekuatan meningkatkan fungsi mental dan menaikkan semangat.

Minyak ini juga dikatakan dapat membantu orang yang menderita depresi, kecemasan dan kemarahan.

Bau manis dan bunga pada minyak geranium mampu menenangkan tubuh dan pikiran.

14. Agen Anti-inflamasi

Keradangan telah dikaitkan dengan hampir semua keadaan kesihatan, sehingga ia menjadi fokus oleh banyak kajian.

Penelitian menunjukkan minyak esensial geranium memiliki potensi signifikan sebagai ubat anti-inflamasi yang lebih aman.


Minyak geranium menghalang tindak balas keradangan pada kulit dan membantu tubuh melawan banyak masalah kesihatan.

Arthritis, misalnya, adalah peradangan pada sendi, manakala penyakit jantung adalah peradangan pada arteri.

Alih-alih mengambil obat untuk mengurangi nyeri sendi atau kolesterol, mengurangi peradangan bisa menjadi solusi atas masalah ini.

Pengambilan ubat bagi mengurangkan sakit sendi atau kolesterol, mengurangkan keradangan boleh menjadi penyelesaian kepada masalah ini.

Kajian pada tahun 2013 menemukan minyak geranium adalah bahan yang lebih aman dan lebih efektif untuk obat anti-inflamasi.

Kajian juga mengatakan minyak geranium mengurangi peradangan dalam tubuh, dan terdapat lebih sedikit efek samping dibanding pengubatan konvensional.

15. Pengusir Serangga

Geranium oil (minyak geranium) boleh digunakan sebagai pengusir serangga secara semulajadi. Untuk membuatnya, campurkan minyak geranium dengan air dan spray pada tempat-tempat tertentu. Anda juga dapat menambahkan baking soda ke dalam campuran ini untuk meningkatkan efeknya.

16. Mengusir Nyamuk



Selain itu bunga ini sangat elok sekali jika diletak di dalam rumah kerana bunga ini dapat mengusir nyamuk di dalam rumah. Hal ini terjadi Karena aroma dari bunga geranium dapat mengusir nyamuk di dalam rumah.

Efek Samping Geranium Oil


  1. Geranium oil (minyak geranium) biasanya disapu pada kulit. Terdapat juga pengguna yang mengalami sensasi ruam atau terbakar. Hal terbaik adalah menguji minyak pada area kecil kulit sebelum mengoleskannya pada area yang lebih luas.
  2. Minyak geranium juga dapat menyebabkan iritasi mata jika dioleskan ke wajah.
  3. Jika mengambil minyak geranium secara oral, konsumsilah dalam jumlah kecil karena keamanan minyak ini ketika diambil dalam jumlah yang lebih besar belum diketahui.
  4. Menilik sifatnya sebagai obat penahan darah (styptic), minyak geranium berpotensi menyebabkan pembuluh darah berkontraksi dan memperlambat atau menghentikan aliran darah.
  5. Bagi mereka yang mempunyai masalah tekanan darah tinggi dan yang berisiko mengalami penyakit kardiovaskular seperti stroke, aterosklerosis dan serangan jantung perlulah berhati-hati menggunakan geranium.
  6. Minyak geranium mempengaruhi sekresi hormon, sehingga tidak disarankan digunakan oleh wanita hamil atau wanita yang sedang menyusui.
  7. Belum diketahui apakah perubahan sekresi hormon ini ditransfer ke ASI.
  8. Minyak geranium tidak boleh digunakan pada bayi dan kanak-kanak karena kulit yang masih lembut dan kemungkinan toksisitas.
  9. Praktik terbaik adalah mencampur minyak geranium dengan minyak carrier ketika menyapu ke kulit.
  10. Campurkan minyak geranium dengan minyak kelapa, jojoba atau minyak zaitun dengan nisbah sukatan yang sama.


Sumber :





Master Pasto - Hanya Panaskan 3 Minit! Now Ready To Eat !

Master Pasto - Hanya Panaskan 3 Minit! 
Now Ready To Eat !


Wah.. sana sini orang dok bercerita tentang Master Pasto ni.. Mana taknya.. mudah sangat nak makan.. hanya 3 minit je dah siap Spagetti kegemaran korang! cuma perlu panaskan sahaja dua pek yang tersedia di dalam setiap kotak spaghetti pilihan korang sama ada Bolognese, Aglio Olio atau pun Carbonara.

Master Pasto adalah hidangan gred restoran yang lazat yang dibuat dari bahan-bahan segar, tidak mengandungi bahan pengawet dan tiada MSG dan disediakan oleh the most talented chefs in Malaysia Utara yang sangat memudahkan dan mengikut citarasa korang.


Dalam setiap kotak Master Pasto , ada dua pek kedap udara yang dibungkus secara teknologi terkini yang selamat dan berkualiti di kilang Lioco Food Industries Sdn Bhd. Ia mengandungi sebungkus spaghetti dan satu lagi adalah kuah atau sos pilihan korang. Dan jangan tak percaya dalam pek sos tu terdapat isi ayam dan juga cendawan yang telah siap di masak. Spaghetti juga telah siap di rebus , jadi mudah sangat korang cuma panaskan sahaja mengikut dua kaedah iaitu letak dalam air panas mendidih selama 3 minit atau panaskan je dalam microwave ..


Master Pasto adalah ready-to-eat dan selamat yang mengandungi semua bahan semulajadi yang digunakan dalam hidangan pasta yang lazat, yang tidak mengandungi MSG, tiada pengawet dan tiada pembekuan yang diperlukan, dan hanya mengambil masa kurang dari 3 minit untuk dipanaskan semula. Paling penting, ia adalah produk HALAL.




Sesuai untuk mereka yang suka travel tu, haa.. inilah masanya nak makan sedap-sedap dan tak perlu risau status halal dia sebab memang dah confirm halal kan, tak lah susah nak mencari tempat makan halal kat luar negara tu sebab dah ada something like this yang sangat memudahkan kita.. betul tak?

Dibawah ni TB dah snap gambar 3 range spagetti Master Pasto yang TB dah try hari tu tu.. hehe.. dalam banyak-banyak ni.. semua sedap dan Ok rasa dia.. Tapi TB macam suka yang Mushroom tu.. hehehe.. Haa.. gambar kat bawah ni Mushroom la tau.. sedap..  pek dia kaler purple.. nak letak gambar tapi adoi.. kotaknya dah dikoyakkan oleh harraz.. adoii.. huhu.. so, TB tunjuk gambar spagetti ajelah yea..


Yang bawah ni pulak Spagetti Bolognese.. Pek dia kaler Merah.. 
Biasa makan yang ni kalau buat kat rumah.. Sedap!





 Haaa.. yang akhir sekali TB try .. Spagetti Aglio Olio macam kat dalam gambar bawah ni .. 
Pek dia kaler hijau tu tau.. 



Haa.. kalau yang suka berkhemah dan travel tu, senang bawak benda ni.. Kalau takde microwave, boleh je panaskan dengan cara rendamkan dua-dua pek ke dalam air panas mendidih. Lepas 3 minit .. buka dan letak dalam pinggan.. hidangkan!


TB suka ketiga-tiga sekali yang TB dah try ni.. Ia adalah hidangan paling cepat, paling mudah dan paling selamat untuk seisi keluarga. Untuk yang tiada masa nak masak-masak tu.. boleh la try dan untuk yang suka travel tu.. sesuai sangat bawak ni sebagai makanan spare kalau malam-malam lapar or malas nak keluar cari makan kan.. kadang tempat nak cari makan pun susah sebab yang halal punya susah nak jumpa kalau kita kat luar negara.. betul tak.. so, ini sangat ideal untuk korang.. #MasterPasto



Dapatkan Master Pasto sekarang!! 

Jom dapatkan Master Potato korang sendiri !


Website: 

Instagram: 

Facebook: 


Kilang pengeluar Lioco Food Industries SDN BHD beralamat di : 

11, Lengkok IKS Simpang Empat 1, 
Taman IKS Simpang Empat, 14100 Simpang Ampat,
Pulau Pinang, Malaysia.

Hubungi talian : 
+604-502 3230


#3MinuteWonder #InstantSpaghetti #MasterPasto #JustHeatandEat #3MinuteMeal #LiocoFood #MalaysiaSpaghetti #MPAglioOlio #MPMushroomCream #MPBolognese


27 Mac 2019

THROW PILLOW DARI PRINTCIOUS.COM AMAT MEMUASKAN HATI!




THROW PILLOW DARI PRINTCIOUS.COM
AMAT MEMUASKAN HATI!


Haiii.. Semua.. TB nak share kat sini tentang Throw Pillow yang TB order dekat Printcious.com hari tu.. hehehe.. eh.. tak tahu apa itu printcious? haa.. boleh baca kat entri TB yang lepas kat SINI yea.. Ini kali ke berapa entah TB order dekat printcious.. dan banyak barang TB order di website ni.. Throw Pillow pun dah ada berapa TB order termasuk throw pillow sempena Birthday Harraz dan Birthday Hubby.. Bantal bentuk LOVE untuk Birthday emak TB pun TB order dekat Printcious.. kira TB ni customer setia Printcious la kan.. huhu.. cecececece..

TB suka sangat dengan hasilnya sebab warnanya yang terang, tiada comot-comot.. bantal nya lembut.. dan kemas je buatannya.. design-design pun menepati citarasa apa yang kita nak.. dan paling penting.. masa korang edit design nak letak gambar apa tu kan.. diorang ada bagi tahu tahap kualiti gambar kita tu.. kalau terlampau kabur nanti bila print tak cantik bukan salah diorang tau.. so.. pilihlah gambar yang terang dan cantik..

Macam TB buat ni.. abah dan emak kata gambar terang dan cantik.. diorang happy sangat-sangat.. TB pun happy.. Lega hati TB dapat jugak buatkan throw pillow untuk abah dan emak.. sebab diorang dah minta lama dah.. hehehe.. Lega hati TB.. Boleh jugak bagi sebagai hadiah dan kenangan buat diorang kan.. 

Haaa.. buat korang yang rasa takde bajet nak buat jamuan besar-besar atau jamuan biasa untuk sambutan birthday korang, atau yang tiada masa terluang sebab sibuk sangat.. Ni TB cadangkan korang buat gini je.. at least ada benda kenangan di hari-hari istimewa korang kan.. TB teruja sangat bila tengok Throw Pillow hasil design TB sendiri.. siap masukkan text dan ayat-ayat dan gambar sendiri.. Siapa tak suka kan.. hahaha..


Selain tu TB ada juga tempah Mouse Pad.. Tapi TB tak guna pun sebab ada gambar harraz dan kami sefamili disitu.. hahaha.. comel je ada gambar kami dekat Mouse Pad tu.. kalau mama buat kerja boleh la tenung-tenung.. =)



Oh ya.. bagi sesiapa yang nak tempah macam apa yang TB buat ni.. boleh lah layari link-link dibawah ni.. atau terus ke website printcious.com untuk tempahan.. 

Bab penghantaran? TB berpuas hati sebab TB memang dah tahu tempoh penghantaran nya bila.. penghantaran menggunakan courier servis yang bagus.. Walau apa-apa pun bagi TB, overall puas hati.. Rasa nak order lagi je.. 

Psstt : gambar agak kabur sikit sebab barang tu sampai di kampung.. so, abah dan emak yang terima.. huhu.. maka gambar pun TB mintak diorang yang snap kan.. takpelah kan.. janji nampak gak gambar throw pillow nya kan.. hehehe.. 

Lawati Printcious di :



Website - Printcious/blog

MISI 30 JUZUK ALQURAN UNTUK HARRAZ | 9 APRIL 2016 - 17/8/2016


MISI 30 JUZUK ALQURAN UNTUK HARRAZ
| 9 APRIL 2016 - 17/8/2016 (ENTRI THROWBACK)

Entri ni dah lama terperuk dalam Draft selama 2 tahun lebih (fuh lama jugak), TB baru ternampak balik tadi masa tengah up entri tentang Doa-Doa Terbaik Untuk Anak dan Doa Isteri Solehah Untuk Suami Tercinta .. Kesemua entri-entri ni memang TB nak up lama dah, tapi disebabkan kekangan masa TB tak sempat nak edit-edit, so terperap lama lah kat draft tu jadinya.. huhu..

Ok lah.. Entri ni sebenarnya TB nak simpan untuk diri sendiri dan untuk tatapan anak kesayangan TB iaitu Harraz, Kalau dia dah besar nanti, TB nak dia tahu, TB sangat-sangat menyayangi dia..

Memang cadang juga nak up terus tapi TB tak ready lagi masa tu, terfikir macam-macam.. Nanti orang kata menunjuk ke apa kan.. Demi Allah takde pun perasaan macam tu untuk apa yang TB lakukan ni..

TB just ingin simpan buat kenangan, supaya TB ingat memori TB semasa mengandungkan harraz.. Sebenarnya rasa menyesal juga tak share yang lepas-lepas tu.. sebab banyak moment indah harraz TB dah semakin lupa (faktor umur makin tua kot.. aishh) .. So.. lepas ni nak share aje kat sini.. dan ada TB akan share kenangan semasa hari melahirkan harraz.. sebelum TB lupa segala-galanya.. hahaha.. ni pun dah tak berapa ingat dah .. baik TB curahkan dekat sini.. untuk kenangan.. 

Seperti yang TB tulis di entri sebelumnya, TB dan hubby menunggu selama 4 tahun untuk mendapatkan harraz, 4 tahun menunggu baby tak muncul-muncul lagi.. Emosi TB selalu terganggu bila terbaca post2 dari kawan-kawan yang happy mengumumkan diorang bakal jadi ibu/bapa. Dah tak terkira airmata TB mengalir mengenangkan kenapa TB masih belum dikurniakan cahayamata lagi.

Sampai TB berniat, kalaulah TB ditakdirkan mengandung, TB akan hadiahkan bakal baby dalam perut dengan bacaan 30juzuk ayat al-Quran Dan apabila Allah makbulkan doa TB, TB dah mula mengaji Al-Quran tiap-tiap malam tak kira dimana samada di rumah atau dikedai, TB akan mengaji untuk habiskan 30juzuk tu sebelum baby lahir.

TB start bacakan Al-Quran untuk baby start dari bulan TB dapat tahu TB mengandung.. dalam bulan 4/2016 .. Masa tu Harraz dah 3 minggu dalam perut TB .




















TB berdoa pada Allah.. semoga apa yang TB lakukan ini dapat menjadikan harraz ank yang membesar dengan sempurna dan menjadi anak yang soleh serta sentiasa dibawah lindunganmu Ya Allah.. 

Mama dan Papa sayang harraz sangat-sangat.. Harraz ..

Baca ini juga :


Doa Isteri Solehah Buat Suami Tercinta


Doa Isteri Solehah Buat Suami Tercinta

Saja TB letak kat sini, lepas solat boleh TB baca, selama ni TB dah ada doa yang TB dah sediakan untuk hubby tersayang, tapi doa tu tak berapa proper.. ikut TB je nak berdoa, tapi TB yakin doa tu sampai juga kepada Allah.. sebab TB berdoa sepenuh hati TB.. Namun orang kata kan lebih elok kalau doa tu tersusun ayatnya.. dan disulami dengan Ya Rahman Ya Rahim .. So, TB pun nak share kat sini jugak Doa Isteri Solehah Buat Suami Tercinta ni untuk dijadikan panduan bersama.. 
      

Ya Allah Ya Rahman Ya Rahim
Kau ampunilah dosa ku yg telah ku perbuat
Kau limpahkanlah aku dengan kesabaran yang tiada terbatas
Kau berikanlah aku kekuatan mental dan fisikal
Kau kurniakanlah aku dengan sifat keredhaan
Kau peliharalah lidahku dari kata-kata nista
Kau kuatkanlah semangatku menempuhi segala cabaranMu
Kau berikanlah aku sifat kasih sesama insan


Ya Allah
Sekiranya suami ku ini adalah pilihanMu diArash
Berilah aku kekuatan dan keyakinan untuk terus bersamanya
Sekira nya suami ku ini adalah suami yg akan membimbing tanganku dititianMu
Kurniakanlah aku sifat kasih dan redha atas segala perbuatannya
Sekiranya suami ku ini adalah bidadara untukku di JannahMu
Limpahkanlah aku dengan sifat tunduk dan tawaduk akan segala perintahnya
Sekiranya suami ku ini adalah yang terbaik untukku di DuniaMu
Peliharalah tingkah laku serta kata-kataku dari menyakiti perasaannya
Sekiranya suamiku ini jodoh yang dirahmati olehMu
Berilah aku kesabaran untuk menghadapi segala kerenah dan ragamnya


Tetapi Ya Allah
Sekiranya suami ku ini ditakdirkan bukan untuk diriku 
Kau tunjukkanlan aku jalan yg terbaik untuk aku harungi segala dugaanMu
Sekiranya suami ku tergoda dengan keindahan duniaMu
Limpahkanlah aku kesabaran untuk terus membimbingnya
Sekiranya suamiku tunduk terhadap nafsu yang melalaikan
Kurniakanlah aku kekuatanMu untuk aku memperbetulkan keadaannya
Sekiranya suami ku menyintai kesesatan
Kau pandulah aku untuk menarik dirinya keluar dari terus terlena


Ya Allah
Kau yang Maha Mengetahui apa yang terbaik untukku
Kau juga yang Maha Mengampuni segala kesilapan dan ketelanjuranku
Sekiranya aku tersilap berbuat keputusan
Bimbinglah aku ke jalan yang Engkau redhai
Sekiranya aku lalai dalam tanggungjawabku sebagai isteri
Kau hukumlah aku didunia tetapi bukan diakhiratMu
Sekiranya aku engkar dan derhaka Berikanlah aku petunjuk kearah rahmatMu

Ya Allah, sesungguhnya
Aku lemah tanpa petunjukMu
Aku buta tanpa bimbinganMu
Aku cacat tanpa hidayahMu
Aku hina tanpa RahmatMu


Ya Allah
Kuatkan hati dan semangatku
Tabahkan aku menghadapi segala cubaanMu
Jadikanlah aku isteri yang disenangi suami
Bukakanlah hatiku untuk menghayati agamaMu
Bimbinglah aku menjadi isteri solehah


Hanya padaMu Ya Allah ku pohon segala harapan
Kerana aku pasrah dengan dugaanMu
Kerana aku sedar hinanya aku
Kerana aku insan lemah yg kerap keliru
Kerana aku leka dengan keindahan duniamu
Kerana kurang kesabaran ku menghadapi cabaranMu
Kerana pendek akal ku mengharungi ujianMu


Ya Allah Ya Tuhanku…
Aku hanya ingin menjadi isteri yang dirahmati
Isteri yang dikasihi
Isteri yang solehah
Isteri yang sentiasa dihati

Amin, amin, Ya Rabbal Allamin...

Sekian.. moga ia menjadi amalan buat kita semua.. mendoakan yang terbaik untuk rumahtangga dan pasangan kita, mendoakan yang terbaik untuk anak-anak kita, mendoakan yang terbaik untuk perjalanan hidup kita agar setiap yang dilakukan diberkati Allah SWT .. Aaamiinnn.. 





TB juga ada sediakan entri untuk harraz, 




DOA-DOA YANG TERBAIK UNTUK ANAK


DOA-DOA YANG TERBAIK UNTUK ANAK

Assalammualaikum.. hari ni TB nak up entri yang ni khas untuk anak TB baca bila dah besar nanti (itupun kalau blog ni masih wujud la kan..) Harap anak mama gembira membacanya nanti yea.. Hehe.. Ok lah.. Mama mulakan dengan Bismillahirrahmanirrahim..

Masa mama mula-mula dapat tahu anak mama ni ada dalam perut mama, mama betul-betul excited sangat tau.. Macam tak percaya je ada baby dalam perut mama. Siap bergerak aktif lak tu.. Tiap-Tiap hari Mama selalu je pegang perut dan sembang dengan baby walaupun pada masa tu usia/saiz baby dalam perut masih lagi sebesar buah pear,

Teringat semasa dapat tahu je mengandung, Mama dah start standby macam-macam untuk jaga kesihatan baby dalam kandungan . Almaklumlah.. lama tau mama tunggu baby. 4 tahun mama dengan papa tunggu baby tak muncul-muncul lagi.. Emosi mama selalu terganggu bila terbaca post2 dari kawan-kawan yang happy mengumumkan diorang bakal jadi ibu/bapa. Dah tak terkira airmata mama mengalir mengenangkan kenapa mama masih belum dikurniakan cahayamata lagi.

Sampai mama berniat, kalaulah mama ditakdirkan mengandung, mama nak hadiahkan baby mama bacaan 30juzuk ayat al-Quran untuk bakal baby mama nanti. Dan apabila Allah makbulkan doa mama, mama dah mula mengaji Al-Quran tiap-tiap malam tak kira dimana samada di rumah atau dikedai, mama akan mengaji untuk habiskan 30juzuk tu sebelum baby lahir.

Mama start bacakan Al-Quran untuk baby start dari bulan Mama dapat tahu Mama mengandung.. dalam bulan 3/2016 .. Masa tu Harraz dah 3/4 minggu dalam perut mama ( aduh.. tak ingat mama.. )

Masa mengandungkan harraz dulu Mama tak pernah putus doa untuk baby dalam perut.. Tapi Mama ni tak pandai nak susun ayat yang cantik-cantik untuk minta dan berdoa kepada Allah.. So, Mama cari Doa untuk anak dalam perut.. Mama print atas kertas dan Mama Baca Setiap hari selepas solat,  sampaikan kertas tu dah naik lunyai mama pegang hari-hari.. sampai sekarang.. harraz berumur 2 tahun 3 bulan kertas tu masih ada lagi mama simpan.. Doa yang mama selalu baca tu seperti dibawah ni.. 

Doa Ibu Mengandung / Doa Untuk Anak Dalam Perut

Doa Untuk Anak Mama 

Ya Allah semoga Engkau lindungi anakku ini selama dia berada dalam kandunganku Dan semoga Engkau memberikan kesihatan yang baik kepada diriku dan Anakku. 

Ya Allah yang memberi kesehatan. Tidak ada kesehatan selain kesehatan dari Allah, kesehatan yang tidak diakhiri dengan penyakit lain. 

Ya Allah semoga Engkau ciptakan anak didalam kandunganku ini dengan rupa yang baik dan elok.. 
Dan semoga Engkau tanamkan hati anakku dengan iman kepada-Mu ya Allah dan kepada Rasul-Mu. 

Ya Allah semoga Engkau mengeluarkan anakku ini dari dalam kandunganku pada waktu yang telah ditetapkan dalam keadaan yang sehat dan selamat. 

Ya Allah semoga Engkau jadikan anakku ini sihat, sempurna, berakal cerdas dan mengerti dalam urusan agama. 

Ya Allah semoga Engkau memberikan kepada anakku ini umur yang panjang, sehat jasmani dan rohani, bagus budi pekertinya, fasih lisannya Serta bagus suaranya untuk membaca Al Quran 

Dan tinggikanlah darjatnya Dan luaskanlah rezekinya Dan jadikanlah bagi manusia yg sempurna selamat di dunia dan akhirat. Dengan berkahnya Nabi Muhammad SAW dan segala puji bagi Allah Tuhan sekalian alam aamin, aamin aamin yaa robbal aalamin Kabulkanlah doaku, kabulkanlah doaku.

Dan Kemudian Mama Hadiahkan Bacaan AlQuran 30 Juzuk Buat Baby tanda berterimakasih kepada Allah SWT kerana memberi peluang Mama dan Papa memiliki zuriat yang lahir dari rahim ini..

Bila Harraz dah besar ni.. Mama nak teruskan juga doakan yang terbaik untuk anak Mama ni.. InsyaAllah.. Semoga Allah aturkan perjalanan yang terbaik untuk anak soleh mama & Papa .. 


1. DOA UNTUK MELEMBUTKAN HATI ANAK YANG DEGIL


Ibu bapa bolehlah amalkan membaca Surah Ash-Syura ayat 19

“ Allah Maha Lembut takdir-Nya (serta melimpah-limpah kebaikan dan belas kasihan-Nya) terhadap hamba-hamba-Nya; Ia memberi rezeki kepada sesiapa yang dikehendaki-Nya ( menurut peraturan yang telah ditetapkan), dan Dialah Yang Maha Kuat, lagi Maha Kuasa”.

Baca doa ini 19 kali pada air dan minta anak tersebut meminumnya. Insya-Allah perangai anak yang degil akan berubah kepada baik dengan izin Allah. Boleh juga baca doa ini pada ubun-ubun anak itu ketika dia tidur.


2. DOA UNTUK ANAK LEMBUT HATI, PINTAR DAN SOLEH


Ketika memasak, sentiasa basahkan lidah dan bacakan doa ayat 200 dari Surah Ali Imran yang bermaksud:

“Wahai orang yang beriman! Bersabarlah kamu dan kuatkanlah kesabaran kamu, dan bersedialah serta bertakwalah kepada Allah supaya kamu berjaya.”

Diikuti pula dengan memperbanyakkan zikir ‘Ya Hayyu,Ya Qayyum,Ya Latiff dan Ya Rahman’ berulang-ulang.

Atau baca Surah al-Fatihah, surah Taha ayat 1 sehingga 5, diikuti doa Nabi Daud sebanyak 3 kali. Doanya, ‘Ya Allah, lembutkanlah hati anakku(sebut namanya), seperti mana Engkau lembutkan Nabi Daud akan besi. (sebut namanya).”Kemudian hembuskan pada makanan dan minuman. Kalau anak masih menyusu,hembuskan pada susu.


3. DOA UNTUK MENANGANI ANAK LASAK DAN NAKAL


Amalkan ayat 40 dari Surah Ibrahim yang bermaksud

“Wahai Tuhanku, jadikanlah aku orang yang mendirikan sembahyang, dan zuriat keturunanku. Wahai Tuhanku perkenankanlah doaku.”

Selepas solat lima waktu, amalkan doa dari Surah Al-Furqan ayat 74 yang bermaksud

“Dan juga mereka yang berdoa dengan berkata: Wahai Tuhan kami, berilah kami beroleh daripada isteri-isteri dan zuriat keturunan kami perkara-perkara yang menyukakan hati kami, dan jadikanlah kami imam ikutan bagi orang-orang yang bertakwa.”


4. DOA SUPAYA ANAK RAJIN KERJAKAN SOLAT


Ibu bapa bolehlah amalkan membaca Surah Ibrahim ayat 40-41.

“ Ya Allah Ya Tuhanku, jadikanlah aku dan anak-anak cucuku orang-orang yang tetap mendirikan solat. Ya Tuhan kami perkenankanlah doaku. Ya Tuhan kami beri ampunlah aku dan kedua ibu bapaku dan sekalian orang-orang mukmin pada hari terjadinya hisab(hari kiamat).

Doa ini seeloknya dibaca selepas solat, atau setiap kali teringatkan anak. Amalkan membaca doa ini InsyaAllah anak-anak akan utamakan solatnya.


5. DOA ANAK TAAT PERINTAH ALLAH





Supaya anak taat perintah Allah boleh amalkan doa ini;

Surah Al-Baqarah ayat 128.

“Ya Allah Ya Tuhan kami, jadikanlah kami berdua orang yang tunduk patuh kepada Engkau dan (jadikanlah) di antara anak cucu kami orang yang tunduk patuh kepada Engkau dan tunjukkanlah kepada kami cara-cara dan tempat-tempat ibadah haji kami dan terimalah taubat kami ini. Sesungguhnya Engkaulah Yang Maha Penerima Taubat lagi Maha Penyayang.

Amalkan dan bacalah doa ini setiap kali selepas solat.

6. DOA AGAR ANAK DENGAR KATA


Amalkan membaca Surah Al-Anbiya ayat 69.

“ Kami berfirman, Hai api menjadi dinginlah, dan menjadi keselamatan bagi Ibrahim.

Atau Al-Hasyar ayat 22-24

“ Dialah Allah yang tiada Tuhan selain Dia, yang mengetahui yang ghaib dan yang nyata, Dialah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. Dialah Allah yang tiada Tuhan selain Dia, raja, Yang Maha Suci, Yang Maha Sejahtera, Yang Mengurniakan Keamanan, Yang Maha Memelihara, Yang Maha Perkasa, Yang Maha Kuasa, yang memiliki segala keagungan, Maha Suci Allah dari apa yang mereka persekutukan. Dialah Allah Yang Menciptakan, Yang Mengadakan, Yang Membentuk Rupa, yang mempunyai Hasmaul Husna, bertasbih kepadanya, apa yang ada di langit dan di bumi, dan Dialah Yang Maha Perkasa, lagi Maha Bijaksana.


7. DOA MEMOHON RAHMAT DAN KEBERKATAN


Jika surah-surah di atas telah diamalkan, ibu bapa juga dituntut untuk meminta rahmat dan keberkatan dalam setiap yang dilakukan supaya hasilnya akan lebih baik. Bolehlah amalkan surah di bawah ini.

Surah Al-Imran ayat 8-9

“ Mereka berdoa, Ya Tuhan kami, janganlah Engkau jadikan hati kami condong kepada kesesatan, sesudah Engkau memberi pertunjuk kepada kami, dan kurniakanlah kepada kami, rahmat dari sisi Engkau, kerana sesungguhnya Engkaulah Maha Pemberi Kurnia. Ya Tuhan kami, sesungguhnya Engkau mengumpulkan manusia, untuk menerima pembalasan pada hari yang tak ada keraguan padanya. Sesungguhnya Allah tidak memungkiri janji.

*Selamat beramal!




nuffy2

adseng

Innity Mobile

GA New