adseng

Nuff

25 Mac 2019

RESEPI NASI KAK WOK YANG MUDAH DAN SEDAP!



RESEPI NASI KAK WOK
YANG MUDAH DAN SEDAP!

Woww.. dah lama TB cari resepi ni tau.. bukan tak pernah buat tapi macam tak jadi je.. lepas tu terjumpa pulak resepi ni kat wall FB tadi.. terus paku kat sini.. sebab mana tau nanti nak buat kan.. TB memang selalu macam tu.. kalau nak try apa-apa TB akan tepek dulu resepi kat blog ni.. lepas tu nak cari nanti senang la kan.. Yang ni kegemaran hubby gak ni.. boleh la simpan resepi ni.. Nampak sedap je kan.. TB selalu beli je kat depan rumah tu ada Jual macam ni.. tapi kari dia biasa-biasa je.. Yanga dalam gambar ni nampak sedap je kan..

Heee.. Resepi ni TB jumpa dekat Page MAHN (Masa Apa Hari Ini) dan di post oleh  Mazliza Ahmad 
      
Alang-alang dah jumpa.. TB share terus.. boleh jugak dijadikan menu berbuka puasa nanti kan.. hehe


Ayam goreng kak wok 

Bahan:
7@8 ketul ayam-potong kecik
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu mkn rempah kari daging
1 sudu mkn tepung bestari pedas
Garam n perasa

Cara:
Gaul semua bhn dgn ayam n perap sekejap dlm 1/2 jam pastu goreng garing



Sambal belacan

Bahan:
15@20 tangkai cilipadi
1 inci belacan
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
5 biji limau kasturi-belah 2 dan buang biji
Garam ,perasa dan gula

Cara:
Goreng semua bhn dlm sedikit minyak hingga layu(kecuali limau)
Tumbuk semua bhn dgn garam n perasa
Dah lumat baru masukkan gula n perahkan limau
Masukjan 3@4 keping kulit limau dlm sambal dan gaul rata



Gulai kak wok versi 

Bahan:
Segala tulang dan kaki ayam-cincang
2 biji bawang besar-hiris nipis
4 ulas bawang putih-hiris
1 inci halia
2 paket kecik rempah kari daging babas
1/2 paket kecik rempah kerutub adabi
1 biji terung-potong kecik
3@4 batang kacang panjang-patah2kan
1/2 kotak kecik santan
2 keping asam keping
1 sudu makan gula merah
1 sudu makan gula putih
Garam dan perasa

Cara:
Bancuh kedua rempah dgn air
Tumis bahan hiris hingga garing dan naik bau
Masukkan rempah dan tumis garing
Masukkan 1 mangkuk air..
Masukkan tulang ayam dan sayur
Masukkan gula merah,gula,garam dan perasa
Masukkan asam keping dan santan
Balance kan rasanya dan kepekatan kuahnya..


Nasi :

Masak Nasi putih tu..letakkan daun pandan 2@3 helai



Related Posts

1 ulasan:

٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥
adik2, kakak2, abg2, ibu2, bapak2, pakcik2, dato2, tan sri2, maceh sebab sudi singgah n follow, meh lea komen sekali yea.. u olz mmg da gajus eh silap da gojes in da world lah! thanxxxx.. muah3 100000000000X buat u olz...!
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ ٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥

Innity Mobile