Nuff

26 Julai 2019

RESEPI KEK CHEESE LELEH COFFEE TIRAMISU


RESEPI KEK CHEESE LELEH COFFEE TIRAMISU


TB suka tengok cara Azlina Ina Fans atau lebih dikenali sebagai cikgu.. yang tak lokek berkongsi resepi apa saja masakan yang beliau tahu.. Sedangkan dia berniaga.. dan rasanya tak semua orang macam dia yang tak kisah berkongsi apa jua tips dan resepi dengan orang lain.. Dan tak hairanlah sebab tu rezeki dia murah.. Kek-kek nya yang sedap tu dah tersebar meluas disetiapoutlet-outlet dan kedai bakery / kek.. moga maju jaya sis.. cemburunya hati kita tau.. huhu..        
Ha.. ni ada resepi terbaru dari sis Azlina ni.. TB tertarik nak share sebab nampak lazattt.. Setakat ni penggemar coffee belom penah jumpa kek coffee leleh kan.Haa.. ni Sis Azlina dah buat.. dan nampak sedap tu.. so dia share resepi dengan semua orang..

RESEPI KEK CHEESE LELEH COFFEE TIRAMISU 

Bahan2:
5 biji telur 
1cawan gula halus
1sb ovalate
2sk esen coffee
Mix bahan2 di atas sampai agak kembang elok

Ayak kan
2 cawan tepung gandum
1 sb serbuk koko
1sk cream off tartar
1sk baking powder
1/2 sk soda bikarbonat*
bile bahan mix dah kembang masuk kan semua bahan di ayak dalam mixer slow2.
last baru masuk kan 5sb minyak masak baru lah kacau.
Panaskan kukusan dan kukus api besar 10 mnt untuk bekas sq 450.

Ganache melting boleh simpan tuk beberapa lama nak gune just cair kan sket dalam pengukus atau oven
350g coklat compound dark beryls patah2 kan
1 cawan 1/2 whipping cream
1 sudu majerin
panas kan dan whisk kan smpai semua cair
masukkan dalam peti ais bg pekat sket baru masuk piping beg tuk lorek permukaan kek

Topping Cheese Leleh
1kg cheese tatura
3/4 tin susu pekat
1 cawan whipping dairy
1 1/2 cawan susu segar
blender kan

sekarang topping
tuang atas kek korang cheese belender tadi 
pastu lorek ganace then ayak kan tiramisu powder( mula2 tabur snow powder bagi ape yang kite ayak tu tak larut dalam cheese kemudian baru campurkan 3sb serbuk koko+3sb serbuk milo+1sachet coffee 3 in 1 , tabur caramel chips




Sis Azlina siap ajar cara buat dan siap suruh jual tu.. bagusnya niat sis Azlina ni untuk bantu surirumah buat duit.. katanya sebekas ni boleh cas rm8.00 ke rm10 camtu.. bagus ni.. 

Alhamdulillahh syukur.. semoga rezeki cikgu melimpah²...dan semoga rezeki kita semuaa mencurah² aamiinn...




Related Posts

4 ulasan:

٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥
adik2, kakak2, abg2, ibu2, bapak2, pakcik2, dato2, tan sri2, maceh sebab sudi singgah n follow, meh lea komen sekali yea.. u olz mmg da gajus eh silap da gojes in da world lah! thanxxxx.. muah3 100000000000X buat u olz...!
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ ٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥

GA New

Innity Mobile

nuffy2

BV2019 - 2