adseng

Innity 1

Nuff

18 April 2017

DAPAT BABY KEMBAR? BESTNYAA...

DAPAT BABY KEMBAR? BESTNYAA..
(entri throwback) 

Hai.. Sorry lambat sangat nak sambung citer pasal throwback pregnant ni.. Entri yang lepas --> PENANTIAN SELAMA 4 TAHUN | ALHAMDULILLAH  heee.. Asik langkau-langkau aje yea.. Tapi kali ni TB up guna cara ibarat macam diari tu lagi senang dibaca kot.. TB pun malas nak taip panjang-panjang.. yang ada kat bawah ni semua TB copy dan paste dari Note TB dekat fon.. Jadilah buat kenang-kenangan pengalaman time pregnant kan.. 

24 April 2016 (Ahad)
Ada keluar cecair berwarna coklat cair.. Keluar sekejap je.. Sikit je.. Esok dah takde.. Ada terbaca kat blog Dr Zubaidi (Doktor Pakar Sakit Puan), yang cecair itu mungkin adalah proses penempekan embrio di dinding rahim ibu sewaktu awal kehamilan..  Nanti 30hb April ni nak gi scan balik, untuk tentukan kembar atau tak.. Boleh tanya terus kat doktor pasal ni..

30 April 2016 (Sabtu)
Hati berdebar-debar sangat nak tahu keputusan baby kembar atau tak.  Huhu.. Bila doktor panggil masuk bilik doktor, jantung Makin berdegup kencang..

Doktor check tekanan darah.. Ok.. Dan doktor timbang berat.. Masa check 2hb April hari tu berat 62, kali ni masa check tu naik 1 kg.. 63kg.. Bila tengok naik 63kg je, masa tu dah terasa macam bukan kembar sebab selalu nya setiap baby pasti Akan naik 1 kg setiap bulan, kalau ada 2 baby teman bajet mesti la 2 kg naik.. Tapi.. 1 kg je yg naik.. Hati dah mula ber tawakal dan redha kalau bukan kembar..


Dan terjawap sudah apabila scan nampak seorang je.. Huhu.. Masa mula2 agak frust sebab apa yang kami hajati tak menjadi kenyataan.. Kegembiraan nak merasa anak kembar tak seiras hampa..

Namun bila difikirkan balik, mungkin Allah tahu setakat mana je kemampuan teman untuk membawa rezeki ini (anak).. Mungkin Allah tahu teman tak mampu nak bawak carry 2 baby dengan kesihatan yang tak mengizinkan.. Mungkin.. Bersangka baik dan sentiasa percaya dengan hikmah yang pasti ada disebaliknya..

Dan kami berasa lega sangat-sangat sebab baby dah nampak bakal tangan, bakal kaki. Kepala pun dah terbentuk..yang paling kami happy sangat apabila dah ada denyutan jantung pada baby..subhanallah.. Alhamdulillah.. Bersyukur kepada Allah atas Kurniaanmu kerana beri peluang Teman merasai pengalaman ini..

Tapi tarikh due macam tak boleh nak tentukan betul-betul lagi sebab TB pun not sure bila tarikh last period, Tapi melalui ukuran size baby dalam perut, doktor bagi tarikh due 6hb Disember 2016. masa tu memang suka la kalau baby lahir tarikh tu sebab bualn yang sama dengan papanya.. boleh la sambut besday sama-sama kann.. heee..

Oh ya.. kali ini doktor upgrade ubat.. Sebelum Ni makan acid folic je.. Kali Ni doktor bagi Obimin.. Semua vitamin ada didalamnya kata doktor..

Setelah selesai Semua bayaran (rm50 scan Dan Obimin) kami terus gerak gi kedai.. Masing-masing seolah-olah frust dengan keputusan tadi... Yelah.  Sebab dari awal Doktor dah bagi harapan konon nya kembar, rasa gembira tu tak terkata.. Walaupun belum confirm kami dah excited sangat-sangat dah.  Bila dapat tahu sebaliknya.. Memang la frust kan..

Tapi akhirnya Bila fikir balik kuasa Allah Dan Ada hikmah disebaliknya.  Kami redha  Mungkin baby dalam perut Ni belum bersedia nak berkongsi kasih sayang dengan baby lain, dia nak kami sayang dia je dulu.. Lepas ni tahun depan baru tambah adik. Hihihi...

Sejurus selepas memasuki fasa 2nd trimester kehamilan. Doktor dah start tukar Acid Folic kepada Obimin pulak. Apa fungsi obimin sebenarnya? Macam acid folic jugak, ia diperlukan diawal fasa kehamilan. Semakin besar baby, semakin banyak zat yang diperlukan dan tak tertanggung oleh acid folic semata. Sebab tu doctor akan suggest untuk kita amalkan makan obimin sebab dalam obimin dah terkandung semuanya iaitu Vitamin A, Vitamin B1, Vitamin B2, Vitamin B6, Vitamin B12, Vitamin C, Vitamin D, Vitamin B3, Vitamin B5, Folic Asid, Iron, Calcium, Copper, Iodine.

Ha.. kan.. Nampak tak.. Semua vitamin dah terkandung dalam obimin. Itu lah perbezaan antara obimin dan acid folic. Sebenarnya sama je cuma dengan obimin, kita dapat tambah lagi nutrien untuk penyerapan kepada baby itu sendiri

1 Mei 2016 (Ahad)
Dah start makan Obimin.. Pagi-pagi Sebelum sarapan Teman dah telan Obimin tu.. Rasa dia masa telan macam best je.. Sebab Teman suka bentuk ubat tu Dan teksturnya yang licin bewarna pink berkilat lak tu, Memang rasa macam telan coklat la kan.. Terfikir macam mana orang cakap susah benar nak makan Obimin Ni? Tak rasa apa pun Teman telan..?

Huhuhu.. Memang laaaa.. Tak rasa apa pun masa mula-mula tu.. Tapi... Lepas Dan start hadam...Teman dah rasa mual Dan loya giler.. Sendawa pun.. Masyaallah.... Haha ok.. Obimin Memang....  Tapi demi baby mama Ni, mama telan jugak ye sayang..

Malam Sebelum tu Teman minum ubat kencing Tak lawas, Sebab Ada bagi tahu doktor beberapa hari kencing kadang-kadang sakit.. Doktor kata Mungkin kencing kotor Dan doktor bagi ubat kencing Tak lawas tu..

Cara minum, campur 1 sudu dengan segelas air masak, kacau Dan minum.. Masyaallah..rasa dia. Payau.. Taktau nak kataaa.. Satu malam tekak loya Tak boleh nak tido.. Sampaikan hubby masak hotdog rebus Dan makan dekat Teman pun Teman rasa nak termuntah.  Bau macam busuk sangat.. Kesian hubby bawak pinggan makan jauh-jauh.. Alahai..

BERSAMBUNG NEXT ENTRI --->

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page


17 April 2017

PENANTIAN SELAMA 4 TAHUN - ALHAMDULILLAH AKHIRNYA ALLAH KABULKAN PERMINTAAN KAMI



PENANTIAN SELAMA 4 TAHUN
ALHAMDULILLAH AKHIRNYA ALLAH KABULKAN PERMINTAAN KAMI.. (ENTRI THROWBACK)

Assalammualaikum.. Alhamdulillah.. Baby dah masuk umur 4 bulan lebih baru TB berkesempatan nak share dengan korang kisah throwback TB semasa pregnant dan bersalin bulan November 2016 tahun lepas. TB tahun dah lama sangat pun bersalin, anak pun dah besar. Orang kata dah basi kot cerita nya.. 

huhu.. Tapi TB nak up jugak story tu disini untuk tatapan TB nanti. Boleh jugak Baby TB baca nanti kisah macam mana mamanya melahirkan dia.. betul tak? Mesti baby pun suka dapat baca perjalanan kisah mamanya mengandungkan dia 9 bulan dan bersalinkan dia.. 

Tapi bila TB up story tu disini.. jangan la pula ada yang kata, itu la.. ini la.. pengalaman manusia ni lain-lain.. tak kira dari segi apa pun.. mahupun dari segi alahan mengandung, dari segi simptom-simpstom yang dialami semasa mengandung, ragam mengidam, tahap kesihatan terjejas atau lebih baik ke, time bersalin lancar ke tidak?... Dapat boy ke girl? bersalin normal atau czer? bagi anak breastfeeding ke atau susu botol? 

haaa.. yang ni semua akan terbangkit jugak isunya nanti .. betul tak.. so, kepada siapa-siapa yang alergik baca entri orang lepas tu ada je yang tak kena tu, sila jangan baca lah yea.. ini pengalaman dari TB sendiri. 

Untuk TB share dengan yang ingin baca dan untuk TB sematkan dalam blog ni sebagai kenangan / perjalanan TB semasa mengandungkan baby TB dan semasa TB bersalinkan baby.. 


PENANTIAN SELAMA 4 TAHUN AKHIRNYA 


Alhamdulillah..  Akhirnya setelah 4 tahun penantian.. Kami bersyukur kepada Allah S.W.T kerana telah mengurniakan benih zuriat buat kami suami isteri.. Alhamdulillah..

Pada hari Rabu (30.3.2016), jam 1.52 am teman tergerak hati nak mencuba Pregnancy Test HCG yang dibeli daripada theshopAblog tahun lepas. Antara sebab nak test tu sebab terasa perut dan bahagian ari2 seperti lain dari lain.. Dan teman tak tahu kenapa tiba-tiba je rasa nak test..

Sebenarnya dah 2 bulan period teman tak teratur.. Gelonggg...

Terfikir mengandung kah aku? Tetapi macam biasa.. Taknak berharap apa2.. Sebab takut kecewa dengan harapan sendiri..

So.. Malam tu.. teman pun try pregnancy test tu.. Pakai yang jenis cassette tu sebab ramai yang kata bacaan guna cassette tu lagi accurate (tepat) / cepat dan boleh dipercayai..

Mula-mula tu nampak satu line je.. Teman dah start sedih dan bercakap sorang-sorang sedih dan sebak..

Teman letak upt test tu dekat atas almari.. Malas nk tengok dah.. Kemudian buat kerja sikit.. Lepas tu rasa nak tengok balik upt test tu.. Dan terkejut.. Dah keluar 2 line jelassss.. Ya Allah..happy sangat teman malam tu.. Rasa nak kejutkan hubby je..  Tapi bila fikir hubby dah tidur nyenyak dan esok dia nak kerja.. Teman pun bersabar hingga esok pagi..

Pagi tu teman test lagi.. Jam 7.40 am..  Teman test upt yang jenis strip tu.. Yea!! Keluar 2 line jugak.. Kali ni pekat.  Aduh.. Seronok tak terkira.. Tapi punya nak tengok lagi berul ke tak.. Teman test lagi satu.. Dan... Yea! Memang 2 line jugak yang naik.. Ya Allah.. Bersyukur tak terhingga teman..

SNAP UPT TEST GUNA HENFON HUBBY
Pastu berkira2 nak gitau hubby pagi tu ke atau tunggu dia balik? Aaaahh.. Macam tak sabar je nak share story happy ni dengan hubby.  So, masa hubby mandi.. Teman snap gambar 3 upt yang teman test tadi.. Teman snap gambar tu guna henfon hubby..

Lepas hubby gi kerja.. Lepas sejam macam tu teman pm facebook hubby.. Dan suruh dia ambil henfon dan buka galeri gambar..

Hubby terkejut.. Dan berkata "mengandung ke?" "serius??" "betul ke ni"??

Teman mengiyakan tapi agak confused sebab rasa nak jumpa doktor dulu untuk sahkan betul ke pregnant.. Kadang result lain2 kan.. Tapi kami berharap sangat berita gembira itu confirm sah!

PERIOD GELONG
Teman confused jugak bila fikir tarikh last period.. Sebab period dah gelong.. Teman x tau dah tarikh yang betul yang teman last period tu..

So.. Teman tak tahu berapa usia kandungan tu..

Pada 2hb April 2016 (Sabtu) Teman dan hubby buat keputusan nak ke klinik untuk scan dan pastikan kandungan tersebut.. sebenarnya walaupun dah test upt sebanyak 3 kali, teman masih ragu-ragu dan nak jugak buat ultrasound utnuk pastikan teman benar-benar pregnant.. yea..

so, pagi tu teman menunggu giliran dari jam 10.00 hingga 12.30.. memang agak menduga kesabaran .. dengan perut lapar masa tu.. dengan ramai oramg.. dengan risau kedai tak buka lagi.. dengan stress risau kandungan ni macam mana lah bila di scan nanti.. macam2 bermain difikiran ..

Dah tiba giliran, teman berasa berdebar pulak.. risau je resultnya mengecewakan. Doktor scan perut dan tiba-tiba doktor kata "ada sejarah kembar ke dalam family"? TB dan hubby saling berpandang..

Kami kata takde sejarah kembar pun.. Doktor kata nampak macam ada DUA. dan kalau betul kembar maknanya kembar tak seiras, boleh jadi lelaki dan perempuan atau sama jantina tapi wajah lain-lain.

Huhu. masa tu punya la happy sangat TB tau.. hubby pun happy sangat bila doktor kata macam kembar. Tapi doktor kata tunggu sebulan lagi.. secan tengok betul ke tak. Kami pun mulalah berharap yang kandungan tu kembar.. huhuhu.. yelah,.. dah 4 tahun menunggu, kalau mengandung kembar satu bonus tu.. hehehehe.. nak pulak sepasang, boy n gurl.. memang TB pencen beranak terus kot masa tu.. hahaha.


So, kami pun sabar menunggu lagi sebulan nak scan, Start dapat tahu TB pregnant ni, hubby dah start belikan TB Susu Anmum untuk bagi zat baby membesar dalam perut mamanya, TB pun dah Start makan Acid Folic . Doktor bagi Acid Folic ni untuk 12 minggu pertama . lepas tu doktor akan tukarkan kepada Vitamin Obimin.. 

Apa pentingnya acid folic ni? Acid folic :-
- diperlukan oleh bayi untuk membina sel-sel baru.
- membaiki DNA yang rosak dalam sel.
- mengurangkan masalah bayi yang dilahirkan dengan kecacatan saraf seperti spina bifida dan neural tube defect
- mengurangkan kebarangkalian mendapat anak mempunyai masalah bibir dan lelangit bercelah
- mengelakkan kecacatan jantung dan risiko kelahiran pramatang untuk bayi
- mengelakkan kecacatan tulang belakang bayi
- meningkatkan sel darah merah dalam badan ibu mengandung (pembekalan oksigen) 

Pengambilan acid folic penting untuk awal kehamilan (12 minggu pertama) kerana perkembangan sistem saraf dan otak bayi dalam rahim berkembang dengan cepat. Acid folic boleh diberhentikan ketika usia kehamilan menjangkau 2nd trimester iaitu pada 13 minggu kehamilan tapi tidak menjadi masalah jika ianya diteruskan.

Akibat kekurangan acid folic:
- boleh menyebabkan peningkatan kandungan homocysteine dalam darah dan akan menyebabkan keguguran secara tiba-tiba
- komplikasi pada kehamilan seperti pendarahan disebabkan oleh placental abruption atau sawan ketika hamil. 




------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page


KLIK SINI DAPAT DUIT!!


Innity Mobile