MESTI BACA!!

18 April 2017

DAPAT BABY KEMBAR? BESTNYAA...

DAPAT BABY KEMBAR? BESTNYAA..
(entri throwback) 

Hai.. Sorry lambat sangat nak sambung citer pasal throwback pregnant ni.. Entri yang lepas --> PENANTIAN SELAMA 4 TAHUN | ALHAMDULILLAH  heee.. Asik langkau-langkau aje yea.. Tapi kali ni TB up guna cara ibarat macam diari tu lagi senang dibaca kot.. TB pun malas nak taip panjang-panjang.. yang ada kat bawah ni semua TB copy dan paste dari Note TB dekat fon.. Jadilah buat kenang-kenangan pengalaman time pregnant kan.. 

24 April 2016 (Ahad)
Ada keluar cecair berwarna coklat cair.. Keluar sekejap je.. Sikit je.. Esok dah takde.. Ada terbaca kat blog Dr Zubaidi (Doktor Pakar Sakit Puan), yang cecair itu mungkin adalah proses penempekan embrio di dinding rahim ibu sewaktu awal kehamilan..  Nanti 30hb April ni nak gi scan balik, untuk tentukan kembar atau tak.. Boleh tanya terus kat doktor pasal ni..

30 April 2016 (Sabtu)
Hati berdebar-debar sangat nak tahu keputusan baby kembar atau tak.  Huhu.. Bila doktor panggil masuk bilik doktor, jantung Makin berdegup kencang..

Doktor check tekanan darah.. Ok.. Dan doktor timbang berat.. Masa check 2hb April hari tu berat 62, kali ni masa check tu naik 1 kg.. 63kg.. Bila tengok naik 63kg je, masa tu dah terasa macam bukan kembar sebab selalu nya setiap baby pasti Akan naik 1 kg setiap bulan, kalau ada 2 baby teman bajet mesti la 2 kg naik.. Tapi.. 1 kg je yg naik.. Hati dah mula ber tawakal dan redha kalau bukan kembar..


Dan terjawap sudah apabila scan nampak seorang je.. Huhu.. Masa mula2 agak frust sebab apa yang kami hajati tak menjadi kenyataan.. Kegembiraan nak merasa anak kembar tak seiras hampa..

Namun bila difikirkan balik, mungkin Allah tahu setakat mana je kemampuan teman untuk membawa rezeki ini (anak).. Mungkin Allah tahu teman tak mampu nak bawak carry 2 baby dengan kesihatan yang tak mengizinkan.. Mungkin.. Bersangka baik dan sentiasa percaya dengan hikmah yang pasti ada disebaliknya..

Dan kami berasa lega sangat-sangat sebab baby dah nampak bakal tangan, bakal kaki. Kepala pun dah terbentuk..yang paling kami happy sangat apabila dah ada denyutan jantung pada baby..subhanallah.. Alhamdulillah.. Bersyukur kepada Allah atas Kurniaanmu kerana beri peluang Teman merasai pengalaman ini..

Tapi tarikh due macam tak boleh nak tentukan betul-betul lagi sebab TB pun not sure bila tarikh last period, Tapi melalui ukuran size baby dalam perut, doktor bagi tarikh due 6hb Disember 2016. masa tu memang suka la kalau baby lahir tarikh tu sebab bualn yang sama dengan papanya.. boleh la sambut besday sama-sama kann.. heee..

Oh ya.. kali ini doktor upgrade ubat.. Sebelum Ni makan acid folic je.. Kali Ni doktor bagi Obimin.. Semua vitamin ada didalamnya kata doktor..

Setelah selesai Semua bayaran (rm50 scan Dan Obimin) kami terus gerak gi kedai.. Masing-masing seolah-olah frust dengan keputusan tadi... Yelah.  Sebab dari awal Doktor dah bagi harapan konon nya kembar, rasa gembira tu tak terkata.. Walaupun belum confirm kami dah excited sangat-sangat dah.  Bila dapat tahu sebaliknya.. Memang la frust kan..

Tapi akhirnya Bila fikir balik kuasa Allah Dan Ada hikmah disebaliknya.  Kami redha  Mungkin baby dalam perut Ni belum bersedia nak berkongsi kasih sayang dengan baby lain, dia nak kami sayang dia je dulu.. Lepas ni tahun depan baru tambah adik. Hihihi...

Sejurus selepas memasuki fasa 2nd trimester kehamilan. Doktor dah start tukar Acid Folic kepada Obimin pulak. Apa fungsi obimin sebenarnya? Macam acid folic jugak, ia diperlukan diawal fasa kehamilan. Semakin besar baby, semakin banyak zat yang diperlukan dan tak tertanggung oleh acid folic semata. Sebab tu doctor akan suggest untuk kita amalkan makan obimin sebab dalam obimin dah terkandung semuanya iaitu Vitamin A, Vitamin B1, Vitamin B2, Vitamin B6, Vitamin B12, Vitamin C, Vitamin D, Vitamin B3, Vitamin B5, Folic Asid, Iron, Calcium, Copper, Iodine.

Ha.. kan.. Nampak tak.. Semua vitamin dah terkandung dalam obimin. Itu lah perbezaan antara obimin dan acid folic. Sebenarnya sama je cuma dengan obimin, kita dapat tambah lagi nutrien untuk penyerapan kepada baby itu sendiri

1 Mei 2016 (Ahad)
Dah start makan Obimin.. Pagi-pagi Sebelum sarapan Teman dah telan Obimin tu.. Rasa dia masa telan macam best je.. Sebab Teman suka bentuk ubat tu Dan teksturnya yang licin bewarna pink berkilat lak tu, Memang rasa macam telan coklat la kan.. Terfikir macam mana orang cakap susah benar nak makan Obimin Ni? Tak rasa apa pun Teman telan..?

Huhuhu.. Memang laaaa.. Tak rasa apa pun masa mula-mula tu.. Tapi... Lepas Dan start hadam...Teman dah rasa mual Dan loya giler.. Sendawa pun.. Masyaallah.... Haha ok.. Obimin Memang....  Tapi demi baby mama Ni, mama telan jugak ye sayang..

Malam Sebelum tu Teman minum ubat kencing Tak lawas, Sebab Ada bagi tahu doktor beberapa hari kencing kadang-kadang sakit.. Doktor kata Mungkin kencing kotor Dan doktor bagi ubat kencing Tak lawas tu..

Cara minum, campur 1 sudu dengan segelas air masak, kacau Dan minum.. Masyaallah..rasa dia. Payau.. Taktau nak kataaa.. Satu malam tekak loya Tak boleh nak tido.. Sampaikan hubby masak hotdog rebus Dan makan dekat Teman pun Teman rasa nak termuntah.  Bau macam busuk sangat.. Kesian hubby bawak pinggan makan jauh-jauh.. Alahai..

BERSAMBUNG NEXT ENTRI --->

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page


Skin For PS4 Fat , PS4 Slim & PS4 Pro by HYPERGRAFIX #2

GO PRO HERO 4 (BLACK) SKIN STICKER | REVIEW


Hai.. Buat korang yang memiliki  PS4 SLIM / PS4 FAT / PS4 PRO , kini korang dah boleh bertukar baju PS4 korang dengan bermacam-macam skin yang HYPERGRAFIX jual, hanya hiaskan PS4 korang dengan Sticker Skin yang menarik dan buat orang tertarik melihatnya..

Untuk Entri ini TB up dulu gambar Skin untuk controller PlayStation 4 (DS4). Harga promosinya sangat berpatutan iaitu RM20.00 untuk 2pcs .... siap pos express..... sesiapa yang berminat boleh snap gambar controller yang dia nak dan pm di Page HYPERGRAFIX

Terdapat banyak design-design menarik yang korang boleh pilih ikut kesukaan korang. Di bawah ni disenaraikan design-design dan corak mengikut kod untuk korang pilih dan sekiranya berminat nak order, boleh sahaja terus pm ke FB Page HYPERGRAFIX 

Sila nyatakan kod yang korang mahukan, sekiranya ingin lebih mudah.. screenshoot aje skin yang korang mahukan dan seterusnya selepas bayaran dibuat, kami akan terus postkan SKIN STICKER korang.. 
































PS4 SLIM / PS4 FAT / PS4 PRO SKIN STICKER

+ 100% Original HYPERGRAFIX
+ 3M PVC Sticker
+ Colour Water Proof
+ Perfect Fit
+ Full Body Wrap

Price : RM20.00 x 2 pcs

Untuk Order :
Sila PM FB Page 

Follow sekali Instagram

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page


17 April 2017

PENANTIAN SELAMA 4 TAHUN - ALHAMDULILLAH AKHIRNYA ALLAH KABULKAN PERMINTAAN KAMI



PENANTIAN SELAMA 4 TAHUN
ALHAMDULILLAH AKHIRNYA ALLAH KABULKAN PERMINTAAN KAMI.. (ENTRI THROWBACK)

Assalammualaikum.. Alhamdulillah.. Baby dah masuk umur 4 bulan lebih baru TB berkesempatan nak share dengan korang kisah throwback TB semasa pregnant dan bersalin bulan November 2016 tahun lepas. TB tahun dah lama sangat pun bersalin, anak pun dah besar. Orang kata dah basi kot cerita nya.. 

huhu.. Tapi TB nak up jugak story tu disini untuk tatapan TB nanti. Boleh jugak Baby TB baca nanti kisah macam mana mamanya melahirkan dia.. betul tak? Mesti baby pun suka dapat baca perjalanan kisah mamanya mengandungkan dia 9 bulan dan bersalinkan dia.. 

Tapi bila TB up story tu disini.. jangan la pula ada yang kata, itu la.. ini la.. pengalaman manusia ni lain-lain.. tak kira dari segi apa pun.. mahupun dari segi alahan mengandung, dari segi simptom-simpstom yang dialami semasa mengandung, ragam mengidam, tahap kesihatan terjejas atau lebih baik ke, time bersalin lancar ke tidak?... Dapat boy ke girl? bersalin normal atau czer? bagi anak breastfeeding ke atau susu botol? 

haaa.. yang ni semua akan terbangkit jugak isunya nanti .. betul tak.. so, kepada siapa-siapa yang alergik baca entri orang lepas tu ada je yang tak kena tu, sila jangan baca lah yea.. ini pengalaman dari TB sendiri. 

Untuk TB share dengan yang ingin baca dan untuk TB sematkan dalam blog ni sebagai kenangan / perjalanan TB semasa mengandungkan baby TB dan semasa TB bersalinkan baby.. 


PENANTIAN SELAMA 4 TAHUN AKHIRNYA 


Alhamdulillah..  Akhirnya setelah 4 tahun penantian.. Kami bersyukur kepada Allah S.W.T kerana telah mengurniakan benih zuriat buat kami suami isteri.. Alhamdulillah..

Pada hari Rabu (30.3.2016), jam 1.52 am teman tergerak hati nak mencuba Pregnancy Test HCG yang dibeli daripada theshopAblog tahun lepas. Antara sebab nak test tu sebab terasa perut dan bahagian ari2 seperti lain dari lain.. Dan teman tak tahu kenapa tiba-tiba je rasa nak test..

Sebenarnya dah 2 bulan period teman tak teratur.. Gelonggg...

Terfikir mengandung kah aku? Tetapi macam biasa.. Taknak berharap apa2.. Sebab takut kecewa dengan harapan sendiri..

So.. Malam tu.. teman pun try pregnancy test tu.. Pakai yang jenis cassette tu sebab ramai yang kata bacaan guna cassette tu lagi accurate (tepat) / cepat dan boleh dipercayai..

Mula-mula tu nampak satu line je.. Teman dah start sedih dan bercakap sorang-sorang sedih dan sebak..

Teman letak upt test tu dekat atas almari.. Malas nk tengok dah.. Kemudian buat kerja sikit.. Lepas tu rasa nak tengok balik upt test tu.. Dan terkejut.. Dah keluar 2 line jelassss.. Ya Allah..happy sangat teman malam tu.. Rasa nak kejutkan hubby je..  Tapi bila fikir hubby dah tidur nyenyak dan esok dia nak kerja.. Teman pun bersabar hingga esok pagi..

Pagi tu teman test lagi.. Jam 7.40 am..  Teman test upt yang jenis strip tu.. Yea!! Keluar 2 line jugak.. Kali ni pekat.  Aduh.. Seronok tak terkira.. Tapi punya nak tengok lagi berul ke tak.. Teman test lagi satu.. Dan... Yea! Memang 2 line jugak yang naik.. Ya Allah.. Bersyukur tak terhingga teman..

SNAP UPT TEST GUNA HENFON HUBBY
Pastu berkira2 nak gitau hubby pagi tu ke atau tunggu dia balik? Aaaahh.. Macam tak sabar je nak share story happy ni dengan hubby.  So, masa hubby mandi.. Teman snap gambar 3 upt yang teman test tadi.. Teman snap gambar tu guna henfon hubby..

Lepas hubby gi kerja.. Lepas sejam macam tu teman pm facebook hubby.. Dan suruh dia ambil henfon dan buka galeri gambar..

Hubby terkejut.. Dan berkata "mengandung ke?" "serius??" "betul ke ni"??

Teman mengiyakan tapi agak confused sebab rasa nak jumpa doktor dulu untuk sahkan betul ke pregnant.. Kadang result lain2 kan.. Tapi kami berharap sangat berita gembira itu confirm sah!

PERIOD GELONG
Teman confused jugak bila fikir tarikh last period.. Sebab period dah gelong.. Teman x tau dah tarikh yang betul yang teman last period tu..

So.. Teman tak tahu berapa usia kandungan tu..

Pada 2hb April 2016 (Sabtu) Teman dan hubby buat keputusan nak ke klinik untuk scan dan pastikan kandungan tersebut.. sebenarnya walaupun dah test upt sebanyak 3 kali, teman masih ragu-ragu dan nak jugak buat ultrasound utnuk pastikan teman benar-benar pregnant.. yea..

so, pagi tu teman menunggu giliran dari jam 10.00 hingga 12.30.. memang agak menduga kesabaran .. dengan perut lapar masa tu.. dengan ramai oramg.. dengan risau kedai tak buka lagi.. dengan stress risau kandungan ni macam mana lah bila di scan nanti.. macam2 bermain difikiran ..

Dah tiba giliran, teman berasa berdebar pulak.. risau je resultnya mengecewakan. Doktor scan perut dan tiba-tiba doktor kata "ada sejarah kembar ke dalam family"? TB dan hubby saling berpandang..

Kami kata takde sejarah kembar pun.. Doktor kata nampak macam ada DUA. dan kalau betul kembar maknanya kembar tak seiras, boleh jadi lelaki dan perempuan atau sama jantina tapi wajah lain-lain.

Huhu. masa tu punya la happy sangat TB tau.. hubby pun happy sangat bila doktor kata macam kembar. Tapi doktor kata tunggu sebulan lagi.. secan tengok betul ke tak. Kami pun mulalah berharap yang kandungan tu kembar.. huhuhu.. yelah,.. dah 4 tahun menunggu, kalau mengandung kembar satu bonus tu.. hehehehe.. nak pulak sepasang, boy n gurl.. memang TB pencen beranak terus kot masa tu.. hahaha.


So, kami pun sabar menunggu lagi sebulan nak scan, Start dapat tahu TB pregnant ni, hubby dah start belikan TB Susu Anmum untuk bagi zat baby membesar dalam perut mamanya, TB pun dah Start makan Acid Folic . Doktor bagi Acid Folic ni untuk 12 minggu pertama . lepas tu doktor akan tukarkan kepada Vitamin Obimin.. 

Apa pentingnya acid folic ni? Acid folic :-
- diperlukan oleh bayi untuk membina sel-sel baru.
- membaiki DNA yang rosak dalam sel.
- mengurangkan masalah bayi yang dilahirkan dengan kecacatan saraf seperti spina bifida dan neural tube defect
- mengurangkan kebarangkalian mendapat anak mempunyai masalah bibir dan lelangit bercelah
- mengelakkan kecacatan jantung dan risiko kelahiran pramatang untuk bayi
- mengelakkan kecacatan tulang belakang bayi
- meningkatkan sel darah merah dalam badan ibu mengandung (pembekalan oksigen) 

Pengambilan acid folic penting untuk awal kehamilan (12 minggu pertama) kerana perkembangan sistem saraf dan otak bayi dalam rahim berkembang dengan cepat. Acid folic boleh diberhentikan ketika usia kehamilan menjangkau 2nd trimester iaitu pada 13 minggu kehamilan tapi tidak menjadi masalah jika ianya diteruskan.

Akibat kekurangan acid folic:
- boleh menyebabkan peningkatan kandungan homocysteine dalam darah dan akan menyebabkan keguguran secara tiba-tiba
- komplikasi pada kehamilan seperti pendarahan disebabkan oleh placental abruption atau sawan ketika hamil. 




------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page


KLIK SINI DAPAT DUIT!!


14 April 2017

Info Untuk Ibu Sebelum Memulakan Solid Food - SHARING IS CARING

Info Untuk Ibu Sebelum Memulakan Solid Food
- SHARING IS CARING

Pejam celik pejam celik baby TB dah 4 bulan 2 minggu, sekejap je nanti dah 6 bulan. Time tu TB dah kena start prepair makanan solid plak untuk baby. Kalau harap susu je mesti baby bosan.. heee.. 

Eh.. Ada je baby tak nak makan apa-apa selain minum susu je, tapi kalau boleh TB nak bagi la ikut stage baby tu.. dah doktor kata umur 6 bulan dah boleh bagi makan yang lembut-lembut seperti puree tu, TB pun kena la bagi baby merasa dan explore rasa dan menikmati hidangan untuk umur baby baya-baya dia kan.. heee.. entah TB reti ke tidak. Rasa macam senang je.. Tapi TB tetap bertanya kat otai-otai gak.. jangan buat semborono aje.. maybe yang otai2 ada petua-petua yang kita tak tahu.. 

Oh ya.. dibawah ni TB share tentang Soalan dan Jawapan tentang perbincangan berkenaan Solid Food ni. Jom kita baca sama-sama yea.. moga bermanfaat.. Sharing Is Caring.. 

1) Anak sudah 6 bulan. Mahu beri makan apa?
Beri makan puri buah/sayur dahulu. Setiap satu jenis makanan beri selama 4 hari berturut-turut sebelum intro yang baru. Gunakan button 'Search' dan taip 'carta pemakanan' atau 'food chart' untuk dapatkan panduan umum mengenai pemakanan sesuai untuk anak 6 bulan hingga 1 tahun.

2) Sehari berapa kali makan?
Mula-mula 1 kali dahulu. Terpulang mahu beri bila - pagi, tengah hari atau petang/malam. Sebabnya perut bayi baru nak sesuaikan dengan benda baru.

3) Berapa banyak kuantiti makanan yang boleh diberi?
2,3 sudu sudah memadai sekali makan. Tak perlu beri banyak. Nanti perut anak terkejut. Kalau anak makan kurang dari itu, tidak mengapa. Anak baru nak belajar makan, tak boleh harap dia makan macam anak yang dah 4,5 bulan makan.

4) Kenapa tak boleh beri bubur nasi seawal 6 bulan? Bila boleh beri bubur?
Selama 6 bulan anak minum susu semata-mata. Jadi, afdal beri semi-solid seperti puri epal, pear, labu etc (rujuk carta) supaya perut anak tidak terkejut. Nasi sumber karbohidrat. Boleh menyebabkan sembelit. Seeloknya mula beri bijirin seperti nasi pada usia 7 bulan.

5) Puri boleh tahan berapa lama di dalam chiller dan freezer?
Puri di chiller 48 jam. Di freezer, 4 bulan.

6) Cara pengendalian puri apabila hantar ke pengasuh/taska?
Cara pengendalian puri sama seperti cara pengendalian susu ibu.

7) Betik, pisang, avocado perlu dikukus sebelum dibuat puri?
Tidak perlu. Lenyek/hancurkan dan terus beri anak makan. Makanan yang sesuai untuk travel.

8) Bagaimana mahu buat puri?
Cara membuat puri ada di Photos. Ada juga di google.

9) Bila beri anak makan, mesti beri air kosong?
Ya.

10) Anak 5 bulan lebih. Nampak macam lapar. Semua benda masuk mulut. Boleh beri makan? 
Anak pada usia ini memang suka masukkan segala-galanya dalam mulut, termasuk kakinya. Seeloknya tunggu 6 bulan. Biar anak puas menyusu susu ibu sampai usianya 6 bulan. Anak ada seumur hidupnya untuk makan macam-macam. 

11) Beri anak makan, tapi anak macam tak suka dan tak mahu makan. Beri air kosong pun tak nak minum.
Benda baru, jadi ambil masa untuk anak biasakan diri dengan rasa dan benda baru. Sabar. Beri sedikit demi sedikit. Lama-lama anak akan terima. Jangan paksa. Nanti anak terus tak mahu makan atau minum air kosong.

12) Anak sembelit/cirit birit. Nak beri makan apa?
Sembelit : Give 'P' (Prune, Papaya, Plum, Pear, Pumpkin). Stop 'BRAT'.
Cirit-birit : Feed 'BRAT' (Bread, Banana, Rice, Apple sauce, Toast). Stop 'P'.

13) Bila boleh beri ikan? 
Disarankan 10 bulan ke atas. Sebabnya kandungan merkuri dalam makanan laut susah diproses perut anak. Makanan laut lain seperti udang, sotong etc - 1 tahun ke atas.

14) Bagaimana nak naikkan berat badan anak?
Renjiskan minyak zaiton dalam makanan. Beri avocado. 8 bulan ke atas, sudah boleh menumis dengan menggunakan unsalted butter, ghee. 

15) Tepung apa sesuai untuk anak bawah 1 tahun?
Tepung atta, wholewheat unbleached flour.

16) Kenapa perlu rendam bijirin (beras perang, rolled oats, barli etc)?

Setelah membaca cara-cara merendam Oatmeal saya dapati jika anak anda atau anda sendiri mengalami beberapa masalah kesihatan seperti yang tertera di bawah, saya rasa eloklah merendam Oatmeal.

Kalau pun tidak mempunyai masalah penghadaman, tetapi ingin meningkatkan kandungan zat besi dan lain-lain mineral dalam diet anak, maka saya galakkan juga. Cuma kaedahnya bagi kita orang Malaysia mungkin sedikit rumit, tapi perlu dijelaskan, bukan senang untuk senang :)

Mengapa perlu sangat untuk direndam?
Berikut adalah pelajaran sains ringkas untuk membantu anda memahami mengapa anda mungkin mahu "merendam" bijian anda:

  1. Bijirin adalah benih.
  2. Benih bertujuan untuk melalui sistem belum dicernakan supaya mereka boleh ditanam di tempat lain (berfikir secara alami).
  3. Untuk membuatkan ia tidak mudah dicerna dan mampu "dipindahkan untuk ditanam di tempat lain", terdapat beberapa anti-nutrien di dalamnya untuk menjadikan mereka sukar untuk dihadam.
  4. Benih juga perlu dipertahankan sehingga masa yang sesuai untuk percambahan, jadi mereka mempunyai bahan-bahan tertentu yang menghentikan aktiviti enzim aktif percambahan.
  5. Sebatian ini juga bertindak untuk menghalang aktiviti enzim aktif dalam sistem pencernaan anda.
  6. "Merendam" bijirin penuh boleh membuat mereka lebih mudah dicernakan dan membantu sistem anda mendapat semua nutrien dalam makanan.

17) Ribena, calciyum, vitagen, nutrigen dan yang sewaktu dengannya, boleh beri pada anak?
Tak boleh. Tak sesuai. Banyak gula, bahan pengawet.

18) Bagaimana penyediaan oats untuk dicampur dengan puree?
Ringkasnya, rendam oats dengan air melebihi paras oats. Letak 2 sudu jus lemon/limau nipis/cuka epal. Biar 7 jam. Lepas 7 jam, bilas dengan air bersih dan masak seperti biasa. Campurkan dengan puri buah/sayur kesukaan anak.

19) Boleh beri ribena, jus buah dan yang sewaktu dengannya?
Tidak perlu. Beri susu dan air kosong sahaja. Kalau mahu beri juga jus buatan sendiri, beri pada usia 1 tahun ke atas. Cairkan. 30% jus + 70% air. Big no to ribena.

20) Apakah 4-day-rule? Kenapa perlu amalkan kaedah ini?
4-day-rule adalah kaedah memperkenalkan satu-satu jenis makanan baharu kepada anak selama 4 hari berturut-turut. Kaedah ini bagi memastikan makanan itu tidak memberi sebarang masalah kepada anak seperti alahan, sembelit, cirit-birit dan sebagainya. Selepas 4 hari, jika anak tiada sebarang masalah menerima makanan tersebut, boleh perkenalkan makanan lain pula. Begitulah rutin tiap kali mahu perkenalkan makanan baru kepada anak.

21) Sepanjang anak berumur 6 bulan, hanya makan puree?
Secara umumnya, ya. Puri buah, puri sayur. 7 bulan boleh mula bubur nasi. Kemudian boleh campur bubur nasi dengan puri buah/sayur yang anak dah lulus 4-day-rule.

21) Boleh perkenalkan makanan sebelum anak 6 bulan?
Seeloknya tunggu 6 bulan. WHO menyarankan 6 bulan juga. Sebabnya sebelum 6 bulan, perut anak belum cukup matang untuk memproses solid. Jika beri terlalu awal, perut akan bekerja keras. Kasihan perut anak. Beri anak makan terlalu awal juga salah satu punca obese di kalangan kanak-kanak.

22) Bolehkah beri buah-buahan kering seperti aprikot, kismis yang warna kuning/asal?
Beri buah-buahan kering yang warnanya hitam dan gelap seperti warna buah kurma.

Ini penerangan dari Puan Farah Rahim :
Aprikot/kismis warna kuning ada sulfur dioksida yang boleh mencetuskan serangan asma dan boleh membawa maut pada bayi yang mudah terpengaruh.

Sulfur dioksida digunakan sebagai antioksidan di dalam proses pengeringan beberapa buah-buahan kering untuk mengekalkan warna kulit dan rasa. 

Sebagai contoh, dalam kismis kuning, peach kering, epal kering dan aprikot kering, sulfur dioksida digunakan untuk buah-buahan ini tidak kehilangan warna dengan menyekat tindak-balas "browning" yang menyebabkan warna buah-buahan itu menjadi gelap dan mengubah rasa mereka.

23) Jenis-jenis minyak zaitun dan bagaimanakah cara penggunaannya?
Puan Fiza Eliaza menjawab:
Extra virgin olive oil (EVOO) adalah hasil perahan minyak pertama dari buah zaitun. Khasiatnya memang tinggi dan tidak perlu di masak. Perlu dititik atau direnjis begitu sahaja ke dalam bubur bayi.

Virgin olive oil (VOO) pula hasil perahan kedua. Yang ini pun elok digunakan untuk dititik atau direnjis dalam makanan/bubur bayi.

Pure olive oil (POO) atau olive oil pula boleh digunakan untuk menumis makanan sama ada untuk bayi atau ibu bayi. 

24) baby sudah 8m..apa lagi menu yang bole kasi baby?
baby 8m dah boleh intro lebih sikit grains macam millet,quinoa,red rice,cous cous dan pasta..veges macam capsicum,cendawan,sayur daun hijau(kecuali bayam),beetroot..protein macam ayam,daging n kuning telur..dah boleh tumis,tambah rempah,tambah santan..4 days rules jangan lupa ya..termasuk rempah pun kene intro satu2 untuk 4 ari.. 

25) kalau sya intro puri pisang kt my bby 6m 5hari perlu ke sya blend pisang tu?or memadai sy lenyekkan pisang n mix dgn ebm je?or perlu ke sy tapis lg pisang tu?
Intro samaada lenyekkan dan tambah sikit ebmpun boleh..atau pun puan letak dlm food feeder tu pisang, dan biarkan dia hisap sendiri

26) kenapa tak boleh letak gula dan garam dlm mknan anak berumur 2 tahun ke bawah?
Dalam setiap makanan sudah Allah jadikan masin, masam, manis, pahit semulajadi di dalamnya. Contoh rasa masin (celery), manis (keledek, labu), masam (tomato, oren) dan pahit (peria). Alangkah hebatnya Allah. 

Deria rasa orang dewasa seperti kita tidak sepeka anak kecil sebab macam-macam sudah kita makan dan rasa. Anak kecil/bayi deria rasanya sangat sensitif. Sedikit sahaja rasa masin/manis sudah dapat mereka rasai. 

Kalau tidak percaya, cuba sekali Puan makan nasi sahaja dahulu sebelum tambah apa-apa kuah/lauk. Bukankan rasa nasi itu lemak manis,

27) kentang bleh bg da kt bby 6m2w?kntg n sweet potato sama ke?
Kentang 8-10 bulan. Sweet potato = Keledek. Kentang berkanji dan tak banyak khasiat seperti keledek. Sebab itu tidak disarankan seawal 6 bulan sebab boleh menyebabkan sembelit.

28) menu nk buat cmpuran ikan cmner?..bby dh 8m..tgk cam dh jemu mkn cmpur ayam.
Ikan sebaiknya intro 10 bulan ke atas. Terbaik di usia 1 tahun. Ada Q&A mengenai perkara ini di komen-komen di atas.

29) Bila boleh intro bayam dan sayuran hijau?
Bayam, sayur hijau yang agak tebal daunnya 10-12 bulan.kalau baby ada masalah sembelit boleh lambatkan sikit sebab bayam tinggi zat besi yang boleh menyebabkan sembelit

30) taufu tu kalau dah bukak, mean dah guna separuh lebih nye mmg xleh simpan lebih sehari ye?? sb bile simpan sy tgk kaler bertukar kuning n air dy p0n bertuka kaler

Saya simpan paling lama seminggu dear..masuk dalam bekas kedap udara pastu isi air sampai penuh..pastu tutup n simpan fridge..selang 2 ari tukar air. Saya sarankan ibu-ibu yang nak beri anak tofu, makan sama tofu tu. Jadi tiada pembaziran dan tak perlu simpan lama. Kita nak ajar anak makan makanan berkhasiat, maka kita pun kena makan juga. Tambah dalam sup sayur, buat tofu kukus berkuah etc. Google sahaja resipi untuk soft tofu.

31) honeydew bole buat puree ke?
Honeydew boleh 8-10 bulan

32) Mangga dan epal kena kukus juga ke?
Mangga masak ranum 6-8 bulan. Epal kena kukus. Mangga tak perlu. Yang penting mesti masak ranum.

33) Macam mana nak naikkan berat baby?
Extra virgin olive oil (EVOO) boleh bantu naikkan berat. Bayi 6 bulan belum boleh beri EVOO. Tunggu 7 bulan ke atas.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page


KENAPA KENTUT ITU PERLU? JOM BACA 8 MANFAAT KENTUT BAGI KESIHATAN TUBUH MANUSIA


KENAPA KENTUT ITU PERLU?
JOM BACA 8 MANFAAT KENTUT BAGI KESIHATAN TUBUH MANUSIA


Haaa.. ni nak sambung citer pasal kentut, semua gara-gara ternampak post tentang BAU KENTUT PEREMPUAN MAMPU MEMBUNUH TIKUS DEWASA yang TB nampak di wall fb hari tu.. huhuhu..  Ni nak citer tentang kebaikan kentut yang ramai tak suka tu.. hahaha

Sebut pasal Kentut je semua rasa macam nak lari je dari sebut pasal kentut ni kan.. sebab? sebab Kentut adalah sesuatu yang seringkali dianggap mengganggu dan sangat dihindari oleh kebanyakan orang, termasuklah kita-kita ni kan.. 


kerana kentut ni, baunya sangat busuk dan mengganggu lebih-lebih lagi kalau dilepaskan di kawasan yang tidak sepatutnya contohnya didalam lif mahupun didalam kereta atau didalam pejabat yang bertutup.. fuh.. tak boleh bayangkan bau pekong tu.. hahahaha.. eh.. pernah buat ke? hahahaha..

Tapi sebenarnya kentut itu perlu. Dan sangat-sangat tidak digalakkan kalau kita menahan diri dari kentut terlalu kerap, alamatnya kembunglah perut tu sebab angin yang nak keluar dari badan ditahan-tahan pulak. Ok lah, meh TB share kan sikit tentang manfaat kentut ni.. Kenapa kentut itu perlu?

Kentut merupakan salah satu proses alami yang tejadi pada tubuh kita, dengan cara keluarnya gas dari tubuh kita.

= Kentut Manusia yang Normal =

Pada dasarnya kentut terjadi secara alami pada tubuh kita. Tubuh manusia yang normal rata – rata dapat kentut sebanyak kurang lebih 14 kali dalam sehari. Kentut sendiri memiliki gas, yang tidak boleh dilihat secara mata kasar, namun dapat dirasakan dari bunyi dan baunya yang sangat menusuk ke hidung.

Gas yang keluar ketika buang angin atau kentut mengandungi gas hydrogen sulfide. Hydrogen sulfide merupakan salah satu gas yang diketahui keluar bersama ketika anda buang angin / kentut. Gas hydrogen sulfide ini diketahui merupakan gas yang menimbulkan bau seperti telur busuk ketika anda buang angin. Selain itu, gas hydrogen sulfide ini ternyata juga memiliki banyak manfaat bagi siapapun yang menghidunya (uwekk)., meskipun memiliki bau yang sangat tidak enak.

Ada orang kalau tak kentut, perut sakit boleh nangis wooo..

Meskipun banyak dihindari dan dibenci orang, namun ternyata kentut memiliki banyak manfaat. Apa dia manfaatnya? 

Berikut ini adalah beberapa manfaat yang dapat diperolehi dari kentut.

1. Mengatur tekanan darah
Satu penelitian yang dilakukan beberapa tahun lalu mengenai hydrogen sulfide yang keluar bersama dengan proses buang angin atau kentut memiliki efek yang dapat mengatur tekanan darah siapapun yang menghidunya. Jadi, secara eksplisit, kentut dapat mengatur tekanan darah siapapun yang menghidunya baunya.

Dengan tekanan darah yang teratur, maka anda akan terhindar dari kondisi hipertensi (tekanan darah tinggi) ataupun hipotensi (tekanan darah rendah) yang memiliki efek buruk bagi kesehatan anda. kedua kondisi tersebut dapat menimbulkan berbagai macam penyakit, seperti :
  • Anemia
  • Stroke
  • Serangan jantung
  • Pusing-pusing
  • Sakit kepala

2. Anti inflamasi
Manfaat lainnya dari gas hydrogen sulfat yang keluar ketika anda buang angin dan menghidunya ialah mampu menjadi penolong anti inflamasi pada tubuh anda. Ini bererti dengan menghidu gas kentut yang keluar, anda dapat terhindar dari kondisi inflamasi di dalam tubuh. Beberapa kondisi inflamasi di dalam tubuh antara lain :
  • Refluks asam lambung
  • Ulser
  • Radang tekak
  • Radang pada lambung dan usus
  • Peradangan pada organ-organ lainnya
Dengan sifatnya yang anti inflamasi, maka manfaat kentut bagi kesihatan yang terhidu ini dapat membantu anda dalam mencegah hal-hal tersebut.

3. Anti pembengkakan
Selain menjadi senyawa anti inflamasi, hydrogen sulfide juga memiliki manfaat penting sebagai senyawa yang dapat menjadi anti pembengkakan. Dengan menghidu hydrogen sulfide yang keluar bersama dengan kentut, maka anda akan terhindar dari pembengkakan yang kemungkinan akan terjadi pada diri anda.

4. Melancarkan peredaran darah di dalam tubuh
Gas hydrogen sulfide juga memiliki manfaat yang penting untuk melancarkan peredaran darah di dalam tubuh. Hal ini disebabkan oleh sifat dari hydrogen sulfide yang membantu melonggarkan jaringan pembuluh darah dan juga meningkatkan kelenturan dari pembuluh darah vena dan arteri. Hal ini akan meningkatkan kelancaran peredaran darah di dalam tubuh. Dengan lancarnya peredaran darah di dalam tubuh kerana manfaat tubuh bagi tubuh ini, maka efeknya adalah :
  • Dapat terhindar dari berbagai jenis penyakit
  • penyaluran darah dan oksigen ke organ tubuh tidak tersumbat
  • Mengoptimasikan fungsi organ tubuh
  • Meningkatkan daya tahan tubuh
  • Mencegah terjadinya kondisi penyumbatan pembuluh darah.
5. Mengurangi risiko diserang penyakit kronik
Dengan menghirup hydrogen sulfide yang terkandung dalam kentut, maka anda akan mendapatkan manfaat yang sudah disebutkan sebelumnya, plus dapat terhindar dari risiko diserang berbagai macam jenis penyakit kronik yang berbahaya. Memang untuk mencegahnya tidak hanya berasal dari hydrogen sulfide saja, namun paling tidak dengan terhidunya hydrogen sulfide, risiko anda terkena beberapa penyakit berikut ini akan menjadi lebih kecil :
  • Kanser
  • Diabetes
  • Dementia
  • Stroke
  • Serangan jantung
  • Tumor
---------------------------------------------------------------------------------------
= Lain-Lain Manfaat dari kentut =
Selain berasal dari kandungan hydrogen sulfide yang terkandung di dalamnya, kentut sendiri juga memiliki manfaat lainnya yang juga penting. Apa dia manfaatnya? Berikut ini adalah beberapa manfaat lainnya dari kentut / buang angin :

1. Mendetoksi gastrointestinal
Apa itu gastrointestinal? Secara garis besar, gastrointestinal ini merupakan salah satu kondisi dimana tubuh anda mengalami kelainan dan masalah pada organ pencernaan anda. beberapa masalah yang mungkin terjadi pada organ pencernaan anda antara lain :
  • Radang usus
  • Radang lambung
  • Gangguan pada Pundi Kencing
  • Batu Karang
  • Dan penyakit serta gangguan pencernaan lainnya
Manfaat kentut bagi manusia untuk dapat mendeteksi gangguan gastrointestinal dapat dilihat dengan mudah, yaitu dengan kentut yang terjadi dalam sehari. Apabila anda kentut jauh dibawah 14 kali dalam sehari atau jauh dari 14 kali dalam sehari, maka anda wajib berjumpa doktor. Kerana ini mungkin ada berkaitan gejala gangguan pada pencernaan anda.

2. Mengatasi masuk angin
Kita memang sudah biasa dengan istilah masuk angin ni. Ini merupakan kondisi dimana angin masuk ke dalam tubuh dan menyebabkan perut terasa tegang dan kembung karena terisi oleh angin. Biasanya masuk angin dapat menyebabkan hal-hal yang sangat mengganggu, seperti :
  • Kembung
  • Mual
  • Pening/Sakit Kepala
  • Demam
Dengan kentut, maka angin yang berada di dalam tubuh, yang menyebabkan masuk angin akan keluar, dan tubuh akan merasa lega dan selesa rasanya. Selain dengan kentut, biasanya masuk angin juga akan diatasi dengan sendawa.

3. Cara organ pencernaan bekerja / operasi
Ketika anda melakukan checkup di hospital/klinik, anda disarankan untuk tidak makan sebelum kentut. Hal ini disebabkan oleh kemungkinan organ pencernaan anda yang belum bersedia untuk menerima makanan. 

Manfaat kentut setelah makan menunjukkan bahawa organ pencernaan anda sudah bekerja dengan baik. Sudah mulai mencerna makanan yang masuk ke dalam tubuh anda.

Itulah beberapa manfaat dari kentut bagi kesihatan tubuh kita. Siapa sangka, ternyata kentut yang banyak tidak disukai kerana baunya ini memberikan manfaat yang sangat banyak kan.. Termasuklah hal-hal kesihatan yang sangat penting. 

Semoga entri perkongsian ini bermanfaat buat semua. InsyaAllah.. 
source from :