Nity

Nuff

12 April 2017

10 Cara / Usaha / Alternatif Merawat Psoriasis di Rumah

10 Cara / Usaha / Alternatif Merawat Psoriasis di Rumah

Hai.. Assalammualaikum semua. Pagi ni TB nak bercerita tentang Psoriasis iaitu masalah kulit yang TB sedang hadapi ketika ini. TB pun tak tahu kenapa semakin teruk pulak kulit TB sekarang ni, gatal-gatal makin menjadi-jadi.. nak pulak masa balik taiping baru-baru ni pi makan ayam KFC pulak.. haa.. ambil kau.. tergaru-garu macam dalam gambar atas ni.. huhuhu.. salah sendiri..

Oh ya.. TB alami Psoriasis ni dah lama tapi masa tu TB tak tahu yang ia adalah Psoriasis. TB hanya ingat ia hanyalah alahan pemakanan. Sebab TB suka makan seafood dan macam-macam lagi makanan laut, So TB rasa mungkin TB alergik pada seafood.


Rupa-rupanya TB ada Psoriasis iaitu sejenis alahan atau masalah kulit yang tidak diketahui punca dan tiada ubat untuk memberhentikan masalah ini. 

Tentu ramai diantara kita yang macam TB, tak sedar kegatalan atau masalah kulit yang merengsakan yang korang hadapi itu rupa-rupanya bukan masalah kulti biasa.. Mungkin ia ekzema atau mungkin ia Psoriasis atau mungkin masalah kulit yang lain seperti kurap atau kudis

Walau apapun masalahnya, korang jangan biarkan yea.. kerana masalah kulit juga bahaya tau.. kalau dibiarkan ia akan merebak. Kalau dibadan boleh disorok sebab kita berpakaian, kalau di wajah? macam mana nak sorok? betul tak? 

Tapi TB bersyukur sangat TB tidak seserius penghidap Psoriasis yang lain. TB masih di kategori yang rendah, iaitu pada level yang boleh dikatakan tahap 1. Tapi TB tetap nak cari juga penawar untuk masalah ni. Sebab bila dah ada baby ni, TB banyak mengendalikan baby dan TB taknak ia boleh berpindah ke baby pulak (Nauzubillahminzalik). 


So, TB harus cari jalan penyelesaian dan baru-baru ni TB terjumpa satu produk tu, produk suplemen semulajadi yang ramai dah cuba dan berkesan katanya, So TB mencubanya dan sedang menunggu kesan posotif dari produk tersebut. Nanti TB akan share apa nama produk tu di entri akan datang.

Dari pembacaan juga TB tahu Psoriasis ni sebenarnya adalah gangguan autoimun yang tidak stabil dan sentiasa akan berulang membuatkan kulit menjadi seperti kerak kering, dan menjadi merah apabila digaru atau berada dalam keadaan cuaca panas, 

dan TB terbaca lagi tentang Psoriasis ini ialah walaupun ia memberi kesan kepada kulit, psoriasis sebenarnya bermula jauh di dalam, dalam sistem imun seseorang penghidap itu.

Ia datang daripada sel-sel T manusia, sejenis sel darah putih. sel-sel T yang direka untuk melindungi tubuh daripada jangkitan dan penyakit. Apabila sel-sel menjadi aktif tersilap dan menolak tindak balas imun yang lain, ia boleh membawa kepada gejala psoriasis.

Impian TB nak sembuh sepenuhnya dari masalah Psoriasis ini. 


Oh ya.. kenapa TB sebut 'masalah' Psoriasis? kenapa bukan 'Penyakit' Psoriasis? Kerana Psoriasis ini bukan sejenis penyakit tetapi ia hanyalah gangguan autoimun dalam sistem tubuh badan seseorang yang lemah. Apa yang TB tahu bagi mereka yang menghidapinya perlu jaga pemakanan, kebersihan diri dan tubuh badan, 


Sentiasa sapu pelembap di kawasan terlibat (TB sapu dengan gel Aloe Vera je.. ) , jangan terlalu terdedah dengan cuaca panas kerana ia akan menyebabkan kegatalan pada kulit dan seterusnya menyebabkan kemerahan dan merengsakan kulit. dan paling penting.. harus berpantang makan semua makanan yang menyebabkan masalah semakin teruk. TB nasihatkan, tinggal semua makanan seafood, ayam, daging (boleh makan sikit2), dan yang paling penting untuk Penghidap psoriasis.. 

JANGAN MAKAN 5 BENDA INI :
1.) Ayam 
(semua penyakit kulit tak boleh makan Ayam)
2.) Kacang Bendi
3.) Terung 
4.) Ikan Masin / Ikan Bilis 
( akan buat gatal lebih teruk)
5.) Soya

Say No pada ubat-ubatan Hospital/Klinik tak kira ubat sapu atau pun ubat makan. Sebab semuanya ada kesan untuk jangkamasa panjang. Ubat-Ubatan dan ubat sapu tersebut mempunyai kandungan Steroid yang tidak elok untuk sistem tubuh badan kita di masa hadapan kelak.

Kalau boleh gunakan cara tradisional sahaja atau pilih sesuatu suplemen yang secara semulajadi membaiki sel dalam tubuh badan secara alami... Ubatan seperti pil-pil di Klinik atau Hospital memang akan meredakan kegatalan atau mengurangkan kerengsaan pada kulit penghidap Psoriasis tetapi keadaan itu hanya sementara dan penghidap Psoriasis terpaksa menghadapi ubatan tersebut utnuk suatu tempoh masa yang lama dan tidak tahu bila agaknya akan berakhir kerana mengikut kajian, masalah Psoriasis ini tiada ubatnya.. hanya boleh meredakan dan mengurangkan sahaja.. So, pandai-pandailah pilih ubat-ubatan atau sapuan untuk kes ini.. 


Walaupun tidak ada ubat, banyak rawatan wujud untuk meringankan gejala psoriasis

Berikut adalah 10 cara untuk menguruskan gejala ringan dari keselesaan rumah untuk penghidap Psoriasis.

1. Makanan tambahan
Makanan tambahan boleh membantu mengurangkan gejala psoriasis dari dalam. Minyak ikan, vitamin D, milk thistle, aloe vera, anggur Oregon, dan minyak evening primrose telah dilaporkan untuk membantu meringankan gejala ringan psoriasis, menurut Yayasan Psoriasis Kebangsaan. Adalah penting untuk hanya mengambil makanan tambahan yang tidak mengganggu dengan keadaan sedia ada lain yang anda mungkin ada.

2. Mencegah kulit kering
Gunakan humidifier/pembersih udara untuk menjaga udara di dalam rumah atau pejabat. Ia boleh mencegah kulit dari kering sebelum ia bermula. Gunkan juga pelembap kulit sensitif untuk menjaga kulit agar lembut dan bebas daripada membentuk plak.

3. Wangian Elakkan
Sabun dan minyak wangi mempunyai pewarna dan bahan kimia lain didalamnya dan boleh merengsakan kulit. Pasti, ia boleh membuat kita berbau yang hebat tetapi ia juga boleh membakar psoriasis. kalau boleh seeloknya elakkan produk itu , atau memilih produk yang khas untuk "kulit sensitif".

4. Makan sihat
Diet boleh memainkan peranan dalam menguruskan psoriasis. Menghapuskan daging dan lemak merah makanan ringan boleh membantu mengurangkan flare-up yang boleh dicetuskan oleh makanan tersebut. ikan air sejuk, benih, kacang, dan omega-3 asid lemak yang terkenal dengan keupayaan mereka untuk mengurangkan keradangan. Ini boleh membantu untuk menguruskan gejala psoriasis. 

Minyak zaitun juga mungkin mempunyai manfaat menenangkan apabila disapu pada kulit. Cuba mengurut beberapa sudu pada kulit kepala anda untuk membantu melonggarkan plak menyusahkan semasa mandi anda yang seterusnya.

5. Mandi hangat untuk melegakan gatal
Air panas boleh menjadi perengsa untuk kulit anda. Walau bagaimanapun, mandian suam dengan Epsom garam, minyak mineral, susu, atau minyak zaitun boleh melegakan gatal-gatal dan menyusup masuk ke skala dan plak. Melembapkan serta-merta selepas mandi anda untuk manfaat berganda.

6. Terapi cahaya
Semasa terapi cahaya, doktor akan bersinar cahaya ultraungu pada kulit. Ini jenis terapi sering memerlukan sesi konsisten dan kerap. Perlu diingatkan bahawa katil penyamakan tidak satu cara untuk mencapai terapi cahaya. Terlalu banyak cahaya matahari sebenarnya boleh memburukkan psoriasis. Prosedur ini sentiasa perlu dilakukan di bawah pengawasan doktor.


7. Mengurangkan tekanan
Apa-apa masalah atau penyakit kronik mahupun yang biasa seperti psoriasis boleh menjadi punca tekanan/Stress. Ini selalunya boleh menjadi satu kitaran ganas apabila tekanan itu sendiri boleh memburukkan lagi gejala psoriasis. Selain mengurangkan tekanan apabila mungkin, pertimbangkan menggabungkan amalan mengurangkan tekanan seperti yoga dan meditasi.

8. Elakkan alkohol
Alkohol adalah pencetus untuk ramai orang yang mempunyai psoriasis. Satu kajian dari Brigham dan Hospital Wanita dan Sekolah Perubatan Harvard mendapati peningkatan risiko psoriasis di kalangan wanita yang minum bir nonlight. Mereka yang minum sekurang-kurangnya lima bir nonlight seminggu hampir dua kali lebih berkemungkinan untuk membangunkan psoriasis, jika dibandingkan dengan wanita yang tidak minum.

9. Cuba kunyit
Herba yang biasa digunakan untuk merawat pelbagai keadaan. Kunyit telah didapati membantu mengurangkan psoriasis. Ia boleh diambil dalam pil atau makanan tambahan bentuk atau ditaburkan pada makanan anda. Berbincang dengan doktor dahulu mengenai manfaat yang berpotensi untuk penghidap Psoriasis. Dos yang diluluskan oleh FDA kunyit adalah 1,5-3,0 gram sehari.

10. Berhenti merokok
Elakkan tembakau. Merokok boleh meningkatkan risiko anda mendapat psoriasis. Jika anda sudah mempunyai psoriasis, ia juga boleh membuat gejala-gejala anda lebih teruk.

Akhir sekali, kepada penghidapa Psoriasis atau Ekzema tu, jangan stress-stress ya.. jangan sedih-sedih.. kawal emosi korang kerana ia juga salah satu cara untuk menangani masalah Psoriasis ini daripada merebak lebih teruk.. TB harap entri ini dapat memberi manfaat buat semua.. Nanti kita sambung lagi ye bab ni.. K bye.. 

Baca juga semua dibawah berkaitan :










------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page


11 April 2017

RESEPI IKAN TONGKOL MASAK KICAP




RESEPI IKAN TONGKOL MASAK KICAP

Satu lagi resepi ikan yang boleh dicuba. Ikan Tongkol ni sedap ke? TB rasa macam pernah makan, yang keras tu ke? hahahaha.. maaf sebab TB tak berapa kenal ikan sangat.. jarang makan ikan.. selalu makan ayam dan daging je.. pasal tu rupa ikan pun tak berapa nak kenal.. sejak tak boleh makan ayam dan daging berlebihan ni, TB dah start nak makan ikan.. Tapi ada jugak lah ikan yang TB tak makan.. macam keli, bawal, ikan jaket, ikan tongkol ni tak pasti la pulak.. hahaha.. Dah tak leh makan ayam dan daging pun masih nak memilih makan ye.. adoiii

Bahan-Bahan :• 1 ekor ikan tongkol saiz sederhana (lumur garam dan kunyit lepastu goreng)
• 8 biji bawang merah (kisar)
• 3 biji cili hijau (hiris)
• ½ labu bawang besar (hiris)
• 4 ulas bawang putih (kisar)
• 2 sudu besar cili (kisar)
• 1 inci halia (kisar)
• Sos tiram
• Sos tomato
• Sedikit cuka
• Kicap
• Gula dan garam secukup rasa

Cara Memasak :
1.Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan² kisar tadi sampai harum dan garing
2.Selepas itu masukan sos tomato, sos tiram,kicap, cuka dan sedikit air dan masak hingga mendidih
3.Akhir sekali,masukan cili hiris dan bawang
4.Masukkan gula dan garam secukup rasa
5.Masukan ikan yang telah digoreng tadi dan gaul rata.Tutup api
6.Angkat dan hindangkan dengan nasi panas












04 April 2017

CARRIE JUNIOR KINI DALAM PEK ISIAN SEMULA | JIMAT DAN MUDAH GUNA!

CARRIE JUNIOR KINI DALAM PEK ISIAN SEMULA | JIMAT DAN MUDAH GUNA!

Wah.. TB memang tak boleh lupa bau Carrie Jnunior ni sejak TB terbau anak kakak yang sulung selalu mandikan anak-anaknya dengan mandian Carrie Junior ni. semasa TB memasuki Bilik air, TB tertanya-tanya bau apa yang wangi ni. Lepas tu ternampak botol mandian kanak-kanak yang comel sangat label nya.. warna botol pun berwarna warni.. ada lukisan kartun gajah pada botol tu. Wahh.. rupa-rupanya Carrie Junior namanya.. TB rasa macam nak makan je syampu dan baby bath tu.. hahaha.. sedap betul baunya..


Lepas tu TB pun memang pasang angan-angan kalau ada anak nanti nak mandikan diorang dengan mandian dari seleksi Carrie Junior ni jugak.. hehehe.. dan sekarang memang TB guna Carrie Junior pun. Mujurlah mandian dan syampu tu serasi denagn baby TB.. Alhamdulillah.. Hemm.. daripada TB melalut panjang-panjang.. mari kita baca serba sedikit info tentang Carrie Junior ni..


CARRIE JUNIOR telah mencipta jenama yang dipercayai dalam pasaran penjagaan diri kanak-kanak yang dirumus khas untuk kanak-kanak dan bayi selama lebih daripada 20 tahun,.Lama kan! Macam tak percaya je dah 20 tahun rupanya..

Sebagai jenama yang dipercayai dengan inovasi, CARRIE JUNIOR sentiasa mencari cara baru bagi memenuhi keperluan pengguna setia yang sentiasa mengutamakan nilai dan kualiti.

Kos sara hidup yang meningkat telah menyebabkan pengguna mencari alternatif untuk mengurangkan perbelanjaan. Namun bajet yang ketat tidak bermaksud kita perlu mengorbankan keperluan penjagaan diri, terutamanya apabila tiba masa mandi untuk si manja kita.


Sebagai tanda penghargaan kepada pelanggan setia, CARRIE JUNIOR kini menawarkan pek isian semula, suatu pilihan penjimatan kos. Pek isian semula mudah guna, dan menjimatkan ini bukan sahaja khas untuk pengguna setia, tetapi juga sesuai untuk pengguna baru yang ingin mencari produk penjagaan diri buat si manja tanpa perlu berbelanja lebih.

Pek isian semula baharu ini turut membantu memulihara alam sekitar kerana ia mengurangkan keperluan membeli botol mandian baru yang akan meningkatkan pembaziran sisa plastik dan memberikan kesan buruk kepada alam sekitar. Dengan CARRIE JUNIOR Refill Packs, ibu bapa dapat berjimat dan menyelamatkan alam sambil menyediakan si manja dengan kelengkapan peribadi yang terbaik.

CARRIE JUNIOR Refill Packs kini tersedia untuk rangkaian Hair and Body Wash dan Baby Bath.
Pek isian semula CARRIE JUNIOR Baby Bath 500g berharga RM8.90* (Semenanjung) dan RM 9.30* (Sabah & Sarawak) ,

Manakala CARRIE JUNIOR Hair and Body Wash terdapat dalam harga RM9.90* (Semenanjung) dan RM 10.40* (Sabah & Sarawak)

Produk CARRIE JUNIOR boleh didapati di gedung-gedung runcit terkemuka, pasaraya hyper, pasaraya, dan farmasi terkemuka di seluruh Malaysia.

*Harga termasuk GST.

Tentang CARRIE JUNIOR 

CARRIE JUNIOR merupakan rangkaian premium penjagaan diri si manja yang membantu merapatkan hubungan ibu bapa dengan si manja melalui waktu mandian yang menyeronokkan. Rekaan pembungkusan yang menarik dan berwarna warni membantu kanak-kanak mencetus imaginasi di dalam bilik mandi.


Rangkaian CARRIE JUNIOR diformulasikan dengan Fruito–E, kombinasi ekstrak buah semulajadi yang diperkaya dengan nutrient dan vitamin bagi membantu menyubur, melembap dan melindungi rambut serta kulit lembut si manja. Rangkaian CARRIE JUNIOR memberikan anda pelbagai pilihan wangian buah-buahan bagi memastikan si manja sentiasa berasa segar dan bersih sepanjang hari. Carrie Junior yang bertindak membersih dengan lembut dan efektif ini sangat sesuai untuk kegunaan harian. 

Diiktiraf Halal, rangkaian Carrie Junior termasuklah Baby Bath, Baby Shampoo, Hair & Body Wash, Baby Powder, Baby Lotion and Baby Oil. Ia juga mempunyai bau buah-buahan yang digemari kanak-kanak.


Untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut, boleh layari :-

Website

Facebook


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page


03 April 2017

RESEPI PEKASAM DAGING SEDAP DAN MUDAH


  RESEPI PEKASAM DAGING SEDAP DAN MUDAH


Adoi.. terliur kot tengok Daging Pekasam dalam gamabr atas ni.. Rasa nak order je tapi tak tau mana nak order.. Ramai kata sedap.. So, TB pun rasa nak try juga masakkan untuk hubby TB.. Mesti dia suka punya.. hehehe.. So, apa-apa pun tepek resepi kat sini dulu.. bila dah jadi TB nak letak gambar hasil kami masak.. hehehehe..



RESEPI PEKASAM DAGING SEDAP DAN MUDAH



Bahan2:
  • Daging 1kg import@daging btg pinang(dihiris nipis,hiris jgn terlalu nipis sgt.agk2)
  • Garam halus 1sudu mkn(sy guna garam bukit)
  • Beras 2cwan(digoreng tanpe myk,goreng smpai perang)
  • Asam keping(1genggam)

Cara2:
  • Basuh daging & toskn air
  • Blender beras sampai hncur
  • Basuh asam keping & ketepikan
  • Masuk daging dalam besen
  • Gaul daging dengan garam & asam keping
  • Dah sebati masuk kan beras hancur
  • Gaul sebati,pasti kan semua daging terkena beras.. (beras tu nak letak banyak pun tak ape sebab nanti Bila goreng banyak kerak dekat pekasam) 
  • Simpan dalam bekas bertutup
  • Letak dalam peti selama 3-4hari
  • Selepas 3-4hari boleh di masak


Resepi & Gambar dari :




PRUDENTIAL GIFT | REZEKI BABY

PRUDENTIAL GIFT | REZEKI BABY

Comel tak? hehe.. Hadiah ni dari Prudential 4 tahun yang lepas, masa TB belum ada baby lagi.. So, TB simpan je dulu sebab yakin satu hari nanti TB boleh bagi baby TB sarung baju comel ni.. Tapi bila buka tengok untuk umur 12-18month.. hehehehe.. besar le pulak.. kih3.. Tapi macam baby TB bole masuk je baju ni.. sebab baby TB sado orangnya.. kih3..

Ok lah, meh citer sikit pasal Prudential, TB pun tak ingat dah macam mana leh dapat gift dari Prudential ni.. lupa sangat-sangat sebab dah 4 tahun berlalu kan.. dan seiingat TB adik TB pun ada dapat jugak.. sama design macam ni.. saiz tak tau serupa ke tak.. yang tu tak kisah lah kan..

Prudential Financial, Inc. ni adalah sebuah syarikat Amerika Fortune Global 500 dan Fortune 500 yang anak-anak syarikat nya menyediakan insurans, pengurusan pelaburan, dan produk kewangan dan perkhidmatan lain.

Prudential menawarkan Life Insurance, Annuities, Mutual, Insurance Group, Retirement Services, Investment Management, dan perkhidmatan kewangan yang lain untuk membantu semua yang memerlukannya. 

Dalam kotak ni ada satu set baju budak berumur 12-18 bulan, masa baby TB berumur setahun nanti boleh lah bagi pakai ni.. ke boleh bagi pakai awal lagi? sebab sado? hahahaha.. Haa. dalam ni stokin, ada sarung tangan, baju, seluar dan blanket .. Kotak tu teman simpan, tak buang pun sebab boleh letak macam-macam.. kotaknya kukuh.. sebab tebal.. suka giler .. 

Bila check2 tengok macam ada stain sikit.. sebab dah lama tersimpan la katakan.. mujurlah tak reput kan.. kain fabrik jenis elok ni.. sejuk je kain nya.. yang TB tak boleh nak tahan tu.. gambar bear tu comel gilerrr.. TB pulak yang in love dekat baju tu.. hahahaha.. sib baik la baju nya kecik.. kalau tak.. mama nya yang pakai.. kih3.. 


*Apa-apa pun.. tQ Prudential.. tak tau Prudential mana.. huhuhu.. 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page

02 April 2017

CHECK TRACKING POSLAJU ONLINE!

CHECK TRACKING POSLAJU ONLINE!

TB bukan nak ajar cara nak track and trace barang yang kita pos  atau kita nak terima, TB just sajabuat entri ni sebab nak letak link check tracking number ni sebab dekat google TB tak jumpa pun link track and trace yang poslaju punya. Kalau jumpa pun entah laman web mana entah. Nak kena maba entah.. Lepas tu TB macam tak yakin je dengan result dan status barangan TB tu kalau TB search kat laman web lain selain dari PosLaju ni.. So.. TB tepek je link ni kat sini.. nanti nak cari, cari kat tengkubutang.com sudah.. hahaha.. Ok .. itu je nak citer.. K bye..





------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page


WD-40 | ADA LEBIH 2000 KEGUNAAN!

WD-40 | ADA LEBIH 2000 KEGUNAAN! 


RAMAI YANG TAK TAHU WD-40 ADA LEBIH 2000 KEGUNAAN !!
Dahulu, WD-40 ni orang selalu gunakan untuk melincirkan apa-apa dari logam yang berkarat seperti engsel pintu, rantai basikal/motor, bolt kereta dan pelbagai jenis barang yang diperbuat daripada logam untuk memastikan daripada tidak berkarat.

Kalau TB lak, TB dengan hubby selalu gunakan ni di kedai, macam pintu grill kami tu.. Dah lama-lama kena tempias hujan, jadi berkarat dan terlalu susah nak tarik grill tu.. Tapi lepas sembur WD-40 ni terus laju mengelongsor aje pintu grill tu bila ditarik atau diturunkan..

Satu lagi.. Masa mula-mula buka kedai dulu, kedai tu dah ditinggalkan lama jugak tanpa penyewa baru. So, masa kami nak buka pintu grill tu, mangganya dah berkarat.. So kami spray aje mangga tu.  Terus boleh dibuka dah mangga tu..

Dirumah pulak.. Kipas siling asik la berbunyi-bunyi karat.. Huhu.. Sembur dengan WD-40 terus tak bunyi dah.. Tidur pun lena tanpa ada bunyi kipas yang merunsingkan tu..

Haaa.. Tu dia mukadimah.. Haha.  Ok lah.. Hari ini nak citer pasal WD-40 pulak yea.. Mungkin ramai yang mengenali produk ini. Bagi yang belum mengenali, sebenarnya banyak produk yang menyerupai WD-40 dari segi fungsi serta pelbagai kegunaannya, tetapi memandangkan WD-40 lebih awal dalam pasaran dan banyak dijual di pasaraya, minimarket, 7-eleven, hypermarket, kedai accessories, maka eloklah kita beli satu.

Sebenarnyanya WD-40 ini sering digunakan oleh mekanik. Pergilah kedai mekanik mana pun kita akan lihat jenama ni. Namun rupanya WD-40 ni bukan untuk mekanik sahaja, siapa-siapa pun perlu ada benda ni sebab ia banyak kegunaannya dalam kehidupan seharian kita tau.. Pendek kata dengan WD-40 ni bermacam benda jadi mudah.. Oh ya, WD-40 ni ada 2000 lebih kegunaannya tau.. Tapi TB share aje 30 kegunaannya dulu.. TB google dan nampak senarai kegunaan WD-40 ni.. Jom kita baca.. 

Kegunaan WD-40 dalam kehidupan seharian kita:-

1) Kasut kulit yang baru dibeli, jika di semburkan dengan WD-40 akan membantu mengelakkan kulitnya daripada cepat pecah/merekah.Jangan spray banyak2.Lepas spray polish dengan kain lembut)

2) Semburkan WD-40 pada gelas minuman yang melekat. Tunggu agak 10 saat. Goncang2 sikit, pusing sikit, anda boleh buka dengan mudah saja. Pastikan anda basuh gelas-gelas tersebut dengan sabun sebelum digunakan/disimpan.

3) Melekangkan alat permainan kanak-kanak yang melekat. Sembur saja WD-40. Ia mudah menanggalkan alat permainan kanak-kanak yang terlekat tu.

4) Anda tidak cermat semasa menggunakan gam UHU/gam gajah atau mana-mana gam yang cepat bertindak. Sebahagian daripada gam melekat di tangan/jari. Nak buang memangnya sukar. Sembur saja WD-40./ Dalam lima minit semua beres.) gosok2 la sikit)

5) Cincin terlekat di jari sukar nak tanggalkan? Semburkan sedikit WD-40. Lepas tu basuh dengan sabun. Tolak cincin ke atas dan ke bawah. Nah. mudah saja tertanggal.

6) Jari cucu anda terlekat pada botol bermulut kecil. Sembur sedikit WD-40. Biarkan 10 saat. Tarik jari secara perlahan-lahan..

7) Zip seluar atau baju atau jaket atau beg tangan ke, jika terlekat jangan panik. Guna WD-40.

8) Banyak lipas? Sembur WD-40.

9) Banyak semut/serangga lain masuk dalam rumah. Mudah . sembur WD-40 di frem pintu/tingkap.

10) Hulu cangkul, tukul, pahat, parang yang diperbuat daripada kayu sebenarnya boleh tahan lebih lama jika kita kerap sembur WD-40. Lepas sembur kita gosok dengan kain supaya rata.

11) Kanak-kanak memang suka makan chewing gum. Mak bapak memang tak gemar. Apa tidaknya. Kesan peninggalan chewing gum ada di merata-rata. Yang tak seronoknya melekat di rambut budak-budak tu! Tapi jangan tuan-tuan bimbang, sembur sahaja WD-40 di rambut yang kena chewing gum. Gosok-gosok dan guna sikat yang keras. Getah tersebut mudah tertanggal. ( jangan sembur banyak sangat)

12) Kesan kotoran yang melekat di permaidani pun tak menjadi masalah. gunakan WD-40. Kemudian ambil air sabun yang suam-suam, cuci menggunakan kain.

13) Begitu juga dengan kesan air teh yang tidak mahu tanggal di atas meja makan/kabinet dapur. Guna WD-40.

14) Stiker di kereta anda yang amat degil. ( cukai jalan lama, stiker masa zaman U tahan 70an tu).Cuba sembur WD-40. Tunggu 20-30 saat. Cuci dengan kain. Lihat kesannya!

15) Tangan yang bergris/minyak hitam selepas mencuba membaiki kereta kita sendiri, boleh dengan mudah dicuci dengan menggunakan WD-40

16) Kesan sos tomato/sos cili yang degil dengan mudah ditanggalkan dengan menyembur WD-40. Selepas menyembur dengan WD-40, tunggu sekejap, kemudian basuh macam selalu!

17) Kalau kucing anda suka melepas di tempat-tempat yang anda/isteri anda memang tak gemar sangat,cuba sembur WD-40 di tempat yang ia sering melepas. Haiwan memang tak suka dengan bau WD-40. Ini akan sedikit sebanyak membantu mendisiplinkan kucing kesayangan anda!

18) Puas mop lantai dapur anda,masih tak hilang kesan bertompok-tompok. Cuba sembur WD-40. Biarkan seketika. Gosok dengan berus lantai. Kemudian mop!

19) Nak cuci kesan gam yang dah kering. mudah sembur WD-40. Tunggu 30-40 saat. Cuci dengan kain yang kesat.

20) Kesan marker atau crayon yang degil. guna WD-40!

21) Baju/pakaian anda terkena darah, sembur dengan WD-40. Biarkan seketika. Basuh seperti biasa menggunakan mesi basuh atau cuci tangan.

22) Buat apa buang duit banyak-banyak beli cecair tulah ,inilah, mahal-mahal pulak tu,hanya kerana nak cuci mangkuk tandas! gunakan WD-40. Mudah.( cuma dia tak wangi, yg baiknya dia tidak mengandungi asid!)

23) Tak tahan dengan burung-burung yang suka beretenggek di balkoni rumah anda? sembur saja WD-40 di tempat yang sang burung tu suka hinggap. Jamin burung tu tak hinggap lagi kerana mungkin taktahan dengan bau WD-40!

24) Kadang-kadang lenguh-lenguh sendi/di pelipat bawah lutut atau di pergelangan kaki ke mudah hilang dengan menyembur WD-40 dan dituruti dengan urut! Cubalah.

25) Sakit gigitan penyengat/tebuan/lebah. Cuba sembur dengan WD-40 di tempat yang kenan sengat tu. Lihat kesannya.

26) Bekas serangga yang melekat di gril kereta kita bila memandu pada waktu malam memang susah nak dicuci. Cuba sembur gril sebelum memandu pada waktu malam,anada akan dapati tak banyak lagi serangga yang melekat di gril kereta anda.

27) Ini pasal kereta lama yang di 'parking ' di bawah porch tu. Kesan minyak hitam yang menitik di lantai porch tu memang tidak menyenangkan. Tak payah susah-susah nak gosok teruk2. Semburkan WD-40. biarkan agak-agak 5 minit. Kemudian sembur pula air paip. Tentu mudah nak cuci.

28) Kereta anda warna putih. Pulang dari shopping, ada pulak tompok cat merah baru di bumper anda. Tak seronokkan. Mudah. Sembur WD-40. cuci dengan kain lembut.

29) Susah nak start engin kereta waktu pagi. Ambil WD-40. Sembur wayar plag termasuk pangkal plag. Start semula. Mudah.

30) Rantai basikal/motor berkarat? Boleh sembur WD-40 ni.. Nanti karat pun hilang.. Basikal/motor boleh dibawa dengan lancar..

( kesemua petua di atas ada yang berkesan/ada yang kurang ). Tak berani nak jamin.


Haaa...  Tu dia sikit punya banyak kegunaan wd40 #wd-40 ni kan.. Kita je tak tau.. Yang atas ni baru 30 kegunaan.. Yang selebihnya? Haaa.. Boleh tengok kat senarai bawah ni.. TB pun tak sangka ia ada lebih 2000 kegunaan sebenarnya..  Kena ada satu kat rumah korang ni..  Multipupose punya produk ni.. Terbaiklah wd-40.  Berbaloi beli.. #wd-40 #WD40 

Nak tahu 2000 kegunaan WD-40 ni dalam kehidupan seharian kita?? Boleh download kat sini yea.. Klik link dibawah ni.. Lepas ni boleh la satu rumah satu WD-40 yea!

download kat sini: 


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page

01 April 2017

Lazada Malaysia Big Baby Fair | Blogger Contest

Lazada Malaysia Big Baby Fair  | Blogger Contest 

Lazada baru sahaja mengadakan Lazada Birthday Blogger Contest yang berakhir pada 23 March yang lalu. Dan pemenang pun telah diumumkan. Namun rezeki tak berpihak kepada TB.. huhuhu.. memang dah agak pun awal-awal tapi tetap mencuba dan mencuba mana tahu kali ni rezeki baby pulak menyinggah kerana kali ni Contest ni ada kaitan dengan baby.. hehehehe..
Haa.. contest yang TB maksudkan ini ialah Contest Lazada Malaysia Big Baby Fair yang diadakan sempena Lazada Malaysia Big Baby Fair yang berlangsung dari 27 March hingga 2 April dengan tawaran diskaun sehingga 85% ! Semoga TB murah rezeki kali ini. Nak merasa juga sekali menang contest macam ni di Lazada.. Aaamiinn



Sepanjang Lazada Malaysia Big Baby Fair yang berlangsung selama seminggu ini, contest ini juga berlangsung seiring dengannya di mana tarikh tutup contest adalah pada 2 April 2017 juga. Syarat-syarat penyertaan juga amat mudah. Jom ramai-ramai sertai Lazada Malaysia Big Baby Fair ini. Masih ada masa lagi untuk korang sertai 

Klik 
~Lazada Malaysia Big Baby Fair Blogger Contest ~

--------------------------------------------------------------------------------------------


Untuk Lazada Malaysia Big Baby Fair Blogger Contest ini, TB perlu menjawab 3 soalan. iaitu :

a.) What favourite brand of diapers for your baby?
MamyPoko Open Air Fit M64 (4 packs)
TB dah pernah guna MamyPoko ni semasa baby umur 2 bulan, dan TB merasakan amat jatuh cinta dengan lampin pakai buang jenama MamyPoko ni kerana tekstur lampin ini yang agak lembut dan tak menyakitkan peha baby, serta daya penyerapan yang menakjubkan. TB pun tak sangka lampin selembut itu boleh menyerap air kencing dengan begitu banyak.. Sebab tu TB sukakan MamyPoko ni.. Tu ada offer 4 packs saiz M RM232.00 boleh la shopping nanti.. eh.. kena cepat!! 2 April last!! Oh ya.. Selain tu  juga TB suka jenama Drypers Wee Wee Dry.. terbaikk..

--------------------------------------------------------------------------------------------


b. What is your favourite choice of baby formula for your baby (or future baby)? 

Enfalac A+ Gentlease (0-12month) 1.2kg  

TB memang mahukan yang terbaik untuk anak kami, sebab itu TB akan berikan susu formula Enfalac A+ ni. Tapi TB akui susu ibu tetap sus yang terbaik untuk anak-anak kita dan TB masih menyusukan baby lagi cuma TB terpaksa jugak campur dengan susu formula ini kerana TB belum lagi dapat beri susu sepenuhnya buat baby kerana itu sahaja yang TB mampu setakat ni.

--------------------------------------------------------------------------------------------

c. Choose 1 product from Lazada Malaysia you'd like to get for your children (or future children). 
Baby Crib Cradle Natural Multi Functional 
Baby Wooden Cot 105*60cm Style B

TB berangan nak ada katil untuk baby tapi itulah.. macam banyak lagi yang lain lagi penting. bila dah ada baby ni, perbelanjaan perlu ditapis dahulu, bila ada lebih barulah kemudian diguna untuk barang yang kita mahukan.. harap TB dapat belikan baby TB katil ni.. comel kan!

Haa.. apa lagi.. ada masa lagi ni.. jom terjah dan shopping di Lazada malaysia sempena Lazada Malaysia Big Baby Fair macam-macam promosi ada sehingga 85% .. Selamat bershopping ye!


Jom Daftar Kad Ceria: Diskaun sehingga 30% bagi barangan, makanan dan perkhidmatan!

Jom Daftar Kad Ceria:
Diskaun sehingga 30% bagi barangan, makanan dan perkhidmatan!

Kad Ceria
Kad ceria merupakan kad DISKAUN atau kad pemotongan terus harga ke atas pembelian di premis-premis dan lokasi terpilih. Program ini adalah salah satu inisiatif dalam usaha menangani kos sara hidup yang tinggi terutamanya bagi warga WILAYAH PERSEKUTUAN.

Dapatkanlah Kad Ceria anda hari ini.
Diskaun sehingga 30% bagi barangan, makanan dan perkhidmatan.
Nikmati harga istimewa di lebih 350 premis rakan dagang.
Nikmati kadar istimewa penyewaan fasiliti milik DBKL, Perbadanan Putrajaya dan Perbadanan Labuan

Apa itu Kad Ceria?
Kad ceria merupakan kad DISKAUN atau kad pemotongan terus harga ke atas pembelian di premis-premis dan lokasi terpilih. Program ini adalah salah satu inisiatif dalam usaha menangani kos sara hidup yang tinggi terutamanya bagi warga WILAYAH PERSEKUTUAN.

Sasaran Pengguna :
Kad ini dikhususkan kepada Warga Wilayah Persekutuan iaitu KUALA LUMPUR, PUTRAJAYA dan LABUAN sahaja (menetap atau bekerja).

Keutamaan :
Golongan Berpendapatan Rendah dan Sederhana, Penduduk di Program Perumahan Rakyat (PPR), Penduduk di Perumahan Awam (PA)

Keistimewaan Pemegang KAD :
Diskaun secara terus bermula 3% hingga 30% bagi setiap barangan/makanan/perkhidmatan.
Beli belah pada harga istimewa di lebih 170 premis/rakan dagang (merchants)

Diskaun di fasiliti milik Dewan Bandaraya Kuala Lumpur, Perbadanan Putrajaya dan Perbadanan Labuan




-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page

GA New

Innity Mobile

nuffy2

BV2019 - 2

nity 2