adseng

Nuff

24 April 2014

RESEPI LASAGNA SIMPLE DAN MUDAH

RESEPI LASAGNA SIMPLE DAN MUDAH |

Nak Masak LASAGNA Tengkubutang 
Guna Pemanggang Ajaib?--->KLIK SINI

Dalam pencarian resepi2 buat Lasagna yang paling simple n mudah, teman berjumpa macam2 resepi.. ada yang mudah, tapi macam kurang bahan (takut x sedap le kann..) ada yang banyak bahan tapi macam rumit lea plak.. adeh.. hubby teman macam teringin nak makan Lasagna jea teman nengok, dah terbelek2 kotak Lasagna tu kali keberapa entah.. setiap kali gi beli barang dapur, mesti kotak tu yang dipegangnya.. hu3.. ada makna tuu.. haaa.. bak mai sini duit nak beli bahan2 dia.. resepi simple dan mudah teman dah jumpa ni.. 

Ni resepi Lasagna simple n Mudah, hu2.. tapi bagi teman macam susah jea.. bukan susah apa.. susah nak cari bahan dia, 
 macam mahal je.. macam mahal jea.. kui3 .. Tapi tetap nak try gak buat suatu hari nanti, sebab nape takleh buat sekarang? sebabb.. Oven teman lum dibeli2 lagi.. takkan nak guna Pemanggang Ajaib kot? aishhh.. entah bila lea dapat oven tu..  hee.. sabo2.. nanti tunggu besday teman nanti dapat lea kot.. 

ekekekeke.. hope encik suami baca ni yeaa.. (dengan harapan beso giler) ha3.. apa2 pun jom baca jomm!! lupa nak kabo, ini bukan resepi teman yea.. ini just diambil dari seorang Blogger, link dia ada kat bawah sekali.. singgah lea sana jenguk2.. macam2 resepi ada tauu!! terbaekkk.. jangan lupa FOLLOW sekali yea!

Bahan-bahan untuk membuat lasagna simple :
Kulit pasta :
Ikut la besar mana loyang. Loyang kecik ni perlukan 4 keping kulis pasta sahaja. Saya celurkan dalam air mendidih yang telah diletak minyak dan garam.

Inti Daging :
Daging kisar sepaket
Olive oil
1/2 biji bawang besar
1 tin sos prego tradisional tomato
Sedikit capsicum dan lada bsr - hijau, merah, kuning
1 tin cendawan butang
Serbuk oregano dan italian herbs
sedikit garam

Sos putih :
500 ml susu segar
1/3 drpd kotak cheddar cheese
2 sudu bsr tepung
2 sudu makan butter
Sedikit garam

Sediakan bahan inti daging. Tumis cm biasa..mcm buat sos spaghetti tu


Sediakan sos putih. Cairkan butter, masukkan tepung. Gaul2. Masukkan susu dan keju, masak smpai pekat sikit..masukkan garam. Sikit je...
Cara sediakan lasagna pula, oles loyang dengan butter supaya tak melekat pasta. Lapisan bawah skali letak kulit pasta diikuti dengan inti daging, kemudian sos putih. Atas sos putih tabur la Mozarella Cheese. Ulang balik, kulit, inti, sos putih, mozarella. Ikut la nk buat berapa lapis. Hohoho. Yg penting atas sekali ialah mozarella.
Masukkan dlm oven yg telah dipanaskan. 180 degree selama 40 minit atau sampai masak. 
Perghh.. nampak lazat kan! aduh.. memang teman giler2 tertarik dengan hasil tangkapan gambo Blogger ini, memang terbaekklah! memang terus bersemangat nak buat ni.. 

Gambar dan Resepi 
100% dari :-

Related Posts

28 ulasan:

  1. tak pernah lagi lya maska nie..byk bahan nak guna ;)

    BalasPadam
  2. Assalamualaikum kak, fuyohhh terliur sheila... nak buat sendiri, sampai skrg tak terbuat lagi. hahaha singgah menabung colgate sini~~~

    BalasPadam
  3. pergghhh..nampak sedap ni! must try :)

    BalasPadam
  4. laaa... ingatkan TB yang buat... rupenya orang lain... hehehe......

    BalasPadam
  5. akk mmgsuka sgt lasagna tapi tau makanje tatau buat...hhee

    BalasPadam
  6. kebetulan memang nak cari resepi ni..:)

    BalasPadam
  7. assalamualaikum TB...wah sedapnya ....semlm mama pun baru cuba buat makroni bakar mmg caya la dpt hasilnya yg baik...:)

    BalasPadam
  8. wahhh kebetulan tgh cari resepi nie! tq2!! :)

    http://ourlovebonding.blogspot.com/

    BalasPadam
  9. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  10. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  11. Sedpnye.. nk tryla... tq...

    BalasPadam
  12. Sedpnye.. nk tryla... tq...

    BalasPadam
  13. ptg ni nk masak untuk buke pose lah hihi :D tq 4 the resepi nampak yummy sangat

    BalasPadam
  14. pehhh..sedap..mmg sya tgh cri resepi nie..sbb pnh mkn kt pizza hut sdp lak.,nj try la buat..nyum2.tqvm=)

    BalasPadam
  15. Thanks akak!!!truja nk buat

    BalasPadam
  16. thank's...selalu buat roti lapis berkeju...nak try buat lasagnia pulak...

    BalasPadam
  17. Sedapnya... terliur tengok gambar.. belum makan lagi tu..:)

    BalasPadam
  18. Wah sedap nyer.... Nanti sy nk try..... :)

    BalasPadam
  19. salam.. mohon share resipi... tqvm...
    http://yanishak.blogspot.com/

    BalasPadam
  20. tq ye sebab share resepi....

    boleh tak nak tahu saiz bekas tu.. sebab nak bajetkan amount bahan dengan saiz bekas... heee...~~

    BalasPadam
  21. Bleh tau x tepung ape yang digunakan tuu?

    BalasPadam

٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥
adik2, kakak2, abg2, ibu2, bapak2, pakcik2, dato2, tan sri2, maceh sebab sudi singgah n follow, meh lea komen sekali yea.. u olz mmg da gajus eh silap da gojes in da world lah! thanxxxx.. muah3 100000000000X buat u olz...!
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ ٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥

Innity Mobile