20 NAMA-NAMA DINOSAUR BERSERTA GAMBAR


nama-nama dinosaur

20 NAMA-NAMA DINOSAUR BERSERTA GAMBAR

Haaaa.. Entri kali ni TB buat khas buat sahabat teman si 3 suku tu.. Kasih namanya.. anaknya yang hensem bernama Fahri tu suka sangat dengan Dinosaur ni.. Fahri suka panggil "Dino" nama pendek haiwan ni.. Hehehe.. 


Nama-nama Dinosaur


Dah banyak koleksi Dino Fahri kumpul.. Dari Dino saiz kecik hinggalah ke saiz besar, dari yang jenis keras hinggalah ke jenis lembut, siap boleh bergerak-gerak, dan ada bunyi-bunyi lagi.. 

Nama-nama Dinosaur


So, kali ni TB nak tujukan entri ni untuk Kasih dan Fahri.. haha.. korang tengok dan baca tau! hahahaha.. 

Nama Dinosaur Beserta Gambar 


Haaa.. Korang pernah tengok Dinosaur kan? Maksud TB tengok kat Movie la, bukan yang real.. haha.. TB suka tengok Filem kisah Dinosaur ni, macam Jurassic Park tu ke kan.. kartun Dinosaur pun TB sukaaa.. haha.. Antara kartun yang TB suka The Good Dinosaur.. Si Arlo yang bertengkuk panjang tu.. hehehe.. Comel sangat... Jenis ni dipanggil Brontosaurus tau..

Nama-nama Dinosaur


Tapi sebenarnya spesis Dinosaur yang TB suka tengok ialah T-Rex sebab ganas je rupa dia kan.. haha.. Ok lah.. bagi sesiapa yang belum kenal apa itu Dinosaur, mari TB kongsikan sedikit info tentang Dinosaur ni.. Jom baca sama-sama yea..

Dinosaur adalah haiwan kuno yang hidup di Bumi berjuta-juta tahun yang lalu. Walaupun semua jenis Dinosaur telah pupus, namun bentuknya dapat dikenal pasti melalui fosil yang dijumpai oleh saintis. Terdapat banyak jenis Dinosaur yang diketahui hari ini.

Secara umum, definisi Dinosaur adalah sekumpulan haiwan purba dan prasejarah dari spesis Dinosaur. Sejarah Dinosaur mula-mula muncul dalam tempoh Triassic, yang sekitar 230 juta tahun dahulu. Mereka hidup dalam tempoh Jurassic sehingga tempoh Cretaceous, iaitu 65 juta tahun yang lalu.

Dianggarkan bahawa sebab kepupusan Dinosaur adalah disebabkan kepupusan Paleogene sebelum zaman Mesozoik. Menurut saintis, fosil Dinosaur menunjukkan bahawa dinosaurus theropod juga berkembang menjadi spesies burung setakat ini.

Kemudian berapa jenis Dinosaur yang ada? Rupa-rupanya terdapat banyak, bahkan para saintis berpendapat terdapat 500 generasi Dinosaur yang berbeza dengan lebih daripada 1000 spesies yang beragam. Banyak Dinosaur herbivora tetapi juga karnivor seperti T-Rex atau Raptor.

Antara jenis Dinosaur terdapat juga bipedal (berkaki dua), walaupun kebanyakannya adalah empat kali ganda (empat kali bertali). Terdapat juga jenis Dinosaur air dan Dinosaur terbang. Saiz Dinosaur juga berbeza-beza, ada yang besar sehingga 10 meter, tetapi juga ada yang sangat kecil, walaupun saiznya sama dengan manusia.

Kehadiran Dinosaur menjadi semakin terkenal kerana wujudnya filem-filem mengenai Dinosaur seperti Jurassic Park, Dunia Jurassic, filem kartun The Land Before Time dan lain-lain. 


Berikut adalah senarai nama-nama jenis Dinosaur yang paling dikenali di zaman prasejarah bersama-sama dengan gambar dan imej.


nama-nama dinosaur

1. Tyronnosaurus Rex

Tyronnosaurus Rex, atau disingkat T-Rex, boleh menjadi jenis Dinosaur yang paling popular, terima kasih terutama kepada pengaruh filem-filem Hollywood mengenai Dinosaur. Haiwan ini menjadi karnivora terestrial terbesar dalam sejarah. T-Rex juga dikenali sebagai pemangsa ganas dengan gigitan paling tajam di kalangan haiwan kuno.

nama-nama dinosaur

2. Brontosaurus / Apatosaurus

Brontosaurus adalah satu jenis Dinosaur. Jenis asal dipanggil Apatosaurus, tetapi ia sering dipanggil Brontosaurus. Jenis Dinosaur ini mempunyai leher panjang dan badannya boleh mencapai 26 meter dan beratnya 32 tan. Habitat Brontosaurus terletak di tepi tasik dan hutan dan termasuk herbivora.

nama-nama dinosaur

3. Triceratops

Triceratops adalah salah satu Dinosaur yang terkenal dan biasanya dipanggil Tritop. Ini adalah jenis Dinosaur bertanduk tiga dengan tubuh yang besar. Tanduk juga boleh berfungsi sebagai serangan atau pertahanan dari musuh. Panjangnya boleh mencapai 9 meter, dengan ketinggian 3.8 meter, manakala beratnya mencapai 6.8 tan.
nama-nama dinosaur

4. Velociraptor

Velociraptor, atau biasanya disingkat Raptor, adalah sejenis Dinosaur pemangsa yang serupa dengan T-Rex, hanya dalam saiz yang lebih kecil. Velociraptor biasanya hidup dalam kumpulan dan diklasifikasikan sebagai sejenis Dinosaur pintar. Mereka menjadi mangsa menggunakan strategi pengalihan.
nama-nama dinosaur

5. Flying Pterodactyl

Pterodactyl atau yang biasa dipanggil Pterosaurus dan Pterodactylus, bermaksud kadal bersayap. Secara teknis Pterodactyl bukanlah jenis Dinosaur, tetapi kerana ia hidup semasa Dinosaur, Pterodactyl sering dikategorikan sebagai Dinosaur. Pterosaur adalah vertebrata terawal yang diketahui mempunyai kebolehan penerbangan yang kuat.

nama-nama dinosaur

6. Compsognathus

Compsognathus adalah salah satu daripada pelbagai Dinosaur saiz kecil. Malah saiznya hanya mencapai 60 cm atau saiz ayam, jadi Compsognathus dianggap sebagai jenis Dinosaur terkecil di dunia. Mereka hidup dalam kumpulan dan serupa dengan Tyronnasaurus Rex atau Velociraptor.

nama-nama dinosaur

7. Spinosaurus

Salah satu jenis Dinosaur terbesar di dunia sepanjang sejarah ialah Spinosaurus. Spinosaurus adalah theropod gergasi yang boleh tumbuh sehingga 15 meter tinggi dengan kira-kira 5 meter dan berat 7.6 tan. Panjang tengkorak Spinosaurus ialah 1.75 m dengan seratus lurus gigi tajam sekitar 17 cm panjang.

nama-nama dinosaur

8. Ankylosaurus

Ankylosaurus adalah salah satu jenis Dinosaur dengan badan panjang 9 meter. Walaupun berat badan Ankylosaurus boleh mencapai sehingga 9 tan. Dinosaur ini mempunyai kulit keras yang keras sebagai perisai pertahanan. Di ekor, ada bola batu dengan berat kira-kira 5 kg sebagai alat untuk menyerang lawan anda.

nama-nama dinosaur

9. Megalosaurus

Megalosaurus dianggap sebagai salah satu jenis dinosaurus yang pertama ditemukan. Dinosaurus jenis ini merupakan dinosaurus terbesar pada zaman pertengahan jurasik. Ukuran Megalosaurus bisa tumbuh hingga mencapai 9 meter sedangkan tingginya mencapai 3 sampai 4 meter dengan berat sekitar 3,5 ton.

nama-nama dinosaur

10. Stegosaurus

Stegosaurus menjadi salah satu bentuk dinosaurus yang paling mudah diidentifikasi. Hal ini karena ciri-ciri dinosaurus ini yang mudah dikenali, yakni kedua baris sisik yang saling silang yang ada di punggung serta 2 pasang duri panjang yang ada di ekor Stegosaurus.nama-nama dinosaur

Giganotosaurus Carolinii


nama-nama dinosaur

Hadrosaurusnama-nama dinosaur

Utahraptornama-nama dinosaur

Allosaurusnama-nama dinosaur

Liopleurodonnama-nama dinosaur

Suchomimusnama-nama dinosaur

Archaeopteryxnama-nama dinosaur

Parasaurolophusnama-nama dinosaur

Brachiosaurusnama-nama dinosaur

Ultrasaurosnama-nama dinosaur

Seismosaurus


nama-nama dinosaur

Mamenchisaurusnama-nama dinosaur

Carcharadontosaurusnama-nama dinosaur

Ornitholestes
nama-nama dinosaur

Diplodocus

Haa.. demikianlah daftar jenis dan nama nama dinosaurus yang paling terkenal lengkap beserta foto dan gambar dinosaurus. Contoh jenis nama dinosaurus yang paling orang kenal adalah Brontosaurus, Tyrannasaurus Rex, Velociraptor, Triceratops dan lain-lain sebab selalu dijadikan watak dalam filem-filem Box Office seperti Jurassic Park dan lain-lain. 80 Ulasan

 1. x dpt bayang kalau hidup dgn dinosor ni. hehe

  BalasPadam
 2. anak saya pun suka cerita The Good Dinasour tu..tapi tulah. kita pulak tak reti nak bagitahu jenis² dinasour yang ada dalam cerita tu

  BalasPadam
  Balasan
  1. A music playlist that Wallish and his team created for research.

   "We chose 260 songs https://sound-library.net/, eight genres and seven subgenres. There was cool jazz and big band jazz in jazz, as well as different versions of rock."

   Among the artists were Mozart, Beethoven, Elvis, Michelle Jackson, The Sex Pistols, Kanye West and Frankie Yankovic.

   Padam
 3. wahhhh ilmu pengetahuan baru ni... nk print lah, mesti si aiyan suka

  BalasPadam
  Balasan
  1. Охотники за алмазами из разных уголков AP и TS устремились в эти районы, чтобы попытать счастья и хорошо заработать.

   Не проводилось никаких исследований о том, как драгоценные камни появляются на поверхности засушливых земель исключительно в период муссонов. Представитель министерства горного дела и геологии подчеркнул необходимость исследований в таких областях.

   Сообщается, что в 2019 году фермер нашел алмаз, который принес ему 60 лакхов. В 2020 году двое жителей деревни нашли два драгоценных камня стоимостью 5 и 6 лакхов и продали их местным торговцам всего за 1,5 и 50 000 лакхов соответственно.

   В прошлом году человек, которому достался камень, продал его за 40 лакхов. Сообщается, что другой человек в районе Джоннагири нашел бриллиант весом 30 карат и продал его местному торговцу за 1,2 крора год назад.

   Тысячи людей в наши дни оставляют свою повседневную работу и переезжают во временные палатки в богатых алмазами деревнях, чтобы испытать свою удачу.

   Однако ни налоговые органы, ни сотрудники полиции не проявили никакого интереса к правоохранительным органам. Торговцы империал.space из местных и других районов с помощью посредников заключали сделки.

   Городок Гути в округе Анантапур стал убежищем для охотников за алмазами, и, как сообщается, в этом сезоне многие торговцы и охотники забронировали номера в лоджиях.

   Padam
 4. Nak bela sekor utk jaga rumah..tkut pncuri masuk🤣😂😅

  BalasPadam
 5. baru tahu..hahhaah..nk sekor ..nk sruh jadi
  bodyguard

  BalasPadam
 6. saya rasa cicak pon ada keturunan raksasa la...kekekek

  https://nasuha-itsmyessay.blogspot.com/2020/08/ada-nak-order-origami-3d.html

  BalasPadam
 7. Menarik juga ni anak nak membersar makin minat dinasour

  BalasPadam
 8. Comel-comel ye dino ni 🥰🥰

  Saya syg sgt2 dino

  BalasPadam
 9. betflix withdrawal conditions, no minimum, easy to break, คาสิโนAuto

  BalasPadam
 10. PgSlot is an interesting game. And it's the best source of income as well. It will also be a very modern game camp. With a quick deposit and withdrawal system within 5 seconds only. Eliminate the problem of long waiting for money And who is looking for an online site that has slotxo

  BalasPadam
 11. r those who have never looked after anything. And not eating supplements or fruits and vegetables, the more we do not get vitamins from different parts. And the vitamins that help nourish the eyes the most will be in the supplementary symptoms or the fruit can hardly be diverted from the screen because it must be play pgslot

  BalasPadam
 12. It’s a very good website. I recommend this website. ดูบอลสด

  BalasPadam
 13. Things you should know before playing slots to make big money
  Things you all should know, just enter the line group id pg slot group to enter and choose the promotion formula to get free points. superslot

  BalasPadam
 14. that we will play online gambling games There are many betting games to choose from. But slots are still the most popular games. pgslot

  BalasPadam
 15. Because it is a slot game that enters the combo that is quite easy. and combos will be able to enter continuously jili

  BalasPadam
 16. popular online games. The game with the fastest mobile phone support. and the most convenient jili

  BalasPadam
 17. Any type of bet, we would like to say that you can find many casino games on our website in our gaming camp. Choose to play to your satisfaction. pgslot

  BalasPadam
 18. Like the video! But i would like to know if there is any medical cannabis dispenseries with options for us that dont smoke? Can you get oils or wape juice with thc and cbd? บาคาร่า

  BalasPadam
 19. The newest wow slot website has many privileges. Waiting to provide full fun and value. สล็อต

  BalasPadam
 20. LUCKY STREAK Slot Lucky Cat Slot In-game winnings are paid differently. It will start calculating and payout if there are 4 or more of the same symbols. superslot เครดิตฟรี

  BalasPadam
 21. All over the world, the game format is constantly being updated. To be more modern, play slots สมัครสมาชิกสล็อต pg

  BalasPadam
 22. Lucky shirt color. Know first. Great first. Open the color of the auspicious shirt in August 2022. Wear any shirt and be great. Wear it and become rich. pgslot

  BalasPadam
 23. For this type of slot game, it comes in the form of a total of 10 lines, known as a slot game with a chance to win bets. pgslot

  BalasPadam
 24. jackpot The most easy to crack and there are slots games. to choose to play a lot Like having ข่าวบอล

  BalasPadam
 25. if you can learn and can be used to play It will allow you to make money from playing online slots games easily as well. สล็อต

  BalasPadam
 26. Holmes and the stolen stonlen is a crime game. It was adapted from the famous Sherlock Holmes novel. superslot

  BalasPadam
 27. More prize money In fact, playing pgslot, players must study the rules of play, payout rates. สมัครสมาชิกสล็อต pg

  BalasPadam
 28. ambbet 100% bonus given to you without quarantine. Deposit-withdraw, no minimum.Welcome pgslot

  BalasPadam
 29. Online slots games on mobile phones, top up, withdraw via automatic system, deposit-withdraw in 5 seconds only. pgslot

  BalasPadam
 30. If you come to read interesting things from pantip forums first, it will help you decide. Including knowing the advantages and disadvantages of each game as well slotxo

  BalasPadam
 31. yourself. via mobile phone just fill in Player's data into the system And don't worry that your information will be disclosed. Because our ข่าวบอลวันนี้

  BalasPadam
 32. Because only once can get a return that is greater than the capital already wagered. pgslot เว็บตรง

  BalasPadam
 33. okergame makes playing your online games easier and more convenient. Don't waste time traveling, no. ambbet

  BalasPadam
 34. Free credit without deposit is to join the activities of the web Whether it's activities via Fackbook, youtube or various social ข่าวบอลล่าสุด

  BalasPadam
 35. your pocket if you know how to make money at the right time and for making money if you don't ข่าวบอลล่าสุด

  BalasPadam
 36. Free credit is another important technique for playing online slots games. But that you can win at online slots games. pgslot

  BalasPadam
 37. The gameplay looks like nothing. make people rarely use it But it's actually a slot game. That pays very hard. I guarantee that you will be able to make money from this slot game for sure. pgslot เว็บตรง

  BalasPadam
 38. just register with us without any deposit or sharing. It is a credit for players to try to bet on slot games. jili

  BalasPadam
 39. Automated security management, fast deposits and withdrawals.
  has developed a system to meet the needs of customers quickly pgslot

  BalasPadam
 40. In slot games, it makes some players feel hesitant about which technique to choose that actually works. สล็อต

  BalasPadam
 41. He then stumbled upon a flyer about a “Magic Sticker” contest on a bus stop notice. pgslot เว็บตรง

  BalasPadam

 42. I like your all post. You have done really good work. Thank you for the information you provide สล็อตxo

  BalasPadam
 43. Cryptocurrency exchange. Cranes, information, course Everything for Bitcoin (BTC), Litecoin (LTC).


  Разработка интернет магазина на Opencart, OcStore под ключ
  Продвижение сайтов и интернет-магазинов
  SEO продвижение сайта на WordPress, Tilda, Opencart
  Поисковая оптимизация интернет магазина

  BalasPadam
 44. 985pgDirect web The weather in each region has up to 60 percent of the area's thunderstorms, with gusts in some areas and heavy rainfall. pgslot เว็บตรง

  BalasPadam
 45. And there is a call center amb slot game to serve as well. 24 hours service online football betting slotxo

  BalasPadam
 46. The theme of this slot game will allow players to win consecutively and get bonuses and most importantly get the highest spins with a total of 25 slots. สล็อต

  BalasPadam
 47. will be paid less often and within the slots of High variance when players pay out winnings. When a pgslot

  BalasPadam
 48. the highest security and which is still considered Center that will be the integration of online games. who come to play and have fun to make money สล็อต

  BalasPadam
 49. Internet. That's it, you can join in the fun in a fun way with unlimited credits. In the PG slot game, the minimum initial spin purchase is only 50 baht, you can join the big jackpot with low capi ดูบอลออนไลน์

  BalasPadam
 50. Answer the problem for gamblers with low capital to invest that are most comfortable for their pocket money right now. superslot

  BalasPadam
 51. have chosen to guarantee that many people will surely like pg slots, direct web, not through agents pgslot เว็บตรง

  BalasPadam
 52. arning the correct way while doing a yoga pose is simple. Exhale during the execution of a pose until AMBKING

  BalasPadam
 53. Genuine slot games. Choose to bet on more than 36 world-class camps.
  You can join in the fun 24 hours a day. pgslot

  BalasPadam
 54. can be rich and profit from The latest web slots Of course, this is a way to make money in your spare time. ดูบอลสด

  BalasPadam
 55. Web slots xo, deposit-withdrawal, minimum 1 baht, can play all famous games, great profits
  Slot sites AMBKING

  BalasPadam
 56. ga breathing exercises can help improve endurance and stamina. When exerting in sports or exercis สล็อต

  BalasPadam
 57. A 6 reel, 6 row video slot that offers a maximum multiplier of x4000. Able to add winning lines both vertically and horizontally AMBKING

  BalasPadam
 58. REVIEW WIZDOM WONDERS is full of magic textbooks. Which this game comes in the form of a สล็อต

  BalasPadam
 59. the next combo, the silver frame will become a golden frame with a random new symbol in the สล็อตออนไลน์

  BalasPadam
 60. Muay Thai slot, a game that is easy to break from PG camp, this game will take you to use different body proportions, mixed with beautiful postures. of Mae Mai Muay Thai jili

  BalasPadam
 61. que pocas personas entenderán al observar a las personas exitosas de jugar juegos de tragamonedas ผลบอลสด

  BalasPadam
 62. necessary to leave for you to know and actually you should study more because there are still many things that the bettor should have to know before AMBKING

  BalasPadam
 63. akun pro sebuah akun yang dapat meningkatkan kemenangan

  BalasPadam
 64. symbols. Win is showing the amount of money you can play after each spin (Spin) Balance is pgslot

  BalasPadam
 65. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

  BalasPadam
 66. Enterprise Risk Management Software provides organizations with a structured and systematic approach to managing risks across the enterprise. It enhances risk awareness, supports informed decision-making, and contributes to the achievement of strategic objectives while considering the overall risk landscape.
  BalasPadam
 67. A first-time offense of reckless driving in Virginia can result in penalties such as fines up to $2,500, potential license suspension, and up to 12 months in jail. Penalties vary based on speed and circumstances. Legal representation is vital to navigate the legal process effectively.
  First Time Offense Reckless Driving Virginia

  BalasPadam

Catat Ulasan

Post a Comment

Terbaru Lebih lama