Nuff

25 Ogos 2014

TAK BERSEDIA JADI BABYSITTER

Cari Duit Lebih Sebagai Pengasuh Budak/Baby |
He2.. tetiba lak mood nak menaip keluar.. bukan apa, teringatkan sembang2 lama dengan my kakak dulu, masa tu teman tak koje lagi.. kakak teman cadangkan teman bekerja, leh pegang duit sendiri, kalau tak kerja pun buat part time ke... masa tu teman menolak, sekarang pun lagi le menolak.. sebab dah kena uruskan kedai plak.. takkan nak tinggal macam tu je kan.. 

Dulu masa tak kerja, kakak ada jugak cadangkan teman jadi pengasuh budak a.k.a Babysitter.. tapi teman terus terang cakap.. teman tak berminat nak jaga anak orang sebab teman taknak ambil risiko jaga anak orang.. 

Macam-macam hal boleh terjadi kalau kita leka ke apa, dan kalau dah terjadi satu-satu hal.. kita pulak yang disalahkan.. even anak orang tu yang nakal, kita yang menjaga ni pulak terpaksa mengaku salah.. 
Heee.. teman suka budak, tapi nak jadi babysitter tu agak keberatan.. 
Kalau tak melibatkan kemalangan atau kecederaan takpe jugak.. ini risau kalau-kalau terjatuh patah tangan ke, terluka beso ke, kemalangan ngeri ke (masa kita bawak keluar sekali, takkan nak tinggal dia kat umah sorang2 kan?) 

So, laju je teman jawab dengan kakak teman, teman taknak.. tak berani nak ambil risiko.. Memang nampak mudah jaga budak, tapi dalam keadaan teman yang kadang2 ada komitmen nak keluar post barang customer, rasa macam agak keberatan untuk jadi babysitter.. 
Heee... Kalau teman jadi babysitter, tentu hubby teman pun bz jugak la kot.. ki3
Hubby teman pun tak berapa setuju jugak, sebab dia pun taknak ambil risiko jaga anak orang.. Lagipun teman bukan duduk rumah sentiasa, selalu keluar post barang, parking lak jauh dari pejabat post.. nak kena jalan kaki, nak seberang jalan pulak tu.. takkan nak hangkut budak lak kan? 

So, lebih baik teman bertegas sendiri.. hanya diri kita sendiri tahu mampu ke tidak kita menjaga anak orang.. kalau rasa tak yakin dan taknak amik risiko, maka terus terang ajelah..

Teman cakap cenggini pun pasal apa tau? pasal teman ada tengok surirumah yang konon nak pegang duit sendiri bulan2 dengan cara jadi pengasuh budak, 
Tiada pengalaman jaga budak tetapi mengaku biasa handle budak-budak..
Tapi yang sebenarnya dia lansung tak bersedia nak jaga budak tu.. dan benda-benda macam ni lah yang menyebabkan terjadinya kes dera, kes kecederaan (kerana tiada kawalan dari pengasuh), kes budak diculik, dan bermacam2 lagi lah.. Maka, Tepuk Dada Tanya Selera.. adakah kita mampu mengasuh anak orang sedangkan kita pun belum cukup berpengalaman...?

Note : Jangan hanya kerana semata-mata nak pendapatan sendiri, sanggup mengaku dan beri jaminan boleh jadi penjaga/pengasuh anak orang.. Kalau nak jadi babysitter/pengasuh anak orang gak, haaa.. pastikan cukupkan ilmu tu dulu yea.. jangan main2.. anak orang weh.. bukan anak ayam.. anak ayam pun ada emaknya.. inikan pulak anak orang.. ye tak? heee.. apa2 pun bagi yang dah berjaya jadi Babysitter tu.. Tahniah.. korang memangggg.. (baca kat bawah ni.. heee)

Related Posts

8 ulasan:

  1. kalau anak sendiri lain pulak kan TB...kalau jga untuk sementara mungkin boleh kot..hehehe

    BalasPadam
  2. pilihan yg bijak kalau belum bersedia,
    mmg susah nk jaga anak orang nie.
    tambahan pula ragam orang kita ni macam-macam ada.

    BalasPadam
  3. jaga anak org ni susah nk ke mana mana
    ke mana mana pon kne bawak depa sama sbb xkan mak die asek2 nk EL je kan :)
    tp kalau kita tak ke mana
    boleh je
    syok jg budak :)

    BalasPadam
  4. Salam, haha mcm2 jugak yg sy fikir utk banyakkan lagi duit simpanan sy ni..tp kalau babysitter, NO! Mmg sy dah tau dh mental kena kuat..sy suka budak2 tp bukan budak yg nakal..haha bahaya, kalau anak kita nakal, boleh lah dimarah2 dicubet2 sikit, kalau anak org, mmg kita je lah yg kena mengaku salah..payah2~ better buat benda lain je..hehe

    BalasPadam
  5. Lya prnah jaga ank kakak lya he klau ank org lain memg x maw la.x brani

    BalasPadam
  6. dayah nak sngta jadi babysitter ni..tp ayah x kasi..huhu

    BalasPadam
  7. Assalamualaikum kak, dulu sheila teringin juga nak jadi babysitter. tapi kan, lepas ada anak sendiri. terus terfikir, risau kalau jaga anak orang tak sama macam jaga anak sendiri. anak sendiri, truly love. anak org? kalau dia nangis melampau? boleh tahan sabar ke diri ni... so solusinya takmau. hahahhaa ni jaga anak sendiri pun cam terkial2 lagi. hahahhaha

    BalasPadam

٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥
adik2, kakak2, abg2, ibu2, bapak2, pakcik2, dato2, tan sri2, maceh sebab sudi singgah n follow, meh lea komen sekali yea.. u olz mmg da gajus eh silap da gojes in da world lah! thanxxxx.. muah3 100000000000X buat u olz...!
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ ٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥

nuffy2

adseng

Innity Mobile

GA New