Nuff

19 Julai 2013

15 Julai 2013

Candy Crush-- addictive game



Who knew this addictive game could have health benefits?
i do have this game in my ipad and im really love it.... heee.. so, do you have? Butang n Oyen loves this game too! hihihi.. of course including my hubby lorr... heeee..

So what good does the addictive game Candy Crush do to you other than gobble time in a fun way?
Well, Candy Crush relates to the statement "the more you use your brain, the better it works."
Dr. Robert Wilson of the Rush University at Chicago, Illinois pioneered the Rush Memory and Aging Project. Results of the project revealed that "higher levels of cognitive activity were associated with slower rate of cognitive decline."
Cognitive activities involve the conscious use of the brain for thinking, reasoning and remembering.
Brains were literally picked
All participants in Dr. Wilson's study were aged 80 years old and above.
They were asked to list down all the cognitively stimulating activities they had been doing such as reading, writing, visiting museums, playing challenging card games such as bridge, doing puzzles, and maybe, even playing some Candy Crush.
All subjects returned regularly for interview until they died. With a prior consent, their brains were literally, picked. Pardon the pun.
What were the results?
Less brain cell death
Findings of this research revealed that the patients who engaged in more cognitive activities had less plaques, tangles and infarcts in their brains. An infarct in the brain means less oxygen entering the brain tissue leading to brain cell death.
They concluded that frequently engaging in tasks that will stimulate the brain will counteract the cognitive loss associated with the normal aging process and other neurologic diseases.
Editors from the Mayo Clinic note that these new findings "potentially address a question that all of us ask from time to time—can we do anything to slow down late-life cognitive decline? The results suggest yes—read more books, write more and do activities that keep your brain busy irrespective of your age."
So, yes, Candy Crush may be good for your brain.

Bayi Di Tikam 90 Kali.. apekah?

Hai semua.. baru hari ni dapat buka blog.. napekah asik bz j skrg..? namun teman udah bw sikit demi sikit.. bagi yang belum teman balas kunjungan tu sabar yea.. teman sedang bw pelan2 ni.. heee.. ok lea.. hari ni teman nak share cerita tentang bayi dari China yang amat2 kasihan sangat.. cerita ni 3 hari yg lepas.. (12 Julai 2013) x lalu nak tengok gambo2 nya tapi teman publish kan jugak untuk renungan bersama, untuk kawan2 yang belum sempat baca tentang kisah baby ni.. jom baca sama2 .. opss lupa lak, teman letak gambo bear kat atas tu sebab xmo tgk picture thumbnail gambo budak kena tikam ni keluar dekat blog teman.. bio lea kuo gambo bear.. teman kesian..
Seorang bayi telah di tikam sebanyak 90 kali oleh ibunya mengunakan gunting, hanya disebabkan bayi itu mengigit sedikit puting payudara, semasa ibunya sedang menyusukan beliau. hemm.. kalau lea kena tang mata.. aduhh..
BAYI DITIKAM 90 KALI
Bayi yang baru berusia 8 bulan ini dikatakan bertuah kerana masih hidup selepas ditikam sebanyak 90 kali oleh ibu kandungnya. ibunya pun dah mengaku yang memang dia berbuat demikian..
Dipetik dari Dailymail,  nyawa Xiao Bao terselamat, Bao ditikam kebanyakan dibahagian muka, dan doktor telah menjahit lebih dari 100 jahitan. kesiann.. tak sanggup tengok bayi ni.. 
Xiao Bao ditemui bapa saudaranya dalam keadaan berlumuran darah lalu bayi malang itu dikejarkan ke hospital.
BAYI DITIKAM 90 KALI
Tidak ada sebarang bukti yang menunjukan bahawa ibu bayi ini mengidap sebarang penyakit mental. Bagaimanapun orang ramai meminta supaya kerajaan tempatan memisahkan bayi itu dari ibunya, tetapi kerajaan tempatan mengatakan bahawa mereka tidak akan mengambil sebarang tindakan berkenaan isu ini kerana pihak berkuasa tidak dapat mencampuri kes tersebut kerana bayi itu sudah memiliki dua orang bapa saudara. Mereka juga mengatakan tidak menemukan sebarang tanda yang menunjukkan ibu kandung Xiao Bao mengalami ganguan jiwa. hemm.. tak tahulea apa jadi lepas ni.. kesian bayi ni kan.. kecik2 lagi dah terima nasib macam ni.. sakit tu.. kita yang dewasa ni pun kalau terpijak paku, tercalar kena cako kucen, wa'ila tercucuk jarum pun dah ngaduh pedih n sakit, inikan pulak muka ditikam dengan gunting.. x dpata bayangkan macam aman menjerti bayi ni masa kena tikam2 tu.. 
BAYI DITIKAM 90 KALI
Keadaan Xia Bao selepas menerima rawatan 
Memang x berhati perut punya mak.. tak sayang anak ke sampai snaggup tikam anak sendiri.. ?

12 Julai 2013

KHASIAT MEMELUK ISTERI

Khasiat Memeluk Isteri

Seorang suami yang memeluk isterinya untuk sekurang-kurangnya 10 saat setiap pagi akan panjang umurnya lima tahun.

Pakar motivasi Datuk Dr. Mohd. Fadzilah Kamsah berkata, fakta berdasarkan kajian oleh seorang pakar di Jerman mengenai hubungan antara sentuhan dan tahap kesihatan.

``Seseorang itu boleh panjang umur jika memeluk isterinya setiap hari kerana pelukan dan sentuhan boleh menyebabkan tubuh manusia mengeluarkan pelbagai hormon termasuk endorfin yang baik untuk kesihatan tubuh.

``Bagaimanapun, sebagai seorang Islam kita tidak harus lupa ajal dan maut terletak di tangan Allah,'' katanya ketika memberi syarahan bertajuk Perkahwinan dan Seks: Penawar dan Rawatan Bagi Banyak Penyakit' di Persidangan Ketiga Perubatan Daripada Perspektif Islam anjuran Pusat Perubatan Universiti Malaya di Hotel Sheraton Subang di sini hari ini.
Hormon endorfin adalah sejenis bahan kimia semula jadi yang bertindak sebagai penahan sakit dan mengurangkan keresahan. Jelasnya, selain mempunyai kesan positif dari segi saintifik dan kesihatan sentuhan, pelukan dan gurau senda antara suami dan isteri juga merupakan sunah Rasulullah s. a. w.

Tambah beliau, ada kajian di Amerika Syarikat (AS) juga mendapati pelukan suami dapat mengurangkan tahap kolesterol dan meningkatkan kesihatan isteri.

``Oleh itu suami yang inginkan isterinya menurunkan berat badan digalakkan peluk isterinya lebih kerap,'' katanya disambut dengan gelak ketawa oleh peserta persidangan itu.

Jelas beliau, hubungan seks dalam penuh rasa kasih sayang juga dapat membantu pasangan untuk awet muda dan berketerampilan menarik.

``Wanita yang mempunyai kehidupan seks yang baik dan bahagia akan lebih cenderung untuk menghiasi diri,'' kata Fadzilah.

11 Julai 2013

KEK LAPIS SARAWAK - SAPE NAK ORDERRR!! CEPATT!!

KEK  LAPIS SARAWAK
Haiiii...heee.. opssss.. sabo2..jangan marah teman.. teman bukan saja2 nak tayang2 gambo ni kat korang semua tau.. berdosa buat korang terliur di bulan mulia ni kan.. heeee.. tujuan teman publish entri ni adalah untuk mempromote Kek Lapis Sarawak yang dijual oleh Sahabat teman.. rasanya kalau korang tengok gambo pun korang dah tau rasanya tentu lea sedap kannn.. he3..terdapat 18 perisa.. (setakat yang teman nengok dalam gambo ni lea.. klu ada perisa lain, nanti teman hupdate hokey.. x pun leh PM sendiri my frend ni.. ok..So, bagi sesiapa yang menggemari Kek Lapis Sarawak ni boleh order kat FB beliau, 
KLIK SINI  atau SINI  untuk tempahan.. 
Klu leh LIKE lea sekali FanPage sahabat teman tu yea.. tQ semua.. i lop u ollss... 

Sample juga ada disediakan, tapi amat terhad.. so, sape yang berminat bole lea pm laju2 FB/FanPage beliau yea.. Opss.. perlu diingatkan sample adalah terhad yea.. sementara stok masih ada.. klu dah abes jangan marah lak yea.. sebab kek ni memang tengah byk permintaan yea.. sedap.. n teksturnya lembut aje.. teman suka yg masam manis 3 rasa tu.. dan perisa cheese.. he2..aaargh.. kelaparan bila citer bab ni.. opsss...sabo!

Apa2 pun.. meh jamu mata jap untuk nengok kek mana pilihan hati korang sebelum buat order.. heee.. 
 
  
 
 
 
yg ni berlainan harga yea.. sila PM FB diatas..

Ok.. sekali lagi, kalau ada sesiapa yang berminat nak order, leh buat tempahan di FB beliau.
KLIK SINI  atau SINI  untuk tempahan..







nuffy2

adseng

Innity Mobile

GA New