12 Jun 2014

PERIA GORENG TEPUNG GUNA TEPUNG MAGIK!! SEDAP!!


 
Haaa.. Tadaaaa... Yessss!!! Akhirnya tercapai gak hasrat nak buat Peria Goreng Tepung.. Opss.. lupa nak citer,  Hari tu teman beli Tepung Magic  dekat Blogger kak Ieta Mat Sa'ad... at first Cadangnya nak buat Sotong Goreng Tepung, tapi Sotongnya asyik tak lawa aje, takde lea teman beli.. nak yang comel2 baru teman beli.. ekekekek.. 

BACA SINI JUGAK-->TEPUNG MAGIC IETA MAT SA'AD

Takpe.. yang penting dapat guna Tepung Magic  ni kan.. hemm.. ekceli masa mula2 buat tu, hubby teman macam tak suka je.. dia memang tak makan SAYUR kan.. so, memang dia takkan cuba nak makan.. dah set mind menda tu sayur kott.. jenuh teman suruh dia try.. 

hee.. last2 tengok dia amik satu demi satu.. SEDAP kotttt... RANGUP dan ditambah pula ada rasa2 pahit (sikitt je pahitnya) peria tu.. membuatkan peria goreng tu rasa macam.. Rangup dan berperisa..... tak tahu nak citer lah.. SEDAP! korang patut cuba ni tau.. 

Even budak2 yang tak suka SAYUR pun pasti akan suka sayur kalau digoreng dengan Tepung Magic   ni tauu.. seriuss.. tak tifuuuu.. heh heh heh... 

Eheheheh, lagi satu tu Petola Goreng Tepung, pun sedap.. mabelesss.. selalu kat kedai mamak ada jual.. memang rangup dan sodap meh.. rasa macam makan ayam goreng je.. heeeeee.. nanti nak buat Petola Goreng Tepung lak lah.. 

Lupa pulak nak citer, sebelum nak Goreng Petola atau Peria Goreng Tepung ni kan, korang kena potong nipis2 Peria/Petola tu dulu pastu rendam dalam air kapur (kapur sirih tu tauu..) campur sedikit garam.. pastu cuci la bersih2 sebelum korang celup dalam Tepung Magic tu tadi.. Tujuannya ialah untuk menghilangkan rasa pahit yang ada pada dua sayuran ini.. teman suka je pahit tu, tapi tak suka yang pahit sangat2.. tak lalu tekak nak terima.. so, tu yang buat gak rendam dalam air kapur + garam tu.. eheheheheh.. 
Sedutan kisah Tepung Magik di TV3
INFO: Tepung Magik

* Tepung serba guna yang mudah, cepat dan boleh dipelbagaikan resipi.* Dilengkapi dengan cara memasak dan resepi pada paket dan 
buku resepi yang hanya berharga RM1.50 sahaja.
Harga Tepung Magic
* Harga sepeket RM12.00.

Pembelian borong, 5 peket ke atas sepeket RM11.00. 

Kos postage RM20.00 (SM)


Untuk Tempahan  
Reactions:

9 ulasan:

  1. macam best...yg nak cuba tu guna cendawan...

    BalasPadam
  2. ada jugak kawan jual tepung magik ni..mmg sedap ek?? nanti nak try la..

    BalasPadam
  3. Sangat la menarik dan tertarik :D
    Untung ada tepung magik ni hahahhaah :D

    BalasPadam
  4. Huish... Terharunya akak... Jasa Tengku kak kenang ke akhir hayat. Terima kasih Tengku...

    BalasPadam
  5. tak pandai makan peria sebab pahit.. :(

    BalasPadam
  6. Macam best je...nak kena beli ni hehe...Dik An pernah makan peria topeng ni...mmg sedap hehe

    BalasPadam
  7. Mmg suka kalau peria goreng tepung, kalau makan masak besa tu pahitnya lagi rasa, kalau yg rangup mcm ni tak kisah sgt bab pahi tu...

    BalasPadam

٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥
adik2, kakak2, abg2, ibu2, bapak2, pakcik2, dato2, tan sri2, maceh sebab sudi singgah n follow, meh lea komen sekali yea.. u olz mmg da gajus eh silap da gojes in da world lah! thanxxxx.. muah3 100000000000X buat u olz...!
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ ٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥