Nity

Nuff

28 Ogos 2019

BiO-LiFE Buat Jualan Gudang besar-Besaran Di Citta Mall Pada- 6-9 Sep 2019:


BiO-LiFE Buat Jualan Gudang Besar-Besaran Di Citta Mall Pada- 6-9 Sep 2019:


Koranggggg.. BiO-LiFE Malaysia nak buat Jualan Warehouse mereka di Citta Mall nanti tauuu.. Korang jangan lepaskan peluang untuk menikmati harga potongan dan diskaun yang berbaloi bagi Vitamins & Supplements BiO-LiFE.

Bestnya TB tengok Ada banyak special diskaun sehingga 80%. Produk-produknya termasuklah suplement untuk kecantikan, Vitamin C, Sendi, Jantung, Probiotics, Kanak-kanak dan banyak lagi.

BiO-LiFE akan menjalankan Jualan 4-Hari Gudang dari 6 September hingga 9 September 2019 di Citta Mall, Ara Damansara PJ dari 11 pagi hingga 9 malam. Diskaun sehingga 80% ke atas suplemen, vitamin & mineral. Inilah masanya kita serbu dan shopping banyak2 weh..

Opsss.. korang.. tunggu dulu. TB lupa bagi tahu. Ada lagi yang best... iaitu tambahan RM5 voucher untuk BiO-LiFE Privilege Customer (BLPC) customers (pendaftaran percuma di lokasi)
๐Ÿ‘‰ Ujian Kolesterol PERCUMA untuk 50 orang setiap hari!

Jom cepat! grab selagi boleh produk Bio Life yang tengah offer!


Untuk maklumat lanjut layari :

Facebook: 
https://www.facebook.com/events/973408699671519/

DETAIL-DETAIL LAIN :

Masa: 11 pagi - 9 malam
Tarikh: 6 September 2019 hingga 9 September 2019

Tempat di:
Tingkat 2, Ruang Angkasa, Citta Mall, Ara Damansara
1, Jalan PJU 1a / 48, Ara Damansara, 47301 Petaling Jaya, 
Selangor, Malaysia

Peta Google: 
https://goo.gl/maps/MwDQDwyAyb1sH1uYA

Lokasi Waze: 
https://waze.com/ul/hw281xqrv3



23 Ogos 2019

KEKALKAN USUS YANG SIHAT BERSAMA DETOX MINTOX KIWI FIBER DRINK


KEKALKAN USUS YANG SIHAT BERSAMA DETOX MINTOX KIWI FIBER DRINK 

Jika sebelum ni TB ada up info tentang Detox Mintox serta kesan TB berdetox selama 2 minggu dengan Detox Mintox Kiwi Fiber Drink ni, kali ni TB nak berkongsi pula bagaimana hasilnya setelah 2 bulan consume .. 

Sejujurnya, masa TB mula-mula mengambilnya pada minggu pertama hari tu, TB dapat rasa ia  membersihkan banyak toksik dari badan TB. Kadang rasa macam seolah-olah semua toksik yang terkumpul di dalam badan TB selama bertahun-tahun tu dah keluar semuanya.. Sebab effect makan Mintox ni kita asyik nak membuang je kan.. haha.. 

Pada minggu ke enam dan ke tujuh pula, Selepas proses Detox berlaku, TB mula mendapati  kulit TB macam agak smooth dan cerah, dan sudah semestinya kesan lain ialah berat badan yang berkurangan. sebab TB rasa badan macam lebih ringan sikit berbanding sebelum mengambil mintox.


Haa.. bagi TB lah kan..  kesan dari Mintox telah membawa kesan positif ke atas badan TB sepanjang 12 minggu penggunaan. TB rasa badan TB lebih ringan, dan lebih baik. Mungkin lepas ni TB hanya perlu mengawal pemakanan dengan baik untuk mendapat hasil yang paling berkesan.

Untuk itu, TB sangat mengesyorkan produk ini kepada mereka yang merasakan badan mereka perlu menjalani detoks. Bukan sahaja ia sihat untuk diambil, korang akan mengalami kesan sampingan positif pada tubuh korang. 

Jom sihatkan tubuh badan korang.. Sekali-sekali kena juga bagi badan korang satu peluang untuk beberapa "pembersihan mendalam"




Mintox.kiwi Detox Fiber Drink dibuat dari 4 in 1 Enzyme, Fiber, Prebiotic Aphanizomenon Flos Aquae Extract (AFA). Ia mempunyai resipi minuman kiwi yang membantu badan kita menghilangkan toksin, menggalakkan penurunan berat badan, meningkatkan tenaga, membersihkan hati, dan sebagainya. Mintox.kiwi juga meningkatkan keupayaan tubuh kita untuk menghilangkan toksin dari sistem badan kita.

Ia dibuat di Malaysia, Mintox.kiwi Detox Fiber Drink adalah 100% natural, vegan, tiada gula tambahan serta mempunyai sijil pengilangan GMP yang disahkan.


Setiap kotak mengandungi 14 sachet 10g setiap satu hanya 36 cals sahaja. 
MINTOX adalah vegan, 100% semulajadi dan ada GMP Certified. 



Haaa.. yang ni wajib tauu.. korang dinasihatkan untuk minum air 3 liter setiap hari untuk membantu melepaskan toksik dengan berkesan semasa mengambil Mintox.kiwi Detox Fiber Drink.

1 Kotak Mintox ni berharga RM138 dan ia mengandungi 14 sachet didalamnya. Selalunya TB akan minum ni setiap malam sebelum tidur dalam pukul  9 malam - 10 malam camtu dengan cara  menuangkan serbuk tu ke dalam botol shaker dan tambah 200ml air. Pastu hanya goncang-goncang je bagi ia sebati dan ia akan berubah menjadi minuman buah kiwi yang kehijauan tu. Minuman detoks yang boleh tahan gak rasa sedap dia..




Jom mula minum Mintox.kiwi Detox Fiber Drink untuk mengekalkan pergerakan usus yang sihat. 


Untuk maklumat lanjut, 

INSTAGRAM: 


FACEBOOK PAGE: 

atau 

hubungi +601123450201

Note :
Mintox adalah suplemen pemakanan dan kesihatan. Ia bukan rawatan untuk penyakit. Ia boleh hanya membantu mengelakkan kemungkinan penyakit. Ia juga bukan pengganti untuk diet anda dan senaman.








22 Ogos 2019

JOM BELAJAR BERENANG DI SWIM RUSH | SWIMMING ACADEMY (KL)


JOM BELAJAR BERENANG DI SWIM RUSH
| SWIMMING ACADEMY (KL)


Haaaa.. Hari ni rasa nak berkongsi tentang bab berenang ni. Korang pandai berenang tak? kalau pandai baguslah.. TB tak pandai berenang.. huwaaa.. sebab tu kalau tengok ombak besar ke.. banjir ke.. Jalan-jalan kat laut ke.. TB penakot sangat tauu.. hahaha.. Kadang terbayang kena hanyut air tapi tak reti berenang.. fuh.. memang kalau terfikir camtu rasa macam taknak join aktiviti yang berkaitan dengan kolam atau laut.. huhu.. Tapi TB teringin gak nak belajar berenang.. pernah lah belajar gitu-gitu je (tak serius) dengan sorang office mate tu.. tapi TB tak pandai gak nak imbangkan badan tu dalam air.. hahaha.. dok tenggelam timbul dan sedut air.. terus giveup nak belajar.. hahaha.. teruk kan TB..

Kena cari Sifu yang betul-betul boleh ajar teknik berenang dengan betul ni, tapi tu la.. susah betul nak jumpa tempat yang sesuai dan Muslimah Friendly. Dah ada yang muslimah friendly tapi jauh pulak dari umah TB. Tiba-tiba baru-baru ni TB terserempak dengan banyak post yang viral tentang satu Akademi Berenang ni haaa.. iaitu Swim Rush | Swimming Academy yang terletak di Sekitar Kuala Lumpur je.. dekat dah ni.. heheh.. 

Haaa.. Nampaknya boleh la TB try belajar berenang gak lepas ni sebab Swim Rush ni ada cawangan dekat Batu Caves, kira antara yang dekat sikit la dengan area umah TB.. Oh ya.. selain tu ada banyak lagi cawangan Swim Rush ni, nanti korang boleh check it out dekat bawah! So lepas ni dah tak ada alasan lagi tak pandai berenang ke apa. Dah ada kelas renang yang dekat ni, kalau tak pergi lagi memang rugi lah kan. 

Swim Rush Academy ni ada empat cawangan di sekitar Kuala Lumpur. Korang boleh refer jadual dekat atas ni untuk check waktu operasi untuk setiap cawangan. Waktunya tak sama dan berbeza beza yea, jangan tersalah tengok pulak. 

Haaaa.. Tapi.. Katakanlah korang tetap jugak takde masa dan tak boleh nak follow waktu dekat timetable atas ni, korang boleh jugak request untuk Private Class, iaitu Home to Home Basis yang mana coach tu sendiri akan datang ajar dekat rumah kita. Paling best sekali, tak ada pun transportation fee yang akan dikenakan. Tapi make sure la korang ada kolam berenang kan.. hehehe.. 

Cawangan Swim Rush Academy 

๐Ÿ’—Batu Caves: Kompleks Renang Seri Siantan (kelas renang khas untuk lelaki dewasa, perempuan dewasa & kanak kanak).

๐Ÿ’—Bangsar: Jalan Turi Bukit Bandaraya (kelas renang khas untuk kanak kanak sahaja & mempunyai private pool).

๐Ÿ’—Cheras: Kompleks Sukan Desa Tasik (kelas renang khas untuk perempuan dewasa & kanak kanak sahaja).

๐Ÿ’—Shah Alam: Seksyen 14 (kelas renang khas untuk perempuan dewasa sahaja & mempunyai private pool).




Haaa.. Terdapat banyak kelebihan  Swim Rush Academy  berbanding dengan yang lain. Nak tahu apa dia? jom baca kat bawah ni sampai habis.

KELAS BERENANG SELEPAS WAKTU KERJA

Bagi korang yang busy dengan macam macam komitmen sampai tiada masa nak pergi kelas berenang tu, jangan risau sebab dekat Swim Rush ni dia orang ada menyediakan kelas renang untuk perempuan dewasa dan kanak kanak selepas waktu bekerja. Kiranya kita boleh lah pergi bila-bila masa kita FREE. Swim Rush Academy ni memang fokuskan untuk perempuan dewasa & kanak kanak tau, dan hanya di cawangan Batu Caves aje yang ada kelas renang untuk lelaki. 




Yang mana rasa-rasa berminat nak hantar anak-anak ke Swim Rush Academy ni pun boleh. Sebenarnya seawal usia lima tahun pun dah boleh hantar anak untuk belajar renang ni. Bagi belajar awal-awal baru senang dia nak biasakan..  jangan jadi macam TB.. hahahaha.. nak belajar berenang pun sangkut-sangkut.. kih3..

Oh ya.. dekat Swim Rush ni kan, mereka bukan saja akan ajar teknik yang asas macam breastroke, freestyle, backstroke dan butterfly tapi diorang jugak memfokuskan water confidence program & jugak water survival skills. Jangan risau kalau tak pandai menyelam sekali pun, sebab dia orang akan ajar kita cara nak menyelam dengan kedalaman air 1.2 meter - 1.8 meter. Aktiviti menyelam ni memang sesuai sangat untuk sesiapa yang suka aktiviti diving dan suka travel.



JOM BELAJAR BERENANG DI SWIM RUSH | SWIMMING ACADEMY (KL)

Haa.. selain tu, kalau korang nak tahu ada banyak sangat kelebihan kalau belajar berenang di Swim Rush Academy ni. Antaranya ialah, korang dapat free swimming cap & diorang jugak akan menyediakan kelas ganti. Coach yang ditugaskan pun bukannya calang-calang orang, semuanya dah well trained / terlatih dan sangat berpengalaman mengajar. 

Selain itu, dia orang juga turut menekankan tentang Anti - Drown. Kalau korang attend kelas renang ni nanti, coach tu sendiri akan ajar tentang Water Survival Technique & Water Confidence. Hehe.. bagi yang perempuan pula, tak perlu risau tentang pemilihan coach sebab yang akan ajar kita nanti coach nya perempuan jugak heheh. Lepas dah attend kelas ni nanti, hah memang confirm lah korang pandai terus. Sama lah macam dengan tagline dia orang, from Zero to Hero! Tunggu apa lagi tu, jom lah register sekarang.



Untuk maklumat lanjut boleh try jenguk2 website dibawah :


Website :

Instagram :




14 Ogos 2019

AYAM MASAK BALI



AYAM MASAK BALI


BAHAN-BAHAN :
◐1 ekor Ayam
◐6 ulas bawang merah
◐Kicap pekat
◐1 tangkai daun kari
◐3 helai daun limau purut
◐Asam keping
◐Minyak masak
◐Garam dan gula
◐1 batang serai(diketuk)

BAHAN KISAR :
◐6 ulas bawang merah
◐2 ulas bawang putih
2 sudu serbuk kunyit
◐1 sudu teh ketumbar
◐1 sudu teh jintan manis
◐1 sudu teh jintan kasar
◐Cili kering
◐2 batang serai

CARA MASAK :
1.Kisar bahan A, gaul bersama kunyit dan kicap pekat. Perap ayam bersama bahan tersebut.
2.Panaskan minyak dan masukkan ayam yang telah diperap.
3.Bila ayam sudah agak masak, masukkan bahan perapan tadi.
4.Masukkan daun kari, daun limau purut, serai dan asam keping.
5.Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. Tutup api.


06 Ogos 2019

Variasi Lengkap Syampu Safi Shayla Untuk Penjagaan Rambut Wanita Bertudung


Variasi Lengkap Syampu Safi Shayla
Untuk Penjagaan Rambut Wanita Bertudung



Haaa.. TB nak share tentang syampu Safi Shayla yang wangi dan punya pelbagai variasi ni.. Seperti semua orang tahu Syampu Safi Shayla ni telah diiktiraf sebagai ‘PAKAR RAMBUT WANITA BERTUDUNG’ kerana ia dihasilkan memenuhi keperluan wanita bertudung .

Sekarang ni kaum wanita yang bertudung atau tidak bertudung, dah tak perlu bimbang kerana produk Safi merupakan rangkaian produk Halal yang terbesar di dunia dalam produk penjagaan diri.

Bukan setakat syampu sahaja tau, Safi Shayla juga memperkenalkan Mist 2 dalam 1 iaitu rambut dan hijab, serum dan minyak rambut yang membantu golongan wanita bertudung dengan penjagaan rambut yang rapi disamping memastikan rambut lebih sihat dan bersinar.

Haaa..TB juga salah seorang pengguna Produk Safi Shayla tau.. dan memang TB suka sangat dengan syampu safi Shayla ni.. dah la wangi.. lepas tu baunya tahan hingga 48 jam.. walaupun bertudung.. rambut still wangi je tau..

Terdapat 8 Variasi Syampu Safi Shayla 



Haaa.. amacam..  mesti terkejut kan.. banyak variasi syampu safi ni.. pendek kata semua jenis kulit kepala dan rambut boleh guna syampu safi Shayla ni.. just pilih je variasi yang sesuai dengn kulit kepala sendiri kan.. Macam TB.. TB memang kena pilih yang Anti kelemumur tu.. sebab memang masalah kelemumur kulit kepala TB ni.. hehehe..

Tips Untuk Wanita Bertudung Dalam Penjagaan Rambut
Haaa.. sebelum nak cerita info seterusnya pasal Safi Shayla ni, TB suka nak share dengan korang Tips atau cara untuk wanita bertudung menjaga penampilan mereka walaupun bertudung.. mean rambut itu mahkota wanita, tak kira bertudung ke tidak.. tetap kena tahu penjagaan rambut agar kekal bersih, cergas dan bermaya ..Jom tengok tips dibawah ..

  1. Cuci Rambut Seminggu sekurang-kurangnya 3 kali bagi kulit kepala yang jenis cepat berminyak.
  2. Pakai Serum Rambut Untuk Rambut Lebih Bermaya
  3. Makan Vitamin yang boleh kuatkan akar rambut (kalau tak silap zinc)
  4. Jangan sesekali ikat rambut terlalu ketat.
  5. Jika anda memakai tudung, jangan ikat rambut ketika rambut masih basah.
  6. Sikat rambut sambil duduk, untuk menyenangkan anda menyikat rambut.
  7. Sentiasa tukar anak tudung anda.
  8. Pakai tudung jenis fabrik yang ringan.
  9. Elak pakai minyak zaitun atau apa-apa jenis minyak yang akan menyebabkan rambut anda berbau dan berminyak.

Safi Shayla X We Bare Bears
Safi Shayla ada promosi dapat Sling Pouch comel

Haaa.. TB dah dapatkan syampu kelemumur TB ni, dan paling terkejut.. rupanya ada gift disebalik belian produk Safi Shayla berjumlah rm35.. Haaa.. nak tau apa dia? TB dapat Sling Beg Pouch yang comel! Tema dia dari kartun yang cute tu.. We Bare Bears tu.. tahu tak? Ala kartun yang 3 bear Gebu dan comel tuuu..

Haa.. korang leh dapat kan 1 beg berkarakter wajah bear-bear comel tu secara percuma dengan setiap pembelian barangan Safi Shayla bernilai RM 35. Cepat grab korang! Stok terhad tau!!  Ada 4 design comel ..

Beli barang safi shayla.. dapat beg comel.. sape yang tak nak kan.. mau berebut dengan anak gegurl kalau ada anak gegurl ni.. hahaha.. 



Untuk pengetahuan semua.. Rangkaian Safi Shayla adalah dalam lingkungan harga mampu milik dan memiliki sijil halal. Safi Shayla boleh didapati di pasaraya besar dan laman web dalam talian. Untuk keterangan lanjut mengenai produk Safi Shayla :

Alamat : 
No 10 Jalan Subang 2, 
Taman Perindustrian Subang, 
Subang Jaya, 
47610 Petaling Jaya.

Hubungi : 
1-800-88-8867

Laman web : 

Facebook : 

Instagram : 

Youtube : 


26 Julai 2019

RESEPI KEK CHEESE LELEH COFFEE TIRAMISU


RESEPI KEK CHEESE LELEH COFFEE TIRAMISU


TB suka tengok cara Azlina Ina Fans atau lebih dikenali sebagai cikgu.. yang tak lokek berkongsi resepi apa saja masakan yang beliau tahu.. Sedangkan dia berniaga.. dan rasanya tak semua orang macam dia yang tak kisah berkongsi apa jua tips dan resepi dengan orang lain.. Dan tak hairanlah sebab tu rezeki dia murah.. Kek-kek nya yang sedap tu dah tersebar meluas disetiapoutlet-outlet dan kedai bakery / kek.. moga maju jaya sis.. cemburunya hati kita tau.. huhu..        
Ha.. ni ada resepi terbaru dari sis Azlina ni.. TB tertarik nak share sebab nampak lazattt.. Setakat ni penggemar coffee belom penah jumpa kek coffee leleh kan.Haa.. ni Sis Azlina dah buat.. dan nampak sedap tu.. so dia share resepi dengan semua orang..

RESEPI KEK CHEESE LELEH COFFEE TIRAMISU 

Bahan2:
5 biji telur 
1cawan gula halus
1sb ovalate
2sk esen coffee
Mix bahan2 di atas sampai agak kembang elok

Ayak kan
2 cawan tepung gandum
1 sb serbuk koko
1sk cream off tartar
1sk baking powder
1/2 sk soda bikarbonat*
bile bahan mix dah kembang masuk kan semua bahan di ayak dalam mixer slow2.
last baru masuk kan 5sb minyak masak baru lah kacau.
Panaskan kukusan dan kukus api besar 10 mnt untuk bekas sq 450.

Ganache melting boleh simpan tuk beberapa lama nak gune just cair kan sket dalam pengukus atau oven
350g coklat compound dark beryls patah2 kan
1 cawan 1/2 whipping cream
1 sudu majerin
panas kan dan whisk kan smpai semua cair
masukkan dalam peti ais bg pekat sket baru masuk piping beg tuk lorek permukaan kek

Topping Cheese Leleh
1kg cheese tatura
3/4 tin susu pekat
1 cawan whipping dairy
1 1/2 cawan susu segar
blender kan

sekarang topping
tuang atas kek korang cheese belender tadi 
pastu lorek ganace then ayak kan tiramisu powder( mula2 tabur snow powder bagi ape yang kite ayak tu tak larut dalam cheese kemudian baru campurkan 3sb serbuk koko+3sb serbuk milo+1sachet coffee 3 in 1 , tabur caramel chips




Sis Azlina siap ajar cara buat dan siap suruh jual tu.. bagusnya niat sis Azlina ni untuk bantu surirumah buat duit.. katanya sebekas ni boleh cas rm8.00 ke rm10 camtu.. bagus ni.. 

Alhamdulillahh syukur.. semoga rezeki cikgu melimpah²...dan semoga rezeki kita semuaa mencurah² aamiinn...



25 Julai 2019

Beautea by Safi Dengan 4 Variasi Pilihan


Beautea by Safi Dengan 4 Variasi Pilihan

Amboi.. syoknya tengok produk safi ni dah makin bertambah-tambah.. Setiap tahun ada je produk  terbaru dari safi.. bukan 1 tapi 2, 3 pun yea.. TB tengok dah bermacam-macam jenis produk telah dikeluarkan dan sentiasa diperbaharui agar kualiti dapat dipertingkatkan.. kan.. Haa.. Produk safi ni TB memang dah kenal lama dah.. dulu masa remaja memang TB ni suka guna produk jenama safi.. Alhamdulillah la serasi pulak tu.. Setiap kali keluar produk safi terbaru, mesti TB akan cuba.. hehe

Haaa.. Yang terbaru ni dah keluar pulak Beautea by Safi ni.. Produk ini dikatakan berasaskan dari Premium Tea yang telah terbukti baik untuk kulit wajah ..

Beautea by SAFI : Pembersih Muka Baharu 100% Ektrak Teh Premium

Beautea dari SAFI ni berasal dari pemilihan ekstrak teh premium menyegarkan dan gabungan bahan-bahan semulajadi terbaik yang dirumuskan untuk melawan kesan negatif daripada pencemaran, tekanan dan kosmetik. Ianya juga;


Haa.. TB dah dapatkan yang White Tea & Damask Rose dan yang tiubnya kaler oren tu.. iaitu scrub Apricot Tea .. Korang pun teringin nak order #safibeautea ni jugak, korang boleh dapatkan terus di Watsons atau boleh juga order online je di: http://bit.ly/2JTltHO






Aishhh.. mintak ampun bab kenyit mata tu TB tak perasaaannn.. haha. maluu je. tapi TB x sempat nak edit video nya. hantam sajalah up sini.. . . Haaa.. nin diaaa.. produk terbaru dari Safi.. beautea by @safimalaysia.. product yang berasaskan Tea .. 100% Premium Tea Cleansers to protect against pollution, stress and Cosmetics .. . . Haa kat TB ni ada 1 cleanser + 1 scrub. Cleanser TB dah try.. syok bau White Tea & Damask Rose.. lembut dan harum baunyaa. . . ๐Ÿ’– Cleanser : White Tea & Damask Rose Hydrating Gel Cleanser ๐Ÿ’– Apricot Tea Revitalising Face Scrub . . Amacam.. tertarik nak beli gak ke.. korang boleh dapatkan di watson berdekatan atau order online je dekat sini ๐Ÿ‘‰๐Ÿป http://bit.ly/2JTltHO . . Produk kali ini didatangkan dengan 4 variasi pilihan berasaskan tea. . . Tunggu info lanjut TB tentang produk ni di www.tengkubutang.com ye..! . . TB suka gilerrr sebab ianya ALCOHOL FREE, PARABEN FREE, SLS/SLES FREE, SILICONE FREE . . #safibeautea #BeauteabySAFI #safimy #safiskinstory #premiumteacleaners #rm #rushmedia #safi
A post shared by TENGKUBUTANG (แƒฆ˘⌣˘แƒฆ) (@tengkubutang) on


Pembersih Muka Beautea yang diekstrak 100% daripada teh premium. Safi Beautea ini berperanan melindungi kulit wajah daripada Pencemaran, Tekanan & Kosmetik. Ia adalah pembersih diyakini yang diperlukan untuk melindungi kulit wajah daripada kesan-kesan berbahaya terhadap alam sekitar hari ini. 

Haa.. Kalau korang nak tau.. #BeauteabySAFI ni terdapat dalam 4 variasi pilihan tau :

๐ŸŒธ Green Tea & Neem - normal to oily skin
๐ŸŒธ White Tea & Damask Rose - dry skin
๐ŸŒธ Black Tea & Black Orchid - sensitive skin
๐ŸŒธ Apricot Tea - scrub

Jom tengok empat (4) jenis rumusan yang korang boleh pilih mengikut kulit korang agar sesuai dengan semua jenis kondisi kulit kita. 


Hydrating Gel Cleanser White Tea & Damask Rose 

Membersihkan kulit wajah tanpa mengupas kelembapan semulajadi kulit wajah, menjadikan ia licin dan lembut. Damask Rose terkenal dengan kemuliaannya dalam melembapkan kulit kering.


TB suka giler yang ni.. hehe.. lepas guna kulit tak rasa kering.. macam ada lembap2 sikit.. 


Green Tea &; Neem Anti-Acne Gel Cleanser

Pembersih gel yang lembut dan sabun ini menghilangkan kekotoran dan minyak yang berlebihan. Dirumus dengan gabungan berharga teh Green Tea & Neem ekstrak melegakan dan perisai kulit terhadap penceroboh luaran dan jerawat, sambil mengawal sebum untuk membantu mengurangkan paparan parut.


Detox Cream Cleanser - Black Tea & Black Orchid 

Ia adalah pembersih krim Amino Acid yang lembut, wangi, sangat membersihkan dan mengeluarkan kekotoran. Dirumuskan dengan campuran teh Hitam & Black Orchid yang sangat berharga membantu memperbaharui kulit, sambil mengekalkan kulit yang sihat dan dilindungi daripada penuaan.


SAFI Revitalizing Scrub Wajah - Apricot Tea. 

Ia akan melakukan keajaiban pada kulit wajah, kerana sel-sel kulit mati dikeluarkan dengan teliti apabila kita menggosok wajah. Tiada lagi kulit kusam selepas ini!


Scrub ni pun best koranggg.. rasa kulit muka tu lembutttt je lepas dah scrub guna ni.. bau best.. ada biji2 halus yang lembut dan tak melukakan kulit.. i likee...

✔️ Diuji secara dermatologi 
✔️ Bebas Alkohol 
✔️ Bebas Paraben 
✔️ Bebas SLS /SLES 
✔️ Bebas Silikon

Harga seunit hanya RM23.30. memang berbaloi... 



23 Julai 2019

14 RESEPI MASAKAN TANPA MINYAK



IKAN KEMBUNG REBUS AIR ASAM BELACAN

Bahan-bahan :-
ikan kembung yg telah dibersihkan
air (ikut berapa byk kita nak kuah dia)
garam, perasa
1/2 biji bawang besar - potong dadu
1 biji tomato - potong dadu
1 biji lada besar - hiris halus
Cili api - hiris halus - ikut nak pedas mana
1/2 cawan asam jawa
2 sudu besar gula
sedikit belacan
asam limau (optional) 

Cara-caranya 
1. Rebus ikan dengan air sehingga masak.
2. Masukkan belacan & asam jawa, garam & perasa.
3. Satukan kesemua bahan hirisan ke atas ikan.Perahkan asam limau.
Ini memang terbaik kalau makan dengan nasi putih ni.


AYAM GRILL BERSOS CENDAWAN 
..........................................................

Bahan-Bahan ;
AYAM:-
1. Bersih ayam dan lap dengan kitchen towel.
2. Bahagian dada/isi cucuk2 sedikit dengan garfu/apa2 yg tajam supaya bahan perapan meresap ke dalam ayam.Kalau nak kelar pun boleh juga.
3. Lumurkan kepingan ayam dengan kiub ayam lada hitam dan lada sulah.
4. Gaulkan pula dengan sos tiram dan kicap manis.
5. Akhir sekali gaulkan daging dengan bahan tumbuk. Letakkan sedikit olive oil supaya ayam tak kering. Perap daging paling kurang selama 1 jam.
6. Bakar daging sehingga masak.

MUSHROOM SOS:-
Cendawan butang
1 tin kecil Prego Carbonara Cendawan
Sedikit kiub ayam
1 ulas bawang putih (cincang halus)
1/2 tin air (guna tin prego tu)
Sedikit minyak

Cara-Caranya:-
1. Cendawan butang dibersihkan dan hiris nipis
2. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih hingga wangi dan sedikit kuning.
3. Masukkan hirisan cendawan tumis hingga layu.
4. Masukkan sos carbonara.Tambah air.
Masukkan kiub ayam.Masuk sedikit jer.Kacau hingga pekat. Sesuaikan rasa.Tutup api.
Hidangan ini sangat disukai anak anak dan suami anda. Silap silap encik hasben dah taknak beli minyak, hari hari masak ini je.



SIAKAP STIM LEMON
--------------------------
1 ekor siakap
3 sudu besar jus lemon
1 batang serai dititik
Daun bawang
2 sudu besar sos ikan
1 sudu besar tepung jagung
1/2 biji tomato, hiris nipis
1 biji cili merah, hiris nipis
Bahan hiris halus:
2 inci halia
3 ulas bawang putih
1 biji bawang merah

Cara Penyediaan:
Bersihkan ikan dan kelar di kedua belah bahagian.
Di dalam loyang, sapukan ikan dengan sedikit garam dan taburkan dengan halia, bawang kecil dan bawang putih.
Perahkan jus lemon, anggaran 3 sudu besar di atas ikan.
Masukkan serai, kemudian tuang sedikit air ke dalam loyang bersama bancuhan tepung jagung dan sedikit gula.
Tuang sos ikan dan kukus selama 15 minit.
Buka tudung pengukus dan taburkan tomato, cili merah, daun bawang dan sedikit hirisan lemon.
Kukus kembali selama 5 minit.
Angkat dan hidangkan.


IKAN KUKUS KICAP BERHALIA

..................................................

BAHAN-BAHANNYA:
2 keping isi kan merah
1/2 batang lobak merah saiz sedang, hiris halus
2 inci halia muda, hiris halus
2 ulas bawang putih, hiris halus
5 biji bawang merah, hiris halus
1 pokok daun bawang hiris halus
4-5 biji cili padi, diketuk
1/4 bahagian bunga kobis, potong sekuntum2
Garam dan serbuk lada hitam secukupnya
3 camca besar kicap cair*
1 camca teh sos tiram*
1/4 camca teh minyak bijan*
1 camca teh madu*(*disatukan dan kacau rata2)

CARA MEMBUATNYA :-
1. Ikan dilumur sedikit garam dan jus lemon. perap 10 minit, cuci bersih dan toskan. 

2. Lumur bahan yang disatukan (*) pada ikan hingga rata. Perap 20 minit. 

3. Kemudian letak ikan tadi dalam bekas tahan panas. Letak bunga kobis dan tabur bahan lain atasnya, tabur sedikit garam jika kurang masin. Kukus selama15 - 20 minit atau hingga ikan masak. 

Hidangkan segera.

Memang mengancam masakan ni.


TELUR KUKUS MAYONESE
.............................................

Bahan Bahan:

5 biji telur
1 biji bwg besar - dipotong kecil2(dadu)
1 biji cili merah - dipotong dadu
daun bawang - dipotong halus
garam
mayonise
keju cheese

Cara: 
1. Masukkan telur dlm bekas dan pukul seketika.
2. Masukkan bawang, cili merah,daun bawang dan garam, kacau hingga sebati. Masukkan mayonise dan cheese. Kacau seketika.
3. Masukkan adunan telur tersebut dlm bekas dan kukus selama 10 minit.
4. Setelah masak, angkat dan sedia untuk dihidang


ASAM REBUS BENDI

Bahan-bahan :
Bendi - buang tombol atas bendi tu dan belah dua (jangan putus)

Bawang merah - kisar
Bawang putih - kisar
Lada merah - kisar
Ikan bilis - kisar
Asam Keping
Air Masak secukupnya.

Kejap je ni. Sambil tengok Runningman pun boleh masak.


SUP IKAN HARUAN
...................................

Bahan-bahannya:
1 ekor ikan haruan
2 cawan air
Bunga cengkih
Bunga lawang
Kulit kayu manis
1 sudu makan lada hitam – di tumbuk
3 ulas bawang merah – di tumbuk
2 ulas bawang putih – di tumbuk
2 cm halia – di tumbuk
1 keping asam keping
Garam secukup rasa
Daun bawang dan daun sup di hiris

Cara:
1. Ikan di potong dan di bersihkan dengan asam jawa untuk menghilangkan bau hanyir.
Bilas dengan air dan di tos. 

2. Panaskan air sehingga mendidih dan Masukkan bawang putih, merah, halia, kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang & sup bunjut.

3. Kemudianmasukkan lada hitam, garam,asam keping dan ikan. Kacau rata dan masak lagi hingga mendidih. Akhir sekali masukkan hirisan daun bawang dan daun sup sebagai penambah selera




SUP KEPALA IKAN MERAH
.............................................

Bahan-Bahannya

1 Ketul kepala ikan Merah 
2 biji cili merah dihiris nipis
2 biji tomato dibelah dua
3 labu bawang putih
4 ulas bawang merah
2 inci halia
2 batang serai di ketuk
1 keping tauhu dipotong dadu kecil
Sedikit garam secukup rasa
Daun sup dan daun bawang
1 pek sup bunjut 
Sedikit rempah sup adabi

CaraPenyediaannya
1. Panaskan air didalam periuk sehingga mendidih
2. Kemudian masukkan halia, bawang putih, bawang merah, serai,sup bunjut, sedikit rempah sup dan cili ke dalam periuk.
3. Masukkan tauhu dan tomato dikuti garam 
4. Selepas itu masukkan kepala ikan merah tersebut.
5. Biarkan selama 15 minit sebelum menutup api. Masukkan daun bawang dan daun sup 
sebelum dihidangkan.

Mantappp!



IKAN KEMBUNG MASAK PINDANG
........................................................

Bahan-bahan:

2 ekor ikan kembung
2 batang serai (dititik)
1 biji bawang besar*
3 ulas bawang kecil*
2 ulas bawang putih*
1 inci kunyit hidup*
sedikit halia*
sedikit air asam jawa
1 biji tomato (dibelah 4)
garam secukup rasa
air secukupnya

Cara memasaknya:
1. Blendkan bahan yang bertanda *. Masukkan
Bahan yang dikisar, serai, air asam jawa 
serta air secukupnya ke dalam periuk.

2. Apabila sudah mendidih, masukkan garam. 
Biarkan seketika. Sebelum tutupkan api 
masukkan buah tomato.

3. Setelah masak, bolehlah diangkat untuk 
dihidangkan.



RESEPI KERANG REBUS
---------------------
1kg kerang (telah dicuci)
1 biji bawang merah besar (hiris)

2 batang serai (titik)
1 batang cili merah (hiris)
sedikit halia (hiris)
garam secukup rasa

Campur semua dan masak je sampai kerang terbuka. hehe.



SUP TELUR & CENDAWAN
............................................

Bahan-Bahannya

5 biji kentang sederhana besar
6 - 7 kuntum black fungus, rendam sampai kembang
4 - 5 keping fucuk, rendam hingga lembut
30 - 35 tangkai "kincam"
1 cekak soo hoon, potong dan rendam
4 - 5 biji telur
4 ulas bawang putih, diketuk
6 biji bawang merah, dihiris halus
1/2 camca teh serbuk lada hitam
1 ketul kiub pati ikan bilis
1 camca besar udang kering, rendam 10 minit, toskan dan tumbuk kasar
Garam secukup rasa

Bahan Hiasan
Hirisan daun bawang
Hirisan daun sup
Bawang goreng

Cara membuatnya :
1. Kentang dikupas, potong 4 setiap biji, cuci dan rendam, cendawan dibuang pangkalnya dan potong2, fucuk dikerat2 kecil dan kincam disimpul setiap satu, cuci dan toskan. Ketepikan.

2. Panaskan air (anggaran 1 liter) & masukkan bawang hiris, bawang putih dan udang kering tumbuk hingga wangi. Masukkan kiub ikan bilis dan kentang. Masak hingga mendidih.

3. Kecilkan api dan pecahkan telur satu persatu dalam kuah tadi. Masak hingga telur masak dan tidak pecah. Masukkan cendawan dan fucuk. Masak hingga kentang hampir empuk.

4. Masukkan kincam tadi dan tambah garam jika perlu. 

5. Akhir sekali masukkan soo hoon dan kacau rata. Biar mendidih sebentar dan boleh matikan api. Taburkan hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan.





IKAN ASAM REBUS
-------------------------

Bahan-Bahan :

Ikan selar kuning ( 6-8 ekor)
Tomato / kacang bendi / batang keladi
Serai - 1 batang (di ketuk)
Asam keping (3-4 keping)
Sedikit serbuk ikan bilis
Garam secukup rasa

Bahan-Bahan B : 
untuk di kisar
Lada kering (8-10 batang)
Bawang merah besar - 1 labu
Bawang putih - 2 ulas
Belacan - setengah inci
Kunyit - setengah inci

Cara-cara :
1. Didihkan air di dalam periuk
2. Tuangkan bahan B yang telah di kisar.
3. Masukkan ikan, serai, asam keping dan garam secukup rasa.
4. Apabila ikan sudah masak, masukkan sayur (tomato/kacang bendi/batang keladi)
sehingga layu. Matikan api dan sedia untuk di hidang.

Nama lain bagi masakan ini adalah "Lauk Malas".



IKAN BAWAL KUKUS PEDAS
...............................................

Bahan-bahan:


1 ekor ikan bawal hitam (500-600 gm)
1 inci halia dihiris panjang-panjang, nipis
1 labu bawang besar- belah dua- dihiris nipis membujur
1 batang serai- hiris nipis (boleh juga kalau diketuk sahaja)
1 tangkai cili merah- hiris serong
3 tangkai cili api- ketuk
5 biji lada hitam- tumbuk halus
1 sudu teh pati asam jawa Adabi dicampur dengan 1/2 cawan air
2 biji limau kasturi diperah airnya
sedikit garam

Cara membuatnya:
1. Didihkan air kukusan. Lumur ikan dengan garam. Masukkan ke dalam bekas tahan panas. Taburkan semua bahan ke atas ikan. Masukkan juga air asam jawa dan perahan limau kasturi. Kukus ikan selama 15- 20 minit. Cucuk ikan dengan garpu untuk mengetahui ikan telah masak.

2. Keluarkan ikan daripada kukusan dan sedia dihidang bersama air asam. 

*** boleh ganti ikan bawal hitam dengan bawal putih, siakap, kerapu dll ikan yang berisi lembut. Kalau nak kukus ayam pun boleh gunakan resepi ni.


SUP AYAM KAMPUNG
....................................

Bahan-Bahan 
1/2 ekor ayam kampung (dibersihkan dan dipotong ikut suka)

1 inci halia ditumbuk kasar
3 ulas bawang merah ditumbuk kasar
2 ulas bawang putih ditumbuk kasar
2 batang serai dititik
1 sudu kecil lada hitam ditumbuk 
2 tangkai daun sup
1 tangkai daun bawang
Bunga cengkih, bunga lawang, buah pelaga dan kulit kayu manis (banyaknya ikut suka)
Garam secukup rasa.
Sedikit bawang goreng.

Cara Membuatnya:

1. Masukkan ayam yg telah dipotong ke dalam periuk. rebus sehingga ayam lembut.

2. Masukkan halia, bawang merah, bawang putih,serai, buah pelaga, kulit kayu manis, bunga lawang dan bunga cengkih. Kacau rata. Biarkan mendidih lebih kurang 10 - 15 minit.

3. Masukkan lada hitam dan garam secukup rasa.

4. Akhir sekali masukkan daun sup dan daun bawang yg telah dihiris. Biarkan mendidih sebentar dan bolehlah diangkat.

5. Bila nak makan taburkan sedikit bawang goreng ( kalau bawang goreng buat sendiri lagi sedap)

Masakan paling femes. Siapa boleh masak kira dah boleh kahwin dah.





GA New

Innity Mobile

nuffy2

BV2019 - 2

nity 2