MESTI BACA!!

30 Mac 2017

EARLY START TO COMFORT CONTEST | REZEKI BABY MENANG CONTEST ANJURAN DRYPERS

EARLY START TO COMFORT CONTEST |
REZEKI BABY MENANG CONTEST ANJURAN DRYPERS

Alkisahnya.. TB daftar sebagai members club Drypers hari tu.. dan TB subscribe Drypers supaya dapat info apa-apa tentang aktiviti drypers atau kot ada tips ke boleh lah TB baca nanti kan. Sekali ada dapat email tentang contest "Early Start To Comfort" iaitu Contest yang diadakan untuk celebrate bakal-bakal ibu dan baby nya. Hadiah yang ditawarkan amat mengujakan TB, terasa macam nak join je.  So, TB pun join la.. masa tu tarikh 13/8/2016 ..


Inilah Hadiah yang ditawarkan.. heee.. TB boleh pulak berangan dapat hadiah yang Grand Prize tu.. kih kih kih.. berfikiran positif betul TB masa tu.. macam TB sorang je join yea.. walhal ramai ibu-ibu yang join weh.. Tapi TB tetap nak mencuba gak.. mana tau rezeki baby dalam perut ni.. sebab sejak mengandung, rezeki untuk baby TB tersangatlah murah.. ada je orang bagi itu ini.. Alhamdulillah.. 

CARA NAK JOIN 
CONTEST EARLY START 
TO COMFORT 


Sebelum tu nak bagi tahu contest ni bermula dari tahun lepas lagi tau.. TB join pun bulan Ogos 2016 dan contest ini akan berlansung sehinghgan Disember 2017. So, bagi ibu-ibu yang tengah tunggu masa melahirkan tu, try lah join yea! mana tau rezeki anak korang!

Ok lah, Cara nak join nya mudah sangat. Pertama sekali, pastikan korang dah jadi member Drypers Club yea! Kalau bukan member tak boleh join tau! kalau belum jadi member, meh daftar sini dulu--> Drypers Baby Club

Lepas tu barulah korang boleh join Contest ni.. Haa.. ok sekarang korang pergi dekat website ni--> CONTEST DRYPERS, Lepas tu korang klik Nominate Mums To Be Here yang macam dalam gambar diatas ni.. yang kaler oren bulat tu.. nampak kan?

dari situ kita seperti join Contest ni direct terus melalui email, korang ikut je arahan kat situ .Haa.. pastu kita hanya perlu calonkan seorang ibu yang sedang pregnant atau sesiapa sahaja rakan atau ahli keluarga yang sedang pregnant untuk bertanding dalam contest ini. 


Seramai 3 Pemenang setiap bulan akan dipilih memenangi hadiah tersebut berdasarkan foto ibu bersama babybump - foto yang cantik dan menggambarkan bonding between ibu dan anak yang bakal lahir. Manakala Pemenang Hadiah Utama akan dipilih berdasarkan perkongsian / slogan terbaik.

Pemenang akan dipilih berdasarkan Gambar ibu bersama babybumpnya dan Slogan/wish yang menarik. So, letak gambar yang menarik tertarik daboom la ye nanti.. TB letak gambar kat bawah ni je.. Masa tu TB tak baca betul-betul pemilihan pemenang tengok pada gambar jugak, kalau TB tahu TB dah letak gambar yang lain yang lagi cunn (perasan.. hahaha) . Tapi mujur menang jugak walaupun letak gambar kelabu asap.. kih3.. Alhamdulillah..

Oh ya.. lupa pulak nak cerita.. Selain itu, kita juga boleh mencalonkan diri kita sendiri dan berikan sebab kenapa kita layak memenangi Hadiah tersebut.. 

Disebabkan TB pun malas nak cari orang untuk calonkan TB, so.. TB pun calonkan diri sendiri.. hehehe.. dengan harapan TB memenangi salah satu hadiah.. tak kira lah Hadiah Utama (Majlis Baby Shower Khas dan Hampers bernilai RM8000 kesemuanya) atau Hadiah Kedua (Photo Shoot Baby dan Hampers Drypers bernilai RM1500 kesemuanya) tu.. Masa tu TB Niatkan dalam hati untuk baby TB yang TB nanti-nantikan sekian lama ni.. nak bagi something special buat baby TB.. 

Untuk melayakkan kita join contest ni, kita diarahkan melengkapkan ayat yang pihak Drypers beri, dan TB punya ayat adalah seperti di bawah ni.. dengan jujur dan lahir dari hati ni tau! 

Sila lengkapkan ayat berikut di dalam Bahasa Malaysia atau Bahasa Inggeris. (maks 50 perkataan): Saya rasa saya layak untuk menerima tajaan Majlis Baby Shower Khas kerana…: ini adalah kelahiran anak pertama saya setelah 4 tahun menunggu cahayamata dan sebolehnya saya ingin memberikan sesuatu yang istimewa untuk anak pertama saya, dan saya yakin Drypers dapat merealisasikan impian saya itu.. Terima kasih Drypers..

Disertakan gambar saya untuk melengkapkan penyertaan ini...

Bulat tak TB masa ni.. hehehehe..

TAK DISANGKA-SANGKA !!

Haa.. begitulah cara TB buat.. hehehe.. Tak sangka selepas tu TB dapat email ucapan TAHNIAH dari Drypers yang mengumumkan TB antara 3 Pemenang bertuah memenangi Hadiah Khas Bulanan / Monthly Special Prize iaitu Hadiah Photo Shoot dengan Hampers (pakej bernilai RM1500).. 


Seperti terkejut sangat-sangat sebab tak sangka boleh dapat jugak terpilih dalam list pemenang.. Memang rezeki baby dalam perut agaknya.. awal-awal dah dapat macam-macam... Alhamdulillah.. 


Dapat Drypers Touch NB yang boleh tahan harganya.. Masa ni Drypers Touch NB baru sangat keluar. Kira TB dapatlah jadi antara orang pertama yang cuba Drypers Touch NB yang tebal dan lembut serta tahan bocor ni.. 

Lagi satu tu Drypers saiz S.. mujur TB sempat habiskan sebab baby punya la cepat membesar.. yang S tu pun dah nak ketat tang peha.. huhuhu.. Nasib baik la sempat nak habiskan..  Lepas tu TB bertukar ke Drypers Wee Wee Dry..  Masih setia dengan Drypers setakat ni.. hehe.. 


Selain tu TB dapat Baby Lotion, Baby Head To Toe, Baby Oil dan Baby Bath, Satu lagi iaitu Baby Wipes 2 pack besar tu. Oh, ya.. Barang ni sampai masa TB dah bersalin kat Hospital.. Macam kena je time dia kan! haha.. 

Tapi TB hanya dapat terima hampers Drypers aje dulu sebab time dalam pantang nak photo shoot new born macam tak sesuai sebab TB berpantang di Ipoh. So, TB biarkan dulu.. Masa terima barang ni, kakak TB je ada kat rumah.. dia yang sain dari GDEX dan kakak terkejut barangnya ialah kotak besar yang tak tahu ada isi apa.. hehehe.. hubby yang baru sampai dari hospital selepas melawat TB pun terkejut dengan kotak besar tu.. dan hubby snap gambar dan whatsapp TB.. hehehehe.. berbunga-bunga ahti masa tu walaupun masa tu sakit selepas bersalin tu masih baru..

Bila dah balik KL pihak Photografer hubungi lagi melalui email dan kami set tarikh yang sesuai dan ikut kelapangan hubby TB. So.. next Monday .. sesi photoshoot dengan Baby n Papa.. yeay!!


Hehehe.. TB dah guna dah Drypers Touch NB dan Saiz S tu.. Komen TB memang berbaloi la dengan harga nya sebab Drypers Touch ni tahan lama sebab serap air kencing tanpa merengsakan punggung baby. pastu untuk Newborn punya mesra tali pusat.. hehehe.. boleh baca kat Drypers punya info yea.. 


Alhamdulillah.. merasa jugak Baby TB pampers yang boleh tahan gak harganya ni.. Drypers Touch yang berkualiti dan memuaskan hati ni elok je dipakaikan ke baby tanpa ada kesan merah atau alahan. itu tandanya baby serasi dengan lampin Drypers Touch ni.. Alhamdulillah.. 

Ok lah.. sampai sini aje perkongsian TB tentang apa yang Baby TB dapat start dari dia dalam perut lagi.. Sebelum ni TB ada up entri Cekebum kan? Alaa.. Babynest Cekebum tu..  TB akan up entri Cekebum tu nanti yea.. itu antara rezeki baby TB yang TB tak sangka boleh dapat.. Alhamdulillah..

Thank You buat Drypers.. harap akan datang dapat menang lagi.. eh... hahahaha.. K bye..

Ok lah.. jemput join contest ni yea kawan-kawan.. try la.. mana tahu rezeki anak korang pula.. Aaminn.. Sebelum tu jangan lupa... nak join kena daftar jadi ahli Drypers Club dulu yea! Daftar yea!! Klik--> Drypers Baby Club

Maklumat berkenaan Contest boleh tengok sini yea.. klik --->Drypers Contest

jom LIKE
Page DRYPERS MALAYSIA

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page


Cepat!! LAZADA Diskaun 85% Untuk Barangan Bayi Sempena Big Baby Fair!

Cepat!! LAZADA buat Diskaun Sehingga 85%
Sempena Big Baby Fair!

Wah.. Lazada memang terbaek.. selalu je buat sales dan Diskaun, aduh..  ter' shopping lagi la TB nampaknya kali ni.. haaa.. buat korang yang ada baby dan bakal ada baby atau ada anak sedara yang masih baby tu, boleh lah ambil kesempatan ni untuk shopping barang bayi disamping dapat berjimat sekali ye tak? Almaklumlah, dengan peningkatan kos sara hidup, kita sewajarnya merancang dengan lebih baik dalam membuat sebarang pembelian., at least secara tak lansung boleh bantu poket hubby kita daripada tiris teruk .. hahaha.. betul tak? 


Haaa.. ni Lazada tengah baik hati nak berkongsi keceriaan bersama ibu-bapa atau bakal ibu bapa sempena kempen Big Baby Fair yang akan berlangsung dari 29 March hingga 2 April ini. Korang boleh menikmati tawaran terbaik dan harga bagi pelbagai jenis produk bayi tauu!

Korang juga berpeluang menikmati diskaun sehingga 80% untuk pelbagai barangan termasuklah lampin, fesyen kanak-kanak dan kelengkapan bayi

Antara jenama terkemuka yang para rakyat Malaysia boleh dapatkan sepanjang kempen “Big Baby Fair” termasuklah Mamypoko, Huggies, Nestle, Sweet Cherry, Pediasure, Goo.N, Wyeth, Anakku dan Fisher Price dan banyak lagi.

Huggies juga menawarkan harga diskaun sehingga 43% untuk kesemua jenis lampin bayi. Menarik kan? Haa.. apa lagi korang, cepat-cepat grab! 

haa.. nak tengok antara barang-barang yang ada promosi yang TB senaraikan tadi? Silalah cuci mata yea.. tengok bawah ni.. pastu jangan tunggu lagi, terus terjah website Lazada ye! Nanti melepas pulak.. Ramai dah tau ni.. hehehe..

BARANGAN BRAND SWEET CHERRY

BARANGAN BRAND ANAKKU

LAMPIN PAKAI BUANG BRAND GOO,N

LAMPIN PAKAI BUANG BRAND MAMYPOKO

SUSU PEDIASURE

BARANGAN DARI JENAMA FISHER PRICE


BARANGAN/PRODUK DARI BRAND NESTLE

SUSU S26

Fuh.. pingsan mak tengok .. tambahan pula Lazada sekarang buat penghantaran percuma apabila kita membeli produk terpilih!  start dari 29hb hingga 2 April.. so, bershopping lah kita selagi boleh yea!

Bukan sahaja kita akan menikmati diskaun hebat dan jualan segera daripada jenama di atas tetapi kita juga ditawarkan dengan cara pembayaran yang pelbagai. Haaa.. tengok! mudah kan shopping zaman sekarang ni.. bukan macam dulu-dulu.. jenuh nak bersesak keluar rumah, tempuh jem kalau nak shopping. Tapi dengan Lazada tanpa perlu keluar dari rumah, kita dah boleh membeli belah barangan bayi dengan mudah di Lazada Malaysia. kempis lah poket duit dalam bank tu yea! hahaha..

Jom tontot video ni.. kasi korang panas sikit.. hahahaha.. 


Oh yaaa.. sebelum terlupa, TB nak bagi tahu, korang  juga berpeluang untuk memenangi hadiah hebat dengan menyertai peraduan di social media Lazada Malaysia. Boleh terjah Facebook Lazada sekarang.. jommm.. dan Untuk Blogger juga jangan lepaskan peluang untuk turut serta dalam peraduan yang pihak Lazada anjurkan khas untuk Blogger semua..



Lazada Big Baby Fair Blogger Contest
Blogger-blogger Malaysia juga berpeluang untuk memenangi Lazada Malaysia shopping voucher dengan menyertai Lazada Big Baby Fair Blogger Contest. 6 Blogger bertuah berpeluang memenangi voucher membeli-belah Lazada Malaysia bernilai RM500 setiap seorang. Lazada Big Baby Fair Blogger Contest bermula pada 27 March dan akan tamat pada 2 April 2017.

Nak join?? haaa.. Sila klik link dibawah ni ye!

Tunggu apa lagi, inilah masanya untuk membeli-belah! Layari “Lazada Big Baby Fair” sekarang.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page



29 Mac 2017

KORANG PERNAH KENA MACAM NI? HEHEHE..

KORANG PERNAH KENA MACAM NI? HEHEHE.. 

Korang tak tahu nak beratur kat mana dah, tengok belah kanan orang dah sikit.. pi lah belah kanan pulak, pastu belah kiri tengok laju je orang settle urusan, pi pulak belah kiri, udah mesin kira breakdown pulak, pi belah kanan balik.. tak bergerak-gerak pulak dari tadi sebab orang depan urusannnya terganggu sikit, pi balik belah kiri.. hahahahaha.. kesiaaannn.. err.. macam pernah jadi kat diri sendiri je.. sape pernah??? JUJURRRR!! hahahaha..  
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page



28 Mac 2017

Happy 5 Million Page Views to blog www.tengkubutang.com

Happy 5 Million Page Views to
blog www.tengkubutang.com

Alhamdulillah.. hari ni dah capai target 5 Juta Pageview dah untuk Blog Tengkubutang.com .. Tapi macam biasa, dah standby entri countdown kengkonon, ingatkan jauh lagi nak sampai 5 juta tu.. takde lah semedang aje nak check kan.. tengok-tengok ni baru jap ni check rupanya dah cecah 5 Juta dan dah terlepas angka tu pun.. adoi.. tak dapat nak snap angka yang TB nak.. redha je laa.. Next time yang ke 7 Juta.. hope dapat snap..err.. ada lagi ke blog tengkubutang.com ni yea? huhuhu.. 


Apa-apa pun.. Alhamdulillah TB bersyukur blog ni masih berjalan macam biasa, dah 4 tahun rupanya blog TB ni.. seusia dengan usia perkahwinan TB n Hubbymiaw.. huhuhu.. Tengok siap sedia Gif countdown konon .. tapi terlepas gak.. apo nak di kato.. hahaha.. ok lah.. hope TB dapat capai satu lagi target.. itu azam TB walaupun dah mula menampakkan hasil.. Alhamdulillah.. Syukur.. nikmat dari Allah SWT..  Tq jugak kepada semua yang menyinggah dan baca blog TB ni yea.. 

Countdown to 5 Million Page Views 

 



Last2.. Tertido.. hahahaha.. apa daaa...

Baru jap ni check PV.. hemmmm.. Terlepas lagi nak snap 5,000,000 .. 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page


26 Mac 2017

RESEPI IKAN SARDIN TIN YANG MUDAH DAN SEDAP!

RESEPI IKAN SARDIN TIN YANG MUDAH DAN SEDAP! 

Hai Assalammualaikum.. tengah buat apa tu? dah makan ke? masak apa hari ni? huu.. TB masak Ikan Sardin Tin dengan Telur Dadar dan Papedem je.. huhuhu.. nasib baik la masak yang simple hari ni.. Kebetulan minyak gas habis di penghujung masak lauk sardin tadi.. 

Aiyoo.. Sib baik la sempat masak.. kalau tak.. jenuh pulak nak tunggu Anei kedai gas tu hantar gas. Kadang sampai ke petang baru dia nak hantar.. bestu kami ni kebuluq la tengahari sampai ke petang tak makan apa ye? hahahaha.. Eh! sebenarnya nak citer pasal resepi Ikan sardin versi TB jke hari ni.. sorry termelalut terlampau plak yea.. kih3.. 

Ok lah.. TB saja nak selit resipi masak ikan sardin dalam tin kat blog TB sebab stail lain TB dah buat tapi macam ada rasa kureng... Tapi yang ni TB rasa TB suka dan kena dengan tekak TB dan hubbymiaw.. heee.. So, sebelum hilang ingatan.. TB tempek resepi tu kat sini ye.. Selamat membaca dan mencuba.. sedap wooo!

Bahan-Bahan
Ikan Sardin Tin Kecik Cap Ayam Brand
3 Chili Blend ( cili kering,bawang merah, bawang putih yang dah siap blend)
2 Cilipadi (yang merah pedas tu)
Air Asam Jawa (secukup rasa)
Garam (secukup rasa)
1 Bawang Merah (hiris nipis)
2 Bawang Putih (hiris nipis)
1 Bawang besar (di potong bulat)
Ubi Kentang (potong sederhana dan goreng dulu)
Cili Merah/Masak

Cara-Cara
1.)  Tuang Ikan Sardin dalam mangkuk
2.)  Asingkan Ikan dan Kuahnya tu, 
3.)  Goreng Ikan Sardin garing-garing, angkat dan asingkan dulu.
4.)  Goreng Ubi Kentang yang dipotong sederhana tadi. samapai lembut tau! angkat dan asingkan.
5.)  Tumis Bawang Putih dan Bawang Merah bersama Cilipadi tadi. Tumis sampai naik bau..
6.)  Masukkan Chili Blend dan biar sampai cili benar2 masak
7.)  Masukkan Kuah Sardin Tin tadi
8.)  Masukkan Ubi Kentang
9.)  Masukkan Ikan Sardin yang telah digoreng tu tadi
10.) Masukkan Air Asam jawa
11.)  Masukkan Cili Merah/Masak
12.)  Masukkan Bawang Besar

Dah siap! hidangkan panas-panas, makan dengan nasi panas dan Telur Dadar, jangan lupa Papedem nyum-nyum.. hahahaha.. Simple kan.. janji perut kenyang.. apa-apa makanan atau masakan pun tak kira sedap ke tidak, kena hargai.. semua tu datang dari Allah SWT.. haaa.. gituuuu!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page


25 Mac 2017

DAPAT SAMPEL LAMPIN PAKAI BUANG - PET PET


DAPAT SAMPEL LAMPIN
PAKAI BUANG - PET PET

Haa.. Yang hari tu TB dapat sampel Lampin Pakai Buang Drypers kan.. Kali ni TB dapat lagi tapi Lampin Pakai Buang Pet Pet pulak.. TB dah pernah guna gak lampin jenama Pet Pet ni masa baby baru lahir kat hospital..

Alhamdulillah baby takde masalah punggung merah or melecet seperti sesetengah baby kena.. Mungkin baby lain tak serasi dengan jenama Pet Pet ni.. Tapi mujur baby TB ok je hari tu.. 

Ni TB saja hantar request sampel.. Nak bandingkan saiz lampin Pet Pet dengan Drypers sama besar ke tak.

Haa.. Kalau korang nak sampel macam ni gak.. Jom baca SINI..  ada banyak lagi link2 yang korang leh join untuk dapatkan sampel Free macam ni..  

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page

RUKUN IMAN DAN RUKUN ISLAM | SHARING IS CARING


RUKUN IMAN DAN RUKUN ISLAM | SHARING IS CARING


6 Rukun Iman dan penjelasan singkatnya
Sebagai seorang muslim kita wajib mengetahui rukun islam dan rukun iman secara mendalam. Bukan hanya kita menghafal atau sudah hafal, melainkan kita harus paham dan kita mengerjakannya dengan penuh ikhlas semata kita hanya mengharap keridhoal Allah SWT Pencipta Alam Semesta ini. Sejak dari Madrasah atau di Taman kanak-kanak, Alhamdulillah kita sudah mengenalnya. Mari kita simak penjelasan singkat rukun Iman terlebih dahulu:

1. Iman kepada Allah SWT
Kita meyakini dengan sepenuh hati bahwa Allah SWT lah yang berhak kita sembah. Tidak ada Tuhan Selain Allah. Allah pencipta alam semesta, hanya kepadaNya nanti kita kembali. Dunia seisinya nanti akan kiamat, begitu juga dengan semua makhluk ciptaanNya akan mati kemudian Allah menghidupkannya kembali. Kita semua akan mempertanggungjawabkan semua perbuatan kita dihadapanNya. Semoga nanti kita mendapat ampunan dari Allah SWT dan bisa meraih surga firdaus. Aamiin.

2. Iman kepada Malaikat Allah SWT
Allah telah menciptakan malaikat dari cahaya. Malaikat tidak dibekali dengan hawa nafsu seperti manusia. Malaikat senantiasa patuh kepada Allah SWT, tidak pernah melakukan dosa atau pelanggaran. Jumlah malaikat tidak terhingga. Dijelaskan di dalam hadis bahwa pada saat Rasululloh Muhammad SWT disetiap lapis langit terdapat malaikat, dan semuanya penuh dengan malaikat. Masing-masing malaikat mempunyai tugas masing-masing.

3. Iman kepada kitab-kitab yang telah diturunkan Allah kepada rasulnya.
Allah SWT telah menurunkan beberapa kitab kepada para rasul sebagai pedoman bagi umatnya. Beberapa kitab tersebut adalah:
kitab Taurat diturunkan kepada nabi Musa 'alaihissalam
kitab Zabur
diturunkan kepada nabi Daud 'alaihissalam
kitab Injil diturunkan kepada nabi Isa 'alaihissalam
kitab Al-Qur'an diturunkan kepada nabi Muhammad SAW pada waktu bulan ramadhan.

4. Iman kepada nabi dan rasul Allah SWT
Kita mengimani bahwa Allah telah mengutus para nabi dan rasul sebagai pembawa berita agar manusia bisa menyembah hanya kepadanya. Meluruskan akidah ummat. Nabi yang pertama adalah nabi Adam ;alaihissalam seorang manusia pertama yang hidup di muka bumi ini. Nabi Muhammad adalah nabi sekaligus rasul yang terakhir. Tidak ada nabi maupun rasul setelah nabi Muhammad SAW tercinta. Siapa yang mengaku sebagai nabi, dialah orang yang tersesat dan pendusta.

5. Iman kepada hari kiamat.
Suatu saat nanti alam semesta ini akan kiamat dan kita akan dibangkitkan kembali. Kemudian manusia mempertanggungjawabkan amalnya masing-masing. Orang yang selamat dan masuk surga adalah pengikut para nabi/rasul Allah yang senantiasa taat, beribadah hanya kepad Allah, tidak melakukan kesyirikan. Setelah datangnya nabi Muhammad SAW tidak ada agama lain kecuali Islam. Beliau telah menjelaskan akan tanda-tandanya hari kiamat. Sudahkah anda tahu tentang hadis-hadis datangnya kiamat?

6. Beriman kepada takdir Allah baik yang baik maupun yang buruk.
Allah telah menentukan ketentuan-ketentuan bagi semua umatnya. Allah menguji kepada hambanya untuk melihat hambanya mana yang tetap berpegang teguh. Semua kejadian yang buruk bisa jadi ujian dan juga bisa azab dari Allah. Selagi orang tersebut melakukan kebaikan, berarti itu adalah ujian. Dan ujian tersebut datangnya hanya sebentar dan kemudia Allah menggantikan ujian tersebut dengan kehidupan yang baik. Orang yang ujiannya paling besar adalah para nabi dan rasul.

-----------------------------------------------------------------------------

5 Rukun Islam dan penjelasan singkatnya

Setelah Anda mengatahui rukun iman, berikut ini akan dijelaskan rukun islam dan penjelasan singkatnya. Nabi Muhammad SAW adalah manusia yang paling baik akhlaknya. Alhamdulillah kita bisa memeluk agama islam, semoga kita bisa mendapatkan syafaatnya kelak di hari akhir. Oleh karena itu mari kita bersholawat kepadanya. ..... Sebagai umat muslim hendaknya kita bisa mengetahui dengan benar rukun islam dan bisa menjalankannya dengan penuh mengharap kepada keridhoan Allah, karenanya hanya kita akan kembali kepadanya. Kita mau memilih syurga atau neraka? Sejak SD mungkin kita sudah hafal ketika ditanya "ada berapa rukun islam? pasti jawabnya ada lima. Sebutkan... pasti kita bisa. Namun kalau ditanya "sudahkah kita bisa melaksanakannya dengan baik?" Pasti jawabnya banyak yang belum. Kalau saya dulu susah sekali diajak solat, sering menunda-nunda, bahkan sampai bolong-bolong solatnya.

1. Mengucapkan dua kalimat syahadat.
Sudah bisa mengucapkannya bukan? Kita harus bisa memaknai dari dua kalimat syahadat tersebut. Diantaranya adalah "beribadah dan menyembah hanya kepada Allah, kita memohon pertolongan hanya kepadaNya. Mengikuti petunjuk nabi Muhammad SAW. Senantiasa belajar dan mengamalkan ajaran Nabi Muhammad SAW agar kita bisa selamat dunia akhirat. aamiin

2. Mendirikan solat.
Sudahkah anda mendirikan solat? Mendirikan bukan sekedar melaksanakan atau hanya menggugurkan kewajiban saja. Mendirikan solat hanya mengharap keridhoan Allah SWT. Orang yang mendirikan solat berbeda dengan orang yang hanya menggugurkan kewajiban saja. Bisa kita lihat ada banyak orang yang sholatnya cepat sekali. Orang yang sholatnya baik, pasti akhlaknya juga baik, begitu juga dengan yang demikian.

3. Memberikan zakat.
Kebanyakan orang tahu bahwa zakat di dalam rukun islam adalah zakat fitrah. Zakat fitrah adalah kewajiban selain zakat fitrah ada zakat lain yang harus kita keluarkan. Misalnya zakat harta benda yang kita miliki wajib kita keluarkan zakatnya. Sudah banyak yang menjelaskan seberapa besar dari zakat harta benda.

4. Puasa di bulan Ramadhan
Perintah melaksanakan puasa adalah perintah langsung dari Allah SWT melalui Al-Quran. Puasa ramadhan adalah puasa yang wajib kita kerjakan. Jika tidak melaksanakanya secara sengaja adalah berdosa. Bagi yang punya hutang puasa pun wajib melunasi hutang puasa ramadhan.

5. Melaksanakan haji bagi yang mampu.
Seseorang yang sudah mampu (dalam arti punya materi untuk pergi haji) bisa melaksakan ibadah haji. Namun banyak orang yang sudah mapan atau mampu secara materi bisa naik haji kebanyakan mereka tidak bisa melaksanakan haji karena kurang pahamnya ilmu agama. Namun banyak sekali mereka yang hidupnya sederhana yang ingin sekali naik haji tetapi tidak bisa haji karena belum punya uang. Semoga yang membaca arikel ini bisa naik haji semua. aamiin.
Demikian penjelasan rukun iman dan rukun islam semoga bermanfaat.

THANK yOU

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page