Nuff

20 November 2019

Resepi Mee Kari Chinese Style Sedap dan Mudah!


Mee Kari Chinese Style

Ya Allah.. terliurnya tengok.. teringat balik zaman anak dara dulu, kalau tiba je time raya.. TB akan buat Mee Kari dan Bihun Sup.. Memang kalau tetamu mai mesti tanya mee kari dan bihun sup TB sebab diorang dah tau dah.. kat rumah tu kalau time raya memang TB yang sediakan menu untuk makan-makan.. Tapi lepas dah kahwin.. tak pernah lagi buat mee kari TB tu .. haha maybe sebab dekat belah hubby, dah ada orang yang buat mee kari special.. hehe.. mak mertua TB.. terasa macam nak buat tapi takut nak dengar komen dari hubby.. hahaha.. yelah.. sudah semestinya tak sama dengan mee kari special mak mertua kan.. memang sedap pun.. hehe..

Tapi TB nekad nak try resepi ni sebab tengok gambar je dah terliur.. gaya masak pun ala-ala mak mertua je tengok.. hehehe.. try dulu mana tau kena dengan selera hubby ... 

Oh ya.. Mee Kari Sejati yang TB selalu buat time raya masa dulu-dulu tu.. ada TB up kat blog ni.. nanti TB share link dia kat sini yea.. ok.. Jom tengok resepi ni dulu.. credit kepada tuan punya resepi di bawah.. 

Bahan
Segengam cili kering - kisar utk sambal
2 biji bwg besar - kisar
3 ulas bwg putih - kisar
2 biji bawang merah - kisar
2 batang serai - diketuk
2 bungkus kecil serbuk kari daging sya guna rempah cap O sedap.
1 mangkuk kecil cili kisar
l/2 ekor ayam (potong kecil)
1 mangkuk besar santan
Tauhu kering
Fish cake / Fish Ball
1 keping asam gelugor


Hiasan
Telur rebus
Taugeh - celur
Sawi - celur
Sambal
Limau Nipis.
Kacang Panjang celur
.
Sambal:-
Rebus cili kering, bila dah masak, blend bersama 1 biji bwg besar kemudian tumis sampai pecah minyak, taruh garam dan sedikit gula..
.

Cara penyediaan kuah kari :-
Panaskan periuk taruh minyak dan goreng serai sebentar...kemudian Masukkan bahan kisar Masak hingga wangi, bila dah wangi agak keperangan..Masukkan rempah kari yg telah di campur 1 mangkuk kecil cili kisar, masak sampai terbit minyak.

Kemudian masukkan ayam dan
kacau sebati sehingga ayam separuh masak diikuti santan. (sukatan santan agak² jer, ikut selera nk kuah pekat atau cair) sya tadi taruh santan pekat fresh lebih kurang 1 mangkuk besar dan asam keping.

Biar kuah mendidih.. Perasakan garam dan gula.. Tambahkan tauhu kering, fish cake dan fish ball. Biar hingga mendidih dan kuah menyerap ke dlm tauhu kering siap.
 



Kredit :
Cik Puan Julieta



Related Posts

2 ulasan:

٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥
adik2, kakak2, abg2, ibu2, bapak2, pakcik2, dato2, tan sri2, maceh sebab sudi singgah n follow, meh lea komen sekali yea.. u olz mmg da gajus eh silap da gojes in da world lah! thanxxxx.. muah3 100000000000X buat u olz...!
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ ٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥

nuffy2

GA New