Nuff

29 November 2013

PETAI -- KHASIAT DAN KEBAIKANNYA

Khasiat Petai

Sape kat sini suka Petaiiiii ??? ha3.. mesti ramai yang suka makan Petai kan! tapi mungkin ramai jugak yang tak suka makanPetai .. dan mungkin ramai jugak yang suka makan Petai  tapi tak suka efek busuk yang datang selepas makan Petai , tak kira melalui nafas busuk, or melalui bau badan mahupun bahan kumuhan yang kuo semasa "berry n cen2" (buang air beso dan air kecik daaa).. Teman suka Petai . =P

Mungkin ramai diantara kita tidak mengetahui bahawa 
Petai mengandungi sukrosa, fruktosa dan glukosa yang dikombinasikan dengan serat.Kombinasi kandungan ini mampu memberikan tenaga yang segera, namun cukup lama dan cukup besar efeknya. Kajian membuktikan dua bahagian Petai  mampu memberikan tenaga yang cukup untuk melakukan aktiviti berat selama 90 minit. Selain itu dapat juga membantu dalam penyembuhan penyakit-penyakit berikut.

1. Depresi
Menurut survey yang dilakukan oleh MIND diantara pesakit depresi, ramai orang merasa lebih baik setelah makan petai. Hal ini terjadi kerana petai mengandung tryptophan, sejenis protein yang diubah tubuh menjadi serotonin. Inilah yang akan membuat relax, memperbaiki mood dan secara umum membuat seseorang lebih bahagia.

2. PMS (premenstrual syndrome)
Jika mengalami PMS, anda tidak perlu makan pil, cukup dengan makan Petai. Vitamin B6 yang terdapat dalam petai mengimbangi kadar gula darah, yang dapat membantu mood.

3. Anemia
Dengan kandungan zat besi yang tinggi, petai dapat menstimulasi produksi sel darah merah dan membantu apabila terjadi anemia.

4. Tekanan darah tinggi
Petai mengandungi tinggi kalium, tetapi rendah garam, sehingga sangat sempurna untuk menjauhi tekanan darah.

5. Kemampuan otak
200 siswa di Twickenham (Middlesex) dapat menjawab ujian dengan mudah kerana memakan petai ketika sarapan, istirehat, dan makan siang. Kajian telah membuktikan bahawa buah dengan kandungan kalium tinggi dapat membantu belajar dengan membantu siswa semakin berhati-hati.

6. Sembelit
Kerana kandungan serat yang tinggi, maka petai akan membaiki sistem pencernaan.

7. Ubat mabuk
Salah satu cara paling cepat untuk menyembuhkan “penyakit” mabuk adalah milkshake petai, yang ditambah dengan madu. Petai akan membantu menenangkan perut dan dengan bantuan madu akan meningkatkan kadar gula darah yang jatuh, sedangkan susu akan menenangkan dan kembali memperbaiki kadar cairan dalam tubuh.

8. Kekenyangan
Petai mengandungi efek antasid pada tubuh, sehingga bila dada anda terasa panas akibat kebanyakan makan, cubalah makan petai untuk mengurangkan sakitnya.

9. Mual di pagi hari
Makan petai diantara jam makan akan menolong mempertahankan kadar gula dan menghindari muntah.

10. Gigitan nyamuk
Sebelum anda mencapai krim gigitan nyamuk, cuba untuk menggosok kawasan yang terkena gigitan dengan bahagian dalam kulit petai. Ramai orang dapat mengatasi rasa gatal dan bengkak dengan cara ini.

11. Untuk saraf
Petai mengandung vitamin V dalam jumlah besar, sehingga dapat membantu menenangkan sistem saraf.

12. Kegemukan
Penelitian di Institute of Psychology Austria menemukan bahawa tekanan ketika kerja menyebabkan orang sering mencapai makanan yang menenangkan seperti coklat dan keropok. Dengan melihat kepada 5.000 pesakit di hospital, penyelidik menemukan bahawa kebanyakan orang menjadi gemuk kerana tekanan kerja yang tinggi. Laporan menyimpulkan bahawa, untuk menghindari nafsu makan kerana panik, kita perlu mengendalikan kadar gula dalam darah dengan mengambil makanan tinggi karbohidrat setiap dua jam untuk mempertahankan kadar yang tetap.

13. ulsers
Petai digunakan sebagai makanan untuk merawat pencernaan kerana texturnya yang lembut dan halus. Petai mampu menetralkan ulsers dan mengurangkan kegatalan dengan melapisi permukaan dalam ulser.

14. Mengatur suhu tubuh
Banyak budaya lain yang menganggap petai sebagai buah ‘dingin’ yang mampu menurunkan suhu tubuh dan emosi ibu yang menanti kelahiran anaknya. Di Belanda misalnya, ibu hamil akan makan petai untuk meyakinkan agar si bayi lahir dengan suhu tidak tinggi.

15. Seasonal Affective Disorder (SAD) (jiwa kacau)
Petai dapat membantu penderita SAD kerana mengandungi tryptophan.

16. Merokok
Petai dapat menolong orang yang ingin berhenti merokok. Vitamin B6 dan B12 yang dikandungnya, bersama dengan kalium dan magnesium, membantu tubuh agar cepat sembuh dari efek penghentian nikotin

17. Stress
Kalium adalah mineral penting, yang membantu untuk menormalkan degup jantung, menghantar oksigen ke otak dan mengatur keseimbangan cairan tubuh. Ketika kita stress, metabolisme kita akan meningkat, sehingga akan mengurangi kadar kalium dalam tubuh. Hal ini dapat diseimbangkan lagi dengan bantuan makan petai yang tinggi kalium.

18. Stroke
Menurut kajian dalam “The New England Journal of Medicine,” makan petai sebagai bahagian dari makanan sehari-hari akan menurunkan risiko kematian kerana stroke sampai 40%
gambo dari google.. sambal Petai . dap2 emmm.. 
sape tak makan sila dok diam2 yea.. hu3

Hu3.. bagi sape2 yang tak suka makan Petai tu teman tau nape, sebab makan petai ni memang sedapp, cuma bila dah makan.. bau mulut, bau badan, bau air kencing dan bau bahan buangan yg lain..  ya a aww.. busuk giler beb.. kan.. kann.. betui x? hi3.. tapi disebabkan kita dah terSUKA petai ni, maka tak boleh lea nak menahan Nepsu (nafsu) bila ternampak depan mata kann.. heee.. ok, bagi yang tak tau cara2 nak hilangkan bau mulut selepas makan Petai, boleh try Petua dibawah ni, teman dah cuba.. memang ada perbezaan.. tak lea sebusuk sebelumnya.. hihihihi..

Petua hilangkan bau petai di mulut
1. makan beras mentah dalam 10 biji selepas makan benda2 bau
2. kunyah terong mentah agak2 sebesar ibu jari.
3. kunyah timun.
3. berus gigi selepas menggunakan dental floss dan kumur dgn listren
4. kunyah chewing gum
5. selepas makan = ambil pil yang melawas buang air besar agar makanan itu cepat2 keluar sebaik di        hadam (cthnya: teh org kampung)

Petua nak hilangkan bau petai dlm kumuhan (berry dan cen2)
Sebelum dan selepas makan petai, sila minum dalam tiga empat teguk susu segar ok!
Susu segar yang dimaksudkan disini adalah susu lembu ke, kambing ke, unta ke, InsyaAllah berkesan... 

Petua tambahan yang teman baru jumpa tadi..
Kalau nak makan petai, makan dengan terung.. contohnya makan Sambal Petai dan Pajeri Terung atau makan sambal Petai campur terung.. ok jeaaa.. cubalah.. korang akan perasan yang bau petai tu x seteruk macam makan Petai single jeaa.. heee...(macam lea teman dah try)

Oh yea, baru teringatt.. dulu masa koje, kakak ofis ada pesan, kalau tandas busuk bau petai, potong terung n letakkan kat bucu toilet kita tu.. nanti terung tu akan serap bau petai yg wangi tuu.. hak3.. (wangi keee???)
Ha2.. yang ni rasa cam unik lea plak.. hantaran bakul buah disertakan dengan Petai.. hemmm..
ekceli Petai ni kategori sayur ke buah ekk? hu3.. teman lak konpius tetibe.... hu3

Related Posts

8 ulasan:

  1. salam ziarah.

    suka petai.....

    BalasPadam
  2. Petai bagus untuk lawas kencing. Akak suka petai sambal udang!

    BalasPadam
  3. uh , syuk tak suke lak. haha. >.<

    BalasPadam
  4. Sedapnya. Kita minat sambal ikan bilis petai... Terliur dengar petai ni. Kat kl ni mahal bebenor la petainya...

    ZH Blogger

    BalasPadam
  5. goreng dgn cili padi n ikan bilis sodap....buat nasi goreng petai pn sodap

    BalasPadam
  6. terima kasih untuk info yang berguna

    BalasPadam
  7. petai membuka selera kami sekeluarga..hihi
    znzabadistore.blogspot.com

    BalasPadam
  8. Info yang berguna. Mohon copy..:)

    BalasPadam

٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥
adik2, kakak2, abg2, ibu2, bapak2, pakcik2, dato2, tan sri2, maceh sebab sudi singgah n follow, meh lea komen sekali yea.. u olz mmg da gajus eh silap da gojes in da world lah! thanxxxx.. muah3 100000000000X buat u olz...!
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙ ٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·˙˜”*°•.·٠•●♥

nuffy2

GA New