Nity

Nuff

25 April 2017

PERBEZAAN PETRONAS MESRA CARD DAN PETRONAS GIFT CARD

PERBEZAAN PETRONAS MESRA CARD DAN PETRONAS GIFT CARD

Haaa... enti kali ni TB nak share tentang Petronas Gift Card ni haa.. Di entri yang lepas-lepas iaitu entri CARA UNTUK DAFTAR MOHON GANTIAN KAD MESRA PETRONAS ramai pulak yang komen tanya pasal Perbezaan Mesra Card dengan Gift Card ni. TB dah la lama giler tak guna Kad Mesra ni sejak TB jarang isi minyak.. hehehehe.. Tiba-tiba banyak pula soalan pasal Gift Card ni, so TB pun Google la untuk tahu apa benda Gift Card ni,  apa kelebihan Gift Card ni dan macam mana nak guna? Haa.. kalau korang nak tau.. Baca lah bawah ni yea..

Petronas Gift Card ni rupanya berbeza dengan Petronas Mesra Card Tau.. Perbezaannya.. Petronas Mesra Kad / Kad Mesra Petronas ni kita beli barang/minyak petrol di Kedai mesra Petronas dan dapat point, kumpul point tu banyak-banyak dan seterusnya tebus apa-apa barangan yang tersenarai untuk ditebus di kedai mesra tu kan? Konsepnya ialah menguntungkan kita jugalah kan iaitu .. 

Beli barang-->dapat point-->kumpul point banyak2--->TEBUS barangan di Kedai mesra Petronas

Haaa.. Tapi Petronas Gift Card ni pula ialah Kad yang boleh digunakan seperti card credit tu.. boleh tambah nilai dan digunakan untuk membeli minyak petrol atau apa-apa barangan di Kedai mesra Petronas tu. ia adalah kad yang amat praktikal sangat digunakan pada bila-bila masa dan di mana sahaja .

Petronas Gift Card ni nilainya RM150 sahaja . Kalau dah habis boleh topup balik. Amat mudah nak bawa kemana-mana sebab tak perlu nak standby wang tunai untuk minyak atau barangan dari Kedai Mesra Petronas. 

Kad ni secara automatik dah ready jumlah nilai sebanyak RM150 di dalamnya.. So, just swipe je card ni dah boleh guna untuk isi minyak macam biasa. Kalau dah tinggal sikit nilainya, boleh je topup kemudian ..Tiada had untuk menambah nilai dalam kad bahan api di petronas ni, tapi sila tanya juruwang kaunter dulu yea.. kot setiap stesen tak sama.. Had minimum boleh menambah nilai: RM10.00 keatas .

Tiada cukai, tersembunyi kos caj semasa aktif menggunakan card..it minyak petronas ini tidak seperti prosedur kad kredit

Tiada tarikh luput untuk kad ini, ia adalah penggunaan sepnjang hayat, best kan? Selagi ada masih kekal nilai wang di dalam kad bahan api, .selagi tu Boleh guna (mirip seperti Kad debit) hehehe.. even Kad debit ATM Mana-Mana bank pun ada Tarikh luput setiap tahun kan..

Nak semak baki? boleh menyemak baki dengan juruwang kaunter, petronastempat korang isi minyak. Cakap nak periksa baki, nanti dia akan periksa kan untuk korang.

Kad petrol ni korang boleh gunakan di mesin automatik yang mana time korang nak isi minyak, masukkan dulu kad ni. dan membeli petrol macam biasa.

Kad Petrol memudahkan kita untuk mengisi tangki kenderaan kita pada bila-bila di stesen Petronas .Hanya apabila kita keluar je dari kereta, masukkan kad petrol, lepas itu memasukkan kad mesra ( untuk kumpul point ).. kemudian key-in jumlah berapa kita nak isi.

Kad Petrol ini juga boleh digunakan untuk membayar apa-apa makanan atau minuman yang dibeli di Kedai Mesra di mana-mana stesen Petronas selagi kad petrol yang mempunyai nilai wang yang cukup dalam kad .... bagi je kad ni kat kaunter untuk kakitangan juruwang di kaunter tu settle kan..

Haa.. dengarnya memang ia agak mudah / selesa untuk digunakan kan ... Tak perlu bawa banyak wang tunai sepanjang masa. Dan dari sini juga kita boleh bajet minyak kita nak guna dalam sebulan tu.. betul tak?

SO, MESRA CARD DAN GIFT CARD NI MASING-MASING BERGUNA DAN ADA KELEBIHANNYA TAU.. MASA DAH SWIPE GIFT CARD UNTUK BAYAR PETROL TU, JANGAN PULA TAK SWIPE MESRA CARD NI, KANG TAK DAPAT COLLECT POINT PLAK.. RUGI JE.. HEEE... 




Topping-up Gift Card


Jimat masa sebab boleh  top-up di mana-mana Stesen PETRONAS di seluruh negara

Gift Card boleh digunakan untuk pembayaran penuh atau sebahagian daripada mana-mana produk yang dibeli dari Stesen PETRONAS

Fuel with Ease Using PETRONAS Gift Card


Reload Gift Card di mana-mana cawangan PETRONAS Station dengan sekurang-kurangnya RM10

Gift Card tidak boleh ditebus atau ditukar dengan wang tunai

Gift Card bukan kredit, debit atau kad Loyal

Gift Card adalah seperti wang tunai. Hilang, dicuri atau rosak kad tidak boleh diganti

Checking Account Balance

Sebagai alternatif, anda boleh menyemak baki akaun anda di mana-mana Stesen PETRONAS di seluruh negara atau hubungi Mesralink di

1300-88-8181 

haaaa..  teruja tak dengar tentang kelebihan Gift Card Petronas ni? Kalau teruja.. boleh la layari website PETRONAS untuk tahu lebih lanjut tentang Petronas Gift Card ni.. 

KLIK SINI yea-->PETRONAS GIFT CARD


Apply for the PETRONAS Gift Card Now

Please call Mesralink at 1300-88-8181, 


or visit us at: 
PETRONAS Customer Experience Centre
PETRONAS Dagangan Berhad
Suite A-1-1 Hampshire Place Office
157 Hampshire, No 1 Jalan Mayang Sari
50450 Kuala Lumpur


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page


+603-25091888 .. SILA HATI-HATI DENGAN NO SCAM INI

+603-25091888 .. SILA HATI-HATI
DENGAN NO SCAM INI : 

Mangkuk punya scam.... Aku tengah tido sedap tengah mimpi bawa Lambogini ko boleh call aku kata aku ada 3 bulan bil tertunggal loan pinjaman maybank.... Bila masa aku ada buat loan maybank??.... Terus letak call... Nombor +60325091888... Search dekat google memang ramai yang terkena.... Celaka punya scam habis lambogini aku hilang baru nak bawa jalan jalan..

HAHAHAHA.. bila baca status diatas tu TB rasa nak tergelak je.. sebab kelakar cara ayatnya tapi TB lihat dari sudut lain pula.. Bahaya kalau dapat call macam ni. Lebih-lebih lagi kalau kita mudah percaya atau memberikan maklumat peribadi seperti yang diorang kehendaki.

Sebenarnya sindiket menipu orang ramai melalui panggilan telefon ni dah lama terjadi, dan dah ramai juga yang terkena. Kebanyakan pakcik-makcik, mereka yang berpelajaran rendah, dan ada juga yang berstatus guru pun pernah kena yea dengan panggilan scam ni.. 

So, hati-hati lah apabila dapat call macam ni.. Mereka akan menyamar sebagai pihak dari bank.. dan akan mengatakan kita ada loan / pinjaman tertunggak di bank. Selepas itu mereka mintak nombor akaun kita, minta maklumat peribadi kita dan seterusnya.. jeng jeng jeng... 

Faham-faham jelah apa yang akan berlaku seterusnya ya.. So.. kalau agak-agak tak nak kena tipu.. sila save no scam ini.. kalau dia call.. Jangan jawap.. atau pun korang nak try menggoreng balik si scammer itu, silakan.. heeee.. bior dia rasa... =)

Dibawah ni teman screenshoot FB post yang ditulis oleh seseorang dan apa komen-komen rakannya.. tentang hal ni.. 



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page


24 April 2017

ASMA-FELT-BOX | PELBAGAI BAHAN FELT CRAFT ADA DISINI!

 ASMA-FELT-BOX |
PELBAGAI BAHAN FELT CRAFT ADA DISINI!

Haiii.. Omey tak keychain yang diperbuat daripada feltcraft diatas ni? omey kan! hehehe.. TB pun suka dengan benda yang comel-comel ni.. TB suka jugak dengan benda-benda DIY yang menggunakan daya kreatif kita untuk menghasilkan sesuatu yang comel dan berguna menggunakan apa saja yang mudah didapati. 

Dulu TB pernah buat DIY frame guna span dan kain perca.. pernah juga buat kerusi malas menggunakan penyepit baju kayu, pernah juga buat penyangkut kunci dan bermacam-macam lagi.. agaknya masih ingat lagi ke tak step-step tu tak tahulah TB.. haha..

Dan terkini geram pulak nak try buat plushies menggunakan kain felt craft ni.. alahai.. kalau dapat peluang buat something macam kat atas ni atau kat bawah ni kan best. mana tau bakat tu masih ada.. kih3.. TB tak tahu mana nak dapatkan bahan-bahan tu, sekali TB saja-saja search, terjumpalah Asma Felt-Box ni,
Haa.. nak tau ke Asma Felt Box ni apa, ASMA-FELT-BOX ialah laman web yang menjual bahan2 felt craft secara online, iaitu kain felt, butang, keychain, brooch, peralatan menjahit dan sebagainya..

Produk utama ialah polyester felt, starter pack dan butang2 comel. Target market ialah mereka-mereka yang kreatif dan meminati craft, diy dan jahitan (remaja hingga dewasa).. Eh Eh.. TB pun suka tau felt craft ni walaupun TB tak lah seRemaja mana.. kih kih kih ..

Kalau cukup bahan, nak je TB buat felt-craft plushies macam dalam gambar atas ni.. comey giler kan! TB suka je benda-benda comel ni.. kalau dapat buat sendiri lagi la teruja giler kot.. Tapi entah bila nak buatnya yea.. hahaha.. tunggu lah hubby belikan bahan-bahannya yea.. Nanti teman review kat sini.. hahaha.. 

Ok lah.. bagi sesiapa yang punya daya kreatif yang awesome dalam bab-bab felt-craft ni.. meh la singgah website ASMA-FELT-BOX ni yea.. Klik ---> Link website : asma-felt-box.com

Oh ya.. nak bagi tahu.. kalau korang beli lebih rm100 (di website sahaja) akan dapat free poslaju / free postage tauuu..

Setiap order yang telah dibuat bayaran, barangnya akan  dipos setiap hari kecuali Sabtu, Ahad dan cuti umum. Pembayaran sebelom 12tghari, akan dipos pada hari yang sama..

Alalala.. cute giler kannn..!!

Ni pun cute bangettt!

= JOM CUCI MATA =
ANTARA BARANG-BARANG 
YANG ADA DI "ASMA FELT BOX"

 Acrylic Felt Pek

  


 Brads Hitam 5mm

Butang Butterfly

Butang Bear

 Butang Love

Butang Mickey

Butang Rama-Rama
Butang Shank Flower

 Wiggly Eyes


 Excited Pack

 LadyBug 


 Zip


 Keychain

 Polyester Felt Pack

Sepit Baju Kayu

Sampel felt polkadot  Saiz 30x30cm
10 warna per pack.



 Polkadot Ribbon

 Apple

 Foot Ball

 Cap

 Sheep 

 Aiskrim

 Rabbit

 Bintang

 Starter Kit
Kod Warna Polyester Felt


Haa,,, sape-sape yang berminat nak terjah tu, boleh la ke link-link di bawah ni yea.. selamat ber felt craft ye! dah buat plushies ke apa-apa kasi tunjuk sama TB yea.. TB suka tengokkk!! K byee.. 

Link website : 

facebook : 

Instagram : 

email: 

Woww.. Asma Felt Box jugak boleh didapati di LAZADAjugak! korang boleh terjah Lazada, beli di lazada pun boleh.. Amacam? mudah kan kalau nak shopping barangan untuk feltcraft di Asma Felt -Box ni kan! 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page

GA New

Innity Mobile

nuffy2

BV2019 - 2

nity 2