Nuff

27 Februari 2019

ALTHEA MAKE UP COLLECTION - RASA BANGGA DENGAN ALTHEA

ALTHEA MAKE UP COLLECTION
- RASA BANGGA DENGAN ALTHEA


Haaa.. TB nak tayang Makeup Box yang sangat comel dari Althea ni.. Didalamnya ada Makeup Collection dari brand Althea sendiri tau! Wahhh.. TB rasa Happy dan rasa bangga dengan Althea sebab sepanjang 3 tahun bersama Althea ni, dan semakin banyak produk yang Althea keluarkan dibawah jenama Althea sendiri, harga pun sangat mampu milik, berkualiti dan authentic.

Haa.. saja nak bagi korang tengok video TB unboxing Althea Makeup Box ni hari tu.. Tapi tak dapat nak buat full sebab anak teruna ada, asiklah memenyek-menyek kan kotak tu.. haha.. terpaksa cepat-cepat simpan sebab nanti nak shoot video and gambar tak menarik pulak kalau kotaknya kemek kan..

Kebetulan TB pun nak balik kampung masa terima box ni.. so, terpaksalah tinggalkan kotak ni di rumah.. nak balik kampung naik ETS, jenuh pulak kang kan nak angkut barang banyak.. huhu.. dua minggu juga lah TB di kampung.. fuh.. Tengok rakan-rakan seangkatan dah siap up video tutorial guna makeup box ni.. lawa-lawa pulak tu.. rasa nak balik cepat je masa tu.. haha.. 




Huwaaa... Tak Sabar Nak Balik KL nak rasmikan semua item dalam @altheakorea Makeup Box ni. . . Hari Tu Sempat ambil video unboxing ni je.. Tu pun tak dapat nak ambil full video sebab ehem2.. faham2 je laa.. ada sikecik tu yang over excited nak unboxing jugak.. haha.. . . Kita nak cepat sebab kalut nak bersiap balik kampung.. Tapi sikecik tu nak belek2 semua.. haha. tak dapek laa kann.. Terfikir Nak bawak box ni balik kampung tapi sebab beg kami pun dah penuh.. dan kami balik naik ETS je pun.. So, xmo beratkan beg.. . . Tengok kawan2 review dan buat tutor semua kata best item2 yang dalam box ni.. terutamanya eye palette @bclsinclair X Althea tu.. Ramai dah test n kata pigmented sungguh.. . . Dalam makeup box ni juga ada Lip tint / cream tint yang bersaiz travel, concealer dan eye glitter.. . . TB tak sempat try lagiii.. tapi tengok kawan2 dah up video tutor cara pakai.. alaaaa.. jelesss.. . . Haaa.. Tungguuuu.. TB lak nak buat tutorial makeup lepas ni...hehehe.. jangan kecam lak ye.. kah3 www.althea.kr #AltheaKorea #AltheaAngels #AltheaMakeUp #altheaangel #altheamakeupbox #concealer #eyeshadowpalette #bclsinclair #liptint
A post shared by TENGKUBUTANG (ღ˘⌣˘ღ) (@tengkubutang) on

Ok lah.. berbalik kepada cerita Althea Makeup Box ni, TB memang tak sabar tau nak bermain makeup-makeup dengan semua item dalam box Althea ni.. haaa.. nak tau apa dia item-item yang terdapat dalam box Althea ni?
Haaa.. Dalam Box Althea Make Up Collection mengandungi set solekan asas iaitu :- 


  1. BCL x Althea Eye Palette Sunrise Moonrise
  2. Althea Flawless Creamy Concealer 
  3. Althea Spotlight Eye Glitter
  4. Althea Water Colour Cream Tint 
  5. Althea Skin Relief Spot Film Gel

Haaa.. Meh TB share story dan pengalaman TB menggunakan semua produk diatas ni ye.. Boleh dikatakan semua TB dah guna setakat ni.. Tapi masa dalam video tutorial tu TB guna yang mana perlu je dulu.. hehehe.. sebab tak pernah guna lagi.. sebab tu risau test-test kang jadi tak okey lak makeup.. kih3.. Apa-apa pun.. semua dalam box tu terbaekk!


BCL x Althea Eye Palette Sunrise Moonrise
Apa yang TB nak katakan tentang BCL x Althea Eye Palette Sunrise Moonrise ialah... TB sukaaaa! sukaa sangat-sangat! Sebab color dia sangat-sangat pigmented, sangat cantik dan mudah di blend di kelopak mata.. Aduh.. susah nak cerita happy nya TB jadi orang terawal dapat mencuba BCL x Althea Eye Palette Sunrise Moonrise ni.. 



Packaging dia yang bermotif bunga-bunga ni memang kena dengan taste TB. Berwarna warni.. dan sedap mata memandang.. Haaa.. kalau korang nak tahu, Althea Eye Palette Sunrise Moonrise ini adalah kolaborasi ekslusif diantara Althea dengan bintang popular Indonesia iaitu Bunga Cinta Lestari. Hadir dalam 8 pigmented colour shade lengkap dengan matte, shimmer, glitter. 

8 pigmented colour shade ni sangat sesuai untuk wanita asia macam kita, dan adalah satu bonus kalau korang pandai padankan warna pilihan untuk solekan mata korang, pasti hasilnya nampak wowww sangat-sangat.. hehe.. Sangat sesuai di gunakan sebagai solekan siang, solekan malam pun boleh, mahupun solekan untuk majlis rasmi dan majlis-majlis tertentu..


Hehe.. ni TB share solekan mata untuk malam.. cewah.. untuk dinner gitu.. orang kata kalau waktu malam kena pastikan makeup tu tebal sikit.. ada kaitan dengan pencahayaan di waktu malam kata orang.. hehehe.. So.. eye shadow kena letak tebal sikit.. celak pun mesti tebal jugak untuk menampakkan mata galak gitu.. kalau pakai eyeshadow pallete Althea ni lagi la sesuai.. sebab ada shimmering, lip lap lip lap gitu mata kita.. lawa !!

Sebaliknya kalau waktu siang, tak perlu makeup tebal sangat, just menampakkan kelainan (cantik) pada wajah pun dah cukup.. kan






Kita Tayang Makeup Mata Dulu Yea.. Full Makeup ? Tungguuu.. Hari Ni Bermain Makeup2 Dengan Menggunakan item2 yang terdapat dalam Althea Makeup Box. TB teruja dengan semua item dari Althea ni.. terutamanya Eye Shadow Pallette yang pertama dari jenama Althea iaitu Sunrise & Moonrise! hasil kerjasama dengan Artis Popular Bunga Citra Lestari, . . Eye Shadow Pallette ni ada 8 warna, Sesuai untuk makeup di siang hari juga untuk waktu malam yang indah, . . TB dah try Eyeshadow Pallette ni.. memang buat TB kelihatan feminin kan.. huhu.. rasa glamor macam BCL la pulak.. kekeke . . Terdapat Color yang bertekstur shimmers, mattes dan glitters, color dia sangat2 pigmented dan mudah sangat dioles ke kulit di kelopak mata.. Bunga Citra Lestari adalah Artis Indonesia yang telah menempah nama besar di seluruh Asia Tenggara. . . Dikenali sebagai BCL oleh peminatnya, dia juga ikon kecantikan dan fesyen yang memancarkan gaya, kecantikan dan kewanitaan. haaa.. korang teruja tak nak dapatkan Eyeshadow Pallete yang wowww ni? boleh layari www.althea.kr #altheaangel #altheaangels #althea #althealunabox #altheamakeupbox #altheaSunriseMoonrise #bungacintalestari #bclsinclair #bclxalthea #eyeshadowpalette #eyepallete #bbezuwio
A post shared by TENGKUBUTANG (ღ˘⌣˘ღ) (@tengkubutang) on

Haaa.. Amacam.. ada rasa tertarik nak cuba ke.. Kalau korang nak dapatkan  BCL x Althea Eye Palette Sunrise Moonrise ni, korang boleh tekan link ni yea --> my.althea.kr/eye-palette-sunrise-moonrise-bcl  harganya 140 je.. tahan lama ni kalau ikut penggunaan yang tak selalu.. hehehe.. 


Althea Flawless Creamy Concealer

Fuh.. kalau ikutkan dah lama giler TB tak guna Concealer ni tau.. Sejak dah kahwin ni memang concealer tak pernah TB beli sebab dah terlupa sangat pernah guna concealer masa zamana kerja dulu.. hehehe.. mungkin fikir takde keperluan kot beli concealer tu, Tapi Bila cuba Althea Flawless Creamy Concealer ni baru TB tahu rupanya TB memang perlukannya sebab concealer ni bukan saja mampu tutup parut jerawat, malah jeragat pun boleh di cover. Siap kesan parut-parut lain pada wajah pun boleh disembunyikan tau! Wajah nampak flawless bila dah siap makeup semua...

Althea Flawless Creamy Concealer ni Ada 4 pilihan warna iaitu :-

  • 01 Vanilla
  • 02 Ginger 
  • 03 Honey 
  • 04 Mocha


TB gunakan code #02-Ginger yang terang sikit tu untuk calit pada bahagian yang berparut pada wajah, kesan-kesan bekas jerawat lama yang hampir pudar tu, bila disapu dengan concealer ni, terus ghaib parut tu.. hahaha..

dan yang #code 01-Vanilla pulak TB letak pada bawah mata (untuk tutup eyebag, eh dark circle.. miahaha), TB letak juga pada tepi hujung hidung kiri dan kanan..

Yang code #03-Honey pulak TB gunakan untuk sapu seluruh muka sebab kaler dia macam natural dan sama macam kulit wajah TB..

Oh ya.. yang lagi satu tu, gelap sikit.. code #04-Mocha, kegunaan dia untuk buat shading, bagi bentuk muka tirus dan bagi dagu lekuk pun boleh, just calit/letak garisan menegak dekat dagu tu.. hehehe.. kat tulang pipi pulak untuk bagi rahang muka nampak kecil sikit, manakalan kalau letak dekat hiddung tu.. boleh beri effect hidung mancung gitu.. TB tak buat pun shading-shading ni.. sebab tak reti.. haha.. kena belajar betul-betul baru buat.. heeheh.. tunggu tau TB dah expert TB buat tutorial nanti.. cewahhhh.. tunggu tahun bila la korang.. hahahaha



Althea Flawless Creamy Concealer mempunyai formulasi kelembapan untuk mempastikan kulit wajah kita tidak kering dan sentiasa lembap sepanjang semasa memakainya sebagai asas solekan. Ia memberikan sentuhan kemasan wajah semi-matte. Paling best bila solekan tidak menjadi crack selepas beberapa jam memakainya kerana Althea Flawless Creamy Concealer ni mempunyai tekstur yang lembut dan ringan. 

Haa.. kalau ada yang berminat nak dapatkan mana-mana code Althea Flawless Creamy Concealer ni , bolehlah order.. murah je.. RM15 je korang uii.. klik untuk order --> my.althea.kr/flawless-creamy-concealer


Althea Spotlight Eye Glitter

Spotlight Eye Glitter ni pun TB suka weh.. haaa.. ini salah satu item yang boleh menjadikan solekan kita nampak lebih wow, perky dan glamor sangat tau! TB suka je calit pada kelopak mata untuk bagi nampak bercahaya orang tengok.. cewah.. Haaa.. kalau ada tema-tema ranggi untuk sesuatu majlis tu.. boleh la calit Spotlight Eye Glitter ni kat mata korang tu.. macam TB, TB letak kat bawah garisan mata dibawah tu.. hehehe.. jadikan celak mata.. lawa gak weh..


Diformulasikan dengan NATURAL MOISTURIZING COMPLEX untuk melembapkan kelopak mata dengan moisturizing gel matrix memberikan sentuhan kilauan. Ia juga mampu bertahan lama selepas penggunaan solekan mata. Hadir dengan dua pilihan variasi warna 

  • 01Gold light 
  • 02 Pink Light


Bagi yang berminat nak order Althea Spotlight Eye Glitter yang berharga RM24 ini, korang boleh ke link ni yea.. --> my.althea.kr/spotlight-eye-glitter


Althea Water Colour Cream Tint

TB tak banyak ada Cream Tint ni, tapi sedang mengumpul jugak lah kan.. hehehe.. maybe lepas ni TB akan jadi peminat Cream Tint ni kot sebab dah terjatuh cinta dengan color-color yang TB dah try ni.. sangat menawan color-color dia.. jenis yang pigmented juga, tahan lama bila dipakai.. 


Cuma kalau nak cuci.. hehehe.. kena pakai pencuci makeup dan juga cuci dengan pencuci muka.. Haa.. TB senang je.. guna je Althea Serum Pore Cleanser tu.. mudah sangat nak tanggalkan kesan Cream Tint ni.. 


Althea Water Colour Cream Tint merupakan pewarna bibir yang tahan lama dan mampu melembapkan bibir. Hadir dengan gabungan warna bold dan glossy sheen. Empat pilihan variasi warna menarik sangat iaitu

  • 01 Plum Cream 
  • 02 Strawberry Cream 
  • 03 Peach Cream
  • 04 Marron Cream





Bagi yang berminat nak dapatkan koleksi Watercolor Cream Tint yang berharag RM20 ni, boleh klik di sini --> my.althea.kr/watercolor-cream-tint


Althea Skin Relief Spot Film Gel

TB selalu didatangi jerawat time TB period, adoi.. time gitu jerawat macam berlumba-lumba mai.. sedih hati TB ni tau.. Macam-macam la TB buat untuk surutkan jerawat. Tapi kadang-kadang Tb malas nak fikri, TB biarkan aje sebab ada orang kata kalau kita stress fikir tentang jerawat tu, lagi la jerawat makin menjadi-jadi.. Haaa.. tapi bagi kornag yang ada masalah jerawat tu, jangan lah risau yea.. sebab Althea pun dah ada jenama sendiri utnuk produk jerawat ni.. Namanya Althea Skin Relief Spot Film Gel.


Althea Skin Relief Spot Film Gel adalah gel jernih untuk merawat jerawat di wajah. Gel ini mengandungi Tea tree oil ,Centella asiatica extract ( ekstrack pegaga ) dan juga ekstrack daun Pine di mana kesemua bahan semulajadi ini kaya dengan antioxidants untuk merawat dan melegakan kerengsaan wajah. Sebab itulah ada rasa sejuk dan dingin apabila menggunakannya.


Kalau nak beli Skin Relief Spot Film Gel yang berharga RM 19 ni, sila klik sini yea ---> my.althea.kr/skin-relief-spot-film-gel .


Jom tengok TB makeup for Dinner menggunakan
Althea Makeup Collection ni.. hehehe..

Waduh-waduh.. sangat-sangat best kan Althea Make Up Collection ni kan.. Haa.. korang apa lagi.. try la lawati website Althea ni.. tengok-tengok dulu kot ada berkenan.. jangan risau.. harganya berpatutan sangat, kalau beli ikut tawaran dia, boleh dapat free shipping lagi.. siap dijamin authentic direct dari Korea. tau.. 

Untuk info lanjut tentang Althea 
boleh klik link2 dibawah :

Website : 

Facebook : 

Instagram : 


26 Februari 2019

CARRIE JUNIOR BUBBLY BAR - WANGI DAN TIDAK MENGERINGKAN KULIT ANAK


CARRIE JUNIOR BUBBLY BAR -
WANGI DAN TIDAK MENGERINGKAN KULIT ANAK


Sukanya Harraz dapat produk baru dari Carrie Junior ni iaitu Bar CARRIE JUNIOR Bubbly yang wangi dan lembut pada kulit baby ni.. Sempat juga la bagi harraz try guna.. memang lembut je bau dia, dan bila disabun pada harraz, ia tak mengeringkan kulit.. so.. sesuailah dengan kulit harraz yang sensitif ni.. hehe.. Jom baca apa lagi cerita tentang Bar CARRIE JUNIOR Bubbly ni..

Masa mandi adalah lebih daripada sekadar tugas: ia adalah masa yang tepat untuk momen perhubungan yang berharga. Ia merupakan satu rutin harian yang boleh memberi manfaat kepada kanak-kanak dari penjagaan yang lebih baik daripada ibu bapa dan penjaga Mandi membantu kanak-kanak berehat dan sentuhan fizikal meyakinkan kanak-kanak.

Bar CARRIE JUNIOR Bubbly yang baru 
akan memberi banyak keseronokan di bilik mandi.


Comel kan! Bar CARRIE JUNIOR Bubbly dicetak dengan imej 3D Carrie yang cute! 
dan terdapat dalam 3 warna menarik merah jambu, hijau dan biru sesuai dengan varian.


Bubbly Bar CARRIE JUNIOR baru adalah sabun gliserin, menjadikannya lebih lembut pada kulit daripada kebanyakan sabun yang berasal dari minyak tumbuhan semulajadi dan menjadikan sabun lebih rendah dalam pH berbanding dengan sabun lain. Ia membersihkan kerana ia meninggalkan lapisan perlindungan pelembab di belakang, membantu kulit kekal lembap. Glycerine dalam CARRIE JUNIOR Bubbly Bar juga bertindak sebagai humectant, menarik kelembapan pada kulit yang menjaga ia terhidrasi sepanjang masa. Hartanah humectant tidak menjadikan kulit berminyak, tetapi sebaliknya menjadikannya lebih lembut.

CARRIE JUNIOR Bubbly Bar diuji secara dermatologi sesuai untuk semua jenis kulit, sangat ringan dan lembut pada kulit; apabila dicairkan dengan air, ia mempunyai kesan menenangkan dan juga melembutkan pada kulit, menjaga kulit anak anda sentiasa terhidrasi, memberikannya rasa yang paling sehingga beberapa jam selepas mandi.

Penggunaan Regular Bar Bubbly CARRIE JUNIOR menjadikan kulit lebih lembut dan lebih lembut. Kesan penyental lembut semasa menggunakan bar mandi juga membantu melegakan tubuh.

CARRIE JUNIOR Bubbly Bar datang dalam 3 aroma yang paling laris, menarik buah Groovy Grapeberry, Cheeky Cherry dan Double Double menjaga kulit segar dan bersih. Bar Bubbly CARRIE JUNIOR dirumuskan secara khusus dengan bahan tandatangan Carrie Junior Fruito-E yang merupakan gabungan semula jadi ekstrak buah. Fruito-E kaya dengan vitamin dan nutrien untuk membantu menyuburkan dan melembabkan kulit.

CARRIE Kanak-kanak kini boleh lebih seronok di bilik mandi kerana CARRIE JUNIOR Bubbly Bar juga dilengkapi dengan mainan kejutan dalam setiap kotak. Bar Bubbly CARRIE JUNIOR boleh didapati di kedai runcit utama, pasaraya dan pasar raya besar di seluruh negara: sabun bar 100gm berharga RM4.00 (barat Malaysia) dan RM4.20 (Malaysia Timur) masing-masing.




18 Februari 2019

Fahami Bacaan Dalam Solatmu - Buku Terbaik Untuk Bacaan




Fahami Bacaan Dalam Solatmu:


Dah lama tak buka BookCafe, Hari ni tiba-tiba mencari buku untuk dibeli.. Tengah Nak Cuba Jadi Pembaca Tegar.. Target 1 bulan 1 buku.. cewahh.. boleh kewww.. Tertarik dengan buku ni.. Macam Elok Beli Je Ni.. Untuk Bacaan..Tajuknya : Fahami Bacaan Dalam Solatmu

Tengok isi dalam dia macam menarik je.. Selama ni mungkin ramai diantara kita yang tak ambil berat tentang pemahaman maksud ayat atau surah yang kita baca dalam solat termasuklah TB sendiri sebab tu lah TB kadang tak kusyuk time solat.. ='(

Mungkin dengan buku ini boleh buka hati kita untuk memperbaiki solat kita dengan memahami setiap maksud ayat-ayat dan surah yang kita baca.. InsyaAllah.. moga Allah permudahkan kita dalam melakukan ibadah wajib ini dengan kusyuk.. Aamiinn..

Ni TB lampirkan sehelai dua muka surat yang ada.. Nampak senang dibaca .. menarik.. ada gambar.. dan mudha difahami.. Sermua ada 154 muka surat .. harganya RM16.15 je.. murah kan?






Bagi yang berminat nak dapatkannya silalah ke link bawah ni ye.. 
TB pun nak beli jugak ni.. 



05 Februari 2019

DELYVA - MEMUDAHKAN URUSAN PENGEPOSAN BAGI PENIAGA ONLINE



DELYVA - MEMUDAHKAN URUSAN PENGEPOSAN
BAGI PENIAGA ONLINE 


Haiii.. Hari ni TB nak share tentang satu Website yang amat sesuai untuk Seller Online gunakan dalam urusan penghantaran barang.

Haa.. nama website tu ialah www.delyva.com . Delyva ni dapat menjadikan kehidupan lebih mudah untuk Seller Online dimana ia dapat menjimatkan masa Seller Online dalam urusan pengeposan .

Delyva adalah penyelesaian penghantaran sehenti Malaysia yang membantu Seller Online / Penjual Dalam Talian menjimatkan masa dengan tidak perlu keluar dan beratur di pejabat pos.

Hanya tempah online, cetak label shipping / nota penghantaran dan tunggu untuk pickup. Mudahnya seller online sekarang nak berurusan kan..


Tiada komitmen minimum atau kontrak yang diperlukan.

Dengan Delyva, seller online juga boleh mendapatkan kadar penghantaran yang lebih murah untuk Poslaju, MatDespatch, penghantaran antarabangsa dan banyak lagi, tanpa sebarang komitmen atau kontrak minimum.

Sesuai dengan Misi Delyva iaitu untuk membantu perniagaan kecil berkembang.

Bagi TB Delyva ni juga sangat sesuai untuk suri rumah yang menjual online kerana ia menjimatkan banyak masa sehingga mereka dapat melakukan perkara lain. Tak perlu keluar rumah untuk pergi mengepos.

Jimat wang pada setiap penghantaran
Apa yang menarik, sama ada korang menghantar 1, 10, atau 100 parcel sehari, korang tetap boleh menikmati kadar penghantaran yang lebih murah yang biasanya digunakan untuk syarikat yang lebih besar.

Semua keperluan penghantaran pada satu platform
Hantar parcel, dokumen, makanan, bunga, kek, barangan rapuh atau pakej besar menggunakan satu platform.

Ada Banyak Pilihan Cara Penghantaran, korang boleh pilih pilihan penghantaran yang paling mudah untuk korang dan pelanggan.



Ok.. Buat yang mula tertarik dengan Delyva ni.. korang boleh la baca bagaimana cara untuk untuk menggunakan servis penghantaran dari Delyva ni yea.  Jom baca info dibawah ni.

CARA-CARA 

TEMPAH
Pesanan import melalui integrasi e-dagang atau fail excel. Atau mengisi butiran penghantaran menggunakan borang tempahan Delyvia.

CETAK
Cetak label penghantaran yang mengandungi nombor tracking, kod bar dan butiran penghantaran. Lampirkan label pada item yang ingin di post.

SHIP
Tunggu team Delyva datang untuk pick up dan menghantar barang kita atau hanya drop item pada pusat serahan terdekat.

Ramai dah beri feedback positif tentang Delyva ni..  dibawah ni ialah antara feedback positif dari pelanggan Delyva :

Selain membantu menjimatkan masa dan tenaga, mereka tak perlu lagi beratur panjang semasa mengepos,

Mereka juga berpuashati dengan Kadar Caj Delyva yang berpatutan tak kira berapa banyak parcel pun tanpa apa-apa kos tambahan dan topup minimum.

Delyva telah banyak memudahkan tugas seller online dan dalam masa  yang sama membantu menjimatkan masa mereka, dan masa yang ada itu mereka dapatlah memberi tumpuan kepada aspek-aspek penting lain dalam perniagaan mereka  .

Jom layari :



03 Februari 2019

Benefits of renting a house in Singapore


Benefits of renting a house in Singapore


You have reached an age where it is time for you to buy yourself a house in Singapore. There are many HDB for sale in Singapore such as HDB in Hougang.

Seeing your friends getting a HDB flat one by one makes you even more eager to own a property of your own in Singapore. Want to have a lovely home for yourself but property in Singapore is expensive and you could not afford it yet? Fret not, you could still own a home as there are many houses for rent in Singapore. Renting a home might not be so much of a bad idea after all. 


Here is to why renting a house in Singapore 

First of all, buying a property in Singapore might not necessarily be a good investment if you made the wrong decisions and choices. Many Singaporeans view properties as assets for retirement but had made the wrong decisions and choices which led them to a huge sum of debt. They end up losing more money because of a wrong and lousy investment. 

The prices for private properties have been going a downward slide since 2012. This is such a huge impact to those who have bought a property around 2012. Shoebox units and those who have not gotten the benefits of new MRT stations have it much worse and those who have bought a private property before the cooling measures have it the worst. 

In addition, it is still uncertain on the recovery period for property market in Singapore. Moreover, HDB flats, specifically old resale HDB flats with lesser than 60 years of lease left are not necessarily a good investment. Those HDB flats that do not get chosen for the SERS en bloc programme will have their HDB flats taken back by government with no cost. 

Secondly, renting a home could save you from paying a big lump sum of the down payment for a property in Singapore. The down payment for a $300,000 flat in Singapore will have a down payment of approximately $30,000 to $60,000, whereas for private property, down payment could go up as high as $100,000. The down payment itself is going to weigh you down with burden that you could not afford. 

Therefore, renting a home has its own benefits and perks. Renters do not have to think of a way to pay such a huge sum for the down payment and the money saved from the down payment can be used for other investments in Singapore.


Thirdly, you are tied with lesser financial burdens and commitments as you do not have to pay for housing loan monthly, though you have to pay for rental, which is also a form of financial burden, but it definitely is going to cost lesser than paying for a mortgage loan. That being said, not needing to pay more for a mortgage loan means you could still occasionally indulge yourself in traveling overseas or extra shopping sprees. In case of any uneventful situations such as losing your job, you could still have an option of downgrading your flat, or move in temporarily with your family until you get a job and be financially stable again. 


Next, you get to enjoy the 

when you rent a place in Singapore as compared to having a property where you are tied down to only one location. One thing about having a property in Singapore on your own is that you are tied down to the same location for the rest of your life. At least not until you are financially stable or capable of buying another new property in Singapore again. Although Singapore is a small country where it is equipped with the easy accessibility of public transportations such as MRT and buses, commuting from one place to another can be time consuming, tiring and unpleasant, especially when you are staying in the east but your workplace is located in the west. 

People who have already owned a property in Singapore do not get to enjoy the perks of moving around as compared to renters in Singapore, where they can choose to move around in Singapore depending on the location of their workplace.

Last but not least, you get to adjust your finance accordingly. Let us say you are a newlywed who have just bought a property in Singapore and spent a huge amount for your wedding, it is definitely going to take a toll on your finance as you still need to pay for month mortgage loan, which is a huge sum as compared to renting just a master room in a HDB flat in Singapore. 

However, if you are a newlywed couple who have spent a lot on your wedding already, you can opt to rent a home with 1 or 2 bedrooms, or renting a master bedroom in a shared HDB flat where rental is cheaper, until you are financially capable to upgrade to a better and bigger unit or have children. 

In conclusion, although it is every Singaporean’s dream to own a property in Singapore, renting a home in Singapore is not so of a bad idea. It actually has its own that you can enjoy from. At least you do not have to spend a big amount on renovations and maintenance costs. Most important, you get to save a lot from the down payment for a property in Singapore. 





nuffy2

adseng

Innity Mobile

GA New