Nuff

13 September 2019

HOMEMADE CHEESE SAUCE | SOS CHEESE


HOMEMADE CHEESE SAUCE | SOS CHEESE


Malam tadi goreng kentang buat macam wedges tu.. tapi tu lah.. terfikir pulak kalau ada SOS CHEESE tu kan sedap.. buat cicah ala-ala Cheezy Wedges tu kan.. tapi udah cheese powder pulak habis.. haha.. terfikir la cara nak buta sendiri sos ni.. tapi macam tak reti.. terjumpa lah resepi ni dekat wall hubby.. hahaha.. so.. save sini dulu.. mana tau nanti nak try buat boleh la buat... homemade cheese sauce gitu.. bolehlah wat cheezy wedges bila2 masa je, tak payah nak beli cheese powder bagai.. 

Bahan-Bahan

Butter 1/2 ketol
Susu cair 1/2 tin
Tpg gandum 1sudu bancuh dgn ckit air
Cheese 4 keping
1sudu serbuk lada hitam
Pewarna kuning
1 ketol Kuib ayam
Garam

Cara2nya...
Cairkan butter,pastu masukkan susu cair,tepung gaul rata,kmudian masukkan cheese,kacau lagi pastu masukkan serbuk lada hitam,kuib ayam,garam dan pewarna,kacau sebati..boleh tambah air kalo pekat.
Ok semoga berjaya


credit : NizSa Mi #mahn

Resepi Spicy Korean Chicken


Resepi Spicy Korean Chicken 

Dok ternampak ada orang tu share resepi ni.. haa.., tu tandanya dia nak try masak ni atau nak makan ni.. Memandangkan bahan pun tak berapa nak cukup.. so.. kita tepek dulu resepi kat sini .. nanti kita try buat yekk.. macam podas je.. tak tau la kena selera kami ke dok.. tapi boleh try ..  jom tengok apa bahan-bahan dia dan cara nak buat.. 

Bahan2 :

🐣 Drummet/chicken wings
🐣 Tepung goreng bistari (i guna yg spicy baru rasa lagi kick pedas tu)
🐣 Blackpepper
🐣 Serbuk cili
🐣 Bawang putih (blender)
🐣 Cili kisar
🐣 Lemon
🐣 Madu
🐣 Sos tomato


Cara2 :

πŸ— Perap ayam dalam tepung goreng bistari. Caranya letak tepung dalam 2-3 sudu, sedikit blackpepper, sedikit bawang putih yg dikisar, masukkan sedikit air lepas tu gaul sebati. Perap dalam 10-15 minit macam tu


πŸ— Salutkan ayam yg diperap tadi dalam tepung goreng bistari yg kering. Hangatkan minyak lepas tu terus letak ayam di dalam minyak goreng hangat tadi seperti hangatnya kasih abang terhadap adik ketika adik masih kurus dulu


πŸ— Sangai bijan dalam kuali. Agak2 dh perang ketepikan bijan tu


πŸ— Untuk sos pulak, tumis bawang putih yg dikisar tadi bersama cili kisar. Agak2 cili kisar dh garing letak serbuk cili 2-3 sudu. Nak pedas letak lagi banyak pon tadehal. Masukkan sos tomato, madu, gula, garam, air perahan lemon agak2 la ye kalau letak banyak sangat masam plak nanti jadi sour korean chicken plak bukan spicy 🀣





πŸ— Agak2 sos dh gaul sebati sos tadi boleh la masukkan bijan yg disangai tadi bersama ayam yg dh siap digoreng tadi. Gaul2 sampai melekat betol2 sos dekat ayam tu. Nak tabur daun bawang lagi cantik nampak kombinasi kaler merah campur hijau gitu. I x letak sebab xde daun bawang kt rumah. Makan macam tu pon dh best dh 🀀 Selamat mencuba.



Resepi dan gambar oleh :




05 September 2019

Hurry!! Game On: Highest Number of Repost Wins RM1,000 Shopee Cash Voucher


Hurry!! Game On: Highest Number of Repost Wins RM1,000 Shopee Cash Voucher


Shopee 9.9 Super Instagram Contest Starts Now!

Be the lucky winner to win RM1,000 Shopee Cash Voucher when you join the Shopee 9.9 Super Instagram Contest. Just follow @shopee_my on Instagram and repost the Instagram post (https://www.instagram.com/p/B2BlJ-1Hs7A/) with the caption "Buy everything at Shopee! #Shopee99SuperShoppingDay #Shopee99SuperContest". 

The highest number of repost will win RM1,000 Shopee Cash Voucher. Fifty (50) winners will also win the consolation prize of RM50 Shopee Cash Voucher each. Contest starts now and ends on 9 September 2019, 11:59PM. Winners will be announced on Shopee MY's IG. Terms and conditions apply.


The contest is part of Shopee’s signature annual shopping event, 9.9 Super Shopping Day. Taking place from now until 9 September 2019, the campaign offers greater deals and discounts across categories from brands such as Nutox, HP, L'OrΓ©al, Vinda, Photobook Malaysia, Enfagrow, Universal Traveller, realme, MR DIY and Nestle. To enjoy further savings, Shopee is bringing down the minimum spend for free shipping to RM9. 

Shopee also recently revealed its newest brand ambassador, Cristiano Ronaldo and he will be working with Shopee across its seven markets in a wide range of activities to engage and inspire people in the region.

Find out more about 9.9 Super Shopping Day at https://shopee.com.my/m/99


02 September 2019

MONITOR 32" VIEWSONIC VX3276-2K-MHD, KUALITI PREMIUM DENGAN HARGA MAMPU MILIK

MONITOR 32" VIEWSONIC VX3276-2K-MHD, 

KUALITI PREMIUM DENGAN HARGA MAMPU MILIK


Hai. hari ni TB nak share tentang Monitor baru yang kami baru beli minggu lepas, Monitor ni kami pilih sebab sukakan ciri-ciri yang ada padanya. Haa.. Monitor yang TB katakan ini ialah ViewSonic VX3276-2K-mhd iaitu sebuah monitor 32"bezel tanpa bingkai, reka bentuk minimalis, dan resolusi WQHD (2560 x 1440). Apa yang TB suka ialah Ciri-ciri reka bentuk seperti profil ultra tipis, Kaki monitor nya yang berbentuk segitiga perak logam, dan screen tanpa bingkai membuatkan kita terasa seperti memakai sebuah monitor premium yang sesuai digunakan baik di rumah mahupun di pejabat.


VX3276-2K-mhd dengan teknologi panel jenis IPS dan warna 10-bit kaya untuk menghasilkan pelbagai warna yang sangat cantik dengan sudut tontonan yang luas. Bunyi Stereo disediakan oleh Pembesar Suara Bersepadu dari dua monitor, manakala DisplayPort, Mini DP, dan 2 HDMI port menawarkan pilihan sambungan fleksibel untuk kegunaan harian dan permainan game.
  
REKA BENTUK PREMIUM
Rekabentuk moniter yang premium dengan ciri ciri moden seperti ultra tipis, bezel tanpa bingkai dan kaki moniter 3 segi yang unit dan kukuh memberikan rasa puas hati pengguna memilikinya dengan harga mampu milik.

  
RESOLUSI WQHD YANG CEMERLANG
Skrin resolusi 32 "WQHD (2560 x 1440) besar menyampaikan imej terperinci yang jelas, dan sehingga 70% lebih banyak kandungan skrin paparan daripada resolusi HD Penuh (1920 x 1080). Sepanjangan TB guna moniter ini dalam seminggu ini terasa sangat berpuas hati, siapa yang selalu terlibat dengan kerja-kerja reka grafik Adobe Photoshop, Adobe Illustrator dan perisian video edit pasti anda akan terasa sangat berbaloi beli ViewSonic VX3276-2k-mhd ini.


TEKNOLOGI JENIS SUPERCLEAR ® IPS
Nikmati warna yang kaya dan terang dengan tahap kecerahan yang konsisten, tidak kira sudut pandangannya. Dengan teknologi panel jenis IPS SuperClear ® , monitor VX3276-2K-mhd memberikan kualiti imej yang sama, samaada anda melihat skrin dari atas, bawah, depan atau sisi. Yang ni TB suka sangat sebab kalau monitor bias ayang lain, kita akan berasa tidak selesa kalau melihat dari arah kiri atau kanan.. nanmun dengan monitor Viewsonic ni dari arah mana pun korang melihat ke screen ni, kualiti imej tu tetap sama dan jelas,,


BERBILION WARNA
Dengan menggunakan warna 10-bit, VX3276-2K-mhd mampu menghasilkan palet warna lebih satu bilion warna, menghasilkan lebih banyak warna, penyebaran warna yang lebih terang, dan peralihan yang lebih semula jadi di antara warna..

  
TETAPAN PENGOPTIMUMAN VIEWMODE
ViewSonic'sViewMode boleh ditetapkan ke paparan untuk  "Game," "Filem," "Web," "Teks," "Mono", dan "Mac" dioptimumkan. Setiap pratetap menawarkan peningkatan khusus untuk lengkung gamma, suhu warna, kontras, dan kecerahan untuk menyampaikan pengalaman tontonan yang optimum untuk aplikasi yang berbeza.


KESAMBUNGAN FLEKSIBEL
Input DisplayPort, HDMI, dan miniDP menawarkan pelbagai keserasian, memberikan anda kelonggaran akhirnya sama ada anda menonton video, bermain permainan game, atau bekerja.

  
PEMANDANGAN YANG SELESA
Dengan Teknologi Flicker Free dan Penapis Cahaya Biru memberikan kita rasa selesa berdepan dengan monitor dalam jangka waktu yang agak lama, tiada masalah sakit mata bila untuk melihat movie, membuat kerja atau bermain game pada waktu yang lama.

  
BUNYI YANG PADU
Terdapat Pembesar suara stereo bersepadu di dalam moniter VX3276-2K-mhd, kualiti bunyi boleh dikatakan agak bagus dan apabila dipadankan dengan kualiti gambar 10bit dan saiz paparan 32 inci memang boleh dikatakan kepuasan yang anda akan rasa sangat luar biasa.

  
PENGGUNAAN TENAGA RENDAH
Eco-mode yang terdapat pada moniter ini memberi penjimatan tenaga dan mendapat pengiktirafan sebanyak 4 bintang dari energyrating.gov.au.  VX3276-2K-mhd adalah ENERGY STAR yang mematuhi dan menggabungkan kecekapan tenaga dan penjimatan kuasa ke dalam prestasi skrin monitor yang menakjubkan.



KESERASIAN VESA
Memasang monitor dengan mudah ke pilihan anda dengan menggunakan reka bentuk mount serasi 100mm x 100mm VESA. TB ambil masa hanya beberapa minit sahaja untuk memasang mount tersebut dan tidak memerlukan apa apa kepakaran untuk memasangnya.


PANDANGAN TB SELEPAS BEBERAPA MINGGU MENGGUNAKAN
 MONITOR VX3276-2K-MHD INI

Kalau Anda Pengguna perisian Adobe Photoshop, Adobe Illustrator dan membuat kerja kerja edit video dan gambar, moniter ini adalah pilihan yang sangat tepat, Paparan ruang kerja yang sangat luas memberi keselesaan yang maximum dan puas hati dalam penghasilan karga seni.

Untuk gaming pun TB rasa ok untuk yang bukan yang extreme gamer, senang cerita yang bukan mampu nak pakai monitor bangsawan, tapi untuk gamer macam husband TB tiap hari mengadap Call Of Duty Black Ops 4,  dia memang suka monitor ini sebab display yang besar, warna yang cantik, tidak menyakitkan mata dengan harga pasaran RM1099 untuk saiz moniter 32inci bagi TB rasanya sangat berbaloi-baloi. Viewsonic  VX3276-2K-mhd ini datang dengan 3 tahun dan sekiranya terdapat masalah kita boleh terus boleh hubungi Viewsonic Malaysia. 


UNBOXING VX3276-2K-MHD

Kotak Viewsonic VX3276-2K-mhd



Kedudukan Kabel Power, HDMI, Kaki 3 Segi dan Manual Pengguna tersusun kemas dan rapi

Nah, tengok belakang pun dah cun dan tak sabar nak test, dengan logo 
viewsonic dengan dibungkus dengan cun



 Wow , TB tak tahu nak cakap mcm mana , happy sangat, serius 32 inci memang idaman, dengan bingkai ultra tipis, kemas, memang terbaik dan harga mampu milik rasa macam beli barang premium, tebal monitor ni macam dah sama tebal smart phone rasanya.



Senang nak pasang , tak payah tengok manual pun dah tahu nak pasang , mudah , hanya 3 skru sahaja, bila dah pasang memang tegap, besinya padat dan tak goyang monitor bila dah bagi berdiri.


Tiba Masa untuk test moniter baru, memang tak sabar, tak ada ler berat sangat, TB sorang boleh angkat, tiba masa untung pasang cable power dan hdmi nak test on tengok macam mana.

BILA DAH PASANG , JOM KITA TEST MONITOR BARU, 

Video Test ViewSonic VX3276-2K-mhd

 Test Call Of Duty Black Ops 4, Padu dah Hebat Juga Monitor Ini

 Kualiti dan Warna Paparan permainan games tidak mengecewakan.... memang cun cun

 Husband dia ni jenis kalau buat kerja dia suka buka banyak banyak app, 
Ai, Youtube, Shopee, Blog memang wajib buka

 RGB light merata rata, dah rasa mcm ada fun fare dalam bilik,  Winner, Winner Chiken Dinner

Monitor dah baru , keyboard dan mouse pad kena la baru, husband senyap senyap beli Techware Phantom RGB Backlit Mechanical Keyboard dan Aigo darkFlash Flex 800 RGB Gaming Mousepad

Last Sekali apa yang boleh TB bagi last komen...Wow Wow Wow , seperti jatuh cinta pandang pertama...


SPESIFIKASI VIEWSONIC VX3276-2K-MHD

Monitor Saiz: 32 "W (31.5" Best Viewed)
Panel Teknologi: IPS Jenis a-si Active Matrix LCD TFT
Resolusi: 2560 x 1440
paparan Kawasan: 698.11mm (H) x 392.68mm (V)
Nisbah Bidang: 16: 9
Kecerahan : 250 cd / m 2 (Typ)
Nisbah Kontras: 1200: (Typ) 1
Nisbah kontras dinamik: 80,000,000: 1
Melihat sudut: 178 darjah / 178 darjah (Typ)
Response Time: 4ms
latar: 1 bar lampu LED
latar Life: 30,000 Hrs (Min)
Warna: 1.07 Bilion warna, 10 bit (8bit + FRC)
Warna Gamut: 75% daripada NTSC (Typ)
Panel Surface: Jenis Anti-Silauan, Salutan keras (3H), Jerebu 25%
Pixel Pitch: 0.273mm (H) x 0.273mm (V)

Untuk Maklumat Mengenai Monitor dan produk viewsonic boleh ke




nuffy2

adseng

Innity Mobile

GA New