Nuff

05 Julai 2017

Dilema Wanita Yang Merasakan Diri Membebankan Suami Kerana Tidak Bekerja


Dilema Wanita  Yang Merasakan Diri Membebankan Suami
Kerana Tidak Bekerja


Hai.. pagi ni TB rasa nak kupas satu topik dan dilema yang selalu dihadapi oleh para isteri yang tidak bekerja. Ramai diantara isteri yang mengambil keputusan untuk berhenti kerja selepas berkahwin kerana ingin menumpukan perhatian kepada rumahtangga sepenuhnya. 

Niat yang baik itu sangatlah dipuji namun ada juga pendapat yang mengatakan tindakan itu tindakan yang salah kerana sekiranya masih bekerja, mereka akan punya pendapatan sendiri namun sekiranya telah berhenti kerja, belum tentu apa yang mereka hajati dapat dipenuhi suami mereka kerana kebanyakan suami hanya memberikan apa yang perlu sahaja iaitu makan minum, pakaian dan tempat tinggal sahaja. Dan Isteri juga tidak boleh meminta minta kerana perlu faham situasi suami yang bekerja keras untuk keluarga. 

Teringat TB masa bekerja dulu, sebelum berkahwin, TB juga mempunyai kerja yang boleh menampung kehidupan sendiri, Alhamdulillah.. dengan gaji yang TB dapat walaupun kecil, dengan berjimat TB mengumpul duit untuk mendapatkan barang-barang yang TB impikan sehingga boleh membeli dari sekecil-kecil barang seperti cincin hinggalah sebesar-besar barang seperti kereta, motor, laptop, kamera dan bermacam-macam lagi.. walaupun semua benda diatas dibayar secara hutang, TB berasa puas memilikinya dengan gaji TB yang sangat kecil ketika itu. 

Namun dipenghujungnya TB melepaskan jawatan kerana berpindah ke KL mengikut suami. Pada masa itu TB kebetulan baru dinaikkan gaji dan TB hanya dapat merasa hanya dua kali gaji  baru tersebut. Tetapi TB harus meletak jawatan kerana TB perlu pilih hidup bersama suami di KL dan kami telah merancang untuk berbisnes bersama selepas berkahwin. Dan hingga kini kami berasa gembira dan happy dengan perkembangan bisnes kami.. Alhamdulillah.. Rezeki kami selepas berkahwin pun agak selesa.. Walaupun tidak kaya tetapi kami tetapi bersyukur apa adanya.. Alhamdulillah.. TQ Allah.. 

Itu cerita TB semasa zaman bekerja dan selepas berkahwin, ada juga cerita tentang rakan-rakan TB yang dulunya bekerja dan mempunyai jawatan yang gajinya tinggi dan beribu-ribu. Namun terpaksa berhenti kerana memikirkan untuk hidup bersama suami dan memikirkan bajet atau expenses sudah memadai untuk suami sahaja yang bekerja, namun telahan si isteri itu tidak tepat.. perbelanjaan rumah semakin tinggi kerana faktor yang kita semua sedia maklum iaitu harga barang yang meningkat, GST dan pelbagai lagi kos-kos lain yang membebankan. 

Si isteri yang dahulunya memegang jawatan besar dan bergaji besar berasa sangat-sangat membebankan suami kerana semua yang dihajati terpaksa berminta-minta dengan suami, dan suami tidak mengendahkan permintaannya.. dan lebih terasa lagi apabila suami melayan isteri dengan endah tidak endah, bermasam muka dan marah-marah apabila pulang ke rumah,

Si isteri mengadu kepada TB mengatakan dirinya seperti tidak cantik, tidak berseri seperti dulu kerana tidak mampu membeli produk kecantikan utnuk dirinya sendiri, sedangkan pada zaman dia bekerja apa yang dia hajati dapat dia penuhi dan berasa sangat gembira dengan penampilan dirinya ketika zaman bekerja dan berduit.

Mungkin ada segelintir suami yang sangat peka dan sangat menyayangi isterinya dan ingin isteri kelihatan cantik dan bergaya, maka di belikan produk dan pakaian yang cantik seperti yang isteri mahukan.. namun spesis suami begini susah untuk dijumpai.. kepada yang memiliki spesis ini, bersyukurlah dan jagalah dia sebaiknya.. 

Seperti yang TB kongsikan kisah rakan diatas, memang ada juga isteri yang tidak bekerja merasa sangat-sangat membebankan kerana apa jua yang dia mahukan terpaksa meminta suami belikan, dan apabila suami merungut, si isteri mula memendam rasa, sedih dan kecewa.. Namun fikirkan sejenak juga samada hajat yang dikehendaki itu memang perlu ada atau hanya kehendak sahaja? kerana kadang-kadang benda yang tidak perlu terlalu kita inginkan kerana mengikut perasaan, terikut rakan yang lain, mahukan kepuasan, atau nungkin memang hajat itu perlu dipenuhkan kerana ia memang kita perlu?

Isteri yang tidak bekerja hatinya mudah rapuh, sayu dan mudah berkecil hati dengan sesuatu perkara walaupun terpandang wajah suami yang berkerut marah, penat, letih,

So, para suami janganlah kerana isteri yang tidak bekerja itu hanya duduk rumah sahaja, dia dianggap membebankan dan si suami boleh sahaja nak melepaskan marah kepada mereka sesuka hati, 

Sedangkan si suami perlu sedar.. dalam hadith juga ada mengatakan isteri juga pembawa rezeki.. janganlah engkau menyakiti hati isterimu kerana isterimu sentiasa mendoakan setiap langkahmu, kerana isteri juga sentiasa mendoakan kesihatan dan keselamatanmu..

Jangan lah kerana sesuatu masalah kecil, isterimu dijadikan tempat melepaskan amarah mu..  Fikirkan pengorbanan mereka sebelum ini ketika melalui zaman susah bersama korang .. 


Nasihat TB kepada wanita yang bekerja, kalau boleh selepas berkahwin janganlah berhenti kerja, kerjalah selagi boleh.. kumpul duit untuk diri sendiri, untuk simpanan diri sendiri agar bila dah berkahwin dapat membeli apa sahaja yang korang hajati tanpa membebankan suami korang, memang secara basicnya suami akan memenuhi tanggungjawap sebagai suami menyediakan makanan, pakaian, tempat tinggal dan nafkah untuk isteri,

Namun selain daripada itu better korang carilah side income, insyaAllah dengan cara itu dapat membebankan suami dan suami tidak akan terasa korang membebankan dia.

Kalau dah berhenti, cari je kerja apa-apa.. bisnes online ke.. diy barang utnuk dijual ke, berniaga makanan ke atau guna sahaja kelebihan dan kemahiran ataupiun kepandaian yang korang ada..Ada kawan TB walaupun dah tak bekerja, dia pun masih mencari income sendiri untuk buat belanja diri sendiri, dia juga pandai berniaga.. dan disebabkan dia juga pandai menjaga anak, dia mencari pendapatan sampingan dengan mengambil upah mengasuh anak-anak kecil untuk famili yang bekerja.. dari situ dia dapat pulangan lumayan untuk diri sendiri.. dan untuk anak-anak..

haaa.. macam TB dan rakan-rakan lain gunakan blog sebagai punca pendapatan sampingan, 

sambil boring-boring di kedai tu, TB boleh update blog dan sehingga kini blog masih antara yang TB sayang. dan syukur Alhamdulillah bab makeup dan produk semua guna duit sendiri.. cuma ada yang perlu minta suami, boleh je minta.. suami ikutkan aje isterinya ni.. hehe..

Tapi jangan la kita pula yang berlebih-lebihan pula mintanya.. fikir juga kewangan suami tu ye! jangan main order je tau! mudahkan suami kita, Allah mudahkan kita pula.. ye tak? 

Tetapi kalau korang dah ada side income untuk membeli apa sahaja yang korang hajati tetapi si suami tetap nak marah-marah atau tarik muka or buat muka jugak dengan korang.. mungkin itu ada. something wrong somewhere.. beware.. =) 

Dan kepada isteri yang dah pilih hidup bersama suami tercinta, harungilah pahit manis, susah payah bersama suami tanpa fikirkan kekurangan atau kesusahan yang dihadapi.

Semua itu akan menjadi kenangan manis buat korang apabila korang berjaya dan bahagia nanti.. insyaAllah.. Moga rezeki akan seniasa berpihak kepada kita semua.. Aamiin.. Aamiin Yarabbal Alamin.. 


haa.. dan pada isteri yang rasa nak menambahkan pendapatan dan rezeki untuk diri sendiri dan suami serta keluarga, jom ramai-ramai kita amalkan doa dibawah ni dan surah alwaqiah ni.. 

Al-Waqiah Surah Kekayaan

Surah Al-Waqiah memang terkenal dengan beberapa khasiatnya dan kelebihan tersendiri dan hadis mengenainya adalah sahih.

1. Dengan mewiridkan surah Al-Waqiah sebagai bacaan rutin setiap hari dan malam, maka Allah menjauhkan kefakiran selamanya. Sa’ad Al Mufti mengatakan, bahawa hadis ini sahih.

Rasulullah SAW bersabda:
Man qara’a suratal-Waqi’ati lam yaftaqir abada.
“Sesiapa (membiasakan) membaca surah Al-Waqiah, maka ia tidak akan kefakiran selamanya.”

2. Rasulullah SAW bersabda: “Sesiapa membaca surah Al-Waqiah setiap hari, ia tidak akan ditimpa kefakiran.”

3. Daripada Ibnu Mas’ud r.a., Rasulullah SAW bersabda: “Sesiapa membaca surah Al-Waqiah setiap malam, maka dia tidak akan ditimpa kesusahan atau kemiskinan selama-lamanya.” (HR: Al- Baihaqi)

4. Rasulullah SAW bersabda: “Ajarkanlah surah Al-Waqiah kepada isteri-isterimu. Kerana sesungguhnya ia adalah surah Kekayaan.” (Hadis riwayat Ibnu Ady)

5. Rasulullah SAW bersabda: “Sesiapa yang membaca surah Al-Waqiah setiap malam maka dia tidak akan tertimpa kefakiran dan kemiskinan selamanya. Dan surah Al-Waqi’ah adalah surah kekayaan, maka bacalah ia dan ajarkan kepada anak-anakmu semua.”

Menurut fatwa sebahagian Ulama’ katanya: “Sesiapa membaca surah Al-Waqiah pada setiap hari dan malam dalam satu majlis sebanyak 40 kali, selama 40 hari pula, maka Allah akan memudahkan rezekinya dengan tanpa kesukaran dan mengalir terus dari pelbagai penjuru serta berkah pula.”

TB selalu amalkan Sural alwaqiah ni setiap kali lepas Isyak.. dan TB yakin dengan membaca surah alWaqiah ini Allah akan dengar dan murahkan rezeki TB sekeluarga..

Insyaallah dengan mengamalkan surah al-Waqiah saban hari sebagaimana yang diriwayatkan dalam hadis-hadis Rasulullah SAW, hidup kita akan sentiasa dimurahkan rezeki dan dilimpahi kebahagiaan di dunia dan akhirat. 

Dengan izin Allah kita akan memperolehi rezeki yang melimpah ruah supaya kita berkesempatan melaksanakan amal jariah dan meringankan beban golongan yang kurang bernasib baik.




jangan lupa doa ni juga..
Ayat Seribu Dinar, 
baca hari-hari selepas solat


dan juga gambar dibawah ni.. solat.. 
untuk rezeki datang dan takkan kurang ... 


OK ni TB nak share kan jugak untuk isteri dan suami yang telah atau akan berhenti kerja untuk mengikut suami:

1. Belajar untuk redha dan menerima keadaan
Salah satu cabaran utama isteri yang meninggalkan kerjaya adalah ‘low self esteem’. Manakan tidak, suatu masa dulu kita ada kerjaya, rakan sekerja dan gaji bulanan yang boleh dibelanjakan tanpa meminta izin sesiapa.

Setelah meninggalkan kerjaya, kita harus menerima keadaan yang kita tidak boleh berbelanja seperti dulu, cari rakan-rakan baru di kalangan isteri yang tidak bekerja dan bina hidup baru. Dekatkan diri dengan Allah agar diberi kekuatan untuk membina hidup baru bersama keluarga.

2. Cari minat dan erti hidup yang baru
Inilah peluang anda untuk ubah dan memperbaharui hidup anda! Saranan saya adalah keluar dan berjumpa dengan seberapa ramai orang dan cari minat baru.

Cuba perkara yang anda tak sempat lakukan semasa berkerjaya dulu, atau mingkin impian anda suatu masa dahulu; contohnya belajar Bahasa asing (sangat penting terutamanya jika anda berada di luar negara), belajar menjahit, online marketing, bela haiwan atau zumba. Inshallah, anda akan lebih gembira dan dapat menukarkan impian anda menjadi realiti!

Dulu masa bekerja TB tiada masa sangat nak berblog.. dan TB pernah buat blog dan gkemudian tinggalkan begitu sahaja kerana sibuk dengan hal di ofis. Namun selepas berhenti kerja dan mengikuti suami, TB mula berasa ingin aktif dengan blog dan ingin menjadikan blog sebagai pendapatan sampingan TB.

3. Ukur tahap pencapaian
Dalam dunia kerjaya, semua usaha diukur dengan target dan Key Performance Indicator (KPI). Apabila kita mencapai progress yang kita kehendaki, kita kan mencapai sense of accomplishment dan ini akan meningkatkan self esteem dalam diri kita.

Oleh itu, walaupun tanpa kerjaya dalam organisasi, kita perlu adakan target dan KPI untuk dunia baru kita. Misalnya, kalau kita memilih untuk belajar Bahasa asing, mungkin KPI kita adalah untuk lulus Kelas 2 dalam masa 6 bulan. Inshallah kita akan tampil lebih yakin dengan pencapaian kita walaupun orang lain tak tahu.

TB memang kalau buat sesuatu yang TB minat, TB akan pastikan TB nak yang terbaik untuk itu. Dan TB dah merasakan target TB untuk blog dah TB dapat.. TB bersyukur atas segala yang TB usahakan untuk blog TB ni sudah membuahkan hasil yang sangat TB harapakan sebelum ini..

4. Nafkah bulanan dari suami
Adakan perjanjian dengan suami untuk nafkah bulanan mengikut kemampuan suami. Ada sesetengah suami yang tidak memberi nafkah kepada isteri sewaktu isteri bekerja. Maklumlah, isteri tidak perlu meminta pada suami untuk keperluan diri sendiri walaupun suami wajib memberi.

Apabila isteri tidak bekerja, maka suami wajib memberi nafkah mengikut kemampuan suami untuk digunakan mengikut kehendak isteri sendiri, sama ada untuk perbelanjaan diri, sedekah atau simpanan.

Pesan saya untuk semua suami, ingat pengorbanan isteri meninggalkan kerjaya kerana suami dan keluarga. Jangan sampai isteri perlu menagih untuk minta apa yang wajib untuknya.

Kalau isteri masih redha tiada nafkah bulanan kerana memikirkan kewangan tidak mengizinkan, itu tidak mengapa.. asalkan suami tahu apa kehendak isteri dan melayani isteri dan anak-anak dengan penuh kasih sayang.

5. Life Guarantee Letter
Apabila isteri tidak bekerja dan bergantung sepenuhnya kepada suami, terselit kegusaran sekiranya terjadi perkara yang tidak diingini seperti suami meninggal/menceraikan kita. Kita tidak boleh buat loan bank kerana tiada income tetap.

Oleh itu perlu ada harta yang boleh kita sandarkan sekiranya perkara itu berlaku. Misalnya, suami boleh memberi ‘Life Guarantee Letter’ dalam bentuk hibah, rumah atau apa-apa juga harta yang boleh memberi jaminan hidup yang selesa bagi keluarga sekurang-kurangnya dalam masa 3 tahun.

Semoga perkongsian ini ada manfaatnya. Wallahu a'lam bissawab.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Daftar--> Jawab Survey--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik YOUGOV dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

Shoping dan dapat Cashback balik? Bestnya.. jom daftar SHOPBACK Percuma sahaja. Lepas ni shopping apa-apa je dapat pulangan duit balik.. untung kan??

Shopping barang paling murah di website online! tak percaya? daftar SGSHOP dan start intai barang2 yang murah giler kat sini!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page



03 Julai 2017

SHOPPING RAYA DI ALTHEA DAPAT RAMADHAN LIMITED EDITION BOX SEMPENA RAYA GIVEAWAY FESTIVAL !



SHOPPING RAYA DI ALTHEA
DAPAT RAMADHAN LIMITED EDITION BOX
SEMPENA RAYA GIVEAWAY FESTIVAL !

Wah.. happy giler TB dapat box hijau ni .. memang TB dah lama nak sangat dapat box hijau ni.. sebab box ni limited edition.. takde dijual tau.. dan hanya raya dan ramadhan special ni je la Althea akan keluarkan box hijau yang so.. cute..arghh.. suka giler! bertambah sayang la TB dekat Althea lepas ni.. hehehe.. Oh ya.. TB shopping banyak juga kali ni.. dan paling best TB dapat shopping barang yang TB dah masuk wishlist lama dah.. hehehe.. dan TB terasa terharu sangat-sangat sebab TB dapat dua box.. box yang sangat cute.. satu besar satu lagi kecil;.. Nanti TB review apa isi dalamnya pulak yea.. TB dah up video kat Youtube.. kalau korang nak tenghok boleh terjah SINI yea.. KLIK link bawah ni..




Ok lah.. nanti TB story lebih lanjut ye! jom cuci mata tengok barang yang TB shopping tu di youtube dulu yea! hehehe.. kat bawah ni TB tepek kan link Instagram tu untuk save tarikh terima box comel ni.. 

Yeayyy.. Dapat dah Limited Edition Ramadhan Box yang berwarna Hijau ni.. Heee.. Nak tahu macam mana TB dapat? Heee.. Box hijau yang limited edition ni korang boleh dapatkan semasa shopping di website Althea.kr (selagi stok kotak ni masih Ada la ye. Sebab limited edition memang tak banyak stok).. Haaa.. TB dah bukah kotak TB ni.. Dan TB seronok sangat sebab semua barang cukup, box pun dapat cepat..mcm tak percaya je.. TB bajet lepas raya baru dapat..Alhamdulillah cepat pulak sampainya.. Ehh.. Lupa pulak.. TB dapat satu barang Percuma tau.. Lip matt dari brand mat fix.. Wah... Bestnya. Mentang2 Althea tengah buat RAYA GIVEAWAY FESTIVAL.. laju je shopping dan terkam yang PERCUMA tu ye! Heee.. Kalau nak tau yang Percuma tu.. Korang boleh baca di blog www.tengkubutang.com.. Tapi selagi stok masih Ada gak tauu.. So kena cepat2 shopping di www.althea.kr.. Ok.. Bye #Giveaway #Althea #altheakorea #altheamalaysia #kbeautyhaul #KBeauty #rayagiveawayfestival #xoxo #limitededition #limitededitionramadhanbox #limitededitionbox #makeuplover #koreanmakeup #beautylover #reviewbytengkubutang #malaysianblogger
A post shared by πŸ‡ΉπŸ‡ͺπŸ‡³πŸ‡¬πŸ‡°πŸ‡ΊπŸ‡§πŸ‡ΊπŸ‡ΉπŸ‡¦πŸ‡³πŸ‡¬ (ღ˘⌣˘αƒ¦) (@tengkubutang) on

Tadi gambar.. Ni video plak.. Banyak happy sangat dapat shopping dekat @atlheakorea sebab semua barang-barangnya susah nak cari kat Malaysia sebab item2 dari Korea dan sesiapa yang minat produk dari KBeauty ni.. Mesti rambang mata shopping kat website www.Althea.kr ni. Hik Hik.. Apa2 pun.. Nanti Teman up satu video Kat Youtube dan blog www.tengkubutang.com.. Heee.. Sorry my English berteraboq.. Sebut nama produk pun tersasul masul.. Sempena kehadiran Hari Raya Aidilfitri 2017 tidak Lama lagi, Althea telah mengadakan Raya Giveaway Festival dimana anda berpeluang mendapat Limited Edition Ramadhan Box ini.. Dan juga Produk/item secara PERCUMA yang tersenarai dalam list Raya Giveaway Festival ini.. #Giveaway #Althea #altheakorea #altheamalaysia #kbeautyhaul #KBeauty #rayagiveawayfestival #xoxo #limitededition #limitededitionramadhanbox #limitededitionbox
A post shared by πŸ‡ΉπŸ‡ͺπŸ‡³πŸ‡¬πŸ‡°πŸ‡ΊπŸ‡§πŸ‡ΊπŸ‡ΉπŸ‡¦πŸ‡³πŸ‡¬ (ღ˘⌣˘αƒ¦) (@tengkubutang) on


PENGHANTARAN PERCUMA pada Pesanan di atas RM99! Haa.. best kan! FREE SHIIPING kottt.. Alanag-alang dah shopping, apasalahnya shopping lebih sikit.. jimat tang shipping kan.. kalau tak, nanti kena bayar shipping fees pun alahai.. banyak gak tu.. hehehehe.. so, pastikan shopping melebihi RM99 tau! Tapi nak gitau gak la.. Kalau belian kurang dari RM99 pun, harga shipping hanya RM18 je pun.. tanpa risau berat produk yang korang beli. haa.. apa lagi.. jom shopping cepat! 

Website: www.althea.kr

Instagram: @altheakorea


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Daftar--> Jawab Survey--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik YOUGOV dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

Shoping dan dapat Cashback balik? Bestnya.. jom daftar SHOPBACK Percuma sahaja. Lepas ni shopping apa-apa je dapat pulangan duit balik.. untung kan??

Shopping barang paling murah di website online! tak percaya? daftar SGSHOP dan start intai barang2 yang murah giler kat sini!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page



Hansaegee Nature Shop Sedang Buat Riang Ria Raya Sale untuk ALL ITEMS !!

Hansaegee Nature Shop Sedang Buat
Riang Ria Raya Sale untuk ALL ITEMS !!


Jom Shopping! ada Riang Ria Raya Sale untuk ALL ITEMS you all.. sape-sape yang nak comel lote walaupun selepas raya.. moh kita pakat serbu website hasnsaegee shop ni.. jommm.. kot boleh cantik macam Fyna Here sape tauu! jomm!






------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Daftar--> Jawab Survey--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik YOUGOV dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

Shoping dan dapat Cashback balik? Bestnya.. jom daftar SHOPBACK Percuma sahaja. Lepas ni shopping apa-apa je dapat pulangan duit balik.. untung kan??

Shopping barang paling murah di website online! tak percaya? daftar SGSHOP dan start intai barang2 yang murah giler kat sini!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page



TAK SABAR TUNGGU BEAUTY BOX DARI ALTHEA SAMPAI..

TAK SABAR TUNGGU BEAUTY BOX DARI ALTHEA SAMPAI..

Hai.. Assalammualaikum semua.. Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir Batin yea buat semua.. sorry la time raya TB takde masa lansung nak tengok blog.. haha.. internet slow bebeno.. dah la balik taiping (umah mertua) line tak berapa nak ada, so, TB pun malas nak buka blog sangat sangat.. hehe.. tapi Alhamdulillah blog still aktif dikunjungi rakan taulan.. terima kasih sangat2 yea.. 

Ok lah, TB nak up gambar time raya, tapi TB nak up dulu excited TB sebab nak terima barang dari Althea Korea-Malaysia ni.. Yang atas ni screenshoot gambar chart yang menunjukkan barang TB shopping kelmarin.. tengah dalam proses lagi.. just tunggu update dari Althea aje ni untuk shipping..

TB dah banyak kali sangat shopping kat Althea Korea-Malaysia ni, sampaikan TB rasa ketagih tau nak shopping kat sana.. sebab banyak sangat barangan makeup yang best-best yang memang fresh dari Korea.. nak jugak melawa macam artis Korea tu kan.. hehehe.. barangan dari jenama yang ada di Althea adalah seperti Holika Holika, Innisfree, The Face Shop, Skinfood, Tony Moly, Laneige, Mamonde, Etude House, Witch's Pouch, W-lab, 3 Concept Eye dan banyak lagi..

kalau nak ke Korea memang tak kesampaian tapi tak mustahil la kalau kita nak melawa dan melaram macam artis korea tu kan.. Semua dihujung jari je sekarang ni.. Gi je kat website Althea.Kr dan shopping semua barangan KBeauty kat situ je.. Tambahan sekarang ni dah ada aplikasi kat android, just buka aplikasi, login dan terus shopping.. yeay! senang giler nak lawa macam artis korea kan! Shopping la apa yang korang nak, baik lipstick ke, skin care ke, face mask ke, mascara, blusher, skin primer, cleansing tissue, repair serum, shampoo dan macam-macam lagi. Sebut je nak apa, Insyaallah semua ada di Althea.kr!

Eh.. dah citer panjang-panjang ni.. terlupa pulak nak gitau, buat yang baru dengar tentang Althea ni, Apa Althea tu ek? Haa.. Althea ialah satu website yang korang boleh shopping semua barangan kecantikan dari Korea dengan harga yang sangat murah dan berpatutan. Dan yang lagi best, Althea sentiasa memberi tawaran harga terbaik danselalu buat jualan murah. 

Approved 100% Aunthentic

Disebabkan barangan dari Althea ni murah dan kadang tidak masuk akal, ramai pulak yang fikir produk atau barangan dari Althea ni FAKE atau tidak elok digunakan. Haa.. meh sini TB nak gitau kenapa barangan nya murah-murah?  haaa... of coz la sebab nak bagi korang dapat harga yang rendah .. hahaha.. eh.. ok, ok, serius yea.. Sebenarnya, Althea memang ambil semua produk direct dengan semua brands yang ada di Korea. Althea tak menggunakan orang tengah untuk semua jenis produk yang diorang jual. Sebab tu harga yang mereka dapat pun harga yang berpatutan .. Haa.. ada musykil lagi tak? hee.. jom shopping di Althea jom!


Free Shipping above RM99

PENGHANTARAN PERCUMA pada Pesanan di atas RM99! Haa.. best kan! FREE SHIIPING kottt.. Alanag-alang dah shopping, apasalahnya shopping lebih sikit.. jimat tang shipping kan.. kalau tak, nanti kena bayar shipping fees pun alahai.. banyak gak tu.. hehehehe.. so, pastikan shopping melebihi RM99 tau! Tapi nak gitau gak la.. Kalau belian kurang dari RM99 pun, harga shipping hanya RM18 je pun.. tanpa risau berat produk yang korang beli.

Website: www.althea.kr
Instagram: @altheakorea


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Daftar--> Jawab Survey--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik YOUGOV dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

Shoping dan dapat Cashback balik? Bestnya.. jom daftar SHOPBACK Percuma sahaja. Lepas ni shopping apa-apa je dapat pulangan duit balik.. untung kan??

Shopping barang paling murah di website online! tak percaya? daftar SGSHOP dan start intai barang2 yang murah giler kat sini!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page



HARRAZ NAK TUMBUH GIGI 2 BATANG DAN DAH START DUDUK - 28.6.2017

HARRAZ NAK TUMBUH GIGI 2 BATANG DAN DAH START DUDUK - 28.9.2017

Hai.. TB nak up citer pasal raya tapi citer ni paling TB rasa nak up.. baby TB budak kecik bernama Harraz ni dah start tumbuh gigi 2 batang kat atas, Allahuakbar.. cepatnya dia tumbuh gigi.. TB bajet lambat sebab orang kata kalau lambat gigi lambat rosak.. huhuhuhu.. wallahualam .. orang yang kata.. TB dengar je.. Haa.. Alkisahnya TB tak tahu pun harraz dah start tumbuh gigi.. tapi TB ada rasa pelik masa menyusukan si kecik ni.. terasa perit dan pedih.. tak tau kenapa.. rupanya.. hemm.. dah tumbuh gigi rupanya anak mama ni.. itupun mujur anak sedara hubby (ita ja'e) yang tolong tengokkan.. patutlah lain macam ek.. ek manja dia kat kampung ritu.. Tapi memang tak perasan la dia meragam atau tak selesa lagi masa tu.. 

Belajar Duduk la pulak..

Dan pada masa yang sama, Harraz dah belajar duduk pula.. amboih.. pakej.. hari tu nak merangkak, lepas tu stop kejap.. sekali dia mai tumbuh gigi dan duduk dulu.. aish.. mama paling tunggu dia merangkak.. lats2 duduk n tumbuh gigi dulu ek baby? huhuhu.. takpelah.. sabar.. hehehe...hari tu ingatkan dah merangkak tapi merangkak sikit-sikit lepas tu bergerak macam ulat beluncas tu.. hahaha.. tu tak dikira merangkak kan??

Orang kata kalau anak nak tumbuh gigi ni boleh buat demam sebab sakit wo gigi nak tembus gusi tu.. macam kita gak la kan.. sakit sampai bengkak.. TB harap sangat harraz tak demam, sebab TB memang takde pengalaman kalau anak demam ni.. kalau demam biasa tu boleh diharung.. tapi kalau demam panas tu.. Allahuakbar.. nauzubillahminzalik.. moga dijauhkan demam panas.. moga anak mama kuat dan sihat.. Aamiin.. 

Namun.. kita hanya berdoa dan berusaha.. Allah juga yang menentukan setiap perjalanan dan ketentuan, setelah 2 hari berlalu.. TB ingatakan dah lepas tempoh demam, rupanya demam baru nak bermula.. dan Harraz tewas juga akhirnya.. Harraz demam pada sebelah petang nak ke malam - 30/6/2017, tepat-tepat  genap umur harraz 7 bulan.. mungkin demam nak beralih bulan pun yea.. tak sangka begitu cepat panasnya naik.. walhal pagi tu dia aktif dan ceria je.. badan pun tak panas.. takpelah.. Harraz pun dah sihat.. Alhamdulillah.. tapi kami masih pantau lagi suhu dia..

Nantilah TB akan ceritakan kisah Harraz demam ni di entri akan datang.. Harraz OK sekarang, Alhamdulillah.. Harap harraz kuat.. Jangan demam yea syg. 




------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Daftar--> Jawab Survey--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik YOUGOV dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

Shoping dan dapat Cashback balik? Bestnya.. jom daftar SHOPBACK Percuma sahaja. Lepas ni shopping apa-apa je dapat pulangan duit balik.. untung kan??

Shopping barang paling murah di website online! tak percaya? daftar SGSHOP dan start intai barang2 yang murah giler kat sini!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page



02 Julai 2017

PERCUMA 1000 KOTAK PERLASHINE DARI SAFIEY ILIAS

PERCUMA 1000 KOTAK PERLASHINE
DARI SAFIEY ILIAS

NAK JADI ANTARA 1000 ORANG BERTUAH MENERIMA PERLASHINE PERCUMA?? 

Jika Safiey Ingin Berikan 1,000 Kotak PERLASHINE® Kapsul Mutiara Bernilai RM 140,000 Secara Percuma, korang Nak tak? (korang menjadi lebih cantik dan berpeluang untuk memenangi pelbagai lagi hadiah menarik) Dengan hanya pengambilan satu hari sekali, kulit akan menjadi cerah sehingga ia kelihatan bersinar, sejernih kristal (crystal clear) dan tegang tanpa sebarang parut dan cela..

5 Keajaiban Menggunakan 
PERLASHINE® 


Anti-Penuaan
Merangsang badan untuk menghasilkan kolagen agar kulit lebih tegang, memudarkan bintik-bintik penuaan, jeragat dan pigmentasi

Memutihkan Kulit
Berfungsi untuk menyokong penghasilan Glutathione dalam badan dan mengawal penghasilan melanin yang berlebihan agar tona kulit menjadi lebih cerah dan putih kemerah-merahan.


Merawat Kulit

Mempunyai serbuk mutiara 100% asli dengan gred paling tinggi dan berkualiti untuk merawat kulit berjerawat, sensitif, berparut, dan radang merah.

Tinggi Keberkesanan

Serbuk mutiara asli yang selamat dan berkesan ini memastikan setiap inci kulit dan anggota badan dirawat dan dipelihara dengan efektif agar merasai segala keajaibannya.

Kesihatan Optimum
Berfungsi mengawal radikal bebas dalam badan dan menyekat zat-zat antioksidan seperti Vitamin C dan E agar tidak teroksida sekaligus meningkatkan sistem imunisasi badan.

Kandungan didalam
PERLASHINE®

PERLASHINE® Kapsul Mutiara merupakan suplemen pertama di Malaysia menggunapakai serbuk mutiara asli tanpa bahan pracampuran lain.

Dihadirkan dengan dos 500mg serbuk Hyriopsis Cumingii (Pearl ) bergred tinggi yang terbukti selamat dan berkesan bagi setiap kapsul.

PERLASHINE® berupaya mencerahkan kulit serta bertindak sebagai “booster” pemutihan dan pemulihan kulit.

Saya nak beli Pakej Special PERLASHINE®

CARA NAK BELI :
PERLASHINE --> UTAMA --> SHOP
Sejak March 2017, PERLASHINE® Telah Kongsikan Rahsia Kulit Cerah, Gebu dan Awet Muda Dengan Ramai Wanita.


Sekarang kita sudah tahu khasiat serbuk mutiara ini dalam diet kita setiap hari, dan jika anda tidak mempunyai masa, wang atau kesabaran untuk menjaga kulit muka anda dengan cara konvensional, PERLASHINE® adalah penyelesaian yang sempurna.

Cepat! bekalan PERLASHINE® Kapsul Mutiara terhad sangat. Jika anda ingin mendapatkan kulit muka idaman anda, ambil langkah segera!

Disyorkan Untuk Wanita Berusia 18 - 65 Tahun

Jangan risau! Meskipun kapsul daripada Perlashine ini diperbuat daripada gelatin haiwan, PERLASHINE® Kapsul Mutiara mempunyai sijil halal dan jakim yang sah! Ini adalah persediaan tradisional, jadi sila dapatkan nasihat doktor/ahli farmasi sebelum menggunakan Perlashine. 


Cadangan Penggunaan:
Pastikan anda minum air putih 1.5 - 2.0 liter sehari untuk mendapatkan kesan yang lebih pantas! 

Jika Sebagai Supplemen Tambahan:
Satu kapsul sekali sehari sebelum sarapan .

Jika Sebagai Whitening Booster:
Satu kapsul pada waktu pagi sebelum sarapan dan satu kapsul sebelum tidur

Jika Anda Merokok:
Empat kapsul setiap hari untuk membantu menghapuskan toksin dari hati secara efektif

Amaran / Awas:
Jauhi daripada kanak-kanak
Jangan didedahkan kepada cahaya matahari
Simpan produk di tempat yang sejuk dan kering dibawah suhu 30 Celcius
Ketika period, makan pada hari ke 4


Masih Ragu-Ragu?

Jom Kita Lihat Sijil Halal & Sijil KKM Kami

PERLASHINE® Kapsul Mutiara merupakan satu-satunya suplemen berasaskan serbuk mutiara yang mendapat penganugerahan Sijil Halal dan juga diluluskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia dengan no kelulusan MAL16040026TC & Rujukan JAKIM/(S)/(22.0)/492/2/1045-11/2010! 

Bagi anda yang tidak tahu, semua produk ubat-ubatan di Malaysia perlu berdaftar dengan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) terlebih dahulu sebelum dipasarkan kepada pengguna termasuklah produk-produk yang dibuat di luar negara. Produk yang berdaftar wajib mempunyai nombor pendaftaran MAL (contoh MAL16040026TC) dan label Hologram Meditag pada pembungkusannya.

PERLASHINE® Kapsul Mutiara 500g mempunyai 
kedua-dua ini.
Cepat Sebelum Terlambat,
Dapatkan PERLASHINE® Kapsul Mutiara
+ Pearl Miracle Babies Soap Harini!
Antara hasil yang anda akan dapat:
Merawat masalah jerawat dan jeragat
Memutihkan dan kulit
Memudarkan parut di wajah dan badan
Menyihatkan tubuh badan
Merawat segala bermacam masalah kulit
Awet muda dan anjal
Menegangkan wajah


CARA NAK BELI :
PERLASHINE --> UTAMA --> SHOP

Soalan-Soalan Lazim

Lihat koleksi soalan-soalan yang sering di ajukan kepada kami

Bolehkah Diambil oleh ibu mengandung?
Boleh. Tetapi hanya untuk kandungan berusia 4 bulan dan ke atas. Dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu adalah lebih baik.

Bagaimana pula dengan ibu menyusu?
Boleh diambil oleh ibu menyusu dengan syarat banyakkan minum air putih. Sebaik-baiknya anak telah berusia 2 bulan dan ke atas. Dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu adalah lebih baik.

Bolehkah diambil oleh ibu baru bersalin?
Disyorkan untuk para ibu menunggu sehingga habis berpantang barulah mengambil suplemen ini.

Jika datang haid? Masih boleh ambil supplemen ini?
Pada hari ke 4 haid (period), sudah boleh meneruskan pengambilan suplemen ini.

Bolehkah penghidap sakit jantung, darah tinggi, dan kencing manis mengambil supplement ini?
Boleh. Namun harus berbincang dengan doktor anda terlebih dahulu.

Pantang larang ketika mengambil supplemen ini?
Tiada. Boleh diambil bersama kopi, kafein dan juga teh. Cuma dijarakkan waktu pengambilan 2 jam sebelum atau selepas.

Boleh siambil serentak dengan supplement lain?
Boleh diambil serentak dengan suplemen lain tetapi hanya suplemen yang mempunyai kelulusan KKM dan mempunyai no MAL. Untuk ubatan pula, disyorkan menjarakkan tempoh pengambilan 30 minit sebelum/selepas.

Bolehkah diambil serentak dengan jamu?
Boleh, tiada masalah langsung.

Kapsul in menggunakan sarung jenis bovine daripada gelatin lembu, adakah ia halal? Adakah ia disembelih?
Jangan risau, Perlashine Kapsul Mutiara adalah disahkan Halal oleh Jakim. Rujukan : JAKIM/(S)/(22.0)/492/2/1045-11/2010

Jika saya terlupa untuk mengambil sebelum makan, bilakah masa sesuai untuk mengambil supplemen ini semula?
2 jam selepas makan

Cepat Sebelum Naik Harga, 
Atau Kehabisan Stok!


Bekalan 30 Hari
(RM 140 Sekotak)
PROMOSI : 
RM 100 
(Tidak termasuk penghantaran)
Bekalan 60 Hari
(RM 280 Dua Kotak)
PROMOSI : 
RM 200 
(Tidak termasuk penghantaran)

Bekalan 90 Hari
(RM 420 Tiga Kotak)
PROMOSI : 
RM 300 
(Tidak termasuk penghantaran)

Mengenai Founder PERLASHINE®

Saya mengeluarkan PERLASHINE® Kapsul Mutiara ini demi memastikan setiap golongan wanita merasai kehebatan serbuk mutiara. Saya memandang kepada lambakan produk kapsul mutiara yg tidak berdaftar dengan KKM. Maka, sewajarnya saya menyelamatkan keadaan ini dengan penghasilkan kapsul mutiara yg mempunyai kelulusan MAL dan Halal Jakim.

Adakah hidup anda akan berubah selepas ini? Yang menariknya ialah, PERLASHINE® Kapsul Mutiara ini lebih cepat dan mudah digunakan!

Diformulasikan oleh Safiey Ilias, Pengasas PERLASHINE® Kapsul Mutiara

CARA NAK BELI :
PERLASHINE --> UTAMA --> SHOP

NAK JADI ANTARA 1000 ORANG BERTUAH MENERIMA PERLASHINE PERCUMA?? 



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

Shoping dan dapat Cashback balik? Bestnya.. jom daftar SHOPBACK Percuma sahaja. Lepas ni shopping apa-apa je dapat pulangan duit balik.. untung kan??

Shopping barang paling murah di website online! tak percaya? daftar SGSHOP dan start intai barang2 yang murah giler kat sini!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page


nuffy2

adseng

Innity Mobile

GA New