Nity

Nuff

26 April 2013

Awesomee Giveaway by thedreamgoddess


KLIK BANNER DIATAS KALAU KAMU MAHU JOIN!! =)

Syarat-syarat

1. Follow blog ni.

2. Buat satu entry, tempek banner ni dalam entry tu dan backlinkkan. pastu letak url entry di ruang komen.

3. Follow dan like page sponsor.(akan di check)

4. Pemilihan pemenang melalui cabutan tangan rujuk 
entry ini dan ini.

5. Giveaway tamat 
5/5/2013

6. Malaysian blogger only. T^T

24 April 2013

GWIYOMI COMEL VERSI ISLAMIK!! MESTI TENGOK!


ha2.. ni apa citer lak? Gwiyomi versi Islamik wehh.. best giler.. teman suka.. thanx pada yg buat video nih! kreatif metif lea you! korang dh tengok lum? jom tengok.. heee.. actually suara je pun.. heeee.. jom denga ayat2 gantian kepadal lirik asal Gwiyomi jom! 




ha2.. cumey kan! suka tgk kucen tuuu.. sapelah yg buat video ni kan!

Nora Danish Gwiyomi as requested! Super Cute!

Nora Danish mengotakan permintaan peminat2nya.. akhirnya Nora buat Video ni.. perghhh.. banyak giler request mintak dia buat video nih.. hu3.. teman pun mmg nk tengok Nora Danish buat Gwiyomi ni.. sebab dia mmg layak pun.. cumey giler kan! sesuaiii!

tengokkk.. kualiti gamba biasa2 aje... kabur lagi pun.. tp Nora still cute gitu.. org lawa, buat camne pun tetap lawo kan! cute mama!

sweet jea Nora ni.. eh bukan sweet.. cuteeee! memang cute bangett!

SEKARANG JOM KITA TENGOK VIDEO GWIYOMI NORA DANISH YANG CUMEY GILER NI.. DAH MACAM GADIS KOREA NORA NIH.. KALAU ORG KOREA TENGOK MESTI DIORANG INGAT NORA NI MADE IN KOREA.. hihihihi.. JOM KITA ENJOY!



23 April 2013

UPDATE!!! APRIL YANG VERY D LUCKY!

heee.. pekabo semua..? sihat ke? teman kat sini sihat2 aje... errr.. hari ni Wordless Wednesday kan? heee.. so, teman pun akan kurangkan merapek yea.. huh.. xde maknanyaaa.. teman tetap kena merepek panjang2 gop.. nti2 lea teman post entri Wordless Wednesday lak yeww.. heee.. teman xde apa nk story sebenarnya cuma entri kali ni teman buat untuk meng' express kan rasa gumbira teman di bulan April ni.. hee.. ngape? sebab bulan ni boleh tahan gok teman dapat tersenarai sebagai pemenang dalam GA-GA dan SEGMEN-SEGMEN yg teman join sebelum ni.. mula x pk sgt pasal hadiah sebab motip join nk tambahkan follower n kenalan.. heee.. tp udah rezeki 2 okeh lea.. entri ni pulak teman buat saja2 untuk kita lebih mengenali (kot lea x kenai lg kann.. ) SILA-SILA LAH KLIK DEKAT LINK NAMA2 PENGANJUR SEGMEN/GA NI YEA.. kenal2 klu belum kenal.. klu dh kenal silalah menziarah blog diorang okehh.. heee..
okeh.. jom tgk apa isi entri ni.. =P
He2.. blog teman tersenarai dalam blog gadis jepun opss.. NINA
thanx dear!! =) tapi selama sebulan jea.. he2. x bule extend setahun ke? hik3  #bg betis mau peha lak!
tadaaaaaaaaaaaa.. teman menang hadiah ke - 55 .. he3.. tetapi ada persoalan disitu.. Hadiah dan Tajaan tidak dinyatakan.. heee.. MISTERI kann.. heee.. akhirnyaa.................

Puan penganjur iaitu akak Adza A.K.A Mak Dara pm kat Fesbuk teman dan bagi tau hadiah suprise dari beliau sendiri.. besttt.. heee.. (mula2 igtkan mmg xde hadiah utk teman.. hik3..) wlupepun.. thanx sgt2 pd Mak Dara ni kerana tak sombong n seronok sembang dengan beliau kat Fesbuk n blog.. heeeee.. jom terjah Belog akak ni jommm! klik MAK DARA

toink.. toink.. heeee.. nampak x? teman menang Bloglist dari ANGIELA dan Full Template dari blogger SHA.. (tp ditukar kepada topup RM5 sebab owner blog SHA yg sponsor Full Template 2 bz lately, tapi xpe.. he2.. teman paham ke bz an mereka.. he2.. topup RM5 pun dh diterima.. 


haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa... yg ni plak hadiah dari Segmen Birthday GiveAway Nur Arja, teman dapat hadiah blog review oleh sponsor iaitu blogger MAILEY JAILEY... heeee.. jom baca apa kata MAILEY tentang blog teman.. heee.. ada yg teman dah perbaiki.. contohnya butang scroll box untuk komen, he2.. Mailey kata panjang sgt nk komen.. sekarang teman udah buat scroll box untuk komen dh.. heee.. okeh tak Mailey? ho3.. thanx Mailey.. review awak mmg improve kan blog teman dan memudahkan rakan blogger nk komen nti.. yess!!! heee.. lagi satu teman gak dh letak buttorn To Top.. yg ni nak bagi kredit pada Blogger UZU dari blog Kisah Emas Putih.. heee.. thanx sebab tangkas buatkan Tutorial sebaik aje teman request.. huh! setangkas itu jugak teman terus letak buttorn TOP 2 di blog teman.. hik3.. tak nyabo2.. saja jea nk bg Mailey tengok.. kira mcm teman terima setiap komen yg blogger lain beri..
heee. ok lah.. apa2 pun.. jom baca review MAILEY ni dulu.. pastu teman nak rehat jap.. nanti ada masa nak bw blog kawan2 yg dtg singgah.. jumpa lagi.. taaaaa taaaaaa.... (eco... )


!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Oppsssss.... ada lagi.... rezeki.. (yg ni teman update pada 17/4/2013) menang lagi.. kali ni segmen MEGA TOPUP GIVEAWAY anjuran Aisyah Humaira' dan Nabila Biela .. 
teman pemenang ke -- 12 , Alhamdulillah... rezeki murah bulan April ni..      


Yang bawah ni pun baru lagi.. teman Update hari ni.. 23/4/2013.. he2.. 
by NurulFHMT (klik sini klu nk singgah blog Nurul, cantikkk sgt blog dia.. x caya gi tengok)
heee.. tp contest ni, teman bukan pemenang utama lea yea.. saguhati jea tp best sebab teman mmg nak pun blog teman di review.. 
heeee... dibawah ni teman print screen kan apa hadiah yg teman dapat..  


he2.. INILAH hadiah yg teman dpt melalui contest ni.. 
blog review by Radhiah Ilyas (klik sini utk terjah blog cumey beliauu.. he2)

menjawap soalan Radhiah-->kenapa Tengkubutang? sebab.. mengambil sempena nama kucen kesayangan teman .. BUTANG.. heee... (masa 2 dh mati kutu nak cari nama apa.. 
last2 pilih tengkubutang sebab ternampak butang sedang lepaking sebelah keyboard teman.. heee..)










PANASSS! ISU BERPUKUNG



Ni dipanggil berpukung bukan penderaan tau. 
Hai.. apa kabo semua? hemm.. harap2 korang semua sihat2 lea yea.. teman j x berapa nk sihat.. sakit perut x tau nape.. angin kot.. nak tido pun x boleh ni.. hemm.. dh alang2 x leh tido 2 teman baru teringat nak share entri ni.. dh lama buat dah tapi lupa nak publish.. cerita nk kata lama x lama jugak lea.. awal April lepas x silap teman.. heeee.. ada lea sorang hamba Allah tu share gambo kat atas ini dan tulis yang budak dalam gambo tu kononnya di dera.. tapi sebenarnya beliau x tahu lansung bahwa yg ini adalah cara orang Banjar tidurkan anak... 

Opsss.. teman pun  nk mengaku jugak.. teman pun xtahu pasal ni.. and honestly teman baru 1st time dengar menda ni..  rasanya memang ada lagi rakan2 diluar sana yg xtau pasal ni kan.. hu2.. teman pun ada share jugak gambar kat atas ni tentang budak tu didera.. (hemm.. teman akui mmg teman salah sebab x buat research dulu seperti yg seorang blogger tu ckp kan..) huh.. kecik hati pun ada ditegur mcm tu.. ecececeh.. pirrraahhh.. kecik ati konon... hik3.. teman hati konkrit leaa.. mana tau kecik2 hati.. hehehehehehe... 

Baiklah.. jom kita baca apa kisahnyanya berpukung ni.. dlm gambar tu menunjukkan baby tu mcm kena ikat dileher tp yg sebenarnya bg teman teknik berpukung ni lebih selamat kalau mengikat dibahagian bahu baby bagi baby rasa seperti dipeluk.. ok2.. baca je kat bawah ni yea.. teman sakit perut nak gi ziarah umah kecik jap.. aduiiii

Berpukung ialah cara menidurkan bayi dalam buaian mengikut cara Orang Banjar
TEKNIK MEMUKUNG :
  • Buai yang digunakan mestilah bertali dua supaya kedudukan bayi dan ayunan buai stabil. Kain buai biasanya kain batik atau kain pelikat. 
  • Sehelai kain batik atau pelikat yang lain juga digunakan sebagai tali pengikat di bahagian leher atau bawah dagu.
  • Bayi yang ingin dipukung diletakkan di dalam buai secara duduk. Lebihan belakang kain buai dikemaskan ke bahagian tepi menjadikan bahagian belakang seolah-olah tempat bersandar bayi ketika dalam buaian.
  • Kain batik atau pelikat kedua digulung kemas sebelum dililit di bahagian bawah dagu bayi. Pastikan lilitan ini kemas dan selesa untuk bayi. (tidak terlalu ketat atau terlalu longgar serta ketinggian yang sesuai).
  • Kini bayi di dalam buaian seolah-olah dibedung atau dipeluk oleh kain buaian berkenaan.
KEBAIKAN BERPUKUNG :
  • Mudah untuk menidurkan bayi dengan cara menimang.
  • Biasanya bayi akan mudah tidur, tidur lama dan nyenyak.


Credit to : 

22 April 2013

MINI GA 2 BY SYIELA

KLIK BANNER ATAS UNTUK JOIN


SYARAT

1. Buat Entry,Tajuk dan letakkan banner (backlink)
2. Tinggalkan url entry (url blog tidak di terima)
3. Yang belum follow blog ni..sila follow dulu ye
4. Nak tag rakan digalakkan tapi tak wajib ye :)

Pemilihan pemenang berdasarkkan En.Random.Org atau cabutan dari Dable H  (bergantung pada mood Dable H)

HADIAH

Semestinya bedak arab 50g.Berapa pcs tak pasti lagi ye 
bergantung pada jumlah penyertaan.

GA ni akan tamat pada 27 April 2013.

Pemenang akan diumumkan bila-bila masa selepas itu.


GUD LUCK!!

18 April 2013

SEGMEN: Saya Nak Free Gift by Miratul Reyyah



Haiiii.. tgh2 malam ni dapat jemputan lak dari adik Mir'atul untuk join 1st Segmennya.. mula pk nak buat esok jea.. tp bila risau nanti terlupa lak naya jea.. dh lea dh janji dgn adik Mir'atul yg teman kata nak join.. hu3.. so, sekarang jugak teman settle kan.. tanda sokongan buat adik Mir'atul, moga segmen/GA adik mendapat sambutan yea.. aminn.. apa kata korang pun join lea 1st segmen/GA adik Mir'atul ni, kasi semangat sikit kat dia.. heee.. lagipun meriah kalau ramai2 join.. 
        
Tempoh: 14 April - 9 Mei 2013
   
Senarai Hadiah
 =============

1) Shawl  x 1
 
2) Tudung Bawal x 1
 
3) Cute Note Book x 1
 
4)  Sleeping Mask x 1
 
5) Clean & Clear cleanser x 1
 
6) Face mask x 1
 

17 April 2013

Gwiyomi / Kiyomi Songs

CARA2 Gwiyomi


PESANAN : 
KALAU NAK TENGOK VIDEO NI.. SILA PAUSE KAN BACKGROUND LAGU BLOG TEMAN, SCROLL BAWAH SEKALI.. KLIK PAUSE.. HEEEE...

Sekarang ni popular giler lagu Gwiyomi/Kiyomi ni kan.. teman dulu x suka udah suka plak bila asik di ulang2 video nye.. hu2.. suka tengok gaya org lain tiru kiyomi ni.. cumey2 belako.. yg laki pun ada yg OK.. tp mcm x sesuai lea plak.. segan plak teman nak nengoknya.. ha2.. Opsss.. dah tengok video kat atas ni? he2.. Butang pun pandai buat gaya gwiyomi/kiyomi gak tauu.. ha3.. kesian dia kan.. tapi dah dia boring teman happy kan lea dia dengan lagu ni.. ha2.. tp muka dia ketat jea macam x henjoy lea plak.. siap geget tgn teman tuuu.. xpelea.. pasni xmau buat dh yea butang.. jgn majok yea.. jom tengok lirik lagu Kiyomi ni.. baru lea best dengo lagu tahu makna sekali kaaannn.. heeee.. jom kira 1,2,3,4,5,6.. (suka part ni)


Lirik Lagu Gwiyomi/Kiyomi
======================
Over a chocolate muffin

Waiting for a cup of savory milk

Oppa and I sit facing each other
and scribble on each other's hands
Don't look at other girls no matter what they say you're mine (You're mine)
Dont Even talk to other girls I'm yours (I'm yours)
Please pinky promise me
that you'll never leave me alone


1 plus 1 equals kiyomi

2 plus 2 equals kiyomi
3 plus 3 equals kiyomi
ki-ki-kiyomi(2x)
4 plus 4 equals kiyomi too
5 plus 5 equals kiyomi too
6 plus 6 equals chu chu chu chu chu chu kiyomi
I'm Kiyomi


Don't look at other girls no matter what they say you're mine (You're mine)

Dont Even talk to other girls I'm yours (I'm yours)
Please pinky promise me
that you'll never leave me alone


One two three

Close your eyes and come to me
When you touch my cheeks with your two hands


1 plus 1 equals kiyomi

2 plus 2 equals kiyomi
3 plus 3 equals kiyomi
ki-ki-kiyomi(2x)
4 plus 4 equals kiyomi too
5 plus 5 equals kiyomi too
6 plus 6 equals chu chu chu chu chu chu kiyomi
I'm Kiyomi
I stop your lips from kissing and..


Don't look at other girls no matter what they say you're mine (You're mine)

Dont Even talk to other girls I'm yours (I'm yours)
Please pinky promise me
that you'll never leave me alone


that you'll never leave me alone


PUSAT TAHFIZ PERGUNAKAN BUDAK UNTUK MINTA DERMA??


Salam.. yg ni bukan entri WORDLESS WEDNESDAY hokeh... hu3.. biasa lea manusia ni kan.. dh diberi kesenangan untuk x berblog panjang2 di hari Rabu, teman pulak yg degil nk menghupdate entri panjang lebor.. hih3.. xpelea.. teman bukan apa.. saja jea nk share antara artikel2 artikel yg menarik yg teman juga pernah lalui.. heee.. citer kali ni teman nak citer topik budak2 yg digunakan oleh pihak tertentu untuk mengutip derma bg badan kebajikan yg X sah.. kira dlm erti kata lain nipu lea yea... mempergunakan budak untuk menipu.. hemmm.. Apa nk jadi lea budak 2 nanti.. memang citer ni dh lama terjadi.. dan semakin berlarutan sebab xde tindakan oleh pihak berkasa untuk memantau perkara ni.. tak tahulah sampai bila isu ini akan selesai.. kita tengok jelea kan..

tp teman mmg byk kali jumpa budak2 ni dekat kedai makan dan di mana2 saja, kat bank pun ada.. kat pasaraya pun ada.. hemm.. nak derma takut ditipu.. yelah, dh banyak kes2 derma yg menipu org kan.. teman pun x berani.. kalau nak derma sekalipun baik ke saluran yg betul.. yg kita nampak kewujudannya kan.. x pun derma ke Masjid jelah klu benor2 nak buat amal kebajikan.. toi x.. ? ok lah.. moh baca citer bawah ni, pengalaman teman n bos teman semasa jumpa budak tahfiz yg minta derma sebijik mcm story kat bawah ni.. mmg budak 2 terkedu dgn soalan bos teman (yg juga Ustaz) dan terus tunduk malu.. tp apa nk di kata, bukan salah budak 2.. tp salah org yg menggunakan budak 2 utk kepentingan sendiri.. kesian budak2 yg menjdai mangsa..

Beberapa minggu yang lalu, aku baru sahaja keluar dari balai ketibaan selepas kembali dari Singapura. Dalam perjalanan pulang, aku berhenti di sebuah restoran di Seremban. Sudah lama aku tak makan di situ. Sedang aku menjamu selera, aku di datangi seorang budak lelaki yang aku rasakan usianya sekitar 10 atau 12 tahun.

Budak : Assalamu alaikum Pakcik. Harap dapat beramal dan beri sumbangan untuk Pusat Tahfiz.

Aku melihat budak itu. Sambil tersenyum dia menunjukkan buku resit bagi setiap sumbangan yang diberi oleh orang ramai. Aku tenung wajah budak tersebut.

Aku : Datang dari mana ?

Budak : Dari Kedah. Saya datang buat jualan amal, kutip derma.

Aku : Jauuuuhhhnyaaaaa. Ni Seremban taw dik. Kedah ke Seremban ni, dekat 600km. Apasal sampai jauh sangat adik kutip derma. Orang Kedah sana takkan bakhil bakhil tak mahu beri sedekah ?

Budak : Kami kutip derma banyak tempat pakcik. Kedah ada juga.

Aku : OooooOoooo. Adik kutip derma apa ?

Budak : Kami kutip derma untuk sekolah tahfiz kami di Kedah.

Aku : OooOoooo ... ishhhh ..... sekarangkan musim budak-budak sedang bersekolah, bukan musim cuti. Apasal adik tak masuk kelas belajar ?

Budak : Kami sekolah swasta pakcik. Kami tak ikut sistem sekolah kerajaan.

Aku : Isshhhh adik ni. Nak buat lawak lak. Sekolah swasta pun, kena apply permit dengan Kementerian Pelajaran dan kena ada sistem belajar dan ko-kurikulum. Ni sekolah Tahfiz ke atau sekolah Tipu ?

Budak : Kami sekolah tahfiz pakcik. Kami belajar Al Quran saja.

Aku : Oh ye ke ? ermmmm ... OK laaa ... memandangkan awak ni belajar sekolah tahfiz ... Pakcik nak baca ayat Al Quran, lepas tu nak suruh awak sambung ayat tu OK ....

Aku pun membaca 3 ayat dari surah Al Baqarah dari ayat 20 hingga 23.

Aku : OK adik , sila sambung ayat yang pakcik baca tu. Kalau belajar tahfiz, tentu boleh sambungkan ?

Budak tu dah cuak. Wajahnya dah pucat. .... Ermmm ... ermmm ... Saya belum hafal surah tu lagi pakcik.

Aku : Isshhh ... itu surah Al Baqarah, ayat 20 hingga 23. Takkan awak tak hafal ? sekali lagi saya nak tanya, sekolah awak ni sekolah Tahfiz ke atau sekolah Tipu ?

Budak : Sekolah tahfiz pakcik. Kami mula baca dan hafal muqaddam saja.

Aku : OK, kalau macam itu, cuba baca surah As Syams. pakcik nak dengar.

Budak tu semakin pucat ...... Saya belum hafal lagi pakcik.

Aku tak puas hati. Aku pegang tangan budak tu agar dia tak lari ..... OK kalau macam tu, tolong baca surah Al Fatihah ...

Budak tu terkedu. Perlahan dia baca Surah Al Fatiha sampai habis.

Aku : Astaghfirullahalazim. .... Awak baca Al Fatihah pun tak betul. Makhraj Siin dengan Shad tak betul, tajwid lintang pukang. Sekali pakcik nak tanya, sekolah adik ni sekolah Tahfiz atau sekolah Tipu ? Sebelum adik jawab pakcik nak ingatkan. Orang yang menipu, ALLAH akan humban dalam api neraka. Kalau adik nak menipu, siapkan diri adik untuk masuk neraka.

Budak tu dah menangis ... tak terjawab.

Aku : Adik nak masuk neraka ?

Budak tu geleng kepala.

Aku : Sekolah ni sekolah tipukan ?

Budak tu angguk kepala.

Aku : OK nanti adik bagitahu Ustaz, cakap Pakcik TAIKO pesan, takutlah dengan neraka ALLAH. Orang yang berdusta atas nama agama,mereka adalah orang munafik dan tempatnya lebih hina dari orang kafir di neraka.

Berikut adalah maklumat berkenaan Pusat Tahfiz Amal yang aku perolehi dari resit budak tu :

Pusat Tahfiz Amal

Km. 17. Jalan Yan Kuala Kedah

Mkm. Kangkong

06600 Alor Setar,

Kedah.

No. Telefon : 04-7647640 / 019 3893544

Bila aku google berkenaan Pusat Tahfiz Amal ni, rupa-rupanya sudah banyak kes. Tapi aku hairan mengapa pihak berkuasa KHUSUSNYA DI KEDAH tidak mengambil tindakan.

Antara aduan dan rungutan yang aku temui ialah :

1. Pusat Tahfiz Amal ? http://penaummi.blogspot.com/2011/04/pusat-tahfiz-amal.html

2. Guru Pusat tahfiz Ditangkap http://www.mazidulakmal.com/2011/08/guru-pusat-tahfiz-ditangkap.html

3. Pelajar Kutip Derma http://www.info-gallery.org/2012/01/peralat-pelajar-kutip-derma-main-perlu.html

4. Peminta Derma http://ummi-iman.blogspot.com/2012/04/peminta-derma.html

5. Pusat Tahfiz Pergunakan Remaja http://ondscene.my/isuanalisis/pusat-tahfiz-pergunakan-remaj

6. Paksa Anak Yatim Cari Dana http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=0127&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_01.htm

7. 4 Guru Ditahan Jual Nama Anak Yatim Untuk Raih Simpatihttp://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2011&dt=0812&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_05.htm

Seandainya operator Pusat Tahfiz Amal ini ada membaca posting aku ni, aku menyeru kepadanya agar bertaubatlah. Mempergunakan agama serta memperalatkan kanak-kanak untuk mendapatkan wang ringgit adalah satu perbuatan yang BUKAN dari ajaran Islam. Malah perbuatan Pusat tahfiz Amal ini menjadi fitnah kepada Pusat Tahfiz dan Rumah Anak Yatim yang sebenar kerana masyarakat akan meragui aktiviti pusat tahfiz/anak yatim yang sebenar.

Tulisan ini tiada Copyright. Sila sebarkan jika ada manfaat demi menyedarkan masyarakat agar tidak timbul fitnah ke atas Ma'had Tahfiz dan Rumah Anak Yatim yang benar-benar menjalankan operasi berlandaskan syariat.

*ya Allah kesian kanak2 tu . sedangkan aku diusia  mereka sedng berjuang menuntut ilmu di sekolah tetapi mereka perlu mengutip derma pulak. macam2 hal didunia nihh ~ moga jadi iktibar buat kita semua 









credit to CIK MIMO

GA New

Innity Mobile

nuffy2

BV2019 - 2

nity 2