Nuff

23 Jun 2016

DOA UNTUK ANAK DALAM KANDUNGAN IBU

DOA UNTUK ANAK DALAM KANDUNGAN IBU

Nak share ni dengan ibu-ibu hamil diluar sana..  jaga kandungan korang elok-elok ye.. jangan lupa, selalu bacakan doa ini untuk anak dalam kandungan korang.. moga Allah pelihara anak dalam kandungan korang sehinggalah saat melahirkan.. dan membesarkan anak menjadi seorang yang boleh berbakti kepada kedua orang tuanya, Agama dan Negara.. Aamiinn.. 

Ya Allah Ya Tuhanku..
Lindungilah zuriatku selama dia berada di dalam kandunganku dan berikanlah dia sihat.. Engkaulah yang Maha Menyembuh dan tiada sembuh melainkan penyembuhanMu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit.

Ya Allah Ya Tuhanku..
Jadikan ia dengan rupa paras yang cantik dan baik serta tetapkan hatinya dalam iman kepadaMu dan utusanMu.

Ya Allah Ya Tuhanku..
Lahirkan ia daripada perutku dengan senang dan selamat. Berikan ia kesihatan yang baik, kepandaian dan kesempurnaan akal fikiran serta berilmu dan beramal.

Ya Allah Ya Tuhanku..
Lanjutkan usianya, sihatkan tubuh badannya, baikkan tingkah lakunya, lancarkan pertuturannya, merdukan suaranya untuk membaca al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad dan segala pujian untuk Tuhan sekalian alam.

Amin Yarrabal Alamin...

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page



21 Jun 2016

RESEPI SOTONG SUMBAT MASAK BEREMPAH


RESEPI SOTONG SUMBAT MASAK BEREMPAH

Hai.. Ni resepi dari rakan sekolah teman, Che Rosyida.. Teman ternampak gambar masakan ni yang sungguh menyelerakan.. So, apa lagi.. Terus risik-risik tanya resepi.. Kot la nanti bila hubby ada beli sotong nanti boleh lah cuba resepi ni kan.. 

Sotong Sumbat Masak Berempah nama menunya.. Boleh lah mencuba nanti.. Thank you Syidamia.. 


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page


KLIK SINI DAPAT DUIT!!

20 Jun 2016

TIPS SERVIS KERETA ( UNTUK WANITA BERKERETA )

TIPS SERVIS KERETA ( UNTUK WANITA BERKERETA )

Korang sebenarnya boleh menjimatkan duit korang ketika servis kereta korang.. Cuma kena tahu basic aje.. disini teman kongsikan apa yang teman baca di Facebook sebentar tadi.. sengaja tepek dalam blog ni sebab teman sendiri pun tak berapa pandai bab-bab kereta ni.. selalu je risau kalau nak pi servis or repair.. risau kena KETUK dengan mekanik..

Ketuk tu bermaksud harga yang dikenakan lebih mahal dari orang lain... hanya semata-mata yang hantar servis tu wanita..

So, kalau kita wanita sekalipun.. kita kena juga berilmu sikit pasal kereta ni agar tidak mudah ditpu harga.. walaupun hanya servis aje.. pun kadang-kadang di ketuk nya kita.. dikhuatiri juga barang ganti yang ditukar itu brand tiruan ke.. lagi la trouble.. 

So, better bawak kawan lelaki yang pandai bab kereta ni yea.. supaya diorang takut sikit nak ketok.. huhuhu.. Ok lah.. jom baca info bawah ni.. teman copy dari Facebook aje.. moga bermanfaat buat semua wanita yang berkereta.. 

Tips Servis Kereta (Untuk Wanita Berkereta)

BASIC SERVIS kereta adalah ;

i) penukaran minyak enjin + tukar penapis minyak
ii) cuci atau tukar penapis angin (air filter ; biasanya benda ni tahan lama.. 6 7 8 kali servis baru tukar sekaliair filter ni)
iii) periksa & top up air bateri (kalau nak tukar bateri yg baru ambil jenis jenis Century ; bateri kereta Century air bateri lambat surut & bateri ni tahan lama)

Kos basic servis di workshop 
Minyak enjin (20-50W) RM50 - 60 ++ 
Oil filter RM10-RM13 
Top up battery water (biasanya free atau termasuk dlm labour charge)
Labour charge RM15 - RM 25

Kalau suruh kawan2 anda yg lelaki buat sendiri (contoh kos servis sendiri utk kereta P. Wira) 
Anda pergi beli sendiri benda2 ni kat kedai spare part 
Minyak enjin (Castrol 20-50W) RM28 (Harga Jun 2006) 
Penapis minyak/Oil filter jika jenis proton standard baru RM8 satu..
Andaikan air filter tak yah tukar (elok lagi) 
Top up air bateri (air bateri RM1 - RM2 sebotol) boleh top up pakai balance air bateri kawan anda yg lelaki tu (free je) 
Labour charge - Belanja la kawan2 lelaki anda yg tolong servis kereta anda tu..

P/S : Bandingkan kos anda.. (sebab tu la orang pompuan kena berbaik2 dgn orang lelaki nie.. jangan dok jual mahal je) 

✔ TIMING BELT 
Adalah mustahak timing belt ditukar setiap60,000km (jenis proton standard, original protonparts) .. kalau anda pakai jenis Mitsubishi boleh tahan sampai 100,000km (hati-hati, kat kedaisparepart ada jual timing belt jenisMitsuboshi (brand tiruan @ cap ayam).. sekiranya timing belt enjin kereta anda kena air.. kena minyak enjin dgn banyak yg meresap melalui celah enjin (gasket enjin dah bocor), maka disarankan anda terus tukar timing belt kerana ketahanan getah tali ‘timing belt’ ini sudah berkurangan (tear & wear)..

Catatkan bacaan odometer reading di dashboard kereta anda supaya anda tahu bilakah perlu dilakukan pertukaran timing belt seterusnya.

Contohnya sekiranya ‘clock’ odometer reading kereta anda mencatat kereta anda telah berjalan sejauh 165,433km maka pertukaran timing belt seterusnya perlu dilakukan apabila bacaan odometer kereta anda mencecah 225,433km.

Kegagalan untuk menukar timing belt pada masa yg disyorkan oleh mekanik boleh menyebabkan ianya putus di tengah jalan (apa lagi piston akan jammed, rod akan bengkok atau patah, blok enjin akan calar atau pecah...) duit anda akan terbang ratus2.. kena overhaul la jawabnya.. (kos baik pulih enjin kancil jika timing belt putus RM600++, Opel frontera RM2000 ++ (kos tukar timing belt Opel frontera ni baru RM400..)

Sebab-sebab anda merasakan kereta anda seolah-olah menjadi berat..

1. jangka hayat palam pencucuh(spark plug) sudah tamat (tukar setiap 30,000km atau setahun sekali)*

2. tepet dalam locker enjin telah lari dari setting asal - buat pelarasan tepet setiap 1 tahun 6 bulan (jika kereta digunakan setiap hari untuk perjalanan jarak jauh) hingga 2 tahun sekali

3. penapis minyak petrol(petrol oil filter) tersumbat [minyak tidak dapat flow dengan lancar ke sistem pembakaran enjin (kaburator / suntikan minyak)] - setiap kali anda menukar timing belt, tukar penapis minyak petrol ini sekali.

4. Penapis angin (air filter) penuh dgn habuk / debu. Cuci atau tukar air filter ni.

5. Enapan karbon yang berlaku di dalam sistem pembakaran enjin telah banyak - cuci karbon setiap 2 tahun sekali .

6. Brek cakera(disc brake) kereta anda tersangkut ; akibat sistem brek yang tidak pernah diperiksa & diservis - biasanya berlaku kejadian piston brek melekat (brake piston takrelease balikdisc brake selepas kita menekan brek). Pandu kereta perlahan-lahan (gunakan gear 1 atau gear 2) & anda boleh mendengar bunyidisc brake tersangkut / bergesel ini. Tukar minyak brek setiap 3 atau 4 tahun, brek pad tukar bila dah nak habis. **

7. Bearing roda @ tayar kereta anda telah rosak. (untuk kereta proton bearing roda kereta akan mula buat hal selepas 8 - 10 tahun usia kereta). Bunyi bising (berdengung) akibat kerosakan bearing roda kereta anda akan kedengaran bila anda memandu pada kelajuan 80km ke atas.

8. Minyak kotak gear(gear box oil) sudah sampai masa, tukar setiap 2 hingga 3 tahun [plat klac(clutch plate) tukar setiap 3 tahun sekali].

9. Tekanan angin dalam tayar kereta anda tidak mencukupi.

10. Timing belt dan belting luar (tali sawat/kipas yang memusingkan ’fan’, ’alternator kereta anda menjadi terlalu ketat. Periksa dan buat pelarasan timing belt atau belting luar ini semula (tanda belting luar terlalu ketat diketahui sewaktu menghidupkan enjin ; ada bunyi berdencit yg kedengaran).

11. Timing enjin kereta anda terlalu rendah atau telah lari dari setting asal. Buat pelarasan timing enjin kereta anda semula.

12. Mungkin berlaku masalah kerosakan di distributor. Periksa sekiranya terdapat kerosakan pada coil distributor kereta anda.

13. Bateri kereta anda sudah sampai masanya (perlu ditukar). Jangkahayat bateri biasanya lebih kurang dlm 2 tahun. Cerita Pasal Nak’Lowered’ Kan (Bagi Rendah) Kereta TukarAdjustable Absorber & Sport Spring. Untuk kereta proton, jangka hayat sistem suspensi (gantungan)strut absorber (batang penyerap hentak) dan gelung spring adalah sehingga 5 hingga 7 tahun.. Ramai di antara kita akan memilih untuk menukar kepada jenisadjustable absorber (penyerap hentak jenis boleh laras contohnya jenama GAB), harga memang mahal.. atau bertukar kepadasport spring (contohnya jenamakimex). Setelah menukar penyerap hentak & gelung spring, ramai antara kita yang tidak berpuashati [rasa lagi keras lah, kereta terasa seperti bumpy (melompat-lompat) , lalu kat bonggol tak lepas, tidak selesalah] & akhirnya kembali memakai penyerap hentak & gelung spring proton standard. Untuk mendapatkan set up yang terbaik untuk kereta anda, saya mengesyorkan anda bertanya kepada pakar En Rosli Smart Suspension 019-2309961, kedai En Rosli di Senawang.

(Benda mcm absorbers dan spring ni kalau nak standard je elok pakai yg original protonpart. Tukar absorber jenis minyak, kalau jenis gas cepat jadi keras (3 tahun ++ saja).

P/S : * Kalau banyak duit tukar palam pencucuh jenis NGK G-Power - (harga mahal sikit).

Spark plug jenama Bosch Super 4 tidak disyorkan (pengalaman saya sendiri sudah pakai spark plug Bosch Super 4, lama kelamaan prestasi enjin lagi teruk).

** jika lampu isyarat amaran ( ! ) menyala walaupun anda telah melepaskan brek tangan, ini menunjukan minyak brek kereta anda telah berkurangan. Bawa ke bengkel untuk memeriksa kebocoran salur minyak pada sistem brek kereta anda.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page



17 Jun 2016

RESEPI KUIH TEPUNG PELITA YANG SEDAP DAN MUDAH!!

RESEPI KUIH TEPUNG PELITA YANG SEDAP DAN MUDAH!!

Alamak! hubby teman dah tag teman Resepi Kuit tepung Pelita ni.. heeee.. itu tandanya.. macam nak kena buat je.. huhuhu.. pernah try buat sekali tapi masa tu takde periuk kukus.. Allah.. imagine konon tak kukus pun leh jadi.. tapi.. alahai.. lembikk.. Rasa tu dah ada.. tapi kena kukus dulu baru menjadi sepenuhnya.. haha.. So, sekarang dah ada Oven Halogen menang Lazada ritu, boleh la try sebab hubby kata oven tu boleh guna untuk kukus sekali.. hemm.. nanti kita try ye hubbymiaw.. heeeeee... Bahannya beli la dulu ek.. dah ada bahan baru leh mereka reka.. mencuba...  kan.. Ok lah.. jom tengok resepinya.. 

Resepi Kuih Tepung Pelita

Bahan-bahan Untuk Bahagian Bawah (hijau)
1 cwn tepung beras
1tsp tepung jagung 
6 cwn air d/pandan
1 tsp air kapor
1 cwn gula

Cara-cara :
Campur semua bahan dan kacau atas api naik wap. 
Tuang dalam bekas kecil2. 
Kukus 20 minit. ketepikan dulu.

Bahan-baham Untuk Bahagian Atas (Putih)
4 tbsp tepung beras
1 tbsp tepung jagung
5 cawan santan pekat
2tsp Garam

Cara-cara :
Campur semua bahan dan kacau hingga pekat..
tuang diatas adunan yang lapisan bawah. 
Kukus semula selama 20 minit.







Ehemmm.. nantikan versi tengkubutang lak yea.. hahaha.. entah bila nak buat nya tak tau.. kena tunggu semangat mai dulu.. hehehehehe.. tq hubbymiaw tag resepi ni.. 



Sumber Lisa Sweet Kitchen

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page


KLIK SINI DAPAT DUIT!!

PERKEMBANGAN JANIN PADA TRIMESTER KEDUA

PERKEMBANGAN JANIN PADA TRIMESTER KEDUA

Memasuki usia kehamilan 4-6 bulan atau dikenal dengan istilah trimester kedua sangat membahagiakan terutama bagi ibu yang kini terus memantau perkembangan dan pertumbuhan janin. 

Keadaan di mana ibu mengalami loya dan muntah (morning sickness) sudah mulai berkurang dan juga keadaan badan ibu merasa lebih selesa dari trimester pertama. 

Meskipun demikian bukan bererti pada trimester kedua ibu-ibu dapat mengelakkan kejadian yang terjadi pada kehamilan. Ibu hamil akan mengalami keluhan kehamilan samada yang boleh dikategorikan normal atau membahayakan kesihatan janin.  

Artikel kali ini akan membincangkan mengenai tanda-tanda yang mungkin terjadi pada ibu hamil sehingga menyebabkan ibu hamil tidak selesa tentu saja dengan penyelesaian agar terhindar daripada kejadian tersebut. 

Bahkan pada ibu hamil sendiri dapat memerhatikan tanda bahaya kehamilan dari petanda yang terjadi selama kehamilan trimester kedua. Untuk itu, dibawah ini mungkin dapat membantu ibu-ibu untuk memberikan gambaran mengenai perubahan yang berlaku semasa trimester kedua. 

Berikut ini adalah keadaan ibu hamil pada masa trimester kedua : 

Perut Semakin Membesar 
Keadaan perut yang semakin membesar merupakan salah satu keadaan fizikal yang sangat terlihat di trimester kedua. Pembesaran pada trimester kedua akan berkembang kira-kira 1 cm setiap satu minggu. 

Bahkan pada kehamilan 20 minggu bahagian atas rahim yang sejajar dengan pusat. Lebih kerap sendawa dan Buang Angin Ibu hamil di trimester kedua lebih sering mengalami buang angin. 

Bahkan tidak itu sahaja, ibu hamil lebih sering mengalami keluhan seperti sendawa, di mana usus lebih meregang dan akan merasakan kembung. Keadaan ini wajar terjadi yang baik adalah mengelakkan makanan yang mengandungi kandungan gula yang berlebihan, makanan yang mengandung gas, bawang merah dan soda. 

Keadaan Sakit Pada Ulu Hati 
Selain itu keadaan yang berbeza untuk yang terjadi pada bahagian bawah perut bahagian atas akan tetapi tidak berkaitan dengan jantung. Hal ini dikarenakan adanya kenaikan asam lambung yang terjadi selama kehamilan. 

Bahkan perasaan timbul pada ibu hamil di trimester kedua ini dicetuskan juga kerana adanya hormon progesterone yang meningkat dan mengalami kelonggaran dari otot saluran pencernaan ketika rahim yang membesar dan mendorong bahagian atas perut dan menyebabkan naik ke kerongkong. Keadaan ini tidak selamanya merugikan ibu hamil kerana adanya kelonggaran pada otot saluran pencernaan dan pergerakan makanan yang lebih lambat inilah yang menyebakan nutrisi menjadi sukar diserap lebih banyak. 

Untuk menjaga agar terhindar dari rasa nyeri di ulu hati salah satunya adalah dengan menjauhi makanan yang pedas, makanan berminyak dan menganduk lemak yang lebih. 

Sakit Perut 
Keadaan sakit perut yang dialami oleh ibu hamil di trimester kedua-dua di antaranya kerana perut yang semakin membesar, sehingga seringkali dikeluhkan pada kehamilan 18-24 minggu yang akan mengalami kesakitan pada bahagian perut bahagian bawah seolah ditusuk dan tertarik di kedua-dua sisi, bahkan hingga kejang ataupun kejang. 

Keadaan ini disebabkan regangan ligamen dan juga otot yang menahan rahim semakin membesar sehingga ibu hamil mengalami sakit yang tidak menetap. Walaupun demikian untuk mengatasi keluhan ini, ibu hamil boleh juga mengatasi dengan berbaring atau duduk berehat dengan kedudukan yang selesa. 

Pening/Sakit Kepala
Pada awal kehamilan di trimester pertama ibu hamil seringkali mengeluh rasa pening, kini di trimester kedua-dua rasa pening masih terasa. Bahkan untuk beberapa ibu hamil sering terasa. pening yang terjadi kerana adanya pembesaran dan rahim yang menekan pada pembuluh darah besar yang mengakibatkan tekanan pada darah menjadi menurun. 

Malah boleh juga berlaku pada ibu hamil kerana ibu hamil kekurangan zat besi yang menyebabkan anemia terjadi dengan pening/sakit kepala ketika mengubah kedudukan. 

Keadaan pening/sakit kepala ini boleh juga diatasi dengan menghindari perubahan tekanan darah yang mendadak seperti melakukan perubahan posisi yang secara beransur-ansur dan perlahan untuk mengurangkan sakit kepala  yang terjadi selama kehamilan trimester kedua.

Perubahan Kulit, Rambut dan Kuku 
Ibu hamil yang memasuki trimester kedua kehamilan seringkali merasakan perubahan kulit yang ditandai dengan garis kecoklatan dan mula kelihatan pada bahagian pusat yang disebut dengan linea nigra. 

Garisan hitam di perut atau dikenali sebagai linea nigra


Warna kecoklatan yang terjadi pada waah yang disebut dengan chloasma atau topeng kehamilan seringkali muncul di trimester kedua kehamilan yang menjadi salah satu tanda bahawa ibu hamil sedang kekurangan asid folik



Chloasma (topeng kehamilan) boleh terjadi petanda ibu hamil sedang kekurangan Asid Folik

Berbeza dengan pertumbuhan rambut dan kuku yang disebabkan kerana adanya perubahan hormon selama kehamilan. Keadaan ini akan membuat kuku tumbuh lebih kuat dan tumbuh rambut yang lebih lebat. 


Hanya saja untuk keadaan ini akan berkurang dengan sendirinya setelah bayi lahir. 

Kejang dan bengkak 
Selanjutnya yang berkaitan dengan perubahan di trimester kedua iaitu kejang. Keadaan kejang pada kaki yang sering berlaku pada ibu hamil kerana otot pada kaki timbul kerana peredaran darah yang lebih lambat saat kehamilan. Keadaan ini wajar terjadi selama kehamilan. 

Untuk mengatasi kekejangan kaki ibu hamil boleh diatasi dengan menaikan kaki, minum kalsium yang cukup dan juga bersenam khusus ibu hamil sehingga tidak begitu sakit mengadu kejang kaki. 

Selanjutnya yang berkaitan dengan pembengkakan. Pembengkakan pada saat hamil, yang seringkali dialami oleh empat daripada sepuluh wanita hamil. Keadaan bengkak ini terjadi kerana adanya peningkatkan hormon dan cecair selama kehamilan

Pada trimester kedua ini akan kelihatan sedikit bengkak pada muka, tangan dan kaki. Keadaan bengkak boleh berlaku kerana kedudukan duduk ataupun berdiri yang terlalu lama

Oleh kerana itu selama trimseter kedua kehamilan ibu dapat mengelakkan kebiasaan ketika mengambil barang secara membongkok kerana akan membuat perut tertekan. Sebaiknya ibu hamil yang akan mengambil barang lebih rendah dari tangan anda, usahakan untuk memilih posisi bertinggung.

Selain itu di usia kehamilan di trimester kedua-dua usahakan untuk tidak terlalu melakukan gerakan yang berat, hal ini kerana akan menganggu kesihatan. 

Elakkan juga melakukan gerakan yang tiba-tiba secara spontan atau membalikkan badan dengan cepat, hal ini yang akan membahayakan keadaan janin anda di trimester kedua.


Ibu hamil ditrimester kedua di usahakan untuk banyak rehat agar keadaan organ dapat berfungsi dengan baik, diantaranya hati, jantung dan paru-paru akan berfungsi dengan baik dan menyokong kesihatan ibu hamil. 

Elakkan menggunakan kasut ataupun selipar hak yang tinggi sehingga akan menggangu keadaan ibu hamil di trimester kedua.

Ketika anda tertidur sebaik-baiknya letakkan bantal sampingan untuk menjaga kehamilan dengan baik. Anda juga boleh menggunakan pakaian yang nyaman ketika tidur terlebih untuk membuat anda terhindar dari kesejukan. 

Sebaiknya gunakan pakaian dalam yang selesa sehingga tidak membuat ibu sakit pada bahagian payudara yang semakin membesar di trimester kedua. 

Terakhir adalah kondisi psikologi ibu hamil, di mana ibu hamil dapat mengelakkan stress yang boleh mengakibatkan gangguan pada kesihatan ibu dan janin. Anda boleh mencari sokongan daripada suami dan keluarga terdekat untuk menjadikan kehamilan anda semakin menyeronokkan dan elakkan daripada rasa terbeban dengan memasuki trimester akhir. 



Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page


KLIK SINI DAPAT DUIT!!

Cadangan Menu Simple Berbuka Puasa

Cadangan Menu Simple Berbuka Puasa

Tahun ni pun masih berharap dapat masak sendiri semua juadah berbuka, biar simple macam mana sekalipun asalkan bukan beli dari luar.. 

Setakat ni memang masak sendiri tapi ada satu hari tu teman tak berapa sihat maka terpaksa tapau je la, tapi tak beli kat bazar ramadhan.. Kami beli Nasi Kukus Ayam Dara kat tempat yang dah biasa kami beli tu.. Sebab sebelum ni ok je beli kat situ.. 

Nak dijadikan cerita.. Masa kami beli kat situ hari tu.. Adoi.  Nasi nya mantah.. Keras2 je bila kunyah.. Spoil.. Terpaksa masak nasi lain.. Dan rasa serik nak beli  situ dah..  

So lepas tu kami rasa malas nak beli luar dah   nak makan masak sendiri je.. Huhuhu.. So.  Minum simple pun Alhamdulillah.. Syukur.. Ni kat bawah menu simple kami..  teman letak gambar je.. huhu.. Resepi, gunalah resepi korang yea.. teman just nak share idea nak masak apa je.. hehe..
Masak lemak daging
 Sup Daging
 Ayam Masak Merah
 Spagetti Bologniese
 Sup Tulang
 Bubur Lambuk
Kuehteow Sup

Sotong Masak Kicap
Sambal Tumis Udang


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page


KLIK SINI DAPAT DUIT!!

08 Jun 2016

Contest Jubah By Zaza Iman

Contest Jubah By Zaza Iman |
Haii.. Jom join Contest Jubah By Zaza Iman ni.. Mana tahu korang punya rezeki menang baju raya ni ke.. haaa.. tak pun tolong support contest kawan kita ni ke.. heheheh.. dapat pahala.. yeayy!! Good Luck my dear friend Zaza Iman! 

Jom kita kenali pemilik blog www.zazaiman.com

www.zazaiman.com merupakan sebuah blog personal dan lifestyle seharian seorang blogger. Banyak berkongsi tentang motivasi, tip, dan juga review mengenai produk-produk yang pernah digunakan.

Pemiliknya Zaza Iman juga membuat servis cetakan kad bisnes dengan harga hanya RM55 je untuk 3 kotak ( 300 pcs ). Juga menjual secara online produk pakaian. Untuk sebarang tempahan kad bisnes dan lain boleh berhubung terus melalui instagram @byzazaiman

Berita baik, www.zazaiman.com kini sedang membuat SATU CONTEST iaitu CONTEST JUBAH BY ZAZA IMAN. Dimana hadiah yang ditawarkan adalah :

HADIAH YANG DITAWARKAN 

1 x Miri Jubah @ Riya Baju Kurung By Zaza Iman
1x RM10 Topup by Tengkubutang

Nota ** 
seorang pemenang yang berjaya boleh memilih sama ada mahu
jubah merah atau baju kurung hitam

Sekiranya baju yang dipilih kehabisan stok, maka baju lain akan digantikan dimana anda juga boleh memilih SATU dari beberapa pilihan yang ditawarkan


Yeahhh..best kan??

Kalau korang nak join boleh klik SINI . 


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page


KLIK SINI DAPAT DUIT!!

nuffy2

adseng

Innity Mobile

GA New