Nuff

18 November 2017

[Althea Box] Un-pore-gettable Box - Pore Solution To Remember

[Althea Box] Un-pore-gettable Box
- Pore Solution To Remember

Tadaaa.. Un-pore-gettable Box yang TB tunggu-tungu dah tiba dan TB happy sangat-sangat dengan box kali ni sebab TB memang sukakan produk-produk yang ada dalam box ni.. Kali ni box yang TB nak review ialah box yang bertemakan produk yang membantu merawat permasalahan liang pori terbuka .

Korang nak tak hilangkan masalah liang pori terbuka korang dengan segera? Haaa.. kalau nak.. jom kita shopping box terkini dari Althea yang didatangkan khas untuk mereka yang ada masalah liang pori terbuka.. 

Yaaa.. Inilah dia.. Althea's newest exclusive box #34 Un-pore-gettable Box khas untuk korang, dalam nya ada 7 full-size produk daripada jenama seperti Innisfree, Laneige, Common labs, Rire, Dear, Klairs, dan My Beauty . Haa..  bets kan! nanti gerenti masalah liang pori terbuka korang selesai lepas ni.. yeay!



Haa.. sebelum tu korang tahu ke apa penyebab masalah liang pori terbuka ni? haa.. antara faktor yang menyebabkan pori terbuka ni ialah apabila kulit kita terlalu terdedah kepada pancaran UVA dan UVB, Ada juga antara kita menghadapi masalah liang pori terbuka kerana disebabkan sering mengamalkan gaya hidup yang tidak sihat (pemakanan). So, dengan apa yang terdapat dalam Un-Pore-Gettable Box ini semoga boleh membantu dalam menyelesaikan masalah liang pori terbuka ini. 

Ok, jom kita lihat apa yang ada dalam box ini .

Dalam Un-pore-gettable Box yang berharga RM127 ini terdiri daripada 7 produk yang sangat-sangat TB teruja nak beli sebelum ni.. produk-produknya ialah :
  1. Innisfree Super Volcanic Pore Clay Mask 
  2. Common Labs Mild Peeling Finger Pad 
  3. Laniege Powder Fit Cushion #23 Sand 
  4. Rire All Kill Pore Tightening Ice Stick Dear, 
  5. Klairs Supple Preparation Facial Toner 
  6. My Beauty Mask Pack 
  7. Innisfree Jeju Volcanic Pore Care Sample Kit
dan tak lupa juga, Random Sample Kit. yang diberi secara rawak dari range brand K Beauty seperti Missha, Klair, Iope, My Beauty dan banyak lagi. So, bagi sesiapa yang selalu shopping di Althea korang pun sedia maklum kan.. Althea suka sangat bagi sample FREE.. thats why we all Love Althea tau! haha.. Thank You Althea!

My Beauty Mask Pack 
(Red Ginseng Gold Hydrogel Mask)

Haa.. ni dia, My Beauty Mask Pack (Red Ginseng Gold Hydrogel Mask) yang TB geram sangat tengok pembalutnya yang kaler gold gitu. Haa.. nak tahu khasiat dia pada wajah kita? Seperti sheetmask-sheetmask lain, Red Ginseng Gold Hydrogel Mask juga memberikan kesan kulit yang lembap, segar dan bertenaga dengan kandungannya yang natural. So, kulit akan nampak segar dan cerah kerana segala nutrient dalam sheetmask ini telah terserap dalam kulit wajah kita.. haa.. kan dah tak kusam lagi... heee..


Hydrogel Mask ni sangat fragile.. huhuhu..mudah koyak kalau kasar-kasar.. tengok TB pegang sikti pun dah terkoyak.. tak sempat nak shoot gambar cantik-cantik.. haha.. so, sila pegang dengan cermat ye! 


TB dah guna! yeay!!
Cuma satu je nak bagi tahu, TB tak berapa suka bau herba/ginseng yang agak kuat ketika pakai Mask ni, so.. bagi sesiapa yang tak sukakan bau macam ginseng tu, mungkin mask ini tak berapa sesuai dengan korang.. Bagi yang tidak kisah bau apa atau suka bau Ginseng.. boleh shopping banyak-banyak mask hydrogel ni ye.. hehe..


Jeju Volcanic Pore Care 
Sample Kit

Yang ini dari Innisfree iaitu Jeju Volcanic Pore Care Sample Kit. Brand Innisfree pastinya dah dikenali ramai dan sememangnya produk-produk dari Innisfree ni antara produk yang dalam list pilihan TB juga. hehe.. Yang dalam gambar ni ialah dia Sample Kit yang comel serta mudah dibawa untuk travel.

Cakk.. kalau tertarik nak beli.. beli dua benda ni cukup dah! complete! hehe..

Haa.. dalam Innisfree Jeju Volcanic Pore Sample Kit ni ada 3 item yang bersaiz comel.. ala-ala travel friendly gitu kan! Bolehlah bawa untuk travel nanti. Mudah! dan jimat ruang .


3 Item yang ada dalam ni ialah Pad kapas muka, Jeju Volcanic Pore Cleansing Foam dan Jeju Volcanic Pore Toner. Innisfree Jeju Volcanic Pore Sample Kit ni berfungsi untuk mengawal pengeluaran sebum atau minyak di kulit wajah, mengecilkan liang pori dan juga menanggalkan sel kulit mati.

Supple Preparation Facial Toner 
by Dear Klairs

Supple Preparation Facial Toner ini didatangkan dalam botol comel bersaiz 30ml, Ia adalah toner pelembab yang berbau seperti herba.. TB suka baunya yang menenangkan, bukan bau chemical tau!

Haa.. fungsi produk ini pada wajah kita ialah membuang minyak berlebihan, memberi kelembapan pada kulit kita selepas cuci muka dan sekaligus menyeimbangkan PH kulit untuk lebih penyerapan. Haa.. ia juga sesuai untuk kulit sensitif tau. TB suka sangat sebab botol kecil ni boleh juga dibawa travel.. mudah untuk disimpan..

Komponen kelembapannya juga telah di upgrade untuk hasil kelembapan kulit berpanjangan.. best giler!


Rire All Kill 
Pore Tightening Ice Stick Dear

Pore Tightening Ice Stick Dear yang berbentuk stick in mengandungi 'Glacial Milk Form' yang kaya dengan hydogen aktif dan mineral yang berfungsi untuk mengecilkan liang pori, mengurangkan 'water retention' dan boleh reduces suhu kulit kita . 




TB try sapu pada kawasan Zon - T , terasa selesa dan sejuk selepas apply benda ni.. berangin je kat area Zon - T tu.. Terasa segar sangat!  produk ni perlu ada untuk setiap orang kerana hanya dirumah je kita dah boleh perbaiki liang pori wajah kita.. Tak perlu susah-susah nak ke butik kecantikan lagi..

Terasa macam Lip Balm / Lipstick pulak bila TB pulas dan try sapu ke wajah.. hehehe..

Common Labs 
Mild Peeling Finger Pad

Seterusnya ialah Common Labs Mild Peeling Finger Pad yang lembut ni. Untuk pengetahuan semua, ia tidak dijual di Althea sekeping-sekeping tau, maksud TB ia hanya boleh dibeli sekotak, dan satu kotak ini mengandungi 7 sachets. Haa.. fungsi Mild Peeling Finger Pad ini ialah untuk memastikan pembersihan kulit wajah yang mendalam kerana ia membuang sel-sel kulit mati dan semua kesan solekan di wajah kita.


Tugas lain Mild Peeling Finger Pad ini juga adalah menjaga kebersihan rutin kecantikan harian kita dimana membantu membersihkan bahagian yang tertinggal ketika membersihkan wajah . Ia membantu kita dalam penjagaan liang pori, membuang kulit mati, memutihkan kulit, dan mencantikan tekstur kulit .

Haa.. kalau yang biasa makeup tu mesti tahu bahasa paling mudah untuk korang faham bagi produk ini iaitu Exfoliator.. Selain itu kita boleh menggunakan Mild Peeling Finger Pad  ini untuk mencuci makeup atau bahagian solekan yang comot di wajah kita.. ha.. banyak kan kegunaannya!


Innisfree 
Super Volcanic Pore Clay Mask 

TB suka sangat Clay Masks ni kerana ia sangat sesuai untuk pembersihan wajah yang mendalam. untuk pengetahuan korang Clay Masks yang dihasilkan dari Tanah Liat Gunung Berapi di Pulau Jeju ini mampu menghilangkan kekotoran/minyak/sebum di wajah, mencerahkan tona kulit, dan merawat bintik-bintik yang bermasalah di wajah kita kerana lava jeju ini mempunyai kuasa detoksifikasi kulit yang efektif tau..



Cara guna versi TB:
Bersihkan wajah kemudian biar kulit wajah masih lembab lagi, terus sapu Pore Clay Masks ini ke wajah korang. Korang akan berasa nyaman je tau.. sebab clay mask ni sejukkk je.. hehehe..

then lepas dah beberapa lama, ia akan mengering di wajah, masa tu akan rasa tegang je kulit muka kita tau.. So, boleh la cuci wajah korang dengan air suam/atau air biasa (mana-mana pun boleh, TB suka guna air suam).

Kesan :
Terasa muka smooth dan halus je kulit.. kulit wajah pun terasa segar dan anjal.. Korang patut cuba ni!

Tengoklah tekstur pore clay mask ni.. sangat-sangat menarik untuk disapu ke wajah.. kan.. tengok pun dah tau sejuk macam mana bila letak di muka kita.

Segar dan sejuk je bila sapu pada muka.. selepas cuci muka kulit terasa seperti anjal dan smooth je.. 
Laniege Powder Fit Cushion #23 Sand 
Cream To Powder Twist Cushion

Ini Cushion yang ketiga dalam koleksi TB dan ada kelainan sikit Laniege Powder Fit Cushion dengan 2 cushion TB yang lain dimana cushion nya kelihatan seperti kain (Mesh Net Cushion) dan bukan span seperti kebanyakan cushion dan TB cuba ratakan pada wajah TB, Teksturnya yang lembut, ringan dan sangat smooth berjaya menutupi noda-noda di kulit wajah TB.. TB suka sangat! Ditambah pula design casing Laniege Powder Fit Cushion yang kelihatan mewah. Nak tengok TB pakai? Haa.. Nantikan video review TB di Channel Youtube TB pula nanti yea!




Full coverage, mean bila pakai ni boleh cover semua parut-parut jerawat, kulit kusam dan bintik-bintik halus pun terlindung dengan Laniege Powder Fit Cushion ni. terbaikk lah!

Di seal dengan baik .. 


TB boleh katakan code sand 23 ini sesuai untuk tona kulit TB yang sekarang ni tak berapa nak cerah.. hehe.. Selalu TB akan pilih tone Natural.. So, tone sand 23 macam code Natural la jugak.. TB pakai rasa macam sesuai je.. tak putih melepak, tak gelap sangat.. So, natural je.. Apa yang best, kita akan rasa kulit bernafas dengan segar dan selesa dengan Laniege Powder Fit Cushion ni.   






Tidak menggunakan span seperti powder cushion yang lain tetapi menggunakan Mesh Net Cushion yang menjadikan ia mudah di apply pada wajah.. Makeup tahan lebih lama walaupun dalam keadaan berpeluh.. Korang patut cuba ni.. best!


Product for a random sample kit 

Dan akhir sekali,  tak lupa juga product for a random sample kit yang TB dapat ni.. ada 8 kesemuanya. Haa.. bagi yang tak tahu, buat mereka yang membeli Un-pore-gettable Box dari Althea ni, korang akan mendapat sampel rawak dari 20 produk yang tertera seperti gambar dibawah .


Antara brand yang tersenarai ialah Dear Klairs , IOPE, Skinmiso, CP-1, Laneige, Missha, Mamonde dan banyak lagi.

Hydrating Flower Essence Mask

Opss.. ada tertinggal satu lagi produk random sample kit yang TB dapat, iaitu Sheet Mask dari Mamonde. Mamonde Hydrating Essence Flower Mask di Narcissus ini sangat bagus tau! Sheet Mask yang mengandungi intipati bungaan ini pastinya menjadi pilihan TB di masa akan datang kerana ia mempunyai bau yang sangat segar dan sejuk apabila diletakkan dimuka kita. Didatangkan dengan saiz 22ml dan berfungsi untuk mencerahkan kulit, menyegarkan wajah serta mengawal kedutan di wajah kita juga . 

Ha.. itu saja review TB untuk kali ni.. TB akan up gambar TB dan juga video TB menggunakan produk ini nanti . dan sudi-sudikanlah yea jenguk dan subscribed Channel Tengkubutang di Youtube yea!

Bagi sesiapa yang belum pernah shopping di Althea Korea lagi, korang boleh lah cuba shopping di website Althea tu, sebab ada bermacam produk K-Beauty yang korang boleh dapatkan di Althea, dan korang nak tahu apa kelebihan-kelebihan shopping kosmetik, makeup tools mahupun skin care brand dari Korea, di Althea ni.. sila baca dibawha yea!
  • Free Shipping 2 item Above
  • 100% Authentic Product 
  • ( Ketulinan dan Keaslian Diakui )
  • 30 Days Return 
  • Best Price 
Haa.. Apa lagi.. jom terjah website Althea Korea, disana korang boleh jumpa macam-macam produk KBeauty.. Nak cari Box yang macam Un-pore-gettable Box ni pun ada.. lengkap satu set, senang dah mudah.. Harga pun berbaloi dna berpatutan sangat.. So.. Selamat bershopping! 

Haa.. bagi sesiapa yang berminat dengan Box yang TB review kali ni,
boleh lah terus ke link ini yea! ---> Un-pore-gettable Box 

Jom tengok Video TB Unboxing Un-Poregettable Box ni :





Maklumat lanjut boleh ke web Althea 
Althea Korea's Malaysia Website: 

Instagram: 



17 November 2017

COMEL BLOGGER CONTEST

COMEL BLOGGER CONTEST

Contest ini di adakan bersempena dengan ulangtahun kelahiran KakNoor pada 26 November nanti dan tanpa perlu membuang masa, meh sini aku terangkan hadiah dan syarat-syarat ringkas yang perlu di patuhi untuk join contest ni. 

Nak join tak? 
Klik SINI

16 November 2017

ENCHANTEUR PARIS PETITE PARFUME MUDAH DIBAWA KEMANA SAHAJA

ENCHANTEUR PARIS PETITE PARFUME MUDAH DIBAWA KEMANA SAHAJA


Seperti sebelum-sebelum ini yang pernah TB nyatakan bahawa TB sememangnya sukaaa sangat-sangat haruman dari range Enchanteur ni tauuu.. Tambahan pula setiap tahun ada je wangian dari Enchanteur yang ditambahbaikkan lagi. TB suka juga haruman dari ENCHANTEUR Paris Fragrances yang sudah semestinya ramai yang tahu ia terhasil oleh pelbagai aroma buah dan aroma bunga yang diilhamkan oleh Perancis yang sempurna untuk melengkapi keperibadian, masa dan suasana yang berbeza.. Cewah.. TB sebenarnya tak suka bau buah-buah ni.. Tapi Enchanteur punya bau TB tak boleh nak kata tak suka.. sebab baunya segar dan fresh.. wangi je bila kena di badan kita..


Ok lah.. sebenarnya TB nak cerita pasal minyak wangi yang mudah dibawa kemana-mana yang didatangkan dalam botol kecil yang comel dan ringan. So, lepas ni tiada masalah lagi nak bawa perfume besar-besar gedabak tu, bawa je Enchanteur Paris Petite Parfume ni dalam beg tangan korang atau sumbat aje dalam poket seluar ke poket baju ke.. mudah giler.. sebab ia sangat comel dan jimatkan ruang nak simpan barang.. Haaa.. penutup botol pun kuat, ketat, so tiada lagi kerisauan perfume korang tertumpah atau bocor sebab penutup terbuka... ha.. kan.. nampak tak disitu.. heee..
Lepas tu kan korang.. dia punya kotak dengan design kotak dia lawa giler.. lembuttt je.. soft gituuu.. Haa.. selepas ni pastinya Enchanteur Paris Petite Parfume akan menemaniku kemana sahaja.. Hah.. nak baca lebih lanjut.. silalah scroll dan baca sampai habis yea.. thank you semua.. =)

Cipta Detik “Scent-sasi” Di Mana-mana Sahaja

Kebiasaan hari seorang wanita bermula dengan semburan wangian pada nadi, rambutnya dirapi dan membuat kemasan terakhir pada pakaian dan solekan di hadapan cermin sebelum melangkah keluar.

Menjelang tengah hari, selepas menghadiri beberapa mesyuarat dan melakukan tugasan lain beliau akan menambah gincu pada bibir selepas makan tengahari.

Menjelang petang, beliau akan membuat perancangan bersama rakan untuk menikmati makan malam, ataupun temujanji bersama teman lelaki dan sekali lagi membuat sentuhan terakhir pada solekan sebelum melangkah keluar.

Satu perkara yang perlu beliau ingat setiap kali selepas merapikan semula diri adalah untuk menyembur semula wangian memandangkan bau dapat mencipta daya tarikan penuh “scent-sasi” dan memberi impresi yang berkekalan.  

ENCHANTEUR sedar bahawa sesetengah wanita sering membawa bersama sebotol wangian EDT atau semburan wangian badan untuk merapikan semula wangian diri.




ENCHANTEUR memperkenalkan wangian terbaharu mesra beg tangan iaitu ENCHANTEUR PARIS PETITE PARFUM dalam bentuk bebuli – yang boleh didapati dalam saiz padat 9ml. Rangkaian ini merupakan inspirasi personaliti gadis-gadis Paris yang feminin namun penuh dengan tenaga dan sentiasa menyerlah. Dengan usaha sama bersama pencipta wangian Perancis, ENCHANTEUR menterjemahkan personafikasi keempat empat gadis ini pada pakej pembungkusan yang menarik. Dilancarkan dalam empat variasi wangian, para gadis kini mempunyai dua pilihan dari 2 aroma paling laris dari rangkaian ENCHANTEUR PARIS, iaitu Belle Amour dan Adore; serta wangian baharu iaitu Cheri dan Jolie yang lahir dari inspirasi trend bunga semasa.


ENCHANTEUR PARIS PETITE PARFUM dirumus khas tanpa alkohol, menjadikannya pilihan yang sesuai untuk pengguna beragama Islam kerana sesuai dibawa solat tanpa perlu mencuci wangian. Tambahan pula, formulasi berasaskan minyak ini membolehkan aromanya bertahan lebih lama.
  
Direka dengan aplikasi bebuli membolehkan pengaplikasian menjadi lebih pantas dan mudah pada bila-bila masa sepanjang hari. Cara penggunaan yang mudah dapat membangkitkan deria seseorang secara halus disulami sentuhan keajaiban.

Dengan ENCHANTEUR PARIS PETITE PARFUM yang baharu, anda akan sentiasa bersedia untuk mencipta saat penuh sensasi, di mana sahaja. Pembungkusan berbentuk kompak dan mudah ini cukup kecil untuk dimuatkan di dalam tas tangan anda – direka untuk kelihatan hampir sama dengan saiz gincu, menjadikannya benda penting yang perlu ada sebelum meninggalkan rumah.

Rekaannya juga mesra pesawat dan mudah dimuatkan di dalam beg kosmetik atau bagasi bimbit sebagai penambah wangian yang lebih mudah. Kini, para wanita boleh membawa pelbagai wangian di dalam tas tangan tanpa perlu bimbang tentang lebihan ruang atau muatan.

Rangkaian ini membolehkan wanita meneroka kreativiti yang sememangnya ada pada diri mereka! Mereka boleh suai padankan mana mana wangian untuk mencipta wangian tersendiri yang menjadi ‘signature’ si pemakai.


 ENCHANTEUR PARIS PETITE PARFUM
– Jolie (Lovely)
Kombinasi keanggunan Rose, Honey dan Pear amat sepadan dengan personaliti santai bersahaja yang gemar meluangkan masa dengan rakan-rakan, atau insan instimewa. Aroma lembut dengan bauan bunga amat sesuai digunakan untuk memberikan ‘mood’ tenang ketika bersama pasangan. Kemasan biru denim menjadikan anda kekal anggun di pandangan dan tetap disukai.

ENCHANTEUR PARIS PETITE PARFUM
– Cheri (Darling)
Buat yang berhati muda remaja, kami persembahkan bauan yang enak dan manis untuk memastikan anda tersenyum sepanjang hari. Bagi si gadis yang gemar menyebarkan kegembiraan kepada orang-orang sekelilingnya, aroma Apple, Cherry Blossom dan Vanilla yang lazat bakal mencuri hati dan mendapat perhatian ramai.

ENCHANTEUR PARIS PETITE PARFUM
– Belle Amour (Beautiful Love)
Ciptaan dari aroma yang menawan yang mampu membuat jantungmu berdegup dan meransang deria. Pembungkusan merah jambu ini bakal mengimbau memori si gadis pada saat temujanji pertama manakala campuran Apple Melon, Blackcurrant dan Pink Rose Paris amat sesuai dengan gadis berpersonaliti romantis dan menawan. Belle Amour membolehkan anda menikmati setiap kenangan manis dengan yang tersayang, dan menjadikanmu teman istimewanya selamanya.  

ENCHANTEUR PARIS PETITE PARFUM
– Adore (Adorable)
Haruman ‘signature’ ini mencetuskan kegembiraan, keyakinan dan daya tarikan yang abadi. Rona pembungkusan ungu ini mengandungi sensasi aroma Wild Jasmine, Pink Mimosa dan Golden Pear sepadan dengan si gadis yang elegan, anggun dan manis pada malam temujanji romantisnya. Cipta kesan berpanjangan pada temujanji anda dah penuhi hatinya dengan dambaan kasih padamu.

Dengan ENCHANTEUR PARIS PETITE PARFUM, anda akan sentiasa bersedia. Hanya perlu diaplikasikan ke nadi bila bila masa yang anda inginkan dan anda akan sentiasa bersedia untuk mencetuskan saat romantis bersamanya.

ENCHANTEUR PARIS PETITE PARFUM boleh didapati pada harga RM9.90 (Semenanjung) dan RM10.40 (Sabah Sarawak), di Watsons, Guadian, AEON Wellness, Mydin, The Store serta pasaraya dan pasar mini di seluruh negara.   



Untuk maklumat lanjut mengenai ENCHANTEUR sila layari 

Website :

Facebook :

Instagram :


14 November 2017

Lazada Online Revolution Blogger Contest 2017

Lazada Online Revolution Blogger Contest 2017

TB nak bercerita pasal shopping online plak lah.. hehehe.. TB sejak ada baby ni banyak giler survey barang mainan Harraz dekat website-website.. Haa.. antara website yang selalu TB terjah ialah lazada.. sebab dah pernah shopping dengan lazada dan belum pernah ada pengalaman tak OK semasa shopping online di Lazada (kecuali masalah kelewatan, itupun disebabkan curier yang slow bukan pihak Lazada.. haa.. so boleh dimaafkan lah kan..)

Oh ya.. barang yang TB beli hari tu ialah barang mainan yang harraz boleh guna untuk mengembangkan motorskill nya.. cewah.. haha.. barang mainan yang meransang deria sentuhannya gitu.. hehe..

Oh ya.. sebelum ni TB pernah beli barang dekat Lazada juga tau.. banyak sangat-sangat dah tak ingat barang apa dah.. tapi salah satunya ialah :

Barang Pertama Beli dengan Lazada dan Pengalaman Membelinya 
TB beli Powerband yang 20000 mhz . Masa ni TB baru 1st time shopping di Lazada.. dan bagi TB memang mudah snagat nak shopping online di lazada ni, sebab tak susah mana pun step-stepnya.. order barang, bayar melalui maybank2u dan tunggu barang terima.. Barang pun diterima dengan selamat dan elok pakackgingnya.. Alhamdulillah.. sampai kini masih sihat lagi powerbank tu.. hehehe

Jenis Barang Yang Bagaimana Dibeli Secara Online
Dulu shopping barang sendiri, tapi sekarang banyak yang TB beli online ialah barang-barang kegunaan baby harraz, antaranya pampers, botol susu, mainan harraz, toys atauapun pencuci botol susu harraz dan macam-macam lagilah.. Dan macam biasa sebelum membeli TB akan baca review dulu sebelum buat sebarang pembelian sebab melalui review-review pembeli sebelum itulah Tb jadikan panduan dan buat TB berasa yakin nak beli barang tersebut dari selller tu.. 

Perkara Yang TB Suka Tentang Online Shopping
Bagi TB lah kan, kelebihan online shopping ni ialah ia memudahkan untuk membeli belah di talian, disamping dapat jimatkan masa, tenaga dan minyak kenderaan kita, betul tak? Nak membeli pun mudah, boleh tengok review, tengok list barang yang patut kita dapat dari apa yang kita order tu,  Pilih barang, buat bayaran dan tunggu barang sampai.. Mudah giler kan! Nak pulak part paling best bila seller di Lazada ada tawarkan baucer, promosi dan free shipping .. lagi lah.. syok sangat2! haha


Barang atau Produk daripada Lazada yang rancang untuk dibeli Semasa Lazada Online Revolution

hemm.. kalau nak suruh senaraikan barang apa yang TB mengidam nak beli di Lazada.. semestinya banyak sangat-sangat korang weh.. hahaha.. rasa nak beli semua barang di Lazada tau! hehe.. Tapi TB senarai 2 je lah yea..


TB teringin nak belikan harraz benda ni.. tapi tak beli-beli pun lagi.. rasanya harraz dah sesuai naik benda ni.. bagi di merasa kan.. alahai.. tunggu yea harraz.. kot-kot ada sale, mama belikan utnuk harraz je.. sabar tau.. TB tengok melalui review diatas banyak yang kata seller ni ok.. so, InsyaAllah akan beli kat sini je nanti.. Doakan TB murah rezeki yea..

Ke yang ni ek.. 

yang ni pun cantik gop.. hahaha.. mamanya.. ish3..

Hahahaha.. kan.. dah meroyan mamanya kalau buka Lazada punya website.. huhu.. alahai.. kalau ada duit.. mau mama beli semua diatas.. kui3.. tapi mama kena pilih satu je kalau tak nanti papa bising.. rumah dh la penuh barang.. nanti mana nak letak mainan-mainan ni semua yea? Eh! tapi kalau memang Contest Lazada, Mama beli je tiga-tiga ni haaa... heee.. 

Atas ni kira satu barang je.. sebab kategori yang sama kan.. TB saja tepek gambar-gambar atas ni sebab TB memang nak shopping annti.. takut terlupa.. kalau korang nak membeli.. atas tu TB dah letak backlinknya.. kornag klik je gambo tu yea..

Oh ya.. satu lagi barang yang Tb sedang fikri nak beli ialah camera.. huhu.. Camera hubby dha rosak, so nak ambil gambar produk untuk review blog terpaksalah guna camera henfon.. kalau cukup pencahayaan lawa la gambar.. kalau tak.. hemm..



Haa.. inilah kamera idaman TB.. termasuk dalam list yang TB teringin nak memilikinya.. haha.. sebab dia mirrorless.. ada camera untuk selfie lak tu, ada wifi, leh transfer gambar atau video dari kamera ke henfon.. canggih tak canggih.. haha.. hope Allah murahkan rezeki TB utnuk kumpul duit beli ni.. (eh.. tengok-tengok ada duit beli barang harraz.. ye! haha.. mak2 punya simptom..)

Fuh.. Cukuplah setakat dua barang ni TB nyatakan teringin nak beli nanti kan.. Kalau nak diikutkan banyak lagi sebenarnya. Apa-apa pun TB nak gitau.. sekarang iaitu bermula dari 11 November baru-baru ni sehingga 14 Diember sedang berlansung Online Revolution Sales di Lazada tauuu.. So, jangan lupa yea.. jenguk-jenguk sikit.. kot barang idaman korang tengah mood on sale.. haha.. jom shopping di Lazada! yeay! 

Lazada Online Revolution Blogger Contest dari dari 11 November hingga 14 Disember 2017, So apa tunggu lagi wahai blogger-blogger sekalian.. jom join ramei2!


13 November 2017

Resepi Ayam Tempoyak + Kentang + Jering Tua



Ayam Masak Tempoyak + Kentang + Jering Tua


Bahan-Bahan :
Ayam-bersihkn n d goreng garam kunyit
3 biji kentang- belah n d rebus empuk
Jering tua/petai-belah 2 n buang kulit
2 btng serai-ketuk
2 helai daun kunyit-hiris
1 kpng asam keping
1 kotak kecik santan
*20 tangkai cilipadi
*1 biji bwng besar
*1/2 sudu kecil serbuk kunyit
*sedikit belacan
4@5 sudu mkn tempoyak
Garam,perasa n sedikit gula


Cara-Cara:
Mesin bhn bertanda * hingga hancurdan kemudian masukkan tempoyak..mesin sebati
Masukkan bhn mesin dlm periukbersana kentang,ayam,serai dan santan
Masukkan asam keping,garam,perasa n gula
Biar mendidih dan akhir skali masukkan daun kunyit


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Resepi Istimewa dan Sedap Ni 
Adalah dari Kak Mazliza Ahmad
Thank You sebab bagi idea nak masak nanti..
Moga Allah murahkan rezeki Kak Sekeluarga.. Aamiin






02 November 2017

TOYS HANDMADE YANG CUTE DAN UNIK DARI PEBBLE MALAYSIA

TOYS HANDMADE YANG CUTE DAN UNIK DARI PEBBLE MALAYSIA

Haii.. haha.. TB nak share tentang toys/mainan yang sangat comel dan unik ni dekat korang. TB suka sangat toys dari Pebble ni.. eh.. TB pulak.. Baby Harraz lah yang suka toys ni.. haha.. Mamanya suka toys jugak.. so, tumpang sekaki sekali la main.. wakakaka.. Sebab toys ni lembut dan gebu dan cute! Bila goncang-goncang rupanya ada loceng kat dalamnya.. hehe.. tu yang baby Harraz suka kot.. Sampai tertidur-tidur dia main toys tu.. 


Ni haa toys yang Baby harraz dapat tu.. comel kan.. yang ni namanya Blue Rabitt - Skinny Bunny Baby Harraz panggil.. eh.. hahaha.. mamanya yang baca kat detail katanya toys ni namanya Skinny Bunny.. Suka giler Baby harraz dapat main Skinny Bunny ni.. Tapi kalau mama lak.. mama suka yang Fox oren tu.. alalalala.. super cute sangat.. Harraz pun suka oren gak.. tapi takpelah.. nanti mama belikan untuk harraz.. tengok pada kewangan gak yea.. haha.. 



Mengenai Pebble - Hathay Bunano
Mainan buatan tangan, mainan dan hadiah untuk kanak-kanak dan kanak-kanak Malaysia, yang dibuat oleh artisan wanita yang miskin dan tidak bekerja di Bangladesh.


Cerita disebalik Pebble 
Hathay Bunano, yang bermaksud "Buatan Tangan" di Bangla, ditubuhkan pada tahun 2004 oleh Briton Samantha Morshed, yang berpindah dari United Kingdom bersama suaminya British Bangladesh. Samantha sedar bahawa dia mempunyai kewajipan moral untuk apa sahaja kemahiran yang dia gunakan, untuk membantu dalam apa jua cara.


Wanita-wanita Bangladesh membuat perkara-perkara yang indah sebagai sebahagian daripada budaya dan warisan mereka, jadi itu bukan perkara besar untuk mengajar mereka menggunakan alat pengait bersama kemahiran mengait mereka - mewujudkan pilihan pekerjaan yang lestari dan fleksibel untuk wanita luar bandar yang kurang bernasib baik.


UNIQUE & HANDMADE
Every Toys is Unique & Only Exist once! All Pebble toys are made from 100% Natural Cotton by the hands of talented & trained artisans.

SAFE FOR YOUR BABY
All Pebble toys are quality controlled, labotary tested & certified. They are save for babies and toddlers to chew on.

HIGH QUALITY
You receive a 6 months warranty on any Pebbles Toys. The Natural Organic cotton & excellent workmanship guarantee lasting joy for your child.


Produk Pebble dibuat oleh Hathay Bunano, iaitu organisasi fairtrade yang bukan fokus untuk mencari keuntungan di Bangladesh. Hathay Bunano bermakna 'dibuat' atau 'dirajut' di Bangla.

Misinya adalah untuk mewujudkan, ruang bekerja dengan baik, berkualiti, fleksibel dan tempatan untuk wanita luar bandar, yang prospek pekerjaannya adalah minima.

Suami Samantha menyertai beliau dalam menubuhkan pusat pengeluaran luar bandar dan mengatur kursus latihan sebagai Hathay Bunano yang kini telah berkembang. Ia kini mempunyai lebih daripada 12000 orang - kebanyakannya wanita - dalam 202 unit pengeluaran luar bandar. Produk Pebble Child boleh didapati di beratus-ratus butik dan kedai-kedai hadiah di seluruh dunia, ia benar-benar telah menyokong wanita Bangladesh untuk berdikari dan menyediakan keperluan untuk keluarga mereka.


Apabila anda memutuskan untuk membeli mainan Pebble, anda sebenarnya sedang turut bersama-sama membantu memperbaiki keadaan di Bangladesh, dengan:

Membuktikan keupayaan wanita ( women empowerment)
Mengurangkan perpindahan keluarga
Menghentikan buruh kanak-kanak
Mengurangkan perkahwinan awal
Kemudahan prasekolah & penjagaan
Mengurangkan keganasan terhadap wanita
Meningkatkan kadar pendidikan wanita


Produk Pebble Child diperbuat daripada 100% kapas dan ia pastinya akan menjadi hadiah yang sempurna untuk bayi yang baru dilahirkan, hari lahir, perayaan Malaysia sekitar tahun dan majlis-majlis khas lain. Koleksi Pebble termasuk pelbagai kapas organik, menjadikannya lebih lembut pada kulit kelahiran baru.

Rattles, selimut bayi dan mainan dicipta dengan penuh kasih sayang oleh wanita yang memerlukan pekerjaan di Bangladesh . Hasilnya sungguh kemas dan menakjubkan.. 

Tudiaaa.. ada Fox Oren kat situuuu.. alaaa.. comeynyeee!!

Harraz suka main dengan Skinny Bunny ni sebab dia ringan untuk dipegang, lembut dan selamat untuk baby, material yang digunakan pula adalah 100% organik sebab tu TB pun tak risau harraz dok peluk-peluk Skinny Bunny ni.. heeeee.. 


Haa.. berminat untuk order dan baca info lebih lanjut tentang 
Pebble Toys ni? Jom klik link dibawah ini.. 

Website :
https://www.pebblechild.com/

Facebook :

#pebblemalaysia #fairtrade #handmade #motherhood #pebblechild #motherhood.com.my

nuffy2

adseng

Innity Mobile

GA New