Nuff

24 April 2015

Doa Mudah Bersalin

Mula-mula fikir nak bagi sape entri ni.. Teman teringatkan seseorang tapi taktau sape orangnya.. Boleh plak terlupa.. Pastu baru teringat.. Dedeq de Wishes rupanya.. Rakan Blogger kita.. Teman nak tujukan ke Dedeq la entri ni.. 

Teman tau dedeq pun dah tau doa-doa ni.. Just nak share aje.. Sebab teman rasanya dedeq tengah menunggu masa nak bersalin je tu.

Dah sarat sangat tu.. Ini Anak 1st dedeq.. Moga Allah permudahkan segalanya yea dedeq.. Aamiinn.. 

Teman pun saja share kat blog ni.. sebab nak simpan untuk diri sendiri (kalau ada rezeki.. InsyaAllah akan ada.. kena yakin kan!) Bila simpan sini.. gerenti tak lupa dah.. 

Untuk sape2 yang mencari ayat2 ni.. boleh lah tumpang sekaki membaca.. teman pun share dari FB je pun.. ok lah... takmo sembang panjang.. K byee.. 


JOM CANTIK & KURUS DENGAN 
PANACEA BEAUTY

Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )
Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 


Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. Cepatt.. 
KLIK

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page


Shawl Cantik-Cantik di Stella Senrose Boutique

 Cantik giler.. teman dah beli.. ehehehehe...
 yang ni pun cunnn..
 adoiii lah.. suka sangat polkadot ni wehhh..
 yang ni pun cunnn...
 haaa.. sape suka pink biru.. ni haaa.. cunnn
 yang ni simple tapi sweet sangat
 tengok.. sape yang suka corak besar atau kecik.. semua ada..
Jappp... Kalau korang nak order.. just sebut je kod yang ada dalam gambar kat atas ni ye!

Camne? cantik-cantik kan??
Haa.. apalagi.. kalau ada yang berkenan dihati.. silalah cepat-cepat pm ke FB Page
STELLA SENROSE BOUTIQUE
CEPAT2!! sebab stock terhad.. laris macam goreng pisang panas ni... !!


Follow juga Instagram 
Stella Senrose Boutique 

Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )
Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 


Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. Cepatt.. 
KLIK

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page



Doa Memulakan Hari

Doaku Pagi ini Ya Allah lancarkanlah segala urusanku, hubunganku, pekerjaanku, dan berikanlah kesihatan kepada orang-orang disekitarku. Aamiiin.. 

"Ya ALLAH, jadikanlah pagi ini sebagai pembuka semua pintu rezeki dan kebarakahan, pintu kebaikan dan nikmat, pintu kesabaran dan kekuatan, pintu kesihatan dan keselamatan, dan pintu Syurga bagi kami."

























JOM CANTIK & KURUS DENGAN 
PANACEA BEAUTY

Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )
Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 


Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. Cepatt.. 
KLIK

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page

Jangan Pilih Kerja, Terima dan Belajar

Kita Suka, Tapi Tidak Baik Untuk Kita
Kita Benci, Tapi Baik Untuk Kita

Kita diingatkan dalam Surah Al-Baqarah (2:216) "Boleh jadi kamu membenci sesuatu pada hal ia amat baik bagi mu. Boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagi mu" 

Alkisahnya.. ni nak bercerita tentang remaja sekarang yang lebih rela duduk rumah dari bekerja dalam bidang yang dia tidak suka dan tidak minat.. 

Zaman sekarang ni.. bukan mudah nak dapatkan kerja yang betul-betul kita minat dan yang memang betul-betul apa yang kita belajar di Universiti atau Kolej.. 

Walaupun lambakan kerja kosong yang kita nampak dan baca di media sosial mahupun laman web kerajaan.. Namun bukan semua jawatan itu bersesusaian dengan kelulusan yang kita ada.. 

Namun sampai bila harus memilih? sedangkan kita terpaksa menunggu entah bila hari yang bertuah untuk dapat menjawat jawatan bersesuaian sepertimana yang kita inginkan?

Bila bercerita bab ini, teman teringatkan adik teman yang masa mula-mula habis belajar.. lulusan Ijazah Sarjana Muda Information Technology (IT), namun ketika itu.. hanya dia sahaja yang boleh rasa macam mana stress dan kecewa sangat apabila amat sukar untuk mendapatkan pekerjaan yang sesuai dengan kelulusannya itu.. 

Disebabkan stress dan tidak suka bergantung hidup dengan keluarga.. dia pun merantau ke bandar dan mencari pekerjaan sementara disana.. Dia bersama rakannya memohon kerja di sebuah kilang terkemuka di Malaysia dan antarabangsa..

Dan selepas selesai interview segala.. beliau diberi jawatan sebagai Chemist.. haaa.. dalam bahasa melayunya ahli kimia.. 

Terlopong kejap mulut adik teman bila dapat surat perlantikan jawatan sebagai Chemist tu.. Tak tahu macam mana dia boleh dapat jawatan tu.. sedangkan dia tak ada basic lansung pasal kimia.. 

Dia rasa nak tarik diri je.. tetapi bila fikir balik.. kalau dia tarik diri.. lepas ni kena struggle balik cari kerja.. di tengah2 bandar yang asing, dengan duit tak berapa nak ada.. pasti menjadi bebanan pada diri sendiri pulak nanti.. Asik interview sana sini.. kerja pun belum tentu dapat.. 

So, adik teman pun mengambil keputusan untuk teruskan saja kerja di situ.. dia akan cuba belajar untuk memastikan dia layak untuk jawatan itu.. walaupun agak perit dan pelbagai cabaran dalam waktu permulaan kerja.. adik teman tetap bersemangat tinggi untuk jadi yang terbaik.. 

Dari mula kerja, dia yang tidak kenal bermacam benda, tidak tahu itu ini.. akhirnya.. kini adik teman dah jadi Assistant Manager.. Alhamdulillah.. Rezeki dia.. 

dan juga rezeki anak-anaknya dimana kali ni sewaktu dia mengandung anak yang paling kecil, kebetulan juga dia dinaikkan pangkat.. 

Alhamdulillah.. teman happy untuk dia.. tahniah dah berjaya dalam hidup.. dan juga dah jadi isteri, ibu yang sempurna.. 

Kesimpulannya, adik-adik.. janganlah memilih kerja sangat.. kerja dulu mana yang korang dapat.. sementara kerja tu.. korang boleh gak isi-isi borang lain kalau ada kekosongan untuk jawatan yang korang nak.. so.. takdelah buang masa korang kan.. dapat jugak duit poket.. janganlah bergantung sepenuhnya pada mak dan ayah korang.. cuba cari duit sendiri.. insyaAllah.. diberkati Allah hidup korang nanti..

Belum tentu apa yang kita nak (tapi tak dapat) tu memberi kebahagiaan pada kita, sedangkan apa yang kita taknak (tapi dapat) itu rupanya lebih baik untuk kita.. renung-renungkanlah.. 


JOM CANTIK & KURUS DENGAN 
PANACEA BEAUTY

Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )
Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 


Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. Cepatt.. 
KLIK

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page

Resepi Sup Tulang Asli dan Sedap

RESEPI SUP TULANG |

Resepi Sup Tulang yang asli, keistimewaannya terletak pada rencah supnya yang di perbuat sendiri tanpa sup bujut, memberikan rasa sup yang pekat dan sungguh asli.

Masa:
Penyediaan: 20 | Memasak: 20 | Keseluruhan: 40 minutes
Jumlah Hidangan : 4

Bahan-Bahan:
500g Tulang

Bahan untuk rempah tumis:
kayu manis
buah pelaga
bunga lawang
2-3 tangkai cengkih
Bahan untuk dikisar:
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
3 biji buah keras
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu besar lada hitam
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu kecil jintan putih
Bahan untuk dipotong dadu besar:
1/2 batang lobak merah
2 biji kentang sederhana besar
tomato (potong 4)

Cara Penyediaan:
Panaskan 3 sudu besar minyak dalam periuk
Tumiskan rempah tumis bersama bahan kisar. Biarkan sehingga naik bau dan pecah minyak
Masukkan tuilang,kacau dan biar sebentar
Masukkan air, lebih kurang 3 cawan.
Bila sup sudah mula mendidih,masukkan lobak merah dan kentang.Masak sehingga empuk.
Masukkan tomato beserta garam dan gula secukup rasa
Taburkan daun sup dan bawang goreng apabila hendak dihidang



Credit to : 
Che' Nom



Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )
Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 


Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. Cepatt.. 
KLIK

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page


23 April 2015

Inner Neck Anti Tembam Yang Awesome!

Waduh waduh.. Sedapnya sarung INNER NECK ANTI TEMBAM ni weh.. Sejukk je kainnya.. Murah lak tu.. 

Rm10 untuk gred A, yang gred B rm7 sehelai.. 

Nape ada beza? Haaa.. Yang gred A tu bila pakai ada bentuk.. Tak melekap di kepala.. Manakala yang gred B lak.. Bila pakai melekap di kepala.. Itu beza nya.. Hehehe.. 

Opss.. Lupa lak.. Teman amik yang ada dagu.. Harganya rm12.. Sedap pakai.. Nak order lagilah.. Heeee.. 

Kalau ada sape berminat.. Bolehlah wasap 
kak bibah : 018 231 4846..  Tq

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

JOM CANTIK & KURUS DENGAN 
PANACEA BEAUTY

Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )
Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 


Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. Cepatt.. 
KLIK

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page


Intan Berlian Mega Giveaway 2015

KLIK BANNER UNTUK JOIN
Hai.. Petang-petang ni rasa nak join Giveaway lak.. Semua kerana ternampak gambo berlian ni ha.. Heee.. Jom join!
Syarat-syarat @ Cara Penyertaan :-

1) Blogger yang menetap di Malaysia / mempunyai alamat di Malaysia

2) Buat Entry bertajuk "IntaNBerliaN Mega Giveaway 2015"

3) Letak banner IntaNBerliaN Mega Giveaway 2015 dalam entry

4) Letak link sponsor dalam entry

TARIKH TUTUP : 30 APRIL 2015
PEMENANG DIPILIH SECARA CABUTAN BERTUAH.. ALISHA & AQILAH YANG AKAN CABUT UNDI (",)


JOM CANTIK & KURUS DENGAN 
PANACEA BEAUTY

Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )
Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 


Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. Cepatt.. 
KLIK

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page

INNER NECK ANTI TEMBAM MURAH DAN SELESA!!

Waduh waduh.. Sedapnya sarung INNER NECK ANTI TEMBAM ni weh.. Sejukk je kainnya.. Murah lak tu.. 

Rm10 untuk gred A, yang gred B rm7 sehelai.. 

Nape ada beza? Haaa.. Yang gred A tu bila pakai ada bentuk.. Tak melekap di kepala.. Manakala yang gred B lak.. Bila pakai melekap di kepala.. Itu beza nya.. Hehehe.. 

Opss.. Lupa lak.. Teman amik yang ada dagu.. Harganya rm12.. Sedap pakai.. Nak order lagilah.. Heeee.. 

Kalau ada sape berminat.. Bolehlah wasap 
kak bibah : 018 231 4846..  Tq

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

JOM CANTIK & KURUS DENGAN 
PANACEA BEAUTY

Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )
Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 


Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. Cepatt.. 
KLIK

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page


RESEPI DONUT GEBU & LEMBUT GILER

RESEPI DONUT GEBU & LEMBUT |
Haippp.. tetiba lak up resepi lak nih.. ohohohoho..  ha2.. actually la kann.. teman geram betul dengan Donut teman.. awat tak gebu-gebu cam donut chef wan ni punya haaaa.. adeh.. apa yang kurang? OOOOooooo.. tau dahhh.. ha2.. sib baik ada resepi Chef Wan ni.. leh repair donut teman tu.. jom tengok jomm.. =P
BAHAN-BAHAN:
2 sudu kecil yis mauripan
1/4 cawan air suam
1 sudu kecil gula
*satukan bahan diatas dan biar berbuih utk memastikan yis aktif.
3 cawan tepung gandum
4 sudu besar gula
1/2 sudu kecil garam
2 sudu besar susu tepung
1 biji telur
1/2 cawan air (ikut keperluan)
2 sudu besar butter/marjerin
CARA-CARA:
Satukan tepung, gula, garam, susu tepung ke dalam mangkuk yang besar.
Gaulkan sekata dan lubangkan tengah2 tepung.
Tuangkan telur, air, yis dan marjerin. Uli sehingga licin atau tidak melekat ditangan.
Biar kan doh didalam bekas yang bertutup atau tutup menggunakan tuala lembab sehingga doh kembang.
Bila doh kembang tumbuk2 untuk keluarkan angin dan boleh bentukkan donut anda.
Biar sebentar donut naik *15-20 minit* dan goreng dengan minyak panas dengan api sederhana kecil.
Salutkan donut dengan gula halus atau celupkan dengan coklat. 

JOM CANTIK & KURUS DENGAN 
PANACEA BEAUTY

Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )
Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 


Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. Cepatt.. 
KLIK

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page


21 April 2015

Mana Satu paling OK?



Hemm.. tengah memilih header.. Mana satu paling OK....Actually memang nak tukar header.. tapi.. teman tetiba lak buntu fikiran lak nak buat keputusan tukar header baru ke tak..

Ada rasa nak cabut header Wreckit Ralph (Gambar Kartun Venelope dan Ralph) tu sebab macam dah tak sesuai dengan umur lak bila teman pakai header camtu kan.. 

tapi itulah.. teman dah sayang sangat plak header tu.. sebab ia seperti gambaran teman dan hubby miaw2.. nape tau? 

heee.. yelaaaa..... kan dia sentiasa ada ketika susah dan senang..memang teman buatkan header macam tu sebab teringatkan dia jugaklah bila time buka blog ni.. hehehehehe...

Opsss.. tak lupa juga nak citer.. header itu juga ada maksud lain.. untuk para blogger dan pengunjung blog teman ni tau.. Kisahnya.. berkaitan dengan tajuk Sharing My Ceritera tu..

Gambar itu juga teman gunakan sebagai bunga-bunga Simbolik yang menandakan teman suka berkongsi cerita dengan korang semua yang singgah membaca di Blog teman ini..

Haish.. melalut panjang pulak Tengkubutang ni yea.. back to main tajukk.. Korang rasa mana yang cantik yea? kalau yang atas tu korang sebut OREN.. kalau yang bawah tu korang sebut HITAM.. nak tengok mana paling banyak vote.. ecececeh.. vote la kunun.. heee..  tQ .. K byee..



Errrr.. ker Header sekarang dah lawo.. takyah tuko dah.. ye tak? ye tak? ye tak??? heee.. takpe takpe.. kalau kena pakai header alma pun takpe.. teman gunakan gambar atas ni untuk jadikan watermark gambo teman.. heee.. tq tq.. =P



JOM CANTIK & KURUS DENGAN 
PANACEA BEAUTY

Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )
Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 


Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. Cepatt.. 
KLIK

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page

nuffy2

adseng

Innity Mobile

GA New