Nuff

03 Jun 2016

RESEPI MUDAH 4 BISKUT COKLAT CHIP TANPA TELUR


RESEPI 4 BISKUT COKLAT CHIP TANPA TELUR |
Haii.. sekarang ni nampak dah semua dok sibuk-sibuk mencari resepi untuk buat biskut raya kan.. macam teman ni tak tahu lah buat ke tidak.. maybe beli ja kot.. macam tak lalu je nak buat.. Actually masa raya pun family pun tak makan biskut sangat. Semua suka yang kudap-kudap macam keropok-keropok ubi dan kacang-kacang tu je kan.. So, nak membuat pun malas alkisahnya.. itu yang benarnya.. kih3.. Tapi kot tiba-tiba terajin la pulak.. teman tepek dulu resepinya kat sini.. heee.. nak juga buat biskut hasil dari air tangan sendiri kan.. walau sendiri tak makan, leh hidang untuk tamu ke.. atau leh bagi family ke kan.. dulu masa kat kg teman la yang rajin membuat biskut.. tapi la' ni sejak dah kahwin dan dok kl.. macam, dah tak rajin je nak buat biskut raya.. sebab kedai bahan kek pun jauh.. malasss!

Apa-apa pun.. jom tengok resepi mudah untuk 4 biskut ni haaa.. Tadi baru terjumpa sat ni haa resepi ni.. macam boleh cuba buat je ni.. senang je tengok.. cuma bahan-bahan kenalah cukupkan dulu.. huhuhu.. Resepi ni dari Facebook Kak Nor Izan Mustapa , Nama biskut-biskut ni Choc chip Stoberi, Choc Chip Pandan dan Choc Chip Biasa.. jom tengok resepi mudah ni.. thank you kepada Kak Nor Izan Mustapa  ni sebab sudi share Resepi Biskut simple ni..  

Bahan-Bahan diperlukan 

Bahan-Bahan yang diperlukan untuk membuat Adunan 4 biskut ni sama sahaja, Cuma perasa sahaja lain-lain


1/2 cwn butter
1/3 cwn gula halus
1 sudu kecik esen vanila/strawberi emulco/pandan emulco
1 cawan tepung gandum
1/4 sudu kecil baking powder
1/4 sudu kecil baking soda
1/3 cawan choc chip (guna yg kurang manis)
1/4 cawan badam cincang / kelapa parut (sangai sekejap)
Pewarna

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biskut Choc Chip Biasa

Cara-Caranya :

Mula-mula sebatikan butter dan gula...sampai gula hancur skit...
nak guna whisk boleh...senduk ke spatula pun boleh..
Masuk esen vanila, sebatikan lagi
Masuk tepung, baking powder dan baking soda. Gaul sebati
Masuk coklat chip...gaul rata
Simpan sekejap dalam peti ais sejuk biasa selama 15 minit
Scoop guna sudu kecik dalam loyang....bagi jarak skit...bakar 170° 20 minit 
(adjust ikut oven masing-masing yer)
Hasilnya selepas bakar
Cadangan : Bole jugak kalau nak campur badam cincang

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Biskut Choc Chip Perasa Stoberi 
Yang ni buat perasa stoberi pulak...Guna adunan yang sama gak tapi skip esen vanila
dan gantikan dengan stoberi emulco dan pewarna
Yang dah siap campur tepung, baking powder dan soda, choc chip dan badam cincang
Sebelum bakar
Sesudah bakar
Hasilnya

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Biskut Choc Chip Perasa Pandan
Yang ni perasa pandan... Guna Adunan yang sama jugak tapi campur pandan emulco...
dan badam pulak gantikan dengan kelapa parut
Sebelum dibakar
Sesudah dibakar

Nampak macam mudah je kan? boleh lah try buat ni.. kalau bahan-bahannya mudah dicari kat tempat teman ni.. boelh je try.. hemm.. kalau larat.. ngeeeeeee.. hahahaha.. Sekali lagi tq buat Kak Nor Izan Mustapa jom singgah FB Kak Kak Nor Izan Mustapa .. ada banyak lagi resepi hasil air tangan akak ni.. perghh kagummmmm!!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page


KLIK SINI DAPAT DUIT!!

02 Jun 2016

DOA MUDAH BERSALIN (SELUSUH)

DOA MUDAH BERSALIN (SELUSUH) |
Adik Ipar teman bakal melahirkan anaknya yang ke Lima dalam bulan ni.. Moga Allah permudahkan segalanya.. tak sabar rasanya nak tengok baby baru.. teman share kan jugak yang ni untuk adik ipar teman dan sahabat teman yang juga akan bersalin dalam bulan Jun ini.. Wah.. ada dua baby teman nak kena terjah ni.. huhuhu.. bila lah dapat balik menjenguk.. raya nanti lah kot.. hehehehe... Apa-apa pun meh baca DOA MUDAH BERSALIN (SELUSUH)  ni... kot ada yang singgah sini memang mencari Doa ni.. Semoga ia bermanfaat untuk yang memerlukan.. 



Diatas ni doa setelah melahirkan/bersalin

Kredit kepada hamba Allah yangs udi share ni.. harap adik ipar dan sahabat teman  sudi baca.. hehehe




------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page


KLIK SINI DAPAT DUIT!!

Resepi Sambal Hitam Belimbing Buluh Versi Mudah dan Sedap!


Resepi Sambal Hitam Belimbing Buluh Versi Mudah dan Sedap! |

Sambal Hitam Belimbing. Mudah dan ringkas sebab belimbing tak perlu rebus berjam-jam sampai kecut. Resepi ori sambal hitam Pahang kena rebus belimbing lama giler dan  tak masukkan kicap. Resepi ni telah diubahsuai dan dipermudahkan. Rasanya lebih kurang sama dengan sambal ori Pahang. 

Yeay! dapat dah resepinya.. yang ni mudah gilerrr.. nak try buat.. nak try buat.. harap-harap teman boleh makan sebab risau gak ada gastrik ni.. pedas dan masak memang kena elakkan.. tapi memang teringin sangat nak makan .. dah tunggu lama dah.. masa makan dulu pun tahun 2011.. pergh dah 6 tahun kot.. pehtu takde pulak nak mencari kat mana nak cari.. hahaha.. ni tetiba terasa nak makan dia.. So, google cari penjual.. pastu ada pulak sedara tag teman resepi ni.. eh! senang giler.. heee.. leh cuba ni.. buat pembuka selera di waktu bersahur atau berbuka puasa kan.. hehehe..  Jom tengok resepi nya.. 

Sambal Hitam Belimbing Buluh

Bahan2 : 
(Sukatan genggam2 jer. Nak pedas nak kurang, masin, masam, manis boleh adjust sendiri ye).

1. Ikan bilis dlm 3 genggam.
2. Cili padi atau Cabai Melaka dalam 2 genggam.
3. Belimbing buluh dalam 3 atau 4 genggam (nak tukar ganti tomato pun boleh dalam 7 atau 8 biji).
4. Bawang besar 4 atau 5 biji.
5. Kicap
6. Garam secukup rasa.

Cara-Cara :
Bawang merah, cabai melaka atau cili padi dan belimbing buluh sedia untuk diblend. (kalau tak ada belimbing boleh digantikan dengan tomato dlm 7 atau 8 biji. cuma kalau kurang masam boleh tambah asam keping).
Blender bahan-bahan tumis.
Ikan bilis digoreng garing.
 Toskan minyak dia.. 
Ikan bilis yang dah ditumbuk. Ikut suka nak tumbuk kasar atau halus. Nak senang blend kering je. Kasar ada, halus pun ada. Ketepikan.
Tumis semua bahan-bahan yang dah diblend menggunakan minyak baki gorengan ikan bilis tadi.
Tumis sampai meletup2. Kemudian masukkan kicap. Nak sedap campur2 guna kicap manis kipas udang & kicap pekat hitam tamin.
Masukkan ikan bilis yang dah ditumbuk tadi.
Perasakan dengan garam. Masak sampai kering & pecah minyak.
Dapat sebekas besar. Tahanlah sebulan. Makan masa sahur dengan nasi panas2 sedappp nihhhh..

Credit To :


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page


KLIK SINI DAPAT DUIT!!

RESEPI POPIA GORENG NESTUM + CHEESE POWDER SEDAP DAN MUDAH!

RESEPI POPIA GORENG NESTUM + CHEESE POWDER SEDAP DAN MUDAH! |
Alamak.. nak buat.. sebab senang je.. Tapi dalam senang-senang tu kena ada kan dulu bahan-bahannya.. heheh.. Tapi buat pasti akan buat gak.. sebab suka krup krap krup krap ni.. heeeeee... sambil tengok Movie ngap, sambil buat kerja Ngap, sambil nak tido.. ngap! ehhhhhh.. hahahaha... Tapi sebelum tepek dulu resepi nya kat sini.. Harap cukuplah bahan-bahannya kannn.. hehehehe..

RESEPI POPIA GORENG NESTUM + CHEESE POWDER SEDAP DAN MUDAH!

Bahan-Bahan:
10 keping kulit popia
Bancuhan 1/2 sudu kecil tepung + air (utk lekatkan kulit masa gulung)
1 1/2 Cawan minyak (untuk goreng)
Nestum - 2 sudu
Susu Tepung / Serbuk Cheese / Horlick - 1 sudu
Gula - 1 sudu
Rempah Kari Daging (tak letak pun tak pe) - 1 sudu

Cara - Cara :
cara 1: gulung popia dan lekatkan dgn bancuhan tepung 
Gunting serong2

Kemudian goreng dalam minyak panas..guna api sederhana dan sering balik-balikan masa goreng.. bila dah keemasan boleh angkat dan tos..

Kisar halus semua bahan ni :
1 sudu besar serbuk cheese
2 sudu besar nestum
1 sudu besar gula
1 sudu kecil rempah kari daging
1 sudu kecil susu tepung/horlick

Kemudian gaulkan semua bahan-bahan yang dikisar diatas dengan kulit popia yang telah digoreng tadi.. Gaul rata-rata yea.. 


Dah siap! Sedapnyaaa.. 



Sumber: FB Singaporean Pakimix/buku resepi

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page


KLIK SINI DAPAT DUIT!!

01 Jun 2016

RESEPI SAMBAL SOTONG SEDAP DAN MUDAH

RESEPI SAMBAL SOTONG SEDAP DAN MUDAH |
Hai.. kelmarin semasa tengah makan malam berlauk Daging Goreng Kunyit, hubby dah siap tanya "esok nak makan apa" .. huhuhu.. terus blur fikiran.. tak tahu nak masak apa.. tekak pun tak tahu nak makan apa.. barang-barang dalam peti sejuk pun tak berapa nak ada.. tu yang makin buntu dibuatnya.. hehehe.. tapi semalam lepas balik kerja hubby singgah beli barang dapur.. senyap-senyap je dia tak bagi tahu.. tahu-tahu je balik dengan barang-barang penuh ditangan.. 

Alahai.. kesian hubby banyak sangat barang nak bawak.. selalu kami shopping barang dapur sama-sama, tapi kali ni dah jarang sebab teman pun takde masa nak pi Mydin tu.. memang suka shopping barang dapaur kat Mydin sebab kat sana barang-barang nya segar, murah dan selesa nak membeli.. tak perlu nak berhimpit-himpit.. tenang je nak shopping.. 

Tapi masalah parking yang problem.. teman suka parking tepi jalan tu je.. malas nak masuk ke dalam kawasan parking tu.. Tapi faham-faham jela.. kalau parking tepi jalan memang kena standby la dapat Surat Cinta dari dbkl .. aish.. tu yang berkurun tak pi Mydin dah.. hehehehe.. Eh.. ni nak cerita pasal Resepi Sambal Sotong ke apa? hahahaha,.. ok lah.. jom kita tengok Resepi nya.. 

BAHAN-BAHAN: 
10 ekor sotong saiz besar 
1 biji bawang besar - dipotong nipis-nipis 
1 sudu besar gula - boleh ditambah atau kurang 
Garam dan air asam jawa secukup rasa 
Minyak masak secukupnya untuk menumis 

BAHAN DIKISAR HALUS: 
15 biji cili kering - boleh dikurang kalau tak mau pedas 
(teman siap tambah cilipadai 3 biji.. heee)
5 bawang merah 
3 ulas bawang putih 
1 inci belacan - dibakar/grill 

CARA MEMASAK : 
1) Bersihkan sotong dan dipotong kecil , dibasuh serta tos kemudian diketepikan dulu . Potong bawang besar . 

2)Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sampai naik bau , kemudian masukkan gula , asam jawa , garam dan terus kacau sambal sampai masak dan pecah minyak . Jika sambal kelihatan menjadi kering boleh la ditambah sedikit lagi minyak . 

3) Masukkan bawang besar dan terus kacau lagi sehingga semua bawang menjadi layu kemudian masukkan sotong dan kacau semua bahan menjadi mesra dan bila sudah masak boleh la tutup api . 



------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik GRAVYTRAIN dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. 
Join WOOP cepattt!!

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page


KLIK SINI DAPAT DUIT!!

nuffy2

adseng

Innity Mobile

GA New