Nuff

05 April 2018

ANEKA RESEPI MASAKAN AYAM DI BULAN RAMADHAN




Ayam Kicap Pedas

Bahan-Bahan :
7@8 keyul ayam-potong kecik n gaul garam kunyit dan goreng
2 biji kentang-hiris n goreng
*10 tangkaicili kering
*1 biji bwng besar
*3 ulas bwng putih
*1 inci halia
Sedikit kicap
1 sudu mkn sos tiram
1 sudu mkn cili sos
Garam,perasa n sedikit gula
1 biji bwng besar-hiris bulat
2 biji cili hijau-belah 2
Cili padi merah + hijau
Tomato ceri

Cara-Cara:
Mesin bhn bertanda *
Tumis bhn mesin hingga garing
Masukkan sos tiram dan cili sos
Masukkan garam,perasa n gula
Masukkan ayam dan kentang, tuangkn sedikit kicap(ikut nak hitam mn warnanya)
Akhir skali..masukkan bawang hiris,cili belah 2, cili padi n tomato ceri


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ayam Sambal Limau


Bahan-Bahan :
7@8 ketul ayam-potong n gaul garam kunyit n goreng
*2 biji cili masak
*15@20 tangkai cilipadi
*1 biji bwng besar
* 3 ulas bwng putih
*sedikit belacan
5@6 biji limau kasturi-belah 2 n buang biji
1 biji bwng besar-hiris bulat
Garam,perasa n gula


Cara-Cara:
Mesin kasar bhn bertanda *
Tumis bhn mesin hingga garing
Masukkan garam,perasa n sedikit gula
Masukkan ayam..gaul rata
Perahkan limau kasturi dan masukkan kulitnya sekali
Akhir skali masukkan bwng hiris

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Ayam Masak Tempoyak + Kentang + Jering Tua


Bahan-Bahan :
Ayam-bersihkn n d goreng garam kunyit
3 biji kentang- belah n d rebus empuk
Jering tua/petai-belah 2 n buang kulit
2 btng serai-ketuk
2 helai daun kunyit-hiris
1 kpng asam keping
1 kotak kecik santan
*20 tangkai cilipadi
*1 biji bwng besar
*1/2 sudu kecil serbuk kunyit
*sedikit belacan
4@5 sudu mkn tempoyak
Garam,perasa n sedikit gula


Cara-Cara:
Mesin bhn bertanda * hingga hancurdan kemudian masukkan tempoyak..mesin sebati
Masukkan bhn mesin dlm periukbersana kentang,ayam,serai dan santan
Masukkan asam keping,garam,perasa n gula
Biar mendidih dan akhir skali masukkan daun kunyit

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ayam Masak Sambal Asam Pedas

Bahan-Bahan :
7@8 ketul Ayam-poyong kecik..bersihkan dan goreng garam kunyit
*4 biji lada besar @ cili masak
*10-15 biji cili padi
*1biji bwng besar
*3ulas bwng putih
*sedikit belacan
1 pkt perencah asam pedas adabi
2 btng serai
5@6 keping daun limau purut
1 biji tomato-hiris nipis
Garam n perasa
Sedikit gula
1 biji terung-potong dan goreng 
1 biji bwng besar-hiris bulat


Cara-Cara:
Mesin bhn bertanda *
Tumis bhn mesin hingga garing..
Masukkan daun limau purut dan serai
Masukkan tomato hiris
Masukkan pes asam pedas
Masukkan garam,perasa n gula
Masukkan ayam yg siap d goreng td
Kacau rata n masukkan bwng hiris dan terung goreng tadi
Siap!!!


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Rendang Cilipadi Tomyam


Bahan-Bahan :
Ayam
*15@20 tangkai cilipadi(nk pedas lbhkn lg)
*1 biji bwng besar
*3 ulas bwng putih
*2 hiris lengkuas
*1 biji tomato
4 btng serai-ketuk
5@6 helai daun limau purut
1 sudu mkn kerisik
1 kotak kecik santan
2 pkt pes tomyam adabi
1 kpng asam keping
2 sudu mkn kicap
Garam,gula n perasa


Cara-Cara:
Mesin bhn bertanda *
Didihkn ayam n bhn mesin dlm kuali
Masukkan serai dan daun limau purut
Masukkan kerisik dan pes tomyam
Masukkan santan,garam,gula n perasa
Masukkan asam keping
Bila dah agak kering..masukkan kicap


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Paprik ayam

Bahan-Bahan :
5 ketul ayam(bersihkan dan potong kecik)
*10 tangkai cili kering- potong n rendam air panas
*1 biji bwng besar
*3 ulas bwng putih
*1 inci halia
2 sudu mkn sos tiram
2 sudu mkn cili sos
Sedikit kicap(utk cantikkn warnanya)
4@5 helai daun limau purut
7@8 biji cili padi-ketuk
1 biji bwng besar-hiris
1 sudu mkn perahan limau nipis
Garam n perasa 
Sedikit gula


Sayur Untuk Di Potong :
Karot/kacang pnjng/bunga kubis/putik jagung/tomato


Cara-Cara:
Mesin bhn bertanda *
Tumis bhn mesin hingga agak garing
Masukkan daun limau purut dan ayam
Masukkan 1 cawan air
Masukkan sos tiram n cili sos
Masukkan garam,perasa n gula
Renjiskn sedikit kicap
Masukkan semua sayur yg siap d potong..
Masukkan air perahan limau nipis..
Akhir skali masukkan cili padi dan bawang hiris..


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




Ayam Goreng Cili Kering Daun Kari

Bahan-Bahan :
7@8 ketul ayam-bersihkn n potong kecik
1/2 sudu kecik serbuk kunyit
Garam n perasa
1 sudu mkn sos tiram
2 sudu mkn cili sos
10 tangkai cili kering-gunting pendek
2 biji bwng besar-belah 2 & hiris
4 ulas bwng putih-hiris
5@6 tangkai daun kari

Cara-Cara:
Gaul ayam dgn garam,perasa,serbuk kunyit,sos tiram n cili sos dan kemudian goreng ayam tersebut..
Bila siap semua ayam d goreng...tinggalkn sedikit minyak dlm kuali yg sama..tumis semua bhn hiris..cili kering n daun kari hingga naik bau..
Masukkan ayam goreng td dan gaul rata..


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Ayam Goreng Halia

Bahan-Bahan :
5@6 ketul ayam-potong kecik gaul garam kunyit n goreng
1 biji bwng besar-hiris
4ulas bwng putih-hiris
5@6 keping potongan halia-hiris nipis(klu nk lbhkn lg pun blh)
4@5 tangkai cili kering-potong pendek
2@3 btng kcng pnjng-patahkn
Sedikit perasa
1sudu besar sos tiram

Cara-Cara:
Tumis semua bhn hiris dlm lebihan minyak goreng ayam..masukkan ayam yg siap goreng
Masukkan sos tiram n perasa..(klu kurang masin..blh tmbahkn sedikit garam)gaul rata..

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------





Ayam Sambal Cili Garing..

Bahan-Bahan :
Ayam-bersihkan dan goreng garam kunyit
*4 biji lada besar @ cili masak
*10-15 biji cili padi
*1biji bwng besar
*3ulas bwng putih
*sedikit belacan
1 kpng asam keping
2 sudu kicap manis
Garam n perasa
Sedikit gula
1 biji bwng besar-hiris bulat

Cara-Cara:
Mesin bhn bertanda *
Tumis bhn mesin hingga garing
Masukkan asam keping
Masukkan garam,perasa n gula
Masukkan kicap manis
Masukkan ayam yg siap d goreng td
Kacau rata n masukkan bwng hiris ..
Siap!!!


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



Ayam Cilipadi Tomyam

Bahan-Bahan :
Ayam 8 ketul(bersihkan n akk potong kecik'n goreng garam kunyit)
*30 tangkai cilipadi hijau + merah
*1 biji bwng besar
* 3 ulas bwng putih
1 sudu mkn pes tomyam
1 btng serai
5@6helai daun limau purut
Setengah biji tomato-hiris nipis
Garam n perasa
1 biji bwng besar-hiris bulat

Cara-Cara:
Mesin kasar bhn bertanda *
Tumis bhn hingga naik bau..
Masukkan serai dan daun limau purut
Masukkan pes tomyam
Masukkan tomato hiris dan masak sambal hingga agak garing(tomato hiris tu biarkan hancur dlm sambal)
Masukkan garam n perasa
Akhir skali masukkan ayam dan bawang hiris..
Siap!!!
*jgn lupa msk nasi byk ya..hihi..


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------






Sambal Ayam Kerisik

Bahan-Bahan :
1/2 ekor ayam(bersihkan n goreng garam kunyit)
*30@35 tangkai cili kering(rendam air panas@ rebus)
*1 biji bwng besar
*4 ulas bwng putih
* sedikit belacan
1 setengah sudu mkn kerisik
6 sudu mkn gula(blh kurangkn ikut citarasa)
Garam n perasa
2 kpng asam keping
2 biji bwng besar-hiris2

Cara-Cara:
Mesin bhn bertanda *
Tumis bhn mesin hingga garing
Masukkan gula,garam n perasa
Masukkan asam keping
Bila dah garing n agak kering...masukkan kerisik
Masukkan ayamn gaul rata..
Akhir skali masukkan bawang hiris..
Siap!!!





--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------








Ayam Masak Kicap Pedas + Suhun

Bahan-Bahan :
1/2 ekor ayam-potong kecik n gaul garam kunyit dan goreng
Suhun(ikut nk byk mn n rendam)
*10 tangkaicili kering
*1 biji bwng besar
*3 ulas bwng putih
*1 inci halia
Sedikit kicap
1 sudu mkn sos tiram
1 sudu mkn cili sos
Garam,perasa n sedikit gula
1 biji bwng besar-hiris bulat
2 biji hijau-belah 2
Cili padi merah + hijau
Tomato ceri

Cara-Cara:
Mesin bhn bertanda *
Tumis bhn mesin hingga garing
Masukkan sos tiram dan cili sos
Masukkan garam,perasa n gula
Masukkan sedikit air
Masukkan ayam dan tuangkn sedikit kicap(ikut nak hitam mn warnanya)
Masukkn suhun(klu suhun tu byk...tambahkn air lbh sikit sb suhun akn memekatkn kuah nnti...takut msakan akn jd terlampau kering)
Akhir skali..masukkan bawang hiris,cili belah 2, cili padi n tomato ceri








--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------






Ayam Sambal Tempoyak

Bahan-Bahan :
8 ketul ayam(akk potong kecik n goreng garam kunyit)
Petai( bubuh lg best..tp akk x letak sb ank x mkn)
*2 biji cili masak
*10-15 tangkai cili padi
*1 biji bwng besar
*3 ulas bwng putih
*sedikit belacan
2 @3 sudu mkn tempoyak
Garam n perasa
1 biji bwng besar-belah 2 dan hiris
2 biji cili hijau@cili muda-hiris
Sedikit gula(jika guna tempoyak yg agak masam..klu tempoyak baru..x perlu masuk gula)

Cara-Cara:
Blend bahan bertanda *
Tumis bahan blend hingga agak garing(jgn terlampau garing..nnti x sebati plk bila,masukkan tempoyak)
masukkan garam n perasa..
Masukkan tempoyak
Kacau rata tempoyak dan sambal..
Masukkan ayam dan petai..
Masukkan bawang n cili hijau hiris
Siap!!! Slmt mencuba..

*tips:akk x blend skali tempoyak dgn cili sb nnti cili susah nk d garingkan..





--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------






Ayam Goreng Kicap Lada Hitam 

Bahan-Bahan :
Ayam(-akk buat dlm 6 ketul potong kecik)
2sudu mkn sos tiram
1 sudu mkn cili sos
1 sudu mkn lada hitam(hancur)
1 sudu mkn kicap
Garam n perasa
(Perap semua bhn dan goreng)

3 biji bwng besar-hiris
3 ulas bwng putih-hiris
2 biji cili masak-hiris
4/5 tangkai cili kering-gunting pendek
2 biji Cili hijau/cili masak-hiris

Cara-Cara:
ketepikan dulu ayam yg siap d goreng td..
Dlm minyak yg sama(klu byk..kluarkn 
Separuh.
Tumis semua bhn yg d hiris td..masukkn
Ayam..gaul rata..akhir sekali masukkn 
Kicap dlm 4 sudu lagi..kacau sebati n 
Siap!!!!


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------





Ayam Goreng Halia Cilipadi

Bahan-Bahan :
7 / 8 ketul ayam(potong kecik,gaul garam kunyit dan goreng)
15 tangkai cilipadi(tumbuk kasar)
2 biji bwng besar-belah 2 dan hiris
4 ulas bwng putih-hiris
halia size setengah tapak tangan-hiris(akk suka bubuh byk)
10 tangkai cili kering-potong pendek
7 / 8 btng kacang buncis-potong
1 sudu mkn sos tiram
Sedikit perasa

Cara-Cara:
Tumis semua bhn hiris beserta kacang buncis dan cili kering 
Bila dh naik bau...masukkan cilipadi tumbuk dan goreng hingga cili garing
Masukkan ayam goreng,sos tiram dan perasa 
Kacau rata dan siap!!











--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------









Resepi Istimewa dan Sedap Ni 
Adalah dari Kak Mazliza Ahmad
Thank You sebab bagi idea nak masak nanti..
Moga Allah murahkan rezeki Kak Sekeluarga.. Aamiin





Althea's Bare Essentials - Rejim Kecantikan Kulit Harian Hanya Dalam 3 Langkah

 

Althea's Bare Essentials  -
Rejim Kecantikan Kulit Harian Hanya Dalam 3 Langkah 


Althea's Bare Assentials? Apa tu? sebelum TB bercerita selanjutnya tentang set rejim kecantikan dari Althea ni.. Jom baca dulu mukadimah TB.. hahaha.. Nasib la korang.. 

Apa yang korang fikirkan mengenai rutin penjagaan kulit yang mudah? Produk mana antara yang korang paling teruja nak cuba? Haaa.. Kalau tanya soalan tu pada TB sudah tentulah TB akan menjawap TB paling suka rutin penjagaan kulit yang simple dan mudah, tak perlu banyak sangat produk nak guna kat wajah, yang paling penting asalkan produk yang simple tu boleh menjadikan kulit TB sentiasa terjaga dan nampak sihat selalu..

Sebenarnya TB memang malas bab penjagaan kulit ni, apatah lagi kalau TB ni sekarang banyak duduk di rumah je jaga si kecik yang makin lasak tu, hahaha.. nak berhias dan bermakeup pun takde masa, haha.. Tapi please aaa.. jangan pulak ada yang kata, "eh.. aku boleh je melawa walau anak baru sebulan" itu hang.. bukan teman.. stop it.. jangan nak banding-banding.. haha.. yang yea nya teman memang malas bab-bab nak jaga kulit wajah ni sejak teman mengandung ritu.. 

Sebab takut nak guna apa-apa skincare atau produk time tengah pregnant coz ada yang kata bahan dalam kosmetik atau skincare tu boleh menyerap dalam kulit dan takut masuk dalam darah dan tak elok untuk anak dalam kandung.. aishhhhh.. betul ke tidak tak tahulah.. tapi TB memang serabai time mengandung.. sebab takut nak cuba apa-apa produk atau skincare.. thats why la jeragat pun muncul selepas mengandung.. sebab kulit takde pelindungan ..

So sekarang la waktunya nak mengembalikan keremajaan kulit TB sebab terasa macam down bila tengok cermin muka tanpa makeup.. betapa kulit dah tak bermaya.. Nak pakai produk pun tak tahu brand apa yang sesuai dengan kulit, kalau boleh nak yang simple-simple aje, tak nak banyak sangat produk nak letak kat muka, tiba-tiba keluar pulak new baby dari Althea Korea, haa.. memang terasa nak cuba jeee.. sebab mudah dan simple je produk nya!

Haaa.. Untuk korang yang macam TB ni kan.. ada satu set penjagaan kulit yang sangat mudah dan simple aje tau.. hanya dengan 3 produk dan 3 langkah mudah je korang dah boleh dapat hasil kulit yang gebu dan sihat.. Nak tahu produk skincare apa tu? 

Haaa.. Sebelum ni baby pertama Althea iaitu Powder Velvet Petal dah berjaya dikeluarkan dan sangat mendapat permintaan ramai peminat K-Beauty! Terkini The New Baby dari Althea iaitu Althea's Bare Essential range was born!

Oh ya.. Sebelum tu, bagi sesiapa yang belum tahu Althea tu apa, Althea ialah sebuah gedung online untuk semua peminat K-Beauty, di Website Althea ini korang boleh dapati macam-macam produk, kosmetik, makeup tools dan skincare serta bermacam-macam lagi barangan K-Beauty dengan harga yang amat murah berbanding website online lain dan diakui authentic. 

Althea Korea yang memang sudah terkenal dengan packaging kotak yang berwarna pink / pink box sudah semestinya menepati permintaan dan keinginan peminat trend kecantikan Korea terkini . nak tengok macam mana kotak pink tu? hehehe.. ni TB tepek gambar parcel TB terima dari Althea setiap kali shopping di www.Althea.kr .. huhu.. teruja tak..


Haha.. Teruja tak kalau dapat shopping sekali dengan box cantik ni?? Mestilah teruja kan! Sedang harraz yang cenonit ni pun teruja sangat dapat box ni.. hehehe.. Siap nak tolong unboxing lagi tuuu..



Haa.. Korang nak kotak macam atas ni jugak tak? jom shopping kat Althea.. jom!

Ok lah.. sambung balik cerita kita tentang rejim kecantikan kulit tadi, haaa.. kalau korang baru sahaja menjadi salah seorang peminat K-Beauty, atau pun korang adalah seorang peminat kecantikan yang berpengalaman yang sedang mencari rejim penjagaan kulit yang betul-betul mudah dan berkesan untuk kulit yang cantik dan sihat, Cubalah Bare Essential ni yea.. 

Bare Essentials mempunyai sesuatu yang sesuai dengan keperluan semua orang. Bare Essentials Althea bukan saja mudah denagn 3 langkah rutin penjagaan kulit harian tetapi ia juga hypoallergenic, menjadikannya sesuai untuk semua jenis kulit kerana bahan-bahannya tidak menyebabkan iritasi dan sesuai untuk kulit sensitif juga.


Althea's Bare Essentials 

Untuk pengetahuan korang, rutin penjagaan kulit yang terlalu rumit boleh menyumbat liang-liang dan meninggalkan kulit yang kelihatan layu. So, tak semestinya pakai banyak produk kulitmakin cantik tau.. hati-hati lah memilih produk.. jangan disapu banyak sangat benda kat muka tu yea.. 

Kalau macam TB, TB sukakan produk penjagaan kulit yang bukan sekadar buat kulit berkhasiat, tetapi juga yang boleh meninggalkan kulit yang kelihatan hebat. Kalau boleh nak kulit cantik tanpa perlu bersolek lebih-lebih.. Biar simple dengan secalit lipstick dan eyeliner pun cukuplah.. Janji muka nampak fresh.. kalau makeup selambak tapi muka nampak layu pun tak syok gak kan!  

Haa.. disinilah set Bare Essentials Althea diperlukan untuk memberikan kulit dengan keperluan tanpa sebarang kos atau langkah tambahan kepada rejim, menjadikannya sesuai untuk urbanite yang sentiasa sibuk hari ini . 


Althea's Bare Essentials mempunyai 3 produk yang boleh digunakan untuk mana-mana jenis kulit iaitu :

1. Contour Cleanser
2. Primer Water dan 
3. Fixer Cream 

- 3 produk dalam set Bare Essentials Althea -

Contour Cleanser
Pembersihan wajah adalah sangat penting kerana ini adalah langkah untuk memastikan kulit kita bersedia untuk menyerap vitamin atau khasiat dari produk yang akan kita sapu selepas itu. Haa.. TB suka Contour Cleanser ni sebab buihnya tidak memedihkan muka. Bila selepas cuci muka je rasa macam bersih sangat.

Kalau korang nak tahu Contour Cleanser ni dibuat dengan kapsul mikro yang perlahan-lahan akan mencairkan ke dalam kulit, dan perlahan-lahan menghilangkan sel-sel kulit mati dan kotoran dari kulit. 

Diadun dengan ice plant (sea marigold) dan ekstrak lemon myrtle, pembersih ini bukan sahaja memastikan kulit kita bersih tetapi juga menguatkan dan menyegarkan untuk kulit yang sihat. Ia juga membantu menggalakkan peredaran darah, dengan berkesan mengurangkan bengkak untuk bentuk muka sempurna .


Bagaimana cara menggunakan: 
Basahkan muka dan bagi lembap-lembap sikit, kemudian picit sedikit Contour Cleanser ditangan dan gosok tangan sampai keluar buih, kemudian sapu buih itu ke wajah korang.. urut-urut sikit wajah korang dengan gerakan membulat. Lepas tu bilas lah dengan air yang bersih. Haaa.. kalau korang ada berus wajah yang lembut tu, pakai tu pun bagus gak.. lagi syokkk.. Boleh dapatkan di Althea jugak tau berus tu! sila search ok! haha..


Primer Water
Haa.. ini dia Primer Water yang sama tugas dengan toner, Tapi Primer Water dari Bare Essential ni 2 in 1 tau, kenapa TB kata 2 in 1? sebab dalam satu botol ni tugas dia adalah sebagai Primer dan sebagai  toner penghidratan, didatangkan dalam botol berbentuk comel dan licin, dihasilkan dengan ekstrak Snow Lotus, Primer Water mengandungi teknologi 'dewdrop'yang dipatenkan yang membolehkan penghidratan untuk menembusi lapisan kulit, seterusnya memancarkannya untuk kulit lebih muda. kulit akan mendapat kelembapan serta-merta dan membolehkan ia meresap ke dalam untuk hasil yang terbaik dari dalam ..


Bagaimana cara menggunakan: 
Tuangkan sedikit di tapak tangan dan sapukan secara merata ke muka, perlahan-lahan tepuk-tepuk manja sikit wajah tu untuk bagi penyerapan yang lebih baik ke dalam kulit wajah



Fixer Cream
Haaa.. Selapas wajah dah segar dan semua nutrien dari Primer water tadi dah meresap sepenuhnya dalam kulit wajah, bolehlah korang sapu dengan Fixer Cream ni pulak iaitu step terakhir rejim kecantikan skincare korang.. mudah giler kan! 

TB suka sangat Fixer Cream ni sebab krim ni sejuk, dan tidak berminyak . Selain tu ia meresap dengan cepat. Yang paling TB suka ialah bila dapat tahu yang ia juga dirumus dengan ramuan  yang berkhasiat. 

Fixer Cream ni buat kulit TB segar je sebab dapat penghidratan sehingga 24 jam. Ia kaya dengan antioksida dari wild green tea extracts, dan membantu menggalakkan kolagen bekerja dalam kulit menggunakan baobab tree extract, haa.. dengan semua inilah yang membuatkan kulit kelihatan hebat dan anjal .


Bagaimana cara menggunakan: 
Sapukan secara merata ke muka dan macam TB buat tadi, tepuk-tepuk manja wajah tu perlahan -lahan untuk bagi nutrien dalam Fixer Cream ni meresap sepenuhnya.. Haaa.. dah siap! Senangnya rejim kecantikan harian TB sekarang ni! Yang penting lepas ni nak keluar tak pelru makeup pun dah nampak muka fresh! 

Bagi sesiapa yang nak dapatkan set Bare Essentials ni.. Korang boleh dapatkan terus secara eksklusif  di Website Althea yea.. boleh tengok link dibawah ni TB ada sertakan!  Pastikan klik sampai check out yea.. heee.. 

Selamat mencuba! jom transform kulit wajah kita jadi segar dan cantik hanya dengan 3 langkah sahaja dengan Bare Essential Althea! 


Oh ya.. kalau korang beli set Althea's Bare Essential ni, korang akan dapat free 5 set rejim kecantikan harian dalam bentuk sachet.. haaa.. yang ni sesuai sangat kalau nak bawak pi travel.. tak perlu nak bawak botol besar-besar tu kan.. beg pun ringan.. hehehe.. 


Lagi satu yang korang akan dapat dapat set ini ialah cermin muka yang... yang.. sangat TB suka ni.. hehe.. senang nak tengok makeup kat muka.. senang nak picit jerawat.. opss.. no no no.. hahaha..

#AltheaKorea #AltheaBE #AltheaBareEssentials #BareEssentials


So, buat sesiapa yang nak shopping barangan K-Beauty, bolehlah jenguk link-link dibawah :

Instagram :

Website:

Facebook page:

#altheakorea



RESEPI KEK COKLAT MOIST MUDAH DAN SEDAP!



RESEPI KEK COKLAT MOIST MUDAH DAN SEDAP!

Ehem-ehem.. TB rasa macam nak buat Coklat Kek Moist la pulak sebab dah TB baru je ada Periuk Kukus, hadiah hari jadi TB hari tu.. heee.. So, TB nak buat Kek yang Tak perlu bakar.. kukus-kukus je.. hehe.. Ternampak resepi ni dekat Page JOM BELAJAR BUAT KEK . Terus ambil dan tepek sini.. fuh.. banyak giler resepi kek kukus kat situ.. kek-kek lain yang mudah dibuat pun banyak tau! Jangan segan-segan terjah Page ni yea.. Nak buat kek untuk majlis-majlis ke, untuk makan-makan kalau tetamu datang rumah ke.. resepinya banyak kat sini..

Ok lah, macam biasa.. TB kalau nak masak sesuatu, TB suka simpan dulu resepi kat blog TB sebab nanti nak cari senang.. susah kalau tak simpan sini nanti nak masak terkial-kial cari tak jumpa resepi nya terus malas nak buat.. hahaha.. bets tak alasan.. kih3.. Ok lah.. jom tengok resepinya!

RESEPI KEK COKLAT MOIST MUDAH DAN SEDAP!

BAHAN BAHAN KEK
- 240g Tepung gandum
-60g serbuk koko
-230g gula
-1 cawan minyak
-1 cawan susu cair ( guna 2 sudu susu tepung kacau dalam air pun boleh )
-5g asen vanila
-5g sodium bikarbonat
-2 biji telur

CARA CARA
- Campurkan semua bahan dan kacau guna senduk sehingga sebati 
  (Sebelum tu panas pengukus dulu )
- Lapik loyang menggunakan kertas minyak dan tuang semua bahan tadi.
- Ikat kain pada penutup periuk pengukus.
- Kukus kek selama 60 minit ( Dah boleh mula check kek dengan cucuk guna selepas 50 minit, kalau    dah ok boleh tutup api )

BAHAN BAHAN TOPPING
-30g serbuk koko
-2 sudu minyak masak
- 1 cawan susu pekat manis
-Coklat rice

CARA CARA
- Campurkan susu pekat manis, minyak dan serbuk koko dan gaul secara double boil. Agak agak likat terus angkat.

CARA HIDANG
- Setelah kek sejuk, letakkan toping keseluruhan kek.
- Taburkan coklat rice.
- Siap!
- Cair dalam mulut bak hanggg

TIPS:
1. Kukus kek lebih moist berbanding bakar.
2. Topping boleh adjust ikut selera masing masing, lebihkan/kurangkan susu atau serbuk koko.
3. Letak topping ketika kek sudah sejuk.
4. Resepi diatas boleh juga digunakan untuk buat cupcake. (Kukus 20 minit )
Selamat mencuba! 😊


Kredit resepi: Nor Fahimah Abdul Halim
Kredit video: IG @noy_yullan

Tq so much puan Fahimah, murah rezeki puan




03 April 2018

CARRIE JUNIOR FUNTIME WIPES - KERIANGAN TANPA HENTI


CARRIE JUNIOR FUNTIME WIPES 
- KERIANGAN TANPA HENTI 


Haiii.. Cak.. Haa.. Ni TB nak bercerita tentang produk dari Carrie Junior yang menjadi produk kesukaan TB untuk Harraz.. Haaa.. Selain Mandian, Bedak, dan Syampu.. Carrie Junior juga ada mengeluarkan Tisu Basah yang best sangat digunakan untuk baby mahupun seisi keluarga kerana ia Hypoallerrgenic, Tiada Alkohol, Tiada Paraben, Tiada Formaldehyde dan PAPB & MIT Free (yang ni kena google apa maksud dia.. tapi bagi TB mungkin la kategori bahan yang tidak elok ada pada setiap produk kan..



Haaa.. seperti yang TB kata tadi Produk dari Carrie Junior ni memang terbaik.. Kebetulan TB memang nak restock tisu basah untuk keperluan TB di rumah dan di luar.. TB memang sentiasa sediakan satu pek khas tisu basah letak dalam beg untuk kegunaan semasa diperlukan contohnya masa pergi makan kat satu kedai makan baru-baru ni.. Harraz kami letak dalam kerusi baby.. tapi kerusi tu macam berhabuk dan agak kotor..so.. penyelamat TB adalah tisu basah Carrie Junior ni lah.. hehehe.. apa nama dia? haaa.. Semestinya Carrie Junior Funtime Wipes lah..

KELEMBAPAN TERBAIK UNTUK RASA SEGAR DAN BERSIH SEPANJANG WAKTU 

Permulaan yang baik ke arah kehidupan yang sihat dan bersih bermula dengan memupuk amalan kebersihan sejak kecil. Amalan yang baik adalah dengan memastikan tangan sentiasa bersih sepanjang masa namun akan ada keadaan dimana air dan sabun tangan sukar diperolehi. Apakah yang akan anda lakukan bila berhadapan situasi seperti ini? Pada saat ini, tisu basah amat berguna untuk ibu bapa dan kanak-kanak.

Carrie Junior, sebuah rangkaian kelengkapan diri kanak-kanak yang telah berada di pasaran selama 19 tahun dan menjadi jenama utama penjagaan diri kanak-kanak di Malaysia memperkenalkan Carrie Junior Funtime Wipes. Sesuai untuk keluarga dan kanak-kanak, Carrie Junior Funtime Wipes sangat memudahkan urusan ibu bapa dan kanak-kanak dengan pek mudah bawa yang mengandungi 30 helai tisu dan pek keluarga dengan kandungan 80 helai sesuai diletakkan di kediaman atau di dalam kereta.

Pek ini amat bersesuaian untuk diletakkan di dalam bag sekolah untuk dibawa bersama ke sekolah. Carrie Junior Funtime Wipes sangat berguna untuk mereka kerana kanak-kanak sentiasa terdedah kepada bakteria dan virus yang berbahaya apabila melakukan rutin harian di sekolah mahupun aktiviti kokurikulum. Amalan-amalan seperti mengelap tangan dengan Carrie Junior Funtime Wipes sebelum dan selepas makan, bermain di kawasan kediaman, dan selepas keluar dari bilik mandi akan memastikan tangan mereka bersih dan bebas kuman.


Smoothie Berries


Cheeky Cherry

Hadir dalam dua variasi buah-buahan yang menarik iaitu Cheeky Cherry dan Smoothie Berries, Carrie Junior Funtime Wipes dirumus khas dengan Fruito-E, gabungan ekstrak buah-buahan semulajadi yang kaya dengan vitamin dan nutrien membantu menyuburkan dan melembapkan kulit. Carrie Junior Funtime Wipes ini bebas alcohol, bebas paraben, bebas formaldehida dan hipoallergenik. Telah diuji secara dermatologi dan disahkan halal; produk ini turut mengandungi kelembapan yang tinggi. Ia juga sangat lembut pada kulit bayi yang halus dan sensitif. Carrie Junior Funtime Wipes merupakan penyelesaian terbaik untuk kanak-kanak yang sentiasa keluar, mengembara, dan juga untuk kegunaan sebelum dan selepas makan. Yang paling penting, ia memberikan anda rasa selesa dengan aroma buah yang manis tanpa rasa melekit pada kulit.


Senangnya nak bawa ke mana-mana, letak dalam beg aje.. 
saiznya kecil dan mudah dibawa.. 

Kedua-dua variasi Carrie Junior Funtime Wipes boleh didapati dalam pek mudah bawa dan digunakan yang mengandungi 30 helai dan dijual pada harga RM7.30 (Semenanjung) / RM7.70 (Sabah & Sarawak) atau pek keluarga yang mengandungi 80 helaian dan dijual pada harga RM9.00 (Semenanjung) / RM9.50 (Sabah & Sarawak).

Untuk mendapatkan maklumat lebih lanjut, boleh layari :-


Website


Facebook Page :


nuffy2

adseng

Innity Mobile

GA New