Dah Sedia ‘Senjata’ Perniagaan? Dapatkan PERCUMA

 

Dah Sedia ‘Senjata’ Perniagaan? Dapatkan PERCUMA

Nak berniaga, kena sediakan ‘senjata’. Tanpa ‘senjata’, bisnes kita tak jalan laju dan maju. Senjata perniagaan yang kita perlukan adalah Plan Bisnes, Plan Marketing, platform, database dan apa-apa sahaja yang mendatangkan manfaat pada bisnes kita.
10 Persediaan Usahawan Dalam Perniagaan

Senjata perniagaan yang perlu ada biarlah dapat digunakan secara maksima untuk menghasilkan keuntungan, kebaikan dan result dalam perniagaan kita.

Antara perkara yang perlu kita sediakan dalam perniagaan adalah:
  1. Pelan pemasaran yang kukuh
  2. Produk yang berkualiti
  3. Data dan kajian tentang pesaing
  4. Pembungkusan produk yang cantik dan menarik
  5. Jenama perniagaan
  6. Pemasaran Digital untuk penjenamaan
  7. Lokasi jualan produk
  8. Promosi yang boleh dilakukan
  9. Matlamat pasaran dan perniagaan

Aktiviti Tanggungjawab Sosial Korporat

Ramai Usahawan Tak Sedar, Senjata Perniagaan Sebenarnya Adalah….
Betapa banyak cabaran usahawan pada tahun 2022 ini akibat musibah dan perkara yang tak dapat dielakkan berlaku pada negara kita. Sedikit sebanyak, pasti ia turut memberi kesan kepada usahawan di luar sana.

Apapun senjata perniagaan yang anda sediakan, senjata perniagaan yang sebenarnya adalah ILMU. Tetapi bukan ilmu sembarangan.


Ilmu perlu bernas, tepat dan terbukti berjaya.

Buktinya?

Ramai usahawan kini terkesan dengan kenaikan harga barang, malah usahawan juga tidak tahu apakah perkara yang patut mereka lakukan untuk memastikan bisnes berjaya berkembang dengan lebih baik lagi.

Adapun yang berada di dalam kumpulan anak didik Richworks dan Datuk Wira Dr Azizan Osman yang merupakan mentor usahawan No 1 di Asia Tenggara, usahawan perlu bersyukur dengan ilmu yang diberikan.Datuk Wira Dr Azizan Osman telah membuat perkongsian tentang perkara ini…


“Banyak perkara saya kaji dalam tempoh 2 minggu lalu antaranya sentimen pasaran, kadar inflasi dengan kenaikan harga barang yang telah jangka malah sebut pada Ogos tahun lalu lagi.

Kenaikan sesetengah barang dilihat sekitar 30% hingga lebih 100% ketika ini.

Sebab itu, kritikalnya untuk anda semua ada kesedaran ini, terutama mereka yang sedang jalankan bisnes kerana bukan mudah pada tahun ini.
Semalam, saya berpeluang bersama dengan kumpulan pemilik syarikat dan peniaga Cina bahawa memang banyak syarikat sedang tutup atau dah lingkup.

Walaupun peniaga ini ada kilang di China, mereka sudah tak nampak apa perlu dibuat, selain tak pandai soal pemasaran.

Saya juga sedar bahawa sebenarnya untuk mula semula bisnes dari kosong agak susah bila ditanya seorang usahawan dalam pembinaan, apa bisnes yang bagus ketika ini?

Pertama kali, saya tidak tahu memberikan jawapan apa.

Tapi saya sedar bahawa bagi mereka yang ada bisnes ketika ini dan kekal lakukan seperti biasa, maka dia akan 'mati'!

Hal ini kerana pasaran bergerak perlahan dan orang ramai tidak berbelanja agresif seperti sebelum ini.

Kalau kekal dengan usaha normal, anda akan mati dan jika kekal kecil anda akan pupus.
Maka sebagai Titanium di bawah bimbingan saya, tak bersyukur jika anda tak buat betul-betul untuk berkembang.

Sedangkan ada sebahagian Titan yang sangat agresif, berjuang betul-betul untuk berkembang dan kekalkan momentum.

Saya ulang, pasaran kini perlahan dan orang lebih berjaga-jaga untuk membeli.

Kalau anda lagi slow dari pasaran maka tunggu saja untuk 'mati'.

Hargai apa yang anda ada sekarang, buat dengan lebih baik dan agresif lagi.

Bayangkan jika anda sendiri terpaksa mulakan bisnes baru dari kosong, apa yang boleh dibuat? Bagi yang dah ada bisnes, anda sudah tahu pasaran, cuma 'malas' nak engage lagi.

Bila pasaran perlahan maka anda perlu lebih pantas, guna semua platform yang ada. Jika takut-takut, anda akan ketinggalan.

Bersama dengan saya Ahad ini, khas buat bangsa usahawan terutama pemilik bisnes yang masih tak nampak jalan ketika ini.”Program Live Session Bersama Datuk Wira Dr Azizan Osman
Alhamdulillah syukur, Datuk Wira nak buat Voice Chat setiap hari ahad, lega rasanya. Bukan apa, kadang-kadang jiwa perlu suntik motivasi. Bukan sahaja bab bisnes, tapi ilmu keseluruhannya. Perkongsian dari Datuk Wira dalam program-program RichWorks selalunya buka mata ramai usahawan.

Jadi, alang-alang ada Telegram Live Session bersama Datuk Wira Dr Azizan Osman, apa kata jom kita semua sertai! Terima kasih Datuk Wira Dr Azizan Osman sudi berkongsi dengan usahawan-usahawan semuanya.

Jom sertai di sini: https://bit.ly/vcdwdao
0 Ulasan

Catat Ulasan

Post a Comment (0)

Terbaru Lebih lama