Leaky Gut : Inilah Cara Menyembuhkannya Secara Semulajadi


 

Leaky Gut : Inilah Cara Menyembuhkannya Secara Semulajadi

Sistem penghadaman tidak pernah bebas daripada pelbagai masalah. Salah satu masalah sistem penghadaman yang ramai orang alami ialah usus bocor.

Usus yang bocor juga boleh menyebabkan seseorang mengalami sakit gastrik. Tetapi jangan takut terlalu banyak ubat gastrik.

Malangnya, ramai di antara kita masih tidak tahu apa itu usus bocor. Mari ketahui lebih lanjut mengenai usus bocor.

Apa Itu Leaky Gut?

Usus bocor adalah gangguan sistem penghadaman yang berkaitan dengan kebocoran usus. Dalam erti kata lain, kebocoran usus sering dirujuk sebagai usus bocor (1).


Apa Itu usus bocor?Masalah kesihatan ini menunjukkan keadaan apabila dinding usus kecil rosak. Ini membolehkan zarah makanan yang tidak dicerna, bahan sisa, dan bakteria memasuki saluran darah (2).


Apabila bahan asing memasuki saluran darah, ia boleh menyebabkan tindak balas autoimun.
Bukan itu sahaja, tetapi ia juga menyebabkan reaksi alahan dan keradangan, seperti kerengsaan usus, alahan makanan, migrain, ekzema, arthritis, hingga keletihan kronik.


Di samping itu, usus bocor mencetuskan kerosakan pada sel-sel dalam usus kecil. Akibatnya, usus kecil tidak dapat menghasilkan enzim yang diperlukan untuk mencerna makanan sepenuhnya.


Jika itu berlaku, maka badan tidak dapat menyerap nutrien penting. Ini boleh menyebabkan keadaan yang lebih teruk, seperti ketidakseimbangan hormon yang melemahkan sistem imun (3).


Sebenarnya, dunia perubatan masih tidak mengenali usus bocor. Sebabnya, masih terdapat kajian yang terhad untuk menangani masalah kesihatan ini dan hasilnya berubah.


Walau bagaimanapun, beberapa pakar kesihatan bersetuju bahawa pembentukan jurang di dinding usus boleh berlaku dalam penyakit kronik.


>> Klik disini untuk mengetahui lebih lanjut mengenai Gaxodus <<


Punca Leaky Gut atau Usus Bocor

Selepas mengetahui penjelasan tentang apa itu usus bocor, kini kita beralih kepada puncanya. Sebenarnya, punca utama usus bocor masih belum pasti (4).

Bagaimanapun, berdasarkan kajian Gastroenterologi dan Hepatologi Klinikal, kebocoran yang berlaku pada dinding usus adalah berkaitan dengan zonulin (5).

Zonulin adalah protein yang mempunyai fungsi untuk mengawal sistem penapisan di dinding usus (6).
Jika protein ini aktif, maka orang yang terdedah kepada tindak balas protein ini akan lebih berisiko untuk mengalami usus bocor.

Selain itu, terdapat beberapa punca lain yang boleh mencetuskan usus bocor. Berikut ialah pembentangan.


1. Kesihatan Usus yang Tidak Baik

Usus adalah organ pencernaan yang mempunyai fungsi penting. Fungsi utamanya adalah untuk menyerap air dan nutrien makanan.

Kerana fungsi ini, adalah penting untuk kita sentiasa memberi perhatian kepada kesihatan usus.

Jika kesihatan usus terganggu, ia boleh memberi kesan negatif, salah satunya adalah usus bocor. Di dalam usus, terdapat berjuta-juta bakteria, baik bakteria bermanfaat mahupun bakteria berbahaya.

Jika keseimbangan bakteria baik dan bakteria jahat terganggu, ia boleh menjejaskan prestasi dan fungsi penghalang dinding usus.


2. Pengambilan makanan

Satu punca lain ialah mengambil makanan tertentu yang boleh mencetuskan usus bocor.

Sebagai contoh, jika seseorang mempunyai kepekaan terhadap gluten soya atau produk tenusu, maka makanan ini boleh menjadi pencetus usus bocor.


3. Mengambil alkohol secara berlebihan

Alkohol memberi kesan buruk kepada kesihatan, terutamanya jika kita mengambilnya secara berlebihan.

Alkohol mempunyai kesan buruk terhadap kesihatan dan boleh menyebabkan usus bocorTerlalu kerap mengambil alkohol boleh meningkatkan kebolehtelapan usus. Ini boleh menyebabkan dinding usus kecil rosak.


Oleh itu, zarah makanan yang belum melalui proses pencernaan, bahan sisa, dan bakteria boleh memasuki saluran darah.


4. Penyakit Crohn

Crohn adalah sejenis penyakit yang berkaitan dengan usus bocor. Crohn adalah penyakit radang usus. Penyakit ini boleh menyebabkan keradangan pada semua lapisan dinding sistem penghadaman.

Jika kebolehtelapan usus dalam penyakit Crohn meningkat, ia boleh menimbulkan risiko usus bocor.

Adakah Terdapat Simptom Usus Bocor?

Kejahilan orang ramai tentang apa itu usus bocor, sering menyebabkan mereka mengabaikan gejala usus bocor.

Ini kerana sesetengah orang menganggap gejala yang ditunjukkan sebagai masalah kesihatan biasa, seperti keletihan atau kurang pengambilan makanan.


Antara simptom usus bocor yang patut kita ketahui antaranya seperti berikut.

🔴 Cirit-birit kronik.

🔴 Sistem imun yang lemah.

🔴 Terlalu aktif.

🔴 Sakit sendi.

🔴 Kehilangan ingatan.

🔴 Keletihan yang meluas.

Jika anda mengalami satu atau lebih gejala di atas, maka anda perlu mula berhati-hati dengan usus bocor.

>> Klik disini untuk mendapatkan Gaxodus dari laman web rasmi  <<


Cara Mengatasi Usus Bocor Secara Semulajadi

Walaupun ia diklasifikasikan sebagai sejenis penyakit yang agak serius, kita boleh mengatasinya secara semulajadi.

Malah, rawatan ini boleh kita lakukan di rumah. Untuk butiran lanjut, mari kita lihat pembentangan berikut.

1. Lactobacillus Acidophilus

Probiotik Lactobacillus acidophilus menunjukkan janji untuk merawat penyakit radang usus dan gangguan keradangan usus yang lain (7).

Strain probiotik LA1 mempunyai kesan terapeutik yang boleh menjana peningkatan pesat dan berterusan bagi penghalang usus yang rosak ini.

Ia juga merawat keradangan usus dengan berkesan dengan memelihara dan memulihkan halangan usus.


2. Kombucha

Kombucha adalah sejenis teh yang mempunyai banyak khasiat. Kombucha mempunyai sifat antibakteria yang boleh meningkatkan mikroflora dalam usus.

Kombucha dan makanan ditapai lain penuh dengan antioksidan dan probiotik atau bakteria hidup yang meningkatkan kesihatan sel-sel usus.

Jadi, ia dapat mengekalkan kesihatan penghadaman dan meningkatkan fungsi imun.


3. Makan Makanan Kaya Serat

Cara seterusnya untuk menangani usus bocor ialah makan makanan yang kaya dengan serat.


Makanan yang mempunyai kandungan serat yang tinggi dapat mengekalkan keseimbangan bakteria untuk memudahkan penghadaman. Salah satu sumber serat terbaik ialah beri.

Beri adalah sumber serat yang hebat yang boleh membantu melambatkan pergerakan makanan melalui sistem pencernaan.

Apabila kita mengambil buah beri, ia tidak akan mudah berlapar jadi ia membantu mengurangkan jumlah kalori.

4. Strawberi

Strawberi adalah salah satu jenis beri yang dapat mengekalkan daya tahan dan pencernaan yang sihat. Dalam 100 gram strawberi terdapat 1.8 gram serat.


Strawberi adalah salah satu cara atasi usus bocor


Selain itu, ia juga mengandungi pelbagai kandungan nutrisi lain seperti kalsium, zat besi, magnesium, kalium, vitamin C, hingga folat.


5. Beri biru

Beri biru adalah sejenis beri yang sangat baik untuk mengekalkan kesihatan tubuh badan terutamanya sistem penghadaman (8).

Anthocyanin yang terkandung dalam blueberry boleh membantu melindungi tubuh daripada kerosakan yang disebabkan oleh tekanan oksidatif.

Dalam 100 gram beri biru terdapat lebih kurang 2.4 gram serat.

Beberapa nutrien lain yang terdapat dalam beri biru termasuk protein, kalsium, magnesium, fosforus, kalium, vitamin C, folat, vitamin A, hingga vitamin K.


6. Beri hitam

Beri hitam adalah salah satu jenis buah beri yang mengandungi vitamin, serat, mineral, dan kalori yang sangat baik untuk kesihatan tubuh badan (9).

Bukan sahaja bagus untuk menangani masalah penghadaman, kandungan polifenol dalam beri hitam juga boleh membantu mengurangkan risiko mendapat penyakit jantung dan kanser.


Selain itu, beri hitam juga sangat baik untuk pesakit kencing manis untuk membantu usus kecil memecahkan gula dengan mudah.


Diabetes adalah penyakit yang berkaitan dengan usus bocor. Dalam 100 gram beri hitam terdapat 5.3 gram serat.


Sementara itu, nutrien lain yang terkandung dalam beri hitam termasuk protein, fosforus, vitamin A, lutein dan zeaxanthin, vitamin K, folat, fosforus, hingga kalsium.


(MESTI BACA) Mengenai 5 Ubat Sakit Perut Cirit Birit Bahan Semulajadi!


7. Raspberi

Bukan sahaja memenuhi pengambilan serat dalam badan untuk mengatasi usus bocor sahaja.

Raspberi mampu meningkatkan sensitiviti hormon insulin dalam badan


Raspberi juga mampu meningkatkan sensitiviti hormon insulin dalam badan untuk mengawal paras gula dalam darah.

Ini menjadikan raspberi sangat baik untuk pesakit kencing manis sebagai pencetus penyakit usus bocor.

Raspberi juga mempunyai kandungan kalori yang rendah, dan kaya dengan mineral dan vitamin. Dalam 100 gram raspberi terdapat kandungan serat sebanyak 6.5 gram.

Bahan-bahan lain yang boleh kita temui dalam raspberi termasuk protein, kalsium, fosforus, vitamin C, kolin, beta karotena, lutein dan zeaxanthin, hingga magnesium.


8. Kismis hitam

Bukan sahaja baik untuk menangani masalah pencernaan, kismis hitam juga berguna untuk meningkatkan sistem imun, mempunyai kesan antimikrob, anti-radang, dan anti-kanser (10).


Selain daripada tinggi serat, bahan lain yang terdapat dalam kismis hitam termasuk protein, karbohidrat, kalsium, zat besi, magnesium, kalium, vitamin C, hingga vitamin A.Klik disini untuk mendapatkan tawaran masa terhad dari Gaxodus


Ringkasan

Usus bocor adalah masalah kesihatan yang masih menjadi misteri. Walau bagaimanapun, kita masih perlu memerhatikannya.

Selain daripada mengambil sumber makanan yang kaya dengan probiotik dan serat, jangan lupa amalkan gaya hidup sihat.

Anda juga boleh menambah suplemen semulajadi yang boleh membantu menguatkan sistem usus anda.
Seperti senaman yang kerap, untuk rehat yang mencukupi. Itulah penjelasan tentang apa itu usus bocor dan cara mengatasinya.

Jika anda mengalami simptom usus bocor, selain mengamalkan diet yang sihat, jangan berlengah-lengah untuk berunding dengan doktor anda.

Dengan cara itu, kita boleh mendapatkan rawatan dan rawatan yang betul.


0 Ulasan

Catat Ulasan

Post a Comment (0)

Terbaru Lebih lama