Nuff

07 November 2013

RESEPI DAGING MERAH ALA THAI

RESEPI DAGING MERAH ALA THAI

Ekceli Daging Merah teman pernah buat sebelum ni, tapi bagai ada yang tak kena, ia belum menepati selera hubby teman lagi.. teman sendiri pun tak puas hati dengan masakan teman tu, tak tau lea apa yang kurang, tak tau apa yang tak kena.. So sekarang ni teman mula meng'google' resepi2 untuk Daging Merah yang paling sedap.. bio banyak bahan rencah sekalipun janji sedap.. sebab kata orang yang pakar masak "lagi banyak bahan, lagi bertambah sedap masakan kita" ... teman setuju sangat pendapat tu, sebab teman dah try masak guna resepi yang sikit bahannya dengan yang banyak bahannya.. memang berbeza kesedapannya.. hu2.. sebab tu kalau nak cari resepi teman akan cari yang banyak bahan.. Tapi kalau budget pun tak mengizinkan (tengah2 bulan) teman follow resepi simple gak.. heee.. apa2 pun bahan untuk resepi kali ni tak lea banyak sangat pun.. jom kita nengok, kalau korang nak resepi masakan yang sama tapi dimasak oleh blogger lain boleh jea klik kat gambo atas ni, gambo atas ni hakmilik beliau iaitu Blogger Kak Noor teman pinjam jap gambo atas tu yea Kak Noor.. heee... 

Bahan-bahan ( 4 orang )
1/2 kg daging lembu (direbus sampai empuk)
2 ulas bawang putih diketuk
1 labu bawang besar dipotong bulat
1 sudu besar cili giling
Sedikit sos tiram
Sedikit sos ikan (thailand mari)
Sedikit sos tomato
Sedikit minyak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa
Daun ketumbar/daun sup/daun bawang untuk hiasan (mana2 pun boleh)

Cara-cara
Daging yang dah siap direbus tu potong nipis2 ya.
Panaskan minyak sikit, goreng daging dulu sampai kuning2 sikit, ketepikan.
Tumis bawang putih sampai naik bau, masukkan cili giling.
Goreng2 sikit agak2 garing tu bolehlah masukkan sos tiram, sos ikan dan sos tomato.
Masukkan daging tadi dan bawang besar yg dihiris kacau2 dan rasa garam dan gula.
Kalau nak kuah lebih bubuh air sikit dan tambah sos tomato.
Dah masak bolehlah diangkat dan hidangkan. Taburlah daun ketumbar yg dihiris tadi biar lawo sket.

04 November 2013

ROTI JALA 1ST MAKING...

Cakkkk!! haaaaa..  nak tepek gak gambo ni.. even persembahan gambo tak berapa elok.. sebab memang hasil 1st time teman dalam arena buat Roti Jala ni memang agak kurang cantik sikit.. tapi nak jugok share dengan korang gambo ni.. ha2.. teman buat untuk makan malam sabtu baru2 ni.. biasalah.. kalau siang dah makan nasik, malam2 kami pakat takmo makan nasik.. so, cari lea Resepi Roti Jala dan masak kuah kari daging stail mamak untuk cicah dia.. heee.. dapat2 resepi terus buat.. almaklumlah.. bahan2 semua cukup.. 

hu2.. yang nak tergelak tu.. hubby teman leh plak cakap "leh jadi ke Roti Jala nya?" aishhhh.. hu3.. mentang2 le hari tu teman buat nasi daging x berapa nak jadiii (rasa dah ada, tapi nasi lak lembik).. dia pun ingat Roti Jala ni pun x jadi lak yea... huk2.. teman buat muka ala2 sentap bila dia cakap camtu.. pastu hubby teman gelak kecik.. suka dia nyakat teman yea!! ha2.. 

Akhirnya teman pun mulakan operasi buat Roti Jala yang very the senang tu.. hu3.. dah jadi.. kenyang pun kenyang.. hubby teman ada gak tolong tuang kat pan tu.. cantik pulak jala2 yang dia buat.. teman punya sememeh jea jala nya.. ekekekekekkk.. x berseni langsung.. tengok dalam gambo atas ni, yang buruk tu teman lea yang punya koje tauu.. ha2.. yang lawo tu hasil kerja tangan hubby miaw2.. cantik ke tidaaakkkk? ha2..Nak Resepi Roti Jala?? nanti teman share dalam entri terbaru okeh!

Mood Hepi bila Hubby makan bertambah.. hubby puji kari daging stail mamak sedap.. bergelek berjoget hepi teman dalam hati tauuu.. huk3.. syukur Alhamdulillah.. 

Nak Resepi Roti jala Sedap ni? klik bawah ni yea.. 


17 September 2013

BUDAK CUMEY PANDAI MASAK KEMBALI...

BUDAK CUMEY PANDAI MASAK KEMBALI... |

Haiii.. ingat x entri teman yang lama dulu? bagi yang pernah baca entri tu tentu dah tau citer ni.. bagi yang belum baca entri teman yang tu.. meh KLIK2 sini---> MUDA, CANTIK, BIJAK, PANDAI MASAK! heee.. gurl ni anak officemate teman dulu, kami x rapat tapi bila berjumpa tak canggung pun sebab gurl ni x sombong n peramah orangnya.. suka buat lawak lak tu.. ekceli suka menyakat pun yea.. suka sakat teman.. noti betui budaknyaaa.. heee.. tapi ceria jea, tu yang teman suka pasal dia.. lagi satu dia ni kuat berjalan (melancong n travel).. sukaaaaa sangat berjalan.. kalau tak berjalan boleh demam katanya.. ha3.. ada plak camtu yea.. teman pun pelik gak tengok dia, x penat2 berjalan.. lagi dan lagi.. hu3..
hemm.. citer pasal entri lepas.. dulu teman just citer jea pasal sorang gurl ni yang Bijak, cantik dan pandai memasak.. masa tu gurl yg bernama Izyan ni lum aktif lagi ber bisnes on9 kek ni.. just buat kek saja2 untuk kawan2 n masak sendiri je dulu.. Masa tu ramai jugak yang tanya2 boleh order dah ke belum.. heee.. masa tu lum lagi.. sekarang dah boleh dah.. sebab teman dapat tau melalui mama Izyan yang Izyan dan mula serius dalam mengambil tempahan kek harijadi or apa2 event serta cupcake dan macam2 lagi.. So, kalau ada sesiapa yang duduk berdekatan Puchong or dalam daerah KL, leh lea contact Izyan melalui ;

No. Tel/Whats app : 0124007092 . 0125449525
FanPage FB : SWEET TOOTH sudi2kanlah klik LIKE sekali yea.. he2..
No. Tel/Whats app : 0124007092 . 0125449525
FanPage FB : SWEET TOOTH
 
No. Tel/Whats app : 0124007092 . 0125449525
FanPage FB : SWEET TOOTH
   
No. Tel/Whats app : 0124007092 . 0125449525
FanPage FB : SWEET TOOTH
 
No. Tel/Whats app : 0124007092 . 0125449525
FanPage FB : SWEET TOOTH
 
No. Tel/Whats app : 0124007092 . 0125449525
FanPage FB : SWEET TOOTH
 
No. Tel/Whats app : 0124007092 . 0125449525
FanPage FB : SWEET TOOTH
 
No. Tel/Whats app : 0124007092 . 0125449525
FanPage FB : SWEET TOOTH

26 Ogos 2013

PIZZA HOME MADE

PIZZA HOME MADE
CAKKK...!! hihihi.. baru jap tadi publish entri resepi.. sekarang udah publish entri bab makanan lak.. heee.. cer tengok nii.. PIZZA HOME MADE by me.. heee..baru jap ni teman buat.. dah abes makan sorang2.. dah masuk perut 4-4 keping teman perabeh semua.. burppp.. kekenyangan tahap susah nak bercakap.. (punya kenyangngyeee.. ) 

hihihihihi.. tifu jelah.. mana da teman buat PIZZA HOME MADE... yang dalam entri ni semua gambo2 2 tahun lepas kot.. masa teman zaman anak2 dara lea katakan.. hihihi.. rajin bebeno buat PIZZA HOME MADE ni.. suka buat sebab senang dan sedap.. pastu anak2 sedara lak ramai lea jugak suka PIZZA HOME MADE ni.. So, lagi2 lea teman rajin membuatnya.. hee.. kalau kat ipoh tu, if xde org request x mau nye teman nak turun ke dapur nak main masak2 nih.. hih3.. lain lea ada org request mintak buatkan, dengan rela hati teman buatkan.. =)..  bukan apa.. teman xmo membazir, kang teman dok buat banyak2 xde pulak org nak makan.. kan dh membazir.. membazir tu kan amalan syaitonnn.. haaa.. opss.. xmo melalut dah.. jom intai2 resepi PIZZA HOME MADE yang amat mudah ni.. Bismillahirrahmanirrahim.. 
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠· 
BAHAN-BAHAN
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·
Roti Arab Saiz Beso
Sos Cili
Serbuk Origano
Mozarela Pizza
Nenas (potong kecik2)
Cili Benggala Hijau (potong cantik2)
Daging Cincang / Daging Burger
Daging Ayam (teman tak bubuh pun)
Hotdog ayam/daging (potong nipis)
Stick Crab (potong mcm hotdog tadi)
lain2 nak tambah? mushroom pun boleh..
last sekali.. wajib ada!! OVEN!! xde oven x jadi tau! 
(ha3.. ada macam iklan tak? puii..)
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·
CARA MENYEDIAKAN:-
٠•●♥ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ ♥●•٠·
Mula2 sekali.. sapukan Sos Cili atas roti Arab tadi..
Pastu taburkan hotdog,stick crab, cili benggala, nenas secara berselang-seli..
Pastu taburkan daging cincang tadi.. ratakan dan tabur pulak mozarella cheese atas dia..
Kemudian baru letak Oregano tu atas dia.. ingat tauuu.. Oregano ni MESTI ada.. sebab rasa n bau dia yang membuatkan ia dipanggil PIZZA tauu.. xde Oregano x jadi mak! eh! dialog iklan lagi.. 

he2.. sambung lik.. lepas dah siap semua yang teman ajo tadi.. korang panaskan oven jap.. (kejap jea..) pastu masukkan PIZZA korang dalam oven korang tu.. test masak dalam 10 minit.. kalau x masak gak.. bakar lagi.. sampai lea korang tengok daging korang masak.. (yg penting daging tu tauu..) tu sebab teman suka guna daging burger.. cepat sikit nak masak.. heee,, Ok.. dah siap.. tu jea cara nak.. nampak macam banyak step tapi yg bebenonya.. senang sangat2 tauu.. rasa teringin lak nak buat PIZZA tapi apakan daya.. kena tunggu dapat Oven dulu.. hehehehe.. xpe.. no worries.. insyaAllah satu hari nanti Allah akan tunaikan.. kan! aminn...
 inilah ropenyee PIZZA HOME MADE by Tengkubutang
sekeping pun dah mengenyangkann.. nyum2.. 

nuffy2

adseng

Innity Mobile

GA New