Nuff

07 Mei 2013

I KILL YOU!!!! AMEK KAUUU.. I HATE LIPASS!!


Tetamu tak di alu-alukan.. inilah dia ghopanyaaa...
Korang suka Lipas takk?? hihihi.. apa punya soklan daa.. mana ada orang sukakan lipas?? huh... teman Paling Tak Suka Bila Nampak Lipas2 Ni Berjalan2 Kat Dalam Umah Teman, Memang Teman Xkan Lepaskan!.. Dulu Bole Lea.. Dulu Teman Ni Penakot Sikit.. Bukan Takot Lea.. Tapi Gelii.. Teman Memang Geli Sangat Dengan Serangga2 Ni.. Teman Buat Apa Tau Bila Jumpa Lipas?? Dulu Teman Pukoi Dgn Penyapu..Sambil Mulut MasyaAllah.. Menjerit2 pukoi Lipas tu sebab geli punya pasal.. mau taknya? Lipas tu boleh terbang wehhh!! 
apalagi.. menjerit lea teman .. bukan takot apa, takot dia singgah atas badan kita ke mana tau.. geliiiii!! naik bulu roma bila dengar kepak dia berbunyi.. nak hinggap kat badan teman.. arggh!! 

Arghh.. masa tu memang riuh rendah lea dapur teman dengan sora teman menjerit.. kucen teman si Butang tu pun dah jadi takut nak gi dapor sebab teman menjerit macam jumpa Monster! Ha2.. 

Actually dulu Butang rajin jea tangkap lipas.. berkejaran sana sini kejo lipas, siap sanggup tido kat dapur tunggu lipas kuo.. huu.. tapi sekarang.. Butang dah pemalas sikit... nak tangkap Lipas pun nak ber’upah IKAN.. huh.. Politic betuii.. aishhh.. bio lea.. teman leh tangkap sendiri lah..  bluekk..
Butang yang DULU
Butang yang SEKARANG
(falling in love with coacroach kot.. )

Sekarang Teman Dah Ada Cara Lagi Senang.. Teman Guna Botol Spray Air Yang Teman Isi Dengan Air Serai Wangi.. 
inilea ghopenya botol air serai wangi tuu.. haa.. berkesan weh.. jgn x caya!! kalah Ridsect! opsss!

Huuu.. Bila Nampak Lipas Jeaa.. Teman Pun tembak sekali, tapi x jalan.. pastu tembak berkali2 baru jalan.. haaa.. amik kauuu.. akhirnya terbabas n tergolek terlentang KAU kena spray.. ha3.. puas hati teman!
Tumpas selepas di spray dgn Serai Wangi sebanyak 7-8 kali.. 
sebab saiz beso sistem imun dia kuat kott.. kui3

apa.. ingat teman x berani nak KILL U haaa!! (dgn nada bangga).. kalau boleh nak kelepek2 jea lipas tu dgn lesung batu.. (ee.. sanggup kew??? uweekk!!
Lipas ni marah teman lak.. teman sepok kang baru tauu!
Tapi kann.. teman nak share satu Artikel ni.. teman ada terbaca kat Facebook.. tentang BAHAYA nya bunuh lipas dengan cara memukul dengan Penyapu atau apa saja yang bole menyebabkan kecederaan yang teruk kepada lipas itu.. cedera parah sampai terkeluar isi perut.. ececeh ayatttt.. bio lea cedera pun kann..!! 

Opss.. ini SERIUS!! Sila baca Artikel kat bawah ni kalau korang belum tau lagi.. hokeh! Pastu share dengan kawan2 yg mana tak tahu tu.. eee.. akuuuuttt.. geli maaa.. ada ulatttt… eh.. cacing... euwwwwwwwwww....
"Boooo.. tak dapat pukoi kamiii.. kalau pukoi nanti cacing kuoooo.. bahayaaa.. bluekkkk.."

Bila anda melihat  Lipas di rumah, jangan anda memukulnya sampai mati bahkan sampai (maaf) isi perut lipas  merecit keluar.

Kerana didalam perut Lipas terdapat cacing halus/lembut yg tetap hidup meskipun diluar dari tubuh Lipas. Bila cacing ini sudah berada di luar dari tubuh Lipas (perut) dia akan bergerak untuk mencari tempat/indukan baru.

Cacing ini bentuknya sangat pendek, halus dan lembut boleh terlihat  mata kasar bila jarak pandang sekitar 10-20cm.

Untuk melihat cacing ini, anda dapat menaruh isi perut Lipas diatas kertas hitam atau diatas cermin... disitu akan terlihat pergerakannya.

Sangat berbahaya apabila cacing ini sampai menyentuh kulit tubuh kita (terutama kaki) karena dapat masuk melalui pori-pori kulit atau bila ada luka terbuka pada kulit luar.

EEEEee.. geli takk?? so, hati2 beb.. jangan ikut oerasaan kalu nak bunuh Lipas2 tu yea.. hu3.. ini nasihat daripada khidmat masyarakat.. kui3.. =P
Tapi kalau lipas camni teman idak lea takot.. cumey kannn! nk lepok pun sayang.. hihihihi..
heee.. teman hanya suka Lipas yg dalam citer ni jea.. lipas lain 
x sukaa.. yeyek!!
HEEEE.. satu yang dapat teman pelajari.. jangan biarkan KETAKUTAN menghantui kita.. kita kena berani lawan ketakutan kita itu.. macam FEAR FACTOR lea pulok.. hu3.. betul apa cakap teman kan? 

Kalau kita ni takut pada sesuatu tanpa mencubanya.. kita akan begitu selama2nya.. begitu juga dgn kes lipas ni.. kalau teman asik takut lipas jea.. nanti sampai bila2 pun dapur teman jadi tempat sarang DEPA' lak..Sorrriiii!! ha2!

05 Mei 2013

AKHIRNYA TEMAN TAK MENGUNDI...


Tempat Mengundi  nya  di IPOH, tapi teman ada disini lagi (Kuala Lumpur).. So.. maknanya.. korang paham lea kan.. teman tak balik mengundi.. huu.. sedey x dapat mengundi.. tapi apakan daya dah ada hal disebaliknya yg buat teman x dapat balik kg mengundi.. buat korang yg mengundi esok.. UNDI lah mereka yg dirasakan LAYAK yea.. undi korang semua penentu Masa Depan Negara.. jangan UNDI yg salah.. hope parti yg teman pilih MENANG besar esok.. parti apa? opssss.. itu rahsia.. !! Selamat Mengundi yea!

03 Mei 2013

SEMOGA AJ CEPAT SEMBUH..

Kepada rakan2 blogger yang belum tahu tentang keadaan Blogger kita AJ http://AyuJean.blogspot.com yang berada di wad PPUM kerana Blood Infection atau dalam bahasa melayunya Jangkitan kuman dalam darah.. dan AJ kata lagi sel darah putih naik, tekanan darah rendah (bahaya tuuu.. ) marilah sama2 kita doakan AJ cepat sembuh yea.. Masa mula2 teman tengok gambo dalam FB AJ semalam, teman sangkakan AJ derma darah.. nak tengok lama2 
pun teman takot.. 

Sebab teman ni memang spesis takot jarummngg weh.. memang akan cuba ngelak kalau bab2 cucuk ni.. hu2.. tapi kalau dah terpaksa kena jugak lea tempuh.. hulur jea tangan apa susah.. x da hal punyalah! ( fuh! riak! berlagak! eksyen!semua cukup! tapi bila jarum depan mataaa.. haaa.. pucat muka xde darah terus.. kui3.. ) haippp.. teman ni nak citer pasal AJ.. tapi udah termelalut pulak citer pasal diri senirik.. apelah teman ni kan.. hokey..jom nengok foto2 AJ yg cume ni.. =)

Tengok ni.. eee.. teman pulak yg rasa sakitnya AJ.. =(


Aikkk.. tengok tu.. sempat lagi nak pose jari gaya peace... huh.. AJ.. AJ..


Haaa.. untuk sape2 yg rindukan AJ specially Mak Dara, ini foto terbaru AJ tadi teman curik dekat Instagram/FB AJ.. Opssss.. AJ jangan saman teman hokeh!! kalau tak teman xnak UNDI AJ!!! hahaha..

terbaruuu!!!
klik link bawah ni kalau nak tengok AJ berucap.. heee.. semangatt..
KEEK AJ !!! AISHHH!! SEMPAT LAGI TU?? HI3..

KALAU HAIWAN ADA FACEBOOK???



hahahaha.. petang2 ni terasa nak share entri pasal ni pelak.. hihihi.. buat cuci mata petang2 ni kan.. bagi ilang stress untuk mererka2 yang x sabo nak balik koje.. hee.. tau lea ramai nak balik kg petang ni.. sabo jelea tunggu jam 5.00 yewww.. heee.. sambil2 tu apa kata jom relax2 dan hilangkan stress dgn membaca entri teman ni.. lawok.. heee.. selama ni kita jer ber FACEBOOK kan.. haaa.. Cer korang bayangkan kalau binatang puun ada FACEBOOK,
agak-agak  apa status depa? jom kita baca sampai abes.. =)

 NYAMUK AEDES :
Baru habis ronda rumah Ajib..  kenyang beb,
Alhamdulillah.. Murah rezeki malam ni..

CICAK :
isteriku tersepit pintu..
Menduda lagi  kali ke 24..

 KUCING BETINA:
“Anak i yang ke-5 baru tanya siapa bapaknya.
I  bingung nak jawab apa.
I sendiri lupa  bapaknya siapa.”
 AYAM :
Boh, kalu esok kawe tak update status,
maknonyo kawe keno goreng doh..
I luv u all.. Jangan lupo wat kenduri arwah untuk
kawe deh..
 NYAMUK TIRUK:
Siot, sekali drug addict gua
hantam. Gua positif HIV AIDS…
uwaaaaaaa
 KUCING JANTAN:
Baru je tweet awek sebelah umah…
keturunan  PARSI beb!!!
 KHINZIR :
Aku bengang btol la...die gi pijak
taik kucing tapi nama aku
yang disebutnye...wei bro! len kali siasat dlu
la sape yang berak kt
depan umah kaw... agak-agak laa weyh...
LAGI GAMBAR LUCU UNTUK TATAPAN KORANG PETANG2 NI.. SEMOGA HAPPY2 SELALU.. SELAMAT MENGUNDI YEA... =)







10 ORANG SOLATNYA TIDAK DITERIMA ALLAH


Rasulullah S.A.W. telah bersabda yang bermaksud : “Sesiapa yang memelihara solat, maka solat itu sebagai cahaya baginya, petunjuk dan jalan selamat dan barangsiapa yang tidak memelihara solat, maka sesungguhnya solat itu tidak menjadi cahaya, dan tidak juga menjadi petunjuk dan jalan selamat baginya.” (Tabyinul Mahaarim)

Rasulullah S.A.W telah bersabda bahawa : “10 orang solatnya tidak diterima oleh Allah S.W.T, antaranya :

1. Orang lelaki yang solat sendirian tanpa membaca sesuatu.

2. Orang lelaki yang mengerjakan solat tetapi tidak mengeluarkan zakat.

3. Orang lelaki yang menjadi imam, padahal orang yang menjadi makmum membencinya.

4. Orang lelaki yang melarikan diri.

5. Orang lelaki yang minum arak tanpa mahu meninggalkannya (Taubat).

6. Orang perempuan yang suaminya marah kepadanya.

7. Orang perempuan yang mengerjakan solat tanpa memakai tudung.
 8. Imam atau pemimpin yang sombong dan zalim menganiaya.

9. Orang-orang yang suka makan ‘riba’.

Sabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud : “Barang siapa yang solatnya itu tidak dapat menahannya dari melakukan perbuatan keji dan mungkar, maka sesungguhnya solatnya itu hanya menambahkan kemurkaan Allah S.W.T dan jauh dari Allah.”

Hassan r.a berkata : “Kalau solat kamu itu tidak dapat menahan kamu dari melakukan perbuatan mungkar dan keji, maka sesungguhnya kamu dianggap orang yang tidak mengerjakan solat. Dan pada hari kiamat nanti solatmu itu akan dilemparkan semula ke arah mukamu seperti satu bungkusan kain tebal yang buruk.”

02 Mei 2013

BUAH HATIKU ADA YANG LAIN....


haaaa.. tentu korang tertanya2 tadi nape tajuk ghupa tu? heeee.. xde apa sebeno nya.. teman cuma nak share kegembiraan mr suami teman yang hepi bebeno dapat cpu idamannya.. dan sekarang itulah buah hati kesayangannya kalau korang nak tau.. he2..  aiyoo.. korang nak dengo citer tak.. en. suami memilih barang untuk cpu ni berapa lama amik masa? makan berminggu dia buat survey kat internet.. tengok review kat Utube lah.. itulah... inilah.. pastu minta pendapat member dia lagi.. 

Sampai lea dah confirm betui2 apa nk dibeli baru kami gi LOWYAT beli cpu tu.. fuhhh.. lama giler mencari barang.. ngalahkan popuan shopping.. hihihi.. tapi memang betul lea cara en suami tu.. nak beli barang2 yg makan ribu2 ni kena beli yang terbaek.. x mo tersalah beli nanti rugi kan.. hu2.. moh tengok apa isi perut cpu yg en. suami teman beli hari SELASA,30/4/2013 hari tu.. suka bebeno dia.. senyum sampai ke telinga korang tauuu.. aishhh... tapi untuk kemudahan kerja dia teman x kisah pun.. bukan beli untuk benda x berfaedah kan.. heee.. tp bila dh beli yg high power punya cpu.. paham2 jelah yea... kalau xde GAME x sah.. hu2.. 

LIST ISI PERUT CPU en. suami..
=======================================

AMD X8 CORE FX 8350 
ASUS SABERTOOTH 990FX 
CORSAIR VENGEANCE 16GB DDR3 1866 C10 
SAPPHIRE Radeon HD 7870 XT w/Boost
WESTEN DIGITAL 1TB HARD DISK
SEAGATE 3TB HARD DISK 
CORSAIR GS 700Watt
COOLER MASTER HYPER 612s HEATSINK
COOLER MASTER HAF XM
24X SAMSUNG DVD WRITE

Opss.. jap.. korang nak komen boleh.. tp kalau nak tanya lebih tentang CPU ni.. hu3.. teman idak lea pandai nk menjawabnyaa.. ha3.. 

AMOI & ZORASCARF ---> BUTIK AMOI YANG AKAN DIRASMIKAN NANTI..

Haiii.. Salam Khamis buat semua.. teman lewat sikit ber blog hari ni.. coz.. sebok membelek gambo2 cantik seorang awek ni yg sejak dulu lagi teman suka jea terjah FB dia diam2 (silent reader lea kunun2).. heeee.. terjah tapi jarang komen.. sebab dulu teman ingatkan dia sombong n x mau layan kalau orang yang x kenal mcm teman ni komen dia.. mana lea tau kan.. org cantik ni kan selektif sikit memilih kawan.. 

Tapi rupa2nya pandangan teman meleset.. awek cantek ni idak lea sombong seperti yg teman fikirkan.. orangnya ramah.. dan disenangi ramai.. apa yang teman tulis ni berdasarkan komen2 rakan2 atau customer dia yang rajin terjah FB dia.. teman pun dah sembang dengan dia tadi.. ramah dan tak sombong.. he2.. sorry yea Amoi ter' banyak tanya lak tadi.. tapi yg sebenarnya motip nya inilah dia.. heee.. hope Amoi x kisah teman buat entri tentang Amoi lak kali ni yea.. jom support Amoi agar lebih success.. apa dia? korang nak add amoi? alamak.. memang friendlist dia ramai giler.. skrg dh penuh pun.. sape nak add x bole, tp nak follow bole je..

PICIT GAMBO NI KALAU NAK FOLLOW FB AMOI 

PICIT GAMBO NI KALAU NAK LIKE FANPAGE AMOI.. 


 PICIT BANNER ATAS NI KALAU NAK FOLLOW 
                                             BLOG AMOI 

PICIT SINI DAN LIKE FANPAGE ZORASCARF


Nak tau sape dia? heee.. bagi yg dh kenal tu xpelea.. tapi yg belum kena kenal lg.. meh lea kenal2 dengan Amoi Heaxa ni atau nama sabenarnya Salffa Diyana (opss.. klu tsilap.. mohon ampun).. Alkisahnya amoi ni macam kita2 yg lain gak.. ada FB n selalu hupdate status.. tapi kelebihan amoi ialah dia bijak mencari income melalui ber FB.. Amoi start jual Tudung, Shawl, kemudian blouse, kemudian skirt.. pastu produk2 kecantikan seperti vit C dan macam2 lagi lah.. 


dan seperti yg teman kata ramai giler customer dia.. memang rancak jualan Amoi teman tengok.. syukur Alahmadulillah.. tumpang gembira untuk anak melayu.. heee.. dan beberapa tahun pastu Amoi pun menamatkan zaman bujang dia.. nk nengok gambo kawen Amoi? cunnn wehh.. heee.. orang cantik pakai apa pun cantikkk.. kannn.. berseri2.. jea dia.. even skrg tgh preggy pun masih maintain lawoo.. x caya? leh scroll gambo sampai bawah.. 


NI GAMBO AMOI MASA NIKAH.. CANTIK KANN..

SUKA GAMBO NI...

OLOLOH.. SWEET JEA DEME NI...

BAJU LAWO.. GAMBO LAWO.. PENGANTIN PUN LAWO..


heee.. siyes.. teman sukaaa sgt tgk muka dia.. huh.. kalau pompuan pun kata dia cunn.. org laki apatah lagi kann.. hah!! belum sebut nama lagi.. klu dh sebut nama, laju jea blogger lelaki klik cari FB awek ni kan.. hihihi.. Opsss.. she's taken already.. dah kawen pun hujung tahun lepas (2012) heee.. melepas... 


Okeh lah.. teman sebenarnya nak share tentang berita terbaru Amoi Heaxa yg kini berbadan dua (5 bulan usia kandungannya sekarang klu x silap).. tapi yg paling teman nak citer adalah rasa kagum teman terhadap Amoi yg berjaya dalam bisnes online nya.. dalam masa terdekat ni Amoi akan membuka Butiknya..

Nama butiknya kalau tak silap.. Amoi & Zoracraft / 
Heaxabell & Zorascarf Boutique ♥♥♥ Jemputlahhh datang di No 11-1 Jalan Putra 2 Taman Putra Kajang 43000 Kajang Selangor. Signboard belum siap n naik lg. tp klu nak datang kedainya bersebelahan dgn makeup kereta. Dan dibelakang bangunan restoran haji tapah


 - ANTARA YANG TERBARU -
SILA SCROLL 
   
Candy Dwi Color Lycra (Princess Cutting)

Candy Dwi Color Lycra (Princess Cutting)
  
Candy Dwi Color Lycra (Princess Cutting)

Candy Dwi Color Lycra (Princess Cutting)

Maxi Sleeveless Lycra Aztec ( Princess Cutting ) 


                             
Maxi Sleeveless Lycra Aztec ( Princess Cutting ) 

Maxi Sleeveless Lycra Aztec ( Princess Cutting ) 

Maxi Sleeveless Lycra Aztec ( Princess Cutting ) 

YANG KAT BAWAH NI SEMUA GAMBO AMOI 
MAMA TO BE... HEEE.. SWEET KAN...

X NAMPAK PUN BAM BAM KAN..

HEEE.. TEMAN REQUEST VIDEO GWIYOMI, X MAU DIA BUAT.. HIHIHI.. KLU BUAT MESTI CUMEY KANNN.. SWEET JEA... =)

APA YANG TEMAN PERHATIKAN.. AMOI SUKAKAN LOSYEN MUSTAJAB.. TEMAN BERKENAN PLAK TENGOK LOSYEN KALER PINK NI.. HEEE..

TENGOK.. MASA NI DH NAMPAK PERUT MAMA.. TAPI STILL GOJES KAN..

INI GAMBO D LATEST RASANYA.. CUMEY KAN BABY TU.. AMOI PUN.. =)

Wahh.. kena melanja makan ni.. dah berbakul2 puji nih.. ha3.. guray jea.. teman buat entri ni ikhlas yea AMoi.. x mintak apa2 pun.. just saja suka2 support bisnes orang melayu kita.. hope Amoi success dalam apa jua yg amoi ceburi.. baby nak kua nanti lagi melimpah ruah rezeki datang.. Aminn.. 









01 Mei 2013

TATACARA MENCALITKAN DAKWAT KEKAL - PRU13



Dakwat Kekal PRU13
 
 
Aiyakk.. rasa berdebor2 lea plak nak mengundi kali nih.. hemm.. lagi beberapa hari jea lagi nih.. hope semuanya ok lepas pangkahan dibuat.. teman pangkah.... opss.. mana leh gitauu.. undi itu rahsia.. heh3.. beberapa tahun lepas teman pernah mngundi dan suasana dia memang best cuma letih nak beratur panjang jea..hu2.. (ngada2 ngalahkan org tua, itu pun letih kaaa??? )  ada perubahan lak cara ngundi kali ini bila Ahad ni PRU13 menetapkan syarat setiap pengundi wajib dicalitkan dakwat sebagai tanda anda dah mengundi dan dakwat ini kekal selama 7 hari!!!
Ini bertujuan untuk mengelakkan penipuan pengundi hantu yang mempunyai berpuluh-puluh kad pengenalan palsu dari menjalankan kegiatan haram mereka.

okehlah.. apa2 pun bagi yg nak mengundi Ahad ni.. jom baca bawah ni.. kasi gambaran sikit sebelum kita gi mengundi.. xde lea terkebil2 tercangok2 nanti.. heee... orraitt!
 
Mari kita membaca Tatacara Mencalitkan Dakwat Kekal 
Pada PRU13 ini.

 5.1 Peraturan 19A Peraturan-Peraturan Pilihan Raya (Penjalanan Pilihan Raya) (Pindaan) 2012 menetapkan bahawa seseorang pengundi yang datang ke Tempat Mengundi dan yang meminta dikeluarkan kertas undi, adalah diwajibkan jari telunjuk kirinya dicalitkan dengan dakwat kekal sebelum kertas undi dikeluarkan kepada pengundi berkenaan;

5.2 Tatacara mencalit dakwat kekal pada jari telunjuk kiri pengundi adalah dengan mencalitkan dakwat kekal itu dengan menggunakan berus yang disediakan bermula daripada ruas pertama jari telunjuk kiri hingga ke hujung jari atau mana-mana jari kiri jika tiada jari telunjuk kiri atau jari telunjuk kanan jika tiada mana-mana jari kiri atau mana-mana jari kanan jika tiada jari telunjuk kanan atau hujung lengan kiri jika tiada mana-mana jari.

5.3 Undang-undang tidak mewajibkan penggunaan dakwat kekal kepada Pengundi Tidak Hadir yang diberi kelulusan untuk mengundi secara pos. 

Kertas undi tidak akan dikeluarkan kepada pengundi yang datang untuk mengundi di Tempat Mengundi jika timbul keadaan seperti yang berikut:

5.5.1 Pengundi itu enggan menunjukkan jari telunjuk kirinya untuk Kerani Pengundian memastikan sama ada dakwat kekal telah ditandakan pada jari telunjuk kirinya;

5.5.2 Pengundi itu enggan membenarkan jari telunjuk kirinya ditandakan dengan dakwat kekal;

5.5.3 Pada jari telunjuk kiri pengundi itu telah ada tanda calitan dengan dakwat kekal walaupun tidak terdapat tanda garisan yang telah dibuat di antara Nombor Siri dengan No. Kad Pengenalannya dalam Daftar Pemilih di Tempat Mengundi berkenaan; atau

5.5.4 Pada jari telunjuk kiri itu tidak terdapat tanda calitan dengan dakwat kekal tetapi telah ada tanda garisan di antara No. Bilangan dengan No. Kad Pengenalan pengundi berkenaan dalam Daftar Pemilih di Tempat Mengundi itu yang menunjukkan bahawa kertas undi telah dikeluarkan kepadanya




Kredit to : Hanif Idrus

LUPUS Awareness Month

NAK JOIN SEGMEN NI?? KLIK BANNER PURPLE ATAS NI.. 

SLE ---> Systemic Lupus Erythematosus
(ini banner hasil kreativiti teman seperti yg DENO kehendaki..)

Alohaa.. tido ka? mentang2 cotiii yea! Coti Hari Pekerja/Buruh... Okeylah, pagi ni teman bw ke blog rakan2.. tiba2 ternampak pulak segmen DENO ni.. hemm.. siyes.. teman baru hari ni nak tau lebih lanjut tentang SLE.. selama ni teman cuma baca jea tajuk header DENO, teman tak baca sepenuhnya entri2 DENO tentang SLE sebelum ni.. tapi tiba2 hari ni teman terasa nak singgah lama kat blog DENO.. alangkah sebak baca entri DENO yg tabah and sentiasa POSITIF melawan penyakit SLE yg kini sudah 14 tahun DENO tempuhi.. SYABAS DENO!! walaupun Doktor beri DENO hanya 5 tahun untuk hidup.. tapi disebabkan semangat yg kuat DENO berjaya atasi tempoh yg doktor beri tu..

Benarlah sudah termaktub yg ajal dan maut di tangan Tuhan, bukan manusia yg tentukan.. dan untuk teruskan hidup perlu set mind agar diberi KEKUATAN SEMANGAT dan SENTIASA POSITIF atas apa jua penyakit/masalah yg dihadapi.. baiklah disini teman nak share sedikit sebanyak tentang penyakit SLE/LUPUS ni.. teman just COPY dari DENO sebab kalau nak taip sendiri teman takut tersalah INFO, hope DENO tak marah teman COPY entri DENO yea.. 

Lagi satu nk gitau teman x padam satu pun yg DENO letak note pada setiap baris ayat dalam entri tersebut yg menceritakan simpstom2 yg DENO alami.. teman sengaja buat begitu sebab nak rakan2 blogger tahu SLE DENO tahap yg mcm mana dan nak blogger2 lain tahu macam mana kuatnya DENO melawan penyakit.. macam mana POSITIFnya DENO mengharungi dan 
menikmati hidup yang berkualiti seperti mereka2 yang sihat... teman respect DENO.. im impress! rasa nak menangis baca entri DENO.. hope satu hari nanti DENO akan sembuh sepenuhnya dan tak perlu makan ubat banyak2 dah yea.. sekarang pun dah nampak perubahan yang ubat DENO dah mula kurang kan? good luck dear! i hope Allah give U a colourfull life after this.. Aminn.. Apa2 pun jom baca apa itu LUPUS.. 

LUPUS

Apakah lupus?
Lupus ialah penyakit autoimun yang kronil di mana banyak protein darah yang dikenali sebagai antibodi dihasilkan dalam tubuh pesakit kerana sebab yang tidak diketahui. Anyibodi ini mula bertindak balas terhadap tisu badan pesakit.

Sistem imun adalah sistem pertahanan diri yang kompleks untuk melindungi  tubuh dari agen-agen penyakit berjangkit  seperti bakteria dan organisma asing yang lain. Jika seseorang menghadapi penyakit autoimun, sistem imunnya menjadi bercelaru dan mula menyerang tisu  badan sendiri dan bukan agen-agen penyakit berjangkit.
Ada tiga jenis lupus :-

1. Discoid Lupus Erythematosus ( DLE )
    - Hanya melibtkan kulit
    - Jarang merebak ke organ lain

2. Sistemik Lupus Erythematosus ( SLE ) <-- DENO sle class IV attack kidney
    - Boleh melibatkan organ-organ lain seperti kulit, jantung, 
      paru-paru, buah pinggang, sendi atau saraf ..
    - Boleh membawa maut

3. Lupus akibat perubatan <-- kesan ubat pun bole??.. O.. baru tau..
  - Berlaku sebagai kesan sampingan akibat perubatan untuk
    penyakit.
  - Hanya melibatkan 5% kes-kes lupus

Kadar kelaziman
90% pesakit SLE adalah kaum wanita dan 10% adalah lelaki. Dipercayai 10,000 orang mengidap SLE di Malaysia. Penyakit ini jarang dihidapi oleh orang ramai.

Kenapa ia berlaku?
Sistem imun tidak berfungsi dengan sempurna kerana pelbagai faktor, sama ada keturunan, virus sinaran cahaya ultra ungu atau perubatan.

Simpton-simpton lupus <<<--- perhatian!!
Setiap pesakit simptomnya berbeza. sesetengah pesakit mengalami simptom yang lebih, ada pesakit mengalami simptom yang kurang.
  • Ruam merah atau perubahan warna pada muka, biasanya dalam bentuk rama-rama melintasi hidung dan pipi. <<<--- simptom DENO
  • Sendi yang sakit dan bengkak <<<---simptom DENO
  • Demam tanpa sebab <<<---simptom DENO
  • Sakit dada bila bernafas panjang 
  • Kelenjar yang bengkak
  • Keletihan yang melampau <<<---simptom DENO
  • Keguguran rambut yang luar biasa
  • Jari tangan dan kaki pucat membiru bila dalam keadaan tertekan
  • Sensitiviti terhadap cahaya matahari
  • Bilangan sel darah berkurangan
  • banyak ulser di dalam mulut

Rawatan
Walaupun penyakit lupus tak dapat disembuhkan, cara-cara pengurusan boleh memastikan pesakit tetap menikmati hidup yang berkualiti. Matlamat rawatan adalah untuk melegakan simptom dan melindungi organ dari kerosakan.

Bagi korang yang ada sle, kena buat nie :-
Perubahan gaya hidup
- sentiasa gunakan krim penghalang cahaya matahari (sekurang-kurangnya SSPF 45)
- elakkan keluar dan berlindung di tempat teduh jika berada di luar
- gunakan payung, topi atau pakai baju berlengan panjang setiap masa untuk melindungi daripada terkena
  cahaya matahari

Tekanan
- elakkan dalam keadaan bertekanan tinggi kerana ia menyebabkan
  ia kembali teruk
- selalu berfikiran positif

Rehat dan tidur
- dapatkan tidur dan rehat yang cukup
 berhenti beraksi apabila letih

Bersenam
- pesakit perlu bersenam tapi hanya yang ringan yang mampu
  dilakukan oleh badan pesakit

Pemakanan
- makan makan yang seimbang
- kurangkan gula, garam dan lemak

Sokongan sosial
- jangan segan minta pertolongan dan sokongan
- elakkan kemurungan dan kesepian


Haa.... da siap baca? Jangan amik mudah tau kalau ada salah satu tanda2 kat atas... memang doc cakap sle takde ubat, pesakit just survive dengan ubat pil yg doc beri... tapi tu kata doc, tak mustahil kita boleh sembuh kan... mula-mula sakit pun doc cakap deno just bleh hidup 5 tahun.. tapi alhamdulillah umur deno panjang... betullah orang cakap, kalau selalu positif, badan yang sakit pun sihat.. betul tak?

deno ada masuk persatuan nie


Buat kawan2 di luar sana yang baru didignosis sle, cepat-cepatlah daftar dengan persatuan nie ya.... :)


apa yang penting??

POSITIVE +


*Baca Lanjut tentang Apakah SLE? : 

GA New

Innity Mobile

nuffy2

BV2019 - 2