Nuff

11 November 2013

SYARAT TAMBAHAN BAGI PESERTA GIVEAWAY 1 YEAR BLOG TENGKUBUTANG

❤ add FB BUTIK MIZANA
 SHARE GAMBAR INI di wall FB korang
Hai.. harap korang tak marah teman lea hendaknya yea.. ekceli hari tu sponsor tersalah bagi link Fanpage beliau, beliau terbagi url link Fanpage lama yang dah tak pakai, so.. now teman dah dapatkan page terkini beliau yang beliau selalu update tu.. korang silalah jalankan tanggungjawab korang sebagai peserta yea.. sebab hadiah dari BUTIK MIZANA  bukan biasa-biasa jea.. so, kenalah nampak Give n Take disitu.. ye tak? kalau nak hadiah, perlu bantu promosi page dia.. then barulah hadiahnya nampak cun bila korang pakai... kan.. kan.. heee.. apa lagi.. jom add FB sponsor tersebut dan share gambar yang ditunjukkan.. sila JUJUR yea, setiap share dan jumlah add friend akan dikira dan di check oleh sponsor.. tQ semua.. =)
Bagi sesape yang lum join lagi?? sila KLIK BANNER diatas untuk join!
Hadiah2 nya memang AWESOME!
HADIAH AWESOME!!

10 November 2013

Mee Rebus



Mee Rebus


Bahan2nya:
1 bungkus mee kuning
3 keping tauhu goreng (di potong kecil2)
Cili merah ( dihiris)
Daun bawang
limau nipis/kasturi
Telur rebus
Bawang goreng

Untuk Kuah (kisar)
5-8 biji cili kering
1/2 cawan udang kering
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
3 biji tomato
2 biji keledek rebus
Kulit dgn kepala udang

Bahan lain(masukkan dlm kuah)
Daging(rebus,potong nipis)
Air rebusan daging
Udang
Kulit kayu manis
Bunga lawang
Bunga cengkih
Minyak masak
gula,garam & perasa

Cara-caranya:
●Tumis bahan bawang,dan cili kering smpai garing
●Masukkan kulit kayu manis,bunga lawang dan bunga cengkih
●Masukkan kesemua bahan kisar yg lain beserta air rebusan daging
●Masak hingga kuah agak pekat Jika terlalu pekat tambahkan air…last sekali baru masukkan udang. tutup api.
●Hidangkan mee dengan telur rebus, tauhu goreng,limau kasturi/nipis, daun bwg, bwg goreng,cili merah dan curahkan kuah tadi. siap!


Blogger Malaysia Bantah AshleyMadison.com

Blogger Malaysia Bantah AshleyMadison.com
Blogger Malaysia Bantah AshleyMadison.com 

Dengan ini Teman turut serta Membantah kewujudan website tersebut diatas  kerana ia melanggar dan merosakkan gaya hidup normal kita.. perlukah ada website sebegitu?? Website yang menggalakkan penzinaan ini sudah pastinya akan mengakibatkan gejala sosial semakin berleluasa hingga tidak dapat dibendung lagi sekiranya kita hanya melihat seolah2 membenarkan ianya berlaku... teman pasti, kalau kita sama2 bersatu menghalang kewujudan website ini, maka sedikit sebanyak kita juga dapat bantu anak muda kita dari terjerumus ke lembah zina ini.. jomm sama2 buat bantahann!!  Klik banner atas ni untuk join sekali suarakan bantahan korang!! Nyatakan pendirian korang !!!

08 November 2013

Vojo micro USB flat-designed data cable line for phones & tablets (1.2m)

Vojo micro USB flat-designed data cable line for phones & tablets (1.2m)

Heee.. cumey pulak nengok gambo atas ni.. kalau ada depan mata, lima2 tu teman rembat..(aisshh.. TAMAK!!) ha3.. korang tau kan gambo apa diatas ni? haaa.. teman saja je letak info ni kat sini, sebab? haaa.. sebab saja nak share dengan korang apa kelebihan charge Henfon guna menda alah ni.. ha2.. 
yang benonya, hubby teman asyik selalu sangat merungut kabel charger henfonnya asyik rosak, 
pastu bila cas henfon, lambat bebeno nak full.. asik macam tu jea, dia pun ingat nak beli kabel lain..
last2 dia geram sangat, dia gi Low Yat cari kabel usb lain untuk cas henfon.. jalan punya jalan, tu yang terjumpa menda kaler2 ni.. hu2.. terus dia beli.. bila dia tunjuk kat teman, teman tanyalea.. kaler OREN takde ke? hihihihihi.. hubby miaw2 jawap, kalau ada dah beli dah.. tau dia teman suka kaler OREN.. abes semua menda dalam umah nak kaler OREN.. hihihihi.. bukan salah sape2 yea..hi3
dah kaler OREN takde, rembat jelea kaler mana yang ada katanya.. ha2.. 
macam ni lea kotak yang lain kaler tu.. kami punya yang tengah2 tu, kaler hijau.. he2..
 
Panjang cable usb ni dalam 1.2 M .. puas hati sebab bila cas henfon guna ni.. cepat jea full dan tebal wayar dia.. apa2 pun jom tengok spesifikasinya camne.. kot lea korang ada ber ura-ura nak beli kann.. 

Vojo micro USB flat-designed data cable line for phones & tablets (Rosaline 1.2m)Description:

Flat-designed cable with stylish belt made of high strength silica gel for many kinds of phones and tablet and computers, 100% gold plated USB port. Hi-speed data transfer.

Features:

- Easy to be organized, flexible for expansive use.
- Anti-oxidation leads to durable and reliable use.
- The cable length is about 1.2m.
- Full compatibility with many kinds of phones, tablets and computers.
-Various options of bright colors, choose your favourite and to be unique.  
Product Details:
Name:Vojo micro USB flat-designed data cable line for phones, tablets and computers (Rosaline)
Compatible:For phones, tablets and computers
Type:USB cabel for charge or data transmission
Color:5 color
Quantity:1 Piece
Weight:40g

07 November 2013

RESEPI DAGING MERAH ALA THAI

RESEPI DAGING MERAH ALA THAI

Ekceli Daging Merah teman pernah buat sebelum ni, tapi bagai ada yang tak kena, ia belum menepati selera hubby teman lagi.. teman sendiri pun tak puas hati dengan masakan teman tu, tak tau lea apa yang kurang, tak tau apa yang tak kena.. So sekarang ni teman mula meng'google' resepi2 untuk Daging Merah yang paling sedap.. bio banyak bahan rencah sekalipun janji sedap.. sebab kata orang yang pakar masak "lagi banyak bahan, lagi bertambah sedap masakan kita" ... teman setuju sangat pendapat tu, sebab teman dah try masak guna resepi yang sikit bahannya dengan yang banyak bahannya.. memang berbeza kesedapannya.. hu2.. sebab tu kalau nak cari resepi teman akan cari yang banyak bahan.. Tapi kalau budget pun tak mengizinkan (tengah2 bulan) teman follow resepi simple gak.. heee.. apa2 pun bahan untuk resepi kali ni tak lea banyak sangat pun.. jom kita nengok, kalau korang nak resepi masakan yang sama tapi dimasak oleh blogger lain boleh jea klik kat gambo atas ni, gambo atas ni hakmilik beliau iaitu Blogger Kak Noor teman pinjam jap gambo atas tu yea Kak Noor.. heee... 

Bahan-bahan ( 4 orang )
1/2 kg daging lembu (direbus sampai empuk)
2 ulas bawang putih diketuk
1 labu bawang besar dipotong bulat
1 sudu besar cili giling
Sedikit sos tiram
Sedikit sos ikan (thailand mari)
Sedikit sos tomato
Sedikit minyak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa
Daun ketumbar/daun sup/daun bawang untuk hiasan (mana2 pun boleh)

Cara-cara
Daging yang dah siap direbus tu potong nipis2 ya.
Panaskan minyak sikit, goreng daging dulu sampai kuning2 sikit, ketepikan.
Tumis bawang putih sampai naik bau, masukkan cili giling.
Goreng2 sikit agak2 garing tu bolehlah masukkan sos tiram, sos ikan dan sos tomato.
Masukkan daging tadi dan bawang besar yg dihiris kacau2 dan rasa garam dan gula.
Kalau nak kuah lebih bubuh air sikit dan tambah sos tomato.
Dah masak bolehlah diangkat dan hidangkan. Taburlah daun ketumbar yg dihiris tadi biar lawo sket.

06 November 2013

Mee Kari




Mee Kari


Bahan Kuah:
-Satu senduk minyak masak
-10 ulas bawang merah(ditumbuk halus)
-10 ulas bawang putih(ditumbuk halus)
-2 bungkus serbuk kari BABA's - bancuh dengan sedikit air, jadikan pes
-1 sudu besar cili blender
-Daun kari
-3 biji buah pelaga
-1 biji bunga lawang
-Santan
-600 gm udang basah (kopek kulitnya dan bersihkan, KULIT tu diBLENDER, ambil airnya)
-1 kilo kerang (kalau tak mau kerang, boleh ganti dengan udang kering)
-3 biji kentang(potong kecil²)
-1 bungkus fish ball
-2 keping fish cake
-Garam secukup rasa

Bahan Sampingan:
1 bungkus Mee kuning (dicelur)
50 sen taugeh (dicelur)
Sawi(dicelur)
3 biji telur rebus
2 keping tauhu (digoreng, kemudian potong kecil-kecil)
Daun sup/daun bawang (dipotong halus-halus)
Cili merah (dimayang halus)
Bawang goreng

Cara-Cara Memasak mee kari:
●Tumis bawang merah & putih sehingga naik bau. Masukkan pes kari, cili blender, daun kari, buah pelaga dan bunga lawang.
●Setelah semua bahan tadi ditumis hingga bau wangi, masukkan santan cair & kentang.
Biarkan sekejap.
●Kemudian masukkan juga udang basah, udang kering (jika ada), kerang, fish ball, fish cake, air blender kulit udang dan biarkan dengan api yg sederhana.
●Setelah kentang empuk, masukkan garam, santan pekat, serbuk perasa.
●Kacau sehingga mendidih. Matikan api.
●Tuang kuah atas mee dan masukan semua bahan sampingan

PRODUK MARINE ESSENCE TERBAIK!!

PRODUK MARINE ESSENCE 
LIKE FANPAGE : Embun Beauty House
Hai.. Salam petang buat semua.. entri kali ni teman just nak ajak korang yang banyak masa terluang tu untuk singgah ke Fanpage sahabat teman iaitu Cik Embun.. mohon klik LIKE sekali yea sebagai tanda sokongan kepada usahawan melayu kita yang berjiwa bisnes.. hehehehe.. ayattt.. saja teman nak promote page Cik Embun kat sini,kasi semangat sikit kat kengkawan yang sukakan perniagaan ni x kira kecik atau beso.. hu2..

Okeylah.. Cik Embun sekarang sedang bz dengan order customer yang datang bertalu2 disebabkan produk seperti dalam gambo diatas ni.. korang tau produk apa? haaa.. produk dari Marine Essence ni sangat sesuai untuk korang yang ada masalah kulit or nak bagi kulit lagi cunn, dari testimoni ramai yang mengatakan produk ni bagus dan benar2 berkesan.. korang x nak cuba ke? x cuba x tahu kan? hu2.. teman pun on the way nak order satu set dengan syampu nya sekali.. mana tau leh hilang kegatalan kepala teman ni haaa.. kan.

apa2 pun jom nengok gambo2nya yea.. kalau rajin singgah2 lea Embun Beauty House yea.. bila dah berminat tu boleh je terus pm Cik Embun kita di no. yang teman letakkan dibawahsetiap gambo tu yea.. =)
‘MARINE ESSENCE BEAUTY BAR‘
Masalah Kulit Selesai....

*ketiak hitam

*celah peha hitam
*kesan parut jerawat
*bintik hitam
*kulit gatal
*kulit mengelupas
*kulit kering


Untuk Order :
pm FanPage ===> 
Embun Beauty House
atau whatsapp/call -
0124961873
Untuk Order :
pm FanPage ===> 
Embun Beauty House
atau whatsapp/call -
0124961873
Untuk Order :
pm FanPage ===> 
Embun Beauty House
atau whatsapp/call -
0124961873
 
Untuk Order :
pm FanPage ===> 
Embun Beauty House
atau whatsapp/call -
0124961873
 
Untuk Order :
pm FanPage ===> 
Embun Beauty House
atau whatsapp/call -
0124961873
 
Untuk Order :
pm FanPage ===> 
Embun Beauty House
atau whatsapp/call -
0124961873
 
Untuk Order :
pm FanPage ===> 
Embun Beauty House
atau whatsapp/call -
0124961873
Untuk Order :
pm FanPage ===> 
Embun Beauty House
atau whatsapp/call -
0124961873
 
Untuk Order :
pm FanPage ===> 
Embun Beauty House
atau whatsapp/call -
0124961873
 
Untuk Order :
pm FanPage ===> 
Embun Beauty House
atau whatsapp/call -
0124961873
Untuk Order :
pm FanPage ===> 
Embun Beauty House
atau whatsapp/call -
0124961873

MUKA MASAM MACAM PELAMPUNG?

hihihi.. teman taktau nape bila tengok gambo ni teman tergelak sengsorang.. sampai sekarang masih xtau apa yang di marahkan sangat sampai camtu reaksi muka anak sedara teman ni.. hihihi.. apa lea yang dia marah sangat tu yeaaa.. dia marah teman snap gambo dia kotttt? ha3...gambo ni diambil tahun lepas (2012), masa tu kami gi berkelah kat Lata Chepor, Chemor Ipoh,Perak.. hu3.. full lagi teman bagi nama tempatnya yea.. kat kg teman lea apa lagi kan.. berkelah beramai2 sebelum teman pindah dok KL. Apa yang membuatkan teman lagi gelihati bila teman upload gambo ni dekat FB, kakak ipar teman leh plak bagi komen lawak "awat muka macam pelampung dia je tu? marah kat sape tu? adoii.. berdekah2 teman gelak baca ayat tu.. memang gelihati bila terkenangkan balik anak sedara teman ni buat muka camni.. sebab cute dan geram teman nengoknya.. tapi terlupa lak nak tanya mak dia nape anak dia wat muka masam cenggini.. hihihi.. tapi masam2 pun cute.. 
haaa.. ni gambo sebelum tu.. elok jea dia main2 n senyum2 dengan pelampung dolphin dia tu.. hu3.. cumey kann.. teman geram nengok dia sebab masa ni perutnya bolat jea.. cumeyy.. hihihi.. ramai yang cakap muka dia ikut muka teman.. ada arab2 sikit or mamak benggali semua adalah.. ha3.. aissshh..deme yang kata yea.. bukan teman.. hihihi.. tak kisahlea nak kata apa kan.. dah teman ni mak sedara dia, memang lea ada iras2 jugak sikit kan.. ker masa ngandung mak dia berkenan nengok teman x? ekekekekekekekkkkk.. kalau adik n adik ipor teman baca ni gerenti dia akan kata "hek elee... puiiiii"

04 November 2013

BISKUT SNOW ALMOND





BISKUT SNOW ALMOND


Bahan-Bahannya:
Bahan A:
260 gm mentega
150 gm gula kaster
1 sudu teh esen vanila
50 gm serbuk badam

Bahan B:
300 gm tepung red rose
50 gm tepung kastad
40 gm tepung jagung

Hiasan:
- Coklat masakan
- Breadcrumb putih

Cara Membuatnya:
1- Pukul bahajm A hingga berkerim,masukkan bahan B dan uli hingga menjadi doh.

2- Canai dan terapdengan acuan yang disukai.

3- Bakar pada suhu 140C selama 30minit.

4- Sejukkan biskut dan celup dengan coklat masakan yang telah dicairkan secara double boilerbn golekkan biskut kedalam breadcrumb.

BISKUT DAHLIA NUTELLA




BISKUT DAHLIA NUTELLA


BAHAN-BAHAN :

½ cawan butter
¼ cawan susu pekat
Sedikit esen vanilla
1sb tepung kastard
2 cawan tepung jagung (anggaran)
2 sb nuttela
1 sb serbuk koko

CARA MEMBUAT :

1.Mix sebati butter, susu dan esen vanilla

2.Masukkan tepung kastard dan tepung jagung. Tepung jagung masuk sedikit demi sedikit sehingga menghasilkan doh yang diingini.

3.Bahagi 2. Bahagian pertama biarkan plain. Bahagian doh kedua tambah nuttela dan serbuk koko. Kalau adunan lembik sangat boleh tambah sedikit tempung jangung

4.Cantumkan doh dan masuk dalam acuan samperit dahlia.

5.Panaskan oven pada suhu 170 lima minit. Kemudian bakar pada suhu 160 selama lebih kurang 20 – 25 minit. Tengok le oven masing-masing

BIHUN SINGAPORE




BIHUN SINGAPORE



Bahan-bahan :
1 bungkus bihun - direndam dulu
300g daging / ayam - dipotong kecil2
3-4 keping fish cake
sayuran campur - carrot, jangung dan kacang pis
3 sudu makan cuka
6 ulas bawang putih
1 sudu makan lada hitam / lada putih
2 biji tomato - potong nipis jika suka
garam dan gula secukupnya
cili api- potong nipis + kicap sebagai sos

Cara-cara :

1. Lada hitam ditumbuk halus bersama dengan bawang putih
2. Panaskan minyak, goreng daging hingga lembut, bubuh air jika masih liat
3. Masukkan fish cake, dan goreng lagi. Kemudian masukkan lada dan bawng putih, goreng hingga naik bau, boleh di tambah sedikit air untuk melembutkan bihun nanti. Kemudian masukkan cuka
4. Masukkan pula sayuran campur tadi, gaul sekejap. Masukkan gula dan garam
5. Masukkan bihun, gaulkan hingga bihun masak
6. Apabila bihun masak, tabur tomato
Sedia dihidang bersama sos kicap (sambal kicap)

RESEPI DAGING BLACK PEPPER




RESEPI DAGING BLACK PEPPER



Bahan ²:
-Daging
-Bwg putih 5-6 ulas (mayang or tumbuk)
-Bwg besar Bombay 2 biji
-Serai 1-2 btg (diketuk)
-Serbuk kunyit 1 sudu kcil
-Sos tiram
-Black pepper sauce
-Serbuk lada hitam (yg kasar)
-Sos cili
-Cili padi 2-3 biji
-Cili merah/hijau bsar 1 biji
-Carrot (xnk letak pun xpe)
-Garam, gula, maggi ckup rasa
-Minyak masak

Cara Masak:
-Rebus daging smpai empuk. Bila air dh kering masukkn minyak masak, serbuk kunyit 1 sudu kcik, kcau then msukkn bwg putih n serai.

-Lpas tu msukkn sos tiram 2 sudu bsar, blackpepper sauce (agak ² lah eh byk mna), sos cili & serbuk lada hitam..kacau.

-Then masukkn garam, gula sckup rasa. Msukkn carrot. Dh masak carrot last skali msukkn bwg besar & cili.

Ok done! 😋

nuffy2

GA New