Nuff

15 Jun 2015

LIRIK LAGU KUN ANTA BESERTA MAKSUD | HUMOOD ALKHUDER

LIRIK LAGU KUN ANTA BESERTA MAKSUD | HUMOOD ALKHUDER |
Klik untuk Tonton Video Klip Lagu Kun Anta ...
Humood Alkhudher Kun Anta Lirik
Liujarihim, qoldat tu zohiru ma fihim

Pabadautu shakhson a-khar, kai atafa-khar
Wa zonan tu ana, anni bizalika huztu ghina

Fawajad tu anni kha-sir, fatilka mazohir
La la

La nahtajul ma la
Kai nazdada jama la
Jauharna huna
Fi qalbi talala

La la

Nurdhin nasi bima la
Nardhohu la na ha la
Za ka jamaluna
Yasmu yataa’la

Oh wo oh, Oh wo oooh

Oh wo oh, Oh wo oooh
Oh wo oh, Oh wo oooh

Kun anta tazdada jamala
Oh wo oh, Oh wo oooh

Oh wo oh, Oh wo oooh
Oh wo oh, Oh wo oooh

Kun anta tazdada jamala
La la la la la la la la

Attaqabbalhum, anna-su lastu qalliduhum
Illa bima yurdhi-ni, kai urdhi ni

Sa akunu ana, mithli tamaman hazana

Fakona a’ti takfini, za ka yaqi ni
La la

La nahtajul ma la
Kai nazdada jama la
Jauharna huna
Fi qalbi talala

La la

Nurdhin nasi bima-la
Nardhohu la na ha-la
Za-ka jamaluna
Yasmu yataa’la

Oh wo oh, Oh wo oooh

Oh wo oh, Oh wo oooh
Oh wo oh, Oh wo oooh

Kun anta tazdada jamala
Oh wo oh, Oh wo oooh

Oh wo oh, Oh wo oooh
Oh wo oh, Oh wo oooh

Saakunu ana, man ardho ana, lan asa’ la liri dhohum

Waakunu ana, ma ahwa ana, ma-li wama liri dhohum
Saakunu ana, man ardho ana, lan asa’ la liri dhohum

Waakunu ana, ma ahwa ana, lan ardho ana biridhohum
La la

La nahtajul ma la
Kai nazdada jama la
Jauharna huna
Fi qalbi talala

La la

Nurdhin nasi bima-la
Nardhohu la na ha-la
Za-ka jamaluna
Yasmu yataa’la

Oh wo oh, Oh wo oooh

Oh wo oh, Oh wo oooh
Oh wo oh, Oh wo oooh

Kun anta tazdada jamala
Oh wo oh, Oh wo oooh

Oh wo oh, Oh wo oooh
Oh wo oh, Oh wo oooh

Kun anta tazdada jamala
Humood Alkhudher Kun Anta Lirik English Translation
In order to keep up with them

I imitated their looks and exterior
So I became someone else just to boast

And I thought that through that I gained a fortune
But I found that I’d lost, for these are mere appearances
No no

We don’t need wealth in order to increase in beauty
Our essence is here, in our hearts it shines

No no

We will not seek to please others with that which we deem unbefitting for ourselves
That is our beauty, rising and ascending above

Oh wo oh, Oh wo oooh

Oh wo oh, Oh wo oooh
Oh wo oh, Oh wo oooh

Be yourself and you will increase in beauty
Oh wo oh, Oh wo oooh

Oh wo oh, Oh wo oooh
Oh wo oh, Oh wo oooh

Be yourself and you will increase in beauty
La la la la la la la la

I accept people but I don’t imitate them
Except for what I agree with, to satify myself

I will just be myself, just the way I am, this is me

My conviction suffices, this is my certainty
No no

We don’t need wealth in order to increase in beauty
Our essence is here, in our hearts it shines

No no

We will not seek to please others with that which we deem unbefitting for ourselves
That is our beauty, rising and ascending above

Oh wo oh, Oh wo oooh

Oh wo oh, Oh wo oooh
Oh wo oh, Oh wo oooh

Be yourself and you will increase in beauty
Oh wo oh, Oh wo oooh

Oh wo oh, Oh wo oooh
Oh wo oh, Oh wo oooh

I’ll be what I please to be

I won’t seek their acceptance
I’ll be whom I love to be
Why would I care about their acceptance

I’ll be what I please to be

I won’t seek their acceptance
I’ll be whom I love to be
Why would I care about their acceptance

No no

We don’t need wealth in order to increase in beauty
Our essence is here, in our hearts it shines

No no

We will not seek to please others with that which we deem unbefitting for ourselves
That is our beauty, rising and ascending above

Oh wo oh, Oh wo oooh

Oh wo oh, Oh wo oooh
Oh wo oh, Oh wo oooh

Be yourself and you will increase in beauty
Oh wo oh, Oh wo oooh

Oh wo oh, Oh wo oooh
Oh wo oh, Oh wo oooh

Be yourself and you will increase in beauty

====================================================================================================================

JOM CANTIK & KURUS DENGAN 
PANACEA BEAUTY

Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )
Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 


Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. Cepatt.. 
KLIK

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page

KHAS UNTUK ORANG POMPUAN | LAKI TAKLEH BACA!!!

CERITA LAWAK JENAKA | SHARING IS CARING
Hahaha.. lama giler tak hupdate blog.. teman bercoti selama seminggu, ikut hubby outstation 

disamping menenangkan fikiran yang buntu dan serabut dengan bermacam-macam hal yang berlaku 

lately... Malas dan tak bersedia nak bercerita apa yang berlaku pada 3/6/2015 (Rabu) yang lepas.. 

pada jam 12.30-2.30 berlaku kejadian yang amat mengejutkan dalam dunia bisnes kami... sesuatu 

yang tidak dapat dijangka.. amat memilukan... namun.. kami gagahkan juga diri untuk bangkit... 

takkan kenal mengaku kalah.. nantilah teman ceritakan apa yang terjadi pada tarikh tersebut.. Tapi 

sekarang ni.. memandangkan hari ni hari Isnin.. pasti ada yang tension aje kena kerja kan.. haaaaa.. 

meh kita happy kan diri dengan sesuatu yang boleh buat kita senyum kambeng.. jommm..
Errrr.. betul ke kita (orang pompuan) macam ni ekkk??? hahahahaha.. tatau.. tatau...
|
|
|
V
Laki telefon,
Laki : Yang oii... Abang kat kedai mamak ni... Awak nak pesan apa-apa?

Bini : Tak mau bang, bini awak diet...


Laki pun balik rumah, goyang tangan tak beli apa-apa...
Sampai rumah, tengok bini tarik muka moncong macam cencorot
Siap majuk-majuk... Lari tidur bilik sebelah....

Bila laki tanya balik,
Laki : Kan tadi awak yang tak mau pesan apa-apa yang oiii....
Bini : memangla orang kata tak mau apa-apa...Tapi belikan jer la apa-apa.... Kalau abang beli apa-apa kita makan jerrr....
Laki : Eh, bini aku ni... Yang mana satu ni?

-----------------------------------------------------------------
Laki telefon bini,
Laki :Petang ni awak nak masak apa Yang?
Bini :Alaaahhh.... Hari-hari kena masak, penatlah bang! Balik kerja ni Abang makan siap-siaplah

Laki pon, balik kerja.. Singgah kedai mamak, Tibai nasik beriyani kari kamben baekk punya. Sampai umah, sendawa bau kamben...Tiba-tiba... Bini jerit panggil suh makan!
Bini : Bang, bini awak masak sambal tumis petai, sama sup ayam,
Sama telur bistik, sama ayam goreng kunyit. Jom makan!!
Si laki terkulat-kulat pandang makanan penuh satu meja,
Sedangkan perut dia dah senak, penuh dengan kamben!
Merajuk lagiiii... Tido bilik sebelah lagi.....!!

Laki :Yang, awak ni ada kecelaruan mental ke halusinasi nih?
----------------------------------------------------------------
Bini : Abangni, kalo dok umah asek sepah umah jerlah! Bini abang penat tau nak kemas umah semedang, Awat abang tak kuar pi mancing ker... Pi main bola ke... Pegilah! Pegilah! Saya nak rilek-rilek dgn budak-budak nih
Si laki punyala seronok weeiii....Dan-dan bangun pi tukar baju, capai talipon, capai kunci keta... Bila dah siap, kuar bilik... Tengok hanak bini dah siap-siap pakai baju lawa...
Bini : Bangggg, bini awak sama hanak-hanak ikut awak eh?
----------------------------------------------------------------
Bang, ujung mingguni balik kampung nak?
Abang keja lah yang....
Abang hantar bini abang dgn hanak-hanak dah la bang,
Pastu abang balik la KL balik
Lepas dah hantar hanak bini balik Parit Buntaq,
Esoknya, laki pon start keta... Nak balik KL.
Baru sampai Taiping, talipon berbunyi... Bini dia talipon.
Abang bila nak balik ambik kitorang bang?

----------------------------------------------------------------
Bini : Abang ni asyik tengok tibi jer dari semalam tau,Abang tak kesian bini abang ker...Dah kelupas-kelupas kulit jari tau.. Asik basuh kain jer
Abang tulungla lipat banjaran Himalaya dalam bilik rahsia tu bang...

Laki pon, dengan muka rebel.... Masuk bilik rahsia... Lipat kain
Sekali, bini masuk bilik nak usha line... Tetiba jer kena petir plak..

Bini : Apa awak lipat kain mcm ni banggg?
Kenapa sudut kanan tak align dgn sudut kiri nih?
Kenapa kolar baju ni awak lipat ke dalam?
kenapa spender ni awak lipat tiga?

kenapa? kenapa? kenapa?????????????
---------------------------------------------------------------
"Nah hambik anak ni bang... pakaikan pampers, pakaikan baju...
bini abang nak mandikan hanak yang sorang lagi...."

"Nak bagi pakai baju mana ni Yang...?" <--- laki tanya
"Alah abangni... kan baju anak ada 8 bakul tu... pakaikan jerlah baju mana-mana pon... bukan ada org nk tengok ponnn... 
Bila bini tengok, anak dah siap pakai baju.... "

"Apa pesen baju abang bagi budak ni pakai bangggg! Apsal seluar kunin, tapi baju kaler merah? kalau orang tengok, nanti orang ingat anak kita sami ha..."
Kesian lelaki... alahaii....
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
JOM CANTIK & KURUS DENGAN 
PANACEA BEAUTY

Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )
Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 


Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. Cepatt.. 
KLIK

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page

07 Jun 2015

Owner FB Dah Meninggal Tapi Fb Masih Aktif???

Ingat tak berita tentang kemalangan seorang gadis comel yang bernama Nur Allia Samad ni? Tak ingat? Ha? Tak Tahu? Jom baca ceritanya dibawah ni.. Pastu baru baca apa yang teman cuba sampaikan dipenghujung entri ni..

Al Fatihah - gadis ini dikatakan meninggal dunia setelah terlibat dalam satu kemalangan jalan raya di Ulu Melaka. Gadis yang bernama.. .. Nur Allia Samad, .. berumur 19 tahun itu terbabas dan melanggar sebatang pokok dan meninggal dunia.....

Mangsa ketika itu menaiki sebuah kereta produa kancil meninggal dunia di tempat kejadian akibat kecederaan parah di kepala dan badan....Mangsa yang merupakan bekas pelajar (Kolej Vokasional Langkawi) itu, berasal dari Kampung Kedawang, Langkawi, Kedah ...



Apa yang menyedihkan, mangsa pernah memuat naik satu status di laman facebooknya yang ditujukan kepada kekasihnya dengan ayat agar menunggunya mati dahulu jika ingin memutuskan hubungan.....Selepas arwah memuat naik status itu,,,beliau dikatakan kurang mengemaskini akaun laman sosialnya kerana kemungkinan terlalu kecewa..... Wallauhualam…

Namun.. Apa yang dikesali.. Walaupun arwah Nur Allia telah tiada namun ada yang menangguk di air keruh.. Menggunakan facebook arwah seolah-olah arwah masih hidup.. Perkara ini tidak boleh dibiarkan kerana bukan saja status di update malah gambar2 juga dimuat turun ke dalam facebook ini.. Kasihan.. Seperti tiada ketenangan buat arwah Nur Allia disana.. Sampai hati penggodam tersebut buat macam tu pada facebook Nur Allia.. Buat rakan2 semua.. Mari kita ramai2 bantu arwah Nur Allia untuk memadamkan akaun facebook beliau.. Jom kita report ramai2.. Moga roh arwah Nur Allia tenteram selepas ini.. 
Sila klik dan report



Jom sedekahkan surah alfatihah buat adik Nur Allia Samad.. Semoga rohnya berada dikalangan mereka yang beriman..




JOM CANTIK & KURUS DENGAN 

PANACEA BEAUTY



Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )

Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 

Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. Cepatt.. 

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page

06 Jun 2015

Cara Tukar Had Pengeluaran Wang / Had Pindahan Wang di mesin ATM

Cara Tukar Had Pengeluaran Wang / Had Pindahan Wang di mesin ATM |
Baru-baru ni adik teman ada masalah nak keluarkan duit dari mesin ATM.. katanya limit pengeluaran sehari adalah rm1000 sahaja.. so, duit tu nak guna untuk kenduri nanti.. macam tak sempat nak keluarkan je.. jadi teman pun bagi tahu had pengeluaran boleh diubah.. cuma set je kat mesin ATM tu.. tapi teman dah lupa dah step2 nya.. terpaksalah google.. then jumpalah step ni.. jadi.. teman pun dapatlah balik memory lama... hahahaha.. ilmu pengetahuan ni.. tapi teman idaklah nak kuo duit banyak-banyak pun.. dalam akaun tak banyak mana pun.. kalau ditakdirkan kaya raya satu hari nanti (Aamiinnn) teman pasti akan baca entri teman ni untuk ingat cara nak tukar had limit pengeluaran ni.. hehehehehe... doakan teman cepat kaya dan dalam akaun penuh duti kepok2 yea.. ehemmm.. k bye!

Cara Tukar Had Pengeluaran Wang / 
Had Pindahan Wang di mesin ATM

 1. Masukkan kad ATM

2. Pilih Bahasa

3. Masukkan No. Pin

4. Kat menu yang keluar, sila pilih 'Lain-Lain'

5. Kemudian, pilih 'Penukaran Had Pengeluaran'  atau 'Penukaran Had Pindahan'

6. Bagi penggunaan ATM Maybank, sila pilih menu yang keluar...(ex: 1000 , 2000 , 3000 ...mak 5000)

7. Then masukkan no. kad pengenalan anda untuk pengesahan..

Info tambahan :
**Penukaran Had Pengeluaran - untuk menetapkan berapa banyak duit yg boleh kita kuarkan  dalam tempoh 1 hari.
**Penukaran Had Pindahan - untuk menetapkan berapa maksimum duit yg kita boleh transfer utk pihak ketiga.

Note : Untuk kali ni jea pastu kena tukar balik sebab bahaya sistem online sekarang ni..

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

JOM CANTIK & KURUS DENGAN 
PANACEA BEAUTY

Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )
Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 


Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. Cepatt.. 
KLIK

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page


03 Jun 2015

KAHWIN IKUT KEMAMPUAN


Sekadar Perkongsian.. heeee.. moga jadi bacaan dan ingatan buat mereka-mereka yang nak ke arah perkahwinan, buatlah majlis yang alakadar sahaja sekiranya kamu berada diluar kemampuan.. kalau sponsor takpe.. hehehehe.. ini untuk masa depan korang gak.. kalau semata-mata nak kenduri jadi weading of the year tapi hidup selepas kahwin melarat dan sengsara.. sampai nak makan pun takde duit apakehe' nya?? huhuhu.. baiklah tak payah kahwin.. K byeee..



JOM CANTIK & KURUS DENGAN 
PANACEA BEAUTY

Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )
Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 


Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. Cepatt.. 
KLIK

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page

01 Jun 2015

10 tips motivasi untuk menjaga kesihatan

10 tips motivasi untuk menjaga kesihatan

Ok, sememangnya kita semua tahu menjaga kesihatan diri itu amat penting. Tetapi motivasi diri untuk bersenam adalah hak individu. Ia bergantung kepada pelbagai aspek seperti gaya hidup, pekerjaan, umur dan lain-lain. Tanpa motivasi yang berkesan, program kecergasan dan nutrisi anda tidak akan kekal lama. Mari kita lihat faedah yang biasa apabila kita cergas:
  1. Anda berasa bahagia dengan diri anda. Anda berasa lebih gembira dan boleh fokus tentang aspek-aspek lain dalam kehidupan anda.
  2. Perhubungan anda akan bertambah baik. Manusia suka berada di kalangan mereka yang positif. Sekiranya anda bahagia, orang lain juga begitu.
  3. Kecergasan memberikan anda keyakinan. Contohnya, pergi mesyuarat, mengetahui diri anda cergas dan sihat, memberikan anda kelebihan daripada yang lain.
  4. Kepada ibu yang baru bersalin, menjaga kecergasan dan kesihatan akan mengembalikan bentuk tubuh badan.
  5. Senaman yang berterusan biasanya mengurangkan penyakit kardiovaskular, beberapa jenis kanser, tekanan darah tinggi, kencing manis, osteoporosis dan murung.
  6. Melegakan tekanan: Bagi mereka yang bekerja kuat, sering menghadapi tekanan dan murung, bersukan dan berpeluh boleh membantu melegakan tekanan dan kemurungan ini.
  7. Mengurangkan risiko kecederaan. Apabila tulang dan otot anda kuat, risiko untuk cedera adalah rendah.
  8. Apabila anda sihat dan cergas, anda senantiasa berkeyakinan, melenyapkan rasa malu.
  9. Tubuh yang sihat dan cergas juga mempengaruhi keupayaan seks anda. Anda akan kelihatan hebat dan penuh stamina.
  10. Kepada sesiapa yang menggunakan 2000 kalori seminggu, jangka hayat akan meningkat dua tahun.

Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )
Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 


Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. Cepatt.. 
KLIK

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page

source : Zarraz Medicare
Zarraz Specialist



NUFFNANG DAH TAKDE IKLAN ??



huhuhu.. keciwa plak rasa bila bulan ni tak dapat cashout.. walhal sebelum ni tiap-tiap bulan cashout.. walaupun skit, janji cukup syarat untuk cashout.. memang taknak tunggu lama dah.. cukup je RM55 memang terus cashout.. bukan apa.. nanti takut Nuffnang Ambil balik kalau tunggu lama-lama.. hahahaha.. mana ada.. gurau je lah! sukati korang lah nak kumpul dan tunggu banyak baru cashout.. Nuffnang tak kaco pun.. cumaaa.. huwaaa... bulan Mei punya cashout tak ado.. geram pulak dengan nuffnang ni.. Nak merajuk lah.. huhuhu..

Ok lah.. actually teman dah cashout Nuffnang kali keempat dah.. baru siang tadi cek Nuffnang sampai.. esok insyaAllah teman nak gi masukkan cek tu .. tapi tu la.. dah le sikit.. pastu bulan Mei plak tak dapat cashout.. erghhh (lagi sekali merungut.. alo adik.. sila bersyukur okeh!) ok.. ok.. teman bersyukur apa adanya.. heee.. rezeki dari Allah.. tq Allah..

Sejak akhir-akhir ni, teman tengok iklan tak menari2 pun dekat blog teman.. apa sudah jadi? ke blog teman je macam tu? blog korang semua camne? huh.. maybe teman jarang update blog sejak akhir-akhir ni kot.. apa2 lah.. rasa nak merajok dengan Nuffnang.. 


JOM CANTIK & KURUS DENGAN 
PANACEA BEAUTY

Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )
Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 


Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. Cepatt.. 
KLIK

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page

Gugusan Manjoi Dalam Sinar Harian 31 Mei 2015

Pintu gerbang memasuki ke Gugusan Manjoi

Gugusan Manjoi masuk paper Sinar Harian semalam.. Huhuhu.. Adik teman yang share kat teman semalam.. Aloh.. Rindu pulok kat kampung teman tu haaa.. Untuk sape-sape yang dok kampung yang sama dalam gugusan manjoi ni.. Meh kita baca sejarah dan asal usul nama "Manjoi" tu.. Hehehehe
GUGUSAN Manjoi adalah gugusan perkampungan Melayu dalam bandar terbesar di negeri ini di mana keluasannya hampir 580 hektar.

Di dalam gugusan ini wujud enam buah kampung iaitu Kampung Manjoi, Kampung Tengku Hussein, Kampung Sungai Tapah Tambahan, Kampung Seberang Sungai Tapah, Kampung Datuk Ahmad Said Satu dan Dua serta Kampung Dato’ Ahmad Said Tambahan Dua dan Jelapang Baru.

Setiap kampung berkenaan mempunyai sejarah kewujudannya tersendiri sehingga terbentuk satu gugusan perkampungan yang masih dipertahankan sehingga hari ini.

Petemuan bersama Ketua Kampung Manjoi, Syed Fairuz Syed Abas membolehkan Sinar Harian mencungkil sejarah kampung berkenaan untuk dikongsi bersama.

Syed Fairuz berkata, kampung itu diasaskan oleh Uda Kidal atau Tok Manjoi yang berpindah bersama isterinya Teh Manja, dari kampung asalnya yang terletak di Bota.

Menurutnya, kampung ini diasaskan Uda kidal sekitar awal 1900 lalu.

"Mengikut kisahnya, Uda Kidal bersama beberapa rakannya telah merantau ke luar daerah kelahirannya bagi memulakan kehidupan baharu.

“Malah nama Manjoi itu juga diambil dari nama isterinya yang dipanggil Manja atau ‘manje’ (dalam loghat Parit), dan akhirnya daerah berkenaan disebut sebagai Manjoi,” katanya.

Syed Fairuz berkata, penempatan asal Manjoi bermula di Kampung Tengku Hussein, kerana Raja Hussein mula-mula membuka penempatan di kawasan berkenaan.

Jelasnya, ketika aktiviti melombong bijih timah giat dijalankan di kawasan berkenaan sekitar zaman 40-an dan 50-an, penempatan di situ mula berkembang.

“Ketika itu, penduduk di kampung ini tidak ramai iaitu kira-kira 20 keluarga sahaja dan kawasan penempatan tersebut kita panggil Manjoi Lama.

“Kemudian pada awal 60-an, bermulalah penempatan baharu dibuka di kawasan Manjoi Seberang yang kemudiannya ditukar kepada Manjoi sahaja untuk meringkaskan panggilannya,” katanya.

Syed Fairuz menambah, enam Kampung di bawah Gugusan Manjoi memiliki ketua kampung yang dilantik kerajaan negeri bagi memudahkan  urusan pentadbiran.

Menurutnya, kerjasama yang baik antara semua ketua kampung dilihat sebagai satu kaedah terbaik dalam memastikan pembangunan dan kemajuan gugusan perkampungan tersebut pada masa hadapan.

“Alhamdulillah, masyarakat hidup dalam suasana harmoni biarpun terdapat enam kampung berlainan.

“Ia dilihat selaras dengan pesanan Tok Manjoi yang mahu generasi hari ini tidak bergaduh sesama sendiri dan dapat menjaga tanah di gugusan perkampungan berkenaan, agar tidak terlepas kepada pihak lain,” katanya.

Pembangunan semakin pesat

Mengulas dari segi pembangunan Gugusan Manjoi, Syed Fairuz berkata, pembangunan di gugusan perkampungan berkenaan begitu pesat melibatkan pelbagai infrastruktur seperti pasar raya, sekolah rumah kedai dan lain-lain lagi.

Jelasnya, kini penduduk boleh berbangga kerana telah memiliki pusat membeli belah iaitu Pasaraya Mydin yang terletak bersebelahan Pejabat Daerah dan Tanah  Kinta.

“Selain itu, kewujudan pasar, deretan kedai, klinik kesihatan, sekolah termasuk Pusat Pendidikan Al-Barakah yang diasaskan penceramah terkemuka, Datuk Mohd Kazim Elias, turut  melambangkan kemajuan di gugusan perkampungan berkenaan,” katanya.

Dalam pada itu, Syed Fairuz berbangga dengan Padang Lintau yang  kini sedang dibaik pulih kerana melahirkan ramai pemain bola sepak terkemuka sekitar zaman 80-an dan 90-an lalu.

Menurutnya, padang itu bakal berubah wajah apabila dinaik taraf menjadi Stadium Mini Padang Lintau.

“Di Padang Lintau, menyaksikan kelahiran ramai pemain bola sepak terkemuka Perak malah ada yang pernah mewakili skuad kebangsaan.

“Antaranya Allahyarham Baharin Khamis, Abdul Rais Rashid, Ahmad Shahrul Azhar, Khalid Jamlus, V.Saravanan, Hardi Jaafar, Indraputra Mahyuddin dan ramai lagi,” katanya.

Selain itu, beberapa artis terkemuka tanah air juga merupakan anak kelahiran Gugusan Manjoi.

Syed Fairuz berkata, ramai artis-artis terkemuka tanahair era 80-an dan 90-an lalu seperti Aris Ariwatan, ND Lala, Azizul Khamis, Khairil Khamis dan dua kumpulan rock lagenda tanah air SYJ dan May berasal dari gugusan itu.

“Kita berbangga kerana di Gugusan Manjoi  telah lahir ramai artis terkenal tanah air.

“Sebelum itu, kita juga ada kugiran. Kalau tak silap namanya kumpulan Manjaria,” katanya.

Perancangan pembangunan sentiasa ada

Sementara itu Adun Manjoi, Mohd Ziad Zainal Abidin berkata, pihaknya memang memiliki perancangan pembangunan dan kemajuan Gugusan Manjoi pada masa hadapan.

Malah katanya, perancangan bagi memajukan gugusan itu sentiasa ada demi memastikan kesejahteraan hidup rakyat di sekitar kawasan berkenaan.

“Perancangan masa depan untuk gugusan ini sentiasa ada dan kita mahu pastikan Gugusan Manjoi terus membangun seperti kawasan lain,” katanya.

Note: huhuhu.. Teman pulak rasa kelakar baca part yang  kumpulan rock lagenda tanah air SYJ.. Errr.. SYJ tu bukan maharajalawak punya peserta tu ke?????  Ke teman yang silap?? Huhuhu..  

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

JOM CANTIK & KURUS DENGAN 
PANACEA BEAUTY

Sape nak voucher? ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...DLL )
Sila tekan: WHOHAA Terus register sahaja, 
PERCUMA! Free voucher ( KFC,TESCO,JUSCO,PIZZA HUT,IKEA...and another ) 
Please visit WHOHAA to join member . (join member for free ) 


Share Iklan --> Orang KLIK--> Dapat DUIT!!! Nak tahu macam mana?? 
Klik 8SHARE dan daftar FREE aje.. 

Nak tebus barang FREE??? 
Jom join dan tebus hadiah.. Daftar free, kumpul point mudah sangatttt.. Cepatt.. 
KLIK

klik LIKE sini yea.. tQ --> Tengkubutang Page

nuffy2

adseng

Innity Mobile

GA New